Poradna ukončila k 30.6. svou činnost. Můžete však využít možnosti přečíst si již zodpovězené dotazy.

Kategorie dotazů:

všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Andrea | 01.05.2020 | dotaz č. 1969
Dobrý den, jen bych ráda upřesnila diagnozu z předchozího dotazu. Závěr histologie po operaci je Invazivní duktální karcinom grade 2 s četnými strukturami high grade duktálního karcinomu in situ. Carcinoma mammae 1. dx pT1c plus pTis pN0 M0,G2, stadium IB KI6710%, ER70%, PR0% Her 2 neu 0-negat Chtěla bych poprosit o názor na PR 0%(který je dle onkologa nepříznivý) a dále z nálezu histologie - patrná karcinomová lymfangiopatie, co tyto jevy v nálezu znamenají pro léčbu a její úspěšnost, metastáze, recidivu atd....Děkuji mockrát předem.

Dobrý den, po přečtení doplňujícího mailu bych opravdu volila radioterapii a tamoxifen. Riziko metastazování není velké, uzliny byly čisté, nádor nemá agresivní tendenci.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Andrea | 01.05.2020 | dotaz č. 1968
Dobrý den, prosím o rady v léčbě a výsledku histologie. v březnu jsem podstoupila operaci mastectomia partialis DCIS s přechodem do inv. duktálního ca, čeká mě ozařování a začala jsem brát tamoxifen, který mi předepsal můj ambulantní onkolog. Onkoložka mammárního týmu z nemocnice ale navrhovala jinou léčbu - odstranění vaječníků a užívání jiné hormonální léčby - zřejmě Inhibitorů aromatázy. Pro doplnění -mám 2 děti, další neplánuji, stále pravidelnou menstruaci, žádné známky přechodu. Z rozdílnosti navrhované léčby jsme zmatená. Z výsledků histologie nádoru je též "patrná karcinomová lymfangiopatie" a ER 0%. pochopila jsem, že jde o nepříznivé faktory, prosím o vysvětlení, případná rizika, jelikož názory onkologů se též liší. Ještě mám dotaz, zda je v mém případě potřebná scintigrafie. Děkuji moc za odpovědi na mé dotazy.

Dobrý den, na základě informací o typu nádoru a jeho povaze bych v tuto chvíli považovala za naprosto dostačující léčbu, která vám byla zahájena. Tedy radioterapii a hormonální terapii tamoxifen na 5 let. Nemám ale info o velikosti nádoru a stavu lymfatických uzlin, které mohou rozhodnutí o léčbě též ovlivnit.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Pavla Plačková | 28.04.2020 | dotaz č. 1966
Dobrý, den den prosím vás lékařka mi predepsala Tamoxifen 20mg diagnózu mám C501 Zn střední čast prsu musím ho užívat? Je mi 57 let a jak dlouho trvá rekonvalescence po ukončení ozařek a celého léčení a na levé paží mám lipom mám jít na odstranění jak trvá léčba u toho moc vám & děkuji za odpověď a omlouvám se že vás tímto obtěžuji přeji krásný den

Přeji hezký den. Pokud Vám onkoložka předepsala Tamoxifen, tak ho určitě užívejte, jinak by ho nepsala. Po ukončení ozáření do roka máte nárok na lázeňskou terapii, která Vám v rekonvalescenci určitě pomůže. A co se týká lipomu na paži, záleží na velikosti a umístění. Pokud je malý a nijak Vás neobtěžuje, není nutné ho vyndávat, v opačném případě se lze domluvit s chirurgem na odstranění .

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu

Hana | 28.04.2020 | dotaz č. 1965
mám nádor v pravém prsu (dolní vnitřní kvadrant) a malá prsa. Z tohoto důvodu mi lékař doporučil odstranění celého prsa. Po operaci již nebude prováděno ozařování ani chemoterapie, pouze hormonální léčba. Co nejdříve po operaci bych chtěla provést rekonstrukci prsu. Jsem z Prahy a četla jsem, že čekací doba je cca 12 měsíců a více . Prosím o informaci, zda jsou někde (i mimo Prahu) termíny příznivější.

S rekonstrukcí je nutné počkat do plné konsolidace jizev. Aby šlo opět operovat. Kromě toho i opakované anestezie u plánovaných výkonů je vhodné podstoupit s minimálním odkladem 6 měsíců. Pro rekonstrukci prsu je nezbytně nutný souhlas onkologa s rekonstrukcí prsu

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

JanaJin | 27.04.2020 | dotaz č. 1963
Dobrý den, po 16 ti dávkách chemoterapie a ablaci prsu mi dnes byl potvrzen pozitivní nález v sentinelové uzlině, na onkologickou kontrolu jdu za 14 dní. Prosím jaký mne čeká další postup. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Z takto stručného popisu nelze další postup určit. Záleží na typu a velikosti nádoru, rozsahu operace prsu , celkovém počtu odstraněných uzlin a dalších faktorech. Po zhodnocení Vám další postup sdělí ošetřující onkolog. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Pavlina | 25.04.2020 | dotaz č. 1961
Dobrý den jsem po vyndání karcinomu prsa nyní hormonální léčba tamoxifen a ozařování jsem teprve v půlce ale nyní mi začalo bolet prso na druhé straně jako ty žlázy podu žeber pod paži jako bych měla zdurele je to možné po těch hormonech bulku jsem žádnou nenahmatala děkuji Pavlína

Dobrý den, ano možné to je vlivem užívání tamoxifenu. Nicméně jistě toto konzultujte se svým onkologem.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Pavla Plačková | 24.04.2020 | dotaz č. 1958
Dobrý den mám za sebou 4 chemoterapie tet jsem ukončila 33 ozařek co mě čeká dal kdy můžu nastoupit do práce dělám kuchařku děkuji za odpověď

Přeji hezký den, ale co se bude dít dál musíte probrat s vaším ošetřujícím onkologem, který zná celou vaši nemoc. Jenom podle absolvované terapie nemůžu říct, co se bude následovat, zda budete brát hormonální léčbu nebo ne a kdy můžete nastoupit do práce.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Babi | 23.04.2020 | dotaz č. 1956
Modřina na prsu a bolest a paleni v prsu i v podpaždím

Dobrý den! Upřesněte, na co mám odpovědět.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Marie | 22.04.2020 | dotaz č. 1954
Dobrý den, dnes na pooperační kontrole po prs šetřícím výkonu mi bylo sděleno metastatické postižení 1 sentinelové uzliny (největší rozměr metastázy 5,3 mm). Zastižena perineurální propagace. Ventrálně se nádorové struktury nacházejí v termicky alterovaném okraji excise (v délce 1,1 mm), vzdálenost pektorálně je 7 mm. Za týden bude zasedat onkologický tým, který rozhodne co dál. Ale já bych už ráda věděla teď co mě asi tak čeká. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, neznám povahu nádoru, takže se mohu vyjádřit jen velmi přibližně. Vzhledem k pozitivní uzlině a pozitivnímu okraji bude jistě zvažována reoperace - rozšíření výkonu v podpaží (odstranění více uzlin) a rozšíření výkonu na prsu k dosažení čistého okraje. Záleží ale na typu nádoru, počtu odstraněných uzlin a dalších faktorech. Pooperačně bude jistě potřebné ozařování. K systémové léčbě se nedá vyjádřit bez znalosti typu nádoru a jeho chování . S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Danca | 21.04.2020 | dotaz č. 1953
Dobry den.Jsem1,5 roku po operaci prsu kvuli rakovine.Prs mam zachovaly,prodelala jsem pouze radiotherapii a uzivam hormonalni lecbu.Potize nemam,nebyvam nemocna,chci se zeptat ,jak moc je pro me koronavirus nebezpecny.Je mi 63 let.Dekuji

Dobrý den, nebojte se, infekce je pro vás stejně nebezpečná, jako pro ostatní ve vašem věku. Pokud budete dodržovat obecně doporučené zásady hygienické ochrany - rouška, mytí a dezinfekce rukou a nevyhledávat blízký kontakt na veřejnosti, pak je malá pravděpodobnost vážného onemocnění

MUDr. Karolína Hovorková