Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Jana | 11.11.2019 | dotaz č. 1734
Dobrý den prosím o radu jsem po odebrání prsu pred14dny mam otekle podpaží a bolí to prosím o radu

Pravděpodobně jde o nahromaděný serom, což je běžná komplikace. Chirurg Vám udělá punkci a serom vypustí. Často se tento stav opakuje, ale souvisí to pouze s chirurgickým výkonem, nikoliv s onemocněním. Zajděte na chirurgii, kde Vás operovali. pecha

MUDr. Václav Pecha


Léčba

Gabi | 07.11.2019 | dotaz č. 1726
Dobrý den.Chtela jsem se informovat o postupu me léčby zatím vím jen že půjdu 18.11. na operaci.Imvazni lobularni karcinom GATA3 pozitivní 100%.KI67.7% Estrogen 100%.Progesteron100%.HER2 negativní 1+. Metastáze do lymfatické uzliny KI67.5%.estrogen poz.90%.proges.pozit.90%.HER2 neg.1+ A jakou mám šanci na úspěch.Dekuji. .

Dobrý den, na to nelze z vámi zaslaných údajů odpovědět. Měla byste mít rozhodně před operací celkové přešetření včetně magn.rezonance prsů. Na základě toho by se teprve mělo rozhodnout, jestli je operace na místě a v jakém rozsahu. Z vašeho textu nevím, zda metastáza do lymfatické uzliny je či není - což je poměrně zásadní údaj i pro plánování prvotní léčby. Je také možnost začít léčbu hormonální léčbou či chemo a operovat poté.. pokud není v těle vzdálená metastáza, tak máte jistě

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Malmo | 04.11.2019 | dotaz č. 1725
Omlouvam se, jeste doplnuji k predchozimu dotazu. Z UTZ se zatim zda, ze uzliny nejsou zasazeny, ale celkovy RTG me teprve ceka, stejne jako metastazy se asi ukazi pripadne az tam? Dekuji

Dobrý den, z Vašeho dotazu není jasné o jak velký nádor se jedná, pouze více, že se jedná o nádor hormonálně závislý s pozitivním HER 2 receptorem a střední růstovou aktivitou ( Ki 67 20% ). Léčebný postup lze zhruba odhadnout. Jistě bude potřebná operace, chemoterapie v kombinaci s biologickou léčbou a antiestroegnní terapie při vysoce pozitivních hormonálních receptorech ( ER, PR 90 %). Rozsah operace závisí na velikosti a umístění tumoru, případně na výsledku genetického vyšetření . Z tohoto popisu nelze ani s jistotou říct, zda je jako první operace nebo spíše systémová léčba ( chemoterapie + biologická léčba). Nevím, co myslíte celkovým rtg - celkové vyšetření se dělá kvůli zjištění případných vzdálených metastáz, ale také kvůli jiným abnormalitám, které by později mohly být zdrojem pochybností. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Malmo | 04.11.2019 | dotaz č. 1724
Dobrý den, nalez z mamografie a biopsie mam invazivni NST G2, ER 90%, PR 90%, MIB1/Ki 67 20%, c-erbB2 2+ ISH + 4,86. T1c HER2 2+. Prosim o vysvetleni a pripadne navrhu lecebneho postupu. Dekuji

Dobrý den, z Vašeho dotazu není jasné o jak velký nádor se jedná, pouze více, že se jedná o nádor hormonálně závislý s pozitivním HER 2 receptorem a střední růstovou aktivitou ( Ki 67 20% ). Léčebný postup lze zhruba odhadnout. Jistě bude potřebná operace, chemoterapie v kombinaci s biologickou léčbou a antiestroegnní terapie při vysoce pozitivních hormonálních receptorech ( ER, PR 90 %). Rozsah operace závisí na velikosti a umístění tumoru, případně na výsledku genetického vyšetření . Z tohoto popisu nelze ani s jistotou říct, zda je jako první operace nebo spíše systémová léčba ( chemoterapie + biologická léčba). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Ninkacik | 31.10.2019 | dotaz č. 1717
Dobry den, som mesiac po reoperacii laveho prsnika - nalez multifokalny tubularny/cribriformny karcinom, najvaccie lozisko cca 1,2 mm, G1pT1BNO, momentalne vsetko vybrate,resekcna linia 10,5mm, zacala som liecbu TMX a cakam na radioterapiu. V akom case najskor alebo najneskor od operacie je nutne zahajit RAT? Ako je to s podporovanim imunity pocas RAT liecby a celkovo pri nadorovych ochoreniach? Poslednych 10 rokov som zapasila s opakovanymi virozami ,herpesmi, pomerne silnymi chripkami, obzvlast v zimnom obdobi. Co mozem uzivat na podporu imunity - je liecba IMUNORom v poriadku? Ako je to. s uzivanim vitaminu C a D? Mozu sa sucasne podavat s Imunorom? prip. co odporucate na podporu imunity?

Přeji hezký den. V ČR by měla být RT zahájena přibližně do 2-3 měsíců od operace, ve světe to může být až do 6 měsíců. Jinak brát Imunor klidně současně s RT a HT můžete. Pokud máte opravdu dlouhodobě problémy s imunitou, v zimních měsících jistě lze přidat i nějaký multivitamín, co se týká podávání vit. D, tak tam bych se řídila podle odběrů - hladin. Jinak nějakou speciální podpůrnou terapii při ozařování nedoporučujeme.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Marie | 25.10.2019 | dotaz č. 1711
Dobrý den, dotaz se týká maminky 77 let. diagnosa: Ca mammae, operace 3/2019. Následně Chemo AC složení: Cyklofosfamid + Doxorubicin . 5 serie léčba taxany tj. paclitaxel , při této chemo došlo k hlubokému usnutí, mamku museli budit, byla pomočená, částečně zmanená. Sestřička mi volala, že si máme pro pacientku přijet, že se stala "nehoda". Následně výrazná neurotoxicitida - prsty Hk + Dk + plosky nohou, viditelný třes horní poloviny těla, nejvíce zřetelný je třes hlavy, ale hlavně totální inkontinenci v důsledku necítění močového měchýře. Pocit prý jakoby zmraženého podbrišku. Po cca 10 dnech mírné zlepšení, přesto inkontinence výrazná. Ptala jsem se 2 onkologů, odpověď, že se to nestává, prostě není odpověď ! Tady se to opravdu stalo. Po zoufalém hledání jsem našla studii Polyneuropatie indukovaná chemoterapií z Neurol. praxi 2017, kde tento stav připouští a hovoří o menší, větší či žádné reverzibilitě, v závislosti na okolnostech. Jako laikové tedy jen čekáme a doufáme, zda škody na nervech se obnoví ? Chci se proto zeptat na zkušenost z praxe. Dále zda je možné tomu pomoci, něco udělat pro návrat k původnímu stavu, např. cílenou rehabilitací, léky -jaké atd. Mamce je 77 let, takže řešíme současnou kvalitu života, která tedy šla prudce dolů. Další paclitaxel neaplikován. Dost mě zaráží i to, v jakém stavu nemocnice po chemo pacienta pošle domů. Už jen pro tu inkontinenci, kdy není pacient na to vybaven ani připraven, je pro mě zarážející. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Musím říct, že za působení našeho pracoviště (cca 20 let) jsme takto prudkou reakci na paclitaxel neměli, ale to neznamená, že se ve vzácnějších případech nemůže stát. Mírné zhoršení dysurických obtíží (spíše charakteru stressové inkontinence) jsme u starších dam výjimečně měli, ale spíše se jednalo o zhoršení (často přechodné) stávajícího stavu, který byl již před cht. Co se týká neuropathie rukou a nohou, ty jsou bohužel časté. Pokud zaznamenáme tyto vedl. nežádoucí účinky po taxanech, odesíláme na neurologii, kde je pacientka dále vyšetřena včetně EMG a EEG a dle toho nasazena podpůrná léčba, ev. předepsány RHB. Konkrétní léky Vám neporadím, navíc je mohou předepisovat jenom neurologové. Navíc by mělo toto vyšetření odlišit, zda se jedná opravdu "pouze" o vedl. účinek cht., nebo tam ev. neproběhla např. mrtvička, epi záchvat apod. (protože krátké bezvědomí s pomočením opravdu není častá reakce. Takže neurolog na prvním místě. Držím Vám a mamince palce.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Simona | 25.10.2019 | dotaz č. 1710
Dobry den.Mam po operaci,bohuzel sentinelova uzlina byla zasazena.Jinak zaver stredne diferencovany invaz.duktalni karcinom ,nedosahujici okraju excize.Samostatne vysetrena1 sentin.lymfaticka uzlina (viz.HS19-12888), s metastazou karcinomu vetsi nez 2mm v nejvetsim rozmeru(1/1). C50.4 M-8500/3 grade dle Nottinghamské klasifikace 3+2+1=6 (G2) pT1c pN1 a(sn) Mx.Jink puvodni histologie byla invaz.dukt.karc. mammy NSTgrade 2 s desmoplasii Estr.rec.100% progester.rec 60% Her2 negativni.Prolif aktivita (Ki67,MIB1) okolo 14% buněčnosti nadoru. Je možné se vyhnout chemoterapii? Postačila by jen hormonální léčba? Prosím o vaše vyjádření k celé mé prognóze. Ještě Sono jater v pořádku plíce také. Moc děkuji

Vzhledem k šíření do uzlin , vašemu věku, typu nádoru a jeho velikosti byste chemoterapii mít měla určitě. Následně radioterapii a určitě i hormonální léčbu. Pokud tuto léčbu absolvujete, máte větší naději na úplné uzdravení.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Anna Spitzarová/ Aninka | 17.10.2019 | dotaz č. 1702
Dobrý den, koncem července t.r. jsem podstoupila operaci, při níž mně byl odstraněn kvadrant levého prsu a 21 axil. uzlin. Dvě z nich v nejnižší etaži byly postiženy metastázami, z nichž jedna navíc měla penetraci vazivového pouzdra. V současné době jsem začala docházet (zatím 6x) na radioterapii, při které se ozařuje prs a I.-IV. etáž lymfatických uzlin. Obávám se lymfoedému . Je vhodné preventivně užívat nějaké léky - Wobenzin a pod.? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, žádn preventivní léky bohužel nejsou, v tuto chvíli ani Wobenzym není indiková. Nejdůležitější je dodržovat režimová opatření - ruku šetřit, nenosit těžké věci, kabelku na rameni či těsný batoh. Také velmi důležitá je vhodná a správně veliká podprsenka - lépe sportovní a bez kostice! Bohužel je nutná obezřetnost celý další život - lymfedém se může objevit i s odstupem let... pokud byste cítila, že otékají prsty či ruka, hned se domluvte s vaším oš.lékařem o dalších opatřeních - návlek, lymfodrenáže, cvičení ev. i Wobenzym.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Letuška | 12.10.2019 | dotaz č. 1694
Dobrý den mela jsem minule září Her 2 pozitivní nalez. Nyní jsem jiz po chemotetapii, ablaci prsu v dubnu , na Bio léčbě Herceptin od unora a uzivanim Alozexu od května, Je mi 48 let.Chci se zeptat, zda se na typ Her 2 testují další nove leky,které by v budoucnu mohly tento typ rakoviny ještě lépe léčit? .Jsem si vědoma, že tato nemoc se ráda vrací a nikdo nevíme po jake době a v jake části těla. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, další nové léky se neustále testují. V současné době jsou k dispozici v klinických studiích, které se zabývají léčbou metastatického karcinomu prsu HER 2 pozitivního. Zajišťovací léčba , kterou dostáváte je nadále standardem, který prokazatelně zabraňuje návratu choroby u většiny pacientek. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Alča | 12.10.2019 | dotaz č. 1693
Dobrý den. V říjnu 2018 operace středně diferencovaný infiltrující duktální karcinom mammy. M8500/32 G2 pT1c pNO pMX Stadium I C50.9. Po ozařování nasazen Egistrozol. Nyní vyměněn za Femaru. Nyní kontrola na mamografu a Sono je OK. Stále však přetrvávají bolesti kloubů a nyní s již dříve operovaným kolenem musím jít k ortopedovi. Prosím o Váš názor, zda mám svému ortopedovi sdělit svou diagnozu, užívání Femary i přetrvávající bolest kloubů, které před operací nebolely. Děkuji za Váš názor.

Přeji hezký den. Ortopedovi určitě svojí diagnozu sdělte, protože bolesti kloubů může způsobovat Femara a pokud již někde kloubní problém byl i dříve (artrosy, revmatoidní artritídy, apod.), může pobolívání při těchto nemocech zesilovat. Pokud by ortoped nenašel jinou příčinu, poraďte se s onkologem ohledně ev. možnosti změny preparátu.

MUDr. Petra Hrabětová