Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Monika | 15.05.2018 | dotaz č. 1012
Dobrý den prosím o vysvětlení. Mám invaz.karcinomNST G2 T2NOMO, ER 98%, PR 95% HER-2 2+, FISH nefat, Ki67 10%, luminalA, st. IIA. Pet/CT bez meta.Léčbu mám jednou za 28 dni aplikaci Reseligo, a tablety Exenestane Accord. Je to správně. Děkuji. Před rokem mi zemřela 21 leta dcerka na rakovinu děložního čípku.

Hezký večer. Omlouvám se, ale není mi úplně jasné, co vlastně potřebujete vysvětlit. Všechno jste popsala, léčba je indikována správně. Vaší dcery je mi velmi líto.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza
Léčba

zdraví | 14.05.2018 | dotaz č. 1010
V dubnu 2018 jsem byla na operaci zmenšení prsou ze zdr. duv.zpráva z hist. v bloku a je zastižen okrsek lobulů s dilatací lumen vyplněných monomorf. buňkami , jde o lob.ca in situ Struktury lob. karc se v IHC vyšetření s protilát. E cadhein , p63,HSA vykrájely.v materiálu z rezervy je ml. žláza s fibrozně cysti. mastopatii a apokrinní metaplazii obv.typu UDH , velikost carc. in situ 0,73mm . Lékařka navrhla utz prsu zhruba v červnu a pak v říjnu mamograf,popř. mag. rezonanci.Tato zpráva mě vzhledem k mojí křehké psychice velice vystrašila.jaká je moje prognoza prosím o váš názor děkuji

Dobrý den, tento nález není zatím nebezpečný, vaše lékařka vám to naplánovala velmi správně. v případě, že by na vyšetřeních byly v čase nějaké změny nálezu, pak by bylo vhodné zopakovat odběr vzorku z příslušného místa.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Vedlejší účinky

Věra | 13.05.2018 | dotaz č. 1009
Dobrý den. Jsem onkologická pacientka (mastectomie 6/16). Skoro 2 roky jsem užívala Tamoxifen 20 mg. Teď po poslední kontrole mě změnili léky - Alozex 1 mg. Když jsem si přečetla jaké možné a četné vedlejší účinky má, zcela vážně uvažuji o tom, že ho nebudu užívat. Po Tamoxifenu jsem měla hy endometria a ztučnělá játra (váhu mám přiměřenou, BMI 24,01). Tak si říkám, na co mě bude relativně delší život bez projevů rakoviny, když jinak budu úplně nemožná. Nyní vedu skoro normální, přiměřeně aktivní život. Proto se chci zeptat, zda je možné Tamoxifen užívat dlouhodoběji. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, Váš onkolog Vám jistě řekl důvod, proč změnu navrhuje - nejspíše právě kvůli hyperplazii endometria. Vedlejší účinky léků jsou možné, nikoliv jisté. V případě, že by se projevily významné nežádoucí projevy, bude jistě k úvaze změna či vysazení léčby, ale většinou je tato léčba pro pacientky únosná. Nemohu posoudit, jak moc potřebná je hormonoterapie ve Vašem případě, ale obvykle se doporučuje na 5 let, zatím jste užívala necelé 2 roky . Měla byste ještě uvážit a probrat s ošetřujícím onkologem Vaše obavy. Možná najdete kompromisní řešení. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Karin | 11.05.2018 | dotaz č. 995
Dobry den, chtěla bych poprosit o názor jiného lékaře. Tak mě prosím neodkazujte na mého onkologa. Mám gen Brca 1,a třikrát negativní velmi agresivní karcinom. Měla jsem třetí stadium. Chemoterapie zabrala tak,že mě v uzlinach skoro vše zmizelo. Zůstala malinká bulka z dvou větších. Nadorovych buněk jsem měla 95%. . Nechci si dát odejmout celý prs . Jsou i případy kdy po odnětí obou prsou se objevili za rok u někoho metastazy v plicích. Považují to za velký zasah do těla a ztrátu pocitu zenstvi. V jakém případě je možné odstranit prs jen částečně s následným ozarovanim s touto diagnozou? Kolik procent lidi přežije když se odstraní prs částečně a kolik %je šance na přežití u odstranění celého prsu.? Je možné když je někdo v kompletní remisi podstoupit jen plastiku prsu,která se dělá většinou hlavně preventivne? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. U BRCA l se doporučuje prs odstranit. Triple neg. agresivní, tedy asi KI vysoké a G - tam se dobrá odpověď na chemo očekávala. I po ablaci, můžete mít, zvláště při tomto karcinomu další progresi. Nejde o rozdíl přežití v případě prs zachovávající operace, ale pravděpodobnosti další výskytu. Osobně jsem však dělával i prs zachovávající výkony. Nejsem zcela proti i při BRCA l pozit! Zvláště porot, že radikální operace prsu , nemá vliv na další progresi v orgánech.... Máte-li další otázku pošlete mně ji na vaclavpecha@gmail.com

MUDr. Václav Pecha


Léčba

Bianca | 09.05.2018 | dotaz č. 993
Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení mého stavu a případné prognózy: Dg. MKN-O 8500/32. Jsem 46, žena, nyní po kůži šetřící mastektomii + exenteraci axilly pro středně diferencovaný duktální karcinom - pT1c pN1 (1/6) M0 G2, NS 6, ER 90%, PR 20-40%, MiB do 10%, proliferační aktivita nízká, E-cadherin pozitivní, šíření nádoru v kůži neprokázáno. Bude následovat chemoterapie a radioterapie. Mám šanci na přežití 5 let? Děkuji Vám.

Přeji krásný den. Vzhledem k tomu, že na našem pracovišti statistiky moc v oblibě nemáme, protože mohou být zavádějící a záleží na mnoha faktorech, které jste popisovala - positivní je malá proliferační aktivita, G2, positivní hormon. receptory ... a které jste ani nepopisovala (zda jste před nebo po menopauze, jak veliká byla metastáza v uzlině, popřípadě rodinná zátěž, apod.), neradi se bavíme v procentech. Ale jsou různé práce a u jedné z nich např. udávají tato čísla: "Míra přežití pět let ve stadiu IIA karcinomu prsu, což znamená, že nádor je malý, ale má vliv na lymfatické uzliny, nebo je o něco větší, bez lymfatických uzlin zapojených, je 81 procent ". Ale to jsou obecná čísla, ve vašem případě budou jistě ještě vyšší.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Božena | 03.05.2018 | dotaz č. 991
Dobrý den Před 10 měsíci mě bylo odstraněno pravé prso pro karcinom.Jako léčbu užívám Tamoxifen.Asi před týdnem se mi udělala podélná mírně zarudlá větší skvrna mezi paží a lopatkou-Místo pod kůží je mírně zatvrdlé.Praktický lékař se nijak nevyjádřil. Děkuji za Váš názor.

Dobrý den, určitě je třeba nález ukázat vašemu ošetřujícímu onkologovi - může se jednat o různé problémy - například lymfatický otok nebo zánět. Také on vám doporučí vhodnou léčbu.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

helis | 29.04.2018 | dotaz č. 988
Dobrý den. Byla jsem odeslána na magnetickou rezonanci s tímto výsledkem . Na pravém prsu v rozhraní horních KK směrem k mammile ventrokaudalne je pruh hypointenzni žlázy, ve které nelze vyloučit samostatné T2 hypointenzni léze. Obdobný obraz modulární hyperintenzni asymetrie i na T1 FS obrazech. Kůže jemná a axily bez zvětšených uzlin. Po aplikaci kontrastu je levý přední bez ložiskových změn. Postkontrastne v pravém prsu patrná léze s vyšším enhancement po kontrastu velká 14x10 mm na rozhraní horních KK, známý histologicky verifikovaný ILC. Další susp. ložisko v pruhu žlázy, která se sytí nehomogenne, je ventrokaudalne v centrálních oddílech pravého prsu 16x10mm a další menší ložisko v pravo retroareolarne 8x6mm. Léze na sebe navazují, jsou spojené žlázou s neloziskovym sycenim, toto sycení může odpovídat intraduktalni komponentě ca . Vyšetření plic, jater negativní. Prosím o radu, jak Vy byste řešili případnou léčbu. Děkuji .

Dobrý den, vzhledem k tomu, že se jedná o lobulární karcinom s vícečetným postižením v prsu, jednoznačně bychom indikovali celkovou operaci pravého prsu - tedy mastectomii. Další léčba by pak bylo podle nálezu z definitivní histologie.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

ludmila | 20.04.2018 | dotaz č. 978
DOBRY DEN,JSEM 10MES.PO CHEMOTERAPII,6.MES.PO OZAROVANI,3MES.PO BIOLOGICKE LECBE RAKOVINY PRSU,NADALE UZIVAM TAMOXIFEN PO,KTEREM PRIBIRAM NA VAZE,CHCI SE ZEPTAT JESTLI MUZU UZIVAT VYROBKY NATUR HOUSE.JE MI 48LET.JSEM PO MASTEKTOMII.DEKUJI BOGNEROVA

Přeji krásný den. Vzhledem k tomu, že (alespoň jak popisují) jsou tyto přípravky výtažky z bylin, ovoce a zeleniny, neměl by být problém. Hodně štěstí

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Bartosz | 12.04.2018 | dotaz č. 970
Dobry den, I am looking for any information concerning breast cancer therapy with use of Ibrance (palbociclib) medication. I would like to know whether therapy with use of this medicine is partially, fully or not t all refunded from state insurance. On ministry web page I found only information about avarage prize of this drug in pharmacy shop. Hledám jakékoli informace týkající se léčby rakoviny prsu s použitím přípravku Ibrance (palbociclib). Chtěl bych vědět, zda je léčba užíváním tohoto léčivého přípravku částečně, zcela nebo zcela ne vrácena ze státního pojištění. Na ministerstvu jsem našel pouze informace o ceně této drogy v lékárnách.

Dobrý den, lék Ibrance je v CR hrazen na zvláštní žádost. Je možné použít pro pacientky s metastatickým, hormonálně pozitivním karcinomem prsu v kombinaci s lékem letrozol či faslodex. Léčba musí probíhat v Komplexním onkologickém centru. S pozdravem. The Ibrance medication is covered by insuarance company just with special application . Indicated in metastatic setting for combination with letrozol or fulvestrant (Faslodex). Treatment have to be performed in KOC ( Complex oncological centre - http://www.onconet.cz/ ). Best regards

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Dana | 09.04.2018 | dotaz č. 969
Dobrý den , Jsem po ablaci prsu pro DCIS. V imunohistochemii prokázána pozitivita estrogenových a progesteronových receptorů. Byla mi předepsána léčba Tamoxifenem, jehož popisované vedlejší účinky ve mě vyvolávají značné obavy. Sentinelové uzliny, které byly odebrány při ablaci, byly všechny negativní. Chci se zeptat, jaké další možnosti léčby se nabízejí, je-li nezbytně nutná následující léčba a o kolik se zvyšuje riziko recidivy onemocnění druhého prsu bez léčby. Zároveň mě zajímá, je-li možno předejít recidivě odstraněním prsní žlázy druhého prsu. V rodině doposud žádné onemocnění tohoto typu ani jiného nádoru nebylo. Doposud jsem byla zcela zdráva, neužívala jsem žádné léky ani jakoukoli hormonální terapii. Netrpím nadváhou (164 cm, 52 kg). A rovněž mě zajímá, existuje-li nějaká alternativní léčba. Děkuji Dana

Dobrý den. Žádná jiná léčba ve vašem případě neexistuje, a už vůbec ne alternativní. z Tamoxifenu nemějte strach, v příbalovém letáku každého léku jsou vypsané hrůzu nahánějící vedlejší účinky - výrobce se takto kryje před případnými žalobami. Bez užívání tamoxifenu je riziko návratu onemocnění vyšší až o 40% ( dle některých zdrojů.). Preventivní odtsaranění druhého prsu se v těchto případech neprování, nicméně pokud byste na něm trvala, je možné provést.

MUDr. Karolína Hovorková