Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Lada | 15.01.2019 | dotaz č. 1340
Dobrý den. Jsem 2 roky po operaci prsu (odstraněn celý prs), následně 4x chemoterapie a 25 ozářek. Ukončeno v září 2017. Nyní pokračuje léčba hormonální. Jako první jsem brala Tamoxifen. Pro opakující se zánět žil výměna za Egistrozol - zase po krátké době nežádoucí účinek v podobě lupavého prstu. Opět výměna léku -Exemestan Mylan. Užívám 2 měsíce, lupavý prst přetrvává a navíc mě stále bolí v krku. V únoru jdu na kontrolu .Prosím o váš názor, zda je to normální, že mi žádný lék nevyhovuje. Zda má cenu léky měnit , pokud to ještě vůbec jde, nebo ty nežádoucí účinky nějak vydržet. Vím, že užívat bych měla nejméně 5 let. Velice děkuji.

Dobrý den, u některých pacientek se při hormonální léčbě projevuje celá řada vedlejších účinků. Pro skupinu tzv. inhibitorů aromatáz" jsou typické kloubní projevy: Cca v 50% pomůže výměna preparátu. U Vás se zatím neosvědčilo. Je možné ještě zkusit letrozol. Pokud ani ten nebude bez významných vedlejších účinků je na zvážení ukončení této zajišťovací léčby. Záleží to také na typu nádoru, rozsahu choroby, atd. - musíte probrat s ošetřujícím onkologem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Lenka Balínova | 14.01.2019 | dotaz č. 1336
Dobrý den chtěla jsem se optat má svůj způsob léčby zda je nějaký méně drasticky. Má diagnóza a histologie je biopsie:IDS, G1ERO%, PRO%, mib10%, her2/neu 2+,FISH neg. Definitivni:v resektatu z pravého prsu invazivní karcinoem NST (dříve duktalni invazivní) s komponentů DCIS grade2 velikosti v největším rozměrů 25mm,s karcinomatozni lymfangioinvazi. Tumor vzdálen 5mm od lateralniho okraje a dosahuje do okraje dorzalniho. Od okrajů ve zbylých směrech vzdálen 10mm či více. V současne zpracovávané biopsii B20475/18vysetren ventralni ventrolateralni, leterokaudalni a dorzalni okraj lůžka tumoru, vše bez nádorů (ani susp.satelitni ložisko nenalezeno). V téže biopsii vysetreny 4 lymf.uzliny z pravé axil(z toho 2 SLN) v žádné znich metastazy neprokazany. ER, PR negativní, ki-67 20%,HER2/neu 2+,G2,pT2 pNO (4/02*sn) L1. Léčba adriamycin a cyklofosfamid 4 cykly á 3tydny potom paclitaxel 12 krát po týdnu následně RT v oblasti prsu. Můj dotaz je zda tato léčba není moc agresivní protože mi pořád lékaři říkaly že to asi nebude nutné a teď tato léčba moc děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Vzhledem k charakteru nádoru (ER + PR neg., HER 2+, FISH neg.), velikosti 25mm, přítomné lymfangioinvazi , G2 a Ki67 20% se jedná o adekvátní doporučenou pooperační terapii. Definitivní léčba se vždy stanovuje až z definitivní histologie po operaci, která se může mírně lišit od biopsie, protože je dostatek materiálu k vyšetření. Také ultrazvuk může být vstupně menší a po operaci se zjistí, že nádor byl ve svém rozsahu větší. Proto se někdy mohou lišit předběžné doporučení po biopsii a následná léčba po operaci s definitivním výsledkem. Držím palce.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Iveta Mikešová | 10.01.2019 | dotaz č. 1330
Dobrý den, Byl mi diagnostikován karcinom prsu a od září 2018 podstupuji chemoterapie (4 chemoterapie po dvou týdnech a poté 12 chemoterapií po týdnu). Nyní mám za sebou 4 + 6 chemoterapií. Bohužel, mám problémy s krví, takže už mi byly v průběhu léčby 4 x chemoterapie odloženy, jednou jsem dokonce dostala transfuzy. Podle všeho nejím dostatek bílkovin (počítala jsem si cca 1 g na 1 kg váhy). Paní doktorka mi doporučila alespoň 2 g. Nejsem zrovna masožravec, ale i přesto se snažím jíst ryby a drůbež. Dále jím tvaroh, jogurty, tvarůžky, ořechy. Začala jsem užívat hráškový protein bez cukru a další "chemie". Nicméně, moje paní doktorka se domnívá, že práškové proteiny mi nepomohou. Myslíte, že doplňování bílkovin tímto způsobem není opravdu správná cesta? Jenom ze stravy se mi bílkoviny pokrýt nedaří. Děkuji.

Přeji krásný den. Já myslím, že se snažíte dělat maximum, co lze a jíte dostatek bílkovin. Nejsem bohužel výživový poradce, takže vám ohledně "práškových" bílkovin nedokážu adekvátně poradit, samozřejmě jsou lepší přirozené zdroje. Na druhou stranu ale v této fázi chemoterapie, kdy jste v druhé polovině, mohou být rezervy těla (hlavně kostní dřeně) již značně vyčerpané, tak se dá pomoci i tzv. růstovými faktory (např. Lonquex na bílé krvinky, Aranesp na červené krvinky - oba jsou injekční preparáty a může je doporučit pouze onkolog). Pokud máte problémy s červenými krvinkami, nezapomeňte přidat železo.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Monaliza | 01.01.2019 | dotaz č. 1309
Dobrý den moje mamka ma 65 aje po prvnim chemo už tri tydny a boli ji bricho a hlava ikdyz si veme tabletky na nevolnost nevite coma jíst nebo co stim? Ještě dostala 4 injekce na krvinky může to být stoho?

Přeji hezký den. Tyto akutní a hlavně aktuální obtíže doprovázející současnou probíhající léčbu musíte řešit s ošetřujícím onkologem. Takže co nejdříve volat nebo si domluvit kontrolu. Ten podle typu cht., léků (které byly podávány jako prevence nevolnosti, dalších maminčiných nemocí, apod.) Vám nejlépe poradí. Bohužel toto opravdu není dotaz pro mammologickou poradnu, ale aktuální řešení s oš. onkologem.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Marie | 27.12.2018 | dotaz č. 1299
Dobrý den, prosím o odborný názor na mou léčbu: Na jaře 2017 jsem ve 49 letech absolvovala ablaci P prsu pro kombinovaný nádor duktální, četné lobulární nádůrky i ca in situ, typ Grade I, vše pouze v jednom prsu. Sentinelová uzlina negativní. Staging negativní. Byla mi nasazena hormonální léčba Tamoxifen 20 tbl. 1-0-0 + Zoladex s.c. 1x měsíčně. Nyní mi 11/2018 při UZV kontrole dělohy byl zjištěn nárůst děložní sliznice, byla jsem indikována k hystereskopii-výsledek:1. Střední strana děložní vzorky velikosti 6 mm. Cystický korporální endometriální polyp. 2. Endometrium vzorky velikosti 8 mm. Středně bohatý materiál inaktivního korporálního endometria, fokálně cystického s ložiskovou fibrotizací stromatu, v jedné z částic nelze vyloučit, že jde o část korporálního polypu, zčásti cystického, zčásti hyperplastického, dysplastické změny neprokazujeme. Můj onkolog se domnívá, že kvůli urychlení osteoporosy je lepší dál užívat Tamoxifen i s rizikem další hysteroskopie za 1/2 roku. Máte stejný názor? Děkuji. Marie

Přeji krásný den. Vzhledem k nálezu pouze benigních gynekologických polypů lze postupovat jako Váš pan doktor a podávat tamoxifen dál. Pokud by se gynekol. obtíže opakovaly, lze vyměnit TMX za tzv. inhibitory aromatas, ty se ale mohou podávat pouze ženám po přechodu, takže byste museli pokračovat v léčbě Zoladexem , jehož vysazení by záleželo na hormonálním profilu.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba
Lymfedém

Jitka | 18.12.2018 | dotaz č. 1295
Dobrý den. Mám lymfedém prsu,6 týdnů mě tejpujou.Chtěla jsem se zeptat,jestli bych mohla podstoupit lymfomasáž. Jsem po odléčení tohoto roku pro invazivní ductální carcinom pr.prsu pT1c(2) pN1a(3/15), 1.inv. duct carc G1-2? L1 a minorit.komp. LGDCIS ER+100%.PR + 100% HER2 neg(skore 0).Ki67 10% z jehlové biopsie HER2 2+, FISH 1,075 2.satelitní tumor inv.duct.carc.2x1,5 mm ER+ 90 %,PR +100% HER2neg (skore 0) Ki67 1% 15 LU největší 15 mm, v celé rozsahu infiltrovaná metastázou, metastazy v dalších 2 uzlinách ER+100%,PR+100% HER2 negativní (skore1+),Ki67 28% V březnu proběhla záchovná operace prsu + exenterace uzlin, následně AC chemoterapie (4 serie) 3.-6. měsíc 2018, od 6/18 horm ter. Anastrozol + Caltratte,8/18-9/18 ozařování. Ještě mám prosím další otázky a to, zda je nutná biologická léčba, zda je nutné odstranění prsů. Jsem v červnu tohoto roku po operaci - odnětí vaječníků pro náhlou příhodu (adnextumor NEZHOUBNÉ BUNKY). Přeji Vám všem krásný adventní čas a moc děkuji za jakoukoli odpověď.

Dobrý den, odpovědi začnu od konce . Biologické léčba není u Vás potřebná - HER 2 neu byl negativní. Odstranění obou prsů se provádí u nosiček závažných genetickým mutací. nepíšete, že byste takovou mutaci měla, preventivní odstranění obou prsů není nutné. K lymfedému prsu - po komplexní léčbě je častý, hlavně v prvních měsících po dokončení radioterapie. Taping je určitě vhodný, ale lépe funguje v kombinaci s manuální lymfomasáží. Ta je tedy pro vás vhodná, dále doporučuji nošení kompresivní podprsenky a pravidelnou pohyb. aktivitu, ideálně plavání. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Václava Crhanová | 12.12.2018 | dotaz č. 1289
Dobrý den, mám invazivní karcinom v levém prsu o velikosti 20x15x14 mm, axiální uzliny v UZ obraze jsou nesuspektní. Včera jsem byla na mammologii dohodnout termín operace. Paní doktorka mi dala vybrat mezi částečným odstraněním prsu + 5 týdnů ozařování a celkovým odstranění prsu bez ozařování. Je mi 63 let. vůbec nevím jak se mám rozhodnout. Rozhodnutí mám paní doktorce oznámit do pátku. Můžete mi prosím poradit? Moc děkuji.

Přeji krásný den. Obávám se, že v jedné větě vám těžko poradím. Rozsah operace závisí na mnoha faktorech, jako jsou i přídatné choroby, psychický stav pacientky a její přání, apod. Vaše ošetřující lékařka má pravdu v tom, že pokud by i po operaci byly uzliny čisté (bez přítomnosti nádorových buněk) a byla jste po ablaci, mohla byste se vyhnout následnému ozařování. Pokud by ale uzliny byly pozitivní, stejně i přes ablaci RT bude. Jinak se jedná o levostranný karcinom, takže záleží i na ev. kardiální anamnese (jestli jste např. po infarktech, nebo máte vyměněnou chlopeň, apod) - v tom případě by byla lepší ablace. Také se přihlíží k velikosti prsů. U velkých prsů se snažíme o částečnou operaci, protože ablací by vznikla větší nerovnováha a zátěž a ev. bolesti zad. Takže jsem vám asi neporadila, je tady mnoho faktorů k zamyšlení, možná by stálo ještě jednou probrat s oš. lékařkou s ohledem na všechny vyjmenované věci. Držím palce.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Maky | 11.12.2018 | dotaz č. 1288
Před třemi týdny jsem si nahmatala celkem velkou bulku.Od té doby vše dostalo jiný rozměr a najednou je z toho dneškem uzavřena diagnóza a to dvojitý invazivní duální karcinom.Nástup na operaci hned po Novém Roce ,kde mě čeká mastektomie,s následnou chemo atd.Potřebuji se na to všechno obrnit a připravit.Nevim,jak to mám vysvětlit dětem.Máte nějaké rady?Děkuji

Dobrý den, odpovědi na Váš dotaz zíkáte nejlépe v některém z našich Mamma HELP center, kde se Vám bude věnovat terapeutka, která sama nemocí prošla. Kontakt zde: http://www.mammahelp.cz/kontakt/. O tom, jak mluvit s dětmi o své nemoci, máme speciální projekt, byla vydaná brožura, kterou si můžete stáhnout, dále můžete navštívit bezplatnou psycholog. poradnu (po objednání) v Praze, Č. Budějovicích a Brně, kde Vám psycholog poradí, jak hovořit s dětmi i celou rodinou. Více na http://www.mammahelp.cz/projekty/rict-to-detem/. administrace poradny

Ing. Iva Uhrová, administrace


Léčba

Za babi | 08.12.2018 | dotaz č. 1285
Dobrý den, naší babičce diagnostikovali invazivní karcinom grade 2. Je to pro nás celkem nová zpráva, proto se na Vás obracím s prosbou o vysvětlení, co nás nyní bude čekat. Babičce je 72,5 roku, již skoro 10 let zápasí s bazilomy na obličeji (snad to píšu správně). Před časem si náhodou našla bulku na prsu a po vyšetření jí bylo sdělena tato diagnóza. Ve zprávě od Mammocentra byl uveden výše uvedený nález + dále: " estrogenní receptory - pozitivní reakce ve 100%, progesteronové receptory - neg.reakce při poz.vnitřní kontrole. Proleerační aktivita - je středně vysoká s MIB1 indexem 35%, imumohistochemické vyš. je negativní - nádor má skóre 0. Mohla bych Vás poprosit o vysvětlení, jak se standardně postupuje, a zda může souviset nález v prsu s baziliomy? Mnohokrát děkuji za ochotu a vůbec za to, že jste. Přeji příjemné dny. Dufková

Dobrý den, postup se stanovuje podle velikosti ložiska v prsu, stavu podpažních uzlin, typu nádoru a také věku a celkového stavu pacienta. Podle popsaného typu nádoru je zřejmé, že nesouvisí s kožními basaliomy. Babičce může být navržena jako první krok operace ( odstranění části prsu s nádorem nebo celého prsu a odstranění strážné-sentinelové uzliny) a poté pooperační hormonální léčba. Druhou možností je zahájit rovnou hormonální léčbu , která může nádor zmenšit , operace se potom provádí s odstupem několika měsíců. Někdy lze tuto léčbu ponechat dlouhodobě bez operace. Více vám řekne lékař, který posoudí nejvhodnější léčbu s ohledem na rozsah a typ choroby a celkový stav a přání babičky. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Petra | 07.12.2018 | dotaz č. 1283
Dobrý den, mám potvrzenou mutaci genu BRCA1. Test mi byl prováděn po zjištění invazivního karcinomu (2x2x1cm) v pravém prsu. Podstupuji chemoterapii a po jejím skončení se mám rozhodnout zda provést parciální výkon a nebo odstranit celé prso. Rozhoduji se pro oboustrannou kůži šetřící mastektomii. Dále mám podstoupit vyjmutí vaječníků. V jakém věku byste mi tento výkon doporučili? Můj dotaz je - po odejmutí vaječníků - jakým způsobem jsou nahrazovány hormony, které vaječníky produkují? Jaká jsou rizika a důsledkypro ženu po odstranění těchto orgánů? Před odstraněním vaječníků - jakým způsobem se dá kontrolovat a sledovat, že se ve vaječnících nic neděje? Děkuji předem za odpověď

Přeji hezký den. Tento dotaz je velmi obšírný, proto budu stručná. Pokud jste BRCA 1 pozitivní, tak určitě operace v rozsahu bilat. mastectomie. Další kroky stran odstranění vaječníků máte v doporučeních od genetiků (ideální mezi 35-40 lety), do doby operace gynekologické vyšetření 2 x ročně včetně vagin. ultrazvuku a odběru markeru Ca 125. Po chir. kastraci zvýšit přijem vápníku a vit. D s provedením densitometrie jako prevence osteoporozy. Pokud máte hodmon. dependentní nádor, tak není doporučována žádná hormon. substituční terapie.

MUDr. Petra Hrabětová


12345konec »(stránek: 25)