Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Mirka | 26.05.2020 | dotaz č. 2014
Dobrý den, v listopadu 2019 jsem si nahmatala bulku v pravém prsu. Řešila jsem to se svou gynekoložkou, která mě poslala na sono prsu, kde mi nic nezjistili. Bulka se objevila kolem menstruace a po menstruaci se zmenšila. Na sonu mi kontrolovali obě prsa . Ve zprávě mám: "Vpravo v HZK se rezistence i subjektivně po měsíčkách zmenšila, ukazuje se jen uzel žlázy s obvyklou strukturou, bez patologických formací, bez známek malignity. Vlevo také přiměřený obraz bez ložiskových změn. Uzliny oboustranně bez patologické struktury." Bulka poté samovolně zmizela. Minulou menstruaci jsem si bulku nahmatala na té samé straně jen na druhém (levém) prsu. Před nebo během menstruace se zvětšila a koncem menstruace se začala zmenšovat. Teď se mi blíží další cyklus a bulka se začíná zvětšovat. Co se mi bulka udělala na levém prsu, tak pociťuji to místo citlivé a někdy i bolestivé. Někdy cítím i bodavou bolest v podpaží, která jde až do bradavky. Je to normální a jedná se stále o bulku spojenou s hormonální hladinou vlivem menstruace? Nebo bych se měla bát, že se jedná o nádor?

Dobrý den, to jak to popisujete, odpovídá přesně změnám v závislosti na menstruačním cyklu. Jste mladá, žláza Vám reaguje na změnu hladiny hormonů v průběhu cyklu. Pokud se pohmatový nález takto cyklicky mění, nemusíte se obávat. V prsech se mohou vytvořit i drobné cysty - kolekce tekutiny, které po menstruaci sami zmizí. Bolestivost s tím bohužel bývá spojená. Doporučuji vyzkoušet kapky MASTODYNON 30 kapek denně po dobu 6 týdnů. V případě ,že byste si nebyla jistí ,je možné se objednat na specializovaném pracovišti na sonograficky vyšetření prsů jako samoplátce. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Libuše | 26.05.2020 | dotaz č. 2013
Dobrý den paní doktorko ,lecim se od července minulého roku s dg.invazivniho dukt.karcinomu ,triple negativní typ,3.st.bohužel i přes každoroční preventivní kontroly Léčba NCh,4cykly po čtyřech každý týden,v lednu byla operace,ablace pr.prsu,poté zajišťovací léčba,3cykly capecitabinu před ozarovanim,bohužel z důvodu covidu radiolecba o tři tydny posunuta,při ct simulátoru zachycena podezřelá uzlina,biopsie pozitivní,před třemi týdny další operace,disekce axily,hist.odebráno 12 uzlin ,v jedné meta,dle mojí lékařky léčba farmaky selhala,nyní čekám na započeti ozařování. Bojim se pani doktorko vůbec zeptat na prognózu a jestli vůbec statisticky lze tento nádor vyléčit,je mně 55 let. Dekuji za odpověď Liba

Přeji hezký den. Zatím bych byla mírně optimistická, protože byl sice nález v jedné uzlině, ale ostatní již byly čisté. Takže šance na vyléčení stále je. Rozhodující bývají první tři roky, kdy je nejčastější návrat choroby, potom se již prognóza zlepšuje. Budu držet palce.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Lea | 22.05.2020 | dotaz č. 2007
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na velké padání vlasů při léčbě CA prsu - Femarou. Pokud je možno doporučit nějakou vlasovou kosmetiku nebo tablety. Zároveň teď poslední týden dochází k velké bolesti levé horní končetiny / která je od počátku léčby oteklá/ v nočních hodinách. Nejedná se o mne, ale o maminku, která je ročník 1931 Děkuji za odpověď

Přeji hezký den. Speciální vlasovou kosmetiku Vám nejsem schopna doporučit, to Vám lépe poradí v lékárně, ale určitě je dobré do stravy přidat stopové prvky jako selen a zinek (které jsou volně prodejné bez receptu), ev. metionin. Jinak se také můžete domluvit s ošetřujícím onkologem, někdy lze změnit hormonální léky z letrozolu (Femara) třeba na anastrozol (ne každému, ale u někoho může výměna pomoci). Co se týká otoku a bolesti ruky, pokud je maminka po operaci a nemá prokázané uzlinové postižení, lze předepsat lymfodrenáže . Ale toto opravdu probrat s Vaším onkologem, který zná přesný rozsah onemocnění.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

alena | 21.05.2020 | dotaz č. 2004
Dobrý den.Obracím se k Vám opět s dotazem. 7.11.2018 operována pro invaziv.duktální karcinom v HVK pT1apNO sn MO,G1,ER100%PR1%MIB1do5%HER2neg.v 1/2019 dg.C50,adjuvantní hormonální terapie ukončena v 6/2019 pro intoleranci.Během operace mě byl zaveden titanový klip..a silikonový steh jelikož tumor v hematomu nešel vyhmatat ani označit.Mám stále bolest v prsu občas i zatvrdlé...prosím o radu zda by to nemohl způsobovat zavedený titanový klip ? Zaráží mě , že po tak dlouhé hodě po operaci a léčbě to pořád tolik bolí..Při kontrole na mammo v prosinci 2019 ...zjištěno: Drobný podezřelý žlázový okrsek v pravo v DK bez zřetelného kolelátu v sono obraze.. ...doporučeno sono s odstupem..Vím , že by jsem to měla řešit s onkologem, ale vzhledem k pandemii mě byla zrušena kontrola, poslední byla v prosinci. Proto se obracím o radu k Vám...mám strach..abych něco nezanedbala....Moc děkuji

Dobrý den, prs vás může opravdu pobolívat. Většinou je to způsobeno jizevnatými změnami po operaci a je to zcela normální. Má to 9 z 10 žen po operaci. U někoho je to více u někoho méně. Často to souvisí se zvýšenou námahou, určitým pohybem, změnou počasí či polohou ve spánku. Někdy prs může i lehce otéct. Většinou se vše samo upraví. Stran okrsku v prsu to musíte opravdu vyřešit s vaším onkologem - všechna pracoviště již nyní určitě normálně fungují. Měla byste mít asi kontrolní ultrazvuk. Pokud neužíváte ochrannou "hormonální" léčbu, je riziko návratu nemoci samozřejmě trochu větší.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Petra | 21.05.2020 | dotaz č. 2003
Dobrý den, již měsíc pociťuji zvýšenou citlivost levé bradavky a k tomu občasnou bodavou bolest z podpaží přes celý prs až do bradavky. Nejdříve jsem tomu nevěnovala pozornost, myslela jsem si, že jsou na vině hormony, ale po skončení menstruace, mé problémy stále přetrvávají. Nyní mám pocit i nateklé uzliny v podpaží. Prs kontroluji pravidelně a žádných změn jsem si nevšimla a ani žádnou bulku jsem si nenašla. Bohužel se mi v rodině nádorové onemocnění a rakovina prsu vyskytuje - babičce byla rakovina prsu diagnostikována minulý rok. Bojím se, že bych jí mohla mít také. Je možné, že se i v mém případě jedná o nádor? Děkuji za Váš čas, který jste věnovala tomuto dotazu a přeji Vám krásný den.

Dobrý den, jste velmi mladá, proto není nutní mít strach. Nejspíše jde o problém související se svalově kosterním aparátem. Pokud bolest vychází p podpaždí tak, to bývá nejčastější příčina. Nicméně pokud si nejste jistá a máte obavy, doporučuji objednat se na ultrazvukové vyšetření na specializované screeningové pracoviště - lze za úhradu, cena se pohybuje mezi 500-700kč. Seznam akreditovaných pracovišt najdete na internetu. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Monika | 16.05.2020 | dotaz č. 1997
Dobrý den, je mi 28 a během cyklu se mi objevila v prsu u bradavky bulka na pohmat. Presne jsem ji nasla 5. Den menstruace. V rodině mame Ca prsu, teta zemrela ve věku 33let. Na prevenci usg mi nasly pouze cysty, vzdy pri objevu bulky. Ted s novou bulkou jsem u dr nebyla. Nevim zda mam počkat. Děkuji

Dobrý den! Nejspíše to bude jen cysta, změnil se pohmat v průběhu cyklu - pokud se nález zmenšil, tak buďte v klidu. Pokud by se nález zvětšoval, anebo si nejste jistá, objednejte se na ultrazvukové vyšetření prsů. s pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Zdenka | 13.05.2020 | dotaz č. 1994
V prosinci operace nadoru v prsu + odebrana uzlina.30x ozarovani. Uzivam 4 mesice Tamoxifen. Kdyz si vezmu prasek boli me celý člověk vek.Pripadam si jako zombi.

Dobrý den. Nevím, zda to byl dotaz. Ale případné obtíže určitě konzultujte se svým ošetřujícím onkologem

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Míša | 12.05.2020 | dotaz č. 1992
Dobrý den, jsem ročník 84 a včera (11.5.) jsem byla na preventivnim vysetreni prsou (sono) v nejmenovane nemocnici v Praze. Chodím každým rokem od ukončení kojení svého 2.syna, ciste jen z meho vlastniho rozhodnuti. V rodině sice mám babičku (85let), která před pár lety prodělala rakovinu prsu s následným odstraněním celého prsu. Predpokladam ale, ze vzhledem k veku me babicky, to neni brano tak, ze mam vyraznejsi riziko rakoviny prsu v rodine. Zaver zpravy z nemocnice zni: Vpravo je na rozhrani ZK (centralne) patrna hypoechogenni leze vel. cca 10x5mm s nahloucenymi dukektaziemi. K posouzeni dynamiky leze provedeme jeste jedno kontrolni UZ vysetreni v zari 2020. Obracim se na vas s prosbou o moznou konzultaci. Zdali je navrhovane casove rozmezi nasledne konzultace v nemocnici adekvatni. V den vysetreni jsem mela 6. den menstruacniho cyklu a nazacatku mentsruace jsem mela bolestivou bradavku, coz jsem ale v nemocnici osetrujicic lekarce opomenula sdelit. Na me pleti se mi 2.mesicem objevila zanetliva loziska (pricitala jsem to noseni rousek), s castym vyskytem bolaku, a ac mam smisenou plet, nikdy to nebylo az tak patrne, je tedy mozne, ze prochazim nejakou hormonalni nerovnovahou. Obcas take pri lehu na brise pocituji neprijemny tlak v prsou. Nastinila jsem strucny souhrn veci, ktere by v ramci konzultace mohly byt dulezite. Budu moc vdecna za moznost konzultace a domluve na dalsim postupu. Mam dve skolkove deti a nechci se od ted po dobu ctyr mesicu denne stresovat nad nezodpovezenyma otazkama. Potrebovala bych vic informaci. Pokud by bylo mozne se s vami spojit, rada i osobne, budu vdecna. S pozdravem Míša

Dobrý den! Jak uvádíte, zvýšené riziko kvůli babičce určitě nemáte. Je dobře, že chodíte na preventivní vyšetření. Nález v prsu, jak popisujete, je jistě nezávažný nález, a standardně se tento typ ložisek kontroluje na ultrazvuku v rozmezí 3 - 6 měsíců, jestli se nezvětšuje. Růst může být podmíněn nejčastěji hormonálními změnami. Pokud by se ložisko vyšetřujícímu lékaři nezdálo, postupoval by jinak - objednal by Vás k biopsii. Časové rozmezí kontroly je naprosto adekvátní a standardní pro všechna pracoviště. Důvěřujte lékařce, která Vás vyšetřila. Bolestivá bradavka může souviset s hormonálními změnami v průběhu cyklu, pokud na ní nevidíte změnu barvy, velikosti či tvaru, tak nejde o nic závažného. Prsy občas mohou bolet, to souvisí s hormonálními změnami, ale i velikosti, kdy velká prsa při poleze na břiše mohou být bolestivá. To co popisujete, odpovídá jen hormonálním změnám. Ty mohou být každý měsíc vnímané odlišně. Pleť pod rouškami nemá dostatečný přísun slunečních paprsků, tak může docházet k tvorbě pupínků, zejména u mastného typu pleti. Zbytečně se nestresujte, že jdete na kontrolní vyšetření. Jak už jsem psala výše, je to obvyklý postup a není třeba se zbytečně nervovat. Takových kontrolních vyšetření doporučujeme sami dost. Běžte v klidu na zářijovou kontrolu a užijte si léto. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Lara | 11.05.2020 | dotaz č. 1991
Dobry den, prosim jaky je rozdil mezi mastektomií a ablací. A v jakych pripadech se provadeji. Provedli mi mastektomii i kdyz nador byl maly a ve velmi ranem stadiu. Tak premyslim jestli jsem to jeste nemela konzultovat s jinym onkologem. Dekuji, pekny den

Dobrý den, mastectomie je totéž co ablace prsu. Rozsah operace prsu je daný velikostí a typem nádoru, jeho lokalizací a vztahem k prsu ( např. centrální umístění, poměr velikosti prsu a velikosti nádoru). V některých případech je sice jednotlivý nádor maličký, ale vyskytuje se v prsu ve více ložiscích - to také může být důvodem k doporučení odstranění celého prsu. Po ablaci prsu (mastectomii ) je dalším krokem plastická operace - rekonstrukce prsu. Její načasování záleží na plánované léčbě a typu nádoru. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Jozefina | 09.05.2020 | dotaz č. 1981
Dobrý den.Jsem po operaci nádoru v prsu a 20 ozařkách .Prs jsem měla hodně spálený a teď asi 3 týdny mám pořád bradavku a její okolí hodně tvrdé, nemůžu ji ani zmáčknout.Chci se zeptat jestli je to po ozařování normální nebo ne.Na kontrolu mám jít až za 2 měsíce,tak abych něco nezadnedbala.Dekuji za odpověď.

Dobrý den, nejspíše je to opravdu po radioterapii, takové obtíže můžou při větší reakci přetrvávat až několik měsíců. Nejlépe by bylo to ukázat lékaři, který se o vás staral při radioterapii.

MUDr. Karolína Hovorková


12345konec »(stránek: 98)