Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Hana | 22.06.2017 | dotaz č. 584
Dobrý den, chci se zeptat, jestli při ozařovaní po operaci rakoviny prsu, může být kontakt se mnou a malými dětmi nebo těhotnou dcerou pro ně nebezpečný. Děkuji.

Dobrý den, vůbec se nemusíte bát. Ozařování je na bázi elektromagnetického vlnění, takže z Vás vůbec nic nevyzařuje. Můžete být v kontaktu se svými blízkými bez omezení!

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

alzbetik | 21.06.2017 | dotaz č. 583
Dobry den dnes jsem podstoupila mamografii s nalezem DK loz. stin nejasne etiologie nasledne jsem byla na ultrazvuku tam mi bylo zjisteno pod bradavkou ventralne v rozhrani DK hypoechogenni lozisko vel. 10x8x13 pristi tyden jsem pozvana nabiopsii chtela bych vedet co znamena hypoechgenni a take bych chtela vedet zda to muze byt rakovina.. dekuji za odpoved

Dobrý den Alžběto, termín hypoechogenní je popis ložiska a vychází z vlastností tkání, kterými prochází elektromagnetické vlnění a je tvořen tak obraz. Mohou tak vypadat jak ložiska nezávažná, tak ale též ložiska závažnějšího charakteru. Takto z popisu Vám nejsem schopná a ani nikdo jiný nedokáže řici o jaké ložisko se jedná. A kolikrát ani vyšetřovací metody nerozhodnou, zda je nález závažný či nikoli. Od toho máme histologická vyšetření, které Vám bude provedeno příští týden. Je to jediná metoda, která s jistoto určí o jaký nález jde. A podle toho se bude dále postupovat. Věřím, že vše dopadne dobře. Nicméně i v případě pozitivního nálezu / nelze bohužel vyloučit/ se dnes nádory prsů umí léčit ,zejména pokud jde o takto malý nález. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Zuzana | 17.06.2017 | dotaz č. 580
Dobrý den, jsem 3 roky po operaci prsu. Prošla jsem chemo a ozařování. Beru Tamoxifen. Jezdím na kontroly, absolvuji vyšetření, která dopadnou dobře. problém je, že mám trvalou elevaci CEA (od 23 do téměř 36). Začínám být trochu hypochonder. Je možné být v pořádku a mít takovou krev? Děkuji, Zuzana

Dobrý den, onkomarker CEA není úplně specifický. Je to látka, která je ve vyšší míře tvořena i u jiných než nádorových onemocnění - například u chronických jaterních chorob, nebo u kuřáků. V každém případě by v takové situaci měl Váš onkolog provést restaging - UZ břicha, RTG plic a scinti skeletu ev. a doplnit vyšetření případně ještě o gastro a kolonoskopii. Pokud bude vše opravdu vpořádku, a zvýšená hodnota bude zůstávat cca stejná, pak to lze připsat na vrub fyziologické odchylky.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Vedlejší účinky

Vlasta | 16.06.2017 | dotaz č. 579
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat na jídelníček při chemoterapi,trpěla jsem hlavně zácpou po chemoterapii ,to jsem řešila nejdříve podle rad paní doktorky a pak po svém cvičením z jogy a jídelníčkem ,hodně ovoce ,zeleniny a vlákniny , jsem v polovině chemoterapie a momentálně mám druhou polovinu rozdělenou na týdenní,paní doktorka říká že účinek je stejný a je šetrnější pro tělo ,zajímal by mě váš názor. Nyní řeším poškozené sliznice a to mě čeká ještě osm dávek ,tet jsem už podruhý měla špatný krevní obraz . Chci udělat pro své zdraví maximum a věřit že to mé tělo které doposud nebylo zatíženo chemii zvládne ,ale musim se přiznat že se o něj bojím ,těch možných následků je opravdu mnoho a nezbývá než věřit a vydržet. předem děkuji za vaší odpověd a přeji hodně síly všem ,kteří jsou na tom stejně nebo podobně jako já

Dobrý den, během chemoterapie je vhodné stravovat se racionálně, jíst lehkou vyváženou stravu s dostatkem tekutin. Při zácpě jistě pomůže přidání vlákniny. Čerstvé ovoce, zelenina ale mohou zvyšovat nadýmání. Při podávání paclitaxelu ( týdenní chemoterapie) je zácpa relativně častým průvodním jevem, doporučuji zkusit přidat rostlinnou vlákninu např. psyllium . Přiměřená pohybová aktivita je určitě potřebná. Pokud již na začátku této chemoterapiiemáte problémy se sliznicemi a krevním obrazem, je potřebné konzultovat s ošetřující onkoložkou. Je možné upravit premedikaci, snížit jednotlivou dávku, případě snížit plánovaný počet dávek, pokud vedlejší účinky budou významné. Týdenní chemoterapie ale obecně patří k těm lépe snášeným. Přeju hodně sil,

MUDr. Renata Koževnikovová


Ostatní

dancajs | 16.06.2017 | dotaz č. 578
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,proč se nesmí po chemoterapii k malým dětem. Nebo na jakou vzdálenost je to škodlivé? Chtěla bych někdy doprovodit maminku jako řidič-spolujezdec v autě s kojencem 4 měsíce.

Dobrý den, je to mýtus. Samozřejmě doprovodit maminku na chemo můžete i s malým miminkem. Doporučuji jen nepovývat během aplikace chemo na oddělení - přeci jen se může minimální množství cytostatika při ředění a aplikaci dostat jako aerosol do vzduchu. Tak je zbytečné, aby ho malé dítě dýchalo. Jinak je samozřejmě mnoho žen s malými dětmi, které chodí na chemo a o děti se plně starají..

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Vedlejší účinky

chemoterapie | 12.06.2017 | dotaz č. 572
Dobrý den, jsem po totální mastektomii levého prsu a právě procházím chemoterapií , kterou snáším docela dobře . Nikdy jsem neměla pravidelnou menstruaci ,ale ted při chemoterapii ano , poslední mám už po 14 dnech ne moc silnou asi 4 dny . Je to tou chemoterapii ? Někde jsem se dočetla , že při chemoterapii spíše vymizí a ne , že je častější . A další problém mám v oblasti konečníku , bolest jen při stolici občas to i krvácí jinak pálení svědění , vždycky se to objeví tak 10 dní po podání chemoterapie. Potřebovala bych poradit co na to použít. Předem děkuji za odpovědi

Dobrý den, menstruace při chemoterapii obvykle vymizí, někdy tomu může předcházet nepravidelný cyklus ( kratší cyklus nebo naopak prodloužené, silnější krvácení). Měla byste konzultovat svého ošetřujícího onkologa a také svého gynekologa. Bolesti v oblasti konečníku jsou nejspíše cévního původu - nejspíše hemeroidy, které s e během chemoterapie mohou zhoršovat. Můžete vyzkoušet volně prodejné čípky ( Faktu apod.), koupele v dubové kůře. Opět doporučuji poradit se s onkologem , může vám předepsat léky ke zlepšení stavu cévní stěny ( např. Detralex), případně doporučí specializované vyšetření. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Prevence

Ivana | 11.06.2017 | dotaz č. 570
Dobrý den, Již tak dva týdny mě pobolivaji prsa. Hlavně levé. Je možné ze to může být ze špatně podprsenky? Mohu si doma sama udělat nějaké vyšetření?

Dobrý den! Bolestivost prsů může mít různé příčiny, jedním z nich může být i nevhodné prádlo.Nejčastěji jsou tyto bolesti podmíněné hormonálními změnami, nejčastěji tak 14 dnů před menstruací. Pokud Vás bolí prsa a pak vše zase přejde a nic si nehmatáte, tak buďte určitě v klidu. Bolest prsu bez pohmatu není závažný nález. Sama si můžete udělat samovyšetření, návod najdete i na stránkách Mammahelpu. Zdravím MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Renata | 09.06.2017 | dotaz č. 567
Dobrý den.Je mi 50let. Byla jsem na vyšetření prsů.Lékařka mi dala do ruky papír a řekla vše vpořádku. Doma jsem si pak přečetla , že mám axilární uzliny benigního vzhledu. To mi to mohla aspoň ve zkradce vysvětlit.Můžete mi prosím napsat co to znamená ? Děkuji Renata

DObry den, mate pravdu , ze by lekarka mela alespon v kratkosti vysvetlit , co jeji zprava znamena. Proc tak neucnila ja bohuzel nevim a neovlilvnim. Nicmene muzete byt naprosto klidna, vyraz benigni uzliny popisuje naprosto zdrave lymfaticke uzliny v podpazi, kde maji byt, je to soucast struktur v teto oblasti. NEjedna se o zadne byt nezhoubne zmeny. S pozdravem H Bitmanova

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Petra D. | 08.06.2017 | dotaz č. 566
Dobrý den, mamce na mamografu minulý týden zjistili, že má v prsu něco neobvyklého a rovnou ji poslali na ultrazvuk. Je to 1,1 cm velké, lékař řekl že je to primární (nevím co to znamená) a že nejsou zasaženy uzliny (omlouvám se možná to nazývám jinak), ale že to vypadá jako zhoubné. Tento týden byla mamka na biopsii a rovnou ji lékař objednal na sono žaludku, jater a myslím že plic, je tento postup normální nebo se za tím skrývá něco vážného a nechtějí o tom mluvit, když má podstoupit tolik vyšetření? Jaký je prosím postup po bipsii, pokud se zjistí, že je to zhoubné? Je možné s jistotou jen po mamofrafu a ultrazvuku říct, že je to zhoubné?

Dobrý den! Píšete, že pan doktor sdělil Vaší mamince, že se jedná o zhoubný nález. Z toho také vyplývá postup, který u ní naplánoval. Pokud se lékaři, který Vaši maminku vyšetřovat, nezdá MG a UZ obraz, tak z toho usoudil, že nález vypadá podezřele a doplnil biopsii, a protože očekává z provedených vyšetření, že se jedná o zhoubné ložisko, tak ji objednal na vyšetření, která se v takovém případě běžně doplňují, aby vše pak plynule a bez zdržení se řešilo. Pokud se tedy zjistí a potvrdí biopsií zhoubné ložisko, pacientka se předává do péče onkologie. kde je potřeba provést jednak předoperační vyšetření - odběry krve, EKG, interní gynekologické vyšetření, a pak tzv. stagingová vyšetření - RTG plic, UZ břicha a scintigrafie skeletu. A některá další vyšetření dle potřeby. Postup lékaře je určitě správný a rychle řeší následnou péči. Pokud u maminky objevili ložisko velikosti 11 mm, tak to je nález, který se dá jistě dobře léčit. Podrobnosti k léčbě pak budou mít lékaři z provedené biopsie. Pokud se tedy zhoubný nádor potvrdí, tak si myslím, že Vaše maminka je co se týče následné léčby v dobrých rukách. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Pavlína Růžičková | 06.06.2017 | dotaz č. 564
Dobrý den. Před dvaceti lety jsem absolvovala operaci mastopatie, histologie v pořádku. Před dvěma roky mi lékařka na MMG řekla, že mám "zhuštělou" strukturu. Dneska mi řekla to samé, ale mám přijít už za půl roku na ultrazvuk. Prosím o vysvětlení, co je "zhuštělá struktura" a zda se mám něčeho obávat. Děkuji.

DObry den, tento termin se v lekarske mluve neuziva, zrejme chtela lekarka popsat strukturu Vasi zlazy tak ,aby to bylo srozumitelne. NEmohu Vam bez znalosti mamografie rici co timto myslela. Nicmene si nemyslim, ze byste se meo jednat o nejake zavaznejsi zmenu. Proc Vam doporucili ultrazvukna zu pul roku Vam opravdunemohu takto vysvetlit. Na nasem pracovisti takovy postup neopuzivame. Omlouvam ,ale jsem v cizine a PC s anglickou klavesnici. S pzdravem h Bitmanova

MUDr. Halka Bitmanová


12345konec »(stránek: 25)