Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Amálie | 10.12.2018 | dotaz č. 1286
Dobrý den prosím o jednu odpověď, jsem plně kojící již 7 měsíců a v obou prsech cítím hrbolky jakoby takové kopečky není to hladké ale hrbolaté mám obavi protože jsem před 4 lety byla na operaci s fibroadenomem právě jse chci zeptat jestli mi něco špatného hrozí kdys jsem měla ten fibroadenom jeto nakej příznak něčeho špatného do budoucna? Mám právě obavy kdys tet kojim čtu na internetu že fibroadenom je velmi typický pro mladé ženy coto prosím znamená ? Asi plno otázek mám ale věřím zemi nato dopovite děkuji mockrát za vaši odpověď s pozdravem Amálie

Dobrý den! Fibroadenom je nezávažný nádorek, který se ve většině případů objevuje v prsou mladých žen mezi 20 a 30 lety věku. Není to příznak ničeho závažného do budoucna, není třeba se bát. V prsech si hmatáte žlázu, která do prsu patří. Pokud děláte samovyšetření svých prsů, tak stačí jen jednou za měsíc. Určitě není třeba častější vyšetření. Zdravím MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Za babi | 08.12.2018 | dotaz č. 1285
Dobrý den, naší babičce diagnostikovali invazivní karcinom grade 2. Je to pro nás celkem nová zpráva, proto se na Vás obracím s prosbou o vysvětlení, co nás nyní bude čekat. Babičce je 72,5 roku, již skoro 10 let zápasí s bazilomy na obličeji (snad to píšu správně). Před časem si náhodou našla bulku na prsu a po vyšetření jí bylo sdělena tato diagnóza. Ve zprávě od Mammocentra byl uveden výše uvedený nález + dále: " estrogenní receptory - pozitivní reakce ve 100%, progesteronové receptory - neg.reakce při poz.vnitřní kontrole. Proleerační aktivita - je středně vysoká s MIB1 indexem 35%, imumohistochemické vyš. je negativní - nádor má skóre 0. Mohla bych Vás poprosit o vysvětlení, jak se standardně postupuje, a zda může souviset nález v prsu s baziliomy? Mnohokrát děkuji za ochotu a vůbec za to, že jste. Přeji příjemné dny. Dufková

Dobrý den, postup se stanovuje podle velikosti ložiska v prsu, stavu podpažních uzlin, typu nádoru a také věku a celkového stavu pacienta. Podle popsaného typu nádoru je zřejmé, že nesouvisí s kožními basaliomy. Babičce může být navržena jako první krok operace ( odstranění části prsu s nádorem nebo celého prsu a odstranění strážné-sentinelové uzliny) a poté pooperační hormonální léčba. Druhou možností je zahájit rovnou hormonální léčbu , která může nádor zmenšit , operace se potom provádí s odstupem několika měsíců. Někdy lze tuto léčbu ponechat dlouhodobě bez operace. Více vám řekne lékař, který posoudí nejvhodnější léčbu s ohledem na rozsah a typ choroby a celkový stav a přání babičky. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Petra | 07.12.2018 | dotaz č. 1283
Dobrý den, mám potvrzenou mutaci genu BRCA1. Test mi byl prováděn po zjištění invazivního karcinomu (2x2x1cm) v pravém prsu. Podstupuji chemoterapii a po jejím skončení se mám rozhodnout zda provést parciální výkon a nebo odstranit celé prso. Rozhoduji se pro oboustrannou kůži šetřící mastektomii. Dále mám podstoupit vyjmutí vaječníků. V jakém věku byste mi tento výkon doporučili? Můj dotaz je - po odejmutí vaječníků - jakým způsobem jsou nahrazovány hormony, které vaječníky produkují? Jaká jsou rizika a důsledkypro ženu po odstranění těchto orgánů? Před odstraněním vaječníků - jakým způsobem se dá kontrolovat a sledovat, že se ve vaječnících nic neděje? Děkuji předem za odpověď

Přeji hezký den. Tento dotaz je velmi obšírný, proto budu stručná. Pokud jste BRCA 1 pozitivní, tak určitě operace v rozsahu bilat. mastectomie. Další kroky stran odstranění vaječníků máte v doporučeních od genetiků (ideální mezi 35-40 lety), do doby operace gynekologické vyšetření 2 x ročně včetně vagin. ultrazvuku a odběru markeru Ca 125. Po chir. kastraci zvýšit přijem vápníku a vit. D s provedením densitometrie jako prevence osteoporozy. Pokud máte hodmon. dependentní nádor, tak není doporučována žádná hormon. substituční terapie.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Anonym | 06.12.2018 | dotaz č. 1281
Posílám znovu. V původním dotazu jsem pravděpodobně omylem uvedla špatnou mailovou adresu. Děkuji. Dobrý den, mám 2 děti, chodím na pravidelné kontroly. V rodině nikdy žádná rakovina. Naposledy ultrazvuk před rokem v pořádku, před dvěma lety mamograf taktéž. V podstatě na hrudní kosti sleduji již roky tvrdou nebolestivou „bouli“. Nyní v její blízkosti na levém prsu nahoře na hrudníku sleduji nebolestivý tvrdý útvar, jakoby ztvrdlá žláza, která (mám pocit) se někdy objevila (nerovnosti) i před menstruací a poté v pořádku, nyní jakoby větší a nemizí. Před menstruací mívám oba prsy dost bolestivé a jakoby vždy na pohmat s různými nerovnostmi. Nyní při zatnutí svalů na prsou levý prs s tímto útvarem má jakoby jiný tvar než druhý (v místě útvaru malinko vpáčený). Žádný výtok z bradavek, zarudnutí, kožní změny nepozoruji. Lékařka mě raději odeslala na mamograf a ultrazvuk. Mamograf nic neviděl, ultrazvuk ano. Před pár dny jsem podstoupila biopsii. Prosím, dá se ze zpráv něco vyčíst? Mám strach…Děkuji Mamograf: Kůže a podkoží beze změn, částečně redukovaná žláza, bilat. Bez patol. Ložiska, defigurace a patol. Mikrokalcifikací. Zobrazené axilly bez patol. LU. Normální nález. Redukující žláza typu Tabár I, bez MMG známek patol.změn. V porovnání s předchozí dokumentací stacionární obraz. Ultrazvuk: Nomoechogenní, pravidelně strukturovaná žláza v široké vrstvě ve všech kvadrantech, místy vmezeřený tuk. V ZK vlevo ojediněle drobné cysty. V rozhraní VK v místě pohmatového nálezu je patrné nepravidelné hypoechogenní ložisko 24x23x10. Parasternálně v rozhraní VK, kde paní udává dlouhodobě stacionární pohmatový nález, je patrné nehomogenní echogenní ložisko 22x16x18. Vpravo v rozhraní HK cysta do 6 mm, další je DZK. Vpravo bez přímých i nepřímých známek patol. Změn. Axilly bilat. vlevo pod a nadklíčková oblast bez změněných LU. Vpravo normální obraz žlázy bez sono známek patol. Změn. Nevýznamné cysty bilat. Dvě ložiska ve VK vlevo ověříme biopsií. Biopsie: V barevném mapování v okolí ložiska ani v ložisku nenalézám cévy s vysokým RI (co to prosím znamená ?). Po předchozí anestezii provedena biopsie.

Dobrý den! Postupovala bych stejně, jako lékařka, která Vás indikovala k biopsii. Ale bez histologického výsledku nelze jednoznačně hodnotit. Při nejasnostech a při pohmatovém nálezu je biopsie na místě. Rozhodne výsledek biopsie. Ohledně posledních vět - cévy v okolí jsou úplně normálního vzhledu. MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Mercedes | 05.12.2018 | dotaz č. 1279
Dobrý den, nad prsem ( skoro uprostřed hrudníku, u kosti) se mi vytvořila malá bulka (nejasné jak velká, nejde přesně nahmatat), která je na dotek bolestivá. Bolest cítím také pod prsem. Byla jsem s tímto u praktické lékařky (pondělí), která zahájila léčbu antibiotiky (penicilinové), s tím, že se jedná o zánět pravděpodobně. Avšak neproběhlo žádné vyšetření. Toto usoudila jen podle mého vysvětlení problému a ukázání bulky. Myslíte, že je to takto dostačující? Neměla bych spíše jít na ultrazvuk/sonografii, aby se vědělo, o co se přesně jedná? Pokud myslíte, že ano, tak vím, že má praktická lékařka mi nebude chtít vystavit žádanku na ultrazvuk apod. Jak postupovat? Budu muset si vyšetření platit jako samoplátce? Neměla bych mít nárok na proplacení pojišťovnou, pokud se nejedná jen o prevenci bez příčiny? Děkuji předem za odpověď.

DObrý den , s největší pravděpodobností Vám v podkoží zduřela potní nebo mazová žláza a vytvořil se okrsek zánětlivých změn. který se nazývá zánětlivá pseudocysta. Pro ní je typická jednak lokalita -oblasti hrudníku, náhlý vznik a bolestivost. Nejde o nic nebezpečného a léčí se opravdu antibiotiky. Ultrazvukové vyšetření v této fázi není nezbytné. Doporučuji vyčkat několik dní, léčba by měla zabrat do 3 dnů. Jistě máte u Vaší praktické lékařky kontrolu. Pokud se do týdne nález nezlepší, je možné pak provést ultrazvukové vyšetření. Věřím, že v tom případě Vám praktická lékařka doporučení na vyšetření napíše, přesně z toho důvodu, že se nejedná o preventivní vyšetření ,ale vyšetření pro bulku. Nicméně, dle mého názoru se nemusíte obávat žádných závažnějších změn. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Marie | 02.12.2018 | dotaz č. 1275
Dobry den,prosím o odpověd,byla jsem na sonu a ve zprávě mám toto.Vlevo v okolí implantátu pláštovitá kolekce tekutiny,v ni periférně v DZK a při rozhraní ZK echogenní oválné formace ,větší 24krát 6mm,menší délky kolem 10mm. Normoechogenni ,pravidelně strukturovaná žláza v široké vrstvě ve všech kvadrantech ,místy vmezeřeny tuk.Vlevo na implantát naléhá pláštovitá kolekce tekutiny a v ní DZK a r.ZK obraz charakteru organizujících se hematonů. Dekuji moc za odpověd .

Dobrý den, měla jste úraz , že je popisován hematom ,tedy kolekce krve? Anebo jste čerstvě po plastické úpravě? Jinak se jedná o běžné pooperační nebo poúrazové změny. Ve zprávě není nikde zmíněn jakýkoli podezřelý útvar. Více se však takto jen z popisu nelze vyjádřit. Doporučuji pravidelné samovyšetření a screeningovou mamografii jedenkrát za dva roky , vhodné je sonografické vyšetření v mezidobí, které však pojištovna nehradí. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Kačenka 7319 | 02.12.2018 | dotaz č. 1274
Dobrý deň, prajem, v marci 2018 som podstúpila odstránenie pravého prsníka z dôvodu 1x invazívneho duktálneho karcinómu a 2x DCIS. Po absolvovaní 8 cyklov chemoterapie mi koncom októbra pani onkologička nasadila Zitazonium 2x denne. Odvtedy už šiesty týždeň žijem s bolesťami kĺbov a svalov pripomínajúcimi chrípku no omnoho silnejšími. Veľmi ma bolia kríže, začínajú mi tŕpnuť ruky, cítim sa unavená, v noci spím veľmi zle kvôli častým návalom tepla a následným pocitom chladu. Neviem si ani predstaviť, že onedlho nastúpim v takomto stave do práce. Prosím o Vašu odbornú radu. Ďakujem.

Dobrý den, jediné co vám mohu doporučit, je konzultovat své obtíže s ošetřujícím onkologem. Ten zváží , zda je u vás možné provést změnu hormonální léčby, či ne.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

J. | 30.11.2018 | dotaz č. 1270
Dobrý den, píšu za svoji matku (58), které byl letos na jaře diagnostikován rozsáhlejší nádor prsu. Nasazená chemoterapie jí dobře zabrala a v srpnu pak podstoupila úspěšné odstranění nádoru. Nyní na podzim ji mělo čekat ozařování, avšak dostavily se bolesti v oblasti břicha a vyšetření, bohužel, odhalila větší metastáze na játrech... Ve zprávě stojí, že se jednalo o hraniční stav nasazení léčby, avšak díky jinak dobrému stavu byla nasazena paliativní CHT cDDP mono. Chtěl bych se zeptat, jaká může být prognóza v případě úspěšné chemoterapie. Popřípadě na jakákoliv doporučení, hlavně skrze stravování a doplňování vitamínů apod. tak, aby se zamezilo infekcím či jiným rizikům. Moc děkuji.

Přeji hezký den. Obávám se, že tento dotaz ohledně prognozy musíte položit ošetřujícímu lékaři, protože se jedná o velmi individuální proces, který záleží na mnoha faktorech od věku pacientky, rozsahu postižení, dalších přídatných chorobách, navíc každý nádor může na danou cht. reagovat jinak rychle a jestli vůbec. Takže toto doporučuji opravdu probrat a nejspíše probírat opakovaně s ošetřujícím onkologem podle aktuálního vývoje. Jinak strava pokud možno pestrá, ovoce, zelenina, tmavé pečivo, maso dle chuti. Samozřejmě i podle aktuálních odběrů a stavu jaterních testů (to jsme opět u oš. lékaře), protože při ev. zvýšení se poté doporučují šetřící diety apod. Takže opět jenom s oš. lékařem. Držím mamince palce.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Eva | 28.11.2018 | dotaz č. 1268
Dobrý den vracím jse k vám k dotazu psala jsem vám že plně kojim a našla jsem si v prsu zatvrdlinu volala jsem paní primarce ginekolosce a ta mi řekla že pořád jen řeším v prsu boule že kdys kojim tak jsi to budu hmatat pořád, protože pokaždé kdys jsem si něco v prsu při kojení nahmatala tak jsem stim šla hned zani ,řekla mi ať natu bouli nesaham že jeto jen žláza že pokavat nato budu sahat tak dostanu záhněd řekla jsem jí jestli jsem i nato podívá a řekla že kdys to jen bude bolet tak mám přijít prý jse mám věnovat svému miminku a ne pořád řešit boule , ani doporucenku na sono mi nedá pry není co řešit že v tom prsu nic špatného nemám ale já jse pořád těch bulek bojím a ta zatvrdlina mě znepokojuje a ještě řekla prý jsem byla vyšetřena všemi spusoby ano byla jsem v červenci na sonu prsou chtěa bych sliset nato váš názor přeci jste odborník vy na prsa děkuji za odpověď

Dobrý den! Co popisujete, je zcela normální nález v prsech během kojení, opravdu se není třeba obávat. Před 4 měsíci jste byla vyšetřená, vše bylo v pořádku, tak se zbytečně nenervujte. A samovyšetření prsů dělejte jen jednou měsíčně, ne každý den. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Pipka | 26.11.2018 | dotaz č. 1266
Dobrý den mám dotaz plně kojim a všimla jsem si na levém prsu nahoře jedné zatvrdliny mění jse před a po kojení kdys mám prso nalite tak to víc cítím kdys to miminko vypije tak jseto zmenší ale pořád to cítím ale míň musito po odkojeni úplně zmizet ? Nebo je normální že jseto po odpiti zmenší děkuji za odpověď

Dobrý den! V prsu je žláza, která může být hmatná, pokud se prs naplní mlékem, tak je žláza plnější a více hmatná, to co popisujete, je úplně normální. Pokud Vás to zneklidňuje, zajděte si na ultrazvukové vyšetření. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.