Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Tereza Kohlová

klinická onkologie, radioterapie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

MUTNANSKA | 17.01.2017 | dotaz č. 290
MOJE KAMARADKA MA NALEZ AGRESIVNI RAKOVINY V LEVEM PRSU JEJI MATKA ZEMRELA NA RAKOVINU V 45 LETECH.PO VYSETRENICH MA JIT NA ODSTRANENI PRSU. CHCE ODSTRANIT OBE.LEKAR TO ODMITA.PORADTE PROSIM.NA OPERACK MA JIT JIZ VE CTVRTEK 19.1.

Dobrý den, nevím kolik je kamarádce let, ale v tuto chvíli bych doporučila nejdříve provést statim genetické vyšetření - je určité riziko, že by se mohlo jednat o genetickou příčinu nádoru (maminka..) A podle toho pak zvážit, zda odstranit obě prsa či jen jedno. V případě prokázní genetické vazby bych jistě doporučila rovnou oboustranný výkon. Možná by ještě měla operaci odložit( o 1-2 týdny) a vyhledat konzultaci na jiném pracovišti - někdy se u agresivních nádorů začíná léčba chemoterapií, ne operací. Pokud by měla zájem vše konzultovat, může se obrátit na naše pracoviště - Onkocentrum ZP v Praze 4 - kontakt je na webu. Lze se obrátit i přímo na mne a odvolat se na tuto mailovou poradnu MammaHelpu. S pozdravem MUDr.Karolína Hovorková

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Radka | 13.01.2017 | dotaz č. 282
23.11.2016 jsem podstoupila částečnou mastektomii levého prsu - výsl. histologie : invaz.karcinom NST G1, ER 100%,PR 60%,AR 100%, proliferace14%. SNB levé axily 1/3 metastáza 6mm. 20.12.2016 následovala disekce axily - doresekováno 6 uzlin, všechny negativní. 3.1.2017 odstraněn dren, 11.1. 2017 při kontrole punktováno 60 ml (protrahovaný serom v axile, pravděpodobně bude nutná další punkce). Závěr mam.komise: vzhl. k luminal A imunofenotypu, grade 1 tumoru i přes MTS v jedné axil uzlině indikována hormonoterapie Tamoxifen s následným switchem na AI, dále RT na oblast mammy+reg lymf uzlin.Dále lze nabídnout podání kyseliny zelodronové jako samoplátce 6x a 6M. Snad jsem opsala všechny důležité údaje. Mám dotazy : k hormonální léčbě: 1. co je následný switch na AI 2. v současnosti beru doplněk stravy GS Merilin, obsahuje vápník, vitD3 a bylinu ploštičník. O ploštičníku jsem se dočetla, že obsahuje fytoestrogeny. Mohu užívat i při hormonální léčbě? Dál mám dotazy k RT: 1 Které uzliny budou ozařovány? V axile mám odstraněny všechny, aspoň jsem to tak pochopila. 2. Na RT jsem objednaná na 27.1., pokud ještě bude v ráně serom, nebude to mít negat. vliv na RT (zaměření ap.)? Bylo by vhodné ještě den před RT absolvovat případně kontrolu na chirurgii? A ještě ke kyselině zelodronové : v které fázi léčby ji aplikovat, jaké má vedlejší účinky, jaké jsou s ní zkušenosti a řádově jaká je cena? Díky za odpověď

Dobrý den. Pokusím se zodpovědět postupně Vaše dotazy: - switch znamená, že po 5 letech Vám místo tamoxifenu nasadí jiný lék(též hormonální léčba) ze skupiny inhibitorů aromatáz - je to zcela standardní postup, celková doba léčby je 10 let - fytoestrogeny obsažené v doplňcích stravy můžete bez obav užívat - má to však smysl pouze v případě, že máte obtíže jako silné návaly, pocení, poklesy tlaku a ev. depresivní stavy ( tedy příznaky typické pro přechod). Pokud užíváním těchto doplňků nedojde ke zmírnění obtíží cca do 2 měsíců, nemá smysl je brát vůbec. - v axille je velké množství uzlin - třeba 40-50, vyndáno bylo 9. Proto se budou ty zbylé ozařovat, včetně nad- a podklíčkových. - pokud budete mít v ráne ještě velké množství seromu ( uvidí to na plánovacím CT), jistě Vás pošlou ještě na punkci. Určitě by při plánování RT a samotné RT serom být přítomen neměl - nevidím důvod v aplikaci kyseliny zolendronové jako prevenci, nejedná se o běžně v praxi používanou metodu, natož abyste si jí ještě platila! Cena VZP je cca 4000,-Kč za 1 ampuli. Vedlejším účinkem může být poměrně závažná (byť vzácná) komplikace - osteonekroza čelisti. S pozdravem

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Pavla | 12.01.2017 | dotaz č. 281
Dobrý den, je mi 33 let, jsem v 36 tt a dnes jsem si při samovyšetření nahmatala malou bulku nad levou bradavkou. Mám tomu věnovat pozornost a objednat se na vyšetření? Je vůbec ultrazvuk v tomto stadiu těhotenství nebo později v průběhu kojení možný?

Dobrý den Pavlo, ano určitě bych navštívila odborné pracoviště a nechala se vyšetřit ultrazvukem. Je to metoda rychlá ,nebolestivá, bez vedlejších účinků, vhodná i v v době těhotenství. Velmi přesně lze z ní rozhodnout, zda se jedná pouze o okrsek žlázy/ v těhotenství se může stát , že žláza tzv. zduří/ nebo o ložisko, které je nutné dále dovyšetřit. Domluvte se s Vaším gynekologem, řekněte mu Vaše problémy. Měl by Vás vyšetřit a odeslat na specializované pracoviště. Pokud tak neučiní ,doporučuji si vyhledat akreditované mamologické pracoviště nejblíže Vašemu bydlišti a objednat se. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

ludmila | 12.01.2017 | dotaz č. 280
dobry den,byl i diagnostikovan karcinom leveho prsu.operace parcialni mastekt.+biopsie uzliny.nasledne totalni mastekt.obou prave preventivne s okamzitou rekonstrukci a zalozeni tkanovych expanderu. zaver: A)trifokalni G2 invazivni karcinom NST v exstirpatu ZHK pri HKK.lymfangioinvaze ano,resekcni okraje volne.V tumoru hranicni stredni az vysoka proliferencni aktivita 50%.ostatni imunofenotyp aHER-2 vysetreny z punkce s vysledkem ER 100%'PR <1%,AR 100%'HER 2negavivni, skore 1+,FISH bez amplifikace B)G3 invaziv.karc.NST s parcialni mucinozni diferenci v lozisku exstirpovanem ze ZHK.Lymfangioinvaze ne.Kriticky resekcni okraj:22mm od invaze,0,3mm od G3 DCIS,bez moznosti orientace.V tumoru ER 100%,PR 0%,AR 100% pri stredni az (hranicne vysoke) proliferacni aktivite 48%.HER2 pozitivni 3+,metastaze v 1+/2 axilarni sentinelove uzline. Klasifikace: topografie(ICD-0-3):C504(vlevo),mortologie(ICD-0-3):8500/32,dg:C504,pTNM(7):pT1c(20.0mm,cetnost3),L1V0,topografie(ICD-0-3):c504(vlevo) monog(ICD-0-3):c504:8500/33,dg:c504,pTNMa{5,0mm,cetnost 3)N1(sn)(sn uzliny poz/ vys:1/2)pN,L0 V0 - stp.mastectomiam bilat. histol.zaver: prava mamma bez relevantnich pat.zmen.leva mamma loziska reparace po parc.mastec.,bez rezidua malignity. bez metastaz v 6 uzlinach leve axily.souhrnne s predchozim vys.SN :metastaza 1/8 axil.uzline prosim o vase vyjadreni k tomu,je potreba vsechna a lecba.neslo by to bez chemo dekuji :

Přeji krásný den, vzhledem k tomu, že dle popisu z definitivní histologie vyplývají určité rizikové faktory, jako vícečetný nádor, positivní lymfangioinvaze, vysoká proliferace Ki67 50%, vysoká růstová aktivita G3 a metastázy v lymfatické uzlině, i my bychom v první řadě upřednostňovali podání pooperační chemoterapie jako prevence vzdálených metastáz. Následně dle radioterapeutů zvážit při vícečetném výskytu nádoru a posit. LU i radioterapii L prsu, jistě hormon. terapie a pokud jsem správně z popisu histologie pochopila, tak pokud byla zjištěna HER 3+ v invazivní složce, tak bude u vás součástí léčby i biologická terapie s Herceptinem.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba
Ostatní

ludmila | 12.01.2017 | dotaz č. 279
dobry den,mam po mastektomii obou prsou s okamzitou rekonstrukci,ted podstupuji chemo,pak ozarovani,biolog.lecba a hormonalni lecba.chtela jsem se zeptat jestli muzu chodit na kosmetiku pristroji napr.mikrojehlickovani,IPL,radiofrekvence omlazeni atd.dekuji za odpoved

Hezký den. Kosmetiky jako takové bych se Vámi při chemoterapii úplně nevzdávala, ale nejspíš bych vynechala mikroinvazivní zákroky (jak píšete výše). V průběhu chemoterapie je vaše imunita mírně oslabená a tudíž náchylnější k zavlečení sebemenší infekce. Také se sice vzácněji, ale zase ne úplně ojediněle u chemoterapie vyskytuje kromě poklesu bílých krvinek také pokles krevních destiček (trombocytů) a ty jsou součástí srážlivosti krve. Při jejich větším poklesu můžete být ohrožena zvýšenou krvácivostí. A nejspíše bych i po dobu chemoterapie zůstala u osvědčených krémů a neexperimentovala s novými, pokožka může reagovat mnohem citlivěji tak ať nemáte nějakou alergickou kožní reakci. Doba trvání chemoterapie zase není tak dlouhá, abyste nemohla vydržet o běžné kosmetické péči s masáží a maskou.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba
Vedlejší účinky

Saša | 11.01.2017 | dotaz č. 278
Dobrý den, prodělala jsem duktální karcinom in situ, sentinelová uzlina čistá, ost. uzliny ponechány, bez metastáz. Hormonálně dependentní nádor pravděpodobně s téměř nefunkčním estrogenovým receptorovým systémem a s vyšší proliferační aktivitou. Provedena PM a ozařování. Léčba ukončena 9/2016. Užívám Tamoxifen, byla 89% estrogenová poz. Mám dotaz - je nutné Tamoxifen užívat. Mám po něm silné návaly, které mne vzbudí třeba 10x za noc. Jsem po hysterektomii, ale vaječníky mám. - jak časté by měly být kontroly a mamograf /poslední mamograf a UZ byly v pořádku 12/2016

Dobrý den, po operaci a ozařování pro in situ karcinom je tamoxifen podáván kvůli snížení rizika recidivy v postiženém prsu a snížení rizika výskytu nádoru v druhém prsu. Je doporučeno užívat 5 let. V případě velkých potíží při užívání je možné podávat dávku rozděleně ( ráno a večer 10 mg), případně užívat podpůrné prostředky ke snížení návalů ( nízké dávky některých antidepresiv, Cavinton ). Potíže bývají nějvětší v prvních měsících , později většinou jejich intenzita klesá. Pokud by byly dlouhodobě neúnosné, mohou být důvodem k vysazení této zajišťovací léčby. Kontroly po léčbě in situ karcinomu by měly být 1 x ročně mammograf +/- ultrazvuk minimálně prvních 5 let, pak lze prodlužovat interval v závislosti na velikosti a agresivitě původního nálezu S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba
Vedlejší účinky

ludmila | 11.01.2017 | dotaz č. 277
dobry den,mam rakovinu prsu odebrany obe prsa,prave preventivne,ted podstupuji chemoterapii po ktere je mi spatne,chtela jsem se zeptat jak si ohidat krvinky,co delat,jist.....aby nebyl ubytek.dekuji ludmila

Přeji krásný den, vím, že prožíváte náročné období a přeji vám mnoho sil. Co se týká prevence úbytku bílých krvinek při probíhající chemoterapii, tak v tomto případě toho sama moc nezmůžete. Jedná se o jeden z nejčastějších vedlejších účinků chemoterapie. Můžete zkusit přidat do stravy skupinu vit. B, hlavně Pyridoxin (B6) - ten se dá koupit v lékárně bez receptu, v jídle formou kvasnic, drožďové pomazánky atd. Jinak pokud je pokles tak velký, že dochází k prodlužování termínů chemoterapie, mohou se preventivně použít tzv. "růstové faktory", ale ty jsou v injekční podobě a pouze na doporučení lékaře.

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu

Farzanh | 11.01.2017 | dotaz č. 275
Dobrý den, mám dotaz ohledně rekonstrukce prsou. Jsem dva a půl roku po oboustranném odstranění prsou a lymfatických uzlin. Můj lékař mi na můj dotaz zda-li mohu na rekonstrukci prsou dal svolení. Byla jsem na konzultaci s plastickým chirurgem v Motolské nemocnici,který mně objednal na operaci v květnu 2017. Řekl, že mi prsa udělá, vezme tkáň (lalok z břicha),ale že budu trochu omezena. Že břicho nebude ošklivé. Můj dotaz zní: jak veliké omezení bude, jak má tato operace vliv na běžný život?Nikdy jsem nijak velice nesportovala (lékař mi řekl, že neudělám např. tkz. sedy-lehy) Moje práce je spíš fyzická- provozní v restauraci. Hojím se celkem dobře, po ablaci prsou jsem šla po pěti dnech domů. Děkuji tímto za odpověď s pozdravem Yazdaniová.

Doporučuji Vám další konzultaci s lékařem, u kterého jste byla na vyšetření. Určitě Vám odpoví Vaše dotazy.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Diagnóza

Anna | 10.01.2017 | dotaz č. 274
Dobrý den, je mi 24 let a jsem bezdětná. V srpnu jsem si nahmatala v levém prsu na vnitřní straně bulku. Dle doktorky je bulka hladká, volně pohyblivá, uzliny nezvětšeny. Ten samý měsíc jsem podstoupila sono na akreditovaném pracovišti, které bylo bez nálezu, uzliny, všechno v pořádku. Bulka ale stále ještě nezmizela, jsem tedy objednána na kontrolní sono. Subjektivní dojem je takový, že je bulka stále stejná, ale jsem z toho tak nervozní, že si tím vlastně už nejsem jistá. Může to být něco vážného? A je možné, že to opět nic nebude nebo sono pravděpodobně nezachytilo nějaký začínající problém? Existuje vůbec nějaká příčina, která by způsobila tak dlouhotrvající bulku, aniž by byl nějaký abnormální nález při vyšetření? Děkuji.

Dobrý den, chápu Vaše obavy, nicméně pokud se až do dnešního bulka nezvětšila není pravděpodobné, že by se jednalo o něco závažného. Přesto ,pokud Vás celá věc stresuje, je možné provést odběr jehlou k histologickému vyšetření . Tot vyšetření je zcela nebolestivé, rychlé a velmi přesné. JE to v podstatě jediná možnost jak zjisti původ této bulky. Doporučovala bych se poradit při další návštěvě pracoviště, zda by bylo možné tento odběr provést. Věřím, že žádné erudované akreditované pracoviště Vám tuto možnost neodmítne. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Rekonstrukce prsu

Petra | 10.01.2017 | dotaz č. 273
Dobrý den, trpím opakované bolestí prsou. Vždy mi tak na 3 měsíce natečou a hrozně bolí. Chodím na mamografii, ale naštěstí je vše v pořádku. Chtěla bych podstoupit odstranění mléčné žlázy a rekonstrukci prsou. Lze to provést? A kolik to stojí? Děkuji Brožková

Vážená paní Brožková, podle mého názoru nejsou Vaše problémy indikací pro oboustrannou mastectomii s rekonstrukcí prsů. Tato poměrně rozsáhlá operace - většinou více etapová je vždy otázkou vážné zdravotní indikace ( např BRCA pozitivita) zdravotní indikace a není prováděna z kosmetických důvodů.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


12345konec »(stránek: 13)