Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Po léčbě

Rozita | 10.03.2019 | dotaz č. 1457
Dobrý den, v 11/2016 jsem podstoupila operaci - ca prsu, od ledna 2017 4 chemoterapie a následně 32 cyklů ozařování, které skončilo 7.6.2017. Před začátkem ozařování jsem začala užívat tamoxifen, který snáším dobře, výjimečně mám návaly. Můj problém je, že přibírám na váze cca 6 kg. Bojím se toho, že budu užívat tamoxifen ještě 3 roky a váha bude dále stoupat. Jinak chodím pravidelně na kontroly na onkologii a gynekologii a vše je v pořádku. Chci se zeptat, zda bych mohla držet dietu, např. keto dietu. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, při užívání antoestrogenní léčby je nabírání snazší - ale vždy záleží na příjmu a výdeji energie. I při užívání tamoxifenu se dá zhubnout. Doporučuji racionální redukční dietu a zvýšení pohybové aktivity ( např. chůze s hůlkami apod.) Je to pro Vás jistě vhodnější než ketodiety, jejichž efekt je obvykle přechodný. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Ostatní

mirka | 09.03.2019 | dotaz č. 1455
Dobry den, jsem dva tydny po mastektomii praveho prsu a chtela bych se zeptat, zda muzu spat na operovane strane na pravem boku. Doposud se snazim spat na zadech nebo levem boku I kdyz polozit se na pravy bok mi potize nedela. Po deviti dnech mi zacala mravencit prava noha od zadku az k prstum a myslim, ze to je od zad a toho jak lezim jen na jedne strane. A jeste jedna otazka se tyka jizdy na kole :) Vim, ze je jeste brzo se na to ptat ale kdy bych mohla jezdit na kole? Zalezi to na tom jak se budu citit treba za mesic , nebo je tam nejake riziko , na ktere si dat pozor? Dekuji

Dobrý den, pokud máte ránu již zahojenou a v pořádku, pak můžete klidně zkusit spát na pravé straně. jde jen o to, aby vám to bylo příjemné. Žádné omezení není. Pokud budete chtí jezdit na kole, doporučuji ještě nejaký týden počkat - aspoň 6 týdnů po operaci. Hlavně nesmíte na běžné sportování mít s jizvou problém - třeba doplňování tekutiny pod jizvou, zarudnutí či otok. A rozhodně pokud budete sportovat, je třeba zatím tak, abyste příliš ruku fyzicky nezatěžovala - tedy ne těžký terén, závody..

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Libuše | 07.03.2019 | dotaz č. 1451
Dobrý den, prosím o přeložení nálezu: Tu mammae 1. dx. - st. p. CCB: IDC NST grade 1, sus. LVI, ER 90%, PR 80%, Her2 1+, Ki67 = 5%. st. p. mastektomii a EA, def. histologie: 2 ložiska: 12x8x8 mm a 6x5x5 mm, v okolí ložiska DCIS. TNM: cT1c (m) cN0 cM0, pT1c (m) pN0 (+0/7 LN) Mx G1 R0. Nasazen letrozol na 5 let. Děkuji.

Přeji hezký den. Úplně na úvod musím říct, že o tomto nálezu a podrobném vysvětlení byste si měla promluvit se svým ošetřujícím onkologem, který vám vysvětlí jednotlivé zkratky. Jinak v kostce se jedná o karcinom pr. prsu, s vysokou citlivostí na hormonální terapii (také nasazen letrozol), velikosti 12 a 6mm s čistými uzlinami. Tím že jste po ablaci, není nutné ozařování. Grade 1 a Ki67 5% značí, že se jednalo o malou proliferační aktivitu.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Jana | 05.03.2019 | dotaz č. 1450
Dobrý den, 14.11.2018 mi byla provedena ablace levého prsu. Závěr: Ablace levého prsu :v prvním nádorovém ložisku z DVQ invazivní duktální karcinom G2, s sklerotickým stromatem, s invazí do tukového vaziva, bez pozorované lymfangioinvaze, vzdálen 5 mm od spodiny. V druhém nádorovém ložisku z HVQ invazivní duktální karcinom G2 , s sklerotickým stromatem, s invazí do tukového vaziva, bez pozorované lymfangioinvaze, nedosahující okraje vzorku. Ve zbytku prsu velmi ojedinělé fibrocystické změny, bradavka nenápadná. 5 sentinelových lymfatických uzlin z levé axily zpracovaných dle protokoklu bez neoplastických změn. pT 1 b pN0 (sn)(5/0) L0 Mám hormonální léčbu, užívám Letrozol jednou denně. Chtěla bych se zeptat, zda bych měla nárok na lázně, popř do jaké doby o ně zažádat. Ev. nárok na částečný invalidní důchod. Bývám dosti unavená. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ve Vašem případě máte nárok na lázně do 1 roku od operace - tj. musíte je vyčerpat do 14.11.19. Zprávu s doporučením lázní píše onkolog, vlastní poukaz na lázně obvykle praktický lékař. Invalidní důchod je žádán , pokud trvá pracovní neschopnost rok a déle. Pokud nejste na dlouhodobé pracovní neschopnosti, případně nemáte jiné zdravotní potíže, není moc pravděpodobné, že Vám bude důchod přiznán. Vlastní onkologická choroba - karcinom prsu nízkého stadia není diagnózou, která je sama o sobě důvodem přiznání inv. důchodu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Silvie | 01.03.2019 | dotaz č. 1443
Dobrý den, mojí matce recidivuje karcinom prsu. První nález byl před šesti lety, podstoupila částečnou mastektomii a ozařování. Nyní nově ložisko v druhém prsu. Popis nadoru je tento : Čtu ca.,G2.,HER2 1+.,ER 100%.,PR100%.,KI 67 10%, absolvovala již mamologickou komisi, ale nikdo jí jako laikovi blíže nevysvětlil, o jaký typ karcinomu se jedná a s jakou prognózou. Jen se dozvěděla, že je to jiný typ než ten první. Moc prosím o bližší popis, abych ji mohla šetrně uklidnit. Čeká ji znova operace, ozařování.. Velice děkuji, dcera.

Dobrý den, bohužel z údajů, které máte k dispozici, se dá říct pouze to, že se jedná o středně agresivní karcinom. Není uveden typ nádoru ani velikost na zobrazovacích vyšetřeních - nelze se vyjádřit k léčbě, či prognóze. Maminka jistě půjde k lékaři, který jí při osobním setkání vše vysvětlí podrobněji. Je vhodné, abyste ji na tuto návštěvu doprovodila. Informace uslyšíte obě a při nejasnostech se doptáte. Pokud budete chtít nálezy dále konzultovat, je to jistě možné, ale potřebujete znát přesný histologický typ, velikost v mammografii/ultrazvuku a také podrobné údaje i o prvním nádoru a dosud proběhlé léčbě. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

katerina | 28.02.2019 | dotaz č. 1441
dobry den,prodelala sem rakovinu prsa a loni v cervnu jsem sla na operaci celeho prsa pryc a po te nastoupila na ozarky ktere sem mela do zari 2018 ted dochazim na pravidelne kontroly ketre jsou v poradku jizva se hoji,zadne problemy nemam tak sem se chtela zeptat jestli je v hodne jet letos k mori,jetsli to neni jetse kratka doba po operaci to je rok po operaci,a pokud bych jela tak slana voda a jizva asi by to nebylo moc dobre? dekuji za odpoved.

Přeji krásný den. Rok po operaci a RT už jet můžete. Ale samozřejmě je vhodnější nebýt celý den na slunci, spíše pod slunečníkem. A co se týká slané vody na jizvu, nemusíte se ničeho bát.

MUDr. Petra Hrabětová


Ostatní

Nikola | 27.02.2019 | dotaz č. 1440
Dobrý večer, omlouvam se predem za dotaz a Vás čas. Kamaradka tvrdí že má rakovinu prsou, žaludku a kosti. Chodila na ozařování,proton a teď na bio léčbu.krizky fiksou má kolem krku a na čelisti. Funguje normalne. Dnes nám řekla že má i rakovinu kostni dřeně. Přátelé i cizí lidé ji posílají peníze na léčbu bio léčbu atd.Prosim je tolik toho možné?Předem Vám děkuji za odpověď a za Vás čas.

Dobrý den, jen podle popisu je velmi obtížné se vyjádřit. Postižení nádorem může být rozsáhlé, může postihovat nakolik orgánů, metastázy mohou být na různých místech. V takových situacích lidé obvykle mají nějaké příznaky, necítí se dobře. Během radioterapie nemusí být problémy výrazné, během systémové léčby nějaké potíže většinou bývají. V případě léčby karcinomu prsu se biologická léčba vždy nějakým způsobem kombinuje s chemoterapií - z Vašeho popisu není jasné, zda to takto probíhalo. Každopádně léčba je běžně hrazená z pojištění, v standardních situacích není důvod shánět peníze navíc. Pokud máte pochybnosti, doporučuji se kamarádce nabídnout, že ji na léčbu doprovodíte, případně se spojte s rodinou, abyste zjistila závažnost choroby, případně skutečný stav.

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Veronika | 27.02.2019 | dotaz č. 1439
Dobrý den, mamka podstoupila 6.2.2019 operaci prsu. Prs ji na její přání uřízli celý. Vzali ji ještě 2 uzliny. Mamka má diagnózu TNBC c T2N0M0. Výsledky byly takové, že v uzlinách se nic nenašlo. Karcinom se mírně zmenši po chemoterapii a kleslo Ki 67. Doporučená léčba xeloda. Dnes je 26.2. a v podpažní jamce se jí udělala tvrdá bulka cca 0,5 x 0,5 cm, možná 1 cm, nevím přesně. Mohla by to být recidiva? Takhle brzy? Velmi rychle ji byl odstraněni drén chtěla jít co nejdříve domů z nemocnice. Doma odpočívala, ale pracovala. Nemohlo by se jednat o nějakou nevstřebanou tekutinu? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, může se jednat nejspíše o pooperační změny. Ale rozhodně by maminka měla nález konzultovat s onkologem, případně operatérem. Víc vám k tomu takto nemohu poradit.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Alča | 23.02.2019 | dotaz č. 1432
Dobrý den. Jsem po částečné operaci prsu v říjnu 2018. Nasazen Egistrozol a ozařování. Na nežádoucí účinky Egistrozolu jsem si už docela zvykla (návaly, občas nevolnost, únava). Poslední dobou mě začala trápit vyrážka (pupínky) se svěděním na různých částech těla. Nejvíce večer, kdy je tělo již unavené. Na kontrolu na onkologii jdu až v květnu a tak Vás prosím, zda mi můžete poradit, co bych si na to mohla brát? Mám analergin, ale nevím, zda by se to slučovalo s užíváním Egistrozolu. Děkuji předem za Vaši odpověď.

Přeji krásný den. Analergin na kožní obtíže určitě zkusit můžete. Ale není to řešení pro dlouhodobé braní Egistrozolu. Můžete do května samozřejmě ještě zkusit absolvovat kožní vyšetření, ale pokud by se nadále problémy objevovaly, domluvte si s onkologem schůzku dřív a můžete po poradě s ním zkusit výměnu léků nebo na pár dní Egistrozol vysadit, aby se vidělo, zda je příčinou kožních obtíží opravdu on.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Jitka | 21.02.2019 | dotaz č. 1430
Dobrý den, po mammografii (přesně po dvou letech od minulého vyšetření) mi byla po biopsii sdělena tato diagnosa: výsledek biopsie léze vpravo v DZK: IC NST G2 ER100% PR60% Ki-67 1-5% HER2/neu 1-2+, FISH negativní Podle dosavadního vyšetření je nádor velký 6milimetrů. Mám těžce postiženého syna, o kterého se musím starat a ještě dalšího na střední škole. Mám hrozný strach, zejména z toho G2, což zřejmě značí, že je nádor agresivní? Prosím o vysvětlení diagnózy. Děkuji.

Dobrý den, podle popisu se jedná o malý, nízce až středně agresivní nádor v první stadiu - tj. onemocnění s velmi dobrou prognózou. V léčbě by měla dostačovat prs šetřící operace s následným ozářením a hormonální ( tabletová ) léčba. Pokud po operaci nedojde ke změně nálezu, nebude nutná chemoterapie. Samozřejmě to není banální onemocnění, ale do budoucna byste měla být v pořádku. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová