Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Karolina | 19.09.2018 | dotaz č. 1149
Dobry den, nasli mi invazivni duktalni karcinom v pravem prsu. Jedna se o hornonalne 100% dependentni nador. Grade 2 a rychlost rustu 15%. Za 14 dni me ceka ablace celeho prsu + jedne nejblizsi uzliny. Dle ultrazvuku byli uzliny ok. Dle moji onkolozky by mohla stacit pouze hornonalni lecba bez nutnosti chemoterapie.Chci se jen zeptat na cem to zalezi? Zalezi jestli bude uzlina postizena? Pro me by to byla nejlepsi varianta vyhnout se chemoterapii. Moc dekuji

Dobrý den, rozhodnutí o léčbě záleží na definitivní histologii - tj. na tom, co bude nalezeno v odstraněné prsní tkáni a uzlině či uzlinách ( velikost ložiska, postižení uzlin, biologické chování ). Chápu, že byste se ráda vyhnula chemoterapii, ale dokud nebudete po operaci a nebude kompletně vyšetřený odstraněný nádor a sentinelová uzlina, nelze o léčbě rozhodnout. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Ostatní

Kris | 18.09.2018 | dotaz č. 1147
Dobrý den! Přítel mne jen pro zábavu občas velice bolestivě kousne do prsu, které se mi posléze hojí podlitinou, která klasicky zmodrá zfialoví zezelená a žloutnoucí se vytrácí (klasická modřina), jelikož mám preventivně o své zdraví strach a udělal to již několikrát na tom samém místě, žádala jsem jej, aby s tím přestal, neboť prsní tkáň opravdu není odolná, naopak velmi citlivá a může dojít i k nejhoršímu - tedy ke vzniku nádoru a rakoviny. Snažila jsem se mu vysvětlit, že to opravdu není sranda, aby s tím přestal, nicméně se mi pokaždé vysměje s tím, že jsem hlupačka a že je to jen genetické dědičné onemocnění. Ocenila bych proto, kdyby se k tomuto případu vyjádřil odborník, abych mu to mohla podložit černé na bílém s tím, že se snad poučí. Je možné aby bolestivým skousnutím či skřípnutím prsu došlo k porušení tkáně tak radikálním způsobem, že by se z toho posléze časem mohla vyvinout rakovina? Prosím případně o podrobnější vysvětlení - pokud ano, pak jakými projevy a důsledky? Děkuji

Dobrý den, upřímně musím říci, že mne trochu zaráží, že váš přítel není ochotný myslet na vás a vyvarovat se toho, že vám způsobuje zranění na citlivých místech při intimním kontaktu. Ohleduplnost partnera by měla být vždy na prvním místě! Není pravda, že karcinom prsu je "jen genetické onemocnění". naopak naprostá většina zhoubných nádorů prsu dědičných není!!! A jednou z možných mnoha zevních i vnitřních příčin jejich vzniku je i dlouhodobé, chronické, opakované zhmožďování tkáně, které ve spojení s dalšími faktory se mohou v průběhu života vyvinout až do podoby nádoru!!! Takže jednoznačně by váš partner měl od těchto praktik ustoupit! Ve vašem věku jinak doporučuji pravidelné každoměsíční samovyšetření prsů - úplně nejlépe těsně po skončení menzes, kdy je žláza nejlépe prohmatná. Jinak pokud nemáte v rodině výskyt nádorů prsu či vaječníků, pak první mamograf bych doporučila až ve 40 letech - domluvíte se s vaším gynekologem. Pokud byste přeci jen chtěla pro sebe něco udělat "navíc", můžete jako samoplátce jednou za 2 roky dojít na ultrazvuk prsů (cena cca 400,-Kč) - vždy ale na akreditované pracoviště!!! Jejich seznam je třeba na stránkách Mammahelpu. Jinak i pokud byste cokoliv potřebovala konzultovat osobně, obraťte se klidně i na Mammahelp přímo - bezplatná linka na webu. Každou středu 16-19h tam je na telefonu i lékař-onkolog.

MUDr. Karolína Hovorková


Vedlejší účinky
Po léčbě

Mirka | 13.09.2018 | dotaz č. 1143
Dobrý den, loni v lednu jsem absolvovala operaci prsu a po té ozařování. Teď beru už rok a půl Tamoxifen a po čtyřech týdnech jezdím na injekce Zoladexu. Trpím únavou a návaly horka. Hlavně v noci je to dost nepříjemné, protože se pořádně nevyspím. Paní doktorka mi řekla, že nesmím používat žádné přípravky, které obsahují přírodní estrogeny. Chci se zeptat, zda existuje nějaký přípravek, který bych mohla bez obav užívat v kombinaci s těmito léky na zmírnění nežádoucích účinků? Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, právě přípravky na bázi rostlinných estrogenů můžete jako jediné užívat bez obav. V lékárně vám poradí s výběrem - bývají to doplňky na bázi červeného jetele či sóji. Některým pacientkám mohou tyto "přechodové" obtíže zmírnit, někomu ale nemusí ulevit vůbec. Musíte vyzkoušet. Nevím na jak dlouho vám plánují léčbu Zoladexem, ale až jej vysadíte, tak se vaše obtíže rapidně zmenší. Tak vydržte!

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Iveta | 13.09.2018 | dotaz č. 1142
Co je to C 509 kompletní remise

Přeji krásný den. Na odpověď jste zaslala velmi málo nic neříkajících poznámek. C50.9 je číselná diagnosa karcinomu prsu bez přesného určení místa. Kompletní remise je například po předoperační chemoterapii úplné vymizení nádoru.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Lenka | 12.09.2018 | dotaz č. 1140
Dobrý den, rovněž užívám Tamoxifen již čtvrtý rok a celkem mám užívat pět let, ale s obtížemi, návaly, horkostí, suchostí očí, bolesti hlavy a kloubů. Moje onemocnění 2015 invazivní lobulární karcinom prsu, odstranění, chemoterapie, ozařování, nyní hormonální léčba. Po nasazení hormonální léčby jsem ale prodělala kompletní hysterektomii. Je mi 57 roků. Můj dotaz zní, je nutno po hysterektomii užívat tamoxifen? Prosím o vysvětlení, co se týká užívání hormonů, zda je ro nutné.

Přeji krásný den. Nejde o to, zda užívání protihormonální léčby je nutné, ale je v tomto případě doporučené (a ve vašem věku to s odstraněním dělohy a vaječníků nemá souvislost). Pokud ale máte plno vedlejších účinků, můžete se zkusit domluvit s ošetřujícím onkologem, zda by šlo vyměnit za jiný druh léků (tzv. inhibitory aromataz), nebo se podle rizikovosti nádoru ev. domluvit na ukončení po 4 letech.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Hana | 11.09.2018 | dotaz č. 1139
Dobry den, dnes jsem byla na preventivnim vysetreni prsu. Ve zprave stoji: kuze a podkozi bez zesileni. Mirne nepravidelna, bohata echogenni struktura mlecne zlazy, vpravo na c. 10 zahusteny zlazovy okrsek velikost 8x5mm. Dukty nerozsireny, jina loziska nedetekuji. V axilach fyziologicky obraz lymfatickych uzlin sire do 8 mm. Res: zlazovy okrsek vpravo spise benigni BI-RADS 3. UZ kontrola za 3 mesice. Mam velky strach, chci seczeprat, nepomohlo by vysetreni na momografu ke specifikaci nalezu? Popr. doporucili byste biopsii? Babicka prekonala rakovinu prsu. Dekuji za odpoved. Hana

Dobry den, nemyslim, ze by mamograficke vysetreni neprineslo ve Vasem pripade dalsi informace. Jste velmi mlada, mate bohatou zlazu, v tomto pripade mamografie nema vetsi vyteznost nez ultrazvukove vysetreni. Nejspise jde o okrsek zlazy,ktera se u Vas meni podle menstruacniho cyklu. Tedy obraz muze byt jiny po menstruaci a v dobe od ovulace do menstruace. V tomto pripade, pokud si nehmatate zadnou bulku a lekar tez nehmatal v dobe vysetreni, opravdu by mela stacit kontrola do 3 mesicu PO MENSTRUACI! Pokud mate pocit, ze nevydrzite cekat, je mozne pozadat bud na pracovisti stejnem nebo na jinem specializovanem pracovisti o tzv druhy nazor. Toto vysetreni si ale budete muset uhradit, jelikoz nespadate do kategorie preventivnich vysetreni. V soucasnosti VZP nabizi pilotni program, kdy zenam uhradi cast nakladu za preventivni vysetreni prsu. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

NIkol | 11.09.2018 | dotaz č. 1138
Dobrý den, prosím o vysvětlení zprávy. Oboustranně má žláza glandulární charakter a v periferii vpravo je na č. 12 hypoechogenní,ostře ohraničený útvar s osami 8x9x6mm, dávající dorzální stín. Další takové ložisko je vlevo v dolním zevním kvadrantu v zóně B na č.5 a toto má velikost 16x14x15mm. Jiné ložiskové změny nebyly nalezeny a nejsou také projevy mastitidy. Axillární uzliny nejsou oboustranně zvětšeny. Závěr: FA oboustranně

Dobrý den! V prsu máte bohatší žlázu, což je pro Váš věk zcela normální a běžný nález. Dále se v obou prsech nalézají benigní ložiska -tedy nezhoubná, která odpovídají svým vzhledem fibroadenomům - to jsou nezhoubná ložiska, která se nejčastěji vyskytují u mladých žen. Mají složku vazivovou a žlázovou. Takže se nic závažného neděje. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Jitka | 06.09.2018 | dotaz č. 1135
Dobrý den, je mi 47 let a před 14ti dny jsem byla na prevenci mamograf. Druhý den mi volali, že se mam dostavit na druhé vyšetření kde jsem byla dnes. Nejdříve klasické mamo jen levý prs, následně sono . Závěr.... BIRADS 4b, okrsek mikrokalcifikaci nutno ověřit biopsii pod MMG kontrolou. Objednaná jsem až za 5 týdnů. Je správná má domněnka, že když tam je takový časový odstup, že se nejedná o nic závažného? Děkuji J.Z.

Dobrý den, všechny změny , které lékař zjistí na preventivní mamografii by se měly nějakým způsobem dovyšetřit. Existuje spousta nezhoubných změn v prsu, které by se ale časem mohly zvrhnout a jiná možnost jak zjistit povahu těchto změn než odebrat vzorky , není. V prsu se změny dějí velice pomalu a tak určitě nehrozí vážnější ohrožení vašeho zdraví, pokud se odběr provede až za 5 týdnů. Nicméně Vás chápu, že psychicky to je trochu náročnější, čekat na výkon a následný výsledek. Zřejmě z kapacitních důvodů nelze provést vyšetření dříve. Držím palce ,aby výsledek dopadl dobře. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Pavel | 06.09.2018 | dotaz č. 1134
Dobrý den, prosím o radu. Moje žena (nyní 60) měla před 11 lety rakovinu prsu. Nádor byl zhoubný, průměr byl okolo 1 cm. Operace, ozařování a hormonální léčba (nikoliv chemoterapie). Mluví o estrogenech a dependentním nádoru, podvázání vaječníků. Asi po 2 letech měla další, ale nezhoubný nádorek jako následek (vedlejší účinky) hormonální léčby s gynekologickou operací . Je pořád pod kontrolou asi 1x ročně. Nyní se zdá, že je vše v pořádku, ale stále má obavy ze sexu kvůli "aktivaci" hormonů. Myslíte si, že tato obava je oprávněná? Děkuji za odpověď

Nebzpečí, že by kvůli sexu hrozilo riziko recidivy nádoru, není. Ale je to velmi složitá otázka - u žen dochází pravidelně při a také po onkologické léčbě ke snížení či úplné ztrátě sexuální touhy a libida. Tato ztráta je daná jednak absolvovanou léčbou a jednak prodělaným obrovským psychickým stresem. Proto respektujte svou ženu a zkuste se třeba domluvit na společné návštěvě jak u jejího onkologa, tak i u psychologa(sexuologa). ti by vám mohli pomoci tento problém ke spokojenosti obou řešit.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Karolina | 06.09.2018 | dotaz č. 1133
Dobry den, bohuzel mi byla potvrzena rakovina prsu. Je mi 33 let mam 7 mesicniho chlapecka. Jedna se o nador duktalni ( velikost nebyla specifikovana - je pry rozprskly ) agresivita 2 a pry rychlost rustu 15% ( snad to pisi spravne ). Reakce na hormonalni lecbu vysla 100%. Prosim jake mam v tomto pripade sance na vyleceni? Dekuji

Přeji krásný den. Obecně hormonálně dependentní nádor (ER + PR 100%) se střední aktivitou růstu (Ki15% + G2) je obecně příznivý druh. Ale v tomto případě chybí mnoho dalších faktorů, aby se dalo něco s určitostí říct. Musíte absolvovat vstupní vyšetření k vyloučení metastáz (RTG plic, UZ břicha, scinti skeletu), poté je důležitý výsledek operace (opravdová velikost nádoru, stav lymfatických uzlin), apod. S ohledem na věk bude jistě doplněna genetika. Takže až toto všechno budete mít za sebou, dá se stanovit přibližný odhad.

MUDr. Petra Hrabětová


12345konec »(stránek: 53)