Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Dana | 05.04.2018 | dotaz č. 965
Dobrý den, před 3 týdny jsem se podrobila ablaci prsu pro karcinom hormonálního původu. Všechny uzliny i okolí bylo čisté. Byl mi předepsán Tamoxifen, který jsem zatím nezačala užívat, neboť množství vedlejších ůčinku mě děsí. Možná si snížím procento vzniku rakoviny druhého prsu, ale s velkým rizikem rakoviny dělohy či jiných závažných onemocnění. Mám i jiné možnosti? Neměla jsem možnost se na vše vyptat a tak budu velmi vděčná za tuto písemnou konzultaci. S pozdravem vyděšená pacientka.

Přeji krásný den. Z vaší otázky není jasné, zda se jednalo o invazivní nebo tzv. in situ (neinvazivní karcinom prsu). U invazivních karcinomů (u pacientek po přechodu), lze ev. TMX vyměnit za tzv. inhibitory aromatas, které neovlivňují sliznici dělohy. Pokud se jedná o in situ Ca, je indikován pouze TMX, nebo pouze sledování. Z našich zkušeností, pokud pacientky chodili podle doporučení každých 6 měsíců na gynekologické prohlídky včetně vag. ultrazvuku, žádný karcinom dělohy jsme nezaznamenali. Na druhou stranu, když si přečtete leták od jakéhokoliv preparátu od Paralenu po Mucosolvan na odkašlání, najdete tam takové množství vedl. nežádoucích účinků, až jde hlava kolem. Takže pokud jste opravdu nejistá a nevíte si rady, je vhodné objednat se k vašemu onkologovi, který jistě zohlednil podávání TMX ve Vašem případě včetně dalších ev. nemocí a doptat se na další podrobnosti.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Ivana | 27.03.2018 | dotaz č. 959
Dobrý den beru alozex můžu na tyto léky brát omeprazol beru ještě citalex 10 děkuji za odpověď

Dobrý den, u těchto léků by neměl v kombinaci být problém, pokud omeprazol a citalec berete dlouhoodobě ve stabilní dávce . S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Markéta | 27.03.2018 | dotaz č. 956
Dobrý den, mám na Vás prosbu, zda není k dispozici nějaká příručka, leták nebo video ohledně správného dýchání při ozařování. Mamce při preventivní prohlídce odhalili nález na prsu. Nyní je již po operaci a minulý týden mělo proběhnout zaměření pro ozáření a ozařování..Mamce bylo řečeno, že neumí správně dýchat (dýchá do břicha a musí dýchat do hrudníku) a nelze zatím zaměřit.Má týden na to, aby trénovala..ale mamka neví jak na to a je z toho špatná, že jí to nejde. Hledala jsem nějakou informaci na internetu , ale marně. Na vašich stránkách je video, jak ozařování probíhá...ale tam se mluví pouze o nádechu a zadržení dechu na 15-20 sekund. Moc Vám děkuji za informaci Šlosarová

Dobrý den, nevím přesně co máte na mysli. Pokud jde o popis procesu dýchání mohly by pomoci např. stránky , které se věnují jógovému dýchání, kde je popsáno jak dýchat do břicha, hrudníku, podklíčků. Podobné informace by mohl poskytnout fyzioterapeut. Při standardním ozáření se většinou způsob dýchání neřeší. Předpokládám tedy , že Vaše maminka bude ozařovaná metodou řízeného dýchání. Pak je potřebné domluvit se s radioterapeuty, jak přesně má dýchat, připadně kdo ji to má naučit. Navíc po operaci prsu je reflexně hrudní dýchání omezené a je potřeba se na něj cíleně zaměřit. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Marie | 19.03.2018 | dotaz č. 947
Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnosti hormonální terapie. Mojí mamince (55 let, po menopauze) byl diagnostikován invazivní duktální karcinom pT1c,pN1(sn), M0, Grade II, Histologický nález: velikost nádoru: 16mm, v 1 sentinelové uzlině metastáza 3mm (další uzliny neodstraněny), ER+ 100%, Pr+ 75%, Ki67 20%, HER2 negativní. Maminka podstoupila 4 cykly AC chemoterapie a v plánu má radioterapii. V odborných článcích (včetně doporučení St.Gallen a Modrá kniha ČOS) jsem se dočetla, že pro postmenopauzální ženy je preferovaná hormonální terapie inhibitory aromatázy, které snižují riziko návratu více než tamoxifen. Ošetřující onkolog mamince napsal tamoxifen a na dotaz ohledně alternativ mi řekl, že jsou horší než tamoxifen. Ráda bych tedy znala druhý názor, jestli by pro maminku opravdu nebyly vhodné AI. Myslím, že podmínky úhrady SUKL splňuje - vysoké ER a PR, pT1c, pN1 a střední grade a proliferace. Tamoxifenu se maminka obává, protože se jím léčila i babička, která během léčby musela chodit každé 3 měsíce na kyretáž, objevil se u ní karcinom endometria a nakonec podstoupila hysterektomii. I přes to, že lékař ví o našich obavách a pozval maminku na časnou kontrolu, jak léčbu snáší, ani jednou se nezmínil o pravidelných gynekologických prohlídkách před a během léčby, o kterých se píše v příbalovém letáku jako o nutnosti. Myslíte, že je takový postup správný, nebo máme začít uvažovat o změně lékaře? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zahájení hormonoterapie tamoxifenem v případě ca prsu s vysokými horm. receptory a střením Ki 67 je stále standardním způsobem léčby ( pokud nejsou kontraindikace) . V případě nádoru N1 se střední proliferační aktivitou se většinou uvažuje o prodloužené adjuvanci tj. 5 r. tamoxifen, 5 r. letrozol nebo se plánuje tzv. "switch" ( změna na inhibitor aromatázy o 2-3 letech ). Při nasazení tamoxifenu by pacientka měla být poučena o potřebě pravidelných gynekologických kontrol. Pokud je v anamnéze např. nárůst endometria, kyretáž, je jistě vhodnější uvažovat rovnou o nasazení inhibitoru. Změna se provádí i v případě, že k nárůstu endometria dojde v průběhu léčby. Další potenciální rizikem tamoxifenu je vyšší pravděpodobnost trombemolické choroby ( obdobně jako při užívání hormonální antikoncepce či substituce v přechodu). Na druhé straně se tamoxifen celkově většinou snáší lépe než inhibitory aromatáz, které většinou způsobují větší výpadové jevy ( návaly,m pocení, změny nálad), bolesti kloubů a zvyšují riziko vzniku osteoporózy. Doporučuji tamoxifen zkusit, lékař Vaše obavy sdílí a pozval maminku na časnou kontrolu. Pokud bude lék tolerovat, doporučuji gynekologické vyšetření po 6 měs. užívání . S ošetřujícím onkologem se domluvte, který způsob hormoonterapie je plánován. V případě, že tamoxifen bude dělat jakékoliv problémy, Váš onkolog jistě léčbu změní. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Jirka | 15.03.2018 | dotaz č. 944
Dobrý den, mojí matce je 80 let, asi rok nebo dva roky se léčí na onkologii. Inv. lobulární karcinom, užívá letrozol, velikost tumoru je nyní 27x19x14mm, nemá přesný lem. Na operaci zatím není odhodlaná jít. Nádor se po roce zmenšil. Pokud by na operaci šla čekalo by ji ozařování, chemoterapie, biologická léčba, rehabilitace? Také bych se přikláněl k pokračování léčby nebo ke změně léků než k operaci, ale co kdyby se nádor rozšířil, nebo metastázoval? Děkuji za informaci a vysvětlení.

Přeji krásný den. Pokud je již vaše maminka 2 roky na hormonální terapii s následným zmenšením tumoru a obává se operace, tak není zatím žádný důvod k operaci. Na našem pracovišti máme dámy v těchto letech 5 i více let na hormon. terapii a nakonec k operaci vůbec nemusí dojít. Na vaši otázku se ale nedá jednoduše odpovědět, protože má mnoho aspektů, které by vám měl sdělit ošetřující onkolog, který zná všechny detaily. Pokud by byla operace radikální (mastectomie) s čistými uzlinami, není radioterapie nutná. U lobulárních karcinomů a v tomto věku se obyčejně při vhodné imunohistochemii nepoužívá. A pokud není HER 3+, nebo FISH positivní, biologická terapie se nepoužívá. Takže Vám opravdu doporučuji, konsultovat onkologa maminky a zeptat se na detailnější rozbor.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Agáta | 13.03.2018 | dotaz č. 938
Dobrý den, jsem po prvních třech dávkách neoadjuvantní chemoterapie (4xAC, 12xpaclitaxel,) zatím dlouho před operací a ráda bych znala Váš názor na budoucí léčbu a případně na to, co můžu sama udělat pro lepší průběh. Má lékařka mi nechce k budoucímu průběhu léčby moc informací sdělovat, že prý záleží na mnoha okolnostech a cokoliv kdykoliv se může změnit, čemuž rozumím, ale stejně bych ráda měla alespoň rámcovou představu už nyní. Diagnóza: multicentrický ca mammae l. dx., T2N1Mx (na RTG plic, sonu břicha ani při scintigrafii skeletu se nic nenašlo, tak možná M0). Ultrazvuk: V pravém prsu v HZK objemná hypoechogenita 34x37x20mm, v dolním polu axily satelit 7mm, centrálně v HZK u dvorce cystoid těsně pod kožním krytem, v pravé axille několik patol. infiltrovaných LU, největší 13x11mm, pravý pod i nadklíček a levá axila bez patol. infiltrovaných LU. Histologie z biopsie: v pravém prsu infiltrace invazivním duktálním karcinomem, grade 2, bez nekrózy a lymfangioinvaze. ER 100%, PR80%, c-erbB meg, MIB1 do 30%. MRI ukázalo mnohočetná ložiska, a rozsah multicentrického postižení, levý prs i axilla je podle všech prozatimních vyšetření v pořádku, bez nálezu. DOTAZY: 1. Multicentrické postižení - jak je v tomto případě pravděpodobné, že bude časem postižen i druhý prs? Doporučila byste preventivní operaci i zdravého prsu? Je vhodné nechat se geneticky vyšetřit a rozhodnout se podle toho? 2. K operaci: je jasné, že přijdu o celý pravý prs, jak to podle Vás bude s podpažními uzlinami? Bývá zvykem, že se v podobných případech vezmou pro jistotu všechny, nebo jen sentinelová? Mám obavy z následné rehabilitace, pravou ruku přeci jen docela potřebuji. Jak dlouho po ukončení CHT se obvykle operace provádí? 3. Ozařování - je podle Vás nutné i v případě, že se amputuje celý prs a nezbyde tam žádná potenciálně rakovinotvorná tkáň? 4. Hormonální léčba - vzhledem k vysokým hormonálním receptorům je asi nezbytná, že? Do přirozené menopauzy mi zbývá řekněme 10 let, jakou formu léčby byste volila? Nechce se mi vzdát se preventivně vaječníků a dělohy. 5. Jak se připravit na operaci - čeká mě ještě minimálně 18 týdnů do operace, je možné se nějak nachystat, aby ji zvládla co nejlépe? Např. nějaké cvičení, posilování, úprava stravy apod. Předem velmi děkuji za odpovědi, doufám, že jsem Vás příliš nevyčerpala.

Dobrý den, pokusím se odpovědět stručně na vaše dotazy. Samozřejmě, že postup léčby se může ještě změnit, ale v hrubých rysech by měla být léčba takto: předoper.chemo - operace( mastektomie s exenteací axilly) - radioterapie včetně spádových uzlin + hormonální léčba (na 10 let). 1. U Vás je jistě indikováno provedení genetického testování už vzhledem k věku. podle toho je i riziko výskytu ve druhém prsu (s multicentrickým postižením toho jednoho ale to nesouvisí). Bude-li zjištěna mutace genetická, je roziko v druhém prsu vysoké a doporučujeme jistě i odstranění preventivní toho zdravého. 2. Jistě je nutné odebrat celý prs a vzhledem k postižení i podpažních uzlin i odporeovat 1- a 2.etáž uzlin v podpaží (tj. cca 10-15 uzlin). Nikdy se nemohou odebírat všechny, technicky to nelze. 3. Vzhledem k velikosti, multicentricitě nádoru a infiltraci podpažních uzlin je jistě třeba i ozáření všech původně postižených loklaiit - tj. stěny hrudní, podpaží a nadklíčku 4. Ve vašem případě bych jednoznačně doporučila i odebrání vaječníků a dělohy, a to i pokud by genetické vyšetření vyšlo jako negativní. Následně formu tabletové terapie do celkové doby 10 let. 5. Na operaci se není třeba nijak připravovat,zvládnete ji bez potíží. Rozhodně nedoporučuji nijak razantně měnit životosprávu. naopak, dost odpočívejte, vyhovte svému tělu, které je nejvíce oslabováno stresem a probíhající chemoterapií. jezte vše na co máte chuť, dejte si klidně i sklenku piva či vína jako podporu chuti k jídlu. Se sportem nyní velmi opatrně a zlehka - spíše procházky, ev. nordic walking, jóga apod.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Šárka | 12.03.2018 | dotaz č. 936
Dobrý den, 10.1.2018 jsem byla operována pro karcinom levého prsu.Velikost tumoru:0,8x0,7x0,9,patologický staging pT1b,invazivní karcinom NST typ,dobrá diferenciace-G1,Nottinghamská klasifikace 2+2+1=5,angioinvaze:ne,invaze do limfatik :ne,estrogenový receptor70% střední intenzity,progesteronový silné intenzity,Ki 67 cca 8%,C erb 0 negativní,resekční linie jsou všechny negativní,nejmenší mikroskopická vzdálenost kraniálně 1,5mm,sentinelová lymfatická uzlina negativní,pT1b N0 M0.Cítím se velice dobře.Od 14.2. jsem pod onkolog.klinikou.1.3.jsem měla plánovací CT metodou hlubokého nádechu.19.3.mě začnou ozařovat. Kdy nejpozději začít s ozařováním? Mám strach,že ta doba od operace k ozařování je tak dlouhá,že už je pozdě a už se tam zase něco děje.Děkuji vám za odpověď Poláková.

Dobrý den, ozařování je zajišťovací léčba po záchovné operaci prsu. Ideálně by mělo začít do 3 měsíců po operaci, pokud není podávána chemoterapie. Ve Vašem případě se jednalo o malý, nízce rizikový nádor. Zahájení ozařování 2 měsíce po operaci je v ideálním načasování, bez rizika z prodlení. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Jana Š. | 12.03.2018 | dotaz č. 935
dobrý den, babička má Ca mammae 1.sin T4cN3aMx, ER 100%, PR negativní, Ki67 je pozitivní až ve 40%, HER-skore = 0 (0-3); Hi verifikovaný, Hypoechogenní ložisko v DZQ dx.T1cN0 v.s. co je T4c a N3a jsem našla na google, chci se zeptat, zda Mx znamená totéž jako M0, že teda není rakovina rozšířená po těle? ostatním údajům nerozumím, chtěla bych poprosit o nějaké bližší laikovi srozumitelné vysvětlení - babičce je 85 let, žije sama v domku ( nikoho u sebe nechtěla, ne proto, že bychom se na ní vykašlali), na rakovinu se přišlo náhodou, asi 3 roky to tajila, ale pak si zlomila nohu v krčku, uzdravuje se, už je po 4 měsíční rehabilitaci doma a pomalu chodí. Teď nevím, jak to bude sama zvládat, zatím má od nás zajištěny nákupy a úklid, jsme s ní v kontaktu min.telefonicky denně, ale na co se připravit - jaká bývá prognóza u takové diagnózy ?

Přeji krásný večer. Obávám se, že dotaz by měl být směřován spíše na ošetřujícího onkologa, než do Mammologické poradny. Babiččin onkolog zná všechny detaily, které určují další terapii. Pokud se jedná o zhodnocení nádoru jako T4, N3a, jedná se o lokálně pokročilý nádor, který není jistě nyní k operaci. Ale pod T4 se může skrývat více postižení. N3a je obyčejně postižení spádových uzlin, včetně podklíčkových. MX pouze znamená, že se musí udělat celkové přešetření, zda se nádor šíří dál. M0 je bez metastáz, M1 je s metastázami. Další terapie ale závisí podle dalších ukazatelů, které ví ale pouze její ošetřující onkolog, takže doporučuji konsultovat jeho.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Monika | 06.03.2018 | dotaz č. 928
Dobrý den, od září 2017 se lecim pro TNBC, T2N0M0, 29mm. 4xAC a 12x paclitaxel, efekt klinicky téměř kompletní remise. V UZ obraze jednoznačně nic nedohledano, na MMG okrsek zahuštění nepravidelných cipovitych kontur 10x6mm. Čeká mě ablace a SNB na zmrzlo. Ozařování jsem odmítla. Nevím, jestli ma smysl vyšetřovat uzlinu, když už mám chemo za sebou, jestli se neměla vyšetřit před chemo. Vůbec netuším, jakou mám prognózu s tímto typem nadoru.Genetiku mám negativni.Dekuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, definitivní odpověď na chemoterapii se dá určit až z histologického vyšetření ložiska i uzliny. V případě, že uzlina nebyla vyšetřena před zahájením léčby, se provádí odstranění sentinelové uzliny ( a obvykle i dalších uzlin z jejího okolí) po dokončení chemoterapie. Vyšetření uzliny před chemoterapií je jedním z možných způsobů , není stanoveno jako standardní postup. TNBC je agresivnější nádor, k určení prognózy je potřeba znát bližší typizaci nádoru, důležitá je také odpověď na léčbu.Velmi dobrá odpověď na chemoterapii ( tj. minimální známky nádoru nebo žádný nádor v operačním nálezu ) celkovou prognózu zlepšuje. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Monika | 28.02.2018 | dotaz č. 921
Hezký den přeji,chtěla bych poprosit o váš názor.Je mi 44let a mám Multicentrický triple negativní karcinom levého prsu,zatížený BRCA1 mutací.T2N3cM0,gr.3,ER iPR negat.,cerb B2 0,Ki 67 50-60%.Největší nález v prsu asi 2,5cm a několik ložisek v uzlinách.Nyní mám za sebou 6 chem. z 8.Kontrolní sono po čtvrté chem,prokázalo,že došlo k regresi velikosti prakticky všech ložisek.Operace je naplánována koncem dubna.Zajímá mě váš názor ohledně operace.V každém případě levý prs bude odstraněn celý,nešetřící kůži,spolu s uzlinami.Co se týče pravého prsu nevím co mám dělat.Zda podstoupit okamžitě oboustrannou ablaci.Nebo zatím pravý prs ponechat a vyčkat (1-2roky) na rekonstrukci levého prsu+odoperovat pravé prso s okamžitou rekonstrukcí?Děkuji moc za váš názor.Je to těžké rozhodnout s ohledem na genetickou zátěž.Moc děkuji za odpověd'.

Dobrý den, vzhledem k známé mutaci BRCA a rozsahu a typu nádoru vlevo je oboustranný výkon v první době nejrozumnějším řešením. Riziko druhostranného karcinomu prsu je u Vás velmi vysoké i přes dobrou odpověď na chemoterapii.V každém případě bude nutné ozáření vlevo. Jestliže bude rovnou provedena oboustranná operace, bude možné vyčkat s rekonstrukcí na vhodný čas po zhojení poradiačních změn, nebude nutné spěchat kvůli ponechanému prsu vpravo. Rozhodnutí je těžké, ale radikálnější postup zlepšuje prognózu, snižuje riziko recidivy. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová