Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Jana | 31.05.2019 | dotaz č. 1568
Dobrý večer, mám dotaz ohledně léku Tamoxifen, užívám ho již 7.rokem na doporučení mého onkologa, dočetla jsem se ovšem, že způsobuje vznik krevních sraženin a loni jsem prodělala zápal plic a plicní embolii (mimo jiné mám za sebou několik operací křečových žil) a to na zahraniční dovolené a proto bych chtěla poradit, zda ho i nadále užívat či ne. Při užívání léku déle než je doba 5-ti let prý je podle studie , že je menší šance recidivy rakoviny prsu. Vím, že rozhodnutí je na mě, ale nevím, co je lepší řešení v rámci těch nežádoucích účinků i z hlediska případného cestování. Embolii přičítám právě k těm nežádoucím účinkům. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Pokud jste prodělala plicní embolii, tak je podávání Tamoxifenu kontraindikováno a domluvte se s ošetřujícím onkologem ohledně výměny léků (pokud u vás zase nejsou jiné kontraindikace k inhibitorům aromataz). Určitě řešit s oš. onkologem.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Káča | 31.05.2019 | dotaz č. 1567
Dobrý den, již cca dva roky bolest v levém prsu... bolest vystřeluje k levému podpaží, a na pohmat bolest prsu v okolí a pod dvorcem. Žádnou bulku jsem nenahmatala.Vpáčenou bradavku na tomto prsu mám již od dospívání (pravý prs OK). Září 2016 pravidelné vyšetření - mammograf: Tabár/BIRARDS-Tabár IV/negativní =1, bez pathol.ložisek,Bez pathol.kalcifikaci.Přední axily bez pathol. LU. MG screening v běžném intervalu,při potížích kontrola ihned. V květnu 2018 jsem si u gynekologa stěžovala na bolest prsu, poslal mne "Jen" na sonografické vyšetření (na mammograf prý ještě nelze-až po dvou letech) Výsledek: Sono prsů a axil bilat: Převaha tukové redukce žlázy se zbytkovou zlázou v HZK, menší izoechogenní FA vlevo při dvorci bez cévy,velikost 10x5mm, bez infiltrace i v blízkosti dvorce. V pravo bez ložisek, v axilách benigní LU. Mám strach ze zánětlivé formy rakoviny prsu, která prý jde těžko zjistit. Má smysl žádat na vlastní náklady vyšetření na mammografu? S gynekologem jsme domluveni na září 2019. Ze strany matky máme této nemoci (rakoviny) až až... Je mi 54 let, v 43 po IM, mám 2 roky Mirenu, (již 3.) Včerejší vyšetření na gynekologii - rychle rostoucí myom v děloze, do loňska cca 5mm, letos, po roce 3,5 cm. Doporučena Hysterektomie. Trochu zmatek v hlavě... Děkuji za odpověď..

Dobrý den, bolest v prsu a směrem do podpaží je velmi častým problémem. Bývá spojena s přechodem, kdy prsa bolí v důsledku hormonálních změn.. Bolest do podpaží může být podmíněna též svalovou soustavou. Nemyslím, že je nutné toho času doplnovat mamografické vyšetření. Pokud jste si nenahmatala žádnou novou bulku, je sonografie dostačující. Vyloučí zánětlivé změny, cystu. Fibroadenom / FA/ je nezhoubný uzel mléčné žlázy. Zánětlivý karcinom je vzácné onemocnění projevující se velkými bolestmi na minimální dotek, otokem prsu a jeho výrazným zarudnutím. Navíc na mamografii tento typ rakoviny nemá žádný velký obraz, může se tam skrýt. Doporučuji tedy určitě mamografii v řádném dvouletém intervalu. Co se týká gynekologických problémů, určitě bych dala na rady Vašeho gynekologa. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Jana Beranová | 30.05.2019 | dotaz č. 1564
Vážení, mám odstraněno levé prso a jsem po 8 cyklech chemoterapie. Od 15. 3 jsem brala Etruzil. Velmi mě po něm bolely svaly či šlachy začalo to stehenními svaly a potom bylo pro mě problém například propnout nárt. Na kontrole 6.5. mi paní doktorka vyměnila lék za Tamoxifen. Problémy se ale nezlepšily spíše zhoršily. Přidala se i bolest v levém kyčli nebo spíše v břiše vedle kyčle ( jako když jsem byla malá a hodně jsem běžela), když vstanu nemohu se rozejít jak to bolí a když si potřebuji sednout do dřepu tak je to velmi bolestivé, stejně jako potom vstát. Nárty bolí i nadále. Když jsem v klidu, nic mi není. Moje paní doktorka mi řekla, že Tamoxifen za to rozhodně nemůže...

Dobrý den, podobné potíže dělají především léky typu Etreuzil. Naopak Tamoxifen kloubní obtíž obvykle nezpůsobuje. Doporučuji odborné ortopedické, případně revmatologické vyšetření, potíže mohou mít i jiný původ. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

rch | 28.05.2019 | dotaz č. 1562
Dobrý den. Jsem rok po operaci karcinomu prsu, prodělala jsem ozařování, poté odstranění dělohy a vaječníků a nyní jsem na hormonální léčbě. Cítím se dobře, ruka mi neotéká. Na můj dotaz, zda mohu navštěvovat finskou saunu, mi paní doktorka na onkologii řekla, že ano. Pokud ji budu zvládat, že v tom nevidí problém. Saunu navštěvuji již půl roku asi 2krát týdně. Nyní jsem v lázních, kde mi bahenní zábaly na záda, ale i parafínový zábal na ruce zakázali, a nad saunováním se velmi podivovali. Že bych rozhodně chodit neměla. Tak se chci zeptat, zda saunování po rakovině prsu doporučíte či ne.

Přeji hezký den. Pokud nemáte sklony k lymfedemu ať ruky nebo prsu a jste na saunování zvyklá, není důvod, proč do sauny nechodit. Z onkologického hlediska to nevadí, spíše se nedoporučuje u lidí, kdo musí docházet na lymfodrenáže vzhledem k lymfedemům. Tam se může stav po saunování zhoršit.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Jitka | 26.05.2019 | dotaz č. 1558
Dobry den pani doktorko, pred 2roky jsem byla poprve na mamografu a sono prsu.Vysledkem byla vpravo DZK cysta 14x8mm. Nyni jsem objednana na kontrolu po dvou letech. Ale nasla jsem si vpravo DZK tvrdsi, pohyblivou,hladkou kulatou bulku. Je mozne,ze by se cysta takto zmenila? Muze mit cysta i tvrdsi konzistenci? Mam panicky strach,ze se jedna o zhoubny utvar. Jiz 12 let beru depo proveru. V rodine karcinom nikdy nebyl diagnostikovam. Moc Vam dekuji za odpoved.

Dobrý den! Cysty se v průběhu doby mohou měnit, mohou se zmenšovat až úplně vymizet, nebo naopak zvětšovat. Pohmat cysty může být někdy dosti tuhý, ale pokud se pohybuje, tak to je většinou známka nezávažného nálezu. Nejspíše to bude cysta, která se mohla zvětšit - usuzuji z Vašeho popisu ložiska a vývoji ve srovnání s minulým popisem MG a UZ. Zbytečně se nenervujte dopředu, to ničemu nepomůže. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Rekonstrukce prsu

Tereza | 25.05.2019 | dotaz č. 1555
Dobrý den, je mi 21 let a jsem nosičkou mutace BRCA1, mám 85% na rakovinu prsu a 65% na rakovinu vaječníků. Mám to od maminky, která měla rakovinu prsu ve 34 letech a ve 36 na ni zemřela (2x se jí vrátila). Chtěla bych si nechat preventivně odstranit prsa. Kolem 25 let bych chtěla začít přemýšlet o dítěti a na gynekologii mi byla doporučena metoda umělého oplodnění s možností, že moje děti tento gen mít nebudou. Ráda bych si prsa odstranila do té doby, i přesto, že poté nebudu moci kojit. Chtěla bych co nejvíce předejít možnému výskytu, i když pravidelně docházím na kontroly a ultrazvuk. Je možné prsa odstranit už v tomto věku? Nechci čekat a poté si něco vyčítat, maminka si chtěla nechat prsa odstranit až v době kdy už rakovinu měla a už to u ní nebylo možné, jelikož už by se tím ničemu nepomohlo. A také, zda je nutné v mém případě odstranit i bradavku. Vím, že je tím stále zvýšené riziko výskytu, pokud se ponechá, ale moc se s tím psychicky nemohu vyrovnat. Dále se chci zeptat, zda je i v případě rekonstrukce možnost zvolení tvaru silikonu a velikosti? (mám malá ňadra). Děkuji moc za odpověď.

Odpovědět na Vaše otázky je delší vyprávění. Podstatně efektivnější by bylo, kdybyste navštívila ambulanci naší kliniky ve FNKV. Při riziku, které přináší BRCA je ve Vašem věku možné provést preventivní výkon.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

H | 25.05.2019 | dotaz č. 1554
Dobrý den, léčím se s rakovinou prsu a jednou měsíčně dostávám Zoladex již po dobu roku a půl. Ve čtvrtek jsem začala slabě menstruovat, bez bolestí...Po celou dobu léčby jsem menstruaci neměla, až najednou teď. Užívám Zoladex spolu s Femarou apod.. Co by to prosím Vás mohlo značit? Krvácení začalo po pohl. styku. Krev je jasně červená. Krvácení velmi mírné, dnes už skoro žádné. Děkuji za odpověď

Dobrý den, může se jednat o drobné krvácení při ztenčené vaginální sliznici, může ale jít o slabou menstruaci. V každém případě byste měla navštívit svého gynekologa a podle nálezu konzultovat ošetřujícího onkologa. Pokud by se jednalo o menstruační krvácení, musela by být upravena hormonální léčba pro selhání Zoladexu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Petra | 23.05.2019 | dotaz č. 1551
Dobrý den,ve 26-ti letech (bezdětna) jsem prošla léčbou rakoviny prsu,nasazena léčba tamoxifenem a zoladexem. Zoladex vysazen loni,tamoxifen letos v zaři budu brát 3 roky. Podle mé onkoložky bych měla brat tamoxifen 10 let,vzhledem k mému věku (29 let) bych ho ráda vysadila a otěhotněla. Prý tím ale podstupuji vysoké riziko navráceni nemoci zpět. Mohla bych se zeptat,jak vysoke riziko to je? Procentuaálně? Je nějaká stránka,kde je možné si o tom přečíst více? Genetiku mám negativní,opravdu je důvod se bát? Děkuji.

Dobrý den, opravdu riziko návratu nemoci při užívání hormonální léčby se podle některých statistik snižuje až o 40%. A to je opravdu významně dost. Minimální doba pro užívání hormonální léčby je 5 let! Rozhodně vám nedoporučuji léčbu vysadit dříve!! Bohužel nevím, jaký byl váš nález a jaká byla léčba, ale jestliže vám ošetřující onkolog délu léčby doporučil, snažila bych se jí dodržet. I proto, abyste byla opravdu zdravá a s klidem mohla otěhotnět.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Michaela | 22.05.2019 | dotaz č. 1550
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně tamoxifenu. Měla jsem invazivni duktalni karcinom prsu Her2 pozitivni. Měla jsem před operací chemoterapii + herceptin s perjetou (klinicka studie) nyni jsem po operaci. Čeká mě ozařování a 1x za týdny mám herceptin+perjetu. Od začátku dostávám injekci zoladexu na ochranu vaječníků jelikož bych ráda, když vše dopadne dobře miminko. Zatim je vše v pořádku bez metastaz nador zmizel úplně a jen odstraňoval doktor tkáň kde byl a zbytek odumreleho nádoru. Uzliny čisté. Nyni mi, ale chtějí po dobu 2let nasadit tamoxifen. Můj dotaz zní...je tamoxifen nutný, když mám zoladex? Vedlejší účinky tamoxifenu mi zrovna příznivé nepřijdou. Děkuji za odpověď

Dobrý den, Zoladex sám o sobě nemá dostatečný léčebný účinek. Teprve nasazení tamoxifenu je hormonální terapií. Tato léčba se obvykle podává po dobu 5, někdy 10 let. V případě mladých žen se zkracuje v případě plánovaného těhotenství. Je proto vhodné, alespoň ty první 2 roky brát plnou léčbu, aby byl zajštěný co nejlepší efekt. Nežádoucí účinky jsou možné, ale nemusí vůbec nastat. Navíc v případě tamoxifenu jsou vedlejší účinky předvídatelné a jsou sledované. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Marion | 22.05.2019 | dotaz č. 1549
Dobrý den, omlouvám se za můj asi ne tak závažný dotaz. V pátek mne čeká první chemoterapie. Prosím, jak se co nejlépe připravit na samotný zákrok a co mít připraveno doma po návratu, aby průběh pro mne i personál a rodinu byl co nejpřijatelnější. Moc děkuji za odpověď i za vaši obětavou práci.

Dobrý den, chemoterapie je léčba pomocí podání léku v kapačkách - infuzích. Nečeká vás nic děsného, všechny léky proti nevolnosti, alregii atd. dostanete spolu s léčbou a poté budete mít i na doma léky k případnému použití. O všem vám řekne váš ošetřující lékař či sestřičky při první dávce. Na doma není třeba nic připravovat. Nebojte , zvládnete to.

MUDr. Karolína Hovorková