Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Zdeňka | 15.06.2018 | dotaz č. 1041
Dobrý den, byla mi diagnostikovaná rakovina prsu, jde o zhoubný nádor, invazivní, o velikosti 8x7 mm, uzliny mám negativní. Příští týden mě čeká operace kde mi to odstraní, dnes jsem byla na označení magnetickým zrnem a bylo mi sděleno že byla odebrána i část nádoru, mám obavy když se nádor tím zákrokem rozdělil tak aby se mi nešířil někde dál do těla.. Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, pro diagnostiku nádrou v prsu je vždy odebrána i část nádorové tkáně, bez toho bychom diagnozu stanovit nemohli. Nemějte však vůbec obavu, tímto zákrokem nemůže nikdy dojít k šíření nádoru někam jinam do těla. Operací je pak odstraněn nejen samotný nádor, ale i dostatečně široký lem zdravé tkáně tak, abychom měli jistotu, že opravdu operace byla dostatečná. Navíc se většinou odstraňuje i první spádová (tzv. sentinelová) uzlina, která bývá prvním místem šíření nádoru mimo prs.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Marie | 14.06.2018 | dotaz č. 1040
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Léčím se s rakovinou prsu, v lednu jsem byla na parciální mastektomii vlevo, včetně vyjmutí všech uzlin v podpaží. Nyní absolvuju chemoterapii, 1x týdně paclitaxel. Dnes jsem byla na osmé aplikaci, celkem jich prý bude 12. Začínám mít ale problém se žílami, buď nemám žíly anebo ta jedna, do které píchali pořád už je celá zvazivovatělá. Doposavad mě píchali jen do zdravé ruky, ale dnes mi chemu aplikovali do nemocné levé ruky. Je to dobře? Celou dobu mi říkali, že mám nemocnou ruku šetřit, že se do ní nesmí píchat kvůli infekci, nezaškrcovat, atd. Docela mě to překvapilo a mám celkem strach. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, po operaci uzlin v podpaží je určitě nevhodné končetinu používat k náběrům či nitrožilním aplikacím. Zvyšuje se tím riziko lymfatického otoku, nikoliv infekce. Jednorázově se nemusí nic stát, ale příště by bylo lepší opět použít pravou končetinu. Vy sama můžete pomoci žilám promazáváním Heparoidem, Liotoenm, užíváním léků na zlepšení stavu žil ( Aescin, Detralex). Podle stavu žil se možná s ošetřujícím onkologem domluvíte na mírné zkrácení chemoterapie. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Hana Mrňáková | 14.06.2018 | dotaz č. 1039
Dobrý den, jsem ve 37tt (moje první těhotenství), pár dní pociťuji( většinou po koupeli) řezavou bolest většinou do pravé bradavky. Bolest trvá kolem 15 minut, poté odezní a necítím jí třeba tři dny. Každý mě neustále uklidňuje, že v těhotenství je bolest prsou běžná, každopádně bylo mi to velmi podezřelé a tak jsem to konzultovala se svoji gynekoložkou v pravidelné těhotenské poradně. Poslala mě raději na mamologii, kde mi udělali sono prsu. Lékařka zjistila, že mám v prsu nějaký útvar. Není hmatatelný ( je někde uvnitř) a zdá se být podle ultrazvuku pohyblivý. Každopádně udělali mi biopsii prsu, kdy výsledky budou až v úterý. Prsa mám symetrická, v mém případě vyvinutější a nepociťuji jiné změny viditelné na prsu. Myslíte, že by se mohlo jednat o maligní nádor ? Nevydržím nad tím přemýšlet. Děkuji za odpověď. S pozdravem

Dobrý den! Jak popisujete ten útvar v prsu, který je pohyblivý, tak to odpovídá spíše nezávažnému nálezu. Ale nevím podrobnosti, jak jinak vypadal ten útvar v UZ obraze při vyšetření. A pokud Vás bolela bradavka po koupeli, jste již ve vysokém stupni těhotenství, tak teplá vana spustí u kojící ženy uvolnění mléka, Vy sice ještě nekojíte, ale tělo je již připravené. Tak ať je vše v pořádku. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Pavla | 14.06.2018 | dotaz č. 1038
Dobrý den, je mi 39 let, mám vpáčenou bradavku na levém prsu delší dobu. Při stlačení dvorce či chladem opět vystoupí na povrch. Levý prs je mírně citlivější než pravý. Po vyšetření na UZ, které neodhalilo žádné změny, mi bylo doporučeno ještě vyšetření na mamografu. Je možné, že mamograf prokáže nádor, když UZ byl v pořádku? U maminky byl nádor prsu objeven v 74 letech. Děkuji

Dobrý den, Přestože ultrazvuk neukázal nic podezřelého, mamograficke vyšetření bych doporučovala. Jsou změny, které v počátečních stadiích ultrazvuk nemusí objevit. S pozdravem H. Bitmanova

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Jana | 12.06.2018 | dotaz č. 1036
Dobrý den, mám rakovinu prsu. Měla jsem dva nádory o velikosti 8mm a 10mm a ten menší byl údajně agresivní. Bylo mi odstraněné celé prso a nechali mi kůži na implantát. Byli mi vyčištěny 4 uzliny. Nádor nepustil metastázy. Od pondělí nastupují 4 chemoterapie a 17 aplikací biologické léčby a ozařování. Ještě zítra mě čeká kontrola jestli nemetastázoval do kostí. Chci se zeptat, jestli během chemoterapie můžu jíst tvaroh ze lněnými olejem který obsahuje vitamín B3 a B6. Moje onkoložka mi doporučuje hlavně vitamíny v přírodní formě a vitamín B nedoporučuje k vůli podpoře růstu buněk ale nejsem si jistá jestli neměla na mysli jen vitamín B12. Předem děkuji za odpověď. Jana

Dobrý den, máte úplnou pravdu. Naprosto bez jakýchkoliv obav můžete konzumovat potraviny s obsahem vitamů skupiny B. To že se nedoporučuje vitamin B12 již je zastaralé, pouze pokud není nezbytně nutné, tak by se neměl podávat vitamin B12 v injekční formě.

MUDr. Karolína Hovorková


Prevence

Katka | 12.06.2018 | dotaz č. 1034
Dobry den, uz pet mesicu nekojim a v prsou porad hmatam "hrudky" podobne jako u tvorby mleka jen ne tak tvrde. Je to normalni stav 9 mesicu po porodu?

DObrý den, nelze takto bez vyšetření jednoznačně říci, ale nejspíše jde o mléčnou žlázu, která se přeci jen výrazně změní po kojení. Pokud si nejste jistá , doporučují si zajít na specializované pracovišta a zaplatit si ultrazvukové vyšetření prsů. S pozdravemi.. H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Eva Bricínová | 11.06.2018 | dotaz č. 1033
Dobrý den, jsem 10 let po úplné ablaci levého prsu bez následné chemoterapie či ozařování,následně po dobu 5 let léčena tamoxifenem(tehdejší nález-TNM-stadium:pT1b pNO(6/0)MO,Histologie:IDC,G1 dcis,G1-2,bez angioinvaze.Vyš.6LU,z toho 1 sentinelová,LU neg.IHC neprovedeno.)Posledních pět let kontrola 1 ročně,poslední MMG 5/18,UZ břicha 10/17,RTG S,P 10/17 vše s negativním výsledkem,Scintigrafie skeleletu 7/17 a dnes- opět bez jednoznačných ložisek osteoblastické aktivity,která by svědčila pro metastatické postižení skeletu.V květnu 2017 jsem měla nepatrně vyšší CA 15-3(33,1) a progrese pokračuje-v říjnu 2017 44,1,v květnu 2018 45,8.Moje ošetřující lékařka tvrdí,že všechna potřebná vyšetření mám a že má více pacientů,u nichž nelze dopátrat důvod nárůstu CA.Chtěla bych vědět,zda se opravdu nemám znepokojovat(další kontrola naplánována na prosinec 2018,včetně UZ břicha,RTG S,P) či zda byste doporučovala ještě další vyšetření.Děkuji a přeji hezký den. Eva Bricínová

Přeji krásný den. Pokud jste měla celých 10 let Ca 15-3 v normě a začínají nyní stoupat, opravdu to může mít různé důvody a někdy se nemusí na příčinu přijít. Falešné positivity nacházíme např. při zhoršení lymfedemu (otoku) ruky či prsu (to neuvádíte), nebo při onemocnění žlučových cest či jater, apod. Jinak pokud by byla základní vyšetření jako RTG plic a UZ břicha neg. a markery nadále stoupaly, doporučila bych CT hrudníku + břicha + MP. A při jejich negativitě a opětovné další elevaci markerů ev. PET/CT. Ale to je na rozhodnutí vaší ošetřující lékařky.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Marie | 11.06.2018 | dotaz č. 1032
Dobrý den, mám ukončenou radioterapii po částečné mastektomii prsu. Kdy mohu absolvovat lynfomasáže dolních končetin? Děkuji Marie

Dobrý den, pokud je již zhojená časná poradiační reakce, můžete lymofdrenáže dolních končetin zahájit kdykoliv. S ppozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

katerina | 07.06.2018 | dotaz č. 1031
dobry den,mam rakovinu prsu a 18 cervna nastupuju na operaci celeho prsa a uzlin pryc, a jsem mesic po chemoterapii a chtela sem se zeptat jestli muzu jeste sportovat,myslim tim jizda na kole ,kdyz se citim velice dobre,nebo bych to radci mela omezit.dekuji za odpoved

Přeji hezký den. Pokud se nyní v mezidobí cítíte dobře, není důvod, abyste nemohla na kole jezdit. Něco trochu jiného to potom bude v pooperačním období, kdybyste se měla šetřit.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Lenka | 04.06.2018 | dotaz č. 1030
Dobrý den, prosím o zhodnocení situace mé maminky (54let) a vysvětlení lékařské zprávy , bylo ji diagnostikováno ca mammae 1.sin C50.4, při MASC záchyt drobného ložiska na rozhraní ZKK vlevo 8x7mm, dle UZ bez patolog. LU, palp. není hmatné, axily negat. Stp. CCB-invazivní NST ca, ER 95-100%, PR do 15 %, Ki67:20-25 %, cerb2+: 2+,odesláno do CGB .MDT meeting indikuje, prs záchovný výkon+ slnb. Prosím můžete mi napsat zda má maminka velké šance na uzdravení a jaká bude asi přibližně léčba? Za 14 dní je objednaná na operaci na odstranění nádoru. Moc děkuji za odpověď. Lenka

Dobrý den, nález se prozatímních vyšetření jeví jako malý a dobře léčitelný. Tak, jak bylo indikovánao, bude v první řadě operační výkon - kdy se odstraní pouze nádor s lemem zdravé tkáně a první spádové mízní uzliny. Následná léčba se dále bude odvíjet od toho, jak dopadne operace. To v tuto chvíli nejde přesně říct. Bude také záležet na tom, jak dopadne podrobnější dovyšetření parametru cerb2 - pokud by bylo pozitivní, bude mít i biologickou léčbu. Více v tuto chvíli nelze říci. Určitě jděte s maminkou pro výsledky operace a proberte další postup s ošetřujícím onkologem.

MUDr. Karolína Hovorková