Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Petra | 17.02.2020 | dotaz č. 1858
Dobrý den. Na prsu jsem si nahmatala bulku. Nevím jestli se jedna zcela o bulku, protože má podlouhy tvar je to spíše taková fazolky. Mám pocit, ze není ani pevné ohraničená, jen z jedna strany. Z druhé jakoby vylezala ze svalu. Na dotek se malinko pohne, ale na místě zůstává. Myslíte si, ze by mohlo jít například u zdurelou žlázu? Četla jsem hodně o tom na internetu. Je mi 22let, rakovinu v rodině nemáme, objednala jsem se na ultrazvuk, ale až za měsíc, tak mám obavy. Děkuji a hezky den

Dobrý den, nejspíše se nejedná o nic závažného. U mladých žen Vašeho věku je rakovina prsu raritní. Nejspíše jde o cystu, což je dutinka s tekutinou, naprosto neškodná. Doporučuji vyčkat na ultrazvukové vyšetření, které jen potvrdí, že se nejedná o nic závažnějšího S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Sobka | 17.02.2020 | dotaz č. 1857
Dobrý den, moje kamarádka má karcinom v prsu,čeká na operaci a brala Tamoxifen. Měla z něho nějaké problémy,proto jí byly léky změněny na Arimidex. Až doma zjistila, že je určený pro ženy v menopauze.Už má sice 51let,ale menopauzu(ani jakékoliv náznaky) ještě neměla, proto prosila onkologa o jiný lék-dalo jí to prý dost práce ho přemluvit,-prý ať nečte příbalové letáky a že se tyto léky dávají běžně i mladým ženám. Na nějaké infolince ohledně rakoviny prsou jí ale paní doktorka řekla,že k těmto lékům-které jsou určeny až po přechodu-by musela dostávat nějaké injekce,když přechod ještě neměla a že bez těch injekcí by jí léky nefungovaly. Prosím Vás,jak to tedy je-máme všichni strach,aby byla léčená dobře. Děkuji moc za informaci a přeji krásný den! Sobka

Dobrý den, lék Arimidex (anastrozol)je opravdu určený pro ženy v menopauze. Tedy mohou ho brát buď mladší ženy, které mají zároveň i Zoladex (injekce o kterých se zmiňujete, které navodí reverzibilní menopauzu) a nebo starší ženy po předchodu. Pokud vaše kamarádka menstruuje, tak by samotný Arimidex určitě brát neměla!

MUDr. Karolína Hovorková


Lymfedém

Jana | 17.02.2020 | dotaz č. 1856
Dobrý den, v červnu 2018 jsem podstoupila parciální resekci levého prsu kvůli invazivnímu karcinomu (+ odebrání sentinelové uzliny), v říjnu proběhlo ozařování . Od ledna 2019 postupně začaly potíže, jejich správnou diagnostiku udělalo až lymfatické centrum - jedná se o lymfatický otok prsu + skrytý otok končetiny. Chodím na pravidelné lymfodrenáže. Onkoložka plánuje po 2 letech mamograf, ale nedovedu si představit, jak s bolestivým prsem (často bolí i pouhý dotek rukou) zvládnu stlačení v přístroji. Ultrazvuk prý není adekvátní náhradou. Prosím o radu, co mám dělat. Děkuji.

Dobrý den, díky lymfodrenážím by se otok měl postupně zmenšit , měla by ustoupit i bolestivost. Mammografie je pro sledování nejzásadnější metodou, ale v této situaci se dá jistě odložit po zlepšení příznaků lymfedému. Pokud by ale při sonografickém vyšetření vznikly nějaké nejasnosti, a bylo nutné mammografii doplnit , upozorněte laborantku na výrazně bolestivý prs, může mírně snížit tlak přístroje. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Veronika | 17.02.2020 | dotaz č. 1855
Dobrý den, chtěla bych se zeptat při doteku na pravé bradavce mě to zabolí a spodní část prsu když si ho zmáčknu tak to také zabolí a když si zmáčknu bradavku tak z ní vyteče bílá tekutina. A to rok a půl už nekojim. Zajímalo by mě co to znamená.

Dobrý den, bělavý sekret není nic nebezpečného, stává se poměrně často, že ještě pár roků po kojení, se malé množství mleziva v prsu tvoří. Bradavku se prosím nemačkejte, jen tím podporujte tvorbu tekutiny. Bolest prsou není nijak výjimečná, nejedná se o příznak nádorového onemocnění. Nejčastěji je příčina hormonální. Doporučuji vyzkoušet kapky MASTODYNON - volně prodejné v lékárně. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Ruzena | 16.02.2020 | dotaz č. 1854
Dobré odpoledne, po operaci levého prsu a odstranění sentinelových uzlin mě čeká ozáření. Prosím, je možné někde dohledat z nezávislého zdroje ověřené informace o počtu pacientek, které absolvovaly ozáření v Protonovém centru v Praze? Jaká je situace ohledně této léčby v ostatních evropských státech? Našla jsem několik protichůdných novinových článků, výpovědi spokojených pacientek, četla jsem o stavbě dalších center v Evropě, ale neumím najít konkrétní čísla. Na stránkách České onkologické společnosti jsem našla informace, že je třeba vyčkat na další studie. Není zde napsáno datum, tj. nevím, jak moc je tato informace aktuální. Kde bych případné i zahraniční studie v návaznosti na moji diagnózu měla hledat, za předpokladu, že se nechci spolehnout jen na informace prezentované Protonovým centrem? Předem děkuji za nasměrování. Diagnóza: IC NST G2, ER a PR 100%, Ki 67%, e-erB-2 1+

Přeji hezký den. Bližší data můžete zkusit dohledat na Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (srobf.cz). Ale zatím je stále tato léčebná metoda u dg. Ca prsu brána jako experimentální, určitě ne pro plošné využití.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Saša | 12.02.2020 | dotaz č. 1850
Dobry den. Jsem dva mesice po chemoterapii po operaci nadoru prsu. Silene mi otekaji nohy a ruce, nemuzu uz poradne chodit, obout se do bot. Stale pribiram, prestoze nijak extra nejim. Doktori rikaji, ze na to, bohuzel, nic neni. Ja uz jsem zoufala. Skutecne neexistuje nic, co by muj zdravotni stav zlepsilo? Dekuji.

Dobrý den, na vaší otázku vám bohužel nemohu odpovědět, nevím jestli máte nějakou další léčbu, nějaké přidružené nemoci apod. U některých žen, které mají po chemo hormonální léčbu se Zoladexem, výjimečně můžeme pozorovat tendenci k většímu zadržování tekutin. Ale vždy je nutné vyšetření u onkologa, internisty k vyloučení jiné příčiny stavu. Vkaždém případě lze doporučit zdravou životosprávu a dostatek fyzické aktivity (pohybu).

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Zdeňka | 08.02.2020 | dotaz č. 1845
Dobrý den, před měsícem a půl jsem začala brát antikoncepci, dvakrát týdně kojim své 3 lete dítě. Cítím bolest v dolní části levého prsu a našla jsem v levém podpaží bulku, je spis podlouhlá jako malá fazolka. Objednala jsem se na gynekologii, ale objednaci doba je 1 měsíc. Tak se chci zeptat, na vás názor. Jestli prsa můžou bolet po antikoncepci a co ta bulka v podpaží? Děkuji za odpoved

Dobrý den! Bolestivost prsů může být, i pokud kojíte jen 2 x týdně. Bulka v podpaží velikosti fazolky může být jen mízní uzlina. Nepředpokládám, že se u vás děje něco závažného.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Kristýna | 06.02.2020 | dotaz č. 1844
Dobrý den, přepisuji zprávu: Utrazvuk prsu oboustraně je parenchym mamm pravidelné homogenní struktury s dobře separovanou a přiměřeně silnou retroglandulární tukovou vrstvou a s jemnou liníí fascie, bez ložiskových změn susp. charakteru. vpravo parareol do DVQ drobný dobře ohraničený jemně oválný homogeně hypoechopgnnení útvar 8x4 mm, bez UZ dosr.stínu - benigního charakteru, nejspíše fibroadenom, a v HVQ drobná anechogenní dobře ohraničená prostá cysta v delším průměru 7 mm vlevo podobn útvar papareolárně do DVQ - veli. 7,5 x 5,5 mm - Fia, a drobná prostá cysta v HZQ prům 5,5 mm. Oboustraně normální nález na cévním svazku , axilárn uzliny bilat. nezvetseny. Závěr: Normální nález ba mamách, dorbné cysty bilat, a po 1 fibroadenamu bilat. Můžu vás poprosit o vysvětlení pro lajka? Jedná se o něco závažného? Prosím o vysvětlení fibroadenom - o co se jedná? zda se z toho může vytvořit rakovina?

Dobrý den, z popisu Vašeho vyšetření se zdá, že jde o naprosto nezávažné změny, poměrně časté u mladých žen. Veřím, že by Vám lékař, který vyšetření prováděl vše určitě rád vysvětlil. Velmi těžko se odpovídá na něco co člověk nevidí a sám vyšetření nedělal. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Nika | 06.02.2020 | dotaz č. 1843
Dobrý den, léčím se s karcinomem prsu a včera jsem skončila série chemoterapií - 4xAC, 12X packli wekly. Nyní bude následovat radioterapie a hormonální léčba. Fyzicky snáším léčbu dobře, psychicky je to horší. Mám panický strach si prohmatávat prsa, že zase něco objevím. Jsem po parciální mastektomii a při mém prohmatávání prsou si v resekční dutině - plus mínus v místě nádoru hmatám jakoby malou špendlíkovou kuličku - zatvrdlinku, možná spíše jakoby hrubší místo. Je to opravdu nepatrné - tak se chci zeptat, mám v prsu klipy, tak zda se dají nahmatat. Prsa mám malé a nádor mi hned pod kůží. Moje diagnóza je invazivní duktální karcinom s DCIS komponentou T1N1( pozitviní 3 sentinelové uzliny, stejné vlastnosti jako nádor - ostatní čisté) MO, lymfavaskulární invaze v nádoru, Estrogen 90%, progesteron 100%, androgenní receptory pozitivní, HER2 negativní, Ki 67 10%, resekční okraj čistý. Předem Vám děkuji a přeji hezký den.

Přeji hezký den. Klipy se obyčejně vyhmatat nedají, ale podobné drobné "zatvrdlinky" v oblasti jizvy nebo spíše těsně pod jizvou bývají pooperační změny, které se mohou objevovat až v měsících a letech po operaci. Ale to jednoznačně odliší ultrazvuk.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Jana | 05.02.2020 | dotaz č. 1841
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na léčbu karc. prsu neoadjuv.terapií a pouze parciální operací s vyjmutím 1.sentinelové uzliny u karcinomu T2N0M0 Grade 2 ,PR+, ER+ , Her2 negat. Nejsou měsíce neodjuv.chemo pro zmenšení nádoru a pouze parciální vyjmutí nádoru přílišné riziko pro návrat onemocnění a metastáze , než když by se operovalo ihned a odebral celý prs i všechny uzliny? Když byla při operaci 1.sentinel.uzlina čistá , je to dostatečně spolehlivá metoda jak určit, že nedošlo k šíření nádoru do těla a není třeba vyoperovat více uzlin? Chápu, že lékaři se snaží nezatěžovat pacientky radikálnějšími zákroky,než považují za nutné, ale nejsem si jistá, jestli to u nádoru ve 2.stadiu není příliš velké riziko, které by se mohlo později vymstít. Děkuji předem za názor z Vaší praxe

Dobrý den, právě naopak, předoperační chemoterapie (neoadjuvantní) je dnes převážně doporučována u nádorů větších než 2 cm ( tedy T2 a více). Slouží ke zmenšení a ohraničení nádoru a také k "vyčištění" těla od případných mikroskopických metstáz. Též je velmi dobře možno sedovat efekt léčby (pomocí UZ prsu) a případně tuto léčbu upravit včas. Ve vašem věku též je vhodnější proto, že je čas provést genetické vyšetření (trvá 3-4 měsíce než je výsledek) a podle toho pak i rovnou uzpůsobit rozsah operace prsů. Nikde nepíšete jak konkrétně byl nádor veliký - zda 2 či až 5 cm, podle této velikosti a poměru k velikosti prsů se též rozhodujeme, jaký rozsah výkonu bude nutný.

MUDr. Karolína Hovorková


12345konec »(stránek: 90)