Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Jana | 05.02.2020 | dotaz č. 1841
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na léčbu karc. prsu neoadjuv.terapií a pouze parciální operací s vyjmutím 1.sentinelové uzliny u karcinomu T2N0M0 Grade 2 ,PR+, ER+ , Her2 negat. Nejsou měsíce neodjuv.chemo pro zmenšení nádoru a pouze parciální vyjmutí nádoru přílišné riziko pro návrat onemocnění a metastáze , než když by se operovalo ihned a odebral celý prs i všechny uzliny? Když byla při operaci 1.sentinel.uzlina čistá , je to dostatečně spolehlivá metoda jak určit, že nedošlo k šíření nádoru do těla a není třeba vyoperovat více uzlin? Chápu, že lékaři se snaží nezatěžovat pacientky radikálnějšími zákroky,než považují za nutné, ale nejsem si jistá, jestli to u nádoru ve 2.stadiu není příliš velké riziko, které by se mohlo později vymstít. Děkuji předem za názor z Vaší praxe

Dobrý den, právě naopak, předoperační chemoterapie (neoadjuvantní) je dnes převážně doporučována u nádorů větších než 2 cm ( tedy T2 a více). Slouží ke zmenšení a ohraničení nádoru a také k "vyčištění" těla od případných mikroskopických metstáz. Též je velmi dobře možno sedovat efekt léčby (pomocí UZ prsu) a případně tuto léčbu upravit včas. Ve vašem věku též je vhodnější proto, že je čas provést genetické vyšetření (trvá 3-4 měsíce než je výsledek) a podle toho pak i rovnou uzpůsobit rozsah operace prsů. Nikde nepíšete jak konkrétně byl nádor veliký - zda 2 či až 5 cm, podle této velikosti a poměru k velikosti prsů se též rozhodujeme, jaký rozsah výkonu bude nutný.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Eva | 05.02.2020 | dotaz č. 1840
dobrý deň, som po operácii pravého prsníka, na ktorom mi bol diagnostikovaný invazívny nešpecifikovaný karcinóm typu NOS veľkosti 8*5 mm. Vzhľadom na triple negat. podtyp, nízkodiferencovaný tumor s Ki67 40% je indikované podanie adjuvantnej CHT: sekvencia – 3x AC/EC --- 3x docetaxel +/- CFA alebo docetaxel +/- CDBCA. Potom bude nasledovať rádioterapia. Chcem sa spýtať, či môžem počas poberania chemoterapie prijímať aj intravenózne vitamín C 7,5g. Ak áno, koľko dávok mi doporučujete. Zároveň užívam ráno a večer po 1 tbl. zmes piatich čínskych húb (shitake, reishi, maitake, cordycesps a chaga). Môžem ich užívať aj počas chemoterapie, prípadne potom počas rádioterapie? Vopred ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, vitamín C je možné podávat i po dobu chemoterapie, ale nikoliv současně s chemoterapií ( tj. ne stejný den). Jako základ je doporučováno 12 dávek ( 2x týdně 7,5g). Každopádně je vhodné tuto doplňkovou terapii prodiskutovat s Vaším onkologem. Medicinální houby fungují jako imunomodulans, neměl by být problém užívat i v době chemoterapie, ale opět doporučuji informovat ošetřujícího onkologa. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Karolina | 01.02.2020 | dotaz č. 1834
Dobry den, jiz pres rok uzivam dene tamoxifen a kazdy mesic injekce zoladexu. Dneska jsem zjistila slabounke krvaceni ( spineni ) jakoby menstruaci? Vim, ze to neni mozne.. Tak nevim jestli resit navstevou gynekologa, nebo se to muze stat? Na gynekologii jsem byla pred par mesici a vse ok. Moc dekuji

Dobrý den, ono se to může stát i při hormonální léčbě, ale spíše vinou tamoxifenu, který může způsobit nárůst děložní sliznice a "špinění". Gynekolog by vám jistě měl udělat ultrazvuk vaginální - právě jak je vysoká sliznice. Pokud by byla vyšší, pak by bylo vhodné, aby vám onkolog změnil tabletky tamoxifen za jiné.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Dita Nováková/Ditule | 01.02.2020 | dotaz č. 1833
Dobrý den, jsem po mastektomii pravého prsu pro vícečetná ložiska invazivního lobulárního karcinomu -ve 3 invaz. lobul.karcinom grade 2 a 3 a vícečetná ložiska LCIS .Největší ložisko invazivního karcinomu 15 mm.Vyšetřena peroperačně sentinelová uzlina z pravé axily bez nádorové metastázy. IHC pozitivit Her2/neu 2+ v r. 2015 beru Tamoxifen .Kontroly-mamo,sono,kosti..v pořádku .Teď o vánocích v 2019/20 jsem si nahmatala buličku na hrudi .Byla mi provedena biopsie velikosti 17x9mm. Histologii nemám,ale poradím se s pí doktorkou o dalším postupu.Je tam prý malinký nález. Nevím ,co mě čeká,operace nebo ozařování? Kvůli docházení..Léčím se s RS,beru biologickou léčbu. děkuji za odpověď

Dobrý den, bez znalosti histologie se moc nelze vyjádřit. Obecně platí, že v léčbě lobulárního karcinomu má přednost hormonální léčbě. Pokud je tedy prokázáno 1 ložisko tzv. lokální recidivy, bez vzdálených metastáz, bude Vám změněna hormonoterapie a nejspíš bude doporučeno odstranění tohoto ložiska. Pokud jste nebyla ozářená, bude doplněno ozáření celé jizvy. Více Vám řekne Vaše onkoložka, která má k dispozici histologii a zná průběh Vaší léčby. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Růžena | 29.01.2020 | dotaz č. 1829
Dobré odpoledne, v rámci předoperačního vyšetření mi v krevních testech vyšel výsledek u neutrofilů 73,4, kde hned vedle je uvedena meze 45,00 -70,00. Co to znamená? Může to znamenat odložení operace? Ostatní krevní výsledky v normě. Diagnóza: Invazivní karcinomm NST G mammae I.sin cT1b (10 mm) cNO Mx. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Tato hodnota určitě operaci neodloží. S tím bych si nedělala starosti, jedná se o pouze minimální zvýšení podskupiny bílých krvinek, někdy třeba po proběhlé infekci, apod.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Xxx | 24.01.2020 | dotaz č. 1821
CA mammae I.sin T2N1Mx, z biopsie NST ca G2 ER 90%, PR 80%, HER2 neg., Ki67 20%, biopsie v levé axile, histologicky metastáza NST ca G2, uzliny zasažené 3, jedna se střelou 6,6mm, nádor 4,5x4cm fixován, uzlina semifixovana, 46 let, genetika dopadla dobře. Jsem nyní v CHT. Zanedlouho mě čeká operace -prs celý, předpokládám, že i uzliny. Otázkou je, zda odstranit i druhý. Sama bych se přikláněla k tomu, že ano + pozdější velká ženská operace. Prioritou je pro mě žít. Mám 8 letou dceru. Tolik bych chtěla slyšet, že to bude dobrý, ale nemám odvahu se zeptat, protože odpovědi se obávám.

Dobrý den, pokud genetika dopadla dobře, pak není důvod odstraňovat i druhé prso. Nicméně pokud byste vyloženě vy žádala, pak by vám mohli vyjít vstříc. V takovém případě by vám ale pojišťovna neuhradila rekonstrukci toho prsa co bylo zdravé ,později. Postup léčby by ve vašem případě měl být následný ( nevím vše podrobně, tedy alespoň z toho co jste zaslala): chemoterapie, poté radikální operace prsu + podpažních uzlin. Poté radioterapie stěny hrudní a spádové lymfatiky a hormonální terapie( kombinace injekcí á 4 týdny + tabletek denně - alespoň po dobu 5 let). Pokud nebyly zjištěny jinde v těle metastázy, máte určitě naději i na plné vyléčení!

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Jana | 23.01.2020 | dotaz č. 1820
Dobrý den , docházím na ozařování po operaci karc.prsu a před operací jsem měla ještě chemoterapie. S přibývajícími dávkami ozařování se cítím stále více unavená a pobolívá mě i více operované podpaží, než tomu bylo před ozařováním. Nastoupit ihned po ozařování na plný úvazek zpět do práce si zatím neumím moc představit.Je možné zůstat po ozařování ještě nějaký čas doma na neschopence , než se zlepší ta únava a případné další negativní projevy ozařování? Chtěla bych se zeptat , jaká je Vaše praxe ,nebo co mi doporučujete. Děkuji

Dobrý den, po dokončení radioterapie je určitě vhodné zůstat na neschopence, dokud se nebudete cítit lépe. Pokud bude únava pokračovat a neschopenka se bude blížit roku, můžete dokonce žádat o invalidní důchod ( obvykle je to na 1 rok). Je pak snazší vrátit se do práce - např. ze začátku na kratší úvazek a postupně navýšit. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Daniela | 23.01.2020 | dotaz č. 1818
Dobrý den, v roce 2018 mi bylo operováno levé prso s následnou histologií: invazivní karcinom NST grade 2 s příměsí DCIS grade 2-3, bez angioinvaze, volné res. okraje pro invaz. nádor min. 8 mm, pro DCIS kaudální 1,5 mm. IHC: ER 100%, PR 0-80%, při střední (35%) proliferaci, HER2:1+, SNB: 3x negativní, Oncotype DX RS skóre 18 - dolní hranice středního rizika. Proběhlo ozařování, následná hormonální léčba: Tamoxifen + Zoladex injekce. Jak dlouho by se injekce Zoladex, v mém případě, měly aplikovat? Děkuji moc za Váš názor

Přeji hezký den. Pokud máte uzliny negativní, tak se aplikuje Zoladex 2 roky a Tamoxifen 5 let.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Vendula | 20.01.2020 | dotaz č. 1813
Dobrý den, jsem po celkové mastektomii se SNB vlevo,( pravé prso odstraněno včetně lymfatických uzlin před 16 lety.) ráda bych znala výsledek. Prosím o přeložení z odborných zkratek do laického vysvětlení. V mastektomii invazivní karcinom NST grade 2 v terénu G2 DCIS bez zřejmé angioinvaze. V punkční biopsii ER 100%, PR 10% při nízké 7% profileraci (viz. B- 19 /7202) HERC 2 negativní. V mastektomii profilerace nízká ( 14% ) SNB 1x - ojedinělý ITC klastr mamárního ca ( 0/1). Topografie ( ICD- 0-3 ): C509 (vlevo): morfologie ( ICD -0-3):8500/32, CPO9, pTNM (8)pTc (12.0 mm ) NO (i+) (sn) sn uzliny )poz/ vyš ): 0/1 (pN) LO VO RO . Je nutná nějaká léčba? Děkuji

Přeji hezký den a moc se omlouvám, ale toto není úplně dotaz do mamma poradny. Jedná se o obšírnou odpověď, kterou byste měla řešit se svým ošetřujícím onkologem. Těžko jí popíšeme v pár větách na této stránce. A to samé se týká další terapie, ke které se vždy vyjadřuje celý tým, který zná i vaše přidružené choroby a předchozí historii druhostranného karcinomu.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Věra | 20.01.2020 | dotaz č. 1812
Beru Tamoxifen "Ebewe" 20mg 4. měsíc. Začínám mít problém se zrakem, který se stále zhoršuje. Přestávám rozlišovat písmena v textu. Brýle nepomáhají. Jsem 4 roky po operaci šedého zákalu, po které jsem četla bez brýlí. Tamoxifen se užívá dlouho, bude se zhoršovat zrak až ke slepotě? Jaký časový horizont lze očekávat? Děkuji.

Dobrý den, nebojte , po tamoxifenu ještě nikdo neoslepl. Obtíže vůbec nemusí s tamoxifenem souviset. Doporučuji dojít si na oční vyšetření a nechat si zkorigovat dioptrie. Někdy pacientky udáváají, že jim mírně vzrostly dioptrie při užívání tamoxifenu.

MUDr. Karolína Hovorková