Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Ostatní

curlly | 29.09.2016 | dotaz č. 46
Dobrý den, chtěla bych darovat vlasy na paruky.Ale nevím,kam se obrátit.Poradíte mi.dekuji

Dobrý den, zeptejte se v prodejně paruk ve Vašem městě. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Zuzana | 28.09.2016 | dotaz č. 45
Dobrý den.Zvětšilo se mi pravé prso a to i před menstruací a po ní zůstalo větší.V přímce,kolmo asi 3cm nad bradavkou jsem si nahmátla tvrdou bulku.Po zmačknutí bradavky mi vytéká tekutina.Jedna je žlutá a druhá vypadá jako mléko.Kojila jsem obě děti celkem 3roky,dohromady.Poradíte mi?potřebuji uklidnit.Objednala jsem se na mamograf...

Udělala jste dobře, že jste se objednala, určitě je potřeba pak doplnit ještě ultrazvukové vyšetření. Nález tvrdé bulky je třeba co nejdříve objasnit. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Jaroslava /Jajina | 27.09.2016 | dotaz č. 44
Dobry den.Je mi 39let.Jsem po operaci prsu. Prs zachovan. Invazivní karcinom mléčné žlázy. NST grade 3.velikost 3cm.uzliny vsechny bez meta. Imuno Er i PR negativní, Ki-67je 20-30%c-erb-2 3+ Fish prokazana amplifikace. Mela jsem 8 chemoterapii, ozarky 33,biolecbu Herceptin jeste mam do brezna(rok) jaka je sance na uplne uzdraveni? Vsude ctu, ze Her2je špatný????vraci se tento druh nadoru? S pranim pekneho dne J. K.

Dobrý den, HER 2 pozitivita na jedné straně sice ukazuje vyšší agresivitu,na druhé straně dává možnost léčby Herceptinem. Tato léčba má vynikající efekt a prognóza takto léčených pacientek je výborná. Vaše šance na úplné vyléčení je vysoká,ale s jistotou to nelze říct nikdy. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

kalami | 27.09.2016 | dotaz č. 43
Dobrý den,jsem po ca.prsu 2014,BRCA2,nádor byl hormonální povahy,nechala jsem si odstranit vaječníky a dělohu a čerstvě jsem po oboustranné mastektomii,je mi 38 let,mohla bych užívat nějakou hormonální léčbu.

Přeji krásný den. Asi vás svojí odpovědí nepotěším, ale vzhledem k tomu, že jste měla hormonálně dependentní nádor prsu, tak i přes oboustranné odstranění mléčné žlázy není substituční hormon. terapie doporučována.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Monika | 27.09.2016 | dotaz č. 42
Dobrý den,mam na Vás prosbičku,chtěla jsem se zeptat. Na dotek na jednom místě mam bolestivé levé prso,ale pouze na dotyk jinak to vůbec nebolí.Po zmáčknutí mi občas vyteče kapička zlutozelené tekutiny.6ádnou bulku nebo ztvrdlinku jsem si nenehmatala.Mam 2 děti-první jsem kojila rok a půl a druhé dítě 2roky.Již dva roky nekojím.Při kojení jsem měla dvakrát na stejném místě jako ted mě to bolí zatvrdlé a začervenalé,ale vždy mě to tak poi 3 dnech přešlo.Prosím o radu co by to mohlo být.Děkuji předem za odpověd Monika

Dobrý den Moniko, zřejmě se jedná pouze o změny závislé na menstruačním cyklu. Jste mladá, tedy i Vaše žláza je mladá a reaguje na změny ženských pohlavních hormonů během cyklu. I kapička tekutiny této barvy je fyziologická. Pokud jste si nezjistila žádnou bulku , doporučuji vyčkat na další menstruaci. Nepřejdou-li udávané obtíže, vyhledejte si odborné pracoviště specializované na problematiku prsů a objednejte se do poradny. Lékař Vám poradí jak se vyšetřovat, jakou podpůrnou léčbu na bolest lze vyzkoušet. Obvykle se doporučují kapičky MASTODYN. Na našem pracovišti, Centrum pro nemoci prsu v Praze 10 , funguje poradna. Je možné se sem objednat. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza
Po léčbě

Alex | 26.09.2016 | dotaz č. 41
Dobrý den, jsem po chemoterapii AC a nasledne oboustranné mastektomii letos v květnu. Nyni beru Tamoxifen. Gynekolog mi v současnosti zjistil zvětšené vajecniky - resp.cysty. Nebyl si jist - dali jsme si mesic a pak pry uvidime. Dle genetického vysetreni mi nebyl prokazan gen Brca1 ani 2. Je mozne, že jde skutečně "jen" o cysty? Přirozeně se obávám recidivy. dekuji Alexandra

Dobrý den Alexandro, Každá žena, u které se vyskytlo v tak mladém věku nádorové onemocnění prsu, má bohužel zvýšené riziko vzniku rakoviny vaječníků. a to zejména jestli jste měla nádor v obou prsech /píšete , že jste po oboustranné ME / . Těmto ženám se doporučuje zvážit preventivní odstranění vaječníků cca kolem 40.roku věku. Pokud si Váš gynekolog není zcela jist povahou nálezu , probrala bych s ním možnost operace v nejbližší době, a to i přesto, že jde nejspíše o cysty ,jak píšete. Jinak než histologickým vyšetřením se bohužel povaha nálezu na vaječníku nezjistí. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

helusenka | 26.09.2016 | dotaz č. 40
Dobrý den, mám dotaz,zda mohu používat bylinky z Peru, jako je Vilcacora, Graviola, Maka, Sangre de drago. Jsem po operaci prsu pro invazivní ductální karcinom,gr.II,HER-, ER+,PR+, bez postižení lymatických uzlin. Mám za sebou 4x chemoterapii a nyní jsem začala užívat tbl Anapex 1mg. Biochemie i onkoaḿarkry jsou v normě. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, oblast podpůrné fytoterapie je nejasná. Pokud je mi známo, užívání těchto bylin se nedoporučuje společně s chemoterapií, na užívání během hormonoterapie se názory různí. Užívání kombinací bylin je vhodné konzultovat se specialistou na rostlinné preparáty. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Ostatní

Petr Kotek | 25.09.2016 | dotaz č. 38
Dobrý den. Mou přítelkyni od jara trápí bolesti a tlaky v žaludku a tak je obědnaná na gastroskopické vyšetření.Jenže ve středu dostala nějakou střevní chřipku a je uš neděle vůbec se jí to nejlepší !! Pomalu se nemůže napít ani vody abi neběžela ne záchd. Přítelkyně uš takhle vážila 49 kg.a teť má kolem 45 kg.Abych řekl pravdu začínám mít obavu o její zdraví.Máme doma osmiletého autistického chlapečka o kterého se musí starat ! Žádám o radu co màm dělat !! Jsme z malé obce a tak nevím jestli ji odvést na pohotovost.Děkuji za rychlou odpověď.S pozdravem Kotek Petr

Dobrý den, pro informaci - obsahem dotaz nepatří do této poradny. Jestliže se stav přítelkyně nelepší, je nutné ji odvézt do nemocnice na pohotovost. Jinak jí hrozí dehydratace a poškození organismu.

Ing. Iva Uhrová, administrace


Diagnóza
Léčba

Petra Hegedüšová | 24.09.2016 | dotaz č. 37
Dobrý den, ráda bych se zeptala za maminku... Vím, že nemá úplně rakovinové onemocnění. Nic méně, problém s prsem má. Začalo ji vše už v mladém věku - bylo jí 22. A trapi se stím stále, byla i nespočet krát na operaci. Lékaři ale stále neví,co s prsem je... neustále jí praská v oblasti bradavky a vytýká jí hnis... Už má i plastiku bradavky, ale problémy jsou stále a stále dokola... Moc ji to trápí a hlavně bolí. Léčila se chvíli v Brně, dlouhodobě na onkologii u nás ve Znojmě a nyní 2.10. ji čeká nástup do nemocnice a pak operace, kdy jí chtějí celé prso uvnitř vybrat... Já bych jen chtela vědět, zda je u vás někdo, kdo má třeba podobný problém a jestli pro ni můžu něco víc udělat já... Ještě věk maminky je 47. Děkuji a přeji hezký den. Hegedüšová

Dobrý den! U Vaší maminky se může jednat o chronický zánět lokalizovaný pod dvorcem, a tyto záněty se mohou často opakovat a jejich léčba může být svízelná, dlouhodobá a opakovaná. Dosti často jde o ženy kuřačky, ale to nevím, zda je případ Vaší maminky. Také to může být u žen oslabených. Toto onemocnění se odborně nazývá Zuskas diseas podle amerického lékaře, který toto onemocnění popsal. Nevím, jaký rozsah operace plánují u Vaší maminky, asi nejspíše odstranění žlázy a tkáně, ve které se chronické zánětlivé změny nalézají. Znám pacientky, které mají podobný problém jako Vaše maminka a trápí se s tím dlouhé rok. Pokud se lékaři k tomuto operačnímu výkonu chystají, tak určitě vědí, proč se k tomu rozhodli. Uvidíte, do jaké míry operace Vaší mamince pomůže. Naštěstí nejde o onemocnění zhoubné. Nevím, jakou životosprávu Vaše maminka praktikuje, možná že v tomto byste se mohla angažovat a mamince pomoci. Ale nemám přesné informace o jejím celkovém zdravotním stavu, tak to jen tak uvažuji o možné míře Vaší pomoci směrem k ní. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza
Léčba

lenka | 22.09.2016 | dotaz č. 36
Dobrý den přeji, chci se zeptat asi měsíc mám tmavě hnědý výtok z bradavky.Byla jsem odeslána na duktografii ,ale ta nebyla provedena z důvodu ,že výtok je z více míst a nebyla možná provézt.Lékařka doporučila revizi centrálního segmentu(co se tím myslí) a považuje to za vysoce rizikové ,jelikož se léčim už 12 let na onkologii. 2007,2010 operace 1 prsa -papilomatoza mammy ,ložiskově a atypiemi,2013 druhé prso -fibroadenom ,resekční okraje pozitivní nyní z prsa kde byl fibroadenom vytéká tmavě hnědá tekutina,na sonu je v mlékovodu je nějaká hmota byla jsem předvolána ke komisi k domluvení revizi prsa ale operace byla odoložena a chcou dělat mamograf a mag.rez. a pak rozhodnou. Řekli,že by to už chtělo radikálně vyřešit(je to odstranění),já jsem osobně pro odstranění prsou,ale nikdo mi nic nevysvětlit chtěla jsem poprosit jestli by se mohlo jednat o rakovina,bylo mi řečeno ,že je tam vysoké riziko a jaký postup by jste volili,vše má být udělané až do dvou měsícu,já už to řeším 2 mesice a je to hodně náročné zase čekat . moc děkui za odpověď lenka

Dobrý den Lenko, popisujete změny, které by se určitě měly nějak vyřešit. Pokud se nepodařilo provést duktografii , doporučila bych ještě provést magnetickou rezonanci. Bohužel bez znalosti Vaší mamogafie, ultrazvuku a též povahy předchozího onemocnění- zda se jednalo pouze o atypie nebo již o nádor rakovinového původu, nelze zcela jasně říci, co by mělo následovat. S radikálním řešením bych opravdu počkala až po kompletním vyšetření. Vše byste měla konzultovat s Vaším onkologem . Pokud máte pocit, že byste vše chtěla konzultovat na jiném pracovišti máte samozřejmé pravo. Nabízím naše Centrum, pro nemoci prsu v Praze 10 kam se lze objednat na telefonním čísle 272 653 884 . /ůwww.pcls.cz/ Je potřeba si přinést kompletní předchozí dokumentaci. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová