Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Eva | 05.04.2018 | dotaz č. 966
Dobrý večer chci jse zeptat jsem těhotna 32 týden skusila jsem si zmáčknout prso a vyteklo mi mlezivo z prave pruhledne a z levého prsa také akorát z jedne dirky šlo takove ruzove ne doslova krev spíše naruzovele bojim jse jestli jse nejedna o nádor můžete mi Prosím poradit co mám dělat Děkuji

Dobrý den, Sekrece z prsu je běžný jev ve třetí trimestru těhotenství. Je to příprava mléčné na žlázy na kojeni. Narůžověla kapka může být podmíněna i opakovaným tlakem,který při zmačknuti vyvinete. Doporučuji nemackat prsa. V případě,ze by se objevila krvavá sekrece na spodním prádle ,navštivte svého gynekologa a poraďte se s nim. S pozdravem H. Bitmanova.

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Dana | 05.04.2018 | dotaz č. 965
Dobrý den, před 3 týdny jsem se podrobila ablaci prsu pro karcinom hormonálního původu. Všechny uzliny i okolí bylo čisté. Byl mi předepsán Tamoxifen, který jsem zatím nezačala užívat, neboť množství vedlejších ůčinku mě děsí. Možná si snížím procento vzniku rakoviny druhého prsu, ale s velkým rizikem rakoviny dělohy či jiných závažných onemocnění. Mám i jiné možnosti? Neměla jsem možnost se na vše vyptat a tak budu velmi vděčná za tuto písemnou konzultaci. S pozdravem vyděšená pacientka.

Přeji krásný den. Z vaší otázky není jasné, zda se jednalo o invazivní nebo tzv. in situ (neinvazivní karcinom prsu). U invazivních karcinomů (u pacientek po přechodu), lze ev. TMX vyměnit za tzv. inhibitory aromatas, které neovlivňují sliznici dělohy. Pokud se jedná o in situ Ca, je indikován pouze TMX, nebo pouze sledování. Z našich zkušeností, pokud pacientky chodili podle doporučení každých 6 měsíců na gynekologické prohlídky včetně vag. ultrazvuku, žádný karcinom dělohy jsme nezaznamenali. Na druhou stranu, když si přečtete leták od jakéhokoliv preparátu od Paralenu po Mucosolvan na odkašlání, najdete tam takové množství vedl. nežádoucích účinků, až jde hlava kolem. Takže pokud jste opravdu nejistá a nevíte si rady, je vhodné objednat se k vašemu onkologovi, který jistě zohlednil podávání TMX ve Vašem případě včetně dalších ev. nemocí a doptat se na další podrobnosti.

MUDr. Petra Hrabětová


Vedlejší účinky
Po léčbě

Hana | 02.04.2018 | dotaz č. 963
Dobrý den, měla bych dotaz prosím ohledně léku Arimidex. Jsem po léčbě rakoviny a teď i po rekonstrukci. Dříve jsem brala Alozex ale kvůli problémům s pokožkou mi byl vyměněn za Arimidex. Ten beru 4 měsíce a teď asi 14 dní se mi na tom rekonstruovaném prsu, kde mám vložený implantát přímo pod kůži (neměla jsem tam sval) objevily červené větší fleky. Byla jsem s tím i na kožním a tam mi dali nějakou mast s vitamínama, že je to nějaká reakce na kůži ale neví jaká. Zánět v tom není jen je to pořád flekaté červené. V příbalovém letáku Arimidexu jsem vyčetla že to může být vedlejší účinek, změny na kůži. Myslíte že by to mohlo být ono? Jestli to mám probrat s onkoložkou aby se změnil lék? Je ještě nějaký jiný? Můj plastický chirurg také s tímto nemá žádnou zkušenost tak nevím co s tím. Děkuji Hana

Dobrý den, myslím si, že nález na kůži nemá s Arimidexem nic společného. Může to ýt způsobeno mnoha příčinami. Určite ukažte nález svému onkologovi ať rozhodne, čím by to mohlo být.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Ivana | 27.03.2018 | dotaz č. 959
Dobrý den beru alozex můžu na tyto léky brát omeprazol beru ještě citalex 10 děkuji za odpověď

Dobrý den, u těchto léků by neměl v kombinaci být problém, pokud omeprazol a citalec berete dlouhoodobě ve stabilní dávce . S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Markéta | 27.03.2018 | dotaz č. 956
Dobrý den, mám na Vás prosbu, zda není k dispozici nějaká příručka, leták nebo video ohledně správného dýchání při ozařování. Mamce při preventivní prohlídce odhalili nález na prsu. Nyní je již po operaci a minulý týden mělo proběhnout zaměření pro ozáření a ozařování..Mamce bylo řečeno, že neumí správně dýchat (dýchá do břicha a musí dýchat do hrudníku) a nelze zatím zaměřit.Má týden na to, aby trénovala..ale mamka neví jak na to a je z toho špatná, že jí to nejde. Hledala jsem nějakou informaci na internetu , ale marně. Na vašich stránkách je video, jak ozařování probíhá...ale tam se mluví pouze o nádechu a zadržení dechu na 15-20 sekund. Moc Vám děkuji za informaci Šlosarová

Dobrý den, nevím přesně co máte na mysli. Pokud jde o popis procesu dýchání mohly by pomoci např. stránky , které se věnují jógovému dýchání, kde je popsáno jak dýchat do břicha, hrudníku, podklíčků. Podobné informace by mohl poskytnout fyzioterapeut. Při standardním ozáření se většinou způsob dýchání neřeší. Předpokládám tedy , že Vaše maminka bude ozařovaná metodou řízeného dýchání. Pak je potřebné domluvit se s radioterapeuty, jak přesně má dýchat, připadně kdo ji to má naučit. Navíc po operaci prsu je reflexně hrudní dýchání omezené a je potřeba se na něj cíleně zaměřit. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Julie | 27.03.2018 | dotaz č. 955
Dobry den...jsem po hysterektomii kvuli myomum malim ...ale bylo jich hodne 11/2017 odebran cipek... děloha a jeden vejcovod pro krvaceni...rezem...ponechany vajecniky...biopsie .hystolg.negativni dokonce napsano exelent...zadne rakovinove bunky uplne bez nalezu ....ziji ve Velke Britanii...ale zacatkem unora nahmatana tvrda bulka ...ktera tam nebyla az jakoby s menstruaci .prsa bezevetsich zmen...bolest prsou ...ktera prejde tak po 2.tydnech bulka zustala...odeslana na mamo...sono...a pro podezreni i biopsie cekam na vysledky...ja se snazim myslet pozitivne ...ale tady uz se tvarili dost jako ...ze pohrebne...a souvislost s hysterektomii a hormony scela odmitaj...rakovina prsu u nas nikdy zadna...jen snad plic a mozna vajecniku ...asi teta ...nevim ani jak postupovat tady s lecbou v Anglii ...zdravotnictví takový nevim no zvlaztni...co si o tom prosim myslite vy....omlouvam se za chybi ale strasne se mi klepe ruka a mozek moc nepremysli....dekuju

Dobrý den! Pokud se provádí biopsie při podezření na podezřelý nález, tak je určitě dobře, že se to řeší. Nemusí být výsledek vždy jen pozitivní, tak uvidíte, jak to dopadne. Hodnotit pohřební vzhled lékařů a sester - to je hodně individuální pohled, zdravotníci pracují zodpovědně a tak mají spíš zodpovědný vzhled, který se může zdát všelijaký... Souvislost s operací dělohy si myslím že není. V rodině nemáte rakovinu prsu, ale vaječníku, což může být rizikový faktor. Záleží na věku příbuzné, kdy onemocněla, v mladším věku je riziko vyšší než u starších žen v rodině. Ale pokud to byla jen jedna žena v rodině, tak to riziko není významné. Nemoci v Británii se léčí předpokládám stejně jako v ČR. Spíše jsou tam asi delší čekací doby. Tak ať Vám vše dobře dopadne. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Eva | 26.03.2018 | dotaz č. 953
Dobry den odpovídám na váš dotaz ano udělalo jse mi během těhotenství tři bulky v podpaží a jeto takové nateklé kdys mám těsné triko nebo síto hmatem zmacknu docela to bolí jinak děkuji za váš dotaz -Oboustrane vrstva fertilní žlázy v pravo s výběžkem do axily. V pravé axile strukturálně nezměněné uzliny do 15mm , bez další patologie.

Bohužel Vám k tomu nejsem schopná více říci, pokud sama neprovedu vyšetření. Nejspíš se jedná o změny, které jsou v těhotenství poměrně běžné, jak jsem psala. ZDuřelá žláza, zvětšený objem mléčné žlázy. Pokud popisuje lékař, že uzliny jsou nezměněné, zřejmě opravdu se nejedná o závažné změny. Nicméně pokud by se nález zhoršoval , doporučuji kontrolu sonografickou. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Eva | 26.03.2018 | dotaz č. 952
Dobrý den coto znamená děkuji -Oboustrane vrstva fertilní žlázy v pravo s výběžkem do axily. V pravé axile strukturálně nezměněné uzliny do 15mm , bez další patologie. Jsem těhotná udělalo jse mito během těhotenství není to nádor nebo neudělá jse mi s toho prý až odkojim tak to zmizy děkuji

DObrý den, to je popis mléčné žlázy, která se mění v těhotenství. Žláza se zvětší, zduří a mohou být i drobné hmatné uzlíky. Nevím , zda máte nějakou hmatnou bulku či jaký je Váš problém. Nelze pouze takto z popisu se vyjádřit. Tak jak lékařka napsala zprávu, nevyplývá z toho, že byste měla mít nějaký vážnější problém. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Simona | 20.03.2018 | dotaz č. 948
Dobrý den, mám dotaz týkající se užívání vitamínu B12 při diagnóze karcinom prsu. V září 2013 mi byl diagnostikován karcinom prsu sin, multicentrický, typ dukt. adenocA + DCIS, G3, T2 N0 M0. Následující léčba: - chemoterapie 4xAC – 12xTaxol (od listopadu 2013 do dubna 2014) - mastektomie s exenterací axily (v květnu 2014) - bioterapie Herceptinem (od dubna 2014 do února 2015) - adjuvantní ozařování hrudní stěny a lymfatik 25 frakcí (v červenci 2014) - hormonální terapie – tablety Trozel (od ledna 2015 do ledna 2020) V současné době jsou všechna kontrolní vyšetření v pořádku. Nyní mi byla diagnostikována androgenní alopecie a lékařka z kožního mi doporučuje léčbu – mezoterapie XL Hair, přípravek však obsahuje vitamín B12. Konkrétně má toto složení: HA aminokyseliny: arginin, alanin, kyselina asparagová, kyselina glutamová, glycin, histidin, hydroxiprolin, izoleucin, lysin, metionin, fenylalalin, prolin, serin, threonin, tyrozin, leucin, valin Stopové prvky: Si, Ca, Fe, K, Mg, Na, P, Se Vitamíny: B12, B9, B8, B5, B3, E, E Terpeny: ginkgolides A-B-C-M, bilobalid Mastné kyseliny: kyselina linolenová, kyselina olejová Flavonoidy: kvercetin, kaempferol Antioxidanty: vitamín E, kyselina chlorogenová, kyselina galová, kvercetin, kaempferol Mám dotaz, zda je při mé diagnóze navrhovaný postup léčby alopecie bezpečný. Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že je léčba aplikována lokálně do povrchu vlasové části hlavy a obasah vitamínu B12 je minimální, nemusíte z toho mít vůbec strach.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Marie | 19.03.2018 | dotaz č. 947
Dobrý den, ráda bych se zeptala na možnosti hormonální terapie. Mojí mamince (55 let, po menopauze) byl diagnostikován invazivní duktální karcinom pT1c,pN1(sn), M0, Grade II, Histologický nález: velikost nádoru: 16mm, v 1 sentinelové uzlině metastáza 3mm (další uzliny neodstraněny), ER+ 100%, Pr+ 75%, Ki67 20%, HER2 negativní. Maminka podstoupila 4 cykly AC chemoterapie a v plánu má radioterapii. V odborných článcích (včetně doporučení St.Gallen a Modrá kniha ČOS) jsem se dočetla, že pro postmenopauzální ženy je preferovaná hormonální terapie inhibitory aromatázy, které snižují riziko návratu více než tamoxifen. Ošetřující onkolog mamince napsal tamoxifen a na dotaz ohledně alternativ mi řekl, že jsou horší než tamoxifen. Ráda bych tedy znala druhý názor, jestli by pro maminku opravdu nebyly vhodné AI. Myslím, že podmínky úhrady SUKL splňuje - vysoké ER a PR, pT1c, pN1 a střední grade a proliferace. Tamoxifenu se maminka obává, protože se jím léčila i babička, která během léčby musela chodit každé 3 měsíce na kyretáž, objevil se u ní karcinom endometria a nakonec podstoupila hysterektomii. I přes to, že lékař ví o našich obavách a pozval maminku na časnou kontrolu, jak léčbu snáší, ani jednou se nezmínil o pravidelných gynekologických prohlídkách před a během léčby, o kterých se píše v příbalovém letáku jako o nutnosti. Myslíte, že je takový postup správný, nebo máme začít uvažovat o změně lékaře? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zahájení hormonoterapie tamoxifenem v případě ca prsu s vysokými horm. receptory a střením Ki 67 je stále standardním způsobem léčby ( pokud nejsou kontraindikace) . V případě nádoru N1 se střední proliferační aktivitou se většinou uvažuje o prodloužené adjuvanci tj. 5 r. tamoxifen, 5 r. letrozol nebo se plánuje tzv. "switch" ( změna na inhibitor aromatázy o 2-3 letech ). Při nasazení tamoxifenu by pacientka měla být poučena o potřebě pravidelných gynekologických kontrol. Pokud je v anamnéze např. nárůst endometria, kyretáž, je jistě vhodnější uvažovat rovnou o nasazení inhibitoru. Změna se provádí i v případě, že k nárůstu endometria dojde v průběhu léčby. Další potenciální rizikem tamoxifenu je vyšší pravděpodobnost trombemolické choroby ( obdobně jako při užívání hormonální antikoncepce či substituce v přechodu). Na druhé straně se tamoxifen celkově většinou snáší lépe než inhibitory aromatáz, které většinou způsobují větší výpadové jevy ( návaly,m pocení, změny nálad), bolesti kloubů a zvyšují riziko vzniku osteoporózy. Doporučuji tamoxifen zkusit, lékař Vaše obavy sdílí a pozval maminku na časnou kontrolu. Pokud bude lék tolerovat, doporučuji gynekologické vyšetření po 6 měs. užívání . S ošetřujícím onkologem se domluvte, který způsob hormoonterapie je plánován. V případě, že tamoxifen bude dělat jakékoliv problémy, Váš onkolog jistě léčbu změní. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová