Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Tereza Kohlová

klinická onkologie, radioterapie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba
Po léčbě

dagmar | 20.02.2017 | dotaz č. 341
Dobrý den, od srpna 2016 jsem chodila na chemoterapii 5x růžová, v prosinci jsem podstoupila záchovnou operaci prsa a všech podpažních uzlin, nyní chodím na radioterapii 32x. yslíte si, že budu podstupovat další chemoterapii, nebo je ještě jiná možnost léčby. nevím, zda bych chemoterapii psychycky znovu zvládla. stačí mi, když se o ní někdo baví a je mi dost špatně. Ještě bych se chtěla zeptat, co všechno můžu nyní dělat. Chodím na běžky, lyžuju, chodím na turistiku a provádím domácí práce. Po skončení ozařování bych ráda chodila plavat. Moc děkuju za odpověď

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nyní podstupujete radioterapi, nepředpokládám, že by Vám v tuto chvíli ještě plánovali další chemoterapii. Většinou se nejdříve podá chemo a až poté radioterapie. Ale neznám žádné Vaše nálezy, takže na to se jistě přímo zeptejte vašeho ošetřujícího onkologa. Jinak můžete dělat veškeré běžné činnosti, které zvládnete. Jen doporučuji poslouchat vlastní tělo, a když Vám bude "hlásit" že je unavené, vyhovtu mu. S plaváním po RT nespěchejte, nutno vyčkat, až bude kůže zcela zklidněná a bez reakce na radio. S pozdravem

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Lenka | 20.02.2017 | dotaz č. 339
Dobrý den, našla jsem si v okolí dvorce červený pupínek, na dotek bolestivý. Zkusila jsem si jej vymačkat a šla z něj jakoby bělavá tekutina, poté již krev. Pupínek se zmenšil a nyní bolí již méně. Může se jednat o zánět mazové žlázky, popř. měla bych pro jistotu navštívit lékaře. Na prevenci s prsy (SONO) jsem byla v říjnu 2016, vše negativní. Děkuji za odpověď. Lenka

Dobrý den! Myslím, podle toho co píšete, že se jednalo o klasický kožní furunkl, nic vážného, kožní záležitost. Může vzniknout na podkladě zánětu mazové či potní žlázy, nebo po štípnutí hmyzem, což je teď v zimě málo pravděpodobné. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Lena | 19.02.2017 | dotaz č. 336
Dobry den, je mi 31 let a jsem maminkou dvou malych deti. Koncem zari jsem si pri kojeni nahmatala bulku asi 10mm velkou, nasledna kontrola v Mammacentru diagnostikovala cystu. V polovine ledna jsem zasla na kontrolu, kde me objednali na biopsii a koncem ledna mi byl diagnostikovan invazivni duktalni karcinom 13x10mm (tu velikost potvrdil ultrazvuk i PETct, ale mamograf vidi nador 18x10), triple negativni, basil-like s proliferaci 90%. PETct krome primarniho nadoru vidi chabou akumulaci v jedne z uzlin u postizeneho prsa, toho casu nespec.nalez. Mamarni komise navrhla prvni prszachovnou operaci, ja jsem se rozhodla pro mastekromii s ponechanim kuze. V den operace (16.2) jsem byla pro horecku propustena do domaci pece s tim, ze mam zavolat, az se uzdravim. Diky sve nemoci jsem se na socialnich siti seznamila se spoustou mladych zen majici stejny nebo minimalne velmi podobny nador, vetsina z nich je, nebo byla lecena prvni chemoterapii, jelikoz tento typ nadoru je velmi agresivni a mohl by se sirit dal, anihz by si to zobrazovaci metody mohly vsimnout. Prosim, muzete mi poskytnout druhy nazor? Potrebuji svoleni nekoho, kdo ma velke zkusenosti s lecbou mladych pacientek a predpokladam, ze v Olomouci zas takove zkusenosti nemaji. Budu rada za jakoukoliv informaci. S pozdravem a pranim krasneho dne. L.

Přeji krásný den, v tuto chvíli jsou teoreticky možné dvě cesty zahájení léčby. Pokud by se jednalo o velikost nádoru T1c (13mm) N0, tak by se dalo začít operací s tím, že následné chemoterapii se při takto agresivním nádoru nevyhnete. Druhá možnost při nejasné uzlině v axile je opravdu chemoterapii předřadit před operaci (tzv. neoadj. cht.), tím se začne terapie ihned i s ohledem nejen na nádor v prsu a uzlinu, ale na ev. cirkulující nádorové buňky, které by mohly existovat a zatím ještě nejsou vidět na zobrazovacích metodách. Současně by se získal čas do operaci a nechali bychom provést vzhledem k věku a typu nádoru genetiku a tím měli potom jasněji ohledně rozsahu operace. Pokud je nádor triple negativní, určitě se doplňovalo vyšetření FISH, které u menšího množství pacientek ještě může být positivní a tudíž vhodný na biologickou léčbu Herceptinem.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Inka | 16.02.2017 | dotaz č. 329
Dobrý den, jsem po záchovné operaci karcinomu prsu s výbornou prognozou, mám nasazenou hormonální léčbu a v nejbližší době mě čeká radioterapie, slyšela jsem však, že ozařování může způsobit návrat rakoviny v mnohem agresivnější formě, myslíte si, že je to možné a nebo je to naopak? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den. Při technikách a typech ozařování, které se používají v dnešní době, jsou druhotné nádory způsobené ozařováním sice možnou, ale velmi vzácnou komplikací. Většinou se objeví po dlouhé době (roky) a jsou jiného charakteru než původní nádor prsu, nikoli však mnohem agresivnější. Naopak, pokud po záchovné operaci prsu ozařování neproběhne, je významně vyšší riziko, že se původní nádor v prsu objeví znovu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

HD | 15.02.2017 | dotaz č. 327
Dobrý den. Jsem po odstranění karcinomu na levém prsu, následná léčba proběhla ozařováním. Předepsaná hormonální léčba po dobu 5ti let. Nasazen Arimidex a hned druhý den se objevila ztuhlost a bolestivost rukou. Asi po měsíci přesazeny prášky a začala jsem brát Tamoxifen. Bolesti se stupňovaly. Bolest rukou, kolen, ramen a kyčlí, hlavně v noci. Na měsíc přerušena léčba, ale bolesti neustaly, ani po podání prášků proti bolesti. Teď opět užívám Tamoxifen a bolesti se zvětšují, navíc když jsem v klidu mě brní ruce a nohy a mám zimnici. Tyto stavy nastávají v noci. Všechna vyšetření, včetně revmatologie mám v pořádku. H.D.

Přeji krásný den. Nejsem si úplně jista, na co přesně mám odpovědět, protože žádný dotaz nekladete. Bohužel někdy se může stát, že dámy protihormonální terapii netolerují z různých důvodů, mezi ně mohou patřit i muskuloskeletální bolesti a zatuhlosti, které popisujete. Pokud je to pro vás opravdu tak výrazně obtěžující a zhoršující kvalitu života, tak nezbývá, než léky vysadit a nadále být jenom sledována (samozřejmě se to odvíjí od velikosti a rizikovosti nádoru) .

MUDr. Petra Hrabětová


Prevence
Diagnóza

Věrka | 13.02.2017 | dotaz č. 326
Dobrý den,měla bych dotaz,může lékař pohmatem přehlédnout rakovinu prsu ?,vidím mírné zvětšení a já sama na pohmat cítím,že je jeden prs jiný,děkuji za odpověď.

Dobrý den! Pokud máte pohmatový nález, bylo by vhodné zajít na ultrazvuk či na mamografii, podle věku - do 40 let UZ, pak MG a UZ. Ale to, že je jeden prs jiný nežli druhý, nemusí ještě znamenat, že jde o rakovinu prsu. Ale výše uvedená vyšetření objasní příčinu změny. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

JanaMB | 12.02.2017 | dotaz č. 323
Dobrý den. Léčím se od roku 2007. Po pěti letech jsem onemocněla znovu. V prvním případě nález hormonálního původu, podruhé nehormonálního. Genetika je v pořádku. Jsem ročník 1975. Mám 3 děti. (1999, 2003, 2014). Vloni v srpnu jsem měla kontrolní krevní odběry, mimo jiné i CA 125, který byl 34, za 14 dní asi 38 a za další týden klesl do normy. Nyní jsem byla na odběrech v lednu a opět CA 125 byl 92, za 14 dní 56. Mám přijet znovu na konci února. Na sonu je z hlediska gynekologického všechno v pořádku. Je potřeba dělat něco dalšího nebo zachovat klid.

Přeji krásný den. Pokud vám "kolísá" hladina Ca 125, je to v rukou gynekologů a kontrolních ultrazvuků, ev. v častějších odstupech. Víc se asi nyní dělat nedá než pravidelné gynekol. kontroly. Jinak marker Ca 125 má ale také plno falešných positivit, takže bych se zase nenechala úplně stresovat, pokud na kontroly chodíte. Ale blíže vám to jistě vysvětlí Váš gynekolog.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Fiona | 11.02.2017 | dotaz č. 322
Dobrý den , je mi 45 let, často mně boli prsa a v prsu jsem si nahmatala měkou bouličku , trpím na cysty. V rodinné anamneze , teta ze strany matky karcinom prsu s metástazu do slinivky , nově moje sestra 47 let při mamo invazivní duktalní karcinom prsu grade 2 až 3 pT1,PNo (0/2 LU) , postoupila operaci a teď jde na ozařování , nádor byl odstraněn častečně , zbyl ji tam DCIS v jednom okraji , který nebylo možno ho odstranit , prosím o odpověď jakou má sestra prognozu a jak mám postupovat , zda genetika je správná volba a zda jsi mám požádat o biopsiji . moje UZ a mamo viz níže. předem děkuji za odpověď Byla jsem na mamografu a na sonu MMG + UZ prsou Ml. lzy I.typu dle Tabra s okrouhlmi stny cyst a benignmi kalcifikacemi. Patol. loiskov zmny ani shluky mikrokalcifikac nejsou patrn. Ke je thl. V axilch zvten uzliny nezachyceny. Pi UZ vy. je struktura pravideln, s vceetnmi prostmi cystami, vce vlevo, nejvt vel. cca 22mm pod dvorcem, ostatn mal, kolem 5mm, bilat. bez patol. loiskovch zmn. V axilch nejsou zvten uzliny. Zvr: vceetn prost cysty bilat., bez znmek malignity. Dopor. mmg kontroly v bnch intervalech prevence.

Dobrý den! 1. Váš nález je v pořádku, cysty nejsou závažné, můžou spolu se žlázou způsobovat bolestivost a citlivost prsů. Biopsie u Vás není potřeba. 2. S ohledem na pozitivní rodinnou anamnézu bych Vám genetické vyšetření doporučovala. Předpokládám, že Vaše sestra ho podstoupila. Pokud je tam pozitivní genová mutace, tak byste toto měla absolvovat i Vy. Pokud ne, tak by Vám měl genetik vypočítat míru Vašeho rizika k rakovině prsu a podle jeho výše stanovit četnost kontrol . Sledování by mělo probíhat v rámci mamologických poraden, bývají v rámci Onkologických pracovišť. Genetické vyšetření v rámci Genetických pracovišť, jejich seznam je na stránkách mamografického screeningu - www.mamo.cz. 3. Vyjádřit prognózu pro Vaš sestru není úplně jednoduché. Grade nádoru 2 - 3 není nízký, na druhou stranu velikost nádoru není velká - do 20 mm, uzliny v podpaží bez metastáz. Takže to je prognosticky příznivé. DCIS v okraji by se měl operačně odstranit, ale v některých případech, jako u Vaší sestry, to je někdy obtížné, nevím, o jakou lokalizaci se jedná. Sestra bude docházet na pravidelné kontroly. Ozařování by mělo zabránit šíření nemoci v prsu. Chemoterapii Vaš setra neměla? Nebo je v plánu? Také se hodnotí ještě další biologické vlastnosti nádoru, které nemám k dispozici. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Ostatní

Janicka | 10.02.2017 | dotaz č. 321
Dobrý den mám dotaz ohledně užívání léku provera 5mg na urovnání menstruace a vaginalnich čípku ovestin Z důvodu mamografu nález vapnikove krystalky v prsu není užívání těchto hormonu rizikové ? Je mi 53 let děkuji

Dobrý den, tyto léky nejsou pro Vás rizikové. Spíše bych konzultovala s gynekologem, zda je nutno Proveru nadále užívat k "urovnání" menstruace, když ve Vašem věku již zpravidla nastává přirozená menopauza ( ale možná trpíte velmi silnou menstruací..)

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Vedlejší účinky

Majka | 10.02.2017 | dotaz č. 320
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda chemoterapie ( 12x) nebo denní ozařování 6 týdnů nemůže mít vliv na zdravotní stav spolubydlících osob - vnoučat 1 a 3 roky a nenarozené dítě v 1. trimestru těhotenství? Je mi nabídnuta možnost do Brna od Hodonína nedojíždět, ale pobýt v rodinách dcer. V žádném případě bych ale nechtěla negativně ovlivnit jejichzdraví nebo zdraví jejich dětí. Děkuji za informaci

Přeji krásný den, chemoterapie ano ozařování které budete podstupovat nemá vliv na stav vašich spolubydlících. Jedině u vyšetření scinti skeletu jsou doporučena následných 24 hod. určitá hygienická omezení, ale to už máte nejspíše za sebou. Takže se nemusíte bát.

MUDr. Petra Hrabětová


12345konec »(stránek: 16)