Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Po léčbě

Lenka | 22.04.2019 | dotaz č. 1508
Dobrý den, po chemoterapii mi vypadaly (mimo vlasů - ty už krásně rostou) i řasy a obočí. jak můžu podpořit jejich růst a za jak dlouho narostou. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Růst řas a obočí po cht. je individuální. Může to být až v měsících. Ale určitě si neuškodíte, když do stravy zařadíte selen a zinek jako stopové prvky (jsou volně prodejné v lékárně), které podporují růst vlasů a nehtů.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Janča | 20.04.2019 | dotaz č. 1506
Dobrý den, na mamografu mi byla zjištěna skupinka kalcifikací, následovala biopsie. 4.4.2019 proběhla parciální mastektomie na Masarykovém onkologickém ústavu v Brně. Závěr: G3 DCIS v exstirpátu z levé mammy (ZHK), ER heterogenní, částečně pozitivní, VNPI - 10, těsný resekční okraj ventrální až ventroletární 0,1 mm. VNPI: 3/morfologie + 3/okraje + 2/velikost odhadem na 20 mm + 2/věk- 10. KLASIFIKACE: topografie (ICD - O - 3): C504 (vlevo), morfologie (ICD - O - 3): 8500/23, dg: DO59, pTNM(8) : pTisD. Na kontrole mi onkolog sdělil, že je nutná re-sekce, rozsah operace byl nedostatečný. Pokud by se ukázal rozsáhlejší proces, nelze vyloučit odstranění celého prsu. Chci se zeptat zda se dá zjistit nějakým vyšetřením až do jaké hloubky se mají buňky odstranit, jestli reoperace bude v jizvě co mám nebo jestli se bude řez vést v jiné části prsu. Mám velký strach z toho, že pokud by se reoperace nezdařila a muselo by se odebrat prso, že to pro můj organismus bude velká zátěž. Během 6 týdnů bude druhá narkóza. Na reoperace nastupují 21.5. uvažuji o tom, že bych si prso nechala odstranit už teď, abych předešla další operaci. Onkolog mi řekl, že to nádor zatím není, ale překvapilo mě radikální řešení, že po reoperace, kdyby vyšetření re-sekátu bylo špatné odstranění celého prsu. Děkuji moc za odpověď. Jana Lefnerová

Dobrý den, typ nádoru, který byl v prsu ( a projevil se mikrokalcifikacemi) je již řazen mezi zhoubné nádory. Ale je to vlastně první stupeň - tzv. karcinom in situ (Tis), jehož buňky ještě nemají tendenci šířit se do těla a dělat metastázy. Pokud by se v prsu nechal, pak však postupně "malignizuje" - tedy stává se agresivním a invazivním a nebezpečným. Při operaci byl okrajřezu veden velice těsně u nádoru a proto je minimálně potřebné provést re-resekci v tomto místě. Ale ani to nemusí stačit Nelze zjistit (pokud v nádoru ještě nejsou přítomny kalcifikace) kde všude nádor Tis již je. Postupovali bychom stejně, pacientce bychom navrhli minimálně re-resekci, ale i ke zvážení radikální mastektomii. Jedině tak můžeme bezpečně řící, že nádor je odstraněn celý. Ovšem může se stát, že již v odstraněném prsu žádný nádor nalezen nebude... to bohužel v tuto chvíli nelze nijak dopředu zjistit. Proto si myslím, že vaše úvaha o odstranění rovnou celého prsu není scestná. Při takové operaci se provede tzv.kůži šetřící mastectomie, aby bylo možno později prs dobře rekonstruovat. Zásahu se nemusíte bát, výkon není o moc náročnější, než částečná operace , používají se již moderní typy narkózy a celý výkon netrvá dlouho.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Anonym | 15.04.2019 | dotaz č. 1502
Dobrý den, předem se omlouvám, že vás otravuji se svým dotazem, ale mám velký strach. Jsem kluk, je mi 15 let a v obouch prsech mám pár ''bulek''. V okolí bradavky i v celých prsech. Na pravé straně je trochu větší a tužší. Všechny jsou pohyblivé a na dotek malinko bolestivé. Bradavky mám více vrásčité když se mi ''zmenší''. K doktorovi se mi s tím nechce, protože mi to přijde zbytečné, dočetl jsem se že v tomhle věku a mužskému pohlaví je to jen vzácné. Je tomu tak nebo i v těchto letech mohu mít rakovinu prsu? Co si pamatuji, tak jsem tam bulky předtím neměl, mohu to mít také z nadměrného nahmatávání? Prsa jsem si totiž prohmatával nepřetržitě asi týden. Děkuji Vám mnohokrát za odpověď a přeji hezký den.

Ahoj Matyasi, Mas pravdu, rakovina prsu u chlapců v tomto věku se nevyskytuje. Daleko častější je v pubertě v důsledku hormonálních změn tvorba mléčné žlázy. Říká se Tomu gynekomastie. Bývá většinou oboustranná a často bolestivá. Souvisí ti s tvorbou pohlavních Hormonů. Většinou to nějakou dobu přetrvává a pak se ustálí a přestaneš vnímat nebo zmizí. Nemusíš se ničeho obávat, jen kdyby se to zvětšila tak by bylo dobré zajít k obvodnimu lékaři aby ti vyšetřil hladinu hormonu. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Eva | 12.04.2019 | dotaz č. 1499
Dobrý den, byla mi diagnostikována rakovina prsu a dostala jsem Alozex. Potíž je v tom , že mám také Crohnovu chorobu. Chtěla bych se zeptat, zda Alozex ovlivňuje toto onemocnění. V současné době mám atb. -Entizol (také beru Salazopirin) neboť mě Crohn zlobí. Chtěla bych se zeptat jestli vedlejší účinky Alozexu časem přejdou . Mám za sebou 9x ozařování-někdy je mi lépe a někdy hůř. Moc děkuji za váš čas.

Dobrý den, Alozex (anastrozol) by neměl mít žádné negativní účinky na vaší nemoc či její léčbu.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Demtok | 10.04.2019 | dotaz č. 1498
Dobrý den mám dotaz, jsem skoro tři roky po operaci pravého prsů měla jsem neznoubny nádor. Před týdnem jsem si nahmatala malinkou bouličku,v tom samém místě může to být zase nádor? ????. Já jsem četla na internetu že ženam se dělají bulky při ovulaci a já ji mám.

Dobrý den , Ve Vašem věku je běžné , ze se žláza mění podle menstruačního cyklu. Proto doporučuji vyčkat po menstruaci. Pokud budete i nadále hmatala bulku , doporučuji navštívit Vašeho gynekologa, který by Vás měl vyšetřit a pokud by si nebyl jist , jistě Vám doporučí sonograficke vyšetření. Mate též možnost se rovnóu objednat na specializované pracovišti a vyšetření si zaplatit.

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

dodo | 10.04.2019 | dotaz č. 1497
Dobrý den 21.3.019 jsem tu přišla s dotazem vyšetření odhalilo fibroadenom z 90% nezhoubný. Teď v pondělí jdu na biopsii a poté na operaci. CHtěla bych se zeptat jak dlouho po operaci musím být v klidu za jak dlouho se mužu vrátit ke sportu. Na netu sem četla že min. měsíc se mám vyhýbat zátěže. Děkuji.

Dobrý den! Prvních 14 dnů buďte určitě v klidu. Pak lze, pokud se jizva bez komplikací zahojí, postupně zahajovat sportovní aktivity. Určitě ale omezte dalších 14 dní poskoky, činky a posilování horních končetin. Podrobnosti proberte s chirurgem, který Vás bud operovat. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Ostatní

Dana | 10.04.2019 | dotaz č. 1496
Dobrý den, před časem jsem se ptala, zda-li je možné pití kopřivového čaje při užívání Tamoxifenu. Někde se uvádí, že tím může docházet ke snížení účinnosti některých léků. A pak velmi naléhavě prosím, je-li možné získat kontakt na onkopsychologa nejlépe v Praze. Byla jsem v péči klinické psycholožky v jedné pražské nemocnici, ale po jejím odchodu na mateřskou se mi nedaří sehnat někoho, kdo má smlouvu s pojišťovnou a volnou kapacitu. Můžete mě, prosím, na někoho odkázat? Děkuji, s pozdravem Lukáčová

Přeji hezký den. Pít kopřivový čaj při TMX můžete, neměla by být interakce. naopak se nedoporučuje současné podávání třezalky. Jinak co se týká druhého dotazu ohledně onkopsychologa, můžete se zeptat přes Mamma help na tel. 272 731 000, 691. Mohli by vědět více.

MUDr. Petra Hrabětová


Ostatní

Renata | 09.04.2019 | dotaz č. 1495
Dobrý den, existuje někde hodnocení jednotlivých mamografických pracovišť z hlediska úspěšnosti odhalování nádorů? Jistě je úroveň schopnosti lékařů, vyhodnocujících snímky, různá. Je lepší dojíždět i ze vzdálenějších oblasí republiky do Prahy, kde se dají očekávat ti nejlepší v oboru? Jak časté je mylné vyhodnocení pořízených snímků? (nerozpoznání počínajícího nádoru). Děkuji za odpověď.

Dobrý den, V České republice je každé screeningove pracovistě každoročně auditovano. Nicméně výsledky nejsou veřejně k dispozici. Nicméně tento Audit zaručuje dostatečnou profesní úroveň lékařů i pristrojoveho vybavení. Není teďy v žádném případě nutné jezdit do Prahy. Hodnoceni mamogrfickych snímků je velmi náročná a zodpovědná práce. Aby se Minimalizovala možnost špatného hodnoceni , každá mamografie je hodnocena nezávisle dvěma lékaři. Tedy pokud by náhodou jeden podezřele změny vyhodnotil špatně , pak jezdí druhé cteni a druhy lekar.. je velmi nepravděpodobné aby dva lékaři přehlédli podezřelé změny. Nicméně se někdy muže stát , ze nález je. Tak diskrétní , ze není na mamografii viditelný. Žádná metoda není bohužel stoprocentní. Nicméně mamografie je pořad jedinou rychlou , neinvazivní všem dostupnou metodou , která dokáže zachytit nádory v počátečních stadiích. Její senzitivita je mezi 75-85%.

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Lenka | 09.04.2019 | dotaz č. 1494
Dobrý den, mám dotaz k léčbě. Mám za sebou chemoterapii pro Ca levého prsu (Multifoklální invazivní karcinom v terénu rozsáhlého DCIS + Pagetovo postižení bradavky) s mikrometastázou do sentinelové uzliny (operace -kůži šetřící odstranění prsu) a čeká mne ozařování. Po vyslechnutí všech nežádoucích a vedlejších účinků z něj mám opravdu velký strach. Mé dotazy jsou následující. Je opravdu nutné ozařovat hrudník, když je celý prs odstraněn? Je nutné ozařovat uzlinu (podpaží), když je odstraněná? A je nutné ozařovat oblast nadklíčku?

Přeji hezký den. Pokud byl nález multifokální s uzlinovým postižením, je doporučováno lokoreg. ozáření i hrudní stěny se spádovými uzlinami ke snížení lokální recidivy.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Věra | 08.04.2019 | dotaz č. 1493
Dobrý den, je mi 76 let a od roku 1984, kdy jsem prodělala operaci levého prsu pro benigní dysplasii, chodím pravidelně na roční kontroly na mamograf a sono. Zprávy byly vždy příznivé, úměrné mému věku. Oboustranně jen výrazněji redukovaná žláza, zbytky fibrosně změněné žlázy víc centrálně, jinde již involuční změny, ložiskové formace maligního vzhledu v UZ obraze nejsou, mamily bilat invertované, axily kůže bpn. Na posledním sonu byla zjištěna vpravo v HK drobná hypoechogenní formace okrouhlá, asi 0,5 cm v průměru, ne zcela ohraničená. Na kontrolu mám přijít za 3 měsíce. Prosím o vysvětlení, je třeba se obávat nepříznivé diagnózy? Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den! Ve Vaší věkové skupině je základní vyšetřovací metodou mamografie, ultrazvuk se doplňuje jen v případě nálezu na MG, není třeba doplňovat UZ pokaždé po mamografii. Zřejmě každoročně absolvujete MG a UZ vyšetření. Myslím, že je plně dostačující MG vyšetření jednou za 2 roky. To platí pro všechny ženy běžné populace od 45 let věku. Popisujete nález na ultrazvuku, ale nevím, zda byl ten útvar vidět i na mamografu. Každý nález v prsu nemusí znamenat závažnou diagnózu. Váš případ mohu na dálku těžko posoudit. Ale pokud lékař neřeší hned biopsií, tak si myslím, že jde spíše o nález nezávažný. Rozměry útvaru jsou velmi malé, proto je rozhodující kontrola za 3 měsíce. Lékař tak zhodnotí stabilitu či změnu a podle toho se rozhodne na dalším postupu. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


12345konec »(stránek: 70)