Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Věra | 11.11.2018 | dotaz č. 1242
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat jestli nějaké potraviny nebo ovoce není vhodné při chemoterapii Děkuji za odpověď

Dobrý den, v průběhu chemoterapie jezte vše, na co máte chuť a snažte se dodržovat zdravou životosprávu - pestrou s dostatkem ovoce a zeleniny a vlákniny. Zvážila bych jen omezení plísňových sýrů a oříšků.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

libuše | 08.11.2018 | dotaz č. 1237
Dobrý večer, mám dotaz: na podzim 2016 zjištěno, že mám invazivní karcinom, 13 chemoterapii v roce 2017 operace prsa, odebrání 22 uzlin z toho 4 byly zasaženy,33 ozařování. Hormonální léčba: Egistrozol, ale měla jsem problémy s jeho snášením. Byl mi vyměněn za Arimidex. Bolí mě kosti, jsem unavená, ale hlavně mě bolí plosky nohou, při našlápnutí mám pocit, že se nerozejdu, bolí to. Mám problémy s chůzí. Nemohu se držet rovně. Vím, že v mém věku nemohu být jako mladice. Ale před léčbou jsem jiná. Velmi vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, popisované potíže opravdu patří k užívání antiestrogenní léčby. Pokud máte potíže po anastrozolu ( Egistrozol,A rimidex), můžete se s onkologem domluvit na změnu preparátu na letrozol. Má sice obdobné vedlejší účinky , ale ve více než 50 % případů výměna vede ke snížení potíží. Můžete zkusit brát i podpůrné kloubní preparáty , ale efekt je většinou jen omezený. Další možností je změna hormonoterapie na tamoxifen, který nemívá tak výrazné kloubní vedlejší účinky. Je ale nutné probrat s ošetřujícím onkologem, zda je pro vás vhodný., jak z hlediska účinnosti, tak s ohledem na možné cévní a gynekologické vedlejší účinky. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Veronika | 08.11.2018 | dotaz č. 1236
Dobrý den, moji mamince nedávno odhalili rakovinu prsu. Na jaře byla na preventivní kontrole, kde bylo ještě vše v pořádku. Příčinu připisujeme zejména nervům, které si za posledního půl roku maminka vytrpěla s nevěrným manželem. Maminka byla na odběru vzorku z prsu, nádor je zhoubný o velikosti asi 1cm. Teď ji určují termín operace a další kroky léčby. S bratrem jsme se pustili do velkého průzkumu a rádi bychom znali všechny možnosti léčby. Mamča je dost neprůbojná osoba a nechá si předepsat to co jí řekne první lékař. Chtěli bychom nasbírat co nejvíce možných zdrojů, rad a příběhů co se týče léčení rakoviny bez chemoterapie. Chápu to totiž tak, že když je nádor bez metastází a vyoperuje se, tak je další léčba (ozařování, hormonální léčba, chemoterapie) jen ujištění, že byla rakovina z celého těla vypuzena. A chemoterapie přece jen je obrovský zásah do těma, tak bychom rádi věděli jestli je to opravdu jediná a nezbytná cesta. Jako alternativní léčby jsme našli různé vitamínové injekce, diety a pod. Za jakékoli rady budeme velice rádi. Chceme pro maminku to nejlepší. Děkuji, Veronika

Dobrý den, zatím Vám ještě nikdo neřekl, že bude nutná chemoterapie jak jsem pochopila. Až dle výsledku operace se rozhodne o další léčbě. Rozhodně doporučuji poslechnout ošetřujícího onkologa, co se týká další navržené léčby. Zdůrazňuji že NEEXISTUJE žádná "alternativní" metoda léčby a za 27 let své praxe jsem neviděla NIKOHO, kdo se tímto způsobem vyléčil! Jediné co vám mohu doporučit ohledně ujištění se o správnosti navrženého postupu, je vyhledat konzultaci - až budete mít výsledky operace - na jiném onkologickém pracovišti - nejlépe v Komplexním onkologickém centru.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Jaroslav | 02.11.2018 | dotaz č. 1226
Dobrý den, mamka (65) onemocněla rakovinou prsu. Biopsie prokázala neinvazivní karcinom ve tvaru podkovy velikosti 3cm umístěný ve středu prsu těsně pod bradavkou. Zvoleno bylo úplné odstranění prsu a podpažních uzlin, protože další vyšetření ukázalo jejich pravděpodobné zasažení. Ošetřující lékařka nemluví o ničem jiném než o úplném odstranění prsu, roční léčbě chemoterapií, ozařování uzlin v případě prokázání výskytu a 10 leté následné hormonální léčbě. CT neprokázalo metastázy nikde v těle. HER2 je bohužel negativní. Paní doktorka je sympatická a vypadá velmi profesionálně, ale dělá mi starosti, že má být mamka léčena v oblastní nemocnici desetitisícového města. Tak se chci zeptat, jestli větší kliniky mají přístup k pokrokovějším (šetrnějším a účinnějším) metodám? Například místní kožní lékařka nezná na ekzém nic jiného než Triamcinolon, který mi byl předepisován už jako dítěti před 30 ti lety. Předepsání tohoto léku přitom vyšší pracoviště, kam jsem se po letech dostal, přímo vyděsilo. To jen pro dokreslení mých obav.

Dobrý den, léčba karcinomu prsu je velmi standardizovaná. Léčebné postupy ve velkém i malém městě jsou shodné. Je pevně dáno, kdy musí být pacientka léčena v Komplexním onkologickém centru. Je to např. při pozitivitě HER 2, která znamená vyšší agresivitu a nutnost léčit Herceptinem. V situaci Vaší maminky jsou (podle popisu nálezu) dvě možnosti léčby. Jedna možnost je ověřit biopticky stav podpažních uzlin, pokud budou pozitivní, bylo by asi lepší nejprve zahájit předoperační systémovou léčbu a operovat po zmenšení nálezu. Pokud budou uzliny negativní, je primární operace jednoznačnou volbou. Vzhledem k umístění ložiska asi nebude jiná možnost než úplné odstranění prsu. Blíže se v případu nemohu vyjádřit, bez znalosti přesných nálezů. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Monaliza | 01.11.2018 | dotaz č. 1225
Dobrý den mamka je po operaci prsu mela tam.mensi nadorek 5krat 8 a uzlinu ji vyndali rana na prsu se hoji pěkně ale ta s uzliny porad ne a už jeto týden furt mokva a strikame dezinfekci musi měnit 6 krat zaden obvazy myslíte zeto prestane mokvat?

To co mokvá je lympfa. Ránu je třeba odborně ošetřit, eventuálně použít lokálně kortikoidy. Dobrá je komprese . Vložit doma v klidu do podpaží přes tampony tenisový míček. Samotná dezinfekce asi jen tak nepomůže. Ale za nějaký čas to přestane., Zajděte na chirurgii kde Vás operovali. pecha

MUDr. Václav Pecha


Léčba

Alena | 30.10.2018 | dotaz č. 1215
Dobrý den, jsem po celkové ablaci pravého prsu v 11/2018. Předtím bylo 16 dávek chemoterapie, v 11/2017, operace a v 2/2018 25 dávek ozařování. Při kontrole na onkologii ve 12/2017 jsem zahájila hormonální léčbu lékem Etruzil 1 x denně, do 3 měsíců po užívání mě začalo bolet levé zápěstí. V 4/2018 jsme při onko kontrole změnili tento lék na Trozel, do současné doby se nic nezměnilo, naopak trochu zhoršilo. Přečetla jsem si příbalové letáky a vedlejší účinky jsou úplně stejné - bolest zápěstí jako při karpálech, ale mě bolí kloub z boku. Občas bolí kolena, ale také to přičítám věku - 56 let, jsem 11 let po hysterektomii. Nicméně představím-li si ještě 4 roky "otravného" bolení zápěstí, které nejde ničím zmírnit a váháte, jak nějakou věc vzít do levé ruky, ztrátu libida, projev "utlumeného studeného čumáku", únavu a špatné usínání už vůbec nepočítám, tak vyhlídky nic moc. Mohu "bolest kloubů " všech nějak a něčím zmírnit? Jsem si vědoma, že jsem po závažném onemocnění, ale také musím ještě 4 roky nějak fungovat. Děkuji mockrát za odpověď. Alena

Dobrý den, popisované potíže opravdu patří k užívání antiestrogenní léčby. Pokud máte potíže po letrozolu ( Etruzil, Trozel), můžete se s onkologem domluvit na změnu preparátu na anastrozol. Má sice obdobné vedlejší účinky , ale ve více než 50 % případů výměna vede ke snížení potíží. Další možností je změna na tamoxifen, který nemívá výrazné kloubní vedlejší účinky, ale je nutné probrat s ošetřujícím onkologem, zda je pro vás vhodný. Jako podpůrnou léčbu můžete zkusit fytoestrogeny, volně prodejné léky na přechodové obtíže a kloubní preparáty. Pokud by byly potíže neúnosné, je k úvaze zkrácení doby zajišťovací hormonoterapie. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Pavlína | 29.10.2018 | dotaz č. 1211
Dobrý den,jsem po 4x chemoterapii a radioterapii+po 3.davce Zoladexu(1x za měsíc) a 14dní beru Tamoxifen.Mám potíže s mravenčením a necitlivostí rukou-hodně v noci a během dne to vnímám méně,ale stále.Jsou jako opařené.Někdy je mám ledové.Návaly mám málo.Je to docela nesnesitelné.Beru si B vitamíny s kyselinou. alfa lipoovou a Fytofem.Zatím se to moc nelepší.Musím vydržet nebo vyhledat raději hned lékaře.Díky Pavlína

Dobrý den, obtíže které popisujete podle mne nesouvisí s užíváním tamoxifenu. Doporučuji vám spíše návštěvu neurologa k vyšetření, zda obtíže nesouvisí sa krční páteří.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Hana | 28.10.2018 | dotaz č. 1207
Dobrý den. Šest měsíců užívám Anastrozol. Kromě ztuhlosti svalů mě trápí lupavý prst , který se objevil po dvou měsících užívání. Po dalších dvou měsících se přidal další prst a nyní již třetí. Bojím se , že to bude stále pokračovat. Lze s tím něco dělat ? Děkuji.

Dobrý den, problémy s klouby, včetně lupavých prstů jsou známou komplikací užívání tzv. inhibitorů aromatáz. Je možné zkusit vyměnit anastrozol za letrozol - to asi v 50% případů přinese zmenšení kloubních potíží. Další možností je podávání tamoxifenu, pokud nejsou kontraindikace. Měla byste konzultovat se svým ošetřujícím onkologem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Alča | 28.10.2018 | dotaz č. 1206
Dobrý den. Prosím o sdělení Vašeho názoru na můj dotaz. 11.10.2018 jsem byla operována - karcinom levého prsu. Prs mi nebyl odejmut. 23.10. jsem byla na vyndání stehů a hned druhý den se mi jedna rána otevřela . Na chirurg. ambulanci zapsáno - rána po lumpektomii klidná s dehiscencí 5 mm v oblasti lat. polu, sekrece serosní. Po několika převazech na chirurgii mi dnes 28.10. stále vytéká dost sekretu a rána není zcelená. Mám jen krýt polštářkovou náplastí. Příští týden mě čeká sdělení, kdy mám nastoupit na ozařování. Předpokládám, že v této situaci, kdy rána není zcelená, ozařování nebude možné. Prosím o sdělení, jak přibližně dlouho se může rána zacelovat a zda by se neměla znova sešít. Jak dlouho po operaci se může ozařování oddalovat. Měla jsem dle rozhovoru s onkologem pocit, že se má nastoupit co nejdříve. Děkuji Vám za vyjádření.

Dobrý den, pokud se mně stalo , že se rána po vyjmutí stehů rozpadne, a není to nic zvláštního, po vyčištění jsem provedl ihned novou suturu/ sešití /. Je možné provést i tzv odloženou , tedy pozdní suturu, což doporučuji, jinak se rána hojí dlouho. Ozařování by se mělo podstoupit do 6 měsíců od výkonu. pecha

MUDr. Václav Pecha


Léčba

Ota P. | 23.10.2018 | dotaz č. 1200
Dobrý den, je mi 72 let a jsem po ablaci levého prsu. Pravý prs mám odstraněn již 15 let. Zde byl multifokální mikroinvazivní diktuální karcinom grade DCIS. Uzlinové metastázy nezastiženy. Další léčba kromě prohlídek nebyla. Nyní je nález - Invazivní lobulární karcinom G2. Resekční linie negativní, 15 mm dorzálně, Angioinvaze :NE, Prčediktivní faktory (ER100%, PR 20%, Her2 negativní(1+) v resektátu Ki-67-12%. Všechny uzliny negativní. Klasifikace topografie: (ICD-O-3) C509 vlevo, 8520/32, dg.C509,pTNM(7): pT1c(12,5 mm). sn.uzlin 0/3, pNO 0/4, LO VO RO. Byla mi nasazena HT Alozex, po třech měsícíh vysazen - bolesti v kloubech, nyni nasazen Tamoxifen AL 20 na 8 let. Tamoxifen má celkem závažné vedlejší účinky, vzhledem k mému věku, rakovina dělohy, mozková mrtvice atd. mám artrozu 3. stupně a šedý zákal, půjdu na operaci. Mám dotaz, zda v mém věku je větší riziko vedlejších účinků HT - nebo vytvoření nádoru na jiném místě, Nebo zda existuje nějaký méně agresivní lék. Děkuji

Přeji krásný den. Obávám se, že tento dotaz je velmi obsáhlý a bylo by vhodné probrat tuto tematiku s vaším ošetřujícím onkologem, který zná i vaše další přidružené choroby. Ale pokud jste netolerovala Alozex a nemáte v anamneze rizikové nemoci jako cévní mozkové příhody, infarkty, operace křečových žil, apod., není důvod, proč Tamoxifen nepodat. Pokud budete chodit na gynekologické kontroly po 0,5 roce a včas se zachytí změny na sliznici, není ani riziko vzniku nádorového onemocnění dělohy. Jenom pokud byli jak píšete uzliny při operaci čisté, doporučené podání je 5 let.

MUDr. Petra Hrabětová


12345konec »(stránek: 24)