Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Ostatní

Mari | 24.12.2019 | dotaz č. 1785
Dobrý den , je možné během ozařování prsu sportovat ? Pravidelné posilování a jízda na rotopedu mi velmi pomáhají zvládat hlavně vedlejší účinky hormonální léčby. Je pro mě nemyslitelné, že bych na 6 týdnů vysadila sportování kvůli ozařování, protože se při sportu logicky dost potím a ozařované kůži by to asi vadilo, že? Nebo jaký je Váš názor? Když se okamžitě po sportování osprchuji , to by snad i pocení po sportu nemuselo ozařované kůži tolik vadit?

Dobrý den, myslím si že naopak - prospěje Vám, když během léčby budete lehce sportovat! A jak správně píšete, když se po aktivitě osprchujete a lehce si kůži promažete, nemůže to mít negativní efekt. Jen pamatujte na to, že léčba je pro tělo zátěž sama o sobě, tak to nepřehánějte :-). Držím palce!!

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

J.N. | 21.12.2019 | dotaz č. 1784
Dobrý den, jsem po záchovné operaci nádoru prsu. Jizva se mi zahojila dobře.ale při promazávání cítím pod jizvou tvrdou, hrbolatou tkáň. Říkám si , že je to snad tím, že můj nádor byl v horní části a prsu a při operaci bylo vyňato i dost okolní tkáně,takže vlastně více cítím tvrdší "střed prsu". I při poslední kontrole před ozařováním doktorka nezmínila nic špatného. Chtěla jsem se zeptat, jak často po ukončení léčby budu chodit na kontroly na mamograf(nebo jen ultrazvuk?) Mám prsa hodně objemná , můj nádor byl už poměrně velký, než jsem ho dokázala při samovyšetřování nahmatat a bojím se,že samovyšetřováním jednou za měsíc nezvládnu odhalit případný nový problém včas. Navíc, když je teď každé prso na pohmat jiné a u operovaném prsu ani netuším,které hrbolky jsou normální a co už ne.

Přeji hezký den. Častost kontrolních MG + UZ po operaci a radioterapii se odvíjí od druhu nádoru a rozsahu postižení. Mammograf obyčejně u invaz. karcinomů 1 x ročně do 10ti let, ultrazvuk podle typu nádoru a postižení uzlin. Takže toto Vám musí zodpovědět Váš ošetřující onkolog, který zná přesně diagnozu.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Alča | 20.12.2019 | dotaz č. 1782
Dobrý den. Jsem 1 rok po částečné operaci prsu a ozařování. Byl nasazen lék Egistrozol a pro zmírnění vedlejších účinků byl cca po 3/4 roce změněn na Femaru. Poslední 2 měsíce mě silně začaly bolet a pálit chodidla , paty a klouby u kotníků. Na paty jsem docházela i na laser, ale nepomohlo. Uvažuji také o rázové vlně, ale protože trpím i artrózou, chtěla bych na nějaký čas vysadit Femaru, aby se prokázalo, že ta bolest není od užívání tohoto léku, ale souvisí s mým celkovým stavem. Nechtěla bych totiž lék měnit, protože mi jinak vyhovuje. Prosím o radu, na jakou dobu bych mohla Femaru bezpečně vysadit. Děkuji za Váš názor.

Dobrrý den, v takovýchto situacích doporučujeme vysadit lék na cca 14 dnů. Většinou již po týdnu vysazení by mělo dojít k ústupu obtíží. Pokud trvají i po 2 týdnech, nejedná se o vedlejší účinek léku.

MUDr. Karolína Hovorková


Lymfedém

MK | 17.12.2019 | dotaz č. 1781
Dobrý den, v 6/17 jsem prodělala RAME vlevo s axilární disekcí (zasažena jedna sent. uzlina), následovala CHT 4x kombinace AC, radioterapie 25x, užívám Tamoxifen a 1x měsíčně inj. Zoladex. Půl roku od skončení léčby (7/18) jsem pozorovala zvýšenou náplň v oblasti zadní strany paže nad loktem, v 8/18 zahájena léčba na MOÚ Brno ve formě lymfodrenáží v přístroji 1x14 dní spolu s plaváním a doporučeno celodenně pažní návlek. Po skončení terapie následovala kontrola 2/19 a ponechána lymfodrenáž v přístroji 1xměsíčně. Otok není příliš velký, rozdíl v obvodu vůči PHK je 1 cm a zůstává od počátku stejný i přes léčbu. Nebylo by na místě zahájit intenzivnější terapii v podobě manuálních lymfodrenáží popř. bandážování za účelem odstranit otok? Všude je spousta informací, že lymfedém podchytit co nejdříve a mám pocit, že nějaká léčba sice proběhla, ale že je prostor dosáhnout lepších výsledků. Nechci čekat až se otok zhorší a pak bude léčba obtížnější. Děkuji s pozdravem M.K.

Dobrý den, ano, ideální léčbou lymfedému je kombinovaná terapie - tj. manuální a přístorojové lymofdrenáže, bandáže (obinadly či návlek) a pohybová aktivita. Někdy mohou být přidány léky ovlivňující mikrocirkulaci ( Detralex, aescin apod.). Provádění lymofdrenáží je ale limitováno možnostmi pracoviště - tj. počtem lymfoterapeutů, počtem pacientek a závažností jednotlivých případů). Sama píšete, že otok je malý a dlouhodobě stabilní, udržovací terapie je nastavena. Doporučuji domluvu s onkologem a lymfologem v MOÚ. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Rozarka | 16.12.2019 | dotaz č. 1779
Dobry den v mesici duben tohoto roku mi byl zjisten zhoubny nador prsu. Nador byl odebrán a po té jsem musela podstoupit chemoterapie z 8 serii jsem absolvovala pouze 2 serie z důvodu pravostrana hemiparezu mozku proto jsem musela podstoupit 20 ozařování. Po skončení ozařování mi byly nasazeny léky na dobu 5 let a to Tamoxifen 2 tablety denně po ránu. Dotaz zní mohu po nich probrat na váze?,popřípadne pokud ano co pro to mužů udělat aby se tak nestalo.

Dobrý den, Tamoxifen se užívá obvykle v dávce 1 tbl. (20 mg). Jestliže užíváte 2 tablety, máte asi Tamoxifen 10 mg. Je to antiestrogenní léčba, která může zvyšovat tendenci k nabírání na váze. Jediným řešením je úprava jídleníčku a navýšení pohybové aktivity (v závislosti na Vašich) možnostech. Z Vašeho dotazu ale nejde poznat, zda hemiparéza vznikla přechodně po chemoterapii nebo se jedná o stav dlouhodobý, vzniklý ještě před onemocněním rakovinou prsu. Pokud se jednalo o cévní mozkovou příhodu v průběhu chemoterapie, bylo by vhodné poradit se s onkologem o jiném preparátu, než je tamoxifen. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Sandra | 12.12.2019 | dotaz č. 1777
Dobrý den chtěla bych se zeptat že jsem si mahmatala na pravé prso pod pradavkou boulicku vubec to neboli co to znamená děkuji

Dobrý den! Přesnou informaci dostanete, pokud se objednáte na ultrazvukové vyšetření prsou, při kterém se zjistí, o jaký nález jde. Ve vašem věku jde nejspíše o nález nezávažný.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Ivana D. | 10.12.2019 | dotaz č. 1774
Dobrý den, byl mi diagnostikován mucinózní karcinom prsu, který je prý v mém věku vzácný a má dobrou prognózu. Podstoupila jsem celkovou mastektomii prsu (nádor 4 cm, malé prso) a nyní mě prý čeká nejspíš chemoterapie a hormonální léčba. Uzliny byly čisté, takže teoreticky už je nemoc pryč. Bojím se vedlejších účinků další léčby (těch dlouhodobých) a také bychom chtěli ještě dítě (jedno dvouleté už mám). Je další léčba opravdu nutná? A je těhotenství hodně rizikové? Děkuji za váš odborný názor.

Přeji hezký den. Jestli je další léčba opravdu nutná, na to nemám dostatek informací. Ale pokud se týká otěhotnění po případné chemoterapii, nemusí být problém. Určitě na to upozorněte svého ošetřujícího onkologa, protože po dobu cht. se současně může podávat tzv. Zoladex, který utlumí hormon. aktivitu po dobu léčby a je potom větší šance na otěhotnění. Jinak na našem pracovišti máme mnoho zdravých miminek i po prodělané chemoterapii.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Roman | 10.12.2019 | dotaz č. 1773
Dobrý den. V prsu nad bradavkou si mi udělala bulka která je bolestivá. Můžete mi poradit co to může být? Děkuji.

Dobrý den, nepíšete ,zda neužíváte trvale nějaké léky např. na tlak, nebo při astmatu eventuálně zda neberete nějaké hormony.To vše může být příčinou vytvoření mléčné žlázy i u mužů. Není to nic neobvyklého, i u mužů se muže mléčná žláza v malé množství vytvořit. Nicméně doporučuji zajít k praktickému lékaři a poradit se . Měl by Vás poslat na sonografické vyšetření ,aby se vyloučili nějaké závažnější změny. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Genetika

Dana | 10.12.2019 | dotaz č. 1772
Dobrý den. Je mi 37 a mám diagnostikovaný špatný gen CHEK2. Když jsem byla naposled na sonu prsou, paní doktorka mi poradila plastiku prsou s odstraněním mléčných žláz. Že mi to sníží riziko rakoviny o 70%. Je to pravda? Prosím Vás o názor. Děkuji

Je potřeba toto diskutovat s vaším genetikem, protože v genu CHEK2 jsou i mutace, které mohou být pouze mírně rizikové. Gen CHEK2 je považován za gen vyššího rizika nádoru prsu nad 21%, riziko onemocnění nádorem prsu je velmi variabilní, může dosahovat až asi 40% u některých mutací (riziko populace je 7%, riziko u genu BRCA1/2 je 85%). Takže je to mnohem méně než u BRCA1/2 genů. Vždy je důležité se také rozhodovat dle vaší rodinné anamnézy. Vaši rodinnou anamnézu neznám. U závažných CHEK2 mutací doporučujeme dnes prevenci včetně magnetické rezonance prsou, která by měla být ročně, střídavě s UZ nebo mamografií. Takže kontroly UZ nebo magnet po půl roce střídat. Sledovat by vás měl onkolog, který vám může indikovat magnetickou rezonanci. Ten vám může také pomoci v rozhodování, zda je vhodná preventivní mastektomie, dle rizika v rodině, dle nálezu v prsní žláze. Neměl by to být radiodiagnostik, který vám dělá UZ. Doporučuji znovu kontaktovat genetika, zda se jedná o mutaci s nízkým nebo vyšším rizikem. A mít kontroly na onkologii, nejlépe onkologickém centru.

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.


Diagnóza

Nikola | 07.12.2019 | dotaz č. 1769
Dobrý den,chci se zeptat lékař mi našel na prsu na spodní časti bulku 1cm. Poslal mě na sono kde mi lékař do zprávy napsal oboustranně žlaznata struktura bohatá,echogenni, juvenilni a jemně dorsální stíny. Benigně vyhlížející uzliny obou axil. Řekl že mam počkat co se časem bude dít. A teď na pohmat mě hrozně bolí a píchá. Jen rukou se dotknou, oblékám bolí. Od kontorly mam měsíc. Nevím co dál čekat jestli se zlepší, jít znovu na kontrolu? Děkuji za každou radu.

Dobrý den! Prsa Vás bolí nejspíše v souvislosti s hormonálními změnami během menstruačního cyklu. Na kontrolu znovu nechoďte, UZ bylo v pořádku. Kupte si Mastodynon, to jsou bylinné kapičky proti bolestivosti prsů, zkuste užívat 2 měsíce. Pak si kupte pupalku dvouletou - kapsle s olejem ze semen této rostliny. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.