Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Romana | 11.10.2018 | dotaz č. 1175
Dobrý den,dnes jsem byla pro výsledky z odebrané biopsie.Mohla bych se zeptat,co toto vše prosím znamena?A na jakou prognózu se mám pripravit.Bylo mi řečeno pouze,že mi nádor bude chirurgicky odstraněn a nic víc.Ani co mě čeká... Diagnostický souhrn : záchyt leze vel.15x12mm,dle UZ 10x8mm,LU nechat.stp CCB- invaziv.NST CA,G1,ER 100%,PR95%,Ki67 do 8%,cerb 1+,klinicky nepalpabilni nález.Je indikován prs zachovány výkon vc.biopsie sentinel.LU,značení leze drátkem.Dekuji moc.Byla jsem v takovém soku,když to na mě vyhrkli,že když jsem se na něco zeptala,vždy mi odpověděli budeme vědět až po odstranění.Tomu rozumím,ale přeci nejsem první pacientka s takovýmito výsledky a mohli mi alespoň říct co mě ceka.Jestli třeba chemoterapie, ozařování,ci co.Dekuji moc za jakoukoliv radu a nazor

Přeji krásný den. Více se opravdu dozvíte až po operaci, kdy bude naprosto jasná velikost nádoru a stav lymfatických uzlin. Ale předběžně by se dalo říct, že vás následně bude určitě čekat radioterapie prsu a hormonální terapie (pokud jsou uzliny čisté, tak na 5 let a pokud by byly pozitivní, tak 10 let). Jinak podání chemoterapie je zatím méně pravděpodobné.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Ko.P. | 09.10.2018 | dotaz č. 1172
Dobrý večer, je mi 45, 6.4. jsem byla na MMG, mám Tabár 4, takže mi vždy dělají i ultrazvuk. MMG byl bez ložiskových změn a kalcifikací. Na UZ vpravo na HKK neostře ohraničený hypoechogenní okrsek žlázy hrubé struktury s mírným stínem. Závěr BIRDS 3, bez známek malignity, kontrola na UZ za 6 měsíců. 3.10. kontrola - hypoechogenní neohraničené ložisko 10x8x9 mm, paní doktorka řekla jen, že je to tam stále a že se nezvětšilo - rozměry z dubna však nemám. Doporučena biopsie, 5.10. provedena jiným lékařem, na zprávě z odběru biopsie: na rozhraní HKK cípatý útvar 19x10x13. Na výsledky čekám. Chci se zeptat: nezanedbali jsme zbytečně půl rok a zaráží mě tak velký rozdíl v měření na UZ v rozmezí dvou dnů. A je vůbec nějaká šance, že by se nejednalo o nádor? (Lékaři mi neřekli nic, jen že je potřeba udělat biopsii).

Dobrý den! Občas se vyskytnou nálezy, kdy provádíme kontrolní vyšetření do půl roku, jsou to nálezy, které nám připadají spíše nezávažné, ale raději je chceme z různých důvodů zkontrolovat. To je tedy i Váš případ. A půl rok je v takovýchto případech standardní doba na kontrolní vyšetření. Pokud u nás ženu chceme za tuto dobu zkontrolovat, upozorňujeme jí, aby se v případě růstu či změn okamžitě objednala ke kontrole. Pokud ten nález není hmatný a nebo je stále stejný pohmat, tak se není třeba znepokojovat. Jelikož se u Vás popisují lékaři nepravidelný okrsek, tak tam jsou ty rozměry někdy obtížně interpretovatelné při nepravidelném tvaru. Neznamená to, že Vám ložisko vyrostlo o 9 až 10 mm za 2 dny, Nádor to skutečně být nemusí, ale z informací které mám, se nemohu jednoznačně vyjádřit. Opravdu je pak rozhodující výsledek biopsie. Tak ať Vám to dobře dopadne. S pozdravem MUDr.Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

monika | 09.10.2018 | dotaz č. 1169
Dobrý den dnes jsem byla na sono prsu a ve zprávě mám napsáno dvě cysty 6mm ale co nevím je co znamená když tam mám napsáno mírně zvětšená benigne imponujici uzlina v levé axile velikost 11-4 mm je to nádor nebo co to je děkuji za odpoved

Dobrý den, nebojte se nádor to není. Uzliny v podpaždí mohou být zvětšené po jakékoli předchozí viroze, očkování nebo jiném onemocnění v minulosti. Cysta není nádor. Je to dutinka rozšířeného mlékovodu vyplněná tekutinou, běžný nález u mladších žen. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Dana | 06.10.2018 | dotaz č. 1164
Dobrý den, jsem po operaci ca levého prsu, následné 33 ozáření, Oncotype 18, tudíž bez chemoterapie, pouze hormonoterapie/Tamoxifen 7-8 let, Zoladex 5 let. Byl mi nabídnut 1x za půl roku, v režimu samoplátce, zoledronát. Prosím o Váš názor, zda je zoledronát přínosem. Prosím také o prognozu : měla jsem invazivní karcinom NST grade 2 s příměsí DCIS G2-3, bez angioinvaze. Volné resekční okraje pro invazivní nádor min. 8 mm, pro DCIS kaudální 1,5mm. ER 100%,PR0-80%, při střední (35%) proliferaci. HER2 1+, SNB 3x - negativní 0/3. pTNM(7): pT1c(12mm), genetika dopadla dobře - výsledek negativní. Děkuji moc za Váš názor

Dobrý den, myslím si, že vaše prognoza je spíše velmi dobrá. Nebyla žádná známka šíření nádoru mimo prs. Ozáření a následně hormonální léčba Zoladex + Tamoxifen plně postačuje. K aplikaci Zolednronátu nevidím žádný důvod, a už vůbec ne jako samoplátce!!! S tím jsem se ještě nesetkala, veškerá potřebná onkologická léčba je hrazena zdravotními pojišťovnami! Pokud je genetické vyšetření negativní, nevidím medicínský důvod ani k odstranění vaječníků! ....a to že po odstranění vaječníků v mladším věku nastává demence je OPRAVU NAPROSTÝ nesmysl!!!! Dnes se k radikální gynekologické operaci přistupuje jen u vysoce rizikových(pokročilých) diagnoz či se doporučuje u žen s genetickou mutací.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Lenka | 06.10.2018 | dotaz č. 1163
Dobrý den,prosím mám prosbu,mám tyto výsledky a mohli byste mi sdělit moji prognozu a co to znamená,děkuji hist.IDC G3 , ER 90 % , PR 100 % , MIB1 40%, HER2 NEGAT ,děkuji

Přeji hezký den. Je mi líto, ale z těchto informací se rozhodně nedá určit další terapie natož prognóza. K tomu je potřeba mnoho dalších informací, jako je velikost nádoru, stav lymf. uzlin v axile, zda nemáte metastázy, vaše další choroby. To budete muset po všech vstupních vyšetřeních probrat s vaším ošetřujícím onkologem.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Renata | 03.10.2018 | dotaz č. 1161
Dobrý den, Jsem po kompletní mastektomii prsu a čeká mně následná chemoterapie. Zvažují o jejim postoupení v pražském onkocentru s použitim chladicí čepice,která by měla zamezit vypadávani vlasů jako důsledek uvedené chemoterapie. Chtěla by jsem znát Váš názor na tento druh léčby. Děkuji

Přeji krásný den. Chladicí čepice (tzv. Dignicap) se používají při chemoterapii u ca prsu již delší dobu. Nutno ale podotknout, že k určité ztrátě vlasů dochází i s použitím čepice, takže velmi závisí na kvalitě vlasů před zahájením terapie. Bylo by vhodné konsultovat přímo dané pracoviště kde vám vše vysvětlí. Jinak z onkologického hlediska není námitek.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Eva M. | 03.10.2018 | dotaz č. 1160
Dobrý den, jsem měsíc po operaci C 504 Zn horní zevní kvadrant, byl diagnostikován zhoubný nádor, hystoligie Verifikac.DCIS s mikroinvazí. Nyní je navrhováno odstranit lymfatické uzliny z podpažní jamky a část prsu, jiný lékař doporučuje odstranit rovnou celý prs a vyhnout se tak několikatýdennímu ozařování i další možné operaci . Své rozhodnutí mám oznámit chirurgům před zákrokem ( za 3 týdny). Můžete mi poradit, jaké jsou výhody a rizika obou variant? Je mi 70 let , od 40 let se léčím na neurologii po operaci páteře. Předem děkuji.

Dobrý den, oba postupy jsou možné. Pokud se odstraní část prsu a sentinelová uzlina, budete muset podstoupit ozařování. Následně se mohou objevit otoky prsu, později zatuhnutí, trvale budete kontrolována mammografem, případně ultrazvukem. Po odstranění celého prsu nebude nejspíš ozařování nutné. V tomto případě ale mohou být postupně zhoršeny problémy s páteří kvůli nerovnoměrné zátěži na hrudníku. Odstranění celého prsu je mírně bezpečnější z hlediska lokální recidivy ( návrat rakoviny do prsu). Rozhodnutí je určitě na vás, měla byste ale ještě konzultovat s neurologem a podrobně probrat s ošetřujícím onkologem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Miluše Maradová | 29.09.2018 | dotaz č. 1159
Dobrý den, jsem pacientka po provedené PM po uz lokalizaci, SNB I.dx. (6.9.2018), s histologickým nálezem: Invazivní lobulární karcinom G3 (fokálně vzhledu pleomorfního invazivního lobulárního karcinomu), rostoucí v terénu extenzívně se šířícího klasického LCIS prostupujícího disperzně celý resekát. Resekční line negativní (invazivní karcinom 0,5 mm dorzálně, LCIS 0,2 laterálně a 0,3 mm dorzálně), perineurální šíření ano. topografie (ICD-O-3): C509 vpravo, morfologie (ICD-O-3):8520/33, dg C509,pTNM(7):pT1c (18.0 mm). Vyjádření mamární komise zní: není absolutní indikace k reoperaci, nicméně vzhledem k multifokálně vznikajícímu invazivnímu ca s těsným resekčním okrajem v terénu extenzivního LCIS doporučují zvážit reresekci či totální mastectomii . Komise nechává rozhodnutí na mě. Můžete mi poradit, jak se rozhodnout? Při totální mastectomii by nenásledovala radioterapie. Děkuji .

Dobrý den, v každém případě bych Vám doporučila radikální operaci - mastektomii. Je to i z důvodu typu nádoru a jeho rozsahu, také i velmi těsným okrajům. A pokud již nebyla provedena operace uzlin v podpaží, jistě by se měla doplnit - minimálně odstranění sentinelové uzliny, případně sampling axilly. I podle toho by se mělo rozhodovat, zda bude či nebude ozařování, případně jiná další léčba.

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

Marie | 29.09.2018 | dotaz č. 1158
Dobrý den, prodělala jsem mastektomii prsu. Následní léčba není žádná. Prosím mám nárok na lázně? Děkuji za odpověď.

Přeji krásný den. Ano, pokud jste prodělala mastectomii pro karcinom prsu i bez následné terapie, na komplexní lázně nárok máte, nutné je vybrat do roka od operace. Později již propadnou.

MUDr. Petra Hrabětová


Prevence

Katka | 25.09.2018 | dotaz č. 1157
Dobrý den, před 4 lety jsem měla operovanou duktální adenosu s ložisky atypické duktální hyperplasie (epiteliosy), poté těhotenství s podporou Utrogestanu, porod (syn nyní 3roky) a teď jsem opět těhotná a po dobu 5 týdnů mám brát opět Utrogestan v dávce 0-0-2. Vystresovala jsem se, jestli Utrogestan v mém případě nemůže vyvolat nádor. Můj gynekolog říká, že za 5 týdnů se nemůže nic v prsou stát. Na UTZ prsou chodím 1x za 6 měsíců. Ještě jsem zapomněla dodat, že už víc jak rok mám v pravém prsu hypoechogenitu vel. 15x5x6mm / min. 11 x 4x6mm v dus bez zn. vaskul., okolí klidné - v.s duktus se zahuštěným vývodem. To bylo ještě v době kojení. Nyní jsem před dalším těhotenstvím kojení ukončila. Nemůže Utrogestan i takovéto nezhoubné ložisko změnit na zhoubné? Moc se tím stresuji, nevím, jestli raději nevysadit Utrogestan. Nebo je pro mě celkově těhotenství riziko? Děkuji.Na UTZ jdu až za 2 měsíce, mám strach, že je to za dlouho.

Dobrý den! Pravdu má gynekolog, že za 5 týdnů užívání Utrogestanu nedojde ke změnám v prsu. Co Vám určitě více škodí, je stres, který z důvodu užívání prožíváte. Jste pravidelně sledovaná na ultrazvuku. Popisovaná hypechogenita v pravém prsu nevykazuje známky závažného onemocnění. A takováto ložiska nemění svůj charakter. To se nebojte. A ložisko s atypickou duktální hyperplazií je odstraněné. Těšte se na miminko a nestresujete se zbytečně. Vyšetření za 2 měsíce je dostatečné. Předpokládám, že klinické problémy s prsy nemáte. A ani si nemyslím, že by těhotenství bylo pro Vás z hlediska toho, co jste ohledně předchozího nálezu v prsu absolvovala, rizikové. Pokud sama nedokážete obavy z hlavy odstranit, poraďte se s psychologem, ať se zbytečně netrápíte. Myslím, že to potřebujete. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


12345konec »(stránek: 54)