Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Jana | 22.01.2019 | dotaz č. 1372
Dobrý den, ráda bych se poradila ještě kvůli sobě. V roce 2012 rakovinu prsu ER100%, PR90%,Grade 2-3, proliferace 30%, t2, ale 3 nádory(největší 33 milimetrů) N1. Po chemo čisté uzliny, jeden nádor kompletní patologická remise, zbylý karcion is situ a poslední 10 mm. Brána 3 roky antihormonální léčba, poté vysazená pro velké nežádoucí účinky. Po roce recidiva v prsu, po amputaci nádor nenalazen, jenom pár jednotlivých izolovaných buněk karcion in situ. Nebyla dána žádná léčba. Po roce rediciva na sternu, lehce olízká kost cca 3 cm (parametry původního nádoru, ER100%, PR 90%,ovšem proliferace 60%.. Byla jse zařazená do klinické studie Parsifal a fulverstrantem a lékem ibrance, metastáze se zmenšila na 16/10 mm. Selhání léčby po 17 měsících, v současné chvíli metastáze 20/10 mm a vedle toho ještě jedna malá meta 6 milimetrů. Jinde nic nemám. Vzhledem k tomu, že jsem neustále chtěla tu jednu metastázi vypálit, když byla stacionární a byla jsem vhodná na cyberknife, tak mě pořád bylo říkano, ať to neřeším, že hlavně budeme řešit ty ostatní metastáze, které se objeví někde jinde, tak jsem dost znejistělá v léčbě.Rovněž jsem měla vemli citlivý hormonální nádor a přesto, že jsem byla 2 roky bez antihormonální léčby a měla jsem plnou ovulaci, tak mi nikde jinde žádný mety, kromě té jedné nevyrostly. Chtějí pokračovat nějakou antihormonální léčbou a možná vypálit. Jenže já se domnivám, že možná ten nádor už vůbec nemusí být hormonální, ale klidně triple negativní a prostě chci, aby udělali biopsii, protože nádor je přístupný pro biopsii. Chci to rovněž vypálit a ideálně k tomu léčbu chemoterapií a vypálit po nové léčba.Jaký na to máte názor?. Obávám se, že tento nový typ nádoru roznesl po organismu, bude úplně jiný typ buněk a celkově se obávám, že další antihormonální léčba mi bude k ničemu. Chtěla bych totiž případné mikrometastáze z nově mutované nádoru se alespoň pokusit zničit. Teď nejsou vidět, ale přihlásí si určitě o slovo. Vím, že v medicíně není nic jisté, ale celou dobu jsem byla přesvědčena, že se v případě jedné stacionární mety měla vypálit, aby se tam pod léčbou neudělala taková mutace, která pak nebude řešitelná. Co byste navrhoval Vy, abych udělala? Já už chci při další léčba trvat na vypálení. Klidně na meta tam mohla být už od začátku 2012, jenom na ní nikdo nepřišel, když jsem tehdy neměla PET/CT a teď přežila spousty léčby. Boužel už má i kamarádku 6 milimetrovou.

Dobrý den, v této situaci žádný postup není jednoznačně nejlepší. Vždy je potřebné zhodnotit efekt léčby dosavadní, aktuální stav a přání paciena. Pokud je možné bezpečně provést biopsii, je to jistě vhodné k upřesnění nynějšího chování nádoru. Místo, které popisujete, ale může být pro biopsii dosti problematické . Jestliže jediným místem metastáz jsou 2 ložiska ve sternu, je ozáření možné. Pokud se ale jedná o místo, které bylo částečně ozářeno při pooperačním ozařování prsu po první operaci, může být naplánování ozáření složité i pomocí cyberknifu. Samozřejmě současně s kostním nálezem musíme předpokládat mikrometastázy kdekoliv v organismu a proto je nezbytné pokračovat i v systémové léčbě. V tuto chvíli je spíše úvaha o chemoterapii (po selhání hormonoterapie s biologickou léčbou ). Metodou volby je zahájení systémové léčby a poté ozáření ložiska v kostech a pokračování systémové léčby. Další postup je potom závislý na průběhu léčby a efektu podle kontorlních vyšetření. Je však nutné po celou dobu brát do úvahy fakt, že metastatické onemocnění je chronické a vyžaduje prakticky trvalou léčbu. Proto i snaha minimalizovat vedlejší účinky léčby je velmi důležitá. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Lenka | 18.01.2019 | dotaz č. 1344
Dobrý den. V září jsem absolvovala operaci (odstraněn celý) prsu. Nález: invazivní karcinom vel. 6 mm, gr. 2; DCIS gr. 2, SLB negat, uzliny v pořádku, ER, PR +++, HER negat., pT1b N0M0, následovala kastrace. Beru Tamoxifen, nepodstoupila jsem žádnou chemoterapii ani ozářky. Paní doktorka mě poslala na scintigrafii - její výsledek mě vylekal. Při nynější kontrole po 3 měsících, kdy byly nádorové markry v pořádku, mi paní dr. sdělila, že ve zprávě ze scintig. stojí .... "dle scinti skeletu diskrétní přestavbové změny dist. diafýzy l. femuru + doporučení např. na RTG, který jsem rovněž absolvovala s tímto: " T.č. skelet bez patolog. strukturálních změn, kortikalis ostře ohraničena. Kolenní kloub bez degener. změn." Pozvaná na preventivní ko jsem za další tři měsíce, nic víc jsem se nedozvěděla. Mám strach, aby za tři měsíce nebylo pozdě, vždyť čas je tady hodně důležitý a já mám velký strach z metastáz. Nerozumím tomu postupu, protože scintigrafie je přece přesnější než rtg a měla by tedy dát jasnou odpověď. Trápím se, což není pro mou psychiku vůbec dobré. Nevím, na koho se obrátit. Děkuji za Váš čas a odpověď, Lenka

Dobrý den, nemějte strach. Nález je v pořádku - RTG vyšetření neprokázalo žádnou meta a i onkomarkery jsou normální. Přesnější zobrazení je vždy na RTG! Nález na scinti o ničem nesvědčí. Takže váš onkolog po zhodnocení všech výsledků toto uzavřel jako že je vše v pořádku a poval vás na běžnou kontrolu.

MUDr. Karolína Hovorková


Rekonstrukce prsu

eva | 16.01.2019 | dotaz č. 1341
Dobrý den, na začátek června mám naplánovanou rekonstrukci prsu po ablaci. Zvolila jsem rekonstrukci implantátem. Chtěli bychom s rodinou naplánovat na léto dovolenou u moře. Chci se zeptat jak dlouho trvá rekonvalescence po této operaci, jak dlouho je potřeba nosit speciální podprsenku. Děkuji

Omlouvám se, ale nemohu Vám dát odpověď na Vaši otázku. Způsobů rekonstrukce prsu pomocí implantátu je víc. U každého je jiná délka rekonvalescence. Vaše otázka má směřovat na zařízení, které Vás k operaci objednalo.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

Lada | 15.01.2019 | dotaz č. 1340
Dobrý den. Jsem 2 roky po operaci prsu (odstraněn celý prs), následně 4x chemoterapie a 25 ozářek. Ukončeno v září 2017. Nyní pokračuje léčba hormonální. Jako první jsem brala Tamoxifen. Pro opakující se zánět žil výměna za Egistrozol - zase po krátké době nežádoucí účinek v podobě lupavého prstu. Opět výměna léku -Exemestan Mylan. Užívám 2 měsíce, lupavý prst přetrvává a navíc mě stále bolí v krku. V únoru jdu na kontrolu .Prosím o váš názor, zda je to normální, že mi žádný lék nevyhovuje. Zda má cenu léky měnit , pokud to ještě vůbec jde, nebo ty nežádoucí účinky nějak vydržet. Vím, že užívat bych měla nejméně 5 let. Velice děkuji.

Dobrý den, u některých pacientek se při hormonální léčbě projevuje celá řada vedlejších účinků. Pro skupinu tzv. inhibitorů aromatáz" jsou typické kloubní projevy: Cca v 50% pomůže výměna preparátu. U Vás se zatím neosvědčilo. Je možné ještě zkusit letrozol. Pokud ani ten nebude bez významných vedlejších účinků je na zvážení ukončení této zajišťovací léčby. Záleží to také na typu nádoru, rozsahu choroby, atd. - musíte probrat s ošetřujícím onkologem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Marie | 15.01.2019 | dotaz č. 1339
Dobrý večer, ráda bych se Vás zeptala na názor ze screeningového vyšetření z 10.1. 2019. 2-BIRADS-benigní. Klasifikace Tabár: Involuční žláza typu Tabár II. Pokročilá tuková redukce parenchymu, bez patologických ložiskových změn a podezřelých mikrokalcifikací. Kůže přim. šířky . V čase stacionirní benignom 12 x 7 mm vlevo centrálně, Je patrný již v r. 2013. Přední axily bez lymfadenopatie. Při srovnání se snímky z 1/2017 bez nových denzit. Závěr: bez známek malignity. Dop. kontrolu v případě prevence za 2 roky, při obtížích ihned.

Dobrý den, jedna se o normalni nález. Tedy bez známek názorového onemocnění. Popsané ložisko je neměnné, nevýznamé a nemusíte mít obavy. Doporučuji provádět pravidelně samovyšetření a preventivní kontrolu tak jak je doporučeno. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Alena | 15.01.2019 | dotaz č. 1337
Dobrý den. Po ozařování prsu, které bylo v pohodě jen se zarudnutím mi asi po týdnu od ukončení ozařování v podpaží praskla kůže a rána je otevřená. Můžete mi poradit jak ránu ošetřovat, nebo mám navštívit kožního lékaře. Po dobu ozařování jsem výraznější problémy neměla, proto i při poslední kontrole na radioterapii mi doktorka předepsala jen Excipial u lupolotio. Na prasklou kůžia oteřenou ránu mi ale nepomáhá. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, měla byste se objednat ještě na radioterapii, aby paní doktorka nález viděla a posoudila jak o takovou ránu pečovat. Bohužel takhle na dálku vám neporadím. Kdyby bylo nejhůř, můžete zajít na to kožní. Ale spíš by to měl řešit radioterapeut který vás ozařoval.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Lenka Balínova | 14.01.2019 | dotaz č. 1336
Dobrý den chtěla jsem se optat má svůj způsob léčby zda je nějaký méně drasticky. Má diagnóza a histologie je biopsie:IDS, G1ERO%, PRO%, mib10%, her2/neu 2+,FISH neg. Definitivni:v resektatu z pravého prsu invazivní karcinoem NST (dříve duktalni invazivní) s komponentů DCIS grade2 velikosti v největším rozměrů 25mm,s karcinomatozni lymfangioinvazi. Tumor vzdálen 5mm od lateralniho okraje a dosahuje do okraje dorzalniho. Od okrajů ve zbylých směrech vzdálen 10mm či více. V současne zpracovávané biopsii B20475/18vysetren ventralni ventrolateralni, leterokaudalni a dorzalni okraj lůžka tumoru, vše bez nádorů (ani susp.satelitni ložisko nenalezeno). V téže biopsii vysetreny 4 lymf.uzliny z pravé axil(z toho 2 SLN) v žádné znich metastazy neprokazany. ER, PR negativní, ki-67 20%,HER2/neu 2+,G2,pT2 pNO (4/02*sn) L1. Léčba adriamycin a cyklofosfamid 4 cykly á 3tydny potom paclitaxel 12 krát po týdnu následně RT v oblasti prsu. Můj dotaz je zda tato léčba není moc agresivní protože mi pořád lékaři říkaly že to asi nebude nutné a teď tato léčba moc děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Vzhledem k charakteru nádoru (ER + PR neg., HER 2+, FISH neg.), velikosti 25mm, přítomné lymfangioinvazi , G2 a Ki67 20% se jedná o adekvátní doporučenou pooperační terapii. Definitivní léčba se vždy stanovuje až z definitivní histologie po operaci, která se může mírně lišit od biopsie, protože je dostatek materiálu k vyšetření. Také ultrazvuk může být vstupně menší a po operaci se zjistí, že nádor byl ve svém rozsahu větší. Proto se někdy mohou lišit předběžné doporučení po biopsii a následná léčba po operaci s definitivním výsledkem. Držím palce.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Olivie | 12.01.2019 | dotaz č. 1335
Dobry den chtela bych jse zeptat na boku v prsu jsem si nahmatala naky utvar jeto rovny tvrdy volne pohyblivy prijde mito jakoby naka chrupka nevim jestli jse jedna o zlazu nebo neco jineho jinak jsem kojici dekuji za odpoved

Dobrý den! Píšete že je to hladké a volně pohyblivé, tak z toho usuzuji, že by se mohlo by se jednat o nezávažné ložisko v prsu. Ultrazvukovým vyšetřením se zjistí, jak to vypadá a upřesní se tím, co by to mohlo být. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Ostatní

Jiří | 11.01.2019 | dotaz č. 1333
Dobrý den, u manželky cca před čtyřmi roky (v pouhých třiceti letech) byla zjištěna rakovina prsu (100% hormonální - ve zprávě: 100 procent progesteron a 100 estrogen, Hormonalne dependentni ca in situ), které ji bylo následně chirurgicky odebráno a dále brala Tamoxifen a Zoladex. Místo prý obvyklých pěti let nám onkoložka povolila jejich užívání přerušit již po 2,5 roce, neboť bychom chtěli dítě a nyní je manželce již 35 a mě 40 let. Cca 4 měsíce probíhalo "čištění" od léků a nyní se přes rok pokoušíme o spontánní otěhotnění, bohužel ale bez výsledku. Naše onkoložka nám kvůli nutnosti stimulace zakázala umělé oplodnění, na doporučení známého jsme ale byli na konzultace i u gynekologického onkologa doc. Zikána z nemocnice Na Bulovce, a ten nám naopak tvrdil, že při použití mírnějšího protokolu stimulace není IVF problém a můžeme klidně podstoupit i dva cykly stimulace. Jaký je prosím Váš názor? A pokud souhlasíte s doc. Zikánem, máme IVF podstoupit hned, nebo ještě vyčkat a dál "to zkoušet normálně"? Jde o to, že naše onkoložka nám také říkala, že k tomu Tamoxifenu bychom se po těhotenství měli vrátit, přičemž doba přerušení jeho užívání by neměla přesáhnout dva roky. To ale bohužel už ani teď nestíháme (připočtu-li dalších 9 měsíců těhotenství). Jaký je prosím Váš názor na toto? Máme se k tomu Tamoxifenu vracet, a pokud ono, jsou ty max. dva roky přerušení skutečně striktně dané? Resp. platí, že čím kratší doba přerušení, tím lepší, tzn. máme jít do toho IVF hned? A máme se po narození dítěte raději ihned k Tamoxifenu vrátit, nebo můžeme ještě několik měsíců kojit? Dítě samozřejmě chceme, ale na prvním místě je zdraví manželky - pro všechny případy již máme zažádáno i o adopci... A jestli můžu, tak ještě poslední dotaz - víme, že se rakovina prsu bohužel vrací - vrací se nejčastěji v obdobné podobě, jako byla poprvé, nebo může být i mnohem agresivnější, např. s metastázemi atd.? Předem moc děkuji za odpověď. JS

Dobrý den, obecně platí, že těhotenství po léčbě karcinomu prsu je bezpečné, pokud porod je alespoň 1 rok (lépe 2 roky po diagnóze). Je prokázáno, že toto platí i u žen, které se z důvodu plánované gravidity rozhodly ukončit hormonoterapii dříve než po plánovaných 5 letech. Návrat k podávání tamoxifenu ( či jiného antiestrogenu) se zvažuje především u vysoce rizikových nálezů. Pokud Vaše žena měla karcinom in situ se 100% hormonálními receptory, nebude to po graviditě úplně potřebné. Je to ještě k diskuzi s Vaší onkoložkou, žádné jednoznačné doporučení ani striktní interval není definován. V otázce případného umělého oplodnění souhlasím s doc. Zikánem - pokud je užitý nízkodávkovaný protokol je možné IVF podstoupit, nemělo by být více než 2x, opět existuje řada odborných důkazů. Kojení po léčbě je možné, neovlivňuje negativně prognózu. Stanovení celkové prognózy je obtížné, ale jak jsem psala výše, je jednoznačně prokázáno , že těhotenství po léčbě prognózu nezhoršuje. Otázkou je samozřejmě celková anamnéza a případné genetické riziko ( manželka jistě podstoupila vyšetření). Vzhledem k věku vás obou, stavu po léčbě a době, po kterou se pokoušíte přirozenou cestou je nyní na čase zvážit konzultaci na specializovaném pracovišti, aby byly probrány všechny možnosti otěhotnění. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Regina | 10.01.2019 | dotaz č. 1331
Prosím čím mazat prs po ozaření, jsem po operaci prsu pro maligni karcinom. Celý prs je červený až do hněda s petechiemi, zarudnutí doprovázi pálivost.Můžete mi nějak poradit? A chtěla jsem se zeptat, zda prs po ozářkách dostane třeba za rok znovu svoji barvu původní?

Dobrý den, s ošetřením prsu během ozařování by vám měl poradit lékař, který se o vás na ozařovnách stará - určitě mu nález ukažte. Jinak z běžných prostředků na zklidnění lze zkusit Panthenol spray foam, event. Bepanthen mastičku. Jinak existují specielní masti - např. Radioderm ( či jiné další) - ale jeho užití konzultuje s radioterapeutem.

MUDr. Karolína Hovorková