Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Marta | 04.04.2017 | dotaz č. 420
Dobrý den, jestli by to šlo, moc ráda bych znala ještě něčí názor na moji léčbu. 15.3 jsem byla na operaci prsu. Zaslala bych Vám výsledky histologii .děkuji Marta Holasova

Zaslat histologii můžete, podíváme se.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

MARCELA | 04.04.2017 | dotaz č. 418
VRACÍM SE K DOTAZU 348, CHCI ZMENŠENÍ PRSU Z ESTETICKÝCH DŮVODŮ. NEDOSTANU VYJÁDŘENÍ ORTOPEDA, KTERÉHO ANI NENAVŠTĚVUJI A ANI NEUROLOG MI NENAPÍŠE ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY, NEBOT NEMÁ ZÁZNAM O PROBLÉMECH. A EPITÉZY PŘEDEPÍŠE PRAKTICKÝ LÉKAR?

Pokud chcete zmenšení prsu z estetických a ne zdravotních důvodů, pak si musíte zákrok uhradit. Epitézu vyrovnávací Vám musí předepsat onkolog.

MUDr. Karolína Hovorková


Vedlejší účinky
Po léčbě

Miloslava | 04.04.2017 | dotaz č. 417
Dobrý den, v roce 2013 mi byl vyoperován nádor v prsu a poté vyndány uzliny. Prodělala jsem chemoterapie, pak radiační léčbu. Byly mi odstraněny vaječníky a po čase i děloha. 3. rok beru hormonální léčbu, nejdříve to byla Likarda, nyní mi byla změněna na Alozex pro velké kloubní problémy. Od počátku užívání těchto léků mám obrovské návaly, několikrát do hodiny se opakující. Proto bych Vás chtěla poprosit, zda mi nebudete umět poradit a doporučit nějaký přípravek na snížení , či odstranění těchto problémů. V lékárně mi nic nedoporučili právě proto, že jsem onkologický pacient. Děkuji a s přáním krásného dne, Onucová, Žatec

Dobrý den, návaly jsdou obvyklým vedlejším účinkem hormonální léčby. Většinou po nějaké době odezní nebo se alespoň sníží. Pokud přetrvávají i po 3 letech, je vhodné ještě doplnit vyšetření štítné žlázy a celkové interní vyšetření - může souviset i s jinými orgány. V řešení návalů nelze použít hormonální substituci, ale rostlinné preparáty vyzkoušet můžete. Dalším prostředkem může být Cavinton ( předepíše gynekolog nebo onkolog), někdy pomohou malé dávky některých antidepresiv, které jako vedlejší účinek tlumí přechodové obtíže. Jiným způsobem, jak snížit návaly a pocen, í je zvýšení fyzické aktivity - pravidelné cvičení ( alespoň 2 x 1 hod. týdně) vede k prokazatelnému snížení počtu návalů u velké skupiny žen. Posledním způsobem je ještě pokus o změnu preparátu, ale to musíte probrat se svým onkologem. Spozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Rekonstrukce prsu

Romana | 02.04.2017 | dotaz č. 416
Dobrý den,chtěla bych se zeptat kam se mám obrátit na konzultaci ohledně rekonstrukce prsou.Je mi 48 let a v červnu to budou dva roky ,co jsem podstoupila oboustrannou ablaci prsou a následnou chemoterapii bez ozařování.Nyní mám všechna kontrolní vyšetření v pořádku a zvažuji rekonstrukci z vlastní tkáně.Potřebuji se poradit s nějakým odborníkem,který mi doporučí nejvhodnější způsob rekonstrukce.Jsem z Trutnova a nejbližší plastická chirurgie je v Hradci Králové,ale zde nedělají rekonstrukce z vlastní tkáně.Proto si myslím ,že bych potřebovala kontakt na někoho do Prahy ,kde by bylo možné rekonstrukci hradit přes pojišťovnu. Předem děkuji za odpověď

V Praze přichází v úvahu FNKV Praha Nemocnice Na Bulovce

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Diagnóza

Emma | 30.03.2017 | dotaz č. 399
Dobrý den, před 6 týdny jsem byla na kontrolním ultrazvuku v Mamo centru kvůli bolestivosti kolem pravého prsu. Vše bylo v pořádku. Nicméně již druhý měsíc pociťuji, že pravé prso je citlivější - levé prso citlivé není. Asi před 14 dny jsem si také všimla, že pravá bradavka je větší, tmavší , sem tam jakoby zasvědí, ale ne až tak, že bych se musela poškrábat - není vpáčená a šupinky se na ní objevily asi 2 dny (po namazání krémem to bylo ok), žádný výtok. Také mě cca obden pobolívá na jednom místě u pravého prsu jakoby až na žebro, ale při pohmatání prsu jsem nic neobjevila, takže myslím, že by to mohlo být od zad nebo nějaký skříplý nerv (pravidelně procvičuji, snažím se správně sedět). Moje otázka je, zda bych měla kvůli zvětšené občas svědící bradavce přece jen navštívit gynekologa. Začala jsem také brát kyselinu listovou a pupalku - s partnerem bychom chtěli za cca měsíc zkoušet otěhotnět, takže bych nerada něco podcenila, ale na druhou stranu jsem po ultrazvuku, kde žádný nález nebyl. Děkuji za odpověď.

Dobrý večer, tak jak to popisujete, příznaky nesvědčí pro závažnější onemocnění. Bolestivost v prsu jednak někdý bývá na podkladě hormonálním /změn antikoncepce, vyszaení antikoncepce, porucha cyklu..../ jednak / ve většíně případů, je zdrojem hrudní koš tedy mezižeberní svaly. Tato bolest může být podmíněná problémy s páteří. I svědění je nejčastěji na podkladě hormonálním. Nicméně pokud byste si nebyla jistá a problémy se zhoršovaly , doporučuji navštívíit specializovanou ambulanci- bud přímo prsní poradnu nebo gynekologickou ambulanci. S pozdravem H Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Marcela | 29.03.2017 | dotaz č. 398
dobrý den, prodělala jsem operaci karcinomu prsu, ozařování a rozdíl velikosti prsů je značný. kam nejdříve zajít k jakému lékaři- chtěla bych zdravý prs zmenšit, hradí VZP. sjsem po infarktu, ucpané tepny. Schvaluje revizní lékař, kde ho najdu?

Dobrý den, jako první požádejte svého ošetřujícího lékaře o poukaz na vyrovnávací epitézu - to je silikonový proužek do podprsenky, který doplní menší prs tak, že oba jsou v prádle stejné. S výběrem Vám pomohou ve zdravotnických potřebách. Dále požádejte o doporučení svého onkologa ke konzultaci na plastické chirurgii ( podle místa Vašeho bydliště). Plastický chirurg s Vámi domluví možnost zmenšení zdravého prsu. K tomu, aby výkon hradila pojišťovna, je požadováno vyjádření onkologa - že jste vpořádku. A dále od ortopeda a neurologa, že Vám asymetrie působí zdravotní obtíže.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Michaela | 29.03.2017 | dotaz č. 397
Dobrý den, mám prosbu. Je mi 33 let, od 18let chodím pravidelně každý rok na kontrolní ultrazvuk, protože mi byly nalezeny cysty. Min. měsíc jsem byla na kontrole a lékařka mi řekla že v levém prsu mám změněnou strukturu žlázy a raději udělala biopsii. Na pohmat tužší místo. Obávám se rakoviny. Je tam ještě nějaké jiná diagnóza, co by to mohlo být. Jinak jsem 4.rok po porodu, během kojení jsem měla zánět a často retence. V rodině rak. prsu není. Děkuji předem za odpověď. Momentálně čekám na výsledky biopsie. M.

Dobrý večer, tak jak to popisujete bez znalosti výsledků biopsie Vám nemohu říci bližší informace. Zřejmě, se nejedná o nic závažného. nicméně je potřeba vyčkat. Držím palce, aby vše dobře dopadlo. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Ostatní

jafoji | 29.03.2017 | dotaz č. 396
Vážená paní doktorko, moc Vám děkuji za odpověď. Čaj mi dělá velice dobře a tak jsem ráda za Vaši kladnou odpověď. Cítím se po něm svěží a mám více energie. Myslíte, že bych mohla zkusit jezdit na kole? Mám kolo s elektrickou přípomocí. Ptám se na to hlavně proto, že se mi stále dělá jak jsem Vám již psala, pod jizvou operovaného prsa tekutina. Tak jednou za 10-14 dni mi paní doktorka vytáhne tak 50ml. Psala jste mi, že vzhledem k tomu, že to prso bylo před 12 lety ozařované, že je to častá pooperační komplikace. Myslíte, že by to byla i komplikace pro jízdu na kole??? Ruka mi neotéká a na kole mám odpruženou vidlici pro zmírnění otřesů. Přeji Vám hodně zdraví a děkuji za Vaše odpovědi. Jsem za ně moc vděčná. Zdraví Fořtíková Jana

Dobrý den, jízdu na kole můžete určitě vyzkoušet. Doporučuji začít s krátkou vzdáleností a postupně zvyšovat k Vaší normě , podle toho, jak budete snášet. Celková pohybová aktivita nemusí mít negativní dopad na serom pod jizvou. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba
Ostatní

Jana | 28.03.2017 | dotaz č. 394
Dobrý den,prosím Vás chci se zeptat,co se to se mnou děje. Jsem 6 den po operaci prsa a odnětí uzlin v podpaží. Bolesti se snést dají,ale proč jsem já tak rozhozená,furt brečím a co mě děsí- nejsou mi vůbec příjemné doteky a hlazení partnera..proboha co se to děje. Já měla s partnerem normální sexuální život,a ted toto.Když se podívám na naši fotku,napadá mě,že bych měla od něj odejít-skončit to....pak mě to všechno na chvíli přejde,miluju ho,chybí mi,ale když přijde z práce netoužím po jeho dotecích.Jsem snad blázen...co se to děje? Děkuji za odpověd

Dobrý den, nejspíš je to úplně normální reakce po operaci a přestálém velkém stresu. Musíte tomu dát čas. Hlavně si o tom normálně s partnerem promluvte, pokud Vás má rád, jistě to pochopí a nebude teď na Vás nijak naléhat. pokud byste potřebovala, tak se obraťte na bezplatnou Avon linku proti rakovině prsu - službu na ní má pravidelně i psycholog, se kterým si můžete o problému promluvit. Terapeutka na lince Vám poradí, kdy tam psycholog. bude.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

jafoji | 27.03.2017 | dotaz č. 393
Dobrý den paní doktorko, děkuji Vám za Vaši odpověď. Zeptala bych se Vás ještě zda mohu současně s chemoterapiemi pít bylinný čistící čaj s červenou řepou. Jmenuje se Grešík Valdemar Devatero bylin. Složení - červená řepa 30%, čekanka nať, kopřiva list, vřes nať, šípek, smetanka list, violka trojbarevná nať, fazole plod, pýr kořen. Tento čaj mi doporučili v lékárně 3x denně s dá se pít dlouhodobě. Říkala jsem jim , že chodím na chemoterapie, ale přesto bych raději znala Váš názor na užívání čistících čajů souběžně s chemoterapiemi, aby to nebylo kontraproduktivní. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, složení tohoto čaje by se s chemoterapií nemělo křížit. Řiďte se hlavně svým pocitem, reakcí těla. Když je Vám po chemoterapii nedobře, klidně čaj na pár dnů vynechte a pak se k němu vraťte. Jeho efekt je podpůrný, dávkování není potřeba dodržovat za každou cenu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová