Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Genetika

P | 14.12.2016 | dotaz č. 139
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na vyšetření prsou - např. genetika, sono, mamograf? Babičce zjistili nyní tumor levého prsu v pokročilém a stádiu, a její dcera ,tedy moje teta, se 2 roky léčí - je po operaci levého prsa a mízních uzlin v podpaží. Jaké je % dědičnosti? Děkuji

Neznám věk onemocnění. U starších žen je pravděpodobnost dědičné formy malá. Můžete se objednat na genetickou konzultaci, kde si vše s lékařem proberete. Genetická ambulance je v každé větší nemocnici. Váš gynekolog vám může dát doporučení. Genetik rozhodne, zda je možné dělat genetické testování a u koho začít. Většinou se začíná u nemocné pacientky. Domluvte se možná s vaší tetou, zda by ona nešla na genetické vyšetření. Vy můžete jít jako samoplátce na ultrazvuk prsou. Na mamogram máte nárok od 45 let. Pokud však budete mít dle rodinné anamnézy vysoké riziko, může lékař doporučit i další vyšetření. Doporučuji podstoupit genetické poradenství.

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.


Po léčbě

Lenka | 13.12.2016 | dotaz č. 138
Dobrý den,moje maminka(75) podstoupila skoro před třemi lety operaci prsu bez metastáz,na doporučení se rozhodla pro odstranění prsu a tedˇ užívá Trozel.Dost často nyní trpí záněty močových cest.V příbalovém letáku je uvedeno,že tento lék může způsobovat tyto problémy.Ošetřující lékař ji řekl,že by to nemělo být tímto lékem.Tak bych se chtěla zeptat,jak je to s působením tohoto léku.Děkuji za odpovědˇ.Lenka

Dobrý den, z mých zkušeností se nejspíše opravdu nejedná o nežádoucí účinek tohoto léku, naopak jeho příznivý vliv na nemoc převazuje nad jeho nežádoucími účinky. S pozdravem, Tereza Kohlová

MUDr. Tereza Kohlová


Diagnóza

Zuzana | 12.12.2016 | dotaz č. 137
Dobrý den, chtěla bych se zeptat... Pokud mi gynekoložka zjistila útvar v prsu, 1-2cm, řekla, že pravděpodobně jde o cystu poslala na Sono, je možnost, že by to mohlo být i něco závažného? Jako třeba nádor? Objednala jsem se ihned, ale dali mi termín až za dva měsíce a to je dost dlouhá doba na to být v takové nejistotě. Je to normální postup, že ženu objednají za tak dlouhou dobu i když by to mohlo být vážné? Popřípadě pokud by šlo skutečně o cystu, jaký je další postup? Co by se s tím muselo udělat? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den! U mladých žen se často v prsu při nálezu bulky při ultrazvukovém vyšetření zjistí cysta. Cysta je nezávažný nález, neohrožuje ženu, jen v případě, že je větší, přes 2 cm, a působí bolest či je nepříjemně vnímaná, se její obsah odsaje - je to ambulantní výkon za použití jehly, stříkačky, dezinfekce a lokálního anestetika. Pokud Vás gynekoložka vyšetřila a myslí si, že je to cysta, tak jí důvěřujte, určitě má zkušenosti. Nevím kam jste se objednala, ale objednací termíny jsou na ultrazvuk na většině pracovišť hodně dlouhé. Někde však při pohmatovém nálezu dávají včasnější termíny. Zbytečně se nestrachujete. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Domi | 09.12.2016 | dotaz č. 136
Dobrý den, paní doktorko, psala jsem už jednou a teď napíšu i doplňující informace. Mojí mamince asi před měsícem zjistili na mamografii G1 invazivní tubulární karcinom v prsu, byla na operaci na vytažení a po histologii jí oznámili že si musí nechat vzít ještě jednu uzlinu v podpaží...ve zprávě se píše. resekční okraje pozitivní ( neorientovaný materiál),grade 1, okraje 2, topografie ICD-O-3 C509,v tumoru 100% pozitivní steroidní receptory při proliferační aktivitě nízké 10%. Půjde tedy na vytažení uzliny a poté na radioterapii, chemoterapii zatím mít nemusí. V jednom prsu má nádor nezhouný již vyoperovaný dg. D24 a ve druhém invazivní tumor dg. D059 . Velikost nádoru přesně nevím, ale určitě méně, než 2 cm. Prosím.. jaká je pravděpodobnost vyléčení?

Pokud budou uzliny čisté, nádor je pod 2cm, tzn. max. pT1c pN0 a G1 s dostatečnými okraji a positivními hormon. receptory u postmenopausální pacientky (po přechodu), tak by se jednalo o stadium I a tam je pravděpodobnost vyléčení velmi vysoká. Ale opravdu musíte vyčkat až na výsledek operace uzlin a čistých okrajů. Držím palce

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza
Léčba

Radka | 09.12.2016 | dotaz č. 134
Dobrý den, dnes jsem byla na kontrole po parc. mastektomii 24.11.2016. Histol. Resektát levé mammy: invazivní karcinom NST G1, Nejbližší resekční okraj dorsokaudální 5mm,ojediněle lymfovaskulární invaze. ER 100%, PR 60%, AR 100 %, při nízké proliferaci 14%. SNB levé axily :1/3metastáza 6mm s extrakapsulární propagací. Klasifikace: topografie (ICD-0-3):C509vlevo,Morfologie (ICD-0-3):8500/31,pTNM(7):pT1c(15.0mm)N1(sn)(sn uzliny poz/vyš:1/3 V0, metastáza 6mm. Na 20.12. 2016 jsem objednána na disekci axily, vzhledem k tomu že v jedné ze tří uzlin byla 6mm metastáza. Nějak jsem se v přívalu všech informací týkajících se organizace dalšího zákroku pozapomněla zeptat o jak agresivní nádor se v mém případě jedná. Lze se k tomu na základě výše uvedených údajů vyjádřit?

Dobrý den, ve Vašem případě se jedná o nízce agresivní typ nádoru ( vysoké hormonální receptory, nízká růstová aktivita podle Ki 67 14 % a G1 ) na druhé straně byla zachycena ojedinělá lymfangioinvaze v tumoru a byla postižena jedna sentinelová uzlina, což jsou naopak známky agresivního chování nádoru. Dohromady lze tedy hodnotit jako střední riziko, ale bude ještě záležet a nálezu v ostatních uzlinách po doplňující disekci axily. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Hana | 09.12.2016 | dotaz č. 133
Dobrý den, mám dotaz na hormonální léčbu. Jsem v remisi po karcinomu prsu, chemoterapie, pak operace s odstraněním prsu, poté ozařování, byl mi nasazen Tamoxifen ,který mi byl po 4 měsících pro intoleranci změněn na Alozex. Někde jsem vyčetla, že karcinom prsu mohl vzniknout také proto, že jsem více než 20 let užívala hormonální léky kvůli silné menstruaci, návalům a jiným potížím před přechodem a při něm. Než se mi objevil karcinom tak jsem už 5 let nebrala žádné léky. Ale jsem zmatená z toho, že jestli hormonální léky mohly nepřímo zapříčinit vznik karcinomu, jakto že nyní budu dalších 5 let užívat Alozex, který je také hormonální? Je to snad jiný druh hormonů nebo jak to vlastně je. Nerozumím tomu. Děkuji za vysvětlení. Hana

Dobrý den, opravdu se jedná o lehké matení pacientek naší lékařskou terminologií. U karcinomu prsu jedna z léčebných modalit je tzv. "hormonální" terapie (jako je Tamoxifen, Alozex, atd.), ale vlastně se jedná o protihormonální terapii, kdy vám samozřejmě nepodáváme ženské hormony, ale naopak dochází podáváním léků k jejich potlačení. Takže spíše jde o matoucí terminologii.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Domi | 08.12.2016 | dotaz č. 132
Dobrý den, mojí mamince asi před měsícem zjistili na mamografii neinvazivní tubulární karcinom v prsu, byla na operaci na vytažení a po histologii jí oznámili že si musí nechat vzít ještě jednu uzlinu v podpaží...ve zprávě se píše grade 1, okraje 2, topografie ICD-O-3 C509, proliferační aktivita pozitivních receptorů nízká 10%. Půjde na vytažení uzliny a poté na radioterapii, chemoterapii zatím mít nemusí. Prosím.. jaká je pravděpodobnost vyléčení?

Přeji krásný den, nejspíše při první operaci nalezli invazivní složku, protože by jinak u neinvazivního karcinomu nedoplňovali uzlinu v podpaží. Jinak se bohužel z vašich informací nemohu vyjádřit k pravděpodobnosti vyléčení. To závisí na mnoha faktorech, jako je velikost nádoru, stav lymfatických uzlin, positivita hormonálních receptorů atd. Takže tuto informaci Vám může dát onkolog až po druhé operaci.

MUDr. Petra Hrabětová


Vedlejší účinky
Po léčbě

Iveta | 07.12.2016 | dotaz č. 131
Dobrý den, 14.9. 2016 jsem ukončila chemoterapii, 3.11. 2016 jsem podstoupila operaci, kde mi byl odstraněn prs a podpažní uzlina. Vše proběhlo bez potíží. Ale asi měsíc před ukončením chemoterapie mi začalo brnění prstů na rukách a brnění dolních končetin, především prstů. Připadne mi to jako brnící omrzliny, bez citu. Nejvíce se toto projevuje v noci, bez ponožek nejdu do postele a bolest mi nedovoluje usnout. Moje doktorka na onkologii mi řekla, že to chce čas a doktorka na neurologii mi předepsala Magnosolv, Caltrate a Aescin-Teva, jenže já mám pocit, že se vše zhoršuje a potíže jsou již každodenní. Proto bych se chtěla zeptat jestli je to opravdu otázkou času nebo jev trvalý a musím se s ním naučit žít. Přece jen jsou to už 3 měsíce. Jaká je průměrná doba takových potíží? Děkuji za odpověď. Iveta

Dobrý den, ve Vašem případě se nejspíše jedná o neurologickou komplikaci proběhlé chemoterapie s taxany. Tato obtíž se jmenuje periferní polyneuropatie. Je velmi častá - u někoho se projevuje více, u někoho méně. je to vlastně poškození periferních nervových zakončení chemoterapií - proto se nejvíce projevuje na dolních končetinách a rukou. Vždy doporučujeme naši pacientkám vyšetření na neurologii - klinická a též EMG vyšetření. Ale bohužel i přes neurology nasazenou léčbu, se jedná o velice dlouhodobou záležitost, kdy k úpravě stavu a regeneraci nervů dochází v řádu několika let.

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

Romana Zindulková | 07.12.2016 | dotaz č. 130
Dobrý den, prosím Vás o radu jak ovlivnit psychiku nebo zda mohu v Hradci Králové navštívit nějakou psycholog. pomoc. Pracuji ve zdravotnictví 30 let. Včera jsem se dozvěděla dg. karcinom mammy. Od té doby nedokážu ovlivnit třes končetin, zimu po celém těle, neskutečnou úzkost, nemůžu ani jíst ani pít. Nedokážu si to srovnat v hlavě. Je to psycho...,nevím kde začít???, Cítím, že musím začít ve své hlavě, ale sama si nedokážu poradit.

Dobrý den, úzkostná reakce po sdělení diagnózy je pochopitelná a obvyklá. Je důležité, abyste na celou situaci nebyla sama, měla někoho blízkého, který Vám pomůže tímto obdobím projít. Často pomůže návštěva i lékaře - onkologa, který vysvětlí jak léčba bude probíhat, co obnáší. Dalším příznivým krokem je samotné zahájení léčby. Velkou pomocí mohou být laické terapeutky pacientských organizací - v Hradci Králové je např. pobočka Mammahelpu. V případě nezvladatelné úzkosti je vhodná psychoterapeutická pomoc, případně i léky ke zklidnění. Jistě se můžete poradit v rámci Fakultní nemocnice - Onkologická klinika má určitě spolupracující psychology, případně se můžete obrátit přímo na pracoviště Psychiatrické kliniky. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Vlasta | 06.12.2016 | dotaz č. 128
Dobry den, 2.11.16 me opetivali pro ILC s LCIS levého prsu 8x5x4 mm. ER 100% PR 100% MIB1 KI67 15%,c -erB2 1+, pN0(5/0), M0, gr.2. Okraje pro invazi 6.5mm, in situ komponenta fokálně tésné k ventrálnimu okraji 0, 15mm, prý bez nutnosti reoperace. Nyni beru Tamoxifen a čeká mé 33x aktinoterapie. Prosim,o vyjádřeni zda je vhodné nechat si ješté pichat injekci 1x mesíčné kvuli vaječníkúm? To mi narhla lékařka na aktinoerapii, ale mūj lékař má opačný názor a zda je moje léčba dostačující? Dékuji

Dobrý den, abych Vám mohla zodpovědně odpovědět, musela bych vědět, co Vám lékařka na radioterapii přesně řekla a čím argumentovala. Nejpodstatnější ovšem je, byste byla léčena podle doporučení jednoho lékaře, každé pracoviště má svá specifika, která se mohou lišit, ale cíl léčby ( tzn.vyléčení pacienta) je všude jednotný. S pozdravem, Dr.Kohlová T.

MUDr. Tereza Kohlová