Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Amálie | 20.04.2020 | dotaz č. 1949
Dobrý den paní doktorko psala jsem vám minulý týden chci jse zeptat mám malinkou propadlinku nebo asi spíš důlek ve spod pravého prsu jsem kojící, všimla jsem si toho před rokem a půl zatu dobu jsem byla 4 krát na sonu a tet před měsícem opět ale ne kvůli důlků ale kuli boulickam vše je z mléka ale dělaly obě prsa a vždy vše v pořádku chci jse zeptat proč to tam mám kdys vše v pořádku a kdys je v prsu třeba důlek mislite že zatu dobu by jse ten důlek změnil a neco v tom bylo ? Děkuji za vaši odpověď .

Dobrý den, U mladých žen je typické, že mléčná žláza je na pohmat hrbolatá a pohmatově člověk zjisti bulky. Je to způsobeno samotnou stavbou a složeni žlázy. Při kojení se opravdu tvoří tzv. mléčné cysty - nahromadění mléka , které pak mohou byt hmatné. Pokud jste mela opakovaně ultrazvukové vyšetření a bylo v pořádku, nemusíte mít obavy , že se tam v současností něco děje. Dal pokračujte v samovyštřevani, postačí jednou za měsíc po menstrauci. Pokud by se některá z bulek zvětšovala , odjednejte se na kontrolní vyšetření. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Monika | 20.04.2020 | dotaz č. 1948
Dobrý den, karcinom prsu mi byl diagnostikován v roce 2016, nyní je mi 53 let. Bezodkladně byla provedena mastektomie a vynětí uzlin na zasažené straně. Následná léčba probíhá tamoxifenem, pravidelné kontroly po třech měsících. Stále menstruuji. Je, prosím, pravda, že karcinom prsu metastazuje v pořadí 1. kosti, 2. játra, 3. plíce a 4. mozek? Před dvěma týdny zemřela po 8 (!!) letém boji s touto nemocí moje kamarádka - prošla snad všemi druhy léčby, kosti byly zasaženy velmi záhy po zjištění diagnozy, 2x byly zjištěny metastázy na játrech - 2x díky léčbě "zmizely". V prosinci po spadlém očním víčku diagnostikovány metastázy na mozku, proběhla kůra 10 ozařování, chemoterapie. V únoru byla léčba ukončena. Celý můj dotaz směřuje k žádosti o odpověď na otázku - jak je zjišťována možnost metastáz , stačí na to krevní testy a je možné, že metastázy mohou vznikat v jiném než shora popsaném pořadí? Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, pokusím se vám částečně odpovědět na vaše otázky: 1) každý nádor prsu je jiný, u někoho příznivý, u někoho velmi agresivní, vůbec nejde paušalizovat. To, jak se nemoc bude vyvíjet, záleží na strašně moc vlastnostech nádoru, které se vyšetřují vstupně a na jejichž základě je pak volena i optimální léčba. 2) pořadí kam nádor metastazuje je nesmysl, nic takového neexistuje 3) každá pacientka s nádorem v prsu má stanovený algorytmus dispensarizace včetně prováděných vyšetření. S prodloužujícím se odstupem od léčby velmi významně klesá riziko metastazování. Nejrizikovější jsou první 2 roky. Ale ani potom nelze vyloučit, že se nemoc vrátí - proto je to bohužel zhoubné onemocnění, nikdy vám nemůžeme slíbit, že se to nevrátí. 4) neumíme úplně zabránit metastazování,ale veškerou před i pooperační léčbou ( chemo, radio, bio a hormonoterapií) se toto riziko snažíme minimalizovat. Vždy je třeba pacientku sledovat v rámci kontrol - v současnosti se doporučují klinické kontroly a kontroly na mamografu, u nás například je stále ještě pojišťovnou hrazené i vyšetření krve na onkomarkery - i když zvýšené onkomarkery již značí metastatické oemocnění. Jde ale o to zachytit jej co nejčasněji, kdy je ještě možná účinná léčba ke zpomalení postupu nemoci.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Magda | 18.04.2020 | dotaz č. 1945
Dobrý den, po podání třetí(poslední) injekce zarzio po první chemoterapii bolest na hrudi, kyčlí ale hlavně celá záda a šíje.Beru to jako vedlejší účinek, který je i psán (bolest kloubů a svalů).před podáním užila paralen. JAK DLOUHO BUDOU PŘETRVÁVAT BOLESTI? Mám deficit ve spánku. Děkuji Magda

Dobrý den, Bolesti po podání růstových faktorů přetrvávají obvykle 2-3 dny. Doporučuji vzít si analgetika (ibalgin, paralen apod.) opakovaně, tak aby bolest polevila. Pokud by nestačily volně prodejné léky, Váš onkolog při příští chemoterapii může předepsat silnější medikaci. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Lukas | 17.04.2020 | dotaz č. 1944
Dobry den už více já 5 let mám nad pravou bradavkou tvrdou kuličku jsem muž občas mám na chvíli vpacene bradavky příznaky jako výtoky změna kůže nemám. Mám strach jít na vyšetření.

Dobrý den, pokud se kulička nijak nemění, nezvětšuje se nepujde o nic závažného. Může jít o tukovou bulku. V případě ,že si nejste jistý doporučuji objednat se na ultrazvukové vyšetření do specializovaného pracoviště dle místa bydliště. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Lenka | 15.04.2020 | dotaz č. 1943
Dobrý den, jsem po operaci prsu odstranění nádoru. Mám Zoladex a Tamoxifen. Zoladex mi děla velké problémy . Je nutné kombinovat Zoladex s Tamoxifenem nebo by šlo Zoladex ukončit a pokračovat jen s Tamoxifenem. Děkuji Lenka

Dobrý den, na to vám bohužel může odpovědět jen váš ošetřující onkolog, který do detailu zná váš nález. Určitě to s ním proberte při kontrole. Jinak je to ale běžně užívaná medikace u pacientek před menopauzou.

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

ludmila | 15.04.2020 | dotaz č. 1942
Dobrý den,před 3 lety mi zjistily rakovinu prsu,následně byla provedema mastektomie se založením exp.implantatů,následovala chemoterapie,ozařovaní,biologická lečba.Nyní chodím jednou za půl roku na kontrolu a užívám tamoxifen.Mám částečný invalidní důchod a pracuji jako asistentka pedagoga na základní škole.Chtěla bych se zeptat jestli můžu nastoupit zpět do práce nebo se mám obávat koronaviru a raději zůstat ještě do prázdnin doma.Děkuji Bognerová

Přeji hezký den. Protože léčba proběhla již před třemi roky, do práce se i v současné koronavirové situaci vrátit můžete. Tamoxifen jako takový Vám imunitu neoslabuje.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Pavla | 13.04.2020 | dotaz č. 1939
Dobry den.Jsem 3roky po rakovině prsu.Měla jsem 16 chemoterapii paclitaxel wekly a 36 ozařování.Mám stále neurologické bolesti brněni ,necitlivost prstu bolesti svalu a kloubů .Uživám horčik a vápnik .Chtěla bych se zeptat co mám uživat abych se citila lip a kdy ustoupi bolesti.Děkuji

Přeji hezký den. To to je trošku obšírnější otázka. Pokud máte nadále parestezie (brnění) po cht., buď můžete zkusit kůru Revitanerv Strong (volně prodejný v lékárnách), který je na tyto obtíže, také střídavé koupele studené a horké s masážemi. Pokud bez efektu, tak naše pacientky posíláme cíleně za neurologem, kde se doplní EMG a nasadí speciální léky. Pokud berete i hormonální terapii, bolesti svalů a kloubů mohou být po nich, vhodné probrat s ošetřujícím onkologem.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Valuska | 12.04.2020 | dotaz č. 1938
Dobry den, v utery 7.4. jsem byla na biopsii. Pri menstruaci me zacalo bolet prso a diky tomu jsem si nahmatala bulku pod vpacenou bradavkou (vpacenou bradavku mam dlouhodobe). Den pred biopsii jsem mela zvysenou teplotu a ta az do ted nezmizela. Prso me stale boli a teplotu mam vetsinou prevazne k veceru, ale kazdy den. Ne vsak vyssi nez 37,3. Bylo mi doporuceno brat Brufen na zamezeni pripadneho zanetu. Ten jsem brala 3 dny a prso stale boli (na dotek). Nechci do sebe tyto leky cpat, kdyz nevim, zda opravdu pomuzou. Bojim se samozrejme nejhorsiho. Jeste doplnim, ze trpim na fibroadenomy a jsem jiz po jedne operaci. Prosim o jakoukoliv radu, nez budou vysledky biopsie. Kzdodenni zvysena teplota a mirna bolest hlavy uz me unavuji :-( ( jsem bezdetna ) predem moc dekuji

Dobrý den! Příčin zvýšené teploty může být mnoho. Zvýšená teplota může být i projevem zánětu prsu, ale pokud si vybavuji, mluvily jsme spolu telefonicky, a projevy zánětu prsu jste neměla. Píšete, že zvýšenou teplotu jste měla již před biopsií, tam bych vyloučila souvislost s onemocněním prsu. Pokud teploty dlouhodobě přetrvávají, tak navštivte svého praktického lékaře. Příčina může být někde jinde. Bolesti prsa mohou být v rámci menstruačního cyklu nebo i v souvislosti s bioptickým odběrem. Ale bolest byla už před biopsií. Zbytečně se nenervujte, předpokládám, že výsledek dopadne dobře. Až budou výsledky, zavolám Vám, zatím ještě nejsou k dispozici.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Ostatní

Niki | 12.04.2020 | dotaz č. 1937
Dobrý den, moc vám děkuji za odpověď na předchozí dotaz a ještě bych se vás chtěla zeptat, zda je vhodný doplněk stravy omega-3 mastné kyseliny při moji diagnóze: invazivní duktalni karcinom, T1cN1MO, estrogen 90 procent, progesteron 100 procent, AR pozitivní, G2, lymfogioinvaze v nádoru. Nyní ozařování, zoladex a tamoxifen. Předem vám děkuji a přeji mnoho hezkých dnů.

Dobrý den, Omega -3-mastne kyseliny určitě neuškodí, jedná se o potravinový doplněk s udávaným všeobecným podpůrným efektem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Dana | 09.04.2020 | dotaz č. 1935
Dobrý den, jsem dva roky po ablaci prsu pro DCIS na hormonální léčbě Tamoxifenem. S ničím jiným se neléčím. Pracuji jako dětská sestra na denním stacionáři pro biologickou léčbu. Vzhledem k současnému dění mě do práce i z práce vozí manžel, nicméně se mě již několikrát některé kolegyně ptaly, proč chodím do práce, když jsem onkologická pacientka. Můj dotaz je prostý a sice mám-li dál pokračovat v zaměstnání nebo požádat o pracovní neschopnost po dobu, než současná situace s koronavirem pomine. Nevím dá-li se takto posoudit, o kolik je mé riziko nákazy vyšší a nebezpečnější v porovnání se zdravou populací. Přesto bych ráda slyšela názor odborníka. Děkuji za včasnou odpověď. Dana

Dobry den, Karcinom in situ je neinvazivní nádor, bez schopnosti metastazovat. Hormonalní léčba je prevencí návratu choroby. V tuto chvíli, pokud nemáte jiné nemoci nejste ve zvýšeném riziku ve srovnání s jinými zdravotníky. Samozřejmě v současné situaci doporučuji pečlivé dodržování hygienických postupů a užívaní ochranných prostředků. S

MUDr. Renata Koževnikovová