Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Zuzana Lukešová | 29.01.2018 | dotaz č. 871
Dobrý den, prosím o radu a Váš názor. Jsem po operaci prsu 15.5.2017, v srpnu 2017 jsem podstoupila ozařování a byl mi nasazen Tamoxifen. Dostala jsem zánět žil s povrchovou trombózou a Tamoxifen byl vysazen. Lékař mi předepsal lék Arimedex a spolu s ním docházím každý měsíc na injekci Zoladexu. Jsem ročník 1968 - prosinec a tak ještě nejsem úplně v přechodu. Můj onkolog stále naléha na to, abych šla na vyndání dělohy a vaječníků. Asi mi nic jiného nezbyde.... Po léku Arimedex mě bolí klouby a svaly, že vstávám jako by mě bylo 80 let. Po kastraci mi odpadnou každoměsíční injekce Zoladexu, ale lék Arimedex mi musí zůstat ???? Není jiný lék ??? Jsem v plném pracovním vytížení a chtěla bych normálně fungovat i dalších 15 let, které mám do důchodu. Moc Vám Děkuji za odpověď a Všem přeji mnoho zdraví Lukešová z Plzně

Dobrý den, odstraněním dělohy a vaječníků bude možné ukončit podávání Zoladexu. Tabletová antiestrogenní léčby by ale měla zůstat. Návrat k užívání tamoxifenu pro Vás není vhodný z důvodu žilních komplikací. Je ale možné zkusit jiný preparát z řady tzv. inhibitorů. Výměna anastrozolu ( Arimidex) za letrozol cca v 50 % případů vede ke snížení kloubních obtíží. Zkuste s edomluvit s ošetřujícím onkologem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Irena M | 26.01.2018 | dotaz č. 866
Jsem 1 měsíc po operaci levého prsu. 10 dní beru Tamoxifen a objevil se mi výtok z pochvy. Při předchozím vyšetření na gynekologii mám malý polyp, který mi zjistili před 2 lety a je stále stejný. Mám jít na gynekologii?

Dobrý den, tato obtíž se může při užívání tamoxifenu objevit vlivem hormonálních účinků léku. Doporučuji dojít si projistotu na gynekologické vyšetření - zda se nejedná o zánět - a i nahlásit gynekologovi, že lék užíváte. Automaticky by Vás měl poté sledovat á 6měsíců včetně provedení vaginálního ultrazvuku. V případě že by zjistil nárůst děložní sliznice, měla byste se svým onkologem domluvit změnu léku.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Věrka | 25.01.2018 | dotaz č. 865
Dobrý den, zajímalo by mě podle čeho se určuje kdy se nasadí po operaci radioterapie a kdy brachyterapie nebo jestli si může pacient i vybrat. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, brachyterapie je způsob ozařování, který se používá pouze k dosycení (boost) lůžka původního nádoru v prsu, vždy v kombinaci se standardním zevním ozářením prsu a případně uzlinové oblasti. Brachyterapie může být použita jen v některých případech, podle umístění lůžka nádoru, vztahu ke kůži a hrudní stěně. Brachyterapie zkrátí dobu ozařování ( dává se v jedné dávce), má i lepší distribuci dávky záření v prsu. Na druhé straně se jedná o invazivní zákrok s celk. anastézií a krátkou hospitalizací. Rozhodnutí o užití brachyterapie k dosycení lůžka nádoru dělá radioterapeut na pracovišti, které touto technikou disponuje. Není totiž dostupná na všech radioterapiích. Pacientka se samozřejmě může rozhodnout, zda tuto léčbu chce podstoupit nebo chce být dozářena zevní radioterapií . S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba
Po léčbě

Verča | 18.01.2018 | dotaz č. 856
Dobrý den, mám po chemoterapii (4x a 12x), + Herceptin, nyní mám dva týdny po operaci nádoru v prsu a odstranění 4 uzlin ( hystologie uzlin vyšla v pořádku). Chtěla bych se zeptat jakou můžu používat mastičku na jizvy ? Dělá mi problém ruku přes bolest a "stahování" rozcvičit. Je někde dostupné např. video jak správně s rukou cvičit? Ještě by mě zajímalo jestli se po chemoterapii a operaci vždy podstupuje radioterapie nebo je i jiná možnost? Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, pokud již je jizva zhojená a nejsou na ní stroupky nebo Vám nemokvá, nejlepší na jizvy je bílé vyškvařené sádlo, připadně měsíčková mast, ev. jakákoliv nedráždivá mastná mastička. O cvičení po operaci Vás měli inforovat a vybavit letáčky již při odchodu z nemocnice. Jinak bych Vám doporučila obrátit se telefonem na bezplatnou Avon linku proti rakovině prsu - MammaHelp (viz webové stránky)- kde Vám poradí, případně třeba i pošlou materiály. Stran radioterapie se nelze vyjádřit - je to velmi složité a u každého pacienta to může být jinak. Pokud Vám ošetřující onkolog ozáření doporučí, pak není jiná varianta a určitě byste ho měla podstoupit.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

aluša | 16.01.2018 | dotaz č. 855
Jsem po operaci prsu, byl mi vyňat nádor cca 2 cm a centrální uzlina. Nyní mám podstoupit ozařování. Jak brzy po operaci je optimální začít s ozařováním? Byla jsem na operaci koncem listopadu a ozařování začne pravděpodobně až v druhé půlce února pro nedostatek kapacity. Děkuji za odpověď

Dobrý den, to je naprosto v toleranci. Doporučená doba zahájení radioterapie po předchozí léčbě se pohybuje v rozmezí 3-6měsíců.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Míša | 16.01.2018 | dotaz č. 854
dobrý den, prosím o váš názor - jsem po záchovné operaci prsu - kvadrantektomnie -3 ložika kousek od sebe 4,10 a 11 mm - multi. tumor mammae I. dx - inv. karcinom multifokální NST s medulár. rysy G 3, pT1c (3) L 1pNO (sn O/1), ER 90%, PR 70%, HER -2 0, Ki67 30%, luminal B nejdřív jsem měla mít jen ozařování a léčbu léky hormony, nyní změna na 4x Chemo - krev a markry údajně v pořádku, uzlina negativní - je tento nález nebezpečný, moje psychika je dost narušená, mám velký strach, nemohu jíst, se spaním prblém nemám . rána se hojí dobře

Přeji krásný večer. Vzhledem k tomu, že se jedná o G3, Ki67 30%, multifokalitu a medulární charakter, tak i my bychom (i při čistých uzlinách) doporučovali adjuvantní chemoterapii. Nádor vykazuje určité rizikovější rysy, proto být vámi cht. neodmítám. Jinak se nemusíte bát, cht. se toleruje v současné době s novými antiemetickými preparáty dobře a 4 cykly utečou jako voda.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba
Rekonstrukce prsu

Renata | 15.01.2018 | dotaz č. 849
Dobrý den,léčím se s rakovinou prsu.Po chemoterapii je plánovaná oboustranná mastektomie a následně radioterapie. Pokud bych se rozhodla pro okamžitou rekonstrukci prsů s voperováním expandéru,jaká jsou s tím spojena rizika v souvislosti s radioterapií? Děkuji za odpověď.RS

Spolu s následnou radiotherapií nedoporučuji implantaci expandérů ani mammárních implantátů.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba
Ostatní

Tajenka | 11.01.2018 | dotaz č. 846
Dobrý den, obracím se na vás o radu. Před nedávnem mi diagnostikovali zhoubný nádor v prsu. Toho času mám již po operaci a na zanedlouho nastupuji na ozařovaní. Péče ze strany lékařů je velmi dobrá, nicméně mám velký problém. Moje obvodní lékařka psala několikrát žádost k posudkovému lékaři na neomezené vycházky, ten tyto žádosti opakovaně zamítá bez jakéhokoliv odůvodnění a to i když jsem doložila i doporučení od svého onkologa. Žiji sama, jsem psychicky hodně špatná, čas vycházek mám tak jen na nákup. Ze strachem opouštím bydlení i když jdu k lékaři( i když mám toto omluveno pro případ kontroly) Návštěvy u lékařů jsou plné stresující jak člověk vidí kolik utrpení je. Mám velké problémy ze spaním, nemohu jíst, a stále pláču.... doma se dusím. prosím poradte mi . předem děkuji

Přeji krásný den, obávám se, že toto není úplně vhodný dotaz na mammol. poradnu. Co se týká vašeho psychického stavu, určitě by to už stálo za konsultaci když ne psychiatra, tak alespoň psychologa. Není to o tom, že by vás člověk měl za psychiatrického pacienta, ale při oznámení a následné léčbě onkologického onemocnění je pro jedince velmi náročné tento fakt zpracovat. A velmi často se dostavuje i stav reaktivní deprese, kdy je "toho na jednoho tzv. moc" a potřebuje vše probrat s nezávislým člověkem, nebo i dočasně pomůže medikamentosní podpora, která se dá po určité době zase vysadit. Jinak ohledně neomezených vycházek při PN po dobu chemoterapie nebo radioterapie nemáme po zažádání revizního lékaře obyčejně problém, ale bohužel to je jedinec od jedince (revizní či posudkový lékař) a již i my jsme se na našem pracovišti setkali s jedním lékařem, který nebyl ochoten povolení dávat. Potom nezbývá, než se obrátit na jeho nadřízeného. Přeji hodně štěstí

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba
Vedlejší účinky
Ostatní

Anna | 29.12.2017 | dotaz č. 832
Dobrý den, již rok jsem po operaci časného invas. ca NST 1,1cm, uzliny v pořádku.Jsem na HT - zoladex+Tamoxifen, který pro komplikace silné brnění rukou, totální nespavost a pálení břišní krajiny od 11/2017 vysazen a nahrazen Anastrozolem, který po 3 týdnech znovu vysazen(alergická rekace-svírání v krku, dušení), nahrazen od 18.12.2017 Letrozolem, po kterém za 5 dní užívání opět svírání v krku a dušení.Nyní se potýkám s opakujícím se stahováním hrtanu, třesavkou, stavy nevolnosti a vyčerpání. Léky na alergii beru už týden, Letrozol mám vysazen a stav se v podstatě nemění a svírání v krku střídavě ustupuje, ale znovu se objevuje a přetrvává. Mohou být příznaky spíše spojené s psychikou? V minulosti jsem měla potíže s úzkostmi, léčenými Trimepranolem... Nejde spíše o příznaky psychického přetížení? Moc děkuji za odpověď. Je možné stav konzultovat s některým z Vašich odborníků? Můžete mi posím zslat kontakt? Jsem z Prahy.

Dobrý den, myslím si, že tyto Vaše nepříjemné stavy jsou skoro jistě způsobené psychikou. Určitě ne užíváním hormonální léčby. Doporučuji Vám zavolat na bezplatnou linku MammaHelp Avon linka proti rakovině prsu - 800 180 880 - ve všední den, a tam Vám řeknou, kdy na lince slouží psycholog. Jemu můžete zavolat, a on Vám odborně poradí, včetně toho kam se obrátit. I Váš praktickáý lékař Vám může napsat antidepresiva, která pomohou tyto obtíže odstranit.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

svatava | 15.12.2017 | dotaz č. 822
Prosím o radu.Dnes mi bylo lékařko řečeno, že mám neutropénii 2- 3 a proto nemohu dostat další dávku chemoterapie a další návštěva lékaře byla přesuhuta na 12.1. 2018 Co to znamená a je tento postup správný.Srdečně děkuji za odpověď.

Dobrý den, znamená to, že máte nízký počet bílých krvinek a to neumožňuje podat Vám další chemoterapii. Tyto bílé krvinky totiž odpovídají za Vaší obranyschopnost a jste v tuto chvíli náchylnější k vážnému onemocnění i banální infekcí. Nejdříve je vždy nutné, aby se po chemo hodnoty bílých krvinek dostaly nad určitou hranici, a pak teprve je možné podat další cyklus chemo. Není to při chemoterapiích nic výjimečného. Nebojte se. Na vše se vyptejte Vašeho ošetřujícího onkologa - určitě Vám to s ohledem na Váš konkrétní případ vysvětlí.

MUDr. Karolína Hovorková