Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Petra | 10.07.2019 | dotaz č. 1598
Dobrý den, moc prosím o radu. Před třemi týdni mi vzali levé prso, spolu se sentinelovou uzlinou. Klinický nález - sent.uzlina z axily u Ca prsu vlevo. Nádor v prsu vyšel v rozboru v pořádku a byl zapouzdřený, ale uzlina byla pozitivní. Na tomto základě mě objednali již na příští týden na reoperaci, aby vzali další uzliny. Následně jsem byla u onkologa, který ale řekl, že bych na operaci jít nemusela a to vzhledem k typu nádoru, že není tak agresivní, a že by stačila hormonální léčba (uvedení do přechodu), k tomu léky a pak asi ozařování. Ve zprávě mám radioterapie, endokrinni systémová léčba vzhledem k imunofenotypu nádoru. Nechali na mě, ať se rozhodnu, zda chci na tu operaci jít či ne a já nevím co by bylo lepší. Zda jít na operaci a nechat zjistit zda jsou další uzliny v pořádku či ne (po operaci prý může nastat jakýsi otok - lymfedem), onkolog říkal, že je malá pravděpodobnost, že by byla nějaká uzlina ještě pozitivní, ale to asi těžko takto říct. Ve zprávě mám napsáno: Částice 17x10x9 mm zpracována kompletně. Mikroskopicky nacházíme jednu lymfatickou uzlinu s reaktivními změnami, kdy několika řezech zastihujeme subkapsulárně na několika místech struktury adenokarcinomu stejné morfologie jako v B 12931/19. Největší rozměr těchto fokusů v součtu je až 2,5 mm proto tento nález již hodnotíme jako makrometastázu (nikoli jako mikrometastázu). Bez infiltrace perinodální tkáně. Jednu sentinelovou lymfatickou uzlinu hodnotíme jako pozitivní. Prosím o radu, zda dle Vašeho názoru jít na operaci a následně podstoupit léčbu, či zahájit rovnou léčbu a na reopraci nejít.

Dobrý den, obecně platí, že pokud je diagnostikována makrometastáza v sentinelové uzlině, je doplnující operace vhodná. Pouze v některých případech lze uvažovat o jiném postupu.Neznám bohužel přesnější nálezy - typ nádoru, velikost ložisek v prsu, imunohistochenické parametry). Bez nich se nelze vyjádřit k možnosti neprovedení exenterace axily ( tj. Odstranění dalších uzlin). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Oli | 05.07.2019 | dotaz č. 1592
Dobrý den, jsem po operaci Ca prsu, sentinelová uzlina čistá, ost. uzliny ponechány, bez metastáz, začala užívat Tamoxifen a mám za sebou první Zoladex a čeká mě ozařování-radioterapie. Můj dotaz zní, mohu nějak ozařované prso a pokožku chránit, já sama? Dočetla jsem se, že existují prostředky před ozařováním...před Film Mepitel, film Cavilom a po Calcium pantothenicum mast 5%,Panthenol spray a gel, Bepanthen krém a mast, Panthenol forte krém, Dermazulen mast, Infadolan mast, Měsíčková mast, Nesolené vepřové sádlo, Olivový olej. Můžu z toho něco použít a sama, popřípadě zda je vždy lepší vše konzultovat se svým onkologem? a lékařem na radiologii? Děkuji Oli

Přeji hezký den. Do doby zahájení RT klidně jizvu promazávejte (ideálně nesolené sádlo, ev. měsíčková mast) a můžete masirovat, aby změkla (pokud tam máte nějaké poop. změny). Jinak na vlastní ozáření chtějí radioterapeuti prs čistý, suchý, ničím nenamazaný. Potom se s nimi domluvíte, jestli je vhodné něco mazat např. přes noc. Jinak se masti obvykle doporučují i s ohledem na aktuální reakci kůže při RT, takže nemá cenu kupovat cokoliv dopředu, až po poradě s nimi. .

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Pavla Fišerová | 04.07.2019 | dotaz č. 1590
Dobrý den, mám recidivu rakoviny prsu ( tentokrát bez léčby jen několik operací prsů) žádala jsem si o komplexní lázenskou péči, ani nezminuji, další zdravotní komplikace. Bohužel zamítnuta. Má smysl se odvolávat, podle lékařských tabulek údajně má onkologický pacient právo na KLP jen jednou... Děkuji za odpověd Fišerová

Dobrý den, nárok na komplexní lázeňskou léčbu je 1x do 12 měs. od ukončení onkologické léčby, pacient musí mít potvrzenou remisi choroby. V případě recidivy je remise obtížně doložitelná a to je zřejmě důvod zamítnutí lázní ve Vašem případě. Zkuste kontaktovat revizního lékaře pojišťovny a zjisti důvody přímo u něj. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Nicoleta Nedvedova | 03.07.2019 | dotaz č. 1589
Dobry den, jsem onkologicky pacient po oboustrane masektomie, v rodinne jsme meli vice pripadu rakoviny. Momentalne chodim na chemoterapie, ozarovani neni nutne. Mam dotaz ohledne aktivniho zivota. Casto jsem unavena a nemuzu sportovat. Presto pochyb me chyby i kdyz chodim na prochazky. Jake aktivity doporucujete? Je vhodne plavany? Dale bych se chtela zeptat zda je mozne nastivit solne jeskyne? Predem dekuji

Dobrý den, pokud se dobře cítíte a máte v pořádku krevní obraz, pak můžete provozovat i mírnou fyzickou aktivitu - procházky, chůze s hůlkami (velmi dobrá), krátkou projížďku na kole. Plavání není v době chemoterapií úplně ideální - určitě ne ve veřejných koupalištích. Pokud, tak případně doma v bazénu - máte oslabenou imunitu a na koupališti či v rybníce byste snáze něco mohla chytit. Do solné jeskyně případně můžete. Ale vždy byste vaší zamýšlenou aktivitu měla konzultovat se svým ošetřujícím onkologem - dle vašeho aktuálního zdravotního stavu.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Sabina | 01.07.2019 | dotaz č. 1586
Dobrý den, za jak dlouho se mohou vytvořit metastázy do plic a do skeletu? Mohu mít meta už teď? Mám nádor T1 invazivní duktalni karcinom s in sito komponenty. Byl mi diagnostikován minulý týden. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Na tento dotaz se nedá jednoduše odpovědět. Píšete, že biopsii máte od minulého týdne, velikost T1, ale chybí tam plno dalších informací. Určitě jste již mluvila nebo budete mluvit s onkologem, který musí provést vstupní celkové vyšetření právě k zjištění, jestli se jedná jenom o nádor v prsu, nebo mezitím nedošlo k metastazování. Blíže Vám opravdu nyní nejsem schopna odpovědět.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Petra | 30.06.2019 | dotaz č. 1584
Dobrý den, kdyz mám histologicky patrnou lymfangiopatii v části vzorků, ale uzliny dle mamma a ultrazvuku nemám, znamená to špatnou prognózu? Mám duktalni invazivní karcinom s in sito komponenty. Velikost T1, grading 2, poziční na ER 90%, progesteron 100% . Děkuji za odpoved

Dobrý den, i když je dle histologického popisu patrná lymfangioinvaze, uzliny ještě nemusí být postižené. Tato informace znamená trochu vyšší agresi nádoru, ale nemusí zhoršovat prognózu. Důležitý je operační nález, teprve potom se dá přesněji hovořit o prognóze - ale při velikosti T1 a vysoce pozitivních horm. receptorech je spíše dobrá. V rozhodnutí o dalším postupu bude důležitý také výsledek genetického vyšetření. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Lenka | 27.06.2019 | dotaz č. 1582
Dobrý den, jsem po ablaci, chemo, radio a užívám TMX + jsem začala Herceptin. Cítím se dobře. Myslíte, že mohu jet v září k moři???

Dobrý den, to vám opravdu takhle nemohu doporučit , to se musíte poradit s vaším ošetřujícím onkologem. Léčba Herceptinem běží jeden rok a po tu dobu byste měla dodržovat spíše klidovější režim, a hlavně dodržovat termíny aplikace léku á 3 týdny.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Ema | 25.06.2019 | dotaz č. 1577
Dobrý den, jsem sledovaná v mamologické poradně kvůli prodělané ADH před 5 lety. Nyní jsem těhotná, na poslední UTZ kontrole prsou před měsícem bylo vše v pořádku, to jsem byla ve 13. týdnu těhotenství, nyní jsem v 17. týdnu a před týdnem jsem si nahmatala v pravém i levém podpaží na stejném místě malou bulku o velikosti hrášku. V prsou nehmatám nic nového. Na další kontrolu do mamologické poradny jsem objednaná za 2 měsíce. Stačí to nebo se mám objednat dříve a nechat si ty bulky zkontrolovat? Říkala jsem si, že to třeba souvisí s těhotenstvím a růstem mléčné žlázy. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den! Pokud jste byla před měsícem na ultrazvuku, který byl v pořádku a teď si hmatáte v obou podpažích stejné útvary, a jsou-li pohyblivé, tak buďte určitě v klidu. Stačí kontrola za 2 měsíce. Předpokládám, stejně jako Vy, že jde o pohmat v rámci hormonálních změn v těhotenství. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Po léčbě

Vera Kuntova | 24.06.2019 | dotaz č. 1574
Dobrý den, Jsem 2 měsíce po léčbě chemoterapii a 2 týdny po ozařování. Mohu přijít do styku s vnukem, kterému začínají plané nestovice? V dětství jsem nestovice prodělala. Dekuji vera

Přeji hezký den. Sice jste neštovice prodělala, takže teoreticky byste měla být imunní, ale již se opakovaně stalo, že pacientky se nakazily opět. Sice se nejednalo o nějaký fatální průběh, ale stejně bych se takto krátce po ukončené léčbě přímé nákaze nevystavovala.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Dana Lukáčová | 04.06.2019 | dotaz č. 1570
Dobrý den, jsem rok na léčbě Tamoxifenem po ablaci prsu a v posledním týdnu se mi objevily petechie na hýždích a holeních. Přečetla jsem si, že to může být způsobeno právě léčbou Tamoxifenem. Chci se zeptat, o jak závažný problém se jedná, a zda-li je to důvod ke změně léčby. Žádné jiné potíže zatím neregistruji. Děkuji za odpověď. Lukáčová

Dobrý den, vzhledem k tomu že se vám skvrny objevily až nyní po roce léčby tamoxifenem, tak to nejspíš tento lék nezpůsobil. Je nutné abyste si došla ke svému praktickému lékaři (případně onkologovi) aby vám nabral krevní obraz, případně srážlivost. Pokud jsou to opravdu petechie, může to být známka výrazně snížené srážlivosti krve a je třeba to co nejrychleji řešit!

MUDr. Karolína Hovorková