Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Prevence

Ila | 08.11.2016 | dotaz č. 88
Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás dotaz týkající se prevence rakoviny prsu. Co se prevence týče, tak jsem v tomto směru skutečně poctivý pacient, jelikož se obávám pozdějších možných následků a náročné léčby. Každý rok chodím poctivě na vyšetření prsu. Jeden rok na sono a druhý rok na mammograf ( nároková prevence 1x za dva roky) . Jelikož je letos řada na screeningové vyšetření ve formě mamografu mám v hlavě otázku, zda jej podstoupit, či nikoliv. V poslední době je o této metodě napsána spousta negací . Z mnoha například : 1) Špatná diagnóza se týká detekce rakoviny, která není životu nebezpečná. Obecně, rakovina prsu se vyskytuje ve třech typech: agresivní rakovina, která se rozroste ještě před tím než je detektována, rakovina, která se rozrůstá dostatečně pomalu na to, aby byla zjištěna a léčena, a třetí typ je rakovina, která se rozšiřuje tak pomalu, že nepředstavuje nebezpečí. Bohužel, mamografy nejlépe detektují posledně zmíněný typ rakoviny, ne první dva a neexistuje způsob, který by je od sebe rozlišil kromě toho, že jsou sledovány jak se rozrůstají. Ženám jsou zbytečně amputována prsa a následná chemoterapie a ozařování potom mohou způsobit zbytečnou smrt. 2) Kromě zbytečné léčby, ke které může dojít v důsledku nesprávné diagnózy , podstupují ženy při každém mamografickém vyšetření v rámci screeningového programu rakoviny prsu nesmírné vystavení ionizující radiaci. Vystavení této radiaci bývá často příčinou vzniku velmi maligních druhů rakoviny, kterou mělo mamografické vyšetření zjistit. Neustále vystavování nadměrným úrovním radiace v důsledku každoročního mamografického vyšetření velmi zvyšuje u žen riziko vzniku rakoviny prsu. Poměr selhání při mamografickém vyšetření bývá zhruba 70 procent, poněvadž zcela běžně zjišťuje neexistující nádory. V důsledku toho podstupuje mnoho žen zcela zbytečně invazivní biopsii. 3) Screening nerozlišuje mezi neškodnými a zhoubnými případy rakoviny. Neškodné novotvary jsou v důsledku toho často podrobovány agresivní léčbě. Naopak maligní rakovina je často rozpoznána příliš pozdě, což jen dokazuje, screeningové programy jsou z velké většiny k ničemu. Navíc, proč se u tototo rentgenového záření automaticky neposkytuje pacientce ochranný límec proti radiaci štítné žlázy ???? Vždyť tato "prevence" může poškodit jiný orgán !!! 4) Jaký názor máte, paní doktorko, na TERMOGRAFII, což je uváděno jako nejefektivnější, nejpřesnější a nejbezpečnější vyšetřovací metoda k určení rakoviny prsu. Kde je možno se na toto vyšetřené objednat ( pocházím z Vysočiny) . ....Zda se ale nejedná o alternativní vyšetřovací metodu. V dnešní době je tak velká osvěta, proto Vám nikdo neřekne pravdu. Každý se zdráhá říci cokoliv negativního o mamografech, jelikož jde proti politice zlatého standardu. Nikdo neříká skutečnou pravdu o škodách napáchaných mamografy,.....nechtějí otvírat Pandořinu skřínku… Myslíte, že by spousta žen, které se v dobré víře podrobily mamografickému vyšetření, mohla dostat svoji rakovinu také z mamografů? Prosím poraďte mi jakou preventivní metodu mám pro sebe zvolit, abych něco nezanedbala. Vím, že napsána může být i spousta zavádějících informací , nepravd i polopravd. Proto jsem se na Vás obrátila s velkou prosbou o radu ! Předem Vám moc děkuji za Vaši objektivní odpověď. Ila

Dobrý den paní Ilono. Dovolím si odpověď na Váš dotaz též zformulovat do jednotlivých bodů, tak jak jste se ptala. Předesílám, že jsem onkolog. s 25-letou praxí a dvěmi atestacemi z radiační onkologie, a problematikou diagnostiky a léčby nádorů prsu se zabývám již 12let. Veškerý přístup k diagnostice a léčbě nádorů prsu se u mne vždy řídí tzv "evidence-based medicin", tj. medicínou postavenou na vědeckých důkazech. A nyní k Vašim otázkám: 1) "rakovina" - tedy zhoubný nádor prsu - je jedna diagnoza. Vždy je nebezpečná! Ano, je zde variabilita typů zhoubného nádoru - od méně agresivního ( tzv. in situ karcinomu) po vysoce agresivní nádor s tendencí rychle lokálně růst a tvořit metastázy. Léčba je vždy "šitá na míru" přesně pro konkrétní typ rakoviny. Mamografické vyšetření - je NEZASTUPITELNOU metodou ve všetřování prsů a diagnostice nádorů. Jsou jistě ještě další doplňující vyšetření( ultrazvuk, magnetická rezonance), ale základem je mamograf. Mamograf nám detekuje ne rakovinu, nýbrž podezřelé ložisko v prsu. na základě podezření, je radiodiagnostikem doporučena biopsie. Biopsie je odběr podezřelé tkáně silnější jehlou v místním znecitlivění, a rozhodně to není nijak agresivní invazivní vyšetření. Pacienta nijak významně nezatíží, maximálně je v místě vpichu několik dnů se hojící modřinka. 2) Žádné ženě NIKDY nejsou zbytečně amputovaná prsa a NIKDY nedostává zbytečně chemoterapii. O optimálním postupu léčby dnes rozhoduje celý tým odborníků - radiodiagnostik, chirurg, onkolog, patolog - právě na základě výsledku z biopsie. Není pravda, že jsou ženy vystaveny zbytečně ionizujícímu záření. Záření, které prs obdrží při jednom vyšetření, je jen o málo vyšší, než je hodnota běžného přírodního záření, kterému jsme trvale vystaveni všichni. A dvouletý interval prevecí mezi 45 - 79.rokem věku je stanoven světovou zdrav. organizací právě tak, aby nebylo zvýšené riziko z ozáření dané tkáně. Též při vyšetření není důvod dávat ženám ochranný límec, protože nedojde vůbec k ozáření tkáně mimo prs. Mamograf opravdu nikdy nezjišťuje neexistující nádory - to se přeci vylučuje - když tam nic není, tak to přeci mamograf nemůže zjistit... a opravdu je hrubá lež, že mamograf selhává v 70% případů. Nevím, kde jste toto četla, ale na seriozním webu toto jistě není napsané nikde. 4) Termografie prsu - je zcela okrajová metoda, protože její výsledek může ovlivnit velké množství faktorů ( zvýšená teplota, psychický stav pacienta, kuřáctví či konzumace alkoholu) - a proto je velice nepřesná. Rozhodně považuji za chvályhodné, že pečujete o své zdraví a rozhodně Vám doporučuji ve výše uvedeném věkovém rozpětí podstoupit mamografii jednou za 2 roky. Určitě se nemusíte obávat, že onemocníte karcinomem prsu z důvodu ozáření mamografem. Naopak máte velkou šanci, že pokud by se onemocnění objedvilo, bude zachyceno ještě včas - v plně vyléčitelné formě. S přáním pevného zdraví MUDr.Hovorková

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Dagmar | 08.11.2016 | dotaz č. 87
Dobrý den, před chemoterapií jsem měla nález na rozhraní HQ susp. maligní ložisko 30*20mm - nízce difer. duktální infilturící CA prsu. V levé axile susp. kulovitá hypoechogenní LU o vel. 20*15mm, 16*12mm a 12*10mm. 16*12 - metastáza nízce difer. cukt. infil. ca. Po chemoterapii se zmenšilo ložisko na rozhraní HQ na 22*10mm a v axile na 15*10mm. Je prosím Vás nutné při operaci odstranit všechny uzliny v podpaží? není možné tam nějaké nechat, aby se mohla obnovit činnost lymfy. Moc Vám děkuji za odpověď

Přeji krásný den, při operacích se prakticky nikdy neodstraňují všechny uzliny, protože těch tam mohou být desítky. Ale vzhledem k tomu, že jste měla uzlinové postižení již vstupně, tak se určitě budou uzliny z I. a II. etáže brát. Ale nebojte, všechny to nebudou.

MUDr. Petra Hrabětová


Prevence
Genetika

Lída | 06.11.2016 | dotaz č. 83
Dobrý den, je mi 34 let. Před 8 lety mi umřela maminka na rakovinu. Byly jsme se sestrou na genetické testy a mě testy vyšly pozitivně na mutaci Brca 2. Paní doktorka (onkolog) mi řekla, že bych měla zvážit odstranění prsních žláz. Poslala mě na oddělení plastické chirurgie, abych se tam s nimi domluvila. Jenže mi k tomu nikdo nic moc neřekl, jen to, že pár týdnů nebudu moci nic zvedat. Nevím, zda na operaci teď jít nebo ne (mám doma 15 měsíční dítě), jsou nějaká rizika? Za jakým lékařem mám jít, abych si o zákroku promluvila? A ještě jeden dotaz, prosím. Pokud jsem nositelkou mutace brca 2, jsou pro mě vhodné lymfomasáže? Během těhotenství (2) jsem přibrala 25 kg a zanechalo to i nějaké následky (celulitida v oblasti stehen). Mockrát děkuji Lída

Vážená paní, pokud jste nosičkou BRCA2 mutace, možnosti prevence s vámi měl důsledně probrat jak lékař genetik, který vaše testování prováděl a dále váš onkolog, který vás musí preventivně sledovat včetně magnetické rezonance prsou. Preventivní mastektomie s rekonstrukcí prsou je možné provést kdykoliv, výjimečně se provádí před plánovanými graviditami, většinou až po všech graviditách s určitým odstupem, abyste měla dostatečnou možnost zahojení v klidu. Nevím, v jakém věku onemocněla maminka nádorem prsu, zda to bylo hodně časně a zda je nutné jít na operaci již tak brzy. To musíte projednat s onkologem . Je úkolem onkologa a chirurga vás o všem poučit. Operace prsou s náhradou z vlastní tkáně trvá asi 9 hodin, v nemocnici jste asi týden až deset dní, pokud je vše v pořádku. Co se týče lymfomasáže, opět vám poradí onkolog, asi není nějaké riziko. Nicméně pro vás je důležité spíše pomalu snížit nadváhu dietou a cvičením. Později, asi do 40 let věku, doporučujeme odstranit vaječníky a vejcovody, tam prevence selhává a je malá možnost najít nádor v časném stadiu.

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.


Léčba

Radka | 05.11.2016 | dotaz č. 82
Byl mi diagnostikován invazivní karcinom v levém prsu ,NST, grade2 , ER100%, PR 60% AR 100 % při střední proliferaci26 %, HER2. RTG hrudníku přiměřený nález, USG břicha bez průkazné MTS disseminace. Parciální mastectomie je plánována na 24.11.2016. Je mi 59 let, léčím se pouze se štítnou žlázou -Letrox 100. Ráda bych se zeptala, jestli má nějaký smysl užívání Wobenzymu před operací vzhledem k lepšímu pooperačnímu hojení nebo prevenci otoku.

Dobrý den, Wobenzym jako soubor enzymů má opravdu u některých pacientek příznivý vliv na pooperační hojení. Užívá se ve vysokých dávkách, což může u někoho vyvolat zažívací obtíže. Poraďte se se svým chirurgem ( operatérem), jaké má zkušenosti. Otok HK je ovlivněn jak operačním rozsahem v oblasti podpaždí ( axily- disekce sentinelové lymfatické uzliny/ exenterace axily), tak následnou pooperační léčbou ( ozařování pouze prsu/ nebo i axily). To všechno byte měla diskutovat se svým chirurgem/či onkologem. S pozdravem, Tereza Kohlová

MUDr. Tereza Kohlová


Diagnóza

Dilean | 04.11.2016 | dotaz č. 81
Dobrý den, poslední dobou mě začali bolet prsa i bradavka. Nahmatala jsem si bulky. Jaké je nejvhodnější vyšetření?

Dobrý den! Nejspíš se jedná o bolestivost prsů před menstruací podmíněnou vlivem ženských hormonů. Vaše bulky nemohu posoudit. Proto si nedříve si zajděte ke svému gynekologovi, a pokud se mu nebude zdát pohmatový nález, tak Vás odešle na vyšetření. Do 40 let na ultrazvuk, nad 40 let na mamograf. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Lenka | 02.11.2016 | dotaz č. 78
Dobrý den, před měsícem mi byla diagnostikována rakovina prsu. Mám zánětlivý karcinom, o kterém jsem pochopila, že není příliš běžný. Nádor byl cca 4 měsíce schován za problémy s kojením po narození mého syna. Před léčbou byl odhadnut cca na 7*10 cm. Z velikosti je evidentní, že se vytvořil velmi rychle. Mám bohužel zasaženou i kůži a uzliny. V tuto chvíli jsem po druhé chemo. Uzliny se zmenšily, žádné nejsou hmatatelné, ale nádor jako takový se podle mě nezmenšuje. Zajímalo by mě, co by mohlo nastat a jaký by mohl být postup, kdyby nezačal ustupovat?

Dobrý den, efekt chemoterapie na nádor se určuje i současným provedením ultrazvuku, protože čistě pohmatový nález u takovéhoto rozsahu není objektivní. Ale už jenom to, že po 2 cyklech došlo k zmenšení nálezu v uzlinách, značí dobrý efekt, takže zatím by změna být nemusela. Jinak pokud nádor nereaguje na toto složení chemoterapie, provádí se změna na jiné složení. Pokud ani poté není žádný efekt, záleží na operabilitě. Pokud nádor i nadále inoperabilní, lze nasadit ještě další jiné složení chemoterapie, ev. lze provést i radioterapii. Ale celkově je tato otázka složitější a nelze specifikovat jenom z vašeho popisu.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Ivo | 02.11.2016 | dotaz č. 77
Dobrý den, maminka 76 let má nález: invazivní duktální karcinom grade 2, skore 7, nekroza ani lymfangioinvaze nezjištěny, C50.9-8500/32, estrogenový a progesteronový receptor - 100% buněk pozitiv., MIB1 index - do 15% buněk pozitiv., E-cadherin - pozitivní, HER2/neu overexprese - skore 1. Můžete prosím doporučit nějaké pracoviště, které má zkušenosti s tímto typem karcinomu, event následnou pooperační léčbu? Předem děkuji za radu a přeji úspěšný den. IH

Dobrý den, podle Vašeho popisu se jedná o nádor nízkého až středního rizika. Neuvádíte velikost nádoru, stav uzlin, rozsah operace (pokud již byla provedena), nicméně jistě je indikována pooperační hormonální léčba. Zařazení radioterapie závisí na rozsahu operace a rozsahu nádoru. Blíže se k léčbě nelze na základě uvedených údajů vyjádřit. V každém případě se jedná o standardní onkologickou situaci - maminka může být léčena na kterémkoliv onkologickém pracovišti ve VAšem regionu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

evka.novos | 30.10.2016 | dotaz č. 75
Dobrý den, minulý týden jsem ukončila dlouhou léčbu karcinomu prsu. Napřed byla chemoterapie 4 velké a 12 malých, pak mastektomie s odebráním 14 uzlin a 25x ozařování. Chci se zeptat, jak moc ovlivní rekonvalescenci psychická nepohoda a stres. Starám se o manžela ochrnutého po mrtvici, nemluvícího a se silnou cukrovkou. Celou dobu léčby jsem se držela, ale teď na mně dolehla únava a já si nevím rady, jak se z toho dostat. Děkuji za odpověď. Eva

Dobrý den, musím Vám vyjádřit velký obdiv - jestli jste k Vaší velmi náročné léčbě zvládala ještě péči o nemocného manžela. Samozřejmě, že psychická pohoda má obrovský vliv na rekonvalescenci. Určitě bych Vám velmi doporučovala toto se nějak pokusit vyřešit - abyste sama mohla nabrat sílu a energii. Pokud to nelze vyřešit přímo v rámci Vaší rodiny, pak bych se obrátila na praktického lékaře, který by Vám mohl poradit, jaké jsou možnosti. Například možnost dočasného umístění manžela v pečovatelském domě - jedná se o tzv. respitní pobyty - na konkrétní dobu max. několik týdnů. Možná by Vám i pomohlo zavolat na bezplatnou Avon linku proti rakovině prsu - zde je možno v pátek odpoledne pohovořit i s psychologem, který by Vám též mohl poradit.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

libuše | 26.10.2016 | dotaz č. 72
Dobrý den, byl mi zjištěn invazivni duktální karcinom prsa. Prosím mohu ovlivnit jeho růst změnou stravy? Dietou a podobně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, změnou stravy rozhodně růst nádoru nepotlačíte, doporučuji Vám postupovat podle rad Vašich ošetřujících lékařů. S pozdravem, MUDr.Tereza Kohlová

MUDr. Tereza Kohlová


Prevence

Lucie | 25.10.2016 | dotaz č. 71
Dobrý den, chodím na cvičení metodu elektro svalové stimulace (EMS) - http://ona.idnes.cz/cviceni-s-pomoci-elektricke-stimulace-svalu-ems-ftp-/zdravi.aspx?c=A140126_233733_zdravi_haa. Nemohou impulsy nějak vyvolat tvorbu rakovinotvorných buněk v prsu? Máme rakovinu v rodině a bojím se, abych tímto zpusobem nemoc nevyvolala.

Přeji krásný den, cvičení metodou svalové stimulace by u zdravého člověka neměla zvyšovat riziko vzniku rakoviny prsu. Takže cvičte klidně dál. Ale vzhledem k positivní rodinné anamnese byste měla uvažovat o preventivním sono vyšetření prsu a následně dle věku i pravidelné MG.

MUDr. Petra Hrabětová