Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Agáta | 10.07.2018 | dotaz č. 1064
Dobrý den, pomalu končím neoadjuvantni chemo a mám před operací. Původní nález T2N1M0 v pravém prsu a axille, MR ukázala navic multicentrický nález. Kontrola ultrazvukem potvrdila zmenšení a změnu struktury nádoru, uzliny čisté. Mám na Vás 3 dotazy. Je podle Vás nějaká šance, že by mi při operaci nemuseli brát preventivně všechny uzliny? S ablací prsu mám asi také počítat, že? Doporučila byste při negativní genetice preventivně odstranit i dosud nepostižený prs - vzhledem k multicentricitě a nepřehledné mléčné žláze? Dekuji

Přeji krásný den. 1. pokud byl vstupní nález N1 a podána neoadj. cht., potom se exenterace axily provádí vždy, i když je UZ čistý. Je nutné vyšetřit, zda tam nepřetrvávají ještě nějako nádorové buňky a patolog speciálním barvením může odhalit i jednotlivé nádorové buňky, které na UZ samozřejmě vidět nejsou. Navíc se nemusíte bát, že vám odstraní všechny uzliny, těch jsou tam desítky a nikdy se neodstraňují všechny. 2. pokud byl nález dle MRI vstupně multicentrický, tak bych ablaci doporučovala také 3. jestli byla genetika negativní, automaticky druhostranná ablace není nutná.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Magda | 04.07.2018 | dotaz č. 1059
Dobrý den, jsem po onkologické léčbě prsu a beru rok arimidex. Můj onkolog měl dovolenou a slibil, že mi pošle recept na tyto léky. Bohužel k dnešnímu dni mi nic nepřišlo a jsou před námi 4 dny volna. Myslíte, že se může něco stát pokud vynechám 4 dny? léčím se ve fakultní nemocnici Ostrava. Děkuji za odpověd

Dobrý den, také naši lékaři nyní mají dovolenou. Pokud máte velkou obavu, doporučuji zajít do nemocnice v Ostravě, na lůžkové oddělení onkologie a tam se poradit s lékařem, který má službu. Administrace poradny.

Ing. Iva Uhrová, administrace


Léčba

Buldova Ludmila | 04.07.2018 | dotaz č. 1057
Dobrý den, chci se zeptat. Mám od února 2018 nasazenou léčbu léky Tamoxifen. poslední dva měsíce se mi dělají modřiny na nohou a vylézají mi drobné žilky, také mám pocit těžkých nohou. Rovněž mám problémy s kvasinkami, již dva měsíce to léčím, ale výsledek je stále stejný. Prosím o radu co s tím. Děkuji. S pozdravem Buldová.

Přeji krásný den. Tyto obtíže opravdu může způsobovat Tamoxifen. V tom případě se domluvte s ošetřující onkoložkou a pokud byl váš nádor původně invazivní (ne in situ) a jste po přechodu (což vzhledem k věku předpokládám), lze vyměnit za jiný druh hormon. terapie. Jinak na pocit těžkých nohou můžete přidat hořčík a ev. Detralex tbl.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Hana N. | 28.06.2018 | dotaz č. 1054
Dobrý večer! Dodatečně moc děkuji paní doktorce Hovorkové za odpověď na můj dřívější dotaz. Nyní už znám výsledky histologie z odběrů při operaci. DG: Ca mammae I.sin.T1b(8x3mm N0 Mx ..... pT1b(8mm) pN2(+4/5) M0 Stage IIIa. Histol.: invasivní ca NST G2 s mucinosní složkou a s in situ složkou G3. ER 100% PR 70% MIB1 15% c-erbB-2 0. Díky 3 dílům příručky "Hedviko, můžu k Vám přijít ...", které jsem si vyzvedla na onkologii, se v těchto pojmech již trochu více orientuji. Nakonec mi tým lékařů naplánoval začít chemoterapií a teprve později bude následovat to původně plánované ozařování a hormonální terapie. Ještě bych se chtěla zeptat na tzv. chladicí čepičku, o které jsem před časem četla v rozhovoru s Annou K. Paní doktorka z onkologie mi sice k tomu dala nějaký informační materiál, ale chtěla bych vědět, jaké jsou s tím zkušenosti v praxi. Musím řešit ostříhání na ježka a paruku nebo při aplikaci čepičky o vlasy skutečně nepřijdu ? Psychicky by mi to určitě pomohlo, ale přece jen cena 8 x 1.500 Kč je dost vysoká. Tak se chci ujistit, že to funguje. Předem děkuji.

Dobrý den, chladící systém Dignicap opravdu funguje. Ale nic není stoprocentní. Výrobcem je udávána dobrá funkčnost u 85% pacientů. Naše dosavadní zkušenosti - přístroj užíváme již téměř 4 roky, a aplikován byl u cca 400 pacientek - jsou ještě lepší. Velmi dobrou účinnost pozorujeme u 90% pacientek. A i když vypadá až 50% vlasů, pacientky nepotřebují paruku. Ale jsou samozřejmě i případy, kdy vlasy vypadají natolik, že další chlazení nemá pro pacientku smysl a pořídí si raději paruku. Platí se vždy každý cyklus zvlášť a je možné aplikaci tedy kdykoliv ukončit.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Nikola Přibáňová | 25.06.2018 | dotaz č. 1049
Dobrý den, od ledna 2018 do dubna 2018 jsem absolvovala 4x AC chemoterapii. Vypadaly mi všecny vlasy.3.května 2018 mi byla provedena ablace levého prsu s excentrací axily vlevo. Nyní budu podstupovat 12 weekly chemoterapií paclitaxelu (2 už mám za sebou).Už mi začaly rust vlasy.Chci se zeptat,zda mi vlasy zase vypadnou po této chemoterapii. Dekuji Nikola Přibáňová

Dobrý den, bohužel ano, je pravděpodobné, že Vám vlasy opět vypadají - asi tak po 4-6 těchto chemoterapiích.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Šárka | 21.06.2018 | dotaz č. 1047
Dobrý den, je možné při léčbě Tamoxifenem užívat nějaké doplňky na odvodnění, např. H2OUT nebo něco jiného? Děkuji Šárka

Přeji krásný den, určitě doplňky na odvodnění použít můžete, včetně H2OUT. Někdy pomáhají i např. čaje na zlepšení lymfatického systému, odvodňovací. Vše lze koupit v lékárně bez receptu.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Hana N. | 18.06.2018 | dotaz č. 1044
Dobrý den! Je mi 61 let, v březnu jsem si nahmatala bulku v levém prsu, v dubnu byla na ultrazvuku i mamografu, v květnu na biopsii a 30.05. jsem se dozvěděla diagnozu :( Jednalo se o mikrokalcifikace 8x3 mm. Histologie: invaz. ca NST gr 2 a in situ gr 3 Er 100%, PR 70%, mib není, her 0. Závěr: Ca mammae I.sin T1b N0 Mx. Poté jsem byla odeslána na onkologii a lékaři z mammacentra mi sjednali operaci v UPMD na 13.06.2018. Podstoupila jsem odstranění nádoru z prsu, tj. segmentektomii (předem označení Frank.vodičem) a byly mi odebrány 3 mízní uzliny - SLND (předem označení pomocí SIENNA+). V propouštěcí zprávě se uvádí, že v operačním preparátu se zobrazil drobný shluk MK velikosti asi 15x10 mm. To znamená, že nádor se za 2 měsíce takhle zvětšil !? Prosím o Váš názor. Znám svou diagnozu teprve krátce, běhala jsem po doktorech a byla v nemocnici a nemám dostatek informací. Chci se Vás zeptat na postup další léčby. Paní doktorka na onkologii mi před operací tvrdila (a napsala to i do žádanek na předoperační vyšetření), že mám jen grade 1 a teprve nyní po operaci při dodatečném prostudování všech lékařských zpráv jsem zjistila, že mám G2 :( Také mi řekla, že po operaci začnu brát prášky (zřejmě Tamoxifen) a asi až na podzim budu chodit na ozařování. Jsem k ní objednaná na kontrolu na příští týden a chci si ujasnit svou situaci. Neměla bych to ozařování podstoupit již dříve - co nejdříve po operaci? A mohla bych se zajímat o protonovou léčbu? Informací na internetu je spousta a zatím se v tom moc neorientuju. Předem děkuji.

Dobrý den, pokusím se Vám na Vaše otázky jednoduše odpovědět: - rozměr nádoru - čísla Vámi uvedená určitě neznamenají, že se nádor zvětšil, jiný rozměr mikrokalcifikací v resekátu je dán tím, že po vyoperování se tkáň na ploše rozprostře. Navíc úplně nejpodstatnější pro další postup bude až výsledek definitvní histologie, který nyní ještě není. Tam bude uevdena jak velikost, tak přesný typ a charakteristika nádoru, a na zakladě toho, se bude paní doktorka rozhodovat, jakou dostanete léčbu. - jestli má nádro G1 nebo G2, je nyní pro další postup úplně jedno. Rozhodující bude nález v def. histologii opět. - další léčba - opět dle výsledku def. histologie . Ale pokud bude ozařování, paní doktorka Vás musí někam objednat, a v současné době je v Praze omezená kapacita ozařoven. Proto Vám říkala, že to bude asi až po prázdninách. Vůbec nepřijímá Motol a v omezeném režimu je nyní ještě Bulovka. Nicméně nemusíte mít obavy, tím že budete užívat tamoxifen, budete mít dostatečnou léčbu. A ozáření by dle platných celosvětových protokolů mělo začít do 3-6měsíců od předchozí léčby (u Vás operace).. - protony - v tuto chvíli je protonová léčba indikována pouze tam, kde nelze bezpečně ozářit pacientky lineárním urychlovačem. O tom rozhodne lékař na radioterapii a v takovém případě sám doporučí léčbu protonovýcm svazkem a pojišťovna vám ji uhradí. Závěrem si vám dovolím poradit, ať nestudujete informace z internetu, 90% z nich jsou bohužel hlouposti a nemysly. O všem se poraďte buď s paní doktorkou, nebo se můžete obrátit na MammaHelp centrum Praha - telefonem případně si s nimi domluvit schůzku. Vše s vámi velmi ochotně proberou - 800 180 880

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Zdeňka | 15.06.2018 | dotaz č. 1041
Dobrý den, byla mi diagnostikovaná rakovina prsu, jde o zhoubný nádor, invazivní, o velikosti 8x7 mm, uzliny mám negativní. Příští týden mě čeká operace kde mi to odstraní, dnes jsem byla na označení magnetickým zrnem a bylo mi sděleno že byla odebrána i část nádoru, mám obavy když se nádor tím zákrokem rozdělil tak aby se mi nešířil někde dál do těla.. Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, pro diagnostiku nádrou v prsu je vždy odebrána i část nádorové tkáně, bez toho bychom diagnozu stanovit nemohli. Nemějte však vůbec obavu, tímto zákrokem nemůže nikdy dojít k šíření nádoru někam jinam do těla. Operací je pak odstraněn nejen samotný nádor, ale i dostatečně široký lem zdravé tkáně tak, abychom měli jistotu, že opravdu operace byla dostatečná. Navíc se většinou odstraňuje i první spádová (tzv. sentinelová) uzlina, která bývá prvním místem šíření nádoru mimo prs.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Marie | 14.06.2018 | dotaz č. 1040
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Léčím se s rakovinou prsu, v lednu jsem byla na parciální mastektomii vlevo, včetně vyjmutí všech uzlin v podpaží. Nyní absolvuju chemoterapii, 1x týdně paclitaxel. Dnes jsem byla na osmé aplikaci, celkem jich prý bude 12. Začínám mít ale problém se žílami, buď nemám žíly anebo ta jedna, do které píchali pořád už je celá zvazivovatělá. Doposavad mě píchali jen do zdravé ruky, ale dnes mi chemu aplikovali do nemocné levé ruky. Je to dobře? Celou dobu mi říkali, že mám nemocnou ruku šetřit, že se do ní nesmí píchat kvůli infekci, nezaškrcovat, atd. Docela mě to překvapilo a mám celkem strach. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, po operaci uzlin v podpaží je určitě nevhodné končetinu používat k náběrům či nitrožilním aplikacím. Zvyšuje se tím riziko lymfatického otoku, nikoliv infekce. Jednorázově se nemusí nic stát, ale příště by bylo lepší opět použít pravou končetinu. Vy sama můžete pomoci žilám promazáváním Heparoidem, Liotoenm, užíváním léků na zlepšení stavu žil ( Aescin, Detralex). Podle stavu žil se možná s ošetřujícím onkologem domluvíte na mírné zkrácení chemoterapie. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Jana | 12.06.2018 | dotaz č. 1036
Dobrý den, mám rakovinu prsu. Měla jsem dva nádory o velikosti 8mm a 10mm a ten menší byl údajně agresivní. Bylo mi odstraněné celé prso a nechali mi kůži na implantát. Byli mi vyčištěny 4 uzliny. Nádor nepustil metastázy. Od pondělí nastupují 4 chemoterapie a 17 aplikací biologické léčby a ozařování. Ještě zítra mě čeká kontrola jestli nemetastázoval do kostí. Chci se zeptat, jestli během chemoterapie můžu jíst tvaroh ze lněnými olejem který obsahuje vitamín B3 a B6. Moje onkoložka mi doporučuje hlavně vitamíny v přírodní formě a vitamín B nedoporučuje k vůli podpoře růstu buněk ale nejsem si jistá jestli neměla na mysli jen vitamín B12. Předem děkuji za odpověď. Jana

Dobrý den, máte úplnou pravdu. Naprosto bez jakýchkoliv obav můžete konzumovat potraviny s obsahem vitamů skupiny B. To že se nedoporučuje vitamin B12 již je zastaralé, pouze pokud není nezbytně nutné, tak by se neměl podávat vitamin B12 v injekční formě.

MUDr. Karolína Hovorková


12345konec »(stránek: 21)