Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Zdeňka Trostová | 19.10.2017 | dotaz č. 731
Dobrý den, prosila bych o radu. Je mi 52 roků, menstruaci už nemám, ale poslední dobou mám citlivé hlavně pravé prso a to tak, že prsní bradavka je zduřená a stačí chladněji, nebo špatný dotek prádla a je to bolestivé a bradavka je růžová a vystouplá. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tak jak Vaěe problémy , jedná se nejspíše o tzv.postmenopauzální hormonální změny, které mohou přetrvávat určtiou dobu po ukončení menstruace a nástupu menopauzy. Nějakou dobu, byt již nemenustruujete se ještě tvoří malé množství hormonů /nezminujete se, zda užíváte nějakou homronální léčbu/. Pokud by problém přetrvávál několik následných měsíců, objednejte se na specializované pracoviště mamologické. Tam Vás klinicky vyšetří a eventuální doporučí další. Přepodkládám, že mamografii máte provedenou a s normálním výsledkem.

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Božena | 18.10.2017 | dotaz č. 728
Dobrý den. Jsem po odstranění prsu a byla mi nasazena hormonoterapie lékem Tamoxifenem.Protože již dlouhodobě trpím na chronické záněty dutin a gynekologické záněty naordinovala jsem si doplněk stravy Imunoglukan s vitamínem C.Je vhodné takové užívání? Za radu mnohokrát děkuji a přeji pěkný den.

Dobrý den, pokud nebude překračovat doporučené dávky, tak tyto doplňky stravy můžete klidně užívat. S pozdravem MUDr.K.Hovorková

MUDr. Karolína Hovorková


Vedlejší účinky
Po léčbě

Marie Škubalová | 13.10.2017 | dotaz č. 727
Dobrý den, mám za sebou St.p. pravostranné mastektomii a revizi pravé axily pro invazivní duktální karcinom, G3/NS8/, pT2 N0 /0/5sn/cMO. Dále šest chemoterapií a užívám arimidex. Od poslední CHT uplynuly dva měsíce a já mám zhoršující se necitlivost na chodidlech, prstech na nohou i rukou. Co s tím? Děkuji za odpověď. Marie Š

Dobrý den, nevím přesně, jakou chemoterapii jste dostávala, ale podle Vašeho popisu se nejspíš jedná o poléčebnou neuropatii (porucha nervových zakončení) . Bylo by dobré aby Vás vyšetřil neurolog , ten podle nálezu doporučí nejvhodnější léčbu. Sama zatím můžete zkusit vitamíny B řady, volně prodejné preparáty na podporu nervových zakončení , také mohou pomoci masáže, sprchování teplou, studenou vodu (perličkové koupele ). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Kamila | 11.10.2017 | dotaz č. 725
Dobrý den, prosím informaci o léku Ovosan - je to lék nebo doplněk stravy, nebo něco podobného jako Wobenzym (urychlovač hojení)? Před deseti lety jsem sama prodělala léčbu rakoviny prsu. Podstoupila jsem operaci - ablaci pravého prsu a vhledem k povaze nádoru následně 4 cykly chemoterapie. Dnes jsem již i po plastice prsu a zaplať pánbůh ZDRAVÁ, 62 - letá aktivní důchodkyně. Bohužel v mém okolí onemocněla rakovinou prsu moje blízká kamarádka/spolužačka a moc se mi nezdá, postup a doporučení jejího ošetřujícího lékaře. Mnoho informací jsem od ní nevyzvěděla, neznám typ nádoru, vím pouze že má dvě ložiska v jednom prsu a plánovanou operaci (ablaci prsu) na únor 2018. V současné době je léčena hormonálně a lékem OVOSAN. Je to pracující důchodkyně a tak může vydat za lék ovosan (14.000,- Kč/měsíčně). Z Vašich stránek jsem v době své nemoci čerpala informace, oporu a doporučení. Tenkrát pan doktor Peha doporučoval jako podporu stravy, místo drahých preparátů, plzeňské pivo a Lučinu, což se u mě osvědčilo na jedničku. Proto bych chtěla znát Váš názor na přípravek Ovosan, připadá mi nehorázné v době težké nomoci doplácet takové peníze. Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji Všem Vašim pacientkám a čtenářům mnoho zdraví a pevnou vůli v boji se zákeřnou nemoci. S pozdravem Kamila

Přeji krásný den. V tomto se naprosto s prim. Pechou nadále shodneme, Ovosan bereme stále jako doplněk stravy, který sice může povzbudit celkovou imunitu, ale že by byl tak zázračný, jak firma tvrdí, to jsme dosud nezaznamenali. A máte pravdu že platit 14 000 Kč měsíčně je příliš moc. Prim v léčbě vaší přítelkyně určitě hraje předoperační hormonální terapie.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Evina | 06.10.2017 | dotaz č. 722
Dobrý den, v současné době se léčím na zhoubný nádor levého prsu. Je mě 61 let, nekouřím, zdravě se stravuji , celý život sportuji a své 2 chlapce jsem kojila do 1 roku věku. Absolvuji pravidelné mamografické kontroly ,které byly vždy negativní. Po roce po poslední kontrole jsem si nahmatala bulku, která byla po vyšetření zhoubná - jedná se o agresivní typ rakoviny 75%.Nastoupila jsem chemoterapeutetickou léčbu. Mám za sebou 4. cyklus a těžko tuto léčbu snáším...bolí mě klouby, mám spálené hlasivky, rty a celkově se cítím unavená. Po kontrolním mamografu a sonu mě bylo oznámeno, že nádor dále neroste a ustálil se na velikosti 2,5cm. Nyní mě byly ovšem naordinovány další 4 cykly chemoterapie s délkou aplikace 4 hodiny, údajně proto , že se jedná o agresivní typ rakoviny na kterou jiná léčba nezabírá. Mám z další chemoterapie obavy a psychicky mě to zneklidňuje. Nebylo by lepší provést nejdříve chirurgické odstranění nádoru a pak doléčovat ? Prosím o posouzení tohoto postupu a velice Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, takto naplánovaná chemoterapie je zcela správná a tento postup se používá vždy u takových typů nádoru - tedy před operací celkem 8 cyklů chemo (4+4). Operace by v žádném případě nyní nebyla vhodná. To , co pacientky s takovým nádorem ohrožuje, jsou především vzdálené metastázy. Před operací je tedy vždy nejdřív nutné "vyčistit" tělo od buněk, které se již mohly z nádoru někam jinam dostat, a zlikvidovat je. A to nic jiného nezvládne, než takováto chemoterapie. Bohužel chemoterapie je vždy pro pacienta náročná léčba s vedlejšími účinky, ještě jim nedokážeme úplně předejít. Vy pro to můžete udělat alespoň to, že se budete snažit pozitivně myslet ( promiňte, vím, že je to velmi těžké), dodržovat zdravou přiměřenou životosprávu a dostatečně odpočívat.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Bětka | 01.10.2017 | dotaz č. 718
Dobrý den , omlouvám se za dotaz, již jednou jste mně odpovídali, to bylo k diagnoze, která byla hned při kontrole po operaci, jsem po ni 4 týdny, byla jsem již předána na onk. a tam jsem dostala do ruky celou zprávu , ve které je změna a mám tedy invazivní dukt. ca středně diferen.22mm, s trabekulární , úpravou, mikrokal. zachycena suspektní lymf. původně bez, okraje po operaci jsou: 5mm nejbližší,8 mm od od boční stěny se stehem a 10 mm od spodiny, původně jsem měla hodnoceno HER2- neurčité, nyní po imunohis. vyšetření 1+, sentinelové uzliny byly odebrány 2 , původně N0, nyní po imun. barvení a prokrajování v 1 mikrometastáza , tak můj nález je T2 N1/mi/ M0, ER95%,PR95% Ki67 20% P 53 1%, byl mně odeslán vzorek na ONCOTYPE. DX. a podle toho bude léčba, na kontrolu jdu ,až 19.10, to bude 7 týdnu od operace , nebude to dlouho na začátek léčby , zatím žádnou nemám, operace byla parc. ,jako první a po té má následovat léčba adj. ještě mám jeden dotaz ,co znamená p 53 1%, Děkuji za odpověď.

Přeji krásný den. 7 týdnů od operace není problém a vyplatí se vyčkat na výsledek Oncotypu už s ohledem na to, že jste chemoterapii nechtěla. Takhle budete vědět, jestli s případného podání budete mít benefit. A p53 je protein kódovaný genem TP53 a zároveň transkripční faktor zabraňující vzniku nádorů. V plánu terapie není pro vás rozhodujícím faktorem.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Magdaléna | 29.09.2017 | dotaz č. 717
Dobrý večer, už nějaký čas jsem si všimla, že mám levou bradavku vpáčenou a kolem ní se mi kůže stáhne. Párkrát jsem objevila i bílý sekret, ale není to pořád. Ráda bych se zeptala, jestli je toto normální. Jinak žádnou bouličku jsem si nenašla. Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, jak to popisujete, vpáčená bradavka může signalizovat problém. Nicméně nemusí jít o nic závažného. Doporučuji dojít si na specializované pracoviště poradit se s lékařem. Ideálně tam, kde je lékař specializující se na problematiku onemocnění prsu. Prohlédne Vás a pokud bude potřebovat, doporučí další postup a vyšetření. Ve Vašem případě je vhodné ultrazvukové vyšetření. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Věra | 28.09.2017 | dotaz č. 716
Dobrý den, v lednu jsem podstoupila ablaci P prsu, 7. září jsem ukončila chemoterapie. Asi týden je jizva citlivá, v ráně mně píchá, pálí. Je to méně bolestivé v případě, že nenosím podprsenku. Mám se něčeho obávat? Na onko kontrolu jsem objednaná 26. října. Děkuji za odpověď. Věra

Dobrý den, na to bohužel vůbec nemohu odpovědět. nejspíš to nic nemusí být, ale tyto obtíže musíte vždy osobně konzultovat s Vaším ošetřujícím onkologem - tedy pokud máte obtíž, dojděte si k němu co nejdříve na vyšetření.

MUDr. Karolína Hovorková


Prevence
Diagnóza

Kateřina | 28.09.2017 | dotaz č. 715
Dobrý den.Je mi 49 let.Menstruaci mám zatím pravidelnou.Trápí mě že nyní asi 15 dní před menstruací mě na dotyk začalo píchat v pravém prsu.V klidu a pohybu nic necítím jen na dotyk pod bradavkou resp. na dvorci dole mě při dotyku píchne.Takové jako citlivé místo.Pouze v pravém prsu.S nástupem menstruace bolest ustoupila,ale nyní,15 den cyklu,kdy jsem měla i ovulační potíže se bolest opět objevila.Souvisí to nějak s věkem a blížící se menopauzou?Samovyšetření obou prsů je v pořádku,každoroční mamografie(poslední před 10 měs.)vždy v pořádku.

Dobrý den! Tyto cyklické , často jednostranné bolesti bez pohmatového nálezu, se ve většině případů objevují od poloviny cyklu, tedy od období ovulace do menstruace, s jejímž nástupem odeznívají tak, jak to sama popisujete. Jsou ovlivněny hormonálními změnami během menstruačního cyklu, a neznamenají nic závažného. Častější bývají v období hormonální nerovnováhy, což může být v období před menopauzou. Určitě se neznepokojujte. Na screeningovou mamografii předpokládám, že chodíte pravidelně. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Po léčbě

Alina | 27.09.2017 | dotaz č. 714
Dobrý den, moje diagnóza je tubulární dobře diferencováný karcinom, pT1c, N0, G1, Er 80% a Pr 95%. Léčba ukončena 03/2016. Parciální mastektomie a LAVH + RT + Arimidex. Vzhledem k skolioze páteře a přetížení hrudní páteře mám občas bolesti zad, pletence hrudní končetiny, občas krční páteř. Jednou měsíčně chodím na fyzioterapii a většinou mě tam dají do pořádku. Mám dotaz: 1. Je fyzioterapie a lehká masáž šíje bezpečná (lymfedém)? 2. Jak je bezpečná lymfodrenáž (manuální a přístrojová)? Moje kolegyně chodila na lymfatickou masáž pravidelně a po 12 letech má metastáze v kostech. 3. Kdy mám nárok na přeměření denzity kostí a kdo mi napíše žádanku? Děkuji

Přeji krásný den. 1. Fyzioterapie a lehká masáž je možná a neměla by vás ohrožovat lymfedémem 2. Lymfodrenáže, jak ruční, tak přístrojové jsou bezpečné procedury a mohou se aplikovat buď jednotlivě, nebo i v kombinaci. Pokud měla vaše kolegyně metastázy po 12ti letech, nemělo to nic společného s lymfodrenážemi, bohužel meta by měla i bez nich. 3. Co se týká densitometrie, u našich pacientek už při zavádění terapie inhibitory aromatas děláme vstupní denzitometrické vyšetření a z krve odběry na kostní metabolismus a žádanky si píšeme my (popřípadě může žádat PL, endokrinolog, gynekolog)

MUDr. Petra Hrabětová


12345konec »(stránek: 32)