Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Ostatní

Alina | 10.12.2017 | dotaz č. 815
Dobrý den, mohu užívat tinkturu "šišáku bajkalského" dle návodu při současném uživání Arimidexu? Diagnóza: pT1cpNO (2SN-)M0, Her 0, MKNO 8211/31 (2015). Děkuji.

Dobrý den, i rostlinné výtažky mohou ovlivňovat účinnost onkologické léčby. Proto Vám užívání spíše nedoporučuji. Případně se o možnosti užívat poraďte se svým ošetřujícím onkologem.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Lucie Procházková | 10.12.2017 | dotaz č. 814
Dobrý den. Byl mi diagnostikována DCIS G2-3 a M. Paget na bradavce. Jsem 14dní po ablaci pravého prsu se zachováním části kůže. Měla jsem nehmatné rozsáhlé ložisko microcalcifikací převážně v HZQ 80x60 mm a Axyl.LU negativní.Po operaci zjištěno :okraje čisté, Sn uzliny 2/0i-, Imunohistochemie:ER 0%,PR 0%,MIB1/Ki 67 50%.Stadium: pTis pNsn0 M0.Indikace:vzhledem k Tis a radikalitě výkonu -jen disp.Byla jsem na punkci seronu 180 ml.Opět se mi vytvořil tak musím na punkci znovu.Na kontrolu k onkoložce jdu až v polovině března. Je to možné ,že nenásleduje vůbec žádná léčba?Ani léková? Mohu už tedy do práce?Jsem samozřejmě ráda, že jsem zdravá,ale bojím se,aby se něco nezanedbalo! Protože od okolí slýchám, že pak následují chemo, radioterapie nebo alespoň léky např.Tamoxifen.Prosím o odpověď. Děkuji a hezký den. L. Procházková

Přeji krásný den. Ve vašem případě je postup opravdu správný. Tím že se jednalo o neinvazivní karcinom, tak se nepoužívá žádná chemoterapie ani biologická léčba. Vzhledem k radikálnímu odstranění mléčné žlázy nemusí být ani radioterapie a s ohledem na to, že nádorové buňky byly ER 0% a PR 0%, to znamená že neměli receptory a tudíž citlivost na žádnou hormonální terapii. Takže opravdu jenom dispenzarizace v půl ročních intervalech a posléze v ročních. Jediné je ev. doplnění genetického vyšetření vzhledem k věku, kdy se nádor objevil, ale to se domluvíte s onkoložkou

MUDr. Petra Hrabětová


Lymfedém
Po léčbě

Svatava | 08.12.2017 | dotaz č. 813
Dobrý den, prosím mám 12 let po operaci levého prsu (38 ozařování a 5 let tamoxifen). Dne 10.10.2017 jsem musela na operaci pravého ramene (utržené vazy, roztřepený biceps a prasklá rotárová manžeta). Vzhledem k tomu, že jsem byla 5 týdnů v ortéze pravého ramene, používala jsem hodně levou ruku, která mi začala otékat. Od 14.11. jsem již bez ortézy, používám již i pravou ruku, ale levá (bez uzlin) mi stále otéká - od ramene až po prsty - mám tlak až bolest z napětí v ruce. V zápěstí mám cca o 2-3 cm více. Nikdy jsem tento problém neměla ani po operaci prsu, maximálně jsem měla trochu těžkou ruku při větší námaze. Prosím o radu, jak se otoku zbavit, co je třeba pro zdar věci udělat. Velmi Vám děkuji. S pozdravem Svatava Klabanová.

Dobrý den, bylo by dobré zahájit rehabilitaci včetně lymofdrenáží ( manuální i přístorjové), může pomoci itaké bandáž (obinadlo, spec. návlek), případně podpůrné léky( Wobenzym, Detralex). Procedury vám může předepsat Váš chirurg nebo ortoped, případně s e můžete obrátit na onkologa, protože otok souvisí jak s prodělanou operací ramene , tak s předchozí onkolofgickou operací uzlin). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Alex | 07.12.2017 | dotaz č. 812
Dobrý den, v současné době podstupuji chemoterapie v prvním cyklu ( 4 dávky / po 3 týdnech - Doxorubicin a Enoxan) na triple negativní nádor prsu podmíněný BRCA 1. Od ledna mám přejít na jiný druh cytostatik, která jsou podávány týdně. Dozvěděla jsem se ale, že existuje i jiný postup, u kterého je četnost dávek nižší, ale výsledek léčby by měl být stejný. Ráda bych věděla jaký je rozdíl mezi různými postupy - je-li to možné stručně popsat. Můj ošetřující lékař se totiž o druhé možnosti nezmínil. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, v druhé polovině léčby se podávají tzv. taxany. Buď je to paclitaxel v týdenním podání nebo docetaxel po 3 týdnech. Celková doba léčby je stejná, 12 týdnů. U docetaxelu je vyšší riziko hematologických vedlejších účinků s rizikem infekčních komplikací. Doporučuje se preventivní podávání podpůrných růstových faktorů, které také mají řadu nepříjemných vedlejších projevů.U druhého typu léčby je náročnější právě týdenní aplikace, ke konci léčby mohou být neurologické problémy ( brnění prstů apod.). Oba preparáty mohou alergizovat. Často se proto dává přednost týdennímu paclitaxelu - je trochu lépe snášen a má stejnou účinnost. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Jana | 07.12.2017 | dotaz č. 811
Dobry den, podstupuji chemoterapii antracykliny,na invazivni duktalni ca prsu,je uz v uzlinach,zatim bez metastaz,her 2, 95%bunek nadorovych. Po druhe chemoterapii me ryma prerostla skoro az v anginu,beru antibiotika.Mam pocit ze po prvni chemoterapii se mi zmensila bulka i uzliny,ale bradavka je casto tvrda a zdurena,pod ni je i takovy vetsi cerveny flek a jako bych citila tihu na prsu i na srdci. Neni mi moc dobre i po tydnu. Je to zpusobeno tim ze mam jeste jine onemocneni nebo ze tu lecbu hur zvladam? Echo srdce jsem mela v poradku. Dekuji za odpoved

Dobrý den, bohužel na tuto otázku Vám nemohu odpovědět takhle na dálku. Je potřeba, abyste o všech svých obtížích během léčba promluvila s Vaším ošetřujícím onkologem - ukazala mu ev. prs. Jinak chemo je náročná léčba s různýcmi vedlejšími účinky a každý to může snášet jinak.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Bětka | 07.12.2017 | dotaz č. 810
Dobrý den , mám ještě jeden dotaz , již dvakrát jste mně odpovídali a za to děkuji, dnes jsem byla na kontrole na onkochir. po operaci ca, po třech měsících, tam mně napsal lékař do zprávy , že vše pořádku, jen tam je hmatná rezistence nad jizvou po pigmentu, jsem z toho trochu zmatená, jinak beru horm. léčbu a nastupuji na radioléčbu, dotaz jen jestli se to ztratí, nebo to mám masírovat, nebo to nebude dělat nějaký problém, děkuji za radu.

Pooperační změny v oblasti jizvy se někdy mohou naprosto úplně ztratit (může to být otázka měsíců, ale i let), ale někdy mohou určité změny zůstat natrvalo. Mohou se vyskytovat v místě předchozího pigmentového značení, kdy se tělo "brání" cizorodému materiálu (nebo také stehy, apod.). Masírovat jizvu a okolí samozřejmě můžete a tím i zlepšit okolní zatuhlost a ev. otok.

MUDr. Petra Hrabětová


Ostatní

kavcamila | 06.12.2017 | dotaz č. 809
Dobrý den.Právě mi byla na základě častého výskyt nádorového onemocnění v naší rodině zjištěna mutace genu BRCA1 a CHEK2.Já sama zatím žádné nádor.onemocnění nemám, na kontroly chodím pravidelně.Doporučena mi byla mimo jiné i profylaktická mastektomie obou prsou.Jsem pevně rozhodnuta ji podstoupit a nechci ani neuvažuji o žádnoé rekonstrukci. Zajímalo by mě,o jak velký rozsah operace se jedná(co všechno se odoperuje) a s jakým dlouhým pobytem v nemocnici a následnou prac. neschopností mohu počítat, když by proběhla samotná mastektomie bez rekonstrukce. Na onkologii jsem objednaná na konzultaci až na leden a tak bych byla ráda na vše připravená.Děkuji

Nemám základní informaci o Vás a nejsem úplně typ , který s těmito profilaktickými metodami souhlasí..... Pokud operaci podstoupíte budou Vám odstraněny zcela obě prsní žlázy většinou včetně bradavek.Prostě na hrudníku nezbude nic. Tento výkon Vás ale nechrání před eventuálním vznikem nádoru ovaria, kde jste vzhledem k BRCA 1,CHEK 2 rovněž v riziku. Rizika vyjádřená v číslech je nutno pořádně rozebrat. Domluvte se se svým onkologem. pecha

MUDr. Václav Pecha


Prevence
Ostatní

Waynová | 05.12.2017 | dotaz č. 808
Dobrý den, omlouvám se, že ještě otravuji a děkuji za minulou odpověď , ale ještě by mě zajímalo, jestli jednotlivé situace jsou škodlivé, tak jak jsem na několika doktorských webech četla. Jak jsem již psala, jde třeba o věci jako několikaměsíční starosti o budoucnost svého dítěte, se kterým přirozeně prožíváte jeho věci jako by vám šlo o život, třeba i častější partnerské hádky, menší domácí dusno či napětí, menší tlak v práci či škole, občasné finanční potíže nebo občasná naštvanost či nešťastnost. Doktoři také občas říkají, že před diagnózou rakoviny pacienti často měli nějaký stres, ale většinou zmiňují těžký nebo dlouhotrvající chronický stres, ale je to pravda? Hlavní otázka je. Vím, že každý má hranice jinde, ale co je vlastně těžký stres, co je vlastně dlouhotrvající chronický stres, Jaké situace a po jakou dobu to vše vyvolávají a je možné, aby stres nějak negativně ovlivňoval imunitu či orgány, když nejsou patrné snad ani prvotní příznaky jako nespavost či bolesti hlavy, to se skoro nikde nepíše, jak to tedy je? Vím, že je to v podstatě jiný obor, ale na druhou stranu psychika či stres hrají roli ve většině oborů. Odpověď by mě velice potěšila. Děkuji.

Dobrý den,¨ ano ,jak jsem psala, dlouhodobý stres ,jako například nevyléčitelná nemoc dítěte, či strach o rodinu za války / viz Jugoslávie / mohou zapříčinit selhání imunitního systému a mohou a klinickou manifestaci závažného onemocnění. Neexistují práce , jak dlouhou dobu musí být člověk stresu vystaven, zřejmě to individuální. Tak jak píšete, každý má hranice jinde. A též ne u každého i dlouhodobý veliký stres vyvolá nemoc. Nicméně se to netýká pouze nádorového bujení, ale též jiných chorob např. kardiovaskulárních. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence
Ostatní

Waynová | 03.12.2017 | dotaz č. 807
Dobrý den, mám dotaz ohledně stresu a rakoviny prsu i obecně. Dle velké metaanalýzy shrnující spoustu studií stres nevyvolává žádný druh rakoviny, dokonce není mezinárodně uznáván ani jako rizikový faktor, ale může prý zrychlit již existující nádor. V Česku se ovšem stresem neskutečně straší a podle všech může stres za všechno. Mluví se o chronickém stresu a oslabení imunity. Ke snížení imunity chronickým stresem snad dochází až po velmi dlouhé době anebo po silně stresující situaci a ne po pár dnech či týdnech stresování, nebo pár měsících občasného stresu. Přeci několikaměsíční starosti o budoucnost svého dítěte, se kterým přirozeně prožíváte jeho věci jako by vám šlo o život, třeba i častější partnerské hádky, menší domácí dusno, menší tlak v práci či škole nebo občasná nešťastnost či naštvanost, nemůže s naším tělem udělat nic zásadního, natož rakovinu. Jaký je váš názor a jaký stres a v jakých situacích je podle vás špatný.

Dobrý den, otázka stresu a jeho vlivu na nemoci obecně je předmětem spousty studií a výzkumu. Přímý vliv nebyl prokázán. Nicméně je pravda, že se sledoval vyrazně vyšší výskyt rakoviny prsu u žen v době války v bývalé Jugoslávii a po jejím skončení . Tedy jedná se opravdu o stres přesahující běžnou míru stresu, kterou prožíváme v běžném životě. Krátkodobý stres nebo naštvání určitě nezvyší riziko rakovoin obecně. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Dominika | 01.12.2017 | dotaz č. 805
Dobrý den, mé babičce našli karcinom prsu, měla by jít na uříznutí celého prsu. Na rentgenu plic ji ale našli obliteraci pravého vnitřního k.f. úhlu. Má potíže s dýcháním. Prodělala i embolii plic. Byla by operace natolik riskantní, že by k ní ani nedošlo? Jak jinak se potom řeší odstranění karcinomu? Děkuji za odpověd´

Dobrý den, kolik je babičce roků, jaký má nádor , jaká je jeho biochemie, jak je velký.... Potom lze Vaší otázku odpovědět. pecha

MUDr. Václav Pecha


12345konec »(stránek: 38)