Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Po léčbě

Irena | 07.09.2019 | dotaz č. 1660
Dobrý den, jsem 2 roky po operaci levého prsu s následným ozařováním. Rok jsem brala Tamoxifen, který jsem snášela dobře, ale pro horší výsledky na gynekologii mi byl vyměněn na Arimidex. Mám návaly horka, bolí mě klouby, mám vyšší cholesterol, nechci brát další lék na snížení. Čeká mě odstranění polypu a kyretáž. Je možná jiná léčba? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zkuste se poradit s vaším onkologem, zda by vám nezkusil nasadit místo anastrozolu (Arimidex) letrozol (např.Femara). Je možné, že by vám změna preparátu mohla pomoct ke zmírnění kloubních bolestí. Také však změna nemusí přinést úlevu. Návaly horka jsou známkou, že lék funguje jak má, na to vám žádná změna nepomůže. K tamoxifenu se,vzhledem k vašim gynekologickým obtížím, vrátit již nemůžete.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Zuzana | 05.09.2019 | dotaz č. 1655
Dobrý den, prosím Vás, švagrové (32) diagnostikovali H: invazivní ca NST G2 ER a PR pozitivní, Ki 67 40% HER-2/neu pozit. T4 N1 MX. Jak závažná tato diagnóza prosím je, můžete nám to objasnit a jaký způsob léčby byste doporučovali? Další vyšetření ji ještě čekají. Navrhli ji zapojení do randomizované, dvojitě zaslepené, placebem kontrolované klinické studie fáze III, je to dobrá cesta nebo doporučujete odmítnout? Moc děkuji za Váš názor.

Dobrý den, v tuto chvíli je jasné, že se jedná a závažný nález. Bude muset podstoupit řadu vyšetření, určitě na prvním místě zahájí systémovou léčbu, další postup bude záležet na celkových výsledcích a efektu léčby. Léčba v klinické studii znamená, že buď dostane standardní terapii nebo bude léčena v kombinaci s nějakým novým preparátem, který ještě není pro ostatní pacientky k dispozici. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Jana | 03.09.2019 | dotaz č. 1652
Dobrý den, prosím Vás o radu. Je mi 41 let. Jsem po léčbě invazivního karcinomu prsu. Kdy jsem po jeho vyjmutí podstoupila ozařování. Bez chemoterapie. Jako adjuvantní léčba byl nasazen Alozex a injekce Zoladex desp., která mi je aplikována každých 28 dní. Injekce Zoladex a tablety Alozex užívám necelé 3 roky. Užívání léčby probíhalo v pořádku. Ale od injekce v červnu mám po její aplikaci motolice; několika hodinové návaly; bolí mě hlava a jakmile sedím déle, jak 20 minut a mám se rozejít trvá mi než se rozejdu; mravenčí mi prsty u rukou, a bolí mě kosti. Právě od této červnové injekce nemohu pořádně spát, bolí mě kosti, klouby, kyčle, křečují mi ruce. Každé ráno mi opět chvíli trvá než se rozejdu, musím procvičovat ruce svíráním a otevíráním pěstí a nemám řádný cit v rukou. Když jedu v autě třeba hodinu tak když vystupuji je velký problém se rozejít. Bohužel se také přidaly velké výkyvy nálad. Od června je každá další aplikace horší. Cítím, že si tělo už samo říká, že má dost. 3.října jdu na RTG kostí. Obracím se na Vás prosbou o radu, protože zvažuji ukončení této léčby. Prosím Vás o Váš názor. Zda je rozumné léčbu Zoladexem ukončit. A jaké by toto ukončení mohlo mít pro mě důsledky. Nebo co by se mohlo stát, když budu dál v Zoladexu pokračovat. Děkuji Vám, vážím si Vaší pomoci. Jana Děkuji Vám předem

Přeji hezký den. Je mi moc líto, ale na základě těchto informací Vám asi nedám adekvátní odpověď. (všechno velmi záleží na typu nádoru, jeho rizikovosti, stadiu, postižení či nepostižení uzlin při operaci, vašich souběžných nebo minulých chorobách, apod.) Není jasné, proč se rozhodli ošetřující onkologové podat takovouto kombinaci, zda je vhodné podávání Zoladexu s Alozexem ukončit a ev. přejít na Tamoxifen, který může být podáván i premenopauzálním pacientkám, nebo jste měla nějaké kontraindikace. Určitě se obraťte na Vašeho ošetřujícího onkologa, poraďte se s ním ohledně další možné terapie s přihlédnutím k těmto kvalitní život omezujícím nežádoucím účinkům léčby. Tyto problémy se musí opravdu zohlednit z mnoha faktorů, přeji hodně štěstí.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Lenka | 28.08.2019 | dotaz č. 1649
Dobrý den, je mi 43 let a jsem po ablaci prsu a mám za sebou chemo, ozáření, užívám TMX a dojíždím na Herceptin (jednalo se o multifokální invazivní karcinom v terénu DCIS, ER90%, PR50%, MiB 50%, HER2+, ložiskově 3+, G3). Nyní mi byla nalezena cysta na vaječníku (dle sono benigního vzhledu). Byla mi doporučena gyn. operace a odstranění dělohy + vaječníků. Mám přímo panický strach z uměle vyvolaného klimakteria. Chtěla bych vás požádat o názor, zda je opravdu toto preventivní opatření v tomto věku nutné. Ještě asi důležitá info, dle genetického vyšetření BCA 1,2 bylo vše vpořádku. Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k charakteristice nádoru (i když nemám podrobný výsledek z operace) a zároveň i gynekologickému nálezu, bych vám jednoznačně doporučila gynekologickou operaci podstoupit. Je to vlastně možné brát i jako součást onkologické léčby. Navíc ve vašem věku již některé ženy přicházejí do menopauzy přirozeně. A pokud dodržujete přiměřenou zdravou životosprávu - tedy dostatek pohybu, stravování - pak se není třeba obávat absolutně žádných vedelejších účinků klimakteria.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Mia | 28.08.2019 | dotaz č. 1648
Dobrý den, jsem po operacoi karcinomu prsu (8 x 5 x 6 mm), 3 týdny po ukončení radikální radioterapie (16 + 5 boost). horm. terapie Tamoxifen. V místě boostu a jizvy po operaci se mi prso tuhne, mám zde bolestivé a na pdotyk velmi nepříjemné boule. Bolest mne trápí zejména při sebemenším otřesu - jízda na kole, ale i chůze ze schodů apod. Můžete mi prosím poradit jak potíže zmírnit nebo odstranit? Je to velmi nepříjemné a zejména bojám se, že mi potíže a tvrdé prso zůstanou po zbytek života. Předem děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, nejspíše se jedná o doznívající postradiační reakci. Ještě minimálně 3-4 týdny byste se měla celkově šetřit, prs můžete chladit. Podpůrně můžete zkusit léky podporující mikrocirkulaci - např. Aescin, potíže by měly postupně odeznít. Pokud neustoupí,doporučuji obrátit se na pracoviště, kde jste byla ozařována nebo na svého onkologa. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Alena | 27.08.2019 | dotaz č. 1647
Dobrý den moc by prosila o radu.V listopadu 2018 operace prsu..invazivní duktální karcinom v HVK p T1ap NO sn MO ,G1 ER 100% MIB1 DO 5% HER neg.Následovala léčba Arimidexem a radioterapie..Pro velké bolesti nohou a všech kloubů mě byl Arimidex v červenci vysazen....Léčím se několik let s ostéoporozou...Bolesti stále přetrvávají...sice již né tak intenzivní..Chtěla jsem se zeptat jestli to může být stále doznívání léku v těle..předem moc děkuji za odpověd..

Dobrý den, ano, může to také být ještě následek hormonální léčby. Nicméně bych jistě doporučila provést ještě kontrolní osteologické vyšetření ke kontrole stavu kostní hmoty.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Eva | 26.08.2019 | dotaz č. 1646
Dobrý den, v dubnu letošního roku na pravidelné kontrole prsů mi byla provedena biopsie s výsledkem: intraduktání papilom s okrsky mucinosní metaplasie. Další kontrola za 6 měsíců. Už několik týdnů se mi zhoršuje výtok z bradavky, prso je citlivé až bolestivé na dotek. Může to znamenat něco závažného, nebo mám zachovat klid s vědomím, že to není zhoubný nádor a vyčkat další plánované kontroly, nebo radši razantně uhánět dřívější kontrolní vyšetření? Ono to není jednoduché, mají plno a nechtějí mě přeobjednat a já bych byla nerada neodbytná jen tak pro nic za nic. Podotýkám, že zhoubný nádor se dvěma ložisky jsem měla v druhém prsu před 13 lety, proto je snad moje nervozita pochopitelná. Je mi 54 let. Děkuji.

Dobrý den, Pokud se výtok z prsu zhoršuje, určitě bych doporučila drobný chirurgický zákrok , při kterém se odstraní ta část mlekovodu , kde roste papilom. Ten by se časem mohl zvrhnout, nicméně tyto věci se dějí spíše roky než měsíce. Pokud jste byla vyšetřena v dubnu , tak termín kontroly vychází na říjen. To úplně postačí. Pak bych ale již doporučila operaci. S pozdravem H. Bitmanova

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Hani | 22.08.2019 | dotaz č. 1642
Dobrý den, je mi 52 let, prošla léčbou rakoviny prsu,nasazena léčba Tamoxifenem a Zoladexem. Zoladex vysazen před rokem, tamoxifen užívám dál. Po roce od vysazení Zoladexu se mi objevilo krvácení (předpokádám, dle symptomů, že je to menstruace). Avšak můj gynekolog mi řekl, že po užívání Zoladexu, již menstruace nepřijde. Je tedy něco špatně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Ve Vašem věku je možné, že se menstruace po vysazení Zoladexu obnovila. Je potřebné zkontrolovat hormonální profil (z odběru krve). Podle výsledku se pak s onkologem domluvíte, zda se vrátit k podávání Zoladexu (to záleží také na typu a stadiu primárního nádoru). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Prevence

Jana | 22.08.2019 | dotaz č. 1640
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, kde mohu nalézt seznam prsních poraden v Praze. V loňském roce jsem navštěvovala prsní poradnu v Kladně, kde opět jsem měla konflikt a ráda bych změnila prsní poradnu. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den! V každé fakultní nemocnici by měla mamologická poradna fungovat, dále jsou mamol. poradny součástí některých onkologických pracovišť. V rámci naší společnosti je mamologická poradna na poliklinice Zelený pruh - pracoviště Onkocentum Zelený pruh, Roškotova ulice 2, telefon 234 1405 401, nebo poradna v První české lékařské společnosti na Zahradním městě v ulici Chmelová.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Michaela | 20.08.2019 | dotaz č. 1638
Dobrý den, Je mi 20 let a poslední tři měsíce mě poboliva prave prso z vnitřní strany, když jsem byla u gynekologa tak mi jen sdělil, že je to ze špatné podprsenky, ale vyšetřením ultrazvukem neudělal. Chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor, jestli lékař pouhým kouknutim na prsa v podprsence může zjistit, že to není nic vážného? Děkuji předem za Vaši odpověď

DObrý den, asi pouhým okem to zjisti nejde, to máte pravdu. Nicméně není potřeba mnít obavy. bolesti prsou ve Vašem věku jsou poměrně typické, spíše to však souvisí s cyklem nebo se jedná o potíže na podkladě svalově kosterní soustavy. Pokud si nehmatáte žádnou bulku, asi bych ani sonografické vyšetření zatím nedělala. Spíše doporučuji vyhledat mamololgickou poradnu / např. v Thomayerově nemocnici v Praze/ a zajít tam a poradit se. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová