Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Věra | 20.08.2017 | dotaz č. 654
Dobrý den, prosím Vás o radu- jakého původu by mohla být intenzivní bolest bradavky- hlavně jakoby uvnitř v prsu? V prsu jsem nejprve pociťovala nepříjemné jakoby pnutí spojené s bolestivostí v nočních hodinách- mám velice nekvalitní spánek a často mně vzbudí i jen hluk z venku či nějaký panelákový zvuk. Poté následuje nával spojený s pocením- je mi 52 let, zhruba před 4 lety postupná ztráta menzes. A právě v těch chvílích jsem si uvědomovala i chvilkové bolesti prsu, které se v noci a s ránem začaly ozývat. Jsem zdravotní sestra, vzpomněla jsem samozřejmě i na samovyšetření prsů, občas se takto zkontroluji. Před zrcadlem na prsu není nic nápadného, nehmatám ani žádné bulky, žádné deformity či jiné anomálie, jsem bez teplot, prs je bez výtoku. Jen intenzívně dovnitř bolí, bolest se před týdnem začala stupňovat, hlavně v noci mně její intenzita a stálost překvapila. Celé to trvá zhruba 2- 3 týdny. Posledních 14 dní jsem měla dovolenou a i jsem se chvílemi opalovala bez plavek, pak jsem si raději prsa schovávala přeloženým tričkem. Vím, že se stále popisuje a i lékař, u kterého pracuji na gynekologii tvrdí pacientkám, že karcinom nikdy nebolí, ale této frázi jsem nikdy nevěřila. Dnes jde již vlastně o celodenní bolestivost, kterou vnímám dost výrazně, týká se levé bradavky, jejího blízkého okolí, ale jakoby uvnitř, do hloubky. Maminka je zdravá, v širší rodině problémy s prsy nebyly žádné. Mám 4 dnes již velké děti, kojila jsem asi 7,5 let- krom počátečních zánětů vždy v pořádku. Hormonální preparáty jsem se nikdy nebrala. Mamograf jsem měla dělaný zhruba před rokem, v pořádku. Prosím Vás, o co by mohlo jít, čemu se tato vnitřní bolestivost bradavky může podobat? Jaký dál postupovat- vyčkávat či se někam objednat? Děkuji Vám velice za Váš čas i zkušenosti.

Dobrý večer, Vaše obtíže, které popisujete nejsou nic výjimečného. Bolesti v oblasti bradavky se čas od času vyskytují. Mohou být původu hormonálního. I když jak píšete již jste v menopauze, hormonální změny se v těle ženy dějí poměrně dlouho po ukončení menstruace. Taktéž může být příčina v zablokovaných žebrech. Bolesti mezižeberních svalů může opravdu bát velmi intenzivní a neodbytná. Z Vašeho mailu nevyplývá, zda pravidelně chodíte na preventivní mamografické vyšetření, které je od 45 let hrazené pojištovnou a každá žena by jej měla absolvovat. Pokud jste byla v posledních 12 měsících a bylo vše v pořádku, doporučuji navštívit specializované mamologické pracoviště. Zde se Vám bude věnovat odborník na tuto problematiku a určitě Vám ještě vše vysvětlí. Pokud jse na mamografii nebyla doporučuji v nejbližších týdnech se objednat na nejbližší akreditované praocviště, kde Vám provedou mamografii. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Bobulka | 18.08.2017 | dotaz č. 653
Dobrý den, jsem po ablaci obou prsů, BRCA2 pozitivní. Po chemoterapii mi byl předepsán Tamoxifen. Dle informací z příbalového letáku bych nejprve měla absolvovat gynekologickou prohlídku. Také jsem se chtěla zeptat, zda mohu užívat Tamoxifen o cca měsíc později, poslední chemoterapii jsem měla 8.8.2017. Jedu na dovolenou, musím řídit a také ostatní často uváděné nežádoucí účinky bych nerada měla zrovna na dovolené po více jak půlroční chemoterapii, ráda bych si odpočinula v pohodě. Moc děkuji za odpověď, pěkný den.

Dobrý den, pokud jste neměla gynekologické potíže, je možné gynekologickou prohlídku podstoupit v prvním půlroce užívání, není nutné před zahájením léčby. Je jistě možné odložit zahájení užívání tamoxifenu , zvlášť, když jste před 2 týdny skončila s chemoterapií. Při dlouhodobé léčbě odklad 2-3 týdny nehraje roli a Vy si budete moci užít dovolenou v klidu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Božena | 17.08.2017 | dotaz č. 652
Dobrý den.Po biopsii nádoru v prsu mě bylo prso odoperováno.Histologie z biopsie:Mikroinvazivní karcinom NTS G I/II v terénu dominujícího DCIS-v tomto materiálu.SR z resekátu. Nebyla nalezena amplifikace genu ERBB2.Vzorek nesplnˇuje kritéria HER2 pozitivity.Byla též odebrána 1 sentinelová uzlina. Histol:Invazivní karcinom mammyNST G II v terénu výrazného DCIS II. Bez přítomnosti MTS nebo ITC v SNLU (0/1).ER 100%,PR80%, AR100% ,Ki67 4% (bl.14) HER2(IH+FISH):1+ nebyla nalezena amplifikace genu ERBB. Byla mi nasazena pouze léčba tamoxifenem a to na délku 10 roků.Zajímalo by mně jestli je tato léčba dostačující a něměla by být ještě přidána ridioterapie. Za Váš názor mockrát děkuji.

Dobrý den, Vaše léčba je nastavena zcela správně. Při takto radikálně provedené operaci u nerizikového nádoru , postačuje pouze hormonální terapie.

MUDr. Karolína Hovorková


Prevence

Dr. Anna Harvánková | 15.08.2017 | dotaz č. 651
Dobrý den, mám následující dotaz. Léčím se onkologicky, jsem id dubna t.r.po OP karcinomu prsu . Můj onkolog je jistě výborný odborník, ale dle mého názoru, jako pravděpodobně většina jeho kolegů, dost skoupý na slovo. Mají moje dcery nárok na preventivní vyšetření prsu, ktré je hraceno ze zákona pojišťovnou? Pokud ano - jak často mají nárok? Každoročně? - jakým způsobem probíhá vyšetření? Mamografie, nebo SONO? Děkuji za odpověď a zdravím. AH.

Dobrý den, děkuji za dotaz. Určitě by Vám na na tyto otázky Váš onkolog odpověděl. Jednou ze součástí práce onkologa je i onkologická prevence. Nárok na preventivní vyšetření hrazené státem u žen mladších 45 let vzniká za podmínek , které jsou ve vyhlášce. A určuje se podle tzv.miry rizika Tam, kde se jedna o jediný výskyt tohoto onemocnění, se doporučuje ženám v blízkém pribuzenstvu začít chodit na prevence cca o 10 let dříve než v kolika letech onemocněla jejich příbuzná. Nicméně pokud není míra rizika nad 20% pojišťovna vyšetření neuhradí. Hrazená prevence u žen mladších 45 let je pouze v případě prokázaného zvýšeného rizika, tedy nad 20%. Běžně u žen do 40 let se jako první vyšetření provádí ultrazvukové vyšetření. Mamografie se pak cíleně můze doplnit při jakékoli nejasnosti. Toto schéma se pak upravuje právě na základě rodinné zátěže. Pokud Vašim dcerám je více než 25 let doporučuji objednat se na ultrazvukové vyšetření, které si však zřejmě budou muset uhradit. Pouze pokud by u Vás byla prokázána genetická mutace /lze se nechat vyšetřit na genetice/ nebo se v rodině vyskytují ještě další nádorová onemocnění /pes, vaječníky, dělohy, střeva/, je vhodne dcery přihlásit do mamárni poradny pro ženy s vyšším rizikem vzniku rakoviny prsu. Tam lékař rozhodne od kdy a jak často mají na prevenci chodit a zda bude hrazena či nikoli. Poměrně velké množství informaci lze zjistit na serveru www.mamo.cz. S pozdravem H Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence

Zdeňka | 14.08.2017 | dotaz č. 650
Dobrý den,před pár dny jsem tady psala dotaz ohledně dolíku na prsu,byla jsem na gynekoligii,lékaž mi prsa prohmatal,nikde nic nenašel,žádnou cystu,či bulku,prohmatal i uzliny.Za něj je vše v pořádku a on prý žádný důlek,nebo jinou asymetrie prsu nevidí,ani pod místem,kde dolík je. Řekl mi jen,že pokud chci,můžu se na vlastní žádost objednat na ultrazvuk,aby jsem měla už klid.Žádanku mi nevypsal,to by mi prý musel něco nahmatat. No a já ted nevím,zda jít tedy na ultrazvuk,když lékař shledal prsa v pořádku,nebo nejít.Jinak žádný jiný problém s tím prsem nemám,jen že je tam takový jemný dolíček.Děkuji za odpověd.

Dobrý den, postup lékaře byl správný, pokud nenalezl něco podezřelého, žádanku Vám nevystaví. Vy sama se ale můžete jako samoplátce objednat na akreditované pracoviště na vyšetření ultrazvukem. Přístrojové vyšetření je daleko přesnější než pohmatem a budete tak mít jistotu, že jste nic nezanedbala. Můžete též využít od 15.8 do 30.11. nabídku slevového poukazu v hodnotě 200,- Kč na vyšetření. Pro více informací si zavolejte na bezplatnou linku tel. 800 180 880, kde nahlásíte Vaši adresu a poukaz dostanete poštou. administrace

Ing. Iva Uhrová, administrace


Ostatní

Zuzana | 10.08.2017 | dotaz č. 646
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jaký je rozdíl mezi dobře nebo špatně diferencovaný duktální invazivní karcinom,který má "lepší" prognosu. Děkuji

Dobrý den, dobře diferencovaný karcinom je pomalu rostoucí nádor, obvykle se zachovanou hormonální odpovědí a dobrou prognózou. Nádory špatně diferencované jsou naopak rychle rostoucí, agresivnější , často bez hormonálních receptorů. Tyto nádory mají horší prognózu, bývá u nich indikována i agresivnější léčba. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba
Vedlejší účinky

Jana | 09.08.2017 | dotaz č. 644
Dobrý den! Je mně 55 let, normální výšky a váhy, celý život v zásadě zdravá. Průměrné pohybové aktivity, průměrně zdravý přístup k životosprávě. V květnu letošního roku mně byla diagnostikována rakovina pravého prsu - duktální karcinom in situ. Jsem po operaci, vše v pohodě. Tento týden nastupuji na ozařování a dostala jsme předepsán Tamoxifen. Před zjištěním problému jsme brala několik let hormonální substituční léčbu. Po jejím vysazení pozoruji samozřejmě příznaky přechodu. Návaly apod. mně více méně nevadí, ale zjišťuji, že libido není to co bylo, mění se i vzrušivost sliznice, k horšímu. Předpokládám, že Tamoxifen tyto příznaky má také. Nechci na tuto příjemnou stránku života rezignovat. Jednak tedy přemýšlím o nutnosti Tamoxifen užívat, ale odhaduji, že nejsem takový hrdina, abych ho nebrala. Vhodnější by se mně jevila kombinace s nějakými dalšími látkami, které dovedou problém vyřešit. Na fytoestrogeny jsou rozporuplné názory. Laickým nastudováním dostupných informací bych viděla cestu dodáním progesteronu (např. krém). Zdůrazňuji, že to je laický pohled. Přivítám každou radu, názor, případně kontakt. Děkuji za čas a za odpověď. Jana

Dobrý den, ztráta libida je bohužel průvodním jevem jednak vysazení hormonální substituční terapie a též i nasazení tamoxifenu. ženy si na to stěžují poměrně často, včetně obtíží se suchostí sliznic. V takových případech je samozřejmě užívání tabletkové hormonální substituční léčby absolutně kontraindikované, ale je možno vyzkoušet - jak uvádíte - lokálně aplikované vaginální krémy ( např. Ovestin). Jinak tamoxifen určitě užívejte - vlastně Vás do velké míry chrání před tím, aby se u Vás nemoc znovu objevila!

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Zdeňka | 07.08.2017 | dotaz č. 641
Dobrý den,před dvěma dny jsem si po sprchování všimla z boku levého prsu takovou jemnou problubeninku,důlek?Vzhledem k tomu,že si prsa pravidelně prohlížím při umělém osvětlení v koupelně jsem si toho nikdy dříve nevšimla a to na sebe kukám opravdu často.Jenže ted jsem se prohlížela poprvé při denním světle a naproti světlu to vidět jde.Je pravda,že mám na prsou trochu strie,ale nic strašného.Samozřejmě jsem se hned v pondělí objednala ke gynekologovi,aby mi prsa vyšetřil.Jsem objednaná až na čtvrtek.No a sedla jsem k nettu a všude čtu,že to je jasná rakovina prsu.Prsa jsem si pohmatala,pod důlkem se mi nejeví,že by tam něco bylo a to tam sahám ted pořád.Zajímalo by mě,zda je to jasný příznak rakoviny a nebo se může jednat i o něco jiného a pokud,tak co.Moc děkuji za odpověd a s pozdravem

Dobrý den, Určitě děláte dobře , že jste se objednala na konzultaci ke gynekologovi. Takto z popisu Vám nemohu bohužel říci nic bližšího. Nicméně opravdu nemusí jít o nic závažného a půjde jen o kožní změny nesouvisejici s mléčnou žlázou. Vhodně je ultrazvukové vyšetření daně oblasti, kam by Vás měl gynekolog odeslat. Vždy se doporučuje objednat se na akreditované pracoviště, kde mají s touto problematikou velké zkušenosti. Věřím, že vše bude v pořádku. S pozdravem H. Bitmanova

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Marie | 07.08.2017 | dotaz č. 640
dobrý den,prosím o radu a to ,čeká mne ozařování prsu,co je možné používat jako prevence proti porušení kůže,moc děkuji za radu Marie

Dobrý den, jediným preventivním opatřením je dbát o to, abyste si v ozařované oblasti kůži šetřila. Tedy neopalovat se na slunci, neporanit si kůži, nosit jen jemné - nejlépe seprané, bavlněné prádlo, ne kostice a umělé tkaniny, nemazat se před ozářením mastným krémem, a v neposlední řadě pečlivě dodržovat hygienu. Veškeré pokyny jak zacházet s ozařovanou pokožkou Vám dají určitě před zahájením radioterapie.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Martina | 04.08.2017 | dotaz č. 638
Doplnění: Beru Wobenzym, Aescin a kombinaci Ibuprofenu a Foxisu (analgetika), vitamín C xs echinaceu. Take by mě zajímalo, zda ještě musím kvůli implantátu spát pouze na zádech a jak dlouho ještě. (Minulý týden jste mi nabídli zavolat k vám v době přítomností pana doktora, omlouvám se, termín jsem zaspala, unavená po cestě domů z nemocnice)

Dobrý den, Po operaci je bolestivost a otok běžným jevem, po 2 týdnech by měly být na ústupu, nikoliv se zhoršovat. Rehabilitace končetiny je v prvních týdnech po operaci omezená , určitě ale můžete uvolňovat rameno, krční páteř, můžete provádět dechová cvičení k uvolnění hrudníku a prsních svalů. Podrobné informace o péči o prs po rekonstrukční operaci a rozsah rehabilitace vám musí poskytnout plastický chirurg. Podle Vašeho popisu se může jednat např. o počínající zánět, pokud je Váš plastický chirurg na dovolené, je třeba kontaktovat jiného plastického chirurga na pracovišti, kde byla operace provedena. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


12345konec »(stránek: 29)