Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Simona | 13.01.2020 | dotaz č. 1804
Dobrý den,prosím o názor na doporučenou exstirpaci po biopsii SWAB L prsu,klinický nález MK centrálně,7x5mm,nehmatné,axil.fyziol.Závěr zní :benigní nález,zastiženy fragmenty odpovídající sklerozujícímu papilomu.Bez invazivnívh nádorových struktur v rámci vyšetření.Netuším co přesně případná operace obnáší a zda je riziko velké,pokud bych se pro operaci nerozhodla.Výsledek jsem dostala poštou a je tam uvedeno:předáváme onkochirurgickému týmu ke zvážení exstirpace.

Dobrý den, nejdůležitější informace - kolik je Vám let. Osobně bych neoperova! Kontrola sono za 6 m a kontroly. V případě změny na sono, opakovat SWAB. Teprve při dalším NEJISTÉM výsledku operace. Ale nyní nejde o maligní změny a každý operační zásah do prsu je špatný! pecha

MUDr. Václav Pecha


Léčba

Růžena | 10.01.2020 | dotaz č. 1803
Dobrý večer, výsledkem biopsie je nález: invazivní karcinom NST mléčné žlázy, In situ komponenta není patrna. Angioinvaze nepřítomna. Vel.10x10x6 mm, D2-40 neprokazuje nádorovou angioinvazi , E-cadherin a p120: membránová pozitivita v nádorových buňkách. Estrogenový receptor v 100%, progesteronový receptor v 100% jader. Index proliferační aktivity: MI1B1 5%. Mamografie současně ukázala další útvary char. fibroadenomu vel. 10x5x6, v DZK s žlazovou tkání splývající oválný útvar vzhledu lipofibromu vel. 32x28x7 mm. V centru HZK cysty do 13mm. Bez infiltrovaných uzlin. Já bych se chtěla zeptat, zda se může při operaci ukázat, že i tyto další útvary jsou karcinom. Biopsie u nich dělána nebyla. Jaký je běžný léčebný postup u této diagnózy? Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, ostatní útvary jsou podle popisu nezhoubného charakteru, proto u nich ani nebyla doporučena biopsie. Je velmi malá pravděpodobnost, že v definitivní histologii budou mít jiný charakter. Vhodnost odstranění většího fibrolipomu proberete s ošetřujícími lékaři - chirurgem a onkologem. V léčbě je, vzhledem k malé velikosti nádororvého ložiska, na prvním místě operace, další postup bude potom určen podl e definitivní histologie. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Štěpánka | 07.01.2020 | dotaz č. 1796
Dobrý den, prosím o informaci, jaká je obyklá návaznost léčby. Jsem po ablaci L prsu. Měsíc po operaci jsem měla první ze 6ti chemoterapií, ta poslední byla 6. listopadu. Pak mě můj onkolog předal do péče radioterapie v okr. nemocnici s tím, že u nich budu absolvovat 25 ozařování. Nyní je již leden a pořád na mě s ozařováním nepřišla řada, prý toho mají hodně... Je mi z toho až zle. Je nebezpečí prodlení? KV kraj.

Dobrý den, dle celosvětového konsenzu by měla radioterapie začít za 3-6 měsíců nejpozději po poslední léčbě (tedy chemo). Nevím zda užíváte nyní hormonální léčbu (tabletky) . Pokud ano, tak už vůbec žádné riziko z prodlení nehrozí. Takže jste termínově naprosto v pohodě.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Ivana | 06.01.2020 | dotaz č. 1794
Dobrý den, dává se u hormonálně závislých nádorů vždy hormonální léčba? Vím, že chemoterapie není nutná u každého případu, ale jak je to s hormonální léčbou nevím. Děkuji

Pokud se jedná o hormon. dependentní nádory a není nějaká kontraindikace jejich podání jsou jako systémová terapie doporučovány vždy. Ale je to samozřejmě individuální s přihlédnutím k rizikovosti vlastního nádoru a přídatným chorobám.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Danica | 05.01.2020 | dotaz č. 1792
Dobrý den. Lecim se 2 měsíce s nadorem v prsu biologickou+hormonalni léčbou. Dočetla jsem se o tom, že příčinou civiliz.nemocí je mj i vysoka hladina homocysteinu v krvi. Tato se dá snížit správným dávkování vitamínů s kup. B. Věnoval se tomu MuDr.Erben. Jaký je na toto Váš názor? A je na závadu či přínos jíst vít.B při mojí léčbě? Příp.jinych vitamínů? Děkuji.

Dobrý den, to co propagoval pan Erben je naprostý nesmysl, nikdy nebylo nic takového vědecky podloženo. Ba právě naopak. Příjem vysokého množství vitamínů ze skupiny B může působit pro-růstově, tedy podporovat buněčné dělení a růst nádoru!!! To se týká především vysokých dávek vitaminu B12. Není třeba užívat jakékoliv vitaminy, pokud vám to přímo nedoporučí váš ošetřující onkolog. Doporučuji vám raději zdravou životosprávu s dostatečným příjmem vitamínů ve stravě.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Anna Spitzarová/ Aninka | 04.01.2020 | dotaz č. 1791
Vážení, j koncem července 2019 jsem podstoupila operaci pro ILC, při níž mně byl odstraněn kvadrant levého prsu a 21 axil. uzlin. Dvě z nich v nejnižší etáži byly postiženy metastázami, z nichž jedna navíc měla penetraci vazivového pouzdra. Hormonální receptory nádorových buněk byly jak pro estrogen tak pro progesteron 100%. Užívám proto od operace Tamoxyfen ebewe, 20mg denně. Další léčba spočívala v ozařování nejprve levého prsu a lymfatických uzlin všech čtyř etáží (50Gy) a v cíleném ozařování lůžka nádoru (16 Gy). Zajímalo by mě, zda po skončení této aktivní léčby (operace + radioterapie) se nějak ověřuje její účinnost, pokud ano, jakým vyšetřením nebo prostředky a také v jaké lhůtě. Děkuji Vám za odpověď. Anna Spitzarová

Přeji hezký den. každé pracoviště může mít trošku jiný harmonogram následného sledování pacientek po terapii. Jistě Vás bude čekat kontrolní mammograf + ultrazvuk. Podle závažnosti nádoru (stadia) se opakuje v určitých intervalech RTG S+P, UZ břicha, Scinti skeletu (ale to pouze u nejrizikovějších), u málo rizikových nádorů se tato vyšetření pravidelně po léčbě nedělají. Některá pracoviště ještě dělají pravidelné kontrolní odběry krve včetně markerů.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Martina | 30.12.2019 | dotaz č. 1788
Dobrý den, absolvují paliativní chemoterapii pro generelizaci karcinomu prsu. Jedná se o paclitaxel weekly. Krevní obraz mám v pořádku. Chtěla bych se zeptat,, je možné při této léčbě absolvovat permanentní makeup? Děkuji

Dobrý den, to bych Vám nedoporučovala, přeci jen je to miniinvazivní zákrok a viděla jsem po jeho absolvování i u zdravých osob výrazné reaktivní snížení imunity ( např.herpes infekci)

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Alča | 20.12.2019 | dotaz č. 1782
Dobrý den. Jsem 1 rok po částečné operaci prsu a ozařování. Byl nasazen lék Egistrozol a pro zmírnění vedlejších účinků byl cca po 3/4 roce změněn na Femaru. Poslední 2 měsíce mě silně začaly bolet a pálit chodidla , paty a klouby u kotníků. Na paty jsem docházela i na laser, ale nepomohlo. Uvažuji také o rázové vlně, ale protože trpím i artrózou, chtěla bych na nějaký čas vysadit Femaru, aby se prokázalo, že ta bolest není od užívání tohoto léku, ale souvisí s mým celkovým stavem. Nechtěla bych totiž lék měnit, protože mi jinak vyhovuje. Prosím o radu, na jakou dobu bych mohla Femaru bezpečně vysadit. Děkuji za Váš názor.

Dobrrý den, v takovýchto situacích doporučujeme vysadit lék na cca 14 dnů. Většinou již po týdnu vysazení by mělo dojít k ústupu obtíží. Pokud trvají i po 2 týdnech, nejedná se o vedlejší účinek léku.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Rozarka | 16.12.2019 | dotaz č. 1779
Dobry den v mesici duben tohoto roku mi byl zjisten zhoubny nador prsu. Nador byl odebrán a po té jsem musela podstoupit chemoterapie z 8 serii jsem absolvovala pouze 2 serie z důvodu pravostrana hemiparezu mozku proto jsem musela podstoupit 20 ozařování. Po skončení ozařování mi byly nasazeny léky na dobu 5 let a to Tamoxifen 2 tablety denně po ránu. Dotaz zní mohu po nich probrat na váze?,popřípadne pokud ano co pro to mužů udělat aby se tak nestalo.

Dobrý den, Tamoxifen se užívá obvykle v dávce 1 tbl. (20 mg). Jestliže užíváte 2 tablety, máte asi Tamoxifen 10 mg. Je to antiestrogenní léčba, která může zvyšovat tendenci k nabírání na váze. Jediným řešením je úprava jídleníčku a navýšení pohybové aktivity (v závislosti na Vašich) možnostech. Z Vašeho dotazu ale nejde poznat, zda hemiparéza vznikla přechodně po chemoterapii nebo se jedná o stav dlouhodobý, vzniklý ještě před onemocněním rakovinou prsu. Pokud se jednalo o cévní mozkovou příhodu v průběhu chemoterapie, bylo by vhodné poradit se s onkologem o jiném preparátu, než je tamoxifen. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Ivana D. | 10.12.2019 | dotaz č. 1774
Dobrý den, byl mi diagnostikován mucinózní karcinom prsu, který je prý v mém věku vzácný a má dobrou prognózu. Podstoupila jsem celkovou mastektomii prsu (nádor 4 cm, malé prso) a nyní mě prý čeká nejspíš chemoterapie a hormonální léčba. Uzliny byly čisté, takže teoreticky už je nemoc pryč. Bojím se vedlejších účinků další léčby (těch dlouhodobých) a také bychom chtěli ještě dítě (jedno dvouleté už mám). Je další léčba opravdu nutná? A je těhotenství hodně rizikové? Děkuji za váš odborný názor.

Přeji hezký den. Jestli je další léčba opravdu nutná, na to nemám dostatek informací. Ale pokud se týká otěhotnění po případné chemoterapii, nemusí být problém. Určitě na to upozorněte svého ošetřujícího onkologa, protože po dobu cht. se současně může podávat tzv. Zoladex, který utlumí hormon. aktivitu po dobu léčby a je potom větší šance na otěhotnění. Jinak na našem pracovišti máme mnoho zdravých miminek i po prodělané chemoterapii.

MUDr. Petra Hrabětová


12345konec »(stránek: 34)