Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Anna Spitzarová/ Aninka | 17.10.2019 | dotaz č. 1702
Dobrý den, koncem července t.r. jsem podstoupila operaci, při níž mně byl odstraněn kvadrant levého prsu a 21 axil. uzlin. Dvě z nich v nejnižší etaži byly postiženy metastázami, z nichž jedna navíc měla penetraci vazivového pouzdra. V současné době jsem začala docházet (zatím 6x) na radioterapii, při které se ozařuje prs a I.-IV. etáž lymfatických uzlin. Obávám se lymfoedému . Je vhodné preventivně užívat nějaké léky - Wobenzin a pod.? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, žádn preventivní léky bohužel nejsou, v tuto chvíli ani Wobenzym není indiková. Nejdůležitější je dodržovat režimová opatření - ruku šetřit, nenosit těžké věci, kabelku na rameni či těsný batoh. Také velmi důležitá je vhodná a správně veliká podprsenka - lépe sportovní a bez kostice! Bohužel je nutná obezřetnost celý další život - lymfedém se může objevit i s odstupem let... pokud byste cítila, že otékají prsty či ruka, hned se domluvte s vaším oš.lékařem o dalších opatřeních - návlek, lymfodrenáže, cvičení ev. i Wobenzym.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Laura | 16.10.2019 | dotaz č. 1700
Dobrý den, jsem rok po ukončené léčbě karcinomu prsu 8x CHT,operace,32x radio, Genetika BRCA negativní,uzliny též. Byla mi nasazena léčba Tamoxifenem, po půl roce ohledně zvýšeného endometria změněna na Anaprex 1mg. Nicméně endometrium stále rostlo, před týdnem jsem absolvovala kyretáž na odstraněním malého polypů, na histologie čekám. Dnes po týdnu mi na sonu byla nalezena cysta 3 cm na vaječníku, minulý týden jsem jí tam neměla (dělali mi předoperační sono) . Jsem z toho zmatená na popravdě nevím co je příčina a co dál...

Přeji hezký den. Upřímně řečeno k vašemu dotazu se nejsem schopna vyjádřit. To je plně v rukou gynekologů. Tvorba cysty na vaječníku by neměla souviset s hormon. terapií Anaprexem. Nepíšete, jestli jste před zahájením onkologické léčby menstruovala a jak vaše hormonální hladiny vypadaly po léčbě. Tamoxifen plně funguje i když nejste v přechodu, Anaprex pouze u pacientek po přechodu. Menstruace jako taková nemusí být obrazem vaší hormonální aktivity. Pokud jste před léčbou byla menoaktiviní, asi by stálo zato nechat nabrat i hormon. profil z krve, zda se nevracíte k hormon. aktivitě. Potom by bylo vhodné přidat tzv. Zoladex inj., který vás do přechodu opět uvede (aby mohl fungovat Anaprex), ev. pokud by se tvořily opakovaně cysty na ovariích, tak přistoupit ev. k chir. odstranění vaječníků.

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu

Letuška | 12.10.2019 | dotaz č. 1695
Dobrý den,jsem 6 měsíců po ablaci prsu.Kdy je prosim nejvhodnější doba pro rekonstrukci prsu? Rada bych zvolila typ vyplnění vlastním tukem. Kam byste mi doporučili se objednat? Jsem z Prahy. Děkuji

O časování rekonstrukce prsu rozhoduje onkologické pracoviště. Je zapotřebí, aby onkolog s rekonstrukcí prsu souhlasil. Problematika rekonstrukce prsu jako taková je složitější než by se zdálo, postupy jsou voleny individuálně. Samotný lipotransfer není pro rekonstrukci prsu dostačující, může být doplňujícím výkonem v určité indikaci. .

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

Alča | 12.10.2019 | dotaz č. 1693
Dobrý den. V říjnu 2018 operace středně diferencovaný infiltrující duktální karcinom mammy. M8500/32 G2 pT1c pNO pMX Stadium I C50.9. Po ozařování nasazen Egistrozol. Nyní vyměněn za Femaru. Nyní kontrola na mamografu a Sono je OK. Stále však přetrvávají bolesti kloubů a nyní s již dříve operovaným kolenem musím jít k ortopedovi. Prosím o Váš názor, zda mám svému ortopedovi sdělit svou diagnozu, užívání Femary i přetrvávající bolest kloubů, které před operací nebolely. Děkuji za Váš názor.

Přeji hezký den. Ortopedovi určitě svojí diagnozu sdělte, protože bolesti kloubů může způsobovat Femara a pokud již někde kloubní problém byl i dříve (artrosy, revmatoidní artritídy, apod.), může pobolívání při těchto nemocech zesilovat. Pokud by ortoped nenašel jinou příčinu, poraďte se s onkologem ohledně ev. možnosti změny preparátu.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Helen | 10.10.2019 | dotaz č. 1691
K dotazu č. 1689.... Dobrý den paní doktorko, děkuji za Váš názor, moc jste mě potěšila, že nemusím odstraňovat ty vaječníky. Mám teď nového onkologa, a tak mě překvapilo, že předešlý lékař to s Mirenou nijak neřešil, proto jsem to potřebovala ještě s někým zkonzultovat. Napadlo mě, že Mirena působí pouze lokálně a uvolňuje malé množství hormonů, tak třeba proto to tělu nevadí. Ale pokud mi to také doporučujete, tak se domluvím na vyjmutí tělíska co nejdříve, nerada bych něco zanedbala. Byla jsem už v péči onkologa dříve, v r. 2007 nehodking lymfom, a loni při PET vyšetření zjistili metabol.aktivní LU v mesenteriu a retroperitoneu, tak jsem navíc pod dohledem kvůli recidivě lymfomu. Děkuji za Vaši vstřícnost.

Moc děkuji za zpětnou reakci a držím palce.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

alena | 10.10.2019 | dotaz č. 1690
Dobrý den..V listopadu 2018 operace ivaz.duktální karcinom VHVK p T1ap NO sn MO , G1 ER 100% MIB1 DO 5% HER neg. následovala radioterapie a léčba Arimidex.V červnu Arimidex vysazen z důvodu bolestí svalů a kostí..v současné době neberu nic. .jen se léčím se s osteoporozou..Bolesti přetrvávají..někdy jsou opravdu velmi intenzivní..!! Mám strach jestli by se nemohlo jednat o metastázy..na onko..jdu až v prosinci..Moc děkuji za odpověd.

Dobrý den, pokud se léčíte s osteoporozou, tak vás nejspíš bolí kosti proto. Je velmi nepravděpodobné, že by se jednalo o metastázy. Nebojte.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Helen | 08.10.2019 | dotaz č. 1689
Dobrý den, je mi 45 let, v roce 2017 jsem si nahmatala v levém prsu bulku, biopsie s histologií potvrdila Ca prsu, vel.26x21x26 mm, invaz. duktální karcinom grade2, ER+ 70%, PR+ 100%, HER-2/neu negativní, Ki – 67 (MIB-1): jaderná 3+ v 5%, cT2 N0 M0. Byla mi nasazena hormonální léčba, 5 let Tamoxifen, 5 let Zoladex, v neoadjuvanci, po ½ roce výrazná regrese TU, pak následovala parciální resekce l.prsu, odebrány 4 sentinelové uzliny - všechny negativní , dále 33 x ozařování. Nyní mi lékař po 2 letech Zoladex vysadil, že už není potřeba, po operaci ypT1cN0M0. Bude mi stačit jako antiestrogen pouze užívání Tamoxifenu? Lékaři mě také upozornili na možnost odstranění vaječníků, ale bylo to ještě v době, kdy mi aplikovali Zoladex. Podstoupila jsem genetické vyšetření na geny BRCA1 a BRCA2, výsledek negativní, takže údajně vaječníky z genetického hlediska není nutné odstraňovat. Je tomu opravdu tak? Obávám se návratu onemocnění. Navíc již před léčbou jsem měla zavedenou Mirenu, mě osobně vůbec nenapadlo, že v souvislosti s aplikací Zoladexu se jedná o kontraindikaci. Až teď jsem o tom četla článek, tak jsem se zeptala onkologa a ten mi doporučil co nejdříve Mirenu odstranit. Myslíte si také, že tato antikoncepce pro mě není vhodná, když to ničemu celé dva roky nevadilo? Od zavedení tělíska už vůbec nemám menstruaci, ale pokud už nebudu dostávat injekce, tak předpokládám, že se funkce vaječníků zase obnoví, a asi by nebylo rozumné ještě zvyšovat riziko hormonální antikoncepcí. Budu moc ráda za Vaše názory, mám pocit, že každý lékař na to nahlíží trochu jinak a je pak těžké se pro něco rozhodnout. Děkuji předem za odpověď.

Přeji hezký den. Postup onkologů je naprosto správný. Vzhledem k tomu, že jste měla po operaci čisté uzliny, je u žen před přechodem doporučeno na 2 roky Zoladex a současně na 5 let Tamoxifen. S ohledem na to, že jste geneticky negativní, opravdu není nutné odstranit vaječníky. Tříletá léčba samotným Tamoxifenem je v tomto případě dostatečná. Na našem pracovišti také doporučujeme u hormonálně dependentních nádorů Mirenu odstranit a zavést ev. nehormonální tělísko (dříve to bývyly třeba Dana). ,

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

eliska | 07.10.2019 | dotaz č. 1687
Dobry den, byl mi diagnostikovan multicentricky ca mamnae I.sin s mikrokal. Invaz NST, g2,ER90%,PR75%,HE21+,Ki67 40% cT3(s edemem)cN1M1.Mohli byste mi prosim laicky vysvetlit jak je to vazne? Zahajena lecba zoladex, letrozol+ kl.studie ribociclib. Chodim do prace (obchod), jsem unavenejsi ale zvladam, ale okoli me doporucuje zustat doma.Dekuji

Dobrý den, zaslané údaje jsou velmi stručné, ale je zřejmé, že se jedná o závažnou chorobu, zvlášť, pokud je hodnoceno jako M1 ( neuvádíte ale místa dalšího postižení ). Choroba tohoto rozsahu bude vyžadovat prakticky trvalou léčbu. Určitě by bylo vhodné pracovní vytížení omezit. Podrobně byste však měla probrat se svým onkologem, který zná přesné nálezy a měl by Vám vysvětlit, jaký je výhled léčby. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Alina | 30.09.2019 | dotaz č. 1684
Dobrý den, v 11/2015 byla u mne parc. mastek. pro pT1c (MKNO - 8211/31). následně RT a Arimidex. Letos v srpnu jsem byla na mamo, v pořádku. V září jsem onemocněla akut. bronchitis (3x ATB). Měla jsem poslechový nález vlevo. Pomalu se vše zlepšilo. Dnes jsem nastoupila do práce. Lehčí kašel ještě přetrvává. Praktická lékařka mne poslala na plicní a sono srdce na základě RTG hrudníku. Objednací lhůta na plicní jsou 3 měsíce. Nález z RTG: Doleva rozšířené srdce až prakticky k laterální stěně bez městnání, snížená transparence v laterobazální části levé plíce může být dáno sumací se zastřením měkkými tkáněmi prsu či fotografické, možnost přítomnosti tekutiny v pohrudniční dutině zřejmě málo, pravděpodobně, ohraničení zastínění spíše kopíruje konturu žebra než důsledkem jiné abnormity. Ostatní nález na hrudních orgánech přiměřený. Vpravo sumace kovových klipů do dolního plicního pole. To rozšířené srdce jsem měla na rtg vždy kvůli rotaci páteře (skoliosa). Co se týče nálezu na levé plící, jsou pravděpodobné metastáze? Mám kontaktovat svého onkologa nebo mám vyčkat vyšetření na plicním? Děkuji.

Dobrý den, skoro jistě se nejedná o metastázy, nebojte. Nález na plicích může souviset spíše s prodělanou bronchtidu a jak již zmiňujete i se skoliozou. Určitě ale dojděte na plicní vyšetření, kde vás podrobněji vyšetří, ale nemyslím, že by to byly metastázy.

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

Tiinaa | 30.09.2019 | dotaz č. 1683
Dobrý den, jsem 3 týdny po oboustranné mastektomii s náhradou implantáty. (31 let, BRCA1+).Dnes mi začala horečka(38,5) , k plastikovi mám jít za 2 dny. Může to být pouze z přetažení, nebo mám raději ihned vyhledat zdravotní pomoc? Mám doma 3 malé děti, a nejmladší dcera mi "trhla " rukou - mám pocit jakoby mi natáhla sval v úponu na hrudní kosti. Může být i horečka z natažení svalu? Děkuji

Určitě běžte na vyšetření dříve. Sonografické vyšetření může být vhodné.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


12345konec »(stránek: 80)