Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Iva | 15.02.2019 | dotaz č. 1418
V bazální vrstvě měkkých tkání na fascii pektor. svalu nejasně ohraničená léze smíšené echogenity i s podílem cyst složžek. V barev. mapování v okolí ložiska ani v ložisku nejsou cévy s vysokým ir. odebrány vzorky Jde spíše o cysty ? Pokud ano je rozumnější odstranit operativně nebo ponechat a sledovat? Objevilo se během 2 let pravidelně chodím na mamograf.

Uvidíte, jak dopadne biopsie. Podle toho se rozhodne, co dál. Pokud nebude závažné, asi by stačilo sledovat. Ale je třeba brát v potaz, že se jedná o nový nález. Další postup záleží na mnoha faktorech, ale zejména na výsledku biopsie a celkovém vzhledu bioptovaného okrsku. s pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Rekonstrukce prsu

Libuše | 15.02.2019 | dotaz č. 1417
Dobrý den, jsem rok po úspěšné rekonstrukci prsu implantátem a v listopadu 2018 jsem absolvovala rekonstrukci AMK. Uvažuji ještě o dotetování dvorce a bradavky kvůli barevnému sjednocení s druhou stranou, můžete mi, prosím, doporučit, kam bych se měla obrátit. Děkuji za odpověď.

Pro barevnou korekci dvorce a bradavky je lépe použít permanentní makeup. Velmi dobré výsledky a mnoho zkušeností v rámci zdravotních indikací má mgr. Částková, Na příkopě 17, Praha 1. Lékařská a zkrášlovací mikropigmentace. Estea.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

Ina | 14.02.2019 | dotaz č. 1412
Dobrý den, před třemi týdny mi byl provedena round block operace a SLN prsu vlevo s nálezem. Nyní se řeší další postup - léčba. Na poslední kontrole mi bylo sděleno, že okraje nádoru jsou čisté, výsledky z uzlin nebyly zatím známy, opětovně mi bylo řečeno, že bude následovat RT a poté chemoterapie. Nicméně souhrn z další kontroly je invazivní karcinom NST prsu, pT1c (1,5x1,9x1,8cm) NO (2xSLN), G3, PR-, ER-, Ki67 55%, c-erb 0 (negativní exprese), HEr: Ventan: 0, FISH HER2 - bez amplifikace, resekční linie intaktní-nejblíže dorzální okraj 3mm. Nyní mi bylo řečeno, že bude dříve probíhat chemoterapie (paklitaxel) a poté RT. Bohužel jsem se na kontrole nezeptala, jak dopadly výsledky z uzlin. Lze toto vyčíst z tohoto zápisu? Jaký může být důvod pro změnu (nejdříve chemoterapie)? Není mi z toho vůbec jasné, zda jde o vážný stav? Mohu požádat o lepší vysvětlení? Na onkologii jsem objednaná za dva týdny. Děkuji.

Dobrý den, podle mne muselo dojít ke komunikačnímu šumu - VŽDY se nejdříve dává chemoterapie a pak až je ozařování, žádný onkolog vám to nemohl říct obráceně. Pokud se týká uzlin, tak z výsledku lze vyčíst, že nebyly zasažené nádorem - odstraněny byly dvě. Dle našich indikací byste měla jistě dostat chemoterapii - vzhledem k typu nádoru . Ta by u nás proběhal ve složení 4x EC a 4x docetaxel - tedy celkem 8 cyků. Následně radioterapie a pečlivá dispensarisace.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Iva | 14.02.2019 | dotaz č. 1411
SONO PRSU v BAZÁLNÍ VRSTVĚ MĚKKÝCH TKÁNÍ V HZK NALÉHÁ NA FASCII PEKTOR. SVALU MÍSTY OD OKOLÍ NEJASNĚ OHRANIČENÁ LÉZE SMÍŠENÉ ECHOGENITY I S PODÍLEM DROBNÝCH CYST. SLOŽEK. VEL 33*17*34 V BAREVNÉM MAPOVÁNÍ VOKOLÍ LOŽISKA ANI V LOŽISKU NEJSOU CEVY S VYSOKÝM RI biopsie PROVEDENA. může i v tomto případě jít jen o tukový nebo cystu benig. ? Vznik původ? Poranění nikdy nebylo.děkuji moc.

Dobrý den! Těžko posoudit, co vyjde z biopsie. Mohla by to být jen změněná žláza, ale i ložisko. A nevím, zda si tam něco hmatáte, nebo to byl jen náhodný nález na sonu - samostatné sono? nebo sono po mamografii? Jsou tam drobné cysty, ale ne jedna velká cysta, tuková tkáň mívá jiný vzhled. Uvidíte z výsledku biopsie, obraz mám jen popsaný, tak se nedá jednoznačně určit, o co jde. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Hana Růžičková | 14.02.2019 | dotaz č. 1410
Dobrý den, chci se zeptat na situaci mojí matky. její 81 let. V lednu byla kvůli dlouhotrvající bolesti svalů na pažích a nohou hospitalizována v nemocnici a při vyšetřeních jí byl náhodou objeven malý žaludeční vřed (cca1 cm), jehož stěry ukázaly maligní prstencové buňky. Na PET scanu vřed "nesvítil", ale byl diagnostikován malý nádor v prsu (cca 1,2x1,4 cm). Byla provedena biopsie z prsu, nádor byl potvrzen, ale prý nesouvisí s nádorem v žaludku. Matka je v dobré fyzické kondici, všechna ostatní vyšetření spíše odpovídají mladšímu věku a byla jí doporučena operace obou nádorů (pravděpodobně najednou), na kterou má jít 11. 3. 2019. Můžete mi, prosím napsat Váš názor na tuto podle mě poměrně rozsáhlou operaci, případně jiné možnosti léčby? Děkuji

Dobrý den, z velmi stručného popisu nádorů lze situaci jen obtížně posoudit. V případě prokázaného malého tumoru žaludku je operace nejvhodnějším řešením . Nádory prsu bývají často tzv. hormonálně závislé a lze je léčit i bez operace, podáváním antiestrogenní tabletové léčby. Na druhé straně operace prsu není náročným výkonem a je-li maminka ve výborné kondici, může obě operace zvládnout dobře. Jedna narkóza bude jistě výhodou. Toto vše nejlépe posoudí lékaři, kteří znají komplexně její zdravotní stav a přesnou povahu obou nádorů. Domnívám se proto, že operace v jedné době pro ni může být vhodným řešením. Doporučuji podrobně konzultovat ošetřujícího lékaře a vše probrat před operací. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Prevence

Václav | 13.02.2019 | dotaz č. 1409
Dobrý den, mám 17 letou dceru, její babička i prababička měly rakovinu prsu. Jaký je pro ní nejlepší screening? Děkuji

Dobrý den, na screening je zatím mladá. Zalezi též v kolika letech obě ženy onemocněly. Pokud to bylo po 60.roku věku není pro ni výrazněji vyšší riziko rakoviny prsu. Pokud byly mladší pak je nejvhodnější konzultovat vše s genetickým pracovištěm, které může stanovit tzv.miru rizika pro každého člena rodiny a s tim související následné kroky a kontroly. Zatím doporučuji pravidelně samovyšetreni , dale má možnost požádat svého gynekologa či praktického lékaře o klinické vyšetření. Pokud by si nebyla jistá je možné poradit se v nejbližší mamologické poradně či nascreeningovem centru v místě bydliště. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Monika | 13.02.2019 | dotaz č. 1408
Dobrý den, jaké je zvýšené riziko vynechání 4. AC chemoterapie ze 4 z důvodu špatného snášení ( vysoké jaterní testy, poškození žil,..) při zachování následné navržené léčby - 33 ozařování a následná hormonální léčba, Děkuji.

Přeji hezký den. Pokud byly v plánu 4 cykly a poslední nebylo možno podat pro vysoké jaterní testy a současně je další naplánovaná možnost RT a hormon. terapie, tak je riziko do budoucna minimální. naopak podání poslední cht. při vysokých jaterních testech by mohlo mít výrazné vedlejší nežádoucí účinky a ev. vám i zhoršit následně kvalitu života, pokud by došlo k většímu poškození jater.

MUDr. Petra Hrabětová


Prevence

Dagmar | 13.02.2019 | dotaz č. 1407
Dobrý den, je mi 43 let, 1,5 roku již nekojím. Po lehkém zmáčknutí prsou mi stále vytéká mléko. To mě nezneklidňuje, ale je divné, že z pravého vytéká žluté, hustší až lepivé konzestence, z levého bílé. Je to dlouhodobě. Teplotu nemám, prsa nebolí, na pohmat měkká. Menstruace pravidelná, obvyklá. Antikoncepci neberu. Prosím o radu, o co jde, případně, jak postupovat. Děkuji DP

Dobrý den , není se čeho obávat , jde o nezávažne změny , související s předchozím kojením. Někdy muže být i pět let a pokud není sekrece krvavá , jde pouze o hormonální změny S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Jana Šupíková | 12.02.2019 | dotaz č. 1406
Dobrý den ,jsem onkolog pacient- 2015 mi byla stanovena diagnoza rakovina pravého prsu. Strašné Vše jsem nějak přežila Ale ! Prso mi zůstalo mám jen malou jizvu. Odstranili mi 8 mízníh uzlin z pravého podpaží ,měla jsem 7 chemo,40 ozářek a rok bio léčby. Teď po 4letech jsem se náhodou dozvěděla co to obnáší a co mě čeká, když jsou uzliny pryč, protože jsem v nich měla metastáze. Chtěla jsem u ongologa prodiskutovat jestli bych neměla jít preventivně do lymfocenrta, bylo mi řečeno ,že ruka není oteklá doporučení nemůže napsat .( Dosud jsem neměla žádnou rehabilitaci) Ruka mě bolí, svrbí, je znecitlivělá, pocit že podpaží otíká, ale rameno to nebolí cvičím s ním, abych si ulevila .Onkolog vypsal žádanku na rehabilitaci. Bojím se ,že je to málo ,že něco je špatně . Dále, vím ,že je spousty žen i z horším hendikepem ,ale ptám se mám nárok na třetí stupeň invalidity ? Protože mi dělá problém už ten ,že píši ,pracuji s myší u PC a domácí práce to už vůbec nezvládám. Nabídky práce pro OZP jsou. Když se o ni hlásím ,chtějí fyzickou zdatnost ,já fyzickou zdatnost nemám. Komisi nemohu vysvětlit ,že práce pro mne není ,jakmile někam nastoupím ,vstupní doktor hned napíše nezatěžovat ruku . V tomto případě mě nepřijmou. Podotýkám ,že jsem měla do loňského roku třetí stupeň invalidity a komise mě přeřadila do druhého stupně s tím ,že si mám najít práci. Děkuji za jakékoliv vyjádření Šupíková Ústí n/L

Přeji hezký den. K prvnímu dotazu, pokud ruka není oteklá a přitom máte výše popsané potíže, určitě není chybou začít RHB a potom podle efektu ev. lymfodrenáže přidat. Pokud by nepomohly ani lymfodrenáže, lze se nechat vyšetřit i u neurologa, aby zhodnotil, jestli příčina brnění a znecitlivění nevychází např. i z páteře. Takže postupů je více a začít RHB lze. Jinak co se týká invalidního důchodu (jakéhokoliv stupně), není nárokovatelný, to znamená, že se nepřiděluje automaticky. Vždy záleží na postižení a zhodnocení posudkovou komisí. Vždy pomůže dodat co nejvíce zpráv, protože po onkologické stránce jste v kompletní remisi.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Jitka | 12.02.2019 | dotaz č. 1405
Dobrý den, 6.12.2018 mně byl diagnostikován karcinom prsu. Dle biopsie ER silně pozitivní ve 100% nád. buněk IRS12, PR JSOU pozitivní v 90% nád. buněk IRS 10. Ki 67 pozitivní v 10-15%. Onkoprotein p53 negativní. Onkoprotein HER-2/neu negativní, HER - skóre=0. Dne 21.1. 2019 operace parciální mastektomie vpravo + odebrány 2 uzliny. Závěr- invazivní středně diferencovaný duktální karcinom prsu, největší rozměr 15 mm, s perineurálním šířením a suspektní lymfangioinvazí, bez invaze krevních cév, s velmi těsným vztahem k bočními resekčnímu okraji - nelze spolehlivě vyloučit dosah (operatér mně ale po těchto výsledcích řekl, že prso mám v pořádku , tak předpokládám , že tkáň v uvedeném místě možná končila a v místě je implantát, který již 17 let mám.) ER pozitivní ve 100% IRS =10 , PR pozitivní v 95% IRS 12. Ki67 pozitivní ve 25-35% nádorových buněk. Onkoprotein HER-2/neu negativní HER -skóre =0. Uzliny - v obou se nachází částečná lipomatózní atrofie, ve druhé větší v subkapsulární oblasti metastáza středně dif. invaz. duktálního karcinomu. Největší rozměr metast. ložiska 2,5 mm. Dále je patrno šíření nádorových struktur za pouzdro uzliny do přilehlé tukové tkáně. Závěr metastáze duk. karcinom.prsu v jedné ze sentinelových uzlin s perinodálním šířením. Nýní mám jít znova na operaci exenterace axily - termín 5.3.2019. Vzhledem k nynějším výsledkům - horším oproti biopsii mám strach, zda termín druhé operace není pozdě. Mám pocit, že metastáze se mně šíři do celého těla a pořád se neléčím. Poraďte mně prosím, zda můžu něco udělat pro urychlení léčby a jestli s tímto postupem souhlasíte. Pro doplnění - od 2.1. 2019 beru Tamoxifen. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, při jedné pozitivní uzlině ze dvou je doplnění exenterace axily standardním postupem. Vzhledem k tomuto nálezu a typu nádoru v definitivní histologii předpokládám, že bude plánována chemoterapie. Proto by měla být operace provedena co nejdříve, interval 6 týdnů mezi operacemi resp. 3 měsíce mezi biopsií a poslední operací je zbytečně dlouhý. Jste sice zajištěná tamoxifenem, ten by měl šíření postihovat, ale bylo by vhodné domluvit se s operatérem a onkologem na co nejrychlejším provedení operace uzlin a poté zahájení příslušné léčby. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


12345konec »(stránek: 65)