Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Prevence

Susan | 20.02.2018 | dotaz č. 913
Dobry den, tahle otazka je prosim na doktorku Bitmanovou, mluvi anglicky a byla jsem u ni na vysetreni v roce 2016. Dear Dr. Bitmanova, in October 2016, you read my ultrasound and everything was fine. I was scheduled for another one in November 2017. Unfortuntely, I had to leave the CR very quickly for personal reasons and was unable to go until last week here in Canada. The mammogram was fine but the ultrasound report read "slightly irregular hypoechoic nodule at the 1 o'clock position of the left breast measuring 5 x 5 mm with posterior acoustic shadowing. Ultrasound guided biopsy recommended. No other suspected breast mass or axillary adenopathy. I would like to consult with the hospital here before I have the procedure. Because of my severe needle phobia, do you think they might agree to sedation with perhaps Versed and Fentanyl? In other words, would your clinic consider doing that for patient comfort ? Thank you very much.

GOOD evening Susan, thank you for your Email. I am afraid if the doctors reccomended core biopsy , you should have to undego it. In Czech Republic it is not very common but in some cases patient can have open biopsy. It means they will have an operation in general anestetic. But this is very rare and I not sure how it is in Canada. I do not know any case patient had a injection with sedative . THey might advice you to take sedative tablets before procedure. I am sure you can talk to your doctor and ask for help or their advice. Hope everything will be all right . King regards Halka Bitmanova

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Martina | 19.02.2018 | dotaz č. 912
Dobrý den, jsem po parciální mastektomii a česká mne další operace - prozatím tedy opět parciální. Prosím o Váš názor. Invazivní karcinom NST (duktální), G2 v terénu extenzivního G3 DCIS. Resekční linie pro invazivní karcinom 2 mm ventrálně, resekční linie pro in situ složku mediálně pozitivní, laterálně 1mm, ventrálně 0,5 mm, VNPI=11, ER pozitivní. Angioinvaze:NE. SR silně pozitivní při střední proliferaci (29%) SNB negativní (0/1) Klasifikace: topografie (ICD-O-3):C504 (vpravo), morfologie (ICD-O-3), 8500/32, dg:C504, pTNM(7), pT1b(8 mm) N0(i-) (sn) )snuzliny 0/1) pN L0 V0 R0 topografie(ICD-O-3) C504 (vpravo), morfologie (ICD-O-3) 8500/2 dg: D059, R1, VNPI:11 Res. st. p. parciální mastektomii - invazivní karcinom 8mm v terénu extenzivního DCIS - resekce pro neinvazivní složku nedostatečná. Indikována reoperace prsu - reresekce, s vědomím možného rizika opakované nedostatečnosti částečné operace, ale snaha o zachování prsu. Mohla byste mi prosím nastínit další možné postupy, Je další operace skutečně nezbytná? Děkuji za odpověď

Dobrý den, reoperace je opravdu nutná, protože je riziko, že část nádoru, která není dobře vidět na mamografu, v prsu zůstala. Dokoce v takovém případě je někdy i nutná radikální operace (ablace) - protože nádor může být v prsu rozptýlen nesouvisle. Další postup bude záležet na konečném rozsahu operace a výsledku histologie - buď ozařování a hormonální léčba, nebo jen hormonální léčba(v případě ablace prsu). Chemoterapie možná ani nebude nutná - ale nemám dost informací o nálezech, takže to s Vámi jistě probere ošetřující onkolog.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Lymfedém

H. | 19.02.2018 | dotaz č. 911
Dobrý den, 12/2017 jsem podstoupila parciální chirurgický výkon pro diagnózu M-8500/3, biopticky verifikován inv.duktální karcinom HVQ levého prsu cT1bN0M0 Gr.2, ER100% PR100% cerb2 0, Ki67 7-8% a byla mi odebrána jedna uzlina. Uživám Arimidex a mám nařízeno adjuvantní ozařování cca 5týdnů, kterého se obávám kvůli možnosti ozáření srdce a i druhého prsu vzhledem k velikosti prsů. Byla mi už v mládí diagnostikována paraxysmální tachykardie, neurovegetativní dystonie a regurgitace na mitrální a trikuspidální chlopni. Léčím se od 15ti let, léta jsem brala Trimepranol, pak Egilok a v současnosti Betaloc. Zjistila jsem, že méně škodlivé by bylo protonové ozařování, ale můj onkolog se na tuto možnost dívá skepticky a kriticky, uvádí nedostečné zkušenosti s následky, malé výsledky, nedostečné studie apod. Co byste mi doporučili jako lepší - protonové ozařování či fotonové, bereme-li do úvahy jen zdravotní hledisko a ne finanční? Můj druhý dotaz se týká lymfatického otoku levé ruky kolem lokte. Upozornila jsem na to onkologa, dostalo se mi ale odpovědi, že je to zvláštní a nemělo to nastat a že se s tím teď nic nedá dělat, až po ozařování. Jenže to nastane až někdy v dubnu 2018, nejsou termíny. Mám jen ruku šetřit. Nedostal se mi ani žádný návod na cvičení, to jsem si musela obstarat sama. V návodech je všude uvedeno, že se má otok od počátku podchytit, takže teď mám obavu z prodlení. Také jsem našla, že by mohl pomoci i lék Wobenzym anebo nějaký jiný? Zajímá mě také, jestli onkolog něco nepodceńuje? Můžete mi poradit, jak mám postupovat ohledně lymfatického otoku? Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, k Vašim dotazům- radioterapie levého prsu má skutečně riziko poškození srdečního svalu. Moderní techniky , včetně protonového ozáření toto poškození minimalizují. V současnosti je většinou vytvořen standanrdní fotonový plán a pokud dávka na srdce/plíce vychází nepříznivě, je konzultováno protonové pracoviště a plány se poté porovnají. Doporučena je ta technika, která vychází lépe. Při ozáření protony musíte počítat s větší lokální reakcí , dlouhodobé zkušenosti zatím jsou malé . K otoku kolem lokte - je sice neobvyklé, aby se objevil po malé operaci uzlin, někdy se to ale stane. Pokud je záření plánováno až na duben, je možné do té doby provádět lymfodrneáže, bandáže, cvičení. Můžete užívat Wobenzym, pokud budete pozorovat efekt, můžete pokračovat i během ozařování. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba
Vedlejší účinky

Rose | 17.02.2018 | dotaz č. 896
Dobry den, dotaz se tyka moji maminky. Je ji 79 let, ma rakovinu prsu. Operace byla provedena v listopadu lonskeho roku, potom nasledovalo ozarovani 16-krat. Na prevenci byl doporucen lek Tamoxifen, ktery uziva 1x denne 5.tyden. Je ji neustale strasna zima, toci se ji hlava, trpi totalni nespavosti, unavou, nechut k jidlu apod. neni nam jasno, jestli jde o negativni ucinky leku Tamoxifenu nebo o vaznejsi chripku. Onkolog ji doporucil koupit si Paralen, po kterem se citila o mnohem hure po tri dny, takze ji prestala uzivat. Je skutecne Tamoxifen potrebny pro 79.letou zenu potrebny ? Onkolog ho doporucuje, na detailni otazky nema cas. Dekuji za veskerou radu.

Přeji krásný den. Nejsem schopna takto bez dalších znalostí posoudit, jestli je Tamoxifen pro vaši maminku zrovna nezbytně potřebný (nevím stadium, rozsah postižení, apod.). Ale určitě nic nezkazíte, když zkusmo na 1-2 týdny TMX vysadíte a uvidíte, jestli se stav zlepší (potom je jednoznačně příčinou TMX), pokud se bude i nadále cítit stejně, je vhodné začít pátrat i po jiné příčině těchto obtíží. Pokud se jedná o invazivní karcinom a TMX bude vyvolávat tyto obtíže, lze vyměnit ev. za jiný druh léků (tzv. inhibitory aromatáz). Ale to opravdu musí rozhodnout ošetřující onkolog s ohledem na detailní postižení.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

eva | 16.02.2018 | dotaz č. 894
Dobrý večer, mám po parciální mastektomii se závěrem: drobný invazivní karcinom NST orientačně G3, rostoucí v terénu rozsáhlého DCIS G3, VPNI + věk=10(za předpokladu doresekování celé kraniální oblasti). Resekční line negativní(invazivní karcinom min.10 mm dorzálně. DCIS v kraniomediálním doresekátu 5 mm. Angioinvaze ne. ER90%, PR95%, AR95%, Ki-67 odhadem 25%, SNB negativní (0/2). Klasifikace: topografie(ICD-O-3), C509(vlevo), morfologie (ICD-O-3), 8500/33, dg. C509, pTNM(7), pT1a(2,5 mm), M0(i-) (sn) (sn uzliny poz/vyš) 0/2 (pN), L0 V0 R0 Topografie(ICD-O-3), C509(vlevo), morfologie(ICD-O-3), 8500/23 dg D059, pTNM(7), pTis(80 mm) R0 vzhledem k histologii při VPNI=10 doporučena totální mastektomie vlevo. Prosím o sdělení, co dané výsledky udávají, zda se jedná o rakovinné stadium a zda je doporučení totální mastektomie jediným řešením. Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, ve Vašem případě se jedná o IA stadium, Při rozsáhlém in situ nádoru G3 je však podle prognostického indexu VNPI doporučována radikální mastectomie kvůli vysokému riziku lokální recidivy ( tj. návrat nemoci do téhož prsu díky dalším možnným ložiskům DCIS mimo resekát nebo nový vznik nádoru) . Toto riziko je vysoké i po ozáření a zajišťovací hormonoterapii tamoxifenem. Přesto může být tato léčba podána, a to v případě, že s mastectomií nesouhlasíte. Pokud by k návratu nemoci došlo, je potom mastectomie jediným rozumným řešením. Hormonální léčbu byste měla brát nyní i v případě doplňující operace kvůli riziku druhostranného postižení a při zachycené minimální invazivní komponentě i kvůli malému riziku vzdálených metastáz. Je to těžké rozhodování, oba postupy mají svá rizika. Rozhodující bude Vaše preference. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Pavlína | 13.02.2018 | dotaz č. 892
Dobrý den, moje babička je momentálně po zákroku, kdy jí byl odstraněn celý prs z důvodu rakoviny. Žádné metastázy v těle však nebyly prokázány. Byla jí proto nasazena hormonální léčba přípravkem Tamoxifen Ebewe, nicméně nyní se cítí neustále celkově slabá, zvrací, stěžuje si na bolesti hlavy a poruchy zraku. Chtěla bych se proto zeptat, zdali je možné tyto nežádoucí projevy připisovat tomuto léku? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, bylo by nejlepší, aby se se svým ošetřujícím onkologem domluvila na vysazení léku cca na 2 týdny. Pokud by obtíže ustaly, může se i jednat o vedlejší efekt léčby. Zároveň ale to nemusí s užíváním tamoxifenu souviset a bylo by dobré podstoupit event. neurologické vyšetření.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Alina | 10.02.2018 | dotaz č. 889
Dobrý den, jsem po parciální mastektomii pravá strana(2015) a RT, pT1c, NO, grade 1, nyní Arimidex. V listopadu jsem měla úraz ramene. Již 3x RTG ramene+ krční páteř. Závěr zhmoždění ramene a degenerativní změny krční páteře a pravděpodobně i poškození šlachy (není vidět na ultrazvuku). Rameno zamrzlo a byly mi předepsány rehabilitace. Úraz byl levé straně. Mohu podstoupit elektroléčbu (magnet, apod.) ? Děkuji

Dobrý den, běžnou fyzioterapii můžete podstoupit bez omezení, na elektroléčbu a zejména magnetoterapii není jednoznačný názor. Při postižení druhostranného ramene by krátkodobá terapie neměla vadit. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

katka | 10.02.2018 | dotaz č. 888
dobry den, je mi 33 leta mam rakovinu prsu chodim na chemoterapie a v lete me ceka odstraneni celeho praveho prsa. chci se zeptat jak dlouho potom po operaci nebudu moct pravou rukou hybat jelikoz mam dve male deti,.a to me cekam po operaci jeste ozarovani.

Přeji hezký den. Hýbat pr. rukou budete moci hned, pouze minimálně v prvních 14 dnech nevykonávat fyzicky náročnější práce jako je vytírání, mytí oken, nošení nákupů. Pokud věšet prádlo, tak před sebe na věšák a ne nahoru nad hlavu, žádné popřípadě rytí záhonů apod. Jinak určitě dostanete doporučená rehabilitační cvičení. A potom postupně ruku pomalinku zatěžujete i podle aktuálního stavu. Ale to už je individuální. Hodně štěstí

MUDr. Petra Hrabětová


Eva | 09.02.2018 | dotaz č. 887
Dobrý den, zajímá mě váš názor na nutný počet cyklů chemoterapie,již jsem absolvovala 4 a je to pro mě psychicky dosti náročné, jednala jsem s lékařkou o event. ukončení, intuice mně říká dost, ale přece jen si nejsem jistá. CHT - doxorubicin 80 mg + endoxan 800mg, 1x za 3 týdny Má intuice mně zavedla půl roku po ,,dobrém mamografu,, s bulkou k lékaři. Diagnóza: duktální invazivní mnohočetný karcinom, pT1c, pN0, M0, G2, HER2 neg, Ki 67- 45-50, ER 40%, PR 0 Následovala operace, částečné odstranění prsu,na doporučení, že nádor je malý, přesto, že jsem původně byla přesvědčena, že by bylo nejlepší odstranit prs celý. Do 14 dnů jsem musela prodělat druhou operaci vzhledem ke špatným výsledkům, dalšímu nádoru na okraji. Takže jsem s komplikacemi o prs stejně přišla. Navíc s dalšími komplikacemi. Byla jsem už propuštěna s bolestí nohy, dle lékaře a sester jen s nataženým svalem. Opět díky intuici jsem doma pro velké zvláštní bolesti skončila druhý den na pohotovosti- žilní trombóza, dodnes si píchám clexan. Ráda bych slyšela názor ještě jiného lékaře na mou léčbu. Navíc mě ještě zajímá, zda bude následná hormonální léčba vzhledem k malému počtu hormonů účelná, a jaká by byla vhodná. Myslím, že to mám srovnané, s nemocí aktivně bojuji, mám velkou podporu rodiny. Někdy se ale bojím návratu nemoci v podobě metastáz.

Dobrý den, vzhledem k Vašemu nálezu určitě doporučuji dokončit chemoterapii tak, jak vám jí naplánovali - tedy alespň 6 cyklů. Následovat by jistě měla i hormonální léčba - ER bylo 40%, proto je předpoklad, že pro Vás bude mít benefit. Podstupte nyní veškerou navrženou léčbu i proto, abyste minimalizovala do budoucna riziko návratu nemoci.

MUDr. Karolína Hovorková


Prevence

Marie | 07.02.2018 | dotaz č. 884
Dobrý den, obracím se na Vás s tímto problémem: Je mě 70 let, chodím na pravidel.mamogr.vyšetření.Jelikož onemocněla moje sestra před 9 lety rak.prsu, chodím ještě preventivně mezi mamografem každý obrok na UZ vyšetření. Toto jsem absolvovala v XI/2017 s tímto nálezem : v levém prsu zjištěny 2 pozánětlivé uzliny do 5 mm s hyperechogen.středem, jinak vše v pořádku. Paní doktorka doporučila kontrolní UZ za půl roku. Na pravidel.mamogr.vyšetření mám jít koncem tohoto roku. Mám obavy z tohoto nálezu abych něco nezameškala. Prosím O Váš názor. Moc děkuji Marie

Dobrý den, nemyslím, že byste měla mít obavy z nějakého zanedbání. Uzlinky jsou běžnou součástí každé mléčné žlázy a též v podpaždí. Někdy mohou být lehce zvětšené v důsledku celkového infekčníno onemocnění , které člověk prodělal v minulosti. Z mého pohhledu ani nemusíte mít nijak zvýšenou obavu z rakoviny prsu. Pokud ve Vaší rodině nebyl nikdo jiný s nádorovým onemocněním prsu nebo vaječníku do 50 ti let, nezvyšuje to riziko u Vás. Uplně by stačilo jít na mamografii jedenkrát za dva roky. Ultrazvuk není v mezidobí nutný. Toto schema je doporučováno u žen do 50ti let a tam, kde je v rodině 2 a více žen s tímto onemocněním. H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


12345konec »(stránek: 42)