Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Daniela | 23.01.2020 | dotaz č. 1818
Dobrý den, v roce 2018 mi bylo operováno levé prso s následnou histologií: invazivní karcinom NST grade 2 s příměsí DCIS grade 2-3, bez angioinvaze, volné res. okraje pro invaz. nádor min. 8 mm, pro DCIS kaudální 1,5 mm. IHC: ER 100%, PR 0-80%, při střední (35%) proliferaci, HER2:1+, SNB: 3x negativní, Oncotype DX RS skóre 18 - dolní hranice středního rizika. Proběhlo ozařování, následná hormonální léčba: Tamoxifen + Zoladex injekce. Jak dlouho by se injekce Zoladex, v mém případě, měly aplikovat? Děkuji moc za Váš názor

Přeji hezký den. Pokud máte uzliny negativní, tak se aplikuje Zoladex 2 roky a Tamoxifen 5 let.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Vendula | 20.01.2020 | dotaz č. 1813
Dobrý den, jsem po celkové mastektomii se SNB vlevo,( pravé prso odstraněno včetně lymfatických uzlin před 16 lety.) ráda bych znala výsledek. Prosím o přeložení z odborných zkratek do laického vysvětlení. V mastektomii invazivní karcinom NST grade 2 v terénu G2 DCIS bez zřejmé angioinvaze. V punkční biopsii ER 100%, PR 10% při nízké 7% profileraci (viz. B- 19 /7202) HERC 2 negativní. V mastektomii profilerace nízká ( 14% ) SNB 1x - ojedinělý ITC klastr mamárního ca ( 0/1). Topografie ( ICD- 0-3 ): C509 (vlevo): morfologie ( ICD -0-3):8500/32, CPO9, pTNM (8)pTc (12.0 mm ) NO (i+) (sn) sn uzliny )poz/ vyš ): 0/1 (pN) LO VO RO . Je nutná nějaká léčba? Děkuji

Přeji hezký den a moc se omlouvám, ale toto není úplně dotaz do mamma poradny. Jedná se o obšírnou odpověď, kterou byste měla řešit se svým ošetřujícím onkologem. Těžko jí popíšeme v pár větách na této stránce. A to samé se týká další terapie, ke které se vždy vyjadřuje celý tým, který zná i vaše přidružené choroby a předchozí historii druhostranného karcinomu.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Věra | 20.01.2020 | dotaz č. 1812
Beru Tamoxifen "Ebewe" 20mg 4. měsíc. Začínám mít problém se zrakem, který se stále zhoršuje. Přestávám rozlišovat písmena v textu. Brýle nepomáhají. Jsem 4 roky po operaci šedého zákalu, po které jsem četla bez brýlí. Tamoxifen se užívá dlouho, bude se zhoršovat zrak až ke slepotě? Jaký časový horizont lze očekávat? Děkuji.

Dobrý den, nebojte , po tamoxifenu ještě nikdo neoslepl. Obtíže vůbec nemusí s tamoxifenem souviset. Doporučuji dojít si na oční vyšetření a nechat si zkorigovat dioptrie. Někdy pacientky udáváají, že jim mírně vzrostly dioptrie při užívání tamoxifenu.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

MK | 17.01.2020 | dotaz č. 1810
Dobrý den, v 6/17 jsem prodělala RAME vlevo s axilární disekcí (zasažena jedna sent. uzlina), následovala CHT 4x kombinace AC, radioterapie 25x, užívám Tamoxifen (ER,PR 100%) od 10/17 a od 4/18 přidán 1x měsíčně inj. Zoladex pro premenopauzální hormonální stav. Již před onkologickou diagnozou jsem měla zjištěn myom cca 2 cm, je stále přítomna progrese růstu i přes léčbu Zoladexem, gynekolog mi původně sdělil, že při mé léčbě by rozhodně neměl růst, mohlo by dojít i ke zmenšení, ale to se nedá s jistotou zaručit. V současnosti je vel. 47x42x41 mm a ze strany lékaře bez komentáře. Zneklidňuje mě, že stále roste. Je to normální? A ještě mě zajímá, jak dlouho se běžně Zoladex užívá, uvádí se 2-3 roky, mně bylo sděleno, že ho budu užívat 5 let, ale už teď mám stupeň osteopenie bederních obratlů, a to užívám Zometu infuze 1x/půl roku od 8/17. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Zoladex se opravdu dnes doporučuje až na 5 let. To že vám roste myom není způsobeno Zoladexem, asi by vám rostl tak jako tak. Myomy má velké množství žen a většinou není třeba to řešit operací. Je to nezhoubný útvar. Pouze pokud by vám působil obíže (krvácení, bolestivost), pak je vhodné ho operovat. Pokud by byla operace - určitě jako onkolog bych vám pak doporučila provedení radikální operace - tedy dělohu i oba vaječníky - i jako součást hormon. léčby - pak by již Zoladex nebylo nutné užívat, brala byste jen tabletky

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

ALENA | 15.01.2020 | dotaz č. 1809
Dobrý den.V listopadu 2018 operace prsu invazivní duktální karcinom : VHVK p T1 ap NO sn Mo, G1 ER 100% PR 1% MIB1 DO 5% HER2 neg, v 1/2019 radioterapie,léčba Arimidex..v 6/2019..léčba ukončena pro intoleranci... dlouhodobě léčena s osteoporozou.Kontrolní mamografie :12/2019stav po resekci vpravo v HK s pooperačními a postriradiačními změnami , benigní ložiska oboustranně nejv. vpravo v MK nejspíše cysty .drobný podezřelý žlázový okrsek v pravo v DK bez zřetelného korelátu v sono obraze. Onkologem doporučené sono s odstupem.V lednu kvůli dlouhodobé virozé a kašli naordinován obvodním lékařem DoxyHEXAL 100.Poslední týden bolest v zádech a na prsou..Může to souviset s ATB léčbou ? Vzhlem k mému onemocnění se bojím, zda se nemůže jednat o metastáze. Na onko jdu až v dubnu..moc se omlouvám a předem děkuji za odpověd...

Dobrý den, kašel a bolesti v zádech budou souviset s prodělávanou virózou, možná bude potřebný rtg plic a změna antibiotik. Metastázy nejsou pravděpodobné - nádor byl velmi malý s minimálními rizikovými faktory. Doporučuji navštívit praktického lékaře, který Vám napsal antibiotika a probrat s ním aktuální potíže. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

M.Z. | 15.01.2020 | dotaz č. 1808
Dobrý den, po prodělané léčbě rakoviny prsu beru již téměř rok tamoxifen. Cítím se poměrně dobře, ale velmi mne obtěžují návaly horka, ve dne i v noci téměř každou hodinu či dvě. Četla jsem, že je možné denní dávku 20mg rozdělit na dvě denní dávky. Mohlo by toto rozdělení trochu pomoci? Děkuji.

Přeji hezký den. Určitě tuto možnost vyzkoušejte, opravdu se některým dámám uleví. Pokud by vám vyhovovalo dávkování 2 x d., lze si nechat předepsat Tamoxifen á 10mg a brát 1-0-1 tbl., abyste nemusela půlit tbl. á 20mg.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Pavel | 13.01.2020 | dotaz č. 1806
Dobrý den.Muž, 23 let.NO: negativní FA: negativní.RA: negativní. Status presens: Trpím ostrou řezavou palpační bolestí u jednoho levého prsa laterálně a pod bradavkou, která je vystouplá a odlišná od druhého prsa. Vizuální charakter se mění během dne ale bolest na pohmat přetrvává. Hmatná hypetrofická tkáň cca 5x1 cm. Jedná se o patologi nebo fyziologii prosím?

DObrý den, doporučuji zajít na specializované pracoviště. Nepíšete zda jste již mel nějaké vyšetření. Pokud jste již měl sonografické vyšetření, pak zřejmě se u Vás vyvinul okrsek mléčné žlázy - tzv. gynekomastie. Není nebezpečné,ale může bolet. Bolestivost též vůbec nemusí souviset s prsy, ale vycházet z hrudního koše. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Simona | 13.01.2020 | dotaz č. 1804
Dobrý den,prosím o názor na doporučenou exstirpaci po biopsii SWAB L prsu,klinický nález MK centrálně,7x5mm,nehmatné,axil.fyziol.Závěr zní :benigní nález,zastiženy fragmenty odpovídající sklerozujícímu papilomu.Bez invazivnívh nádorových struktur v rámci vyšetření.Netuším co přesně případná operace obnáší a zda je riziko velké,pokud bych se pro operaci nerozhodla.Výsledek jsem dostala poštou a je tam uvedeno:předáváme onkochirurgickému týmu ke zvážení exstirpace.

Dobrý den, nejdůležitější informace - kolik je Vám let. Osobně bych neoperova! Kontrola sono za 6 m a kontroly. V případě změny na sono, opakovat SWAB. Teprve při dalším NEJISTÉM výsledku operace. Ale nyní nejde o maligní změny a každý operační zásah do prsu je špatný! pecha

MUDr. Václav Pecha


Léčba

Růžena | 10.01.2020 | dotaz č. 1803
Dobrý večer, výsledkem biopsie je nález: invazivní karcinom NST mléčné žlázy, In situ komponenta není patrna. Angioinvaze nepřítomna. Vel.10x10x6 mm, D2-40 neprokazuje nádorovou angioinvazi , E-cadherin a p120: membránová pozitivita v nádorových buňkách. Estrogenový receptor v 100%, progesteronový receptor v 100% jader. Index proliferační aktivity: MI1B1 5%. Mamografie současně ukázala další útvary char. fibroadenomu vel. 10x5x6, v DZK s žlazovou tkání splývající oválný útvar vzhledu lipofibromu vel. 32x28x7 mm. V centru HZK cysty do 13mm. Bez infiltrovaných uzlin. Já bych se chtěla zeptat, zda se může při operaci ukázat, že i tyto další útvary jsou karcinom. Biopsie u nich dělána nebyla. Jaký je běžný léčebný postup u této diagnózy? Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, ostatní útvary jsou podle popisu nezhoubného charakteru, proto u nich ani nebyla doporučena biopsie. Je velmi malá pravděpodobnost, že v definitivní histologii budou mít jiný charakter. Vhodnost odstranění většího fibrolipomu proberete s ošetřujícími lékaři - chirurgem a onkologem. V léčbě je, vzhledem k malé velikosti nádororvého ložiska, na prvním místě operace, další postup bude potom určen podl e definitivní histologie. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Genetika

Nika | 10.01.2020 | dotaz č. 1801
Dobrý den, v listopadu 2019 mi byla zjištěna mutace BRCA1 (testování na základě zjištěné mutace BRCA1 u otce, kt. prodělal ca prostaty a zemřel v 65 letech na ca pankreatu, + otcovo matka zemřela v 36 letech na ca na pankreatu a žaludku, otcův otec měl ca prostaty). Nikde v rodinné anamnéze ca ovaria ani prsou není. Děti nemám a již neplánuji mít. Sportuji, obecně vedu velmi aktivní život. Místo mastektomie, o kt. jsem přesvědčená, že by kvalitu mého sportovního života snížila, volím prev. sledování (t.č. na FNKV). Ca ovarií je ale údajně na rozdíl od ca prsou včas těžko zjistitelný a prognóza vyléčení špatná. Je riziko onemocnění ca ovarií (a prsou) nižší vzhledem k tomu, že se v rodině nevyskytlo? Jaká rizika a následky jsou s operací - odstraněním vaječníků a vejcovodů spojená (kromě nemožnosti početní a předčasného klimakteria)? Preventivní odstranění vaječníků a vejcovodů se v případě mutace BRCA1 doporučuje v mladším věku než v mých 44 letech. Proč? Ve věku 22 - 33 let jsem byla bez menstruace (v důsledku vyšší fyzické zátěže, nikoliv HA). Mohlo toto hormonálně stabilnější období nějak snížit riziko ca ovarií? Velmi děkuji za odpověď. Nika

Vzhledem k tomu, že máte zděděné riziko mutace ze strany otce, jeho matka zemřela mladá na ca slinivky, tak se vlastně nedá z rodinné anamnézy nic o ca ovarií a prsu vyčíst. Proto je nutné předpokládat vysoké riziko nádorů prsu, až 85%, a riziko nádorů vaječníků také vysoké, až 60%. Jak dalece vám sportovní život mohl snížit riziko ca ovaria, nelze říci. nespoléhala bych se na tento faktor. Proto doporučuji preventivní gynekologickou operaci, protože ve vašem věku je velice důležitá, kromě rizik, která uvádíte, je zde i riziko řídnutí kostí, nicméně to lze řešit vit. D a doplňkem kalcia. Jste sportovec, takže fyzickou aktivitu máte. Preventivní operace prsou nemusí snížit kvalitu života, volila bych variantu s rekonstrukcí z vlastní tkáně. Ale pokud máte v prevenci každoročně magnetickou rezonanci prsou, dá se předpokládat, že by se karcinom prsu mohl najít v časném stadiu, bez rizika metastáz. Foretová

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.