Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Lena | 25.03.2017 | dotaz č. 392
Jeste k predesle otazce. Chci jen dodat, ze se jedna o invazivni duktalni karcinom a pak je v zavorce psane: ,,NST medularni rysy, ale vzorek je maly" Dekuji

Zodpovězeno v předchozím dotazu

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Lena | 25.03.2017 | dotaz č. 391
Dobry den, lecim se pro tripl negativni karcinom prsu typu basil-like, G3, 21x12mm, bez prokazanych uzlin a bez metastaz. Po druhe chemoterapii nador zmizel. Ceka me jeste 12 chem. po tydnu, ktera bude obsahovat karboplatinu, pote operace. Chtela bych se zeptat, co znamena, kdyz ve zprave z histologie je, ze ma nador medularni rysy. Take bych se chtela zeptat, jake jsou me vyhlidky do budoucna. Nekde jsem se docetla, ze se dosazenim celk.patol.remise vyrazne zlepsuje prognoza. Dekuji moc za odpoved. Krasny den :-)

Přeji krásný den, medulární karcinom je podtyp karcinomu prsu a pokud máte popsaný duktální karcinom s medulárními rysy, jedná se o histologický podtyp. Bližší dourčení bude až po operaci. Jinak na strategii terapie se tím nic nemění. A máte pravdu v tom, že čím lepší odpovědi se dosáhne předoperační chemoterapií (někdy lze vidět i tzv. kompletní patologickou remisi, kdy patolog již nenajde v resekátu žádnou nádorovou buňku), tím se prognosa může zlepšit. Jinak k vyhlídkám do budoucna je velmi brzy se vyjadřovat, rozhodující budou právě výsledky po chemoterapii. Moc držím palce.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Stáňa | 25.03.2017 | dotaz č. 390
Dobrý den, v lednu 2012 jsem začala brát hormonální léčbu Tamoxifen, který mi byl v červnu vyměněn za Anastrozol. Kdy by měla být tato léčba ukončena? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, obvyklá délka hormonální léčby je 5-10 let - dle stadia onemocnění. Na tento dotaz Vám tedy přesně odpoví Váš ošetřující onkolog.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Petra | 24.03.2017 | dotaz č. 388
Dobrý den,chodím každý rok preventivně na sono. Fibroadenom mám neměnný. Ale,prosím, jsou i dukty v pořádku? Základní struk.smíšená se všemi složkami.Stac.ložisko typu FA vpravo ve věku podkožne 10x12x4mm.Vlevo v HZK okrsek s akciemi.,oj.hranicnimi dukty na ploše 46x11mm.Známky malignity neprokazuji.Axily bez patolog.inf.uzlin.Závěr BIRADS II,oboustranně stacionární nález Děkuji!!

Dobrý den! Jak uvádíte, fibroadenom je neměnný, ten se v závažné ložisko nezmění. Akcentované dukty, tedy mlékovody, které jsou lehce širší, není žádná nemoc, je to jen nevýznamná změna v rámci variací, takže žádná patologie, ale víceméně norma. BIRADS II znamená benigní - máte ten nezhoubným, tedy benigní fibroadenom. Vše je tedy u Vás v pořádku. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

KiKi | 23.03.2017 | dotaz č. 387
Dobrý den, na pravém prsu jsem si cca před 14 dny zjistila citlivé-bolavé místo. Zrakem je viditelná linie mírně vtažené kůže vedoucí od žebra ze středu hrudníku pod prsem (zde vystupuje) k dvorci (přes prs vtažená) při nadzvihnutí prsu. Aktuálně již není bolestivé. Připadá mi to jako záležitost povrchovějších struktur - podkoží, fascie...? Nevím, zda je nutné vyhledat lékaře. Děkuji

Dobrý den, bohužel jen takto z popisu nelze jednoznačně říci, zda se jedná o změny související s mléčnou žlázou či nikoli. Nicméně jestliže jste si všimla vtažení kůže, které přetrvává , tak bych určitě doporučila navštívit odborníka. Nejlépe bud Vašeho gynekologa či mamologickou poradnu, kde rozhodnou,zda je nutné další vyšetření. Nejspíše se nejedná o níc vážněho, nicméně nelze takovéto změny které popisujete, uplně podcenovat. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Kamila | 22.03.2017 | dotaz č. 386
Dobrý den, Před nějakým časem jsem si objevila bouličku,v prsu 1cm, menších je tam spoustu,je to nepřehledné,při samovyšetření.Byla jsem na mamo a na uz,s tímto závěrem:UZ BI-RADS kat.2. FCM,paraduktálně známky axtensivní fibrósy v HZK Bilat 2-BIRADS-benigní.Stěr sekretu z bradavky:jemně zrnitá sraženina,příměs anukleárních skvam. Prosím o laické vysvětlení tohoto nálezu a názor zda jít třeba za 2roky znovu na vyšetření,dle mamologa další kontrola je zbytečná a není prý nutná.Předem velice děkuji odpověď Kamila

Dobrý den Kamilo, Tak jak to píšete jde o věc nezhoubné povahy, ktera spadá do bězných změn,ktere probíhají v v prsech, tedz sklon k tvorbe cyst - FCM, fibroza - zhutněni samotné prsni tkáně. Tytot nezhoubné změny se hodnoti kategorii Birads 2. Rvněž výsledky stěru odpovídají běžnému nálezu a neznamenaji žádné nebezpeči zvrhnutí. Z hlediska dalši kontrolz opravdu není nutné toto sledovat a pokud nemáte v rodině nikoho , u koho se vyskytla rakovina prsu nebo vaječníků , ve Vašem věku pravidné preventivní kontroly nejsou nutné. Sledujte se sama, provádějte pravidelně 1x měsíčně samovyšetření . V případě ,že by se Vám něco nezdálo nebo si nebyla jistá pohmatovým nálezem či jinými změnami, okamžitě navštivte mamologickou poradnu nebo Vaši gynekologii. Zde rozhodnou, zda je nutné další vyšetření. S pozzdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Vedlejší účinky
Po léčbě

Hana | 20.03.2017 | dotaz č. 385
Dobrý den, mám za sebou zachovnou operaci prsu, brachyterapii a 25 dávek ozařování, prs je tuhý, zvlášť v okolí operační rány, oteklý a citlivý. Rýha pod prsem je bolavá s oloupanou kůží, mohla bych požádat o radu, jak prs ošetřovat? Je vhodný do bolavé rány flamigel? Děkuji

Úplně nejlepší by bylo, ukázat stav kůže ošetřujícímu lékaři na radioterapii, který podle postižení kůže může adekvátně doporučit masti. Jinak Flamigel použít lze, ev. masti s obsahem panthenolu, někomu vyhovuje Radioderm, ev. Ryamar od Ryoru. Možností je více. Jinak jakmile budete mít kůži zahojenou, při otoku a zatuhlosti prsu je vhodné zahájit lymfodrenáže prsu a ruky. To musíte domluvit se svým onkologem, který vám dá doporučení.

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu

Kristyna | 20.03.2017 | dotaz č. 384
Dobrý den jsem po augumentaci prsu cca 2 tydny modelace vcetne bradavek...a z praveho prsu mi od rana tece chvilkama takova bila azaz nazloutla tekutina mam ho i vic natekle ..Bojim se ze.je to.zanet .. A klinika kde jsem plastiku podstoupila rekla ze mam poslat email s fotkami

Zařízení, ve kterém jste byla operována by Vás mělo zkontrolovat.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

Dáša | 19.03.2017 | dotaz č. 383
Dobrý den, byl mi diagnostikován invazivní lobulární karcinom,jsem po operaci - odstranění pravého prsu (12/2016) + odstranění LU (1/2017). Chemoterapii jsem neabsolvovala, "indikována s ohledem na lobulární typ histologie adjuvantní hormonoterapie-ovariální ablace (s ohledem na věk - 51- ideálně chirurgicky)".V současné době užívám Tamoxifen a v dubnu budu absolvovat cyklus ozařování. Jde mi o to, za jak dlouho po ozařovaní můžu jít na operaci? Gynekolog mi doporučil i odstranění dělohy, metoda "LAVH c AE". Jiné zdravotní potíže nemám, anesteze u předchozích operací a pooperační průběh byl bez komplikací. Děkuji, Dáša

Dobrý den, myslím, že na gynekologický výkon budete moci jít cca za 6 týdnů po skončení radioterapie. Vždy doporučujeme odstranění vaječníků i dělohy - už z důvodu užívání tamoxifenu, který může u někoho vyvolávat změny na děložní sliznici. S pozdravem dr. Hovorková

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza
Léčba

Zdena | 15.03.2017 | dotaz č. 382
Dobrý den, v prsu mi byly objeveny drobné mikrokalcifikace. Následně byla odebrána biopsie, která žádná zhoubná ložiska ani prekarcenozy neprokázala. Mám se rozhodnout, zda chci prs dále pouze sledovat, nebo raději toto místo odebrat. Paní doktorka říkala,že biopsií byly téměř všechny mikrokalcifikace odebrané. Nevím, jak se rozhodnout, paní doktorka mi doporučila spíše kontrolu za půl roku,ale mám obavu,aby se zbytek mikrokalcifikací nějak nezvrhl.Prosím o radu.Moc děkuji, Zdena

DObrý den Zdeno, Kalcifikace jsou občasným nálezem na mamografii a vesměs neznamenají žádný závažnější problém. V malém procentu však mohou být známkou bud počínajícího nádorového růstu nebo jeho předzvěstí / prekancerozy/. K určení o co se jedná, slouží právě odběr vzorku tkáně z místa s kalcifikacemi. Ten, pokud je odběr proveden správně a obsahuje sledované mikrokalcifikace, dá jasnou odpověd, jak dále postupovat. Pokud ve Vašem případě nebyly v odběrech prokázány žádné změny ve smyslu nádorového bujení nebo tzv. prekancerozy /neznám přesný histologický nález/ , kalcifikace byly ve vzorcích prokázány, není nutné dále řešit chirurgicky. Ani kontrolní mamografie za 6 měsíců se standartně neprovádí. Pokud neužíváte hormonální substituci , nemáte v rodině závažnější anamnézu stran rakoviny prsu nebo vaječníku, postačí běžné sledování v rámci preventivního programu, tak jak určí lékař na screeningovém pracovišti. S pozdravem H Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová