Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Ota P. | 23.10.2018 | dotaz č. 1200
Dobrý den, je mi 72 let a jsem po ablaci levého prsu. Pravý prs mám odstraněn již 15 let. Zde byl multifokální mikroinvazivní diktuální karcinom grade DCIS. Uzlinové metastázy nezastiženy. Další léčba kromě prohlídek nebyla. Nyní je nález - Invazivní lobulární karcinom G2. Resekční linie negativní, 15 mm dorzálně, Angioinvaze :NE, Prčediktivní faktory (ER100%, PR 20%, Her2 negativní(1+) v resektátu Ki-67-12%. Všechny uzliny negativní. Klasifikace topografie: (ICD-O-3) C509 vlevo, 8520/32, dg.C509,pTNM(7): pT1c(12,5 mm). sn.uzlin 0/3, pNO 0/4, LO VO RO. Byla mi nasazena HT Alozex, po třech měsícíh vysazen - bolesti v kloubech, nyni nasazen Tamoxifen AL 20 na 8 let. Tamoxifen má celkem závažné vedlejší účinky, vzhledem k mému věku, rakovina dělohy, mozková mrtvice atd. mám artrozu 3. stupně a šedý zákal, půjdu na operaci. Mám dotaz, zda v mém věku je větší riziko vedlejších účinků HT - nebo vytvoření nádoru na jiném místě, Nebo zda existuje nějaký méně agresivní lék. Děkuji

Přeji krásný den. Obávám se, že tento dotaz je velmi obsáhlý a bylo by vhodné probrat tuto tematiku s vaším ošetřujícím onkologem, který zná i vaše další přidružené choroby. Ale pokud jste netolerovala Alozex a nemáte v anamneze rizikové nemoci jako cévní mozkové příhody, infarkty, operace křečových žil, apod., není důvod, proč Tamoxifen nepodat. Pokud budete chodit na gynekologické kontroly po 0,5 roce a včas se zachytí změny na sliznici, není ani riziko vzniku nádorového onemocnění dělohy. Jenom pokud byli jak píšete uzliny při operaci čisté, doporučené podání je 5 let.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Zdislava | 23.10.2018 | dotaz č. 1199
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem nyní po léčbě rakoviny prsu, absolvovala jsem parciální mastektomii, 14 chemoterapií, 33 ozařování. Zajímalo by mě, jak se pozná, že jsem úplně vyléčená? Před léčbou jsem měla scinti kostí, rtg srdce a plic a sono břicha, měla bych toto mít i po léčbě? Měla jsem i odběry krve na onko markery, jedna hodnota prý byla zvýšená, to je normální? mé hodnoty jsou CEA 3.37 ug/l , C199 méně než 0.6 kU/l, C125 22.1 kU/l, C153 24.9kU/l Mám poz.BRCA1, čeká mě ještě totální hysterektomie a totální ablace s následnou rekonstrukcí prsou. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, kontrolní vyšetření po léčbě ukazují aktuální stav. Vyléčení se dá hodnotit až s odstupem mnoha let, podle celkového průběhu. Onkomarkery mají ve sledování po léčbě karcinomu prsu jen doplňkový význam. Hraniční hodnoty jsou nevýznamné , jedině kdyby se zvyšovaly, je potřeba pátrat po důvodech. Zvýšení nemusí souviset s onkologickou chorobou. Každopádně vzhledem k známé mutaci BRCA 1 budete ve zvýšeném pravidelném sledování i po provedení profylaktických výkonů. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Zuzana | 23.10.2018 | dotaz č. 1198
V roce 2014 jsem po CA prsu, následovala radioterapie,cca 3 roky jsem užívala Tamoxifen bez jakýchkoliv vedlejších účinku, poté mi ho paní doktrorka změnila na egistrozol a nyní exemestan mylan. Mám nyní bolesti kloubů a brní mě pravá ruka(neurolog se domnívá, že by to mohly být karpály). Navíc jsem začala trpět návaly nekolikrát denně i v noci. U Tamoxifenu jsem tyto příznaky neměla. U nových léků jsem tyto vedlejší účinky vyčetla v příbalovém letáku. Mám 56 roků a tudíž bych měla mít klimakterium za sebou. Chci se zeptat, zda požádat pí doktorku na onkologii o změnu léků nebo to vydržet do června 2019, kdybych měla léčku tbl. ukončit.

Dobrý den, všechny hormonální léky (tedy i tamoxifen) mají za úkol blokovat účinek vašich vlastních hormonů na tkáně těla. Tedy vlastně i jako vedlejší efekt vyvolávají pocity návalů a pocení. Spíše je tedy mimořádné že jste i při tamoxifenu návaly neměla. Určitě vám doporučuji vydržet do 6/2019, benefit této léčby je určitě větší než její nežádoucí účinky. Jinak stran brnění ruky - problém může být jak od karpálů, tak i od krční páteře - to už je věc neurologického vyšetření. Určitě to není potíž související s hormon. léčbou.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Máca | 22.10.2018 | dotaz č. 1197
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné používat infračervenou relaxační podložku v remisi carcinomu prsu a po operaci axill. Děkuji za odpověď.

Přeji krásný den. Pokud netrpíte po operaci na lymfedem končetiny či prsu, tak můžete tento typ podložky používat.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Dana | 21.10.2018 | dotaz č. 1194
Dobrý den, jsem po totální mastektomii a 8x chemo, beru Letmylan od srpna minulého roku, mám zjištěnou polyneuropatii.. beru APO-GAP. Poslední 2 měsíce mám silné bolesti svalů a kostí nohou, po delší chůzi, nemůžu bolestí dojít. Mám dotaz zda to nemůže být po hormonech. Zároveň mám i problémy s L4 a L5. Prosím o radu, zda navštívit onkologii nebo neurologii. Děkuji.

Dobrý den, určitě o bolestech řekněte vašemu onkologovi - letrozol (Letmylan) může částěčně být i jejich příčinou. Může vám zkusit dát trochu jiný lék (anastrozol) - třeba vám nebude dělat takové potíže. Ale je to individuální, každy na tyto léky reaguje jinak. Pokud máte ještě polyneuropatii po chemo, je jisté, že nejspíš většina obtíží jde na vrub tomu. A v tom případě je to běh na dlouhou trať, a krom užívání nasazené medikace nelze dělat nic víc.

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

J.Ř. | 20.10.2018 | dotaz č. 1192
Dobrý den, jsem 2 roky po rakovině prsu ( operace, ozařování, hormonální léčba) a nyní jsem se dočetla, že používání antiperspirantů a nošení podprsenek přímo způsobuje toto onemocnění a jelikož používám oboje, tak se chci zeptat, jestli je to pravda nebo nikoliv. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, neexistuje seriozní studie, která by potvrdila zvýšené riziko při používání těchto preparátů. Takže, myslím, že se bát nemusíte. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence

Olina Francová | 20.10.2018 | dotaz č. 1191
Dobrý večer, je nějaká možnost jak si mohu (jako onko pacientka - rakovina prsu 2x, po 14 letech) zaplatit sama sono? Pojišťovna ho hradí jen jednou ročně, stejně jako mamografii. Ale já bych ráda sono po půl roce, kdyby se něco dělo, tak aby se to zjistilo co nejdříve. A ráda si to zaplatím! Jsem léčena na Bulovce. Mluvila jsem o tom s paní primářkou, ale jako onko pacientka si prý sono zaplatit nemůžu, neboť bych ho měla mít zadarmo. Pojišťovna ho však zaplatí jen jednou za rok. Zdravá pacientka si ho zaplatit může, ale my ne. Připadám si trochu jak v blázinci, ale samozřejmě nechci dělat nějaký rozruch, protože bych ráda byla ošetřována i nadále a rebelující pacienty nikdo nechce. Navíc stres není úplně to, co nám prospívá. V Mamma Help mi poradily, ať sem napíši, o této praxi zřejmě nevědí. Nemyslím si, že to může nějaký jednotlivý lékař změnit, ale mám to sem prý napsat, tak to píšu. Můžu jít do nějaké soukromé praxe, ale tam zas nebudou mít mé snímky pro srovnání.

Dobrý den! Myslím, že plně dostačující je ta frekvence, kterou Vám Vaše onkoložka stanovila. Určitě jí věřte. Není třeba častější vyšetření. Ale některé ženy (mezi nimi i Vy) mají pocit, že je to uklidní, když jdou na sono po půl roce. Pokud chcete ultrazvuk jako samoplátkyně absolvovat, tak se zeptejte na mamografii na Bulovce, protože tam mají Vaši MG dokumentaci. Ale na jiném pracovišti to nemá smysl, protože jinde o Vás nic nevědí, a není to tak ani správné. Ale myslím, že se zbytečně stresujete tímto požadavkem, jak už jsem psala, Vaše onkoložka ví, proč stanovila kontrolní vyšetření tímto způsobem. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Jana Růžičková | 20.10.2018 | dotaz č. 1190
Dobrý den.. Co je to prosím cystoid v prsu? Představuje to potenciální riziko karcinomu?

Dobrý den, jedná se o útvar, který je vyplněný tekutinou , neboli cysta. Cysty nejsou nebezpečné. Mohou se sice zvětšit doplněním tekutiny, v nádor se nemění, pokud jde opravdu o cystu. To bohužel takto pouze z této informace já nemohu potvrdit. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Rekonstrukce prsu

Sýkorka | 20.10.2018 | dotaz č. 1189
Dobrý den,léčím se s rakovinou prsu.Je mi 47 let,bude mi odstraněn levý prs.Jak vypadá implantát hrazený pojišťovnou?Je možné později i plastika bradavky,na vlastní náklady?Nebo jaký je vlastně postup po odstranění prsu?

Důležité je aby s rekonstrukcí ve vhodném čase po snesení prsu byl ztotožněný onkolog a souhlasil s rekonstrukcí. Rekonstrukční postup je prováděny ze zdravotní indikace a pro pacientku neznamená ekonomické náklady.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

Alča | 19.10.2018 | dotaz č. 1187
Dobrý den. Moje diagnoza je: Ca mammae l.sin HZK, DIC - indikováno k lumpektomii + SLU l. sin. Nyní jsem po operaci . Nádor odstraněn, lymfatická uzlina bez nádorových struktur. Čeká mě ozařování a byla mi nasazena hormonální léčba lékem Egistrozol. Prosím Vás o zodpovězení 2 otázek. Protože se jedná o ozařování levého prsu, dočetla jsem se o metodě ozařování se zadržením dechu. Nevím, zda onkocentrum v Liberci, kde mě budou ozařovat toto provádí a zda je tato metoda důležitá pro případnou ochranu srdce. Druhá otázka směřuje k velmi častým vedlejším nežádoucím účinkům léku Egistrozol a zda by nestačilo vzhledem k mému věku a kvalitě života pouze ozáření. Děkuji Vám předem za odpověď.

Dobrý den. 1. v Liberci mají kvalitní ozařovací přístroj včetně velmi kvalitního systému plánování. Tento systém spočítá přesně, jaká dávka záření kam půjde, a hlídá, aby nebyly překročené bezpečné dávky na zdravé tkáně. U ozařování prsu není nutné používat metodu řízeného dýchání. 2. byť v příbalovém letáku jsou vypsané doslova "děsivé" nežádoucí účinky, jedná se o léky bezpečné a hlavně VELMI ÚČINNÉ! Hormonální léčba je vlastně léčba adekvátní svým působením chemoterapii a významně snižuje riziko recidivy nemoci či jejího metastázování. Proto Vám nedoporučuji rozhodně lék vysadit

MUDr. Karolína Hovorková