Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Prevence

Síma | 26.02.2020 | dotaz č. 1878
Dobry den. Je mi 27 let. Mám 2 deti, oboje kojeny 20 mesicu. Nyní jsem 4 měsíce po ukončení kojeni druhého dítěte. Začalo me bolet jakoby v podpaží spíše jakoby v linii podprsenky v boku jakoby prsa směrem k raminkum podprsenky. Spis ale jakoby bok prsa levého. Při pohmatu jsem nic neobvyklého nezpozorovala. Spis třeba když zatlacim třeba na žlázy v těch místech tak me tam bolí. Sem tam si chodim zacvicit do posilovny, tak nevím jestli to muže byt i sval. Proste mám divny pocit v prsu, nedokážu to ani moc vysvetlit. Nevíte cim to muže byt nebo mám jít na sono vysetreni raději? Dekuji moc za odpoved.

Dobrý den, problémy které popisujete , bývají velmi časté po ukončení kojení. Mléčná Žláza se tzv. vrací do normálu. Částečně muže být způsobeno častějším cvičením. Pokud byste však chtěla mít jistotu a klid, doporučuji se objednat na ultrazvukové vyšetření jako samoplatce. K tomu nepotřebujete doporučení. Cena za vyšetření se pohybuje mezi 500-800kc. Dle pracovistě. S pozdravem.

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

BROŇA | 26.02.2020 | dotaz č. 1877
Dobrý den, jsem po operaci prsu. Proveden záchovný výkon. Diagnóza: C508 ZN- léze přesahující prs. Léze 21mm krát 15mm krát 15mm. Závěr: Dg: ca mammae 1. sin dne 5.2.2020 KE a vyš. SLN. Invazní karcinom NST (duktální) se solidně trabekulárním růstem, se středně zvětšenými mírně atypickými buněčnými jádry , miotická aktivita posunuje nádor dle Nottinghamské klasifikace k nízké diferenciaci (3+2+3= 8 ), pT1c, sentilová uzlina bez nádoru. ki 67 5%, ER 0%, PR 0%, her2neu negat. Původně před zákrokem navrženo ozařování. Nyní navržena chemoterapie AC 4 krát, po dobu 12 týdnů, dále dle stavu a dále v plánu radioterapie. Prosím o sdělení názoru a posouzení , zda je nutná v mém případě chemoterapie. Dostala jsem dle přání čas na rozmyšlenou- dva prac. dny. Nemám důvěru v chemoterapii , k zabíjení zdravých buněk. Pan primář mne nepřesvědčoval o tom, že chemoterapie mi bude teď, nebo v budoucnosti k prospěchu. Myslím si, že můj nádor byl zanedbatelný, podle příspěvků a dotazů pacientů. Již čtyři spolužačky po chemoterapiích po dvou letech stejně zemřely a v rodině i okolí znám pouze jednu kolegyni, které se rakovina nevrátila a žije. Nemyslím si, že je to můj případ, ale nerada bych se vystavila oslabené imunitě a dalším zdravotním problémům. Děkuji

Dobrý den, vzhledem k tomu že se svou povahou jednalo velmi agresivní a rizikový nádor, bych vám jednoznačně doporučila chemoterapii podstoupit. Tato léčba ve vašem případě statisticky významně snižuje riziko metastazování nádoru či lokální recidivy! Až po skončení chemo by mělo následovat ozařování. Rozhodnutí zda léčbu podstoupíte je však samozřejmě na vás. Při vašem nálezu, pokud navrženou léčbu absolvujete, máte velkou šanci na úplné uzdravení. Možná by bylo fajn si ještě o věci promluvit v onkologem na bezplatné Avon lince MammaHelpu - každou středu mezi 16-19h je k dispozici.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Nika | 26.02.2020 | dotaz č. 1876
Dobrý den, v červenci 2019 jsem prodělala částečnou operaci prsa - karcinom prsa T1N1M0. Nádor je vysoce hormonální a Her2 negativní. Následovala chemoterapie a teď bude následovat radioterapie a hormonální léčba. Před chemoterapiií jsme měla nádorový marker C 15-3: 14 a nyní po poslední chemoterapii paklitaxalem je marker 19,1. Marker 15-3 : 1,2. Trošku mě to znepokojuje, že marker c 15-3 se po chemoterapii se zvýšil. Předem Vám moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, v případě sledování po léčbě rakoviny prsu jsou markery jen pomocnou metodou. Hodnoty , které popisujete, jsou zcela uvnitř normálních hladin. Změny odpovídají běžnému kolísání, ke kterému průběžně dochází, není na nich nic podezřelého. Není důvod ke znepokojení. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Prevence

Jaruška | 26.02.2020 | dotaz č. 1874
Dobrý den, mám dlouhodobě veliký psychický blok chodit na mamograf. Od té doby, co zemřela má kamarádka půl roku potom, co byla na mamografu a nic neukázal a ve skutečnosti už měla nádor, se můj blok ještě zvýšil. Minulý rok před Vánoci jsem byla na pravidelném mamografickém vyšetření. Našli mi zvětšenou uzlinu v podpaží, ale mamograf nic jiného neukázal. Až na ultrazvuku po opravdu dlouhém pátrání našli bulku. Doktorka mě vyděsila k smrt, že je tam nádor a že mi dá rovnou papíry na předoperační vyšetření, RTG plic, jestli tam nejsou metastázy atd.... Odešla jsem s pláčem, úplně vyčerpaná. Následovala biopsie a dlouhé čekání na výsledky. Pro mne víc jak 20 dní permanentního stresu. Nadřazené jednání lékařky, bez kousku pochopení ve mě zanechaly opravdu velké stopy. Naštěstí je útvar nezhoubný. Dostala jsem se tím pádem do mamologické poradny, kde mám zase absolvovat za měsíc ultrazvukové vyšetření, po té zase mamograf.... a stále chodit na kontroly. Mám právo odmítnout mamograf? Nesmírně mě kontroly stresují. Podle mého názoru je to mnohem horší, než být v klidu a snažit se zdravě žít. Už to nechci znovu prožívat. Cycty mám v mléčných žlázách prakticky od mládí. Objevují se a mizí. Na různých místech v prsou. Dnes je mi 53 let. V rodině zatížení na rakovinu prsu nemáme. Musím vyšetření absolvovat ? Mám právo se nechat vyřadit z evidence a nechat to prostě být? Kdykoli s tím začnu u lékaře jsem označena za nezodpovědnou a arogance nezná mezí. Připadám si jako vyvrhel......Děkuji za odpověď

Dobrý den! Mamografie je preventivní metoda, jejíž používání za posledních 18 let snížilo úmrtnost na rakovinu prsu skoro o 30 %, je to metoda, která dokáže identifikovat karcinom prsu v začátcích, kdy žena ještě nádor nedokáže pohmatem zjistit, protože je velmi malý. V těchto případech se vyléčí více jek 90 % žen. Jsou bohužel i případy, kdy se nádor objeví mimo takzvaný screeningový interval, některé typy nejsou na MG snímcích patrné. Těch je ale opravdu malé množství - jednotlivé případy oproti cca 6 500 zachycených karcinomů prsu za rok. Tyto nádory většinou rostou rychle , a zejména u mladých žen nemají jednoznačný mamografický obraz. Je to skupina agresivních nádorů, a důležitou roli hraje pravidelné samo vyšetření. Žena, která pohmatem dobře zná svoje prsa, dokáže zaregistrovat při samo-vyšetření změnu - nádory jsou tuhé až tvrdé okrsky v prsu, ve většině případů nebolestivé. Žena by měla v těchto případech neprodleně navštívit lékaře, aby se zjistila příčina pohmatového nálezu. Chodit na mamograf jednou za 2 roky bych Vám doporučovala, a určitě provádějte 1 x za měsíc samo vyšetření. Na našem pracovišti, pokud u ženy objevíme útvar, který je potřeba ověřit biopticky, ženám rozhodně papíry na předoperační vyšetření nedáváme, čekáme, až jak dopadne biopsie, a konáme až podle výsledku bioptického vyšetření. Ne všude je přístup přívětivý k pacientce. Víme, že období čekání na výsledek je pro ženy vždy nepříjemné a stresující. Pokud Váš nález po biopsii není závažný, není třeba chodit na pravidelné kontroly do mamologické poradny. Stačí jít jednou za 2 roky na screeningové mamografické vyšetření. Ultrazvukové vyšetření mamografii ve věku nad 45 let rozhodně nenahradí, a už ne vůbec nějaké obskurní metody. Cysty v prsech jsou zcela nezávažným nálezem, a jejich velikost a počet se mění, není třeba je kontrolovat. jen změnu pohmatového nálezu. Chodit na mamografii Vás nikdo nutit nebude, ale je Vašem zvážení, zda není škoda této přínosné preventivní metody nevyužít pravidelně jednou za 2 roky se žádankou od praktického lékaře nebo gynekologa. Pokud nejste spokojená s přístupem mamografického pracoviště ve Vašem bydlišti, tak můžete změnit screeningové akreditované pracoviště a chodit jinam. Na internetu je seznam všech pracovišť v České republice. Pokud byste pracoviště změnila, je potřeba v ev. novém MG centru nahlásit, že už jste na mamograf chodila, aby si mohli vyžádat Vaši předchozí dokumentaci pro srovnání.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Vedlejší účinky

Ali | 22.02.2020 | dotaz č. 1870
Dobrý den. Jsem rok a půl po částečné operaci prsu. Ozařování bez chemoterapie. Nasazen Egistrozol a pro vedlejší účinky (únava, bolest kloubů, svědění) změněno na Femara. Femaru beru cca 1/2 roku a i nyní mám dost omezující vedlejší účinky. Bolest kloubů, bolest paty (žádný výsledek ani po absolvování laseru a rázové vlny) a téměř stálá únava. V mém věku (téměř 70 let) mě to dost omezuje v normálním životě. (delší procházky jsou prakticky nemožné, na nějaké výlety není ani pomyšlení, dost mě to deprimuje ) Prosím o posouzení, zda toto mohou být všechno vedlejší účinky a zda je opravdu nutné terapii dlouhodobě používat. Bojím se, že mě žádná nebude vyhovovat. Děkuji.

Dobrý den, zajišťovací hormonální léčba - její typ a délka užívání - jsou stanoveny na základě mezinárodních standardů. Hormonální zajiš´tovací léčba významně snižuje riziko recidivy nádorového onemocnění. U léku který berete může opravdu být bolest menších kloubů - prsty, chodidlo. Únavu však tyto léky nedělají. Může souviset se stresem, kterým jste prošla v souvislosti s ndorovým onemocnění. Pokud máte pocit, že medikace je pro vás neúnosná, musíte to probrat s vaším onkologem. Pokud však léčbu předčasně ukončíte, může to být spojeno s vyšším rizikem návratu nemoci.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Kateřina | 21.02.2020 | dotaz č. 1869
Dobrý den,je mi 45 let ,jsem po ablaci levého prsu.Před 3 týdny mi byla aplikována první injekce Zoladex 3.6mg a každý den ráno užívám Tamoxifen 20mg.Od prvního dne od podání injekce,mě začalo bolet v kříži.Každý den se to stupňuje,mám problém se zvednout,otočit,ohnout. Záda mám již 3 dny zatejpované.Volala jsem svému onkologovi a ten mi řekl,že to po těchto lécích být nemůže a mám navštívit praktika.Nikdy jsem na bolest v kříži netrpěla....myslíte že to poleví,protože vím,že to mám po těchto lécích.Moc děkuji za info,jsem bezradná......

Přeji hezký den. Sice Vámi popisované bolesti zad po injekcích Zoladexu nejsou úplně typický vedlejší nežádoucí účinek, ale samozřejmě nedá se vyloučit, že tu vztah není. Tím, že to vidíme velmi vzácně, nejsem Vám schopna odpovědět, po jaké době se stav ustálí. Protože jste oba léky začala brát dohromady, nelze ani odlišit, který lék bolesti vyvolává (pokud vůbec). Můžete zkusit na 3-4 dny vysadit tamoxifen a uvidíte, jestli přijde určitá úleva. Potom by to vypadalo, že se spíše jedná o reakci na Tamoxifen než na Zoladex a musela byste se domluvit s onkologem na ev. změně léků.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Michala | 21.02.2020 | dotaz č. 1866
Dobrý den, prosím o názor na další léčbu, která mě čeká. Výsledky biopsie ložiska 20 mm v DVK pravého prsu, suspektní uzliny: invazivní karcinom NST, G2 bez angionivaze ER100%, PR90%, MIB1 15-20%, HER2 neu 1+, neg. + DCIS G2. Absolvovala jsem neoadjuvantní chemoterapii 4xAC + 11xPACLITAXEL (z toho 7x v kombinaci s KARBOPLATINOU - přidáno kvůli zjištěné mutaci BRCA2+) + ZOLADEX. Operace 12/2020 oboustranná kůži šetřící mastektomie + exenterace axily. Pooperačně: tužší ložisko 15 mm s rozptýlenými elementy invazivního karcinomu NST G2 + DCIS: ER 70%, PR 0 %, MIB1 5%, HER2 neu1+ bez angioinvaze. Zastižena 1 uzlina z 8 vyšetřovaných s mikrometastázou 2 mm. Nejmenší vzdálenost nádoru je od ventrálního okraje 5 mm (20 mm od pektorálního okraje). Kvůli ztrátě PR receptoru doplněno vyšetření in situ hybridizací, které vyšlo pozitivní (FISH-diskordantní fenotyp). Aktuální léčba po operaci je hormonální Zoladex + Tamoxifen, dále jsem začala s injekcemi Herceptinu + možná ještě injekce Perjeta. V blízké době mě čeká ještě adjuvantní RT hrudní stěny a spádových LU. Je mi jasné, že můj mladý věk je sám o sobě negativní prognostický faktor s ohledem na návrat onemocnění v budoucnu. Bylo mi řečeno, že víc léčebných prostředků se nyní již nedá nasadit. Má to množství léčby (s celou řadou negativních účinků) po radikální operaci opodstatnění také s ohledem na agresivitu nádoru, nebo je to spíše dané mým věkem? S kým bych případně ještě svůj případ mohla konzultovat? Děkuji.

Dobrý den, léčba je daná především typem a rozsahem nádoru , věk je spíše druhotným ukazatelem. Věk diagnózy je ale důvodem pro genetické vyšetření, jehož výsledek potom může léčbu trochu modifikovat . Neoadjuvantní chemoterapie AC/taxany je standardní léčbou, platina je přidávána pro agresivní typy tumorů u pacientek s prokázanou mutací. Váš nádor byl primárně spíše středně agresivní, po prodělané chemoterapii zůstala nádorová populace se změněným chováním ( HER pozitivní) Doporučená léčba Herceptinem , případně s Perjetou je u podobných nálezů indikovaná. Vzhledem k předchozí léčbě to bude již bez chemoterapie, jen s pokračující antiestrogenní terapií. Pokud chcete dále konzultovat, doporučuji některé z pracovišť typu Komplexního onkologického centra, konzultaci si domluvte u člena mammárního týmu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Prevence

Marketa | 20.02.2020 | dotaz č. 1864
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli lze jit na preventivni prohlidku v dobe kojeni? Kojim tri mesice. Jsem prvorodicka. Jeste doplnim. Vim, ze se zvetsuji prsni zlazy. Uz pres par tydne jsem takhle mela takovou boulicku, ale po kojeni zmizela. Ted mam takove pevnejsi s neohranicenku bouli nad levym prsem, ale je to opravdu v miste nad prsem. Po kojeni nezmizela. Myslim si, ze to zmizi, ale radeji se chci zeptat. Na preventivni prohlidku bych si urcite dosla pokud mohu ted nebo hned, jak prestanu kojit. Dekuji Marketa Dekuji Marketa

Dobrý den! pokud si něco hmatáte, tak vyšetření není preventivní, ale diagnostické. Pokud tedy máte nějaký pohmatový nález i v době kojení, tak se objednejte na ultrazvukové vyšetření, ale ještě před tím si zajděte ke gynekologovi, aby Vás vyšetřit a eventuelně Vám vystavil žádanku na ultrazvukové vyšetření, protože si něco v prsu hmatáte. Pokud byste chtěla na preventivní ultrazvukové vyšetření, a neměla byste žádný pohmatový nález v prsu, tak je vhodné si zajít až tak za 4 měsíce po skončení kojení.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Prevence

Marketa | 20.02.2020 | dotaz č. 1863
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jestli lze jit na preventivni prohlidku v dobe kojeni? Kojim tri mesice. Dekuji Marketa

DObrý den, není to vhodné, pokud nemáte nějaké nově vzniklé problémy- bulku či jinou změnu. V době kojení je žláza poměrně hodně změněná a preventivní vyšetření není uplně vhodné.. Doporučuji počkat dva tři měsíce po ukončení kojení,

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Lenka | 19.02.2020 | dotaz č. 1861
Dobrý den, mohla bych poprosit o vysvětlení nálezu: vlevo stín ohraničený na rozhraní kvadrantu 6mm s ojedinělými mikrokalcifikacemi, spíše sumačně. Děkuji za odpověď. Lenka D.

Dobrý den! asi by to měl objasnit ten lékař, který zprávu z mamografu psal. Pokud mohu hodnotit, tak jde o ložisko ohraničené, tedy nejspíše nezávažné, ale s okrsky vápníku. Tak předpokládám, že Vás pozvou na další vyšetření. Ale u mě jde jen o domněnky, podle jedné věty. Takže přesněji se vyjádřit nemohu.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.