Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Pavla | 22.03.2020 | dotaz č. 1912
Při ozařování prsu můžou se ozařky přerušit? Mám strach abych se nenakazila koronavirem tím dojižděnim na ně děkuji za odpověď

Dobrý den, ozařování není vhodné přerušovat. Pokud je pauza delší nebo se ozařování nedokončí, snižuje se jeho efekt. Radioterapeut ale může v průběhu léčby změnit schéma a např. snížit počet dávek ( mírným navýšením jednotlivé frakce). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

R. | 03.03.2020 | dotaz č. 1885
Dobrý den, čeká mě levostranná ablace. Výsledky genetiky budu znát jen dva dny před operací. Přemýšlím tedy nad oběma možnostmi. Pokud genetika vyjde negativně, z jakých důvodů je možné provést ablaci i zdravého prsu? Existují rizika či trvalé vedlejší účinky? Z jakých důvodů se provádí pouze jednostranná ablace, pokud původní diagnóza je nehmatný nádor, kdy se po částečné operaci ukáže, že se jedná o multifokální karcinom, který má 4 ložiska, které na mamografu nebyly vidět. Odstranění zdravého prsu možná sníží můj strach z dalšího vývoje, ale není to příliš razantní zásah? Stadium: pT1c (4 ložiska 15mm+8mm+6mm +4mm) pN0(0/3sn) M0, ER70-100%, PR 60-100%, Mib1/KI 67 10- 20%, c-erbB2 1-2+, Zoladex, Tamoxifen. okraje: NST i DCIS zasahuje do ventrálního okraje. Pokud jsem vše dobře pochopila, po ablaci už nebude třeba původně navrhovaná radioterapie. Je možné, že histologie této operace ukáže opět něco nového a navrhovaná následná léčba bude obsahovat ozáření nebo chemoterapii? Je ablace levého prsu + hormonální léčba dostačující? Děkuji za Vaši odpověď.

Přeji hezký den. Odstranění druhého zdravého prsu i s negativní genetikou je možné, ale ne všechna pracoviště jsou k tomuto zákroku přístupná. Jinak pokud by se ukázalo, že po ablaci se jedná o nález dalších ložisek, ev. i větších, nebo bude opět některé dosahovat do pektorálního okraje, ev. radioterapie se nedá vyloučit. Jinak z dosavadní histologie po první operaci se jedná o st. I.A, takže hormon. terapie by mohla být dostačující.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Dita Nováková | 27.02.2020 | dotaz č. 1880
Dobrý den! Doplněk k dotazu 1833---Děkuji mnohokrát paní doktorce Koževníkové za vysvětlení a uklidnění. Ještě jednou zopakuji .Carcinoma mammae 1.dx.,pT1c(m)pN0(0+1sn)M0 V 9/15ablace mamae 1.dx. Histol. v pravém prsu vícečetná ložiska ILC G2 + LCIS, v 1 ložisku tubulární karcinom G1, největší ložisko 15mm,LVI neg.,1sn negat. , ILC.ER 90%,PR 5% MIB asi 10%HER2+, FISH neg.Tubulární karcinom: ER 100%,PR30%,MIB do 5% HER neg. Tamoxifen 20mg..adjuvantně od 10/15 do 5.2.20. Změna hom.léčby na Letrozol 1-0-0. Mezitím další UZ hrudní stěny vpravo+axily -vpravo na hrudní stěně mediokraniálně v místě nového pohmatu hypoechogenní formace 17x9mm,v pravé axille nehomogenní formace charakteru nejsp.inf.uzliny.17x13mm,vlevo prs a axila bpn.Histologie: rec.stř.dif.ILC bez angiovaze.ER 95%,PR 60%KI 15-18% HER2 neu Ventana2+, FISH neg. A ještě znovu UZ V místě pohmatu vlevo mediokraniálně ložisko recidivy 16x8x17mm,prorůstá relat.hluboko do sval.vrstvy,v jizvě laterálně v podkoží další susp.ložisko 9x3mm,těsně pod kůží V bázi pravé axily nejspíš další ložisko,20 mm event.uzlina s prorůstáním přes pouzdro. Mám strach.Neboť má p.doktorka měla být dočasně nepřítomna ,poslala mne vyslechnout Seminář.A že prý mám brát prášky(TROZEL) a hlídat SONO. Jsem ráda.snad se ten nádor práškama rozpustí..? nevím. Jaké mám vyhlídky.? Jestli axily odstraňovat? toho se bojím, Děkuji za odpověď

Dobrý den, jak jsem psala posledně, u tohoto typu nádoruu má jednoznačně první místo hormonální léčba. Při prokázané první recidivě by mohla být doplněna ještě o speciální biologickou léčbu tzv. CDK 4/6 inhibitorem. Společně mívají ještě lepší efekt. Je však nutno žádat v příslušném Komplexním onkologickém centru. Nevím jestli správně rozumím pojem "vyslechnout seminář" - myslíte tím tým specialistů, kteří Vám sdělí společný závěr? Předpokládám, že takový tým by zařazení výše jmenované biologické léčby doporučil. Odstranění ložisek podle popisu není vhodné, není jisté, že by se podařilo odoperovat radikálně celé. Doporučuji tedy pokračovat v užívání Trozelu jako základní léčby a konzultovat příslušnou onkologii stran léčby CDK 4/6 inhibitorem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

BROŇA | 26.02.2020 | dotaz č. 1877
Dobrý den, jsem po operaci prsu. Proveden záchovný výkon. Diagnóza: C508 ZN- léze přesahující prs. Léze 21mm krát 15mm krát 15mm. Závěr: Dg: ca mammae 1. sin dne 5.2.2020 KE a vyš. SLN. Invazní karcinom NST (duktální) se solidně trabekulárním růstem, se středně zvětšenými mírně atypickými buněčnými jádry , miotická aktivita posunuje nádor dle Nottinghamské klasifikace k nízké diferenciaci (3+2+3= 8 ), pT1c, sentilová uzlina bez nádoru. ki 67 5%, ER 0%, PR 0%, her2neu negat. Původně před zákrokem navrženo ozařování. Nyní navržena chemoterapie AC 4 krát, po dobu 12 týdnů, dále dle stavu a dále v plánu radioterapie. Prosím o sdělení názoru a posouzení , zda je nutná v mém případě chemoterapie. Dostala jsem dle přání čas na rozmyšlenou- dva prac. dny. Nemám důvěru v chemoterapii , k zabíjení zdravých buněk. Pan primář mne nepřesvědčoval o tom, že chemoterapie mi bude teď, nebo v budoucnosti k prospěchu. Myslím si, že můj nádor byl zanedbatelný, podle příspěvků a dotazů pacientů. Již čtyři spolužačky po chemoterapiích po dvou letech stejně zemřely a v rodině i okolí znám pouze jednu kolegyni, které se rakovina nevrátila a žije. Nemyslím si, že je to můj případ, ale nerada bych se vystavila oslabené imunitě a dalším zdravotním problémům. Děkuji

Dobrý den, vzhledem k tomu že se svou povahou jednalo velmi agresivní a rizikový nádor, bych vám jednoznačně doporučila chemoterapii podstoupit. Tato léčba ve vašem případě statisticky významně snižuje riziko metastazování nádoru či lokální recidivy! Až po skončení chemo by mělo následovat ozařování. Rozhodnutí zda léčbu podstoupíte je však samozřejmě na vás. Při vašem nálezu, pokud navrženou léčbu absolvujete, máte velkou šanci na úplné uzdravení. Možná by bylo fajn si ještě o věci promluvit v onkologem na bezplatné Avon lince MammaHelpu - každou středu mezi 16-19h je k dispozici.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Nika | 26.02.2020 | dotaz č. 1876
Dobrý den, v červenci 2019 jsem prodělala částečnou operaci prsa - karcinom prsa T1N1M0. Nádor je vysoce hormonální a Her2 negativní. Následovala chemoterapie a teď bude následovat radioterapie a hormonální léčba. Před chemoterapiií jsme měla nádorový marker C 15-3: 14 a nyní po poslední chemoterapii paklitaxalem je marker 19,1. Marker 15-3 : 1,2. Trošku mě to znepokojuje, že marker c 15-3 se po chemoterapii se zvýšil. Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, v případě sledování po léčbě rakoviny prsu jsou markery jen pomocnou metodou. Hodnoty , které popisujete, jsou zcela uvnitř normálních hladin. Změny odpovídají běžnému kolísání, ke kterému průběžně dochází, není na nich nic podezřelého. Není důvod ke znepokojení. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Kateřina | 21.02.2020 | dotaz č. 1869
Dobrý den,je mi 45 let ,jsem po ablaci levého prsu.Před 3 týdny mi byla aplikována první injekce Zoladex 3.6mg a každý den ráno užívám Tamoxifen 20mg.Od prvního dne od podání injekce,mě začalo bolet v kříži.Každý den se to stupňuje,mám problém se zvednout,otočit,ohnout. Záda mám již 3 dny zatejpované.Volala jsem svému onkologovi a ten mi řekl,že to po těchto lécích být nemůže a mám navštívit praktika.Nikdy jsem na bolest v kříži netrpěla....myslíte že to poleví,protože vím,že to mám po těchto lécích.Moc děkuji za info,jsem bezradná......

Přeji hezký den. Sice Vámi popisované bolesti zad po injekcích Zoladexu nejsou úplně typický vedlejší nežádoucí účinek, ale samozřejmě nedá se vyloučit, že tu vztah není. Tím, že to vidíme velmi vzácně, nejsem Vám schopna odpovědět, po jaké době se stav ustálí. Protože jste oba léky začala brát dohromady, nelze ani odlišit, který lék bolesti vyvolává (pokud vůbec). Můžete zkusit na 3-4 dny vysadit tamoxifen a uvidíte, jestli přijde určitá úleva. Potom by to vypadalo, že se spíše jedná o reakci na Tamoxifen než na Zoladex a musela byste se domluvit s onkologem na ev. změně léků.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Michala | 21.02.2020 | dotaz č. 1866
Dobrý den, prosím o názor na další léčbu, která mě čeká. Výsledky biopsie ložiska 20 mm v DVK pravého prsu, suspektní uzliny: invazivní karcinom NST, G2 bez angionivaze ER100%, PR90%, MIB1 15-20%, HER2 neu 1+, neg. + DCIS G2. Absolvovala jsem neoadjuvantní chemoterapii 4xAC + 11xPACLITAXEL (z toho 7x v kombinaci s KARBOPLATINOU - přidáno kvůli zjištěné mutaci BRCA2+) + ZOLADEX. Operace 12/2020 oboustranná kůži šetřící mastektomie + exenterace axily. Pooperačně: tužší ložisko 15 mm s rozptýlenými elementy invazivního karcinomu NST G2 + DCIS: ER 70%, PR 0 %, MIB1 5%, HER2 neu1+ bez angioinvaze. Zastižena 1 uzlina z 8 vyšetřovaných s mikrometastázou 2 mm. Nejmenší vzdálenost nádoru je od ventrálního okraje 5 mm (20 mm od pektorálního okraje). Kvůli ztrátě PR receptoru doplněno vyšetření in situ hybridizací, které vyšlo pozitivní (FISH-diskordantní fenotyp). Aktuální léčba po operaci je hormonální Zoladex + Tamoxifen, dále jsem začala s injekcemi Herceptinu + možná ještě injekce Perjeta. V blízké době mě čeká ještě adjuvantní RT hrudní stěny a spádových LU. Je mi jasné, že můj mladý věk je sám o sobě negativní prognostický faktor s ohledem na návrat onemocnění v budoucnu. Bylo mi řečeno, že víc léčebných prostředků se nyní již nedá nasadit. Má to množství léčby (s celou řadou negativních účinků) po radikální operaci opodstatnění také s ohledem na agresivitu nádoru, nebo je to spíše dané mým věkem? S kým bych případně ještě svůj případ mohla konzultovat? Děkuji.

Dobrý den, léčba je daná především typem a rozsahem nádoru , věk je spíše druhotným ukazatelem. Věk diagnózy je ale důvodem pro genetické vyšetření, jehož výsledek potom může léčbu trochu modifikovat . Neoadjuvantní chemoterapie AC/taxany je standardní léčbou, platina je přidávána pro agresivní typy tumorů u pacientek s prokázanou mutací. Váš nádor byl primárně spíše středně agresivní, po prodělané chemoterapii zůstala nádorová populace se změněným chováním ( HER pozitivní) Doporučená léčba Herceptinem , případně s Perjetou je u podobných nálezů indikovaná. Vzhledem k předchozí léčbě to bude již bez chemoterapie, jen s pokračující antiestrogenní terapií. Pokud chcete dále konzultovat, doporučuji některé z pracovišť typu Komplexního onkologického centra, konzultaci si domluvte u člena mammárního týmu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Sobka | 17.02.2020 | dotaz č. 1857
Dobrý den, moje kamarádka má karcinom v prsu,čeká na operaci a brala Tamoxifen. Měla z něho nějaké problémy,proto jí byly léky změněny na Arimidex. Až doma zjistila, že je určený pro ženy v menopauze.Už má sice 51let,ale menopauzu(ani jakékoliv náznaky) ještě neměla, proto prosila onkologa o jiný lék-dalo jí to prý dost práce ho přemluvit,-prý ať nečte příbalové letáky a že se tyto léky dávají běžně i mladým ženám. Na nějaké infolince ohledně rakoviny prsou jí ale paní doktorka řekla,že k těmto lékům-které jsou určeny až po přechodu-by musela dostávat nějaké injekce,když přechod ještě neměla a že bez těch injekcí by jí léky nefungovaly. Prosím Vás,jak to tedy je-máme všichni strach,aby byla léčená dobře. Děkuji moc za informaci a přeji krásný den! Sobka

Dobrý den, lék Arimidex (anastrozol)je opravdu určený pro ženy v menopauze. Tedy mohou ho brát buď mladší ženy, které mají zároveň i Zoladex (injekce o kterých se zmiňujete, které navodí reverzibilní menopauzu) a nebo starší ženy po předchodu. Pokud vaše kamarádka menstruuje, tak by samotný Arimidex určitě brát neměla!

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Ruzena | 16.02.2020 | dotaz č. 1854
Dobré odpoledne, po operaci levého prsu a odstranění sentinelových uzlin mě čeká ozáření. Prosím, je možné někde dohledat z nezávislého zdroje ověřené informace o počtu pacientek, které absolvovaly ozáření v Protonovém centru v Praze? Jaká je situace ohledně této léčby v ostatních evropských státech? Našla jsem několik protichůdných novinových článků, výpovědi spokojených pacientek, četla jsem o stavbě dalších center v Evropě, ale neumím najít konkrétní čísla. Na stránkách České onkologické společnosti jsem našla informace, že je třeba vyčkat na další studie. Není zde napsáno datum, tj. nevím, jak moc je tato informace aktuální. Kde bych případné i zahraniční studie v návaznosti na moji diagnózu měla hledat, za předpokladu, že se nechci spolehnout jen na informace prezentované Protonovým centrem? Předem děkuji za nasměrování. Diagnóza: IC NST G2, ER a PR 100%, Ki 67%, e-erB-2 1+

Přeji hezký den. Bližší data můžete zkusit dohledat na Společnosti radiační onkologie, biologie a fyziky (srobf.cz). Ale zatím je stále tato léčebná metoda u dg. Ca prsu brána jako experimentální, určitě ne pro plošné využití.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Nika | 06.02.2020 | dotaz č. 1843
Dobrý den, léčím se s karcinomem prsu a včera jsem skončila série chemoterapií - 4xAC, 12X packli wekly. Nyní bude následovat radioterapie a hormonální léčba. Fyzicky snáším léčbu dobře, psychicky je to horší. Mám panický strach si prohmatávat prsa, že zase něco objevím. Jsem po parciální mastektomii a při mém prohmatávání prsou si v resekční dutině - plus mínus v místě nádoru hmatám jakoby malou špendlíkovou kuličku - zatvrdlinku, možná spíše jakoby hrubší místo. Je to opravdu nepatrné - tak se chci zeptat, mám v prsu klipy, tak zda se dají nahmatat. Prsa mám malé a nádor mi hned pod kůží. Moje diagnóza je invazivní duktální karcinom s DCIS komponentou T1N1( pozitviní 3 sentinelové uzliny, stejné vlastnosti jako nádor - ostatní čisté) MO, lymfavaskulární invaze v nádoru, Estrogen 90%, progesteron 100%, androgenní receptory pozitivní, HER2 negativní, Ki 67 10%, resekční okraj čistý. Předem Vám děkuji a přeji hezký den.

Přeji hezký den. Klipy se obyčejně vyhmatat nedají, ale podobné drobné "zatvrdlinky" v oblasti jizvy nebo spíše těsně pod jizvou bývají pooperační změny, které se mohou objevovat až v měsících a letech po operaci. Ale to jednoznačně odliší ultrazvuk.

MUDr. Petra Hrabětová


12345konec »(stránek: 36)