Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Vedlejší účinky
Po léčbě

Hana | 21.08.2018 | dotaz č. 1110
Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání hormonální léčby. Jsem 3 roky po operaci karcinomu prsu, předtím chemo a poté ozařování. V současné době jsem v remisi, užívám jen hormonální léčbu. Nejdříve jsem brala Tamoxifen, ten mi způsoboval zvětšení děložní sliznice tak mi ho paní doktorka vyměnila za Alozex, asi po půl roce jsem začala mít kožní problémy v obličeji tak mi ho zase vyměnila za Aromidex, půl roku to bylo v pohodě ale teď už čtvrtý měsíc trpím svěděním kůže v obličeji, zhrubne mi pokožka a pořád svědí.Kosmetiku nemám žádnou novou. Na kožním mi dali mastičku, která ovšem obsahuje kortizony. Mažu si obličej na noc asi týden, potíže ustanou a mám tak 14 dní klid a potom to začne nanovo. Také mě začaly nadměrně padat vlasy. Mám za to že je to asi vedlejší účinek Arimidexu. Přemýšlela jsem že bych ho třeba na měsíc vysadila, jestli se projeví zlepšení a tím pádem bych věděla že to způsobuje tento lék. Myslíte že bych to tak mohla udělat? Není moc velké riziko přerušení této léčby?A jsou ještě nějaké jiné hormonální léky, které by mi mohla moje onkoložka vyměnit, které by mi nezpůsobovaly tyto problémy? To svědění je opravdu nepříjemné a navíc mám obličej pořád zarudlý jako spálený od slunce. Děkuji za radu.

Přeji krásný den. U našich pacientek, pokud opravdu nejsme schopni odlišit důvod obtíží, doporučíme na 3-4 týdny (někdy méně, podle obtíží) preparát vysadit a pokud dojde k zlepšení obtíží, známe důvod. Pokud během této doby nedojde ke zlepšení, nejspíše je prapůvod jinde. Jinak samozřejmě ev. změna léků ještě možná je, dalo by se vyměnit za skupinu letrozolů (Alozex + Arimidex jsou anastrozoly), ale i když se jedná o mírně odlišný preparát, jsou obecně z jedné velké rodiny inhibitorů aromataz a vedl. účinky mohou být podobné. Poraďte se s vaší onkoložkou.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Miroslava | 17.08.2018 | dotaz č. 1109
Můj manžel má stanovenou diagnozu ca mammae 1.sin C50.2 vlevo retromamilárně leze 11x10x8 mm dle UZ, v obou axilách symetrické LU do 25 mm chtěla bych vědět jestli už je to konečná.

Dobrý den, Popis nálezu je velmi stručný, ale pravděpodobně se jedná o malý nádor v prsu, uzliny spíše nemají souvislost. Záleží i na typu nádoru a výsledcích dalších vyšetření, ale celkově se pravděpodobně jedná o časné stádium rakoviny prsu a tedy v yléčitelnou chorobu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Iveta | 14.08.2018 | dotaz č. 1108
Dobrý den, v prosinci jsem podstoupila operaci prsu, kdy mně byl kvůli nádoru in situ odstraněn celý prs, ale byla provedena okamžitá rekonstrukce. Nyní užívám lék Tamoxifen a mívám občas návaly. Zároveň už přes rok nemám menstruaci. Dle mého gynekologa je to v mém věku normální. Můžu brát Fytofem Harmony na zmírnění potíží? Děkuji za radu.

Dobrý den, tento přípravek rostlinného původu užívat můžete bez obav.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Radka Volfová | 08.08.2018 | dotaz č. 1102
Dobrý den , Je mi 41 let a v říjnu 2017 jsem byla na mamografickém vyšetření . Dopadlo dobře bez známek malignity Závěr . Denzita A typ tukový ,Birads 1 normální , ko za dva roky jako samoplátce . Nyní hmatám v HVQ takovou oválnou bouličku který se pohybuje , kůže nad ní je volná přijde mi že navazuje na tukový lalůček . žádné hormony neužívám . myslíte že se mám obávat nádoru , po 10 měsících kdy byl mamograf v pořádku ? V rodině měla rakovinu prsu jen babička a té bylo 90 let zemřela , ani se neléčila bylo už pozdě.

Dobrý den, Zřejmě se nebude jednat o nic závažného. Ale každopádně se objednejte na Vašem pracovišti na kontrolu. Provedou Vám Nejspíše nejdrive sonografické vyšetření a pokud bude nutné, tak i nějaká další vyšetření. Rozhodne nečekejte. Každá nové vznikla buňka v prsu by se měla vyšetřit. S pozdravem.

MUDr. Halka Bitmanová


Genetika

Věra | 03.08.2018 | dotaz č. 1088
Dobrý den, v lednu r. 2017 mi byla provedena mastektomie P prsu, následně jsem prošla chemoterapií. Lékařem mi bylo doporučeno genetické vyšetření - Závěr a doporučení: "Pacientce byl v 64 letech diagnostikován triple negativní karcinom prsu. V rodině výskyt karcinomu prsu u materinální tety v 74 letech a jejich dcery ve 45 letech. Na základě osobní a rodinné anamnézy pacientka splnila indikační klinická kritéria pro testování syndromu hereditárního karcinomu prsu a vaječníků (HBOC) a proto bylo indikováno molekulárně genetické vyšetření genů BRCA1, BRCA2, PALB2 a CHEK2 a dalších genů v rámci onkopanelu. Provedené vyšetření neprokázalo u pacientky přítomnost kauzální mutace genů BRCA1 a BRCA. V genu CHEK2 byly vyloučeny mutace c.1100delC delece c.909-109del. Molekulárně genetické vyšetření genu PALB2 prokázalo přítomnost mutace c.172-175delTTGT (p.Gin60Argfs*7, rs180177143) v heterozygotním stavu. Dědičné mutace genu PALB2 jsou u heterozygotním nosičů spojeny se zvýšeným rizikem vzniku karcinomu prsu a pankreatu. V případě vysoké rodinné zátěže a současné segregace patogenní mutace s nádorovým fenotypem lze na mutace v genu PALB2 nahlížet jako na vysoce penetrantní alterace indikující provedení preventivních chirurgickýh výkonů u jejichj nosičů." Lékařka mi doporučila zvážit profylaktickou bilaterální mastektomii. Mám děsivé myšlenky a obávám se nejhoršího. Děkuji za odpověď

Vše byste měla znovu konzultovat s vaším genetikem a hlavně s vaším onkologem. PALB2 mutace zvyšuje riziko nádorů prsu asi na 60%, u běžné populace je asi 7%. Může být vyšší riziko dalšího nového nádoru prsu, ve druhém prsu. Zvýšené může být i riziko nádorů slinivky. Nevíme přesně , zda může být vyšší i riziko nádorů vaječníků. Preventivní odstranění prsou vám pravděpodobně nezvýší příliš délku života. Provádí se především proto, aby se zdravé rizikové ženy vyhnuly nádoru a hlavně toxické a nepříjemné léčbě. Takže je skutečně na zvážení, a to může posoudit hlavně onkolog, zda se do preventivní operace ve vašem věku a ve vaší situaci pouštět. Konečné rozhodnutí je ale pouze na vás. Jinak preventivní mastektomie, s nebo bez rekonstrukce, podstupuje spousta žen, není asi potřeba mít děsivé myšlenky.

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.


Po léčbě

Ivet | 03.08.2018 | dotaz č. 1085
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to se sluníčkem po onkologické léčbě. Měla jsem nádor prsu, mám za sebou chemoterapii a před týdnem jsem ukončila ozařování. Celá léčba trvala 9,5 měsíců. Děkuji za odpověď Součková

Přeji krásný den. Vystavovat se sluníčku v prvním roce po léčbě není optimální. Navíc v tomto úporném horkém období. Spíše se držet pod slunečníkem, či ve stínu

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

HANA DYTRICHOVA | 28.07.2018 | dotaz č. 1081
DOBRY DEN,MAM DOTAZ.JSEM 4 ROKY PO PRAVE MASTEKTOMII.PREDVCIREM ME ZACLO LEVEV PRSO BOLET A BRADAVKA BYLA CITLIVA.DRUHY DEN JSEM SI PRSO PROHMATAVALA A NIKDE ZADNA BULKA NEBYLA.KDYZ JSEM ZMACKLA BRADAVKU,VYTEKLA KAPKA ZLUTEHO SEKRETU.DALSI DEN SE PRSO ZKLIDNILO.CO TO MUZE BYT?JE ME 53 LET.JE NORMALNI,ZE BY Z PRSU V MEM VEKU VYTEKAL SEKRET?DEKUJI ZA ODPOVED.HANA.

Dobrý den! Pocit tlaku a citlivost bradavky bez ložiskových a jiných vizuálních změn většinou odpovída jen hormonálním změnám. Malé množství vytlačeného sekretu v podobě kapky není také závažný příznak. Závažný je samovolný výtok z bradavky, který je krvavý nebo průsvitný. Ale pokud si sama vymáčknete ojedinělou kapku žlutého sekretu, tak se neznepokojujte. I v tomto věku se to může stát. Tento projev bývá v souvislosti s hormonálními změnami. Předpokládám, že v souvislosti s předchozí léčbou jste sledovaná. Pokud by došlo k opakované samovolné sekreci z bradavky, tak se spojte s Vaším ošetřujícím lékařem. Jinak buďte určitě v klidu, projevy, které popisujete, nejsou závažné. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

marki | 25.07.2018 | dotaz č. 1079
Dobry den,chci se zeptat,,jsem po operaci prsu,měla sem nador typu č.1 do centimetru,ted sem nastopila na 30 ozářek.Bez chemoterapie.nikdo mi ale neřekl,jaka je ma prognoza do budoucna,moc mně to trapi.Mudr mi jen řekla že nador byl v počátku a nejedná se o agresivní typ,ale o (hodný?) nádor.Nevím co si mám o tom myslet.Mohla bych poprosit o nějaké bližší informace? děkuji

Dobrý den, bohužel vám odpovědět nemohu,m protože nemám žádné přesné informace o Vašem nádoru. Nejlépe by bylo, kdybyste se zeptala vašeho onkologa - ten ví o nálezu nejvíce. Pokud máte doma kopii histologického vyšetření, můžete kdyžtak zavolat každou středu na Avon linku proti rakovině prsu na bezplatné číslo 800 180 880, mezi 16-19h je na telefonu lékař - ten vám na základě té histolkogie může říct víc.

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

katka | 22.07.2018 | dotaz č. 1076
dobry den,jsem mesic po operaci celeho prsa ktere mam pryc,chtela sem se zeptat jestli muzu normalne delat bezne veci jak pred tim vim ze se mam setrit a nedelat zadnou fizickou zatez ale jestli se muzu treba jezdit na kole nebo to je jeste kratka doba asi,.doma by byly nejradci kdybych nedelal vubec nic ani jidlo si udelat sama ikdyz mi lekari rekly ze muzu normalne fungovat.akorat ze v okoli kde bydlim tak mela jedna pani taky rakovinu cele prso pryc a ta pry vubec nic nedelala ani piti si neotevrela,tak se chci zeptat jestli je to dobre ze nic nedelat anebo normalne fungovat.pry bych nemela ani na zadne vylety jezdit,mam dve deti malci ma 2,5 roku a obcas jeste v kocakru se vozi tak jestli vubec muzu vozit.sedet jen doma a mit ruce nepouzite je k zblazneni.dekuji za vase vyjadreni.

Přeji krásný den. Pokud jste teprve měsíc po operaci, určitě bych ruku mírně šetřila ve smyslu velkých domácích prací (mytí oken, dlouhodobé žehlení, vytírání, pletí zahrady, apod.). Ale také záleží na tom, jaká ruka je "postižená". Zda operace proběhla na vaší dominantní straně (např. vpravo a jste pravačka). To je zátěž na ruku samozřejmě větší, pokud na druhé straně, můžete si troufat víc :-). Ale jinak všem dámám říkáme, aby "Poslouchaly, co jim tělo říká" a všechny aktivity začaly zase dělat postupně a vždy zhodnotily, jak ruka reaguje. Zda je více unavená, bolí, neotéká ? Pokud ne, můžu si za pár dnů zase trošku přidat a takto postupně se můžete ev. vrátit ke všem předchozím činnostem. Je to velmi individuální stav. Máme pacientky, které po těchto operacích hrají tenis, lezou po skalách, tančí, apod. a bez následků. Ale chce to opatrně zvyšovat zátěž. Na kole můžete, ale odpružené vidlice a nezačínat v terénu, ale na rovném povrchu a chvíli, a opět si večer a druhý den zhodnotit, co tomu ruka řekla.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

J.Ř. | 21.07.2018 | dotaz č. 1075
Dobrý den, je mi 40 let a již 1,5 roku užívám Tamoxifen po prodělané rakovině prsu, mám ho nasazen na 5 let a nyní musím na hysteroskopii, kvůli zvětšení děložní sliznice a gynekolog mi řekl, že to způsobil právě ten Tamoxifen a tak se chci zeptat, jestli existuje nějaká náhrada za tento lék ( myslím tím tablety, né injekce ), která by mi nezpůsobovala zvýšené riziko rakoviny dělohy. Děkuji za odpověď. J.Ř.

Dobrý den, bohužel náhrada neexistuje. Jsou 3 možnosti - 1. pokud hysteroskopie kyretáž dopadne dobře, a nebudete mít výrazné obtíže, můžete tamoxifen užívat dál za pravidelných kontrol gynekologem. druhá možnost je podstoupit radikální gynekologckou operaci - odebrání vaječníků a dělohy - a pak můžete tamoxifen brát dál bez obav. Třetí možnost je tamoxifen vysadit a neužívat žádnou hormon. léčbu - to bych Vám, ale nedoporučovala i když neznám Váš nález. Doporučuji varianty probrat s vaším ošetřujícím onkologem.

MUDr. Karolína Hovorková