Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Dagmar | 04.08.2019 | dotaz č. 1620
Dobrý den, užívám tamoxifen již tři roky (po CA-prsu), ze začátku jsem mívala návaly, ale vše se ustálilo. Po bio léčbě jsem navíc začala mít problémy se srdcem. Jak a zda-li vůbec ovlivňuje Tamoxifen srdce? Navíc mi byla zjištěna, při genetickém vyšetření, Leidenská mutace. Jak se toto "snáší" s Tamoxifenem? A je v mém věku běžné ponechat menstruaci, když nádor byl rovněž hormonální?

Dobrý den, tamoxifen nemá na srdce jako takové žádný vliv. Spíše negativně může působit na žíly, hlavně DKK a výjimečně i způsobit trombózu. Pokud u vás byla prokázána Leidenská mutace, je dále užívání tamoxifen nevhodné a o další léčbě se co nejdříve domluvte se svým onkologem!!

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Janka | 29.07.2019 | dotaz č. 1616
Dobrý den, před 2 týdny jsem dostala výsledky biopsie - karcinom inv. NST duktální G2, GATA 3 pozitivní, E cadherin pozitivní, Ki 67 cca 30 %, estrogen 95 %, progesteron 90 %, her 2 2 + pozitivní. Nevím vůbec jaká je prognóza a co mne čeká, zatím mi bylo sděleno pouze, že je nutná operace. Nemám žádné problémy, ráda bych dále pracovala a starala se o děti. Na jak dlouho po operaci nebude možné zvládat práci? Je nutná poté chemoterapie a za jak dlouho po operaci se nastupuje?

Dobrý den, abych vám mohla odpovědět, musela byste napsat jak je nález veliký, tedy výsledek z mamografu a ultrazvuku. Teprve se vším tím lze stanovit postup léčby. Pokud máte u sebe nálezy, nejlépe je zavolat na bezplatnou Avon linku MammaHelpu ve středu mezi 16 - 19 hodinou, kdy je na lince lékař a vše s vámi probere.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Alena | 16.07.2019 | dotaz č. 1606
Dobrý den. Jsem po operaci prsu a ozařování. Byl mi nasazen lék Egistrozol. Již několik let mám potíže s vyhřezlou ploténkou a nyní se mi to zhoršilo. Prosím Vás o sdělení, zda s lékem Egistrozol, který mi celkem vyhovuje, mohu užívat i léčivý přípravek Milgamma. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, pokud je onkologická choroba v remisi, můžete kúru Milgammou podstoupit. Potvrdit by to měl ošetřující onkolog, který zná všechny vaše nálezy. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Pacientka | 13.07.2019 | dotaz č. 1600
Dobrý den, v září 2019 mi byla zjištěna agresivni rakovina typu Her 2 pozitivní se zasazeny mi uzlinami.Jsem již po chemo léčbě a operaci. Nadale pokračují v Bio léčbě jeste tri ctvrte roku a hormonální léčbě Alozex na 5 let. Jake jsou dle Vas vyhlídky testovaneho léku v Cechach na typ rakoviny Her 2 pod názvem Mito Tam? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zatím běží jen úvodní klinické testování u pacientek s pokročilými nálezy, což není váš případ. Zatím není jasné, kdy bude lék uveden do běžné praxe. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Pacientka | 13.07.2019 | dotaz č. 1599
Dobrý den,mám rakovinu prsu a jsem již po chemotetapii, operaci praveho prsu a komplet uzlin.ozařování prý není třeba, mam Bio lecbu a Alozex. Typ rakoviny Her 2.otázka zni: V cem je Alozex pro me lepší než Tamoxifen, který je nejčastěji pouzivanym lékem v těchto diagnóza ch? Velmi děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Tamoxifen i Alozex jsou výborné léky a podávají se podle typu nádoru, imunohistochemie a současně přídatných chorob pacientky. Takže to je velmi individuální a nejsem Vám schopna bez dalších informací odpovědět. Jinak může se zdát, že je TMX více používaný, ale pod jeho léčbu spadají i pacientky s tzv. in situ karcinomem (počínající, nemetastazující karcinomy), kterých je relativně velké množství a jiné preparáty u nich nejsou indikovány.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Petra | 10.07.2019 | dotaz č. 1598
Dobrý den, moc prosím o radu. Před třemi týdni mi vzali levé prso, spolu se sentinelovou uzlinou. Klinický nález - sent.uzlina z axily u Ca prsu vlevo. Nádor v prsu vyšel v rozboru v pořádku a byl zapouzdřený, ale uzlina byla pozitivní. Na tomto základě mě objednali již na příští týden na reoperaci, aby vzali další uzliny. Následně jsem byla u onkologa, který ale řekl, že bych na operaci jít nemusela a to vzhledem k typu nádoru, že není tak agresivní, a že by stačila hormonální léčba (uvedení do přechodu), k tomu léky a pak asi ozařování. Ve zprávě mám radioterapie, endokrinni systémová léčba vzhledem k imunofenotypu nádoru. Nechali na mě, ať se rozhodnu, zda chci na tu operaci jít či ne a já nevím co by bylo lepší. Zda jít na operaci a nechat zjistit zda jsou další uzliny v pořádku či ne (po operaci prý může nastat jakýsi otok - lymfedem), onkolog říkal, že je malá pravděpodobnost, že by byla nějaká uzlina ještě pozitivní, ale to asi těžko takto říct. Ve zprávě mám napsáno: Částice 17x10x9 mm zpracována kompletně. Mikroskopicky nacházíme jednu lymfatickou uzlinu s reaktivními změnami, kdy několika řezech zastihujeme subkapsulárně na několika místech struktury adenokarcinomu stejné morfologie jako v B 12931/19. Největší rozměr těchto fokusů v součtu je až 2,5 mm proto tento nález již hodnotíme jako makrometastázu (nikoli jako mikrometastázu). Bez infiltrace perinodální tkáně. Jednu sentinelovou lymfatickou uzlinu hodnotíme jako pozitivní. Prosím o radu, zda dle Vašeho názoru jít na operaci a následně podstoupit léčbu, či zahájit rovnou léčbu a na reopraci nejít.

Dobrý den, obecně platí, že pokud je diagnostikována makrometastáza v sentinelové uzlině, je doplnující operace vhodná. Pouze v některých případech lze uvažovat o jiném postupu.Neznám bohužel přesnější nálezy - typ nádoru, velikost ložisek v prsu, imunohistochenické parametry). Bez nich se nelze vyjádřit k možnosti neprovedení exenterace axily ( tj. Odstranění dalších uzlin). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Oli | 05.07.2019 | dotaz č. 1592
Dobrý den, jsem po operaci Ca prsu, sentinelová uzlina čistá, ost. uzliny ponechány, bez metastáz, začala užívat Tamoxifen a mám za sebou první Zoladex a čeká mě ozařování-radioterapie. Můj dotaz zní, mohu nějak ozařované prso a pokožku chránit, já sama? Dočetla jsem se, že existují prostředky před ozařováním...před Film Mepitel, film Cavilom a po Calcium pantothenicum mast 5%,Panthenol spray a gel, Bepanthen krém a mast, Panthenol forte krém, Dermazulen mast, Infadolan mast, Měsíčková mast, Nesolené vepřové sádlo, Olivový olej. Můžu z toho něco použít a sama, popřípadě zda je vždy lepší vše konzultovat se svým onkologem? a lékařem na radiologii? Děkuji Oli

Přeji hezký den. Do doby zahájení RT klidně jizvu promazávejte (ideálně nesolené sádlo, ev. měsíčková mast) a můžete masirovat, aby změkla (pokud tam máte nějaké poop. změny). Jinak na vlastní ozáření chtějí radioterapeuti prs čistý, suchý, ničím nenamazaný. Potom se s nimi domluvíte, jestli je vhodné něco mazat např. přes noc. Jinak se masti obvykle doporučují i s ohledem na aktuální reakci kůže při RT, takže nemá cenu kupovat cokoliv dopředu, až po poradě s nimi. .

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Dana Lukáčová | 04.06.2019 | dotaz č. 1570
Dobrý den, jsem rok na léčbě Tamoxifenem po ablaci prsu a v posledním týdnu se mi objevily petechie na hýždích a holeních. Přečetla jsem si, že to může být způsobeno právě léčbou Tamoxifenem. Chci se zeptat, o jak závažný problém se jedná, a zda-li je to důvod ke změně léčby. Žádné jiné potíže zatím neregistruji. Děkuji za odpověď. Lukáčová

Dobrý den, vzhledem k tomu že se vám skvrny objevily až nyní po roce léčby tamoxifenem, tak to nejspíš tento lék nezpůsobil. Je nutné abyste si došla ke svému praktickému lékaři (případně onkologovi) aby vám nabral krevní obraz, případně srážlivost. Pokud jsou to opravdu petechie, může to být známka výrazně snížené srážlivosti krve a je třeba to co nejrychleji řešit!

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Jana | 31.05.2019 | dotaz č. 1568
Dobrý večer, mám dotaz ohledně léku Tamoxifen, užívám ho již 7.rokem na doporučení mého onkologa, dočetla jsem se ovšem, že způsobuje vznik krevních sraženin a loni jsem prodělala zápal plic a plicní embolii (mimo jiné mám za sebou několik operací křečových žil) a to na zahraniční dovolené a proto bych chtěla poradit, zda ho i nadále užívat či ne. Při užívání léku déle než je doba 5-ti let prý je podle studie , že je menší šance recidivy rakoviny prsu. Vím, že rozhodnutí je na mě, ale nevím, co je lepší řešení v rámci těch nežádoucích účinků i z hlediska případného cestování. Embolii přičítám právě k těm nežádoucím účinkům. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Pokud jste prodělala plicní embolii, tak je podávání Tamoxifenu kontraindikováno a domluvte se s ošetřujícím onkologem ohledně výměny léků (pokud u vás zase nejsou jiné kontraindikace k inhibitorům aromataz). Určitě řešit s oš. onkologem.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Jana Beranová | 30.05.2019 | dotaz č. 1564
Vážení, mám odstraněno levé prso a jsem po 8 cyklech chemoterapie. Od 15. 3 jsem brala Etruzil. Velmi mě po něm bolely svaly či šlachy začalo to stehenními svaly a potom bylo pro mě problém například propnout nárt. Na kontrole 6.5. mi paní doktorka vyměnila lék za Tamoxifen. Problémy se ale nezlepšily spíše zhoršily. Přidala se i bolest v levém kyčli nebo spíše v břiše vedle kyčle ( jako když jsem byla malá a hodně jsem běžela), když vstanu nemohu se rozejít jak to bolí a když si potřebuji sednout do dřepu tak je to velmi bolestivé, stejně jako potom vstát. Nárty bolí i nadále. Když jsem v klidu, nic mi není. Moje paní doktorka mi řekla, že Tamoxifen za to rozhodně nemůže...

Dobrý den, podobné potíže dělají především léky typu Etreuzil. Naopak Tamoxifen kloubní obtíž obvykle nezpůsobuje. Doporučuji odborné ortopedické, případně revmatologické vyšetření, potíže mohou mít i jiný původ. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


12345konec »(stránek: 31)