Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Po léčbě

Zuzka | 16.07.2018 | dotaz č. 1072
Dobrý den,jsem po léčbě CA in sítu pravého prsu a po hysterektomii s odstraněním ovarií,tamoxifen jsem příliš nesnášela,dostala jsem Femaru.Je to správně?

Dobrý den, ano, je to v pořádku. Užívejte jí dle pokynů vašeho ošetřujícího lékaře.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Dvorská | 13.07.2018 | dotaz č. 1068
Dobrý den,jsem 10 měsïců po operaci prsu pro onkologický nález a poslednï dobou cítím v nemocném prsu horkost.Bolest nepociťuji,mïsto zarudlé nemám.Prý jde o obvyklý jev po operaci.Je to tak?

Přeji krásný den. To, co pociťujete může být po operaci, ale spíše ještě po následné radioterapii. Existuje něco jako lymfedem ruky, ale také pouze prsu. Takže vhodné ukázat svému ošetřujícímu onkologovi a pokud by viděl počínající lymfedem, může doporučit lymfodrenáže. Někdy se horkost projevuje spíše večer po celém dni, nebo po větší námaze. jestli nejsou známky infekce (zarudnutí prsu, horečky), lze jenom chladit.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Lena | 11.07.2018 | dotaz č. 1066
Můžete mito prosím vysvětlit ? Děkuji . Vpravo v HZK jizva po extirpaci FA. Žláza vysoká redukovaná zavojujici při laktaci . Vlevo v axilarnim výběžku pouze drobná benigní LU vel.6-2mm. bez pathologickych ložisek. V obou axilach benigní nezvetsene LU.

Dobrý den , HZK = horní zevní kvadrant pravého prsu,tedy určení místa ,kde mate jizvu po předchozí operaci tzv. Fibrodenomu,což je odborný název pro nezhoubné ložisko. Vše ostatni je popis Vaši mléčné žlázy,která odpovídá tomů,že zřejmě kojite. Axilarni výběžek= opět určení místa ,při horním okraji prsu,kde se bězne vyskytují normální lymfaticke uzliny Axila= podpažní jamky. LU zkratka pro lymfaticke uzliny. S pozdravem.

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Agáta | 10.07.2018 | dotaz č. 1064
Dobrý den, pomalu končím neoadjuvantni chemo a mám před operací. Původní nález T2N1M0 v pravém prsu a axille, MR ukázala navic multicentrický nález. Kontrola ultrazvukem potvrdila zmenšení a změnu struktury nádoru, uzliny čisté. Mám na Vás 3 dotazy. Je podle Vás nějaká šance, že by mi při operaci nemuseli brát preventivně všechny uzliny? S ablací prsu mám asi také počítat, že? Doporučila byste při negativní genetice preventivně odstranit i dosud nepostižený prs - vzhledem k multicentricitě a nepřehledné mléčné žláze? Dekuji

Přeji krásný den. 1. pokud byl vstupní nález N1 a podána neoadj. cht., potom se exenterace axily provádí vždy, i když je UZ čistý. Je nutné vyšetřit, zda tam nepřetrvávají ještě nějako nádorové buňky a patolog speciálním barvením může odhalit i jednotlivé nádorové buňky, které na UZ samozřejmě vidět nejsou. Navíc se nemusíte bát, že vám odstraní všechny uzliny, těch jsou tam desítky a nikdy se neodstraňují všechny. 2. pokud byl nález dle MRI vstupně multicentrický, tak bych ablaci doporučovala také 3. jestli byla genetika negativní, automaticky druhostranná ablace není nutná.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Lucie | 10.07.2018 | dotaz č. 1062
Dobrý den, před pár dny jsem si v pravém prsu (spodní vnitřní kvadrant směrem k hrudníku, tam kde začíná viset prs dolů) tuhý útvar, který je dle mého uložen přímo pod kůží a má tvar podlouhlé malé a úzké fazolky. Je viditelný i pouhým okem např. v zrcadle. Na dotek nebolestivý. Zítra jdu ke své gynekoložce. Bojím se diagnózy, moje myšlenky jsou děsivé.

Dobrý den , Děláte dobře, že jdete k lékaři. Je potřeba udělat ultrazvuk a eventuálně mamografii . Na obě vyšetření by Vás měla Vaše lékařka poslat. Nicméně v prsu se vyskytují i nezhoubné nadory, ale jinak než těmito vyšetřeními se k další diagnóza nelze dobrat. Věřím ,ze nepůjde o nic vážného. S pzdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Rekonstrukce prsu

Marie | 09.07.2018 | dotaz č. 1061
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se znát na váš názor, který by mi pomohl v rozhodování, zda podstoupit rekonstrukci prsu LD lalokem + implantátem. Je mi 62 let a jsem tři a půl roku po ablaci pravého prsu (LCIS). V únoru tohoto roku jsem podstoupila rekonstrukci prsu TRAM lalokem. Bohužel neúspěšně. Druhý den se mi vytvořil hematom, následovala revize a po týdnu mi bylo "nové prso" odstraněno. Na kontrole po třech měsících mi můj plastický chirurg nabídl možnost rekonstrukce zádovým lalokem + implantátem. Chtěla bych znát váš názor na tuto operaci. Mám obavy z negativních následků operace, které se uvádějí (zhoršená pohyblivost ruky, síla v ruce, změna tvaru zad ...). Jsem stále aktivní (rekreační plavání, cyklistika , práce na zahradě) a nerada bych o tyto aktivity výměnou za nový prs přišla. Ještě k posouzení jsem168 cm vysoká vážím 61 kg a levé prso mám celkem velké - košíček č. E. , takže mi trápí i váha epitézy.

Vážená paní Marie, jestli LD lalokem myslíte transpozici pomocí m. latissimus dorzi, s doplněním mamárním implantátem, je to možná varianta pro rekonstrukci prsu. Tento postup je co se operačního stresu týče méně náročný než volný lalok z podbřišku. Omezení nebývají zásadní. Jestli Vás předně ale trápí asymetrie, je možné provést redukci stávajícího prsu. Tím se zmírní podstatně asymetrie a také problémy s velkou epitézou.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Po léčbě

Lenka | 09.07.2018 | dotaz č. 1060
Dobrý den. Je mi 63let. V dubnu 2016 mi byl diagnostikován invazivní lobulární karcinom prsu. Bez metastází. Po operativním odstranění jsem absolvovala ozařování a byl mi předepsán Tamoxifen. Objednaná na další kontrolu jsem až na konec října. Nyní má pan doktor dovolenou. Mám problémy s nervy v noze od páteře. Pan doktor na neurologii mi předepsal doplněk stravy Aneurox 2x denně. Nevím jestli mohu tento doplněk užívat vzhledem k mé diagnoze. Jedna tableta obsahuje Kyselina alfa - lipolová 600 mg, Vitamin B1 1,1 mg, Vitamin B2 1,4 mg, Vitamin B5 6,0 mg, Vitamin B6 1,4 mg, Vitamin B12 2,5 µg, Vitamin E 7,5 mg, MSM (Metylsulfonylmetan) 100 mg. Domnívám se, že mi jednou můj onkolog říkal, že vitamín B podporuje růst nádorových buněk a bojím se Aneurox brát. Prosím Vás o radu, zda mohu Aneurox užívat. Děkuji za odpověď. Lenka

Dobrý den, nyní jste více než 2 roky po diagnóze a léčbě, pokračuje pouze zajišťovací hormonoterapie. Běžné dávky vitamínů nejsou nebezpečné, vitamíny B řady jsou často předepisovány onkologickým pacientům v aktivní léčbě. Pouze vitamín B12 by neměl být podáván ve vysokých dávkách, pokud není diagnostikován jasný nedostatek tohoto vitamínu. Přípravek Aneurox ale obsahuje bezpečné dávky ve všech složkách, určitě ho můžete brát bez obav. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Magda | 04.07.2018 | dotaz č. 1059
Dobrý den, jsem po onkologické léčbě prsu a beru rok arimidex. Můj onkolog měl dovolenou a slibil, že mi pošle recept na tyto léky. Bohužel k dnešnímu dni mi nic nepřišlo a jsou před námi 4 dny volna. Myslíte, že se může něco stát pokud vynechám 4 dny? léčím se ve fakultní nemocnici Ostrava. Děkuji za odpověd

Dobrý den, také naši lékaři nyní mají dovolenou. Pokud máte velkou obavu, doporučuji zajít do nemocnice v Ostravě, na lůžkové oddělení onkologie a tam se poradit s lékařem, který má službu. Administrace poradny.

Ing. Iva Uhrová, administrace


Diagnóza

Siska | 04.07.2018 | dotaz č. 1058
Dobrý den mohu jse zeptat musejí se podstoupit biopsie fibroadenomu ? Mohou být i zhoubné? Ještě jse chci zeptat musejí jít ven ? Nebo jen kontrolovat jeho růst? Bojím jse že kdys jsi ho tam nechám třeba rok že jse mi s toho udělá zhoubný mám jsi ho tam nechat nebo ho raci odstranit? Je malí 7mm děkuji

Diagnózu fibroadenomu můžeme stanovit jen na základě bioptického ověření. Můžeme se jen domnívat z ultrazvukového vyšetření, že jde o fibroadenom. Pokud má lékař byť jen minimální podezření u takto malého útvaru jako u Vás nebo je útvar velký kolem 2 cm, pak biopsii provádíme. Pokud se po biopsii potvrdí, že jde o fibroadenom, tak se nemusíte bát, že se časem změní na zhoubný nález. Pokud by se u Vás diagnóza fibroadenomu potvrdila, není třeba ho odstraňovat - při 7mm velikosti je malý. Jen se po čase, cca za rok, provede kontrola, zda nedochází k jeho růstu. Ale jinak buďte bez obav. Alena bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Buldova Ludmila | 04.07.2018 | dotaz č. 1057
Dobrý den, chci se zeptat. Mám od února 2018 nasazenou léčbu léky Tamoxifen. poslední dva měsíce se mi dělají modřiny na nohou a vylézají mi drobné žilky, také mám pocit těžkých nohou. Rovněž mám problémy s kvasinkami, již dva měsíce to léčím, ale výsledek je stále stejný. Prosím o radu co s tím. Děkuji. S pozdravem Buldová.

Přeji krásný den. Tyto obtíže opravdu může způsobovat Tamoxifen. V tom případě se domluvte s ošetřující onkoložkou a pokud byl váš nádor původně invazivní (ne in situ) a jste po přechodu (což vzhledem k věku předpokládám), lze vyměnit za jiný druh hormon. terapie. Jinak na pocit těžkých nohou můžete přidat hořčík a ev. Detralex tbl.

MUDr. Petra Hrabětová


12345konec »(stránek: 50)