Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Po léčbě

Alexandra | 25.03.2020 | dotaz č. 1915
Dobrý den, teta mého manžela přišla o obě prsa. Dostala silikonove vycpavky do podprsenky. Jsou tezke. Existuje lepsi varianta? Je to starsi dama. Pozadala me o pomoc.

Dobrý den, jsou různé varianty epitéz, toto musí vyřešit přímo ve zdravotnických potřebách s prodejcem. Ten může dát paní k vyzkoušení různé typy prsních náhrad. Včetně ev. co nejmenších - tedy nejlehčích. Nicméně pokud si již nějaké vybrala a nevyhovují ji, pak nárok od pojišťovny na proplacení dalších má až za 2 roky , bohužel..

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Pavla | 22.03.2020 | dotaz č. 1912
Při ozařování prsu můžou se ozařky přerušit? Mám strach abych se nenakazila koronavirem tím dojižděnim na ně děkuji za odpověď

Dobrý den, ozařování není vhodné přerušovat. Pokud je pauza delší nebo se ozařování nedokončí, snižuje se jeho efekt. Radioterapeut ale může v průběhu léčby změnit schéma a např. snížit počet dávek ( mírným navýšením jednotlivé frakce). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

ninkacik | 21.03.2020 | dotaz č. 1910
Dobry den, som 3 mesiaci po absolvovani RAT v znizenej davke , vzhladom na nizkorizikovy nador (multifokalny tubularny/kribriformny, pT1b, Grading 1)bez chemo. Po RAT mam vsak mam problem s dychanim, tazsie sa mi dycha,s pocitom nedostatocneho nadychnutia, bolo mi vysvetlene, ze pluca su po RAT ciastocne fibroticke. Inak sa citim dobre, neliecim sa na nic. Patrim medzi rizikove osoby v suvislosti s korona virusom? Tiez by som chcela vyjadrit podakovanie a obdiv za tuto fantasticku poradnu, velka vdaka celemu timu.

Dobrý den, pokud se u vás objevila postradiační pneumonitida, určitě vám doporučuji se před nákazou více chránit - vaše riziko je vyšší. Pečlivě dodržujte všechna hygienická opatření a pokud je to jen trochu možné, vyhýbejte se kontaktu s dalšími lidmi.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Lenka | 21.03.2020 | dotaz č. 1909
Dobrý den, prosím o vysvětlení zkratek ve zprávě onkologa mé praktické lékařce: dg C503, TNM Stadium: T2NxMO, G1, středně diferencovaný invazivní karcinom NST, M-8500/3 GII pTx. Imuniohistochemické vyšetření receptorů ER 100%, PR 90%, cerbB2 odpovídá score 0-1+. Ki 67 15%. Děkuji moc

Dobrý den, jedná se o popis nádoru, zřejmě předoperační. Dg. C503 = tumor v dolním vnitřním kvadrantu prsu, T2NXM0 = velikost tumoru v prsu 2-5cm, bez postižení uzlin, bez vzdálených metastáz. Histologický typ NST (dříve duktální), středně diferencovaný (GII) = střední růstová aktivita. pTX znamená, že není určena velikost z operačního preparátu. Imunohistochemie upřesňuje chování nádoru a pomáhá v určení další léčby - ER, PR jsou hormonální receptory, jejich vysoká hladina znamená potřebu hormonální ( antiestrogenní) léčby , receptor cerbB2 skóre 0-1 znamená nízkou růstovou aktivitu, stejně jako nízká hladina Ki 67. Podle popisu se jedná o středně až nízce agresivní tumor. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Ostatní

SonaP | 20.03.2020 | dotaz č. 1907
DOTAZ č. 1: Musím dezinfikovat roztokem jaru (jak přesně silným ?, SAVO doma NEmám) i pracovní kuchyňskou desku po převzetí nákupu od kurýrní služby ? Nebo si mám k nákupu objednat pro jistotu i SAVO ? Kuchyňku v Praze v paneláku mám hned za bytovými dveřmi v předsíni, takže vir se na povrchy eventuelně(??) může dostat přímo z nějakého obalu od potraviny ?? Proto mne zajímá jak HYGIENICKY PŘESNĚ při převzetí nákupu postupovat ? Dotaz č. 2: a) Musím chirurgickou ústenku koupenou v lékárně v zataveném obalu opravdu hned vyhodit i když s ní eventuelně půjdu jenom na 2 hodiny 1 x týdně na nákup a nebo si jí vezmu pouze při styku s kurýrem přinášejícím nákup dole v domě (bydlím ve 3. patře) ? Automatické otevírání dveří u nás v domě už delší dobu nefunguje, takže dolů určitě seběhnout musím. b) Nebo by šla ústenka (mezitím uzavřená v čistém novém igelitovém pytlíku) použít i VÍCkrát bez dezinfekce - tom případě zhruba KOLIKRÁT ? c) Lze i tento typ ústenky nějak dezinfikovat a je to vůbec potřeba ? Pokud ano, tak čím a jak ? d) Šicí stroj ani zbytky bavlněných látek ani šicí gumy a další potřeby doma NEmám - existuje nějaký jiný JEDNODUCHÝ postup z čeho a jak dezinfikovatelnou "roušku" vyrobit ? Doplnění: Jsem sice už 17 let po léčbě, ale mám ještě několik dalších diagnóz (krevní tlak, cholesterol, štítná žláza, bakteriální alergie, snížená imunita). V chemické laboratoři jsem v mládí pracovala, ale doma mám jen nejnutnější běžné vybavení a jsem tu celou dobu sama, tak si také musím poradit sama (psychicky, fyzicky i zdravotně zatím o.k., v karanténě nejsem). Proto prosím pokud možno podrobnější instrukce, případně stačí i konkrétní odkazy na web. Moc děkuji. PS: Pokud myslíte, že některé informace by mohly být v současné době užitečné i pro další osamělé členky, souhlasím s ANONYMNÍM uveřejněním textu dotazů a hlavně odpovědí na stránkách Mammahelp.cz .

Dobrý den, s těmito dotazy se bohužel musíte obrátit na hygienickou stanici - telefonní čísla, včetně i bezplatných linek, jsou uvěřejňována i v televizi. Jsem onkolog a tato linka je vyhrazena pro dotazy týkající se léčby karcinomu prsu. Bohužel tedy ani neumím odborně odpovědět. Dle mého pohledu je třeba s rozumem dodržovat doporučená hygienická opatření - nosit ven cokoliv co zakryje ústa a nos - klidně šátek, šálu (chránite tím ne sebe ale případně ostatní - a stejně tak naopak), brát si v obchodě rukavice, které pak vyhodíte a umýt si hned doma ruce mýdlem a poté je vydezinfikovat. Na to ostatní vám neumím odpovědět.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Amálie | 20.03.2020 | dotaz č. 1906
Dobrý den vracím jse k dotazu číslo 1904 samovolně mi nic neteče jen kdys prs odstrikavam byla jsem na ginekologiy a dali mi mast bebanten že jsi to mám mazat prosím o vaší radu a odpověď děkuji

Dobrý den, Doporučuji neodstříkávat z prsu nic. Pokud by se vám na bradavce objevily změny a samovolně krvavý výtok objednejte se na vyšetření. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Jana | 20.03.2020 | dotaz č. 1905
Dobrý den paní doktorko. Chtěla bych Vás poprosit o radu. Jsem 1,5 roku po operaci prsu a ozařování.Pan doktor mi nasadil Tamixofen. Na internetu jsem našla, že při užívání tohoto léku není vhodné konzumovat grapefruit, že má vliv na účinnost léku. A jak je to prosím s citronem? A ještě bych se chtěla zeptat?Když mám po operaci v prsu titanové klipy a chodím na běžícím páse, (prsa se mi pohybují) může dojít v místech klipů k dráždění prsu? děkuji za odpověď J.

Dobrý den, Citrony ani pomeranče s tamoxifenem nevadí. Titanové klipy by neměly tkáň dráždit ani při pohybu, ale někdy může být celá operovaná a ozařovaná oblast hodně citlivá. Na sport doporučuji nosit pevnou podprsenku, muže být i kompresní. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Amálie | 19.03.2020 | dotaz č. 1904
Dobrý den kojim již dva roky, z levého prsa nekojim jen s pravého , s toho levého nekojiciho prsa jsem začla odstrikavat a šlo mi s toho mléko a z jedné dírky jakoby krev ale růžová i na hnedla , na sonu jsem byla v prosinci vše v pořádku prosím co byto mohlo být? Už to mám 4 den ale teče to jen kdys odstrikavam prosím o vaší odpověď děkuji

Dobrý den, neuvádíte zda teče samovolně, aniž byste si prs mačkala. Pokud ano doporučuji znova kontaktovat pracoviště, na kterém jste byla vyšetřená a zopakovat ultrazvukové vyšetření

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Surikata | 18.03.2020 | dotaz č. 1903
Dobry den, jsem 6.rok po operaci prsu, uzlina byla negativni,takze nasledovalo jen ozarovani. V soucasne době mam pouze hormonalni léčba Tamoxifen. Trpivam na zaněty nosohltanu, loni 2×,ATB zabrali az 3. Jak moc se mam bát nákazy koronaviru, vím, že o něm není moc informaci,ale nakolik je organismus oslabeny prodelanou nemoci? Na jiné nemoci se neléčím. Mám přemýšlet o nějaké karanteně, třeba neschopence?

Dobrý den, pokud jste již 6 let po léčbě, pak je pro vás riziko komplikací při nákaze stejné, jako pro zdravé lidi ve vaší věkové skupině. Jistě vám doporučuji dodržovat všechna opatření - časté mytí rukou, nošení roušky a co nejméně se stýkat s dalšími lidmi.

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

Ešubil | 11.03.2020 | dotaz č. 1895
K dotazu 1893: Paní doktorko, děkuji za velmi rychlou odpověď a chci Vám i Vašim kolegům poděkovat za to, že se nám, ženám, tak trpělivě věnujete. Rakovina prsu je pro každou ženu obrovský šok a nejhorším na tom jsou strach a obavy z neznámého. Proto je pro nás velmi důležité, že se můžeme zeptat na to, co nás trápí, co jsme se třeba zapomněly nebo obávaly zeptat svého lékaře, že můžeme požádat o další názor na problém. Vám všem velký dík.

Děkuji za všechny lékaře i nelékaře v Mamma Helpu za Vaši příznivou reakci, i pro nás je zpětná vazba velmi důležitá. Držím moc palce do další terapie a hezký (i když trošku koronarový) víkend :-)

MUDr. Petra Hrabětová