Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Prevence

Eva | 12.04.2017 | dotaz č. 428
Dobrý den, je mi 62 let, mám cysty v obou prsou, nyní kalcifikují, a bolí. Jak si mám provádět samovyšetření, když to bolí? Proč to bolí? Chodím na pravidelný mamograf. Vyšetření mne bolí. Mohu přejít na vyšetření Elektroimpedančním mamografem? Jak mám postupovat, aby se něco nezanedbalo? Děkuji za odpověď. Eva

DObrý den, cysty jsou změny ,které se vyskytují u některých žen po většinu života. Naštěstí nejsou nebezpečné a nehrozí zvrhnutím. Bohužel mohou být spojené se zvýšenou citlivostí až bolestivostí prsou. Je to způsobeno zmnožením tekutiny v rozšířených mlékovodech, které pak vytváření drobné dutinky vyplněné tekutinou. Většinou po 60.roce věku postupně mizí. Metoda, kterou zminujete není uznána jako metoda pro preventivní vyšetření prsou, jelikož neumí rozeznat počáteční stadia rakoviny prsu. A o to nám v prevenci především jde. Z tohoto důvodu ji jako preventivní metodu nedoporučuji. Velmi Vám doporučuji podstoupit klasické mamografické vyšetření. Zejména ve věku od 45 je to zatím jediná celosvětově uznávaná metoda na včasné odhalení nádorového onemocnění v prsu. Krátkodobý diskomfort během mamografické vyšetření, který popisujete , určitě stojí za zprávu , že jste v pořádku. Na snížení citlivosti v prsech doporučuji vyzkoušet kapky MASTODYNON, které jsou běžně k dostání v lékárnách. S pozdravem. H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Miroslava | 10.04.2017 | dotaz č. 424
Dobrý den. Je mi 18 let a poslední 4 měsíce jak když píchá v prsou. Je to taková bodová bolest. Více Teda v pravém než v levém. Také mě pálí bradavky.A celkově jsem na prsa dost citlivá.Žádnou bulku jsem v prsu nenahmatala. Nebo to spíš nepoznám. Také mám dost problémy se zády a páteří. Ale mám strach jestli se třeba nejedná o rakovinu prsu. Předem děkuji moc za odpověď.

DObrý den, tak jak popisujete Vaše obtíže, nemusíte se obávat závažnějšího onemocnění. Tyto změny jsou typické pro mladé dívky a ženy. Souvisí nejčastěji s hormonálními změnami během menstraučního cyklu, mohou se objevit při změněn antikoncepce. /zejména citlivost /. Píchání spíše bude podmíněno problémy svalově kosterního rázu. Velmi často bývají zablokovaná přední žebra a bolest vystřeluje do prsou. Pokud si nehmatáte bulku , či nemáte změny na kůži, není důvod k obavám. Doporučuji vyzkoušet lék Mastodynon / kapky/ , který dostanete v lékárně. Přeji hezky večer H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

ludmila | 05.04.2017 | dotaz č. 423
DOBRY DEN,PODSTUPUI CHENOTERAPII NASLEDNE RADIOTERAPIE BIOLOGICKA LECBA A NA KONEC HORMONALNI,CHTEA BYCH SE ZEPTAT JESTLI MUZU BRAT CALTRATE MAM OBAVY S OSTEROPOZY JE MI 48LET DEKUJI BOGNEROVA

Dobrý den, preventivně Caltrate brát můžete ( 1 tbl. denně, odpoledne). Problematiku osteoporózy s Vámi bude jistě řešit onkolog při zahájení hormonoterapie. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Anita | 05.04.2017 | dotaz č. 422
Dobrý den, v loňském roce mi byla provedena radikální mastektomie, a po radioléčbě Tamoxifen. Kvůli vedlejším účinkům na děloze byla léčba změněna na Arimidex a Zoladex. Zároveň užívám Medrol a Imuran na SLE. Laboratorní výsledky však nejsou stále uspokojující, tudíž mi je onkologem navržena sterilizace nebo hysterectomii (myomy, zvětšená děloha, maminka rakovina dělohy). Přikláněla jsem se k hysterectomii (byla jsem na to připravena), avšak včera mi gynekolog doporučil seterilizaci. Výsledky z genetiky budou až za půl roku. Vím, že se musím rozhodnout sama, ale Je nějaká okolnost od čeho se mohu odrazit, abych se rozhodla? Děkuji a přeji pohodový den

Dobrý den, určitě bych Vám v této situaci doporučila provedení radikální gynekologické operace - tj. hysterektomii + oboustranné odstranění vaječníků. Předpokládám, že již nezvažujete těhotenství, máte děložní myomy a v rodinné anamnéze gynekol. nádor. V neposlední řadě po takové operaci nebudete muset užívat Zoladex, ale pouze Arimidex. Takový zákrok je vlastně brán jako součást onkologické terapie - obzvláště v situaci, kdy Vaše výsledky ( předpokládám onkomarkery) nejsou vpořádku. Vše tedy svědčí pro takový radikální výkon.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Monika | 04.04.2017 | dotaz č. 421
Dobrý den, včera jsem byla na MG+UZ, výsledek vyšetření Tabar V/Birads, symetrický rozložená žláza bez dominantníh lož. stínu, na UZ jsou oboustranně patrné více četné adenomy vel. 4mm a několik drobných cyst . Vlevo přetrvává přítomnost rozptylenych teckovitych mikrokalcifikaci ve VKK v nepravidelnem okrsku vel.cca 52x27mm.misty náznak shluku.Bez známek axilarni lymfadenopatie. Doporučuji MR jinak kontrola za rok. Můj dotaz-mám klaustofobii mám velky strach z MR , není jine vyšetření třeba CT? Vím že vyšetření je důležite, ale nevím zda to zvládnu. Má sestra onemocněla karcinomem prsu ve 43letech a zemřela ve 46 letech. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý večer, Moniko, je velmi obtížné pouze z popisu říci, zda je nutné nějaké další vyšetření. Záleží též, zda se jedná o nový nález / předpokládám, že to nebyla Vaše první mamografie/. Nicméně kalcifikace mohou být začátkem závažnějších změn v prsu a je nutné tyto změny vyloučit , zejména jedná-li se o nově vzniklé změny. Tak jak popisujete Váš nález z mamografie a vzhledem k rodinné zátěži, bych spíše než magnetickou rezonanci doporučila odběr vzorků tkáně z míst, kde se vyskytují kalcifikace. To je jediná spolehlivá metoda, která dokáže určit povahu změn a vyloučit počínající nádorové změny. Ani magnetická rezonance Vám to s jistotou nevyloučí. Odběr vzorků - biopsie, je velmi drobný intervenční výkon v místním umrtvení, kdy se přístrojem /ve Vašem případě nejspíše za mamografické kontroly/ přesně zacílí místo k odběru a speciální jehlou se odeberou vzorky k histologickému vyšetření. Ve Vašem případě bych volila tuto možnost jako metodu první volby. Rovněž máte nárok na tzv. druhý názor na jiném akreditovaném pracovišti, kde můžete Váš nález konzultovat. Přeji, aby se jednalo o změny nezhoubné, většina kalcifikací /cca 95%/ totiž reprezentuje nezhoubné změny v prsu. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Marta | 04.04.2017 | dotaz č. 420
Dobrý den, jestli by to šlo, moc ráda bych znala ještě něčí názor na moji léčbu. 15.3 jsem byla na operaci prsu. Zaslala bych Vám výsledky histologii .děkuji Marta Holasova

Zaslat histologii můžete, podíváme se.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

MARCELA | 04.04.2017 | dotaz č. 418
VRACÍM SE K DOTAZU 348, CHCI ZMENŠENÍ PRSU Z ESTETICKÝCH DŮVODŮ. NEDOSTANU VYJÁDŘENÍ ORTOPEDA, KTERÉHO ANI NENAVŠTĚVUJI A ANI NEUROLOG MI NENAPÍŠE ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY, NEBOT NEMÁ ZÁZNAM O PROBLÉMECH. A EPITÉZY PŘEDEPÍŠE PRAKTICKÝ LÉKAR?

Pokud chcete zmenšení prsu z estetických a ne zdravotních důvodů, pak si musíte zákrok uhradit. Epitézu vyrovnávací Vám musí předepsat onkolog.

MUDr. Karolína Hovorková


Vedlejší účinky
Po léčbě

Miloslava | 04.04.2017 | dotaz č. 417
Dobrý den, v roce 2013 mi byl vyoperován nádor v prsu a poté vyndány uzliny. Prodělala jsem chemoterapie, pak radiační léčbu. Byly mi odstraněny vaječníky a po čase i děloha. 3. rok beru hormonální léčbu, nejdříve to byla Likarda, nyní mi byla změněna na Alozex pro velké kloubní problémy. Od počátku užívání těchto léků mám obrovské návaly, několikrát do hodiny se opakující. Proto bych Vás chtěla poprosit, zda mi nebudete umět poradit a doporučit nějaký přípravek na snížení , či odstranění těchto problémů. V lékárně mi nic nedoporučili právě proto, že jsem onkologický pacient. Děkuji a s přáním krásného dne, Onucová, Žatec

Dobrý den, návaly jsdou obvyklým vedlejším účinkem hormonální léčby. Většinou po nějaké době odezní nebo se alespoň sníží. Pokud přetrvávají i po 3 letech, je vhodné ještě doplnit vyšetření štítné žlázy a celkové interní vyšetření - může souviset i s jinými orgány. V řešení návalů nelze použít hormonální substituci, ale rostlinné preparáty vyzkoušet můžete. Dalším prostředkem může být Cavinton ( předepíše gynekolog nebo onkolog), někdy pomohou malé dávky některých antidepresiv, které jako vedlejší účinek tlumí přechodové obtíže. Jiným způsobem, jak snížit návaly a pocen, í je zvýšení fyzické aktivity - pravidelné cvičení ( alespoň 2 x 1 hod. týdně) vede k prokazatelnému snížení počtu návalů u velké skupiny žen. Posledním způsobem je ještě pokus o změnu preparátu, ale to musíte probrat se svým onkologem. Spozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Rekonstrukce prsu

Romana | 02.04.2017 | dotaz č. 416
Dobrý den,chtěla bych se zeptat kam se mám obrátit na konzultaci ohledně rekonstrukce prsou.Je mi 48 let a v červnu to budou dva roky ,co jsem podstoupila oboustrannou ablaci prsou a následnou chemoterapii bez ozařování.Nyní mám všechna kontrolní vyšetření v pořádku a zvažuji rekonstrukci z vlastní tkáně.Potřebuji se poradit s nějakým odborníkem,který mi doporučí nejvhodnější způsob rekonstrukce.Jsem z Trutnova a nejbližší plastická chirurgie je v Hradci Králové,ale zde nedělají rekonstrukce z vlastní tkáně.Proto si myslím ,že bych potřebovala kontakt na někoho do Prahy ,kde by bylo možné rekonstrukci hradit přes pojišťovnu. Předem děkuji za odpověď

V Praze přichází v úvahu FNKV Praha Nemocnice Na Bulovce

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Diagnóza

Emma | 30.03.2017 | dotaz č. 399
Dobrý den, před 6 týdny jsem byla na kontrolním ultrazvuku v Mamo centru kvůli bolestivosti kolem pravého prsu. Vše bylo v pořádku. Nicméně již druhý měsíc pociťuji, že pravé prso je citlivější - levé prso citlivé není. Asi před 14 dny jsem si také všimla, že pravá bradavka je větší, tmavší , sem tam jakoby zasvědí, ale ne až tak, že bych se musela poškrábat - není vpáčená a šupinky se na ní objevily asi 2 dny (po namazání krémem to bylo ok), žádný výtok. Také mě cca obden pobolívá na jednom místě u pravého prsu jakoby až na žebro, ale při pohmatání prsu jsem nic neobjevila, takže myslím, že by to mohlo být od zad nebo nějaký skříplý nerv (pravidelně procvičuji, snažím se správně sedět). Moje otázka je, zda bych měla kvůli zvětšené občas svědící bradavce přece jen navštívit gynekologa. Začala jsem také brát kyselinu listovou a pupalku - s partnerem bychom chtěli za cca měsíc zkoušet otěhotnět, takže bych nerada něco podcenila, ale na druhou stranu jsem po ultrazvuku, kde žádný nález nebyl. Děkuji za odpověď.

Dobrý večer, tak jak to popisujete, příznaky nesvědčí pro závažnější onemocnění. Bolestivost v prsu jednak někdý bývá na podkladě hormonálním /změn antikoncepce, vyszaení antikoncepce, porucha cyklu..../ jednak / ve většíně případů, je zdrojem hrudní koš tedy mezižeberní svaly. Tato bolest může být podmíněná problémy s páteří. I svědění je nejčastěji na podkladě hormonálním. Nicméně pokud byste si nebyla jistá a problémy se zhoršovaly , doporučuji navštívíit specializovanou ambulanci- bud přímo prsní poradnu nebo gynekologickou ambulanci. S pozdravem H Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová