Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Martina | 09.04.2020 | dotaz č. 1934
Dobrý den, prosím o Váš názor k užívání Tamoxifenu v mém případě: jsem po kvadrantektomii s diagnozou C504, karcinom invazivní NST G1, DCIS G2-3 pT1a,pN0/sn/M0 kdy v histologii ze SVAB před operací jsou hodnoty ER 5% PR 30-40% po histologii z operace jsou v propouštěcí zprávě z nemocnice uvedeny jen výsledky: Stanovení horm.receptorů a c-erb-2 pravděpodobnost jistá Morfometrie horm.receptorů a c-erb-2 pravděpodobnost jistá ve zprávě od onkologa je uvedeno: R0 resekce HER2/neu/c-erbB-2/ nelze vyšetřit/ vyhodnotit, a hodnoty ER a PR nejsou uvedeny vůbec- prý důvodů že invazivní nádor byl velmi malý 2,7mm mám tedy dotaz k indikaci Tamoxifenu- k němu mi paní doktorka řekla, že mám zkusit brát ale pokud bych ho nesnášela mohu jej vysadit. Dle mého laického názoru je hodnota ER velmi nízká a pokud si přečtu nežádoucí účinky, trochu mi ,,běhá mráz po zádech,, Moc Vás tedy prosím o Váš názor k nutnosti užívání Tamoxifenu v mém případě. Své obavy samozřejmě také zkonzultuji se svou onkoložkou, ale mám zde kontrolu až po skončení ozařování což bude za cca 2 měíce. Velmi Vám děkuji MO

Přeji hezký den. Sice jsou hodnoty receptorů nižší, ale stále jsou pozitivní. Pozitivita se bere od 5%, takže když máte ER 5% a PR 30-40%, rozhodně bych si tamoxifen nasadila. V letáku jsou samozřejmě vypsány veškeré nežádoucí účinky, které se kdy vyskytly (to je ze zákona), ale pokud si přečtete leták na paralen nebo Brufen, je to podobné.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

T | 07.04.2020 | dotaz č. 1933
Dobrý den měla bych jednu prosbu prosím vás potřebovala bych poradit nebo uklidnit 11.2 2020 jsme byla na sonu prsou a nález zní takto oboustranně pravidelná žláza přehledné cysty nejsou tu zřejmě není mámy prohmatne bez patologické rezistence v axilach uzliny fyziologickeho vzhledu negativní nález a ted jsme chci zeptat mám strach a propadla me panika ze tam mám jit znova ted na vyšetření uběhlo dva měsíce myslíte jsi ze je to dobrý nápad tam jit po dvou měsících na sono a nebo je to přišlo brzo myslíte jsi ze by se mi v tom prsu mohl neco za dva měsíce udělat mám šílený strach někdo píše v dikzuzich ze čekat dva měsíce je dost pozdě . Mám ke ještě jeden dotaz od toho datumu 11.2jsě ještě před tým byla 3 mesicema znovu má sonu prsou a tam jsem měla stejný negativní nález sle měla jsem tam ze mám v rozhrani hkk okresem ohraničené žlázy a to me taky vyděsilo ze ted jsem tam nic takového moooc děkuji budu celat na vaši odpověď

Dobrý den, nerozumim uplne vašemu dotazu neboť některá slova ani věty nedávají smysl. Pokud jste ale byla na sono prsu a Vše bylo v Pořádku a Vy nemate zadne nové obtíže asi není potřeba mít strach. Cysty jsou nezávazné změny.

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Niki | 04.04.2020 | dotaz č. 1931
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, zda pozitivní androgenní receptory v nádoru vyvolávají rezistenci na tamoxifen. Mám nádor vysoce hormonálníi a androgenní receptory jsou pozitivni. Tak mám trošku obavu. Předem Vám moc děkuji.

Dobrý den, androgenní receptory bývají často pozitivní u estrogen/progesteron pozitivních nádorů s dobrou prognózou. Není jednoznačně prokázáno, že by snižovaly odpověď na tamoxifen. Přesný význam androgennich receptorů a jejich dopad na léčbu je stále ještě předmětem výzkumu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Sofie | 04.04.2020 | dotaz č. 1930
Dobrý den je mi 39 a jsem po léčbě rakoviny prsa dostávala jsem tamoxifen a zoladex 5 let chtěli by jsme dítě ale ještě jsem nedostala menstruaci vysazene léky mám 3 měsíce zajímalo by mě za jak dlouho dostanu menstruaci?A je to možné mít dítě?

Přeji hezký den. Pokud jste tuto kombinaci brala 5 let, je možná ještě brzy na opětovné naskočení hormonální hladiny. Někdy může stav trvat i půl roku. Pokud byste měla pochybnosti, nejlépe je nechat si z krve nabrat hormonální profil, který Vám řekne, jak to vlastně s hladinou hormonů je.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Jitka | 02.04.2020 | dotaz č. 1926
Dobrý den, prosím velice o Vaš názor na výsledek Sona BI RADS 4 c, ložisko bohatě prokrvené. Jaká je prosím naděje, že nález biopsie nebude pozitivní? Děkuji velice

Dobrý den! BIRADS 4c znamená, že ložisko má podezřelý vzhled a je nutné ho biopticky ověřit. Pravděpodobnost závažného nálezu je dost vysoká z dostupných vyšetřovacích metod, mamopgrafie a/nebo ultrazvuku. Přesné zhodnocení je z biopsie. Nejde o můj subjektivní názor, je to ustálené hodnocení u ložisek, které je třeba biopticky ověřit - jsou pro to daná pravidla.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba
Vedlejší účinky

Eva | 02.04.2020 | dotaz č. 1924
Dobry den, 1.3. 2020 jsem zacala brat lek Tamoxifen, je mozne, ze by jiz tak brzy (ani ne mesic) vykazoval vedlejsi ucinky? (cukani v oku, ztrata menstruace, navaly horka); Predem moc dekuji za odpoved. Eva

Přeji hezký den. Pokud lék (Tamoxifen) berete měsíc, je opravdu možné, že se u Vás objevily výše popisované vedlejší účinky. Pokud nejsou běžný život omezující (pocení 20 x denně, apod.), zkuste chvíli (několik týdnů či měsíců) vydržet, velmi často postupně dané problémy slábnou. Pokud ne, poraďte se s Vaším ošetřujícím onkologem.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Jana | 30.03.2020 | dotaz č. 1920
Dobrý den, jsem po operaci hormonálně depadentního nádoru. Užívám Tamixofen. Je prosím možné při této léčbě konzumovat větší množství citronu? Nemá to na tyto léky nějaký vliv? A ještě prosím o Váš názor, chodím pravidelně na běžícím páse. Při rychlejší chůzi se mi pohybují prsa, mohlo by dojít ke dráždění v místech, kde mi byly po operaci nechány titanové klipy? předem děkuji za Vaší odpověď

Dobrý den, odpověď na váš dotaz je uvedena u dotazu č 1905. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Ostatní

Eva | 28.03.2020 | dotaz č. 1918
doplnok k otázke č. 1840 prosím o váš názor na užívanie Kappaphyt 2 2x denne a kappahpyt 5 1x denne v období medzi chemoterapiami (nie v deň keď beriem chemoterapiu) a počas rádioterapie. Zároveň vás prosím aj o názor na citrusové plody, či ich môžem jesť v dobe liečby, pretože som počula rôzne názory (t.j. áno, ale aj nie) Ďakujem

Dobrý den, Citrusové plody nejsou problém. Interakce uváděné pro grapefruit platí hlavně pro tabletové léky. Ke Kappaphytu se můžu vyjádřit jen velmi obecně, přípravek neznám a pokud se mi podařilo dohledat, jedná se o italské antioxidanty neznámého složení . V mezidobí chemoterapie zřejmě nevadí, u radioterapie by mohl být problém- antioxidanty mohou blokovat efekt radioterapie. Doporučuji proto přímo s přípravkem konzultovat ošetřující lékaře. Zároveň zde platí, ze méně je více. Složení potravinových doplňků je neznámé, navíc nikdo nemůže odhadnout jejich vzájemné interakce a interakce s léčbou. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Miriam | 28.03.2020 | dotaz č. 1917
Dobrý den, jsem po operaci 1cm nádoru a mám i po ozařovaní (2 týdny) Už od operace mám velmi bolavou bradavku.Nejbolavější je,když se mi bradavka začne třeba chladem smršťovat,je to jako by mi prsem projížděl žhavý drát.V prsu cítím neustále se stěhující bolest.Od rány po vyjmutých uzlinách se mi ta řezavá bolest stěhuje. A už vůbec nemohu ležet na boku. Je šance,že mě to někdy přejde? Už jsem z toho opravdu vyčerpaná. Do toho nevím jak moc mám zničenou imunitu,kdybych se setkala teď s Koronavirem.Jestli třeba ozařováním nemám oslabené plíce. Je to těžká doba.Snažím se být pozitivní.Ale ta dlouhotrvající bolest a nemožnost se třeba jen projít venku(bydlím ve středu Prahy v malém bytě) mi moc nepřidává.

Dobrý den, určitě je šance, že vás časem bolest přejde - spíš než po operaci je to ještě následek ozařování. Pokud na bradavce či prsu nemáte známky zánětu, tak doporučuji vzít si při bolesti nějaké analgetikum - ibalgin, paralen či cokoliv, co vám pomáhá při běžných bolestech. Oslabené imunity se teď bát nemusíte, určitě vám doporučuji jít ven alespoň jednou denně na malou procházku třeba do parku, kde nebudete potkávat velké množství lidí a samozřejmě s dodržením doporučených opatření - rouška, rukavice, umytí a dezinfekce rukou po příchodu domů.Pokud by do dvou týdnů bolest nebyla mírnější, určitě kontaktujte svého ošetřujícího onkologa a dojděte si na kontrolu.

MUDr. Karolína Hovorková


Prevence

Kateřina | 27.03.2020 | dotaz č. 1916
Dobrý den, 3.12.2019 + 19.2.2020 jsem byla na vyšetření sono prsů a vše bylo v pořádku. Na mamografu jsem byla 3/2019 a bylo to OK.Bylo mi doporučeno samovyšetření po měsíci. Mám problém odlišit co je v pořádku a co ne. Na obou prsou něco nahmatávám takové lalůčky a na vnějších stranách prsů tvrdší místa. Už jsem kvůli podobným věcem byla krátce po sobě na sonu. Nedokáži odlišit co tam před měsícem bylo a co ne. Můžete mi prosím poradit? Moc děkuji. Kateřina Kubátová

Dobrý den! To co hmatáte, jsou jen žlázové struktury, kterých je nejvíce v zevních polovinách prsů. Pokud jste byla 19/2/2020 na ultrazvuku a vše bylo v pořádku, tak si hmatáte jen žlázu, a buďte v klidu. Pohmatové vyšetření, tedy samovyšetření, dělejte vždy po skončení menstruace, ne před ní. Patologické ložisko je mnohem nápadnější na pohmat, nežli je žláza. Abyste odlišila odchylky od normálu, je potřeba trénovat pohmat, třeba každý den v období jednoho týdne po menstruaci, abyste se naučila svá prsa znát. A třeba si zavést deníček, kam budete své poznatky psát nebo zakreslovat. V Mammahelpu mají makety prsů na trénování pohmatu, tak se s nimi domluvte, (Mammahelp má své pobočky na několika místech v ČR) a vyzkoušejte, jak vypadá pohmat patologického nálezu, abyste měla srovnání. S pozdravem Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.