Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Ivana D. | 10.12.2019 | dotaz č. 1774
Dobrý den, byl mi diagnostikován mucinózní karcinom prsu, který je prý v mém věku vzácný a má dobrou prognózu. Podstoupila jsem celkovou mastektomii prsu (nádor 4 cm, malé prso) a nyní mě prý čeká nejspíš chemoterapie a hormonální léčba. Uzliny byly čisté, takže teoreticky už je nemoc pryč. Bojím se vedlejších účinků další léčby (těch dlouhodobých) a také bychom chtěli ještě dítě (jedno dvouleté už mám). Je další léčba opravdu nutná? A je těhotenství hodně rizikové? Děkuji za váš odborný názor.

Přeji hezký den. Jestli je další léčba opravdu nutná, na to nemám dostatek informací. Ale pokud se týká otěhotnění po případné chemoterapii, nemusí být problém. Určitě na to upozorněte svého ošetřujícího onkologa, protože po dobu cht. se současně může podávat tzv. Zoladex, který utlumí hormon. aktivitu po dobu léčby a je potom větší šance na otěhotnění. Jinak na našem pracovišti máme mnoho zdravých miminek i po prodělané chemoterapii.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Jana | 07.12.2019 | dotaz č. 1768
Dobrý den, léčím se s duktá.invaz.karcin NST G2 T2 N0 M0, LuminalA ,ER+, PR+,HER2neu negativ, v sentinel.uzlině metaztáza nepřítomna. Jsem po operaci a v příštích dnech by mělo začít ozařování.Také už jsem dostala hormon.léčbu Tamoxifen. Když jsem si zjišťovala zkušenosti spolupacientek s Tamoxifenem,tak mi vedlejší účinky nahání děs a hrůzu. Chci se zeptat na Váš názor, jestli procento snížení rizika návratu a rozšíření nádoru je natolik výhodné ,že stojí za všechny ty vedlejší účinky Tamoxifenu? A také ,jestli se vedlejší účinky nemohou zhoršit během ozařování a nebylo by lepší začít s Tamoxifenem až po ozařování? Děkuji předem za Váš názor

Dobrý den, jediné co vám mohu doporučit, je neposlouchat ostatní. Bohužel lidé rádi děsí ještě "nezkušené". 90% lidí nemá žádné vedlejší účinky při léčbě tamoxifenem. Co se může vyskytnout jsou občasné návaly (jako bývají v přechodu) a větší pocení. Nic jiného. V každém případě tato léčba snižuje až o 40%!!! riziko návratu nemoci, proto stojí za to tyto většinou minimální obtíže překonat.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Dana | 06.12.2019 | dotaz č. 1767
Dobrý den. Nádor v prsu mi je léčen hormonalně lékem Femara + Kisquali. Po 1 měsíci léčby mi poklesly bíle krvinky na 0,8. Dalsí davku Kisquali mi odložili o 14 dní. Hodnota krvinek by měla být min.1, aby se mohlo pokračovat. Nízká hladina b.krvinek znamená pokles imunity. Co mi doporučujete na zvýšení imunity buď stravou nebo doplňky stravy? Moc děkuji.

Přeji hezký den. Na zvýšení stavu bílých krvinek můžete zkusit Pyridoxin tbl. (vit. B6), na imunitu obecně spíš v těchto zimních měsících některý z kvalitních multivitamínů, kde jsou i stopové prvky apod. (např. Centrum,. Geriavit, apod.)

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Andy | 06.12.2019 | dotaz č. 1766
Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaký máte názor na vedlejší účinky tamoxifenu.Az kromě pocení snášímléčbu dobře ale co mě celkem vylekalo po půlroce krevní obraz...nízká hladina bio.krvinek a nějaké toxické zrnění.Nikde jsem to jako vel.cinek nenašla.Nemate s tím zkušenosti,moc děkuji Andrea

Dobrý den, pokud máte nízkou gladinu bílých krvinek a toxické granulace - může to být způsobeno zánětěm (infektem) ne tamoxifenem. Lék takové změny v krvinkách nedělá. Doporučuji poradit se s praktikem či vaším onkologem.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Dana | 05.12.2019 | dotaz č. 1764
Dobrý den, po měsíci biologické léčby mi klesla hodnota bílých krvinek a tim pravděpodobně i imunity. Co sama mohu pro jejich zvýšení udělat např.stravou či potrav.doplnkem, abych zvýšila imunitu? Léčbu mi přerušili na 14 dni. Dekuji.

Dobrý den, z vašeho dotazu nevyplývá, jakou biologickou léčbu máte, ani jakou další léčbu máte. To je k zodpovězení dotazu potřebné. Prosím formulujte ještě nový dotaz s tím, jakou veškerou léčbu nyní máte.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Vojtěchová | 05.12.2019 | dotaz č. 1763
Jsem po operaci 3tydny a stále mam řezave bolesti v oblasti odebranych obou prsou.a palcivé bolesti paží.Ptam se je to normálni.Cvičím a provádim masaže ale je vse jak přes žiletky.Dekuji

Odebrání obou prsů je velký výkon!!! Necvičte, buďte v klidu, nic nemasírujte. Nejprve se rány musí zhojit, potom je čas na rehabilitaci!!! Proč Vám v 73 letech odebrali oba prsy ??? pecha

MUDr. Václav Pecha


Léčba

Marie Š. | 28.11.2019 | dotaz č. 1757
Byl mi zjištěn (mamograf+biopsie) zhoubný nádor v prsu. Jakým způsobem se mohu objednat na operaci do Prahy - nemocnice v Motole ? Na koho se obrátit ?

Přeji hezký den. V Praze v Motole se musíte obrátit na I. chirurgickou kliniku, kde operuji prsa. Na webových stránkách najdete telefonní čísla.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba
Vedlejší účinky

J. Ř. | 12.11.2019 | dotaz č. 1743
Dobrý den, kvůli prodělané rakovině prsu beru již skoro 3 roky Tamoxifen ( celkem nasazen na 5 let) a nyní se mi udělaly na děloze mnohočetné nezhoubné nádory ( nejspíš myomy? ) a gynekolog se tomu velice divil, že by to při brání Tamoxifen být nemělo, mohu tyto myomy ovlivnit například jídlem ( fytoestrogeny) a pokud ano, kterým potravinám se mám vyhnout? Ještě dodávám, že jsem bohužel za poslední rok přibrala 12 kg a mám teď nadváhu 9 kg, může to být například i tím? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, tak tamoxifen nezpůsobuje vznik myomů děložních, a rozhodně ani fytoestrogeny nejsou příčinou vzniku myomu. Tyto nezhoubné útvary v děloze má spousta žen a není třeba ve většině případů je nijak řešit. Gynekolog bude hlídat jejich velikost. Jinak přibírání na váze při léčbě nemusí být. Ale vždy při tamoxifenu je třeba více si hlídat životosprávu, mít dostatek fyzické aktivity.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

jjj | 12.11.2019 | dotaz č. 1741
Dobrý den, v dubnu 2019 mi byl diagnostikován nádor prsu s metastázou v lymfatické uzlině - dg C504, biopsie: Gr2, ER 95% PR95% Ki 67 40% HER2 neu/0 následovala chemoterapie AC 4x , poté 12x pacli weekly v neoadjuvanci Poté operace - říjen 2019 - kvadrantektomie - kompletní regrese nádoru v prsní tkání, exstirpace LU, která je zároveň sentinelová - zde ložisko fibrozy a reziduum nádorové tkáně velikosti mikrometastázy + jednotlivé izolované nádorové buňky, TNM klasifikace: ypT0 ypN1 mi M0 Nyní mám nastoupit na konci měsíce listopadu na radioterapii a dále mně byla indikována hormonální léčba, což mně překvapilo - Exemestan 1x1tbl (mám to brát 5 let) Můj dotaz je, zda je tato hormonální léčba nutná? Můj věk je 45 let, PM v dubnu 2019 s chozením na chemoterapii Jaké účinky na vlastní nádorové buňky tato hormonální léčba má? Je ještě nějaká jiná alternativa další léčby či jiná forma radioterapie ? Moc děkuji za odpověď jjj.

Přeji hezký den. Hormonální léčbu Vám správně nasadili protože původní nádorové buňky byly hormonálně "citlivé", měly na sobě velké množství receptorů pro estrogeny a progesteron (ER 95%, PR 95%). Proto se následně po chemoterapii a operaci pokračuje v této léčbě zase jako další možná zbraň v boji proti nádoru (jako prevence druhostranného postižení prsu a generalizace). Nasazuje se u tohoto typu nádoru vždy a to, že jste přestala menstruovat je jenom výhodou, jinak by museli přidat další léky na ukončení menses.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Jitka | 11.11.2019 | dotaz č. 1737
Dobrý den, po vyoperování G1 karcinomu pravého prsu, jsem byla ozařována adj.RT pravého prsu ÚRO NNB Gy/25 fr. 4.6.-11.7.2019 + boost BRT HDR 9 Gy (ekv. 16 Gy LDR) 12.6.2019. Nyní již čtvrtý týden trpím masivním zápalem pravé plíce. Nejprve více než týden 24/10 - 1/11/2019, léčeným obvodním lékařem, velmi neúspěšně Dalacinem C, protože obvodní lékař zápal plic nediagnostikoval. Po týdnu se zhoršením mě manžel 1/11 odvezl na Bulovku na plicní pavilon, kde mi udělali snímek, vzali krev a na snímku byla pravá plíce zcela bílá a levá černá. Bylo mi řečeno, že se jedná o masivní zápal plic, ale prý to zkusíme ambulantně. Dostala jsem antibiotika Klacid 500 a Ciplox 500. Naplivala jsem do zkumavky. Nastalo pouze mírné zlepšení. Na kontrole dne 8.11. mi bylo řečeno, že bakterie nebyly detekovány a že mám plící celou "zjizvenou" od ozařování. Je to prý tedy od ozařování. Dostala jsem DoxyHEXAL 100 (1 a 12h) a Prednison 20mg 1x denně. Na kontrolu mám jít až za dva týdny. Jsem vyděšená. Nikdo mi nevysvětlil, jakou mám prognózu, zřejmě nic ani nevědí. Je možné, že mi kvůli ozařování selžou plíce?? Co mám dělat?? Stává se to ? Mám šanci na uzdravení?

Dobrý den, postradiační změny plíce jsou mírném rozsahu obvyklé, jistě jsou nyní zvýrazněné zánětem. Aktuálně nasazená léčba je standardním postupem ( kombinace antibiotik a kortikoidů). Léčba je ale dlouhodobá, nicméně by se nález měl postupně zlepšovat. O selhání plic se nejedná. V každém případě byste měla kontaktovat také svého onkologa, resp. radioterapeuta Na Bulovce a poradit se s ním o dalším postupu. Mají k dispozici podrobnější údaje o Vaší nemoci a ozařování, případně postup zkoordinují s plicní klinikou. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová