Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

mili | 28.12.2016 | dotaz č. 158
Dobrý den, jsem 1 měsíc po operaci prsu pro zhoubný tumor. Operace i pooperační fáze proběhla dobře. Kromě séromu, který byl odebrán celkem 3x, žádné komplikace. Ruku i rameno jsem rozcvičila, jen mě trápí hodně silná viditelná vylezlá žíla v podpaží, která mi brání v pohybu ruky do stran a nahoru. Při pohybu se žíla hodně napíná a bolí. V podpaží jsem si nahmatala zatvrdlinu, která na pohmat také bolí. Původně žíly byly 3, ty dvě menší se mi podařilo masírováním paže zatáhnout, ale ta poslední je hodně velká a vypadá, že je někde zkrácená. Chci se zeptat, jak mám dale postupovat. Upraví se to časem samo nebo existuje nějaká možnost, jak žílu "natáhnout"? Moc děkuji za odpověd.

Přeji krásný den, pokud se vám zatím nepodařilo tuto "lymfatickou" strunu rozmasírovat, bylo by vhodné zahájit lymfodrenáže, které by vám mohly pomoci. Jenom je nyní otázka, zda současně zahajujete RT. Při radioterapii se lymfodrenáže neprovádí, zahajuje se potom. Lymfodrenáže vám předepisuje a doporučuje váš ošetřující onkolog.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Martina Kalová | 20.12.2016 | dotaz č. 150
Dobrý večer, jsem dnes 8.den po ablaci prsu pro ca, Grade I. Peroperačně se 3 sentinelové uzliny zdály negativní, definitivní výsledky ještě nemám. Tvoří se mi serom, není příliš do "tloušťky", je rozlezlý od začátku jizvy u hrudní kosti až k lopatce. Rána je zakrytá Novikovem, nemá sekreci, u vnitřního polu má cca 1x2cm mírně zarůžovělé okolí (bylo už krátce po operaci a nemění se). Od včerejška mám subfebrilie kolem 37,5oC. Může subfebrilie způsobit serom? Děkuji za odpověď

Dobrý den, čistý serom by Vám subfebrilie neměl působit. Spíš půjde o celkovou reakci organismu na operaci a hojení rány. Nicméně byste měla toto řešit určitě s ošetřujícím chirurgem, který by měl ránu zkontrolovat, udělat punkci seromu a případně Vám i třeba preventivně nasadit antibiotika. Udělejte to co nejdříve, abyste pak případnou komplikaci neřešila o svátcích na pohotovosti.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Z. | 20.12.2016 | dotaz č. 147
Dobrý den, chci se zeptat, včera večer jsem našla bulku v levém prsu v oblasti bradavky, které je velmi bolestivá na dotek a dost velká cca 2cm možná více.. Je mi 26 let, děti nemám. Objednala jsem se na gynekologické vyšetření, ale mám strach.. Co by to mohlo být? Děkuji za Váš čas

Dobrý den! Ve Vašem věku by se mohlo jednat nejspíše o cystu či o hormonálně změněnou žlázu, ev. o zduřelou mazovou či potní žlázku, či o zánětlivé změny, v tomto případě by byla kůže i zarudlá. Ale s ohledem na velikost jde nejspíše o cystu. Zbytečně se nestrachujte, pokud Vás gynekolog pošle na ultrazvuk prsů. To je běžný postup v těchto případech. Bolest v prsu signalizuje ve většině případů jen nezávažné změny. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Prevence

P. | 19.12.2016 | dotaz č. 146
Vážená paní doktorko/pane doktore, moc se omlouvam, ze Vas obtezuji. Chtela bych se jen zeptat, zda i stres muze byt spoustecem. Je mi 36, jsem zdrava, v rodine zadna rakoviny, mam 2 zdrave deti, pravidelně chodim na sono prsou, gynekologii, odbery krve atd. Jsem trosku hypochondr. Nekourim, alkohol piji jen umírněně, BMI v norme, pravidelně sice nesportuji, ale denne chodim min. 1.5-2 hodiny. Od porodu (8let) mam hemoroidy, v zari jsme na toto tema s pani doktorkou pri bezne prevenci narazily a ona mne poslala pro jistotu na kolonoskopii. Ta dopadla dobre, ale 3 tydny pred ni jsem dost stresovala, z vysledku i z provedení vysetreni. Jinak jsem clovek klidny a vesely, žádné starosti nemam, troufam si rict. Jen jakekoli vysetreni (zcela prev. charakteru) moje ci mych deti mne stresuji x dni předem. Chtěla bych se proto zeptat, zda dle Vaseho nazoru stres podminuje vznik rakoviny. V půlce listopadu jsem byla na preventivním každoročním sonu prsou u MUDr. Skovajsové, vše zcela v pořádku. Ale nevím, zda mohu být do budoucna kvůli onomu prodělanému stresu resp. strachu, klidná. Velice Vam dekuji.

Dobrý den, stres je popisován jako jeden z možných spolufaktorů vzniku rakoviny i dalších závažných chorob. Stres je ale obtížně měřitelný, navíc každý reagujeme na konkrétní stresovou situaci jinak. To co popisujete je spíš nepřiměřeným strachem z vyšetření, jeho průběhu i výsledku, strachem ze závažné choroby. Takový strach se dá s pomocí odborníka zmírnit, stejně jako např. strach z výšek apod. Z toho co píšete je evidentní, že nemáte žádné zvýšené riziko pro vznik rakoviny prsu, máte zdravý životní styl, v rodině zátěž není. Strach tedy není na místě. Bylo by dobré probrat vše s psychoterapeutem a začít nepřiměřenými obavami pracovat. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Ostatní

kacka | 18.12.2016 | dotaz č. 145
Prosím o informaci.Slyšela jsem , že každý kdo měl rakovinu prsu by měl podstoupit kolonoskopii.Je to pravda? Děkuji za odpověď.kutišová

Přeji krásný den, takové pravidlo samozřejmě není. Nicméně vyjímky jsou, a to u prokázaných genetických zátěží, jako je BRCA 1+, BRCA 2+, atd., kdy je oproti běžné populaci zvýšené riziko nejen karcinomu prsů a vaječníků, ale také např. tlustého střeva. Tam je toto vyšetření preventivně doporučováno. Jinak ale PL mají v rámci obecných preventivních programů od 50ti let např. testy stolice na okultní krvácení.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Jarmila | 16.12.2016 | dotaz č. 144
Dobrý den,mam dotaz mohu chodit do infrasauny s karbonovymi topidly?Teplota je 40 až 60 st.C. Jsem po operaci prsu v roce2013 a ozařování. Moc děkuji za odpověď.

Přeji krásný den, odpověď na tento dotaz není úplně jednoznačná. Pokud jste 3 roky po operaci, netrpíte na lymfedem ruky ani prsu, tak bych se takovéto teploty úplně nebála. Ale musíte být zpočátku velmi opatrná, zkusit saunu třeba pouze na 5 min. a do druhého dne počkat, co to udělá s rukou. A potom postupně přidávat minuty. Máme pacientky, které se po operacích běžně saunují a nemají žádné problémy, ale i takové, které tyto procedury nesnesou. Asi by stálo ještě za to poradit se s vaším ošetřujícím onkologem, který zná plný rozsah původního onemocnění. Krásné svátky

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu
Po léčbě

JARMILA | 16.12.2016 | dotaz č. 143
Dobrý den, jsem 2 roky po ablaci prsu z důvodu karcinomu. V následujícím roce bych chtěla podstoupit rekonstrukci a potřebuji poradit, na kterou kliniku se obrátit. Nejblíž to mám do Atlasu ve Zlíně, ale nenašla jsem žádné hodnocení od pacientek. Můžete mi, prosím, pomoci s rozhodováním? Díky Jarmila.

Doporučuji Vám se obrátit spíše na některé klinické pracoviště v rámci Fakultní nemocnice. Nejblíž je pro Vás asi Oddělení plastické chirurgie v Olomouci.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

libuše | 15.12.2016 | dotaz č. 142
Dobrý den paní doktorko, moc děkuji za Vaši odpověď. Mám ještě jednu doplňující otázku. Mám daný klip v nádoru v pravém prsu. Nikdy mne prs nebolel, ale teď, po zavedení klipu cítím bolest v prsu a pravé paži -bolest není stálá, ale opravdu to bolí. Můžete mi něco k tomu říci? Moc Vám děkuji.

Dobrý den, myslím, že Vaše obtíže nesouvisí s klipem, ale spíš s probíhající léčbou. Tím jak se nádor vlivem léčby zmenšuje a rozpadá, dochází v tom místě k reparačním procesům a ty mohou někdy pacientky vnímat jako bolest. Berte to spíš jako dobrou známku - že nasazená léčba zabírá. Předpokládám, že po chemo půjdete na operaci a při té Vám odstraní spolu se zbytkem nádoru i zavedený klip.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Radka | 15.12.2016 | dotaz č. 141
Dobrý den, je mi 44let, v květnu2016 mi našli nádor prsu T3-4bN1M1 ER/PR100% heterogenní v průměru70% proliferace vysoká57% HER amplifikace, metastáze v kostech (Th10 a Th11 - 6 mm). Podstoupila jsem chemoterapii (trastuzumab, pertuzumab, docetaxel) - 8cyklů. Nyní pokračuji v infuzich (trastuzumab a pertuzumab) a beru alozex. Kontrolní PET/CT v prosinci - ložiska v kostech zapouzdřená. Uzliny se zmenšily - ze tří zůstala jedna 6mm velká. Ale nádor v prsu se moc nezmenšil-původně 4-5cm velký, nyní 3x2,2cm s mikrokalcifikacemi na ploše 70x35mm. Zvažuje se operace celého prsu, operace uzlin prý radši ne. Jaká jsou rizika operace? Vim, že s metastázemi je nemoc nevyléčitelná. Když se to v kostech prý pěkně zapouzdřilo, jaká by byla nyní prognoza přežití? Děkuji Radka

Dobrý den, Vaše nemoc je nevyléčitelná, ale dlouhodobě léčitelná., zvlášť pokud jsou známky dobré odpovědi na současnouu léčbu. Dá se předpokládat dlouhodobý efekt, i když se stav bude měnit a bude občas potřebná změna léčebného postupu. V podobných situacích se doba života s nemocí počítá v letech, ale je to velmi individuální. Efekt operace u metastatického karcinomu není jednoznačný, doporučuje se hlavně v situacích, kdy je nádor velký nebo roste a hrozí nějaké komplikace. Rizika vlastní operace prsu (ablace prsu) představují rizika běžné operace ( krvácení, infekce, problémy s hojením). Jestliže nebudou operovány uzliny, je minimální pravděpodobnost problémů s horní končetinou. Celková léčba bude pokračovat nezávisle na operačním výkonu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

libuše | 14.12.2016 | dotaz č. 140
Dobrý den, mám invazivní duktální karcinom v pravém prsu s napadenými uzlinami v podpaží. Mám za sebou sedmou chemoterapii a mám jich mít dvanáct. Je mi 69 let. Jelikož jsem to špatně psychicky nesla, požádala jsem sama svoji obvodní lékařku o napsání léku ZOLOFT. Beru ho 14 dní a nejsem si jistá, zda jsem udělala dobře. Sama jsem si to v sobě srovnala a chci se optat v jaké nejbližší době, bych ho mohla vysadit. Mám drobný šelest na srdci, bylo mi to zjišťeno při kontrole na ECHU. Beru léky VASACOMBI 160 na tlak, protože se mi zvednnul tlak. Moc děkuji Libuše

Dobrý den. Zoloft můžete klidně vysadit kdykoliv. Berete ho ještě velmi krátce, je pravděpodobné, že ještě ani nezačal pořádně účinkovat. Určitě o tom ale informujte Vaší praktickou lékařku - měla by o tom vědět, když Vám lék předepsala. Přeji Vám ať dobře zvládnete zbytek léčby !

MUDr. Karolína Hovorková