Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba
Vedlejší účinky

Saša | 11.01.2017 | dotaz č. 278
Dobrý den, prodělala jsem duktální karcinom in situ, sentinelová uzlina čistá, ost. uzliny ponechány, bez metastáz. Hormonálně dependentní nádor pravděpodobně s téměř nefunkčním estrogenovým receptorovým systémem a s vyšší proliferační aktivitou. Provedena PM a ozařování. Léčba ukončena 9/2016. Užívám Tamoxifen, byla 89% estrogenová poz. Mám dotaz - je nutné Tamoxifen užívat. Mám po něm silné návaly, které mne vzbudí třeba 10x za noc. Jsem po hysterektomii, ale vaječníky mám. - jak časté by měly být kontroly a mamograf /poslední mamograf a UZ byly v pořádku 12/2016

Dobrý den, po operaci a ozařování pro in situ karcinom je tamoxifen podáván kvůli snížení rizika recidivy v postiženém prsu a snížení rizika výskytu nádoru v druhém prsu. Je doporučeno užívat 5 let. V případě velkých potíží při užívání je možné podávat dávku rozděleně ( ráno a večer 10 mg), případně užívat podpůrné prostředky ke snížení návalů ( nízké dávky některých antidepresiv, Cavinton ). Potíže bývají nějvětší v prvních měsících , později většinou jejich intenzita klesá. Pokud by byly dlouhodobě neúnosné, mohou být důvodem k vysazení této zajišťovací léčby. Kontroly po léčbě in situ karcinomu by měly být 1 x ročně mammograf +/- ultrazvuk minimálně prvních 5 let, pak lze prodlužovat interval v závislosti na velikosti a agresivitě původního nálezu S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba
Vedlejší účinky

ludmila | 11.01.2017 | dotaz č. 277
dobry den,mam rakovinu prsu odebrany obe prsa,prave preventivne,ted podstupuji chemoterapii po ktere je mi spatne,chtela jsem se zeptat jak si ohidat krvinky,co delat,jist.....aby nebyl ubytek.dekuji ludmila

Přeji krásný den, vím, že prožíváte náročné období a přeji vám mnoho sil. Co se týká prevence úbytku bílých krvinek při probíhající chemoterapii, tak v tomto případě toho sama moc nezmůžete. Jedná se o jeden z nejčastějších vedlejších účinků chemoterapie. Můžete zkusit přidat do stravy skupinu vit. B, hlavně Pyridoxin (B6) - ten se dá koupit v lékárně bez receptu, v jídle formou kvasnic, drožďové pomazánky atd. Jinak pokud je pokles tak velký, že dochází k prodlužování termínů chemoterapie, mohou se preventivně použít tzv. "růstové faktory", ale ty jsou v injekční podobě a pouze na doporučení lékaře.

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu

Farzanh | 11.01.2017 | dotaz č. 275
Dobrý den, mám dotaz ohledně rekonstrukce prsou. Jsem dva a půl roku po oboustranném odstranění prsou a lymfatických uzlin. Můj lékař mi na můj dotaz zda-li mohu na rekonstrukci prsou dal svolení. Byla jsem na konzultaci s plastickým chirurgem v Motolské nemocnici,který mně objednal na operaci v květnu 2017. Řekl, že mi prsa udělá, vezme tkáň (lalok z břicha),ale že budu trochu omezena. Že břicho nebude ošklivé. Můj dotaz zní: jak veliké omezení bude, jak má tato operace vliv na běžný život?Nikdy jsem nijak velice nesportovala (lékař mi řekl, že neudělám např. tkz. sedy-lehy) Moje práce je spíš fyzická- provozní v restauraci. Hojím se celkem dobře, po ablaci prsou jsem šla po pěti dnech domů. Děkuji tímto za odpověď s pozdravem Yazdaniová.

Doporučuji Vám další konzultaci s lékařem, u kterého jste byla na vyšetření. Určitě Vám odpoví Vaše dotazy.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Diagnóza

Anna | 10.01.2017 | dotaz č. 274
Dobrý den, je mi 24 let a jsem bezdětná. V srpnu jsem si nahmatala v levém prsu na vnitřní straně bulku. Dle doktorky je bulka hladká, volně pohyblivá, uzliny nezvětšeny. Ten samý měsíc jsem podstoupila sono na akreditovaném pracovišti, které bylo bez nálezu, uzliny, všechno v pořádku. Bulka ale stále ještě nezmizela, jsem tedy objednána na kontrolní sono. Subjektivní dojem je takový, že je bulka stále stejná, ale jsem z toho tak nervozní, že si tím vlastně už nejsem jistá. Může to být něco vážného? A je možné, že to opět nic nebude nebo sono pravděpodobně nezachytilo nějaký začínající problém? Existuje vůbec nějaká příčina, která by způsobila tak dlouhotrvající bulku, aniž by byl nějaký abnormální nález při vyšetření? Děkuji.

Dobrý den, chápu Vaše obavy, nicméně pokud se až do dnešního bulka nezvětšila není pravděpodobné, že by se jednalo o něco závažného. Přesto ,pokud Vás celá věc stresuje, je možné provést odběr jehlou k histologickému vyšetření . Tot vyšetření je zcela nebolestivé, rychlé a velmi přesné. JE to v podstatě jediná možnost jak zjisti původ této bulky. Doporučovala bych se poradit při další návštěvě pracoviště, zda by bylo možné tento odběr provést. Věřím, že žádné erudované akreditované pracoviště Vám tuto možnost neodmítne. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Rekonstrukce prsu

Petra | 10.01.2017 | dotaz č. 273
Dobrý den, trpím opakované bolestí prsou. Vždy mi tak na 3 měsíce natečou a hrozně bolí. Chodím na mamografii, ale naštěstí je vše v pořádku. Chtěla bych podstoupit odstranění mléčné žlázy a rekonstrukci prsou. Lze to provést? A kolik to stojí? Děkuji Brožková

Vážená paní Brožková, podle mého názoru nejsou Vaše problémy indikací pro oboustrannou mastectomii s rekonstrukcí prsů. Tato poměrně rozsáhlá operace - většinou více etapová je vždy otázkou vážné zdravotní indikace ( např BRCA pozitivita) zdravotní indikace a není prováděna z kosmetických důvodů.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

Jana | 09.01.2017 | dotaz č. 270
Dobrý den, prosím Vás pěkně o radu. je 39 let, jsem bohužel bezdětná, jsem po operaci carcinomu pravého prsu. Proběhla částečná mastektomie 25.11.2016. Operace bez komplikací po třech dnech jsem byla propuštěna z nemocnice. Diagnoza dle mamární komise: RES: Ca mammae I.dx-st.p parc. ME se SNB I.dx s nálezem: ER:100% PR: 70-100% AR:90% Ki67:29% Závěr (operační zprávy): v resektátu mammy invazivní carcinom NST grade 2, bez zřejmé angioinvaze. Volné resekční okraje nad 10mm. SR pozitivní (ER 100%; PR-70-100%; AR 90%) při střední (29%) proliferaci. HER2 negat. SNB 2x-negativní (0/2) Klasifikace: topografie (ICD-0-3):C509 vpravo, morfologie (ICD-0-3):8500/32, dg:C509, pTNM (7):pT1c(12.0 mm) N0(i-)(sn) (sn uzliny poz/vyš): 0/2(pN), L0 V0 Doporučení: jednoznačně identifikována adjuv HT - inhibitor aromatáz pro Ki tamoxifenu, adjuv RT na oblast mammy vpravo. Benefit adjuv ChT nejistý-grade2, Ki67 střední-lze zvážit vyšetření genomické. Patologické vyšetření a lokalizace:: 1) Sentinelová uzlina (č.I) z pravé axily 2)Sentinentální uzlina (č.II) z pravé axily; 3) parciální masktektomický resektát z rozhraní MKK pravého prsu periareolárně Makroskopický nález: Res. tu pravý prs: exstirpát prsní žlázy 55x60x55 mm. v centru tumorózní ložisko nepravidelného tvaru: 10x8x12 mm, které je vzdálené více než 10 mm od všech resekčních okrajů. Mikroskopický nález: SNB (č.I) z pravé axily: drobná lymfatická uzlina, v sériových řezech bez nádorových změn jak v přehledném barvení tak v barvení na CK19. SNB (č.II) z pravé axily: drobná lymfatická uzlina, v sériových řezech bez nádorových změn jak v přehledném barvení, tak v imunohistochemii. z rozhraní MKK pravého prsu periareolárně: 5: para normal (kaudální okraj): mléčná žláza bez nádorových změn 6:para tumor: inavzivní karcinom NST 7,8:tumor: mléčná žláza s infiltací převážně kribriformním a solidním, středně diferenciovaným, invazivním karcinomem NST, BR grade 2+3+2 =7 (17 mitos/2,5mm2), s malou příměsí DCIS grade 2, bez patrné angioinvaze. 9: mediální okraj:tuková mamma bez malignity 10:ventrální okraj: mamma s proužky fibrosy, bez malignity Imunohistochemické stanovení receptorů nádorových buněk bl.č.:3 ER (SP1) Ventana, PR (1E2) ventana, AR (SP107) Ventana, Ki67 (30-9) Ventana ER:100% PR: 70-100% Ar: 90% Ki67: 29% Závěr: v resektátu mammy invazivní karcinom NST grade 2, bez zřejmé angionvaze. Volné resekční okraje nad 10 mm. Sr pozitivní (ER100%, PR 70-100%, AR 90%,) při střední (29%) proliferaci HER 2 samostatně. Klasifikace: topografie (ICD-0-3): C509 (vpravo), morfologie (ICD-0-3):8500/32, dg. C509, pTNM (7):pT1c (12.0 mm) N0 (i-) (sn) (sn uzliny poz/vyš):0/2 (pN), L0, V0. Prediktivní vyšetření: HER-2-iumohistochemicky: Závěr: HER2 nejednoznačné (2+) HER-2 ISH: Závěr HER 2 negativní )bez amplifikace) Klasifikace: bez amplifikace 2.1.2016 byl vynesen tento závěr: chemoterapii jsem zatím odmítla, protože jako prevence je samozřejmě ideální, ale pokud se to má někdy vrátit tak proč začínat s chemoterapií. nasazena hormonální terapie (jsem trombofilik FV Leiden heterozygot - hodnoty Prothro: G20210A) negat, Protein c120%; Protein S 63% hraniční, snížení funkční aktivity proteinu S, APC rezist. pozit., FV L pozitivní heterozygot) od 2.1.2016 nasazen Zoladex a Alozex). Doporučena chrirurgická či RT kastrace vaječníků - zde jsem spíše pro odebrání vaječníků. Pokud to bude odstraněno tak bude asi eliminováno riziko dalšího vzniku karcinomů. Moc Vás prosím, když takto čtete moji zprávu, jaký máte názor? Mám naději na celkové uzdravení bez nějakých recidiv? Je ozařování a hormonální léčba dostačující? Musím říci, že 2.1.2016 mi byla poprvé aplikována injekce a od 3.1.2016 beru prášky a je to hrůza. Nemůžu se dodýchat, bušení srdce, křeče v nohou, návaly, motání hlavy, drobné krvácení, bolesti jako při menstruaci, jen asi silnější atd. Myslíte prosím Vás, že už začal umělý přechod? Přestane to někdy? Mohu si brát na bolest Ibalgin? Domníváte se, že odstranění vaječníků mě zbaví braní injekcí a prášků a ustanou tyto příznaky přechodu? Je lepší z Vašeho pohledu odstranění vaječníků laparoskopicky nebo operační cestou jinou? Je to náročná operace? Musím říci, že mě operovali v Brně a hluboce smekám před úžasným provedením operace, kdy mám prso nepatrně menší než druhé a jizvy jsou neviditelné. doporučení: jednoznačně indikován adjuvantní léčba HT - inhibitor aromatáz pro Ki tamoxif), adjuv RT na oblast mammy vpravo. benefit adjuv. CHT nejistý - grade 2, Ki 67 střední. Nyní jsem objednána na simulátor na ozařování. Velmi Vám předem děkuji a modlím se za kapku pozitivních optimistických zpráv. jsem Vám nesmírně vděčná a vážím si toho, jak nám pomáháte. Děkuji Jana Smejkalová

Dobrý den, pokusím se Vám pokud možno stručně odpovědět, nejdříve ale zrekapituluji Váš nález z toho, co jste mi napsala. V 11/2016 jste byla operována - parciální resekce pravého prsu s odnětím sentinelových uzlin. Výsledek z operace byl: Invazivní NST karcinom G2, ER 100% PR 70-100% AR 90% Ki67 29% HER2 2+ FISH negativní. Velikost nádoru 12mm, uzliny čisté. Tedy pT1c pN0 M0 G2. Předpokládám že jste absolovala stagingová vyšetření a nebyly nikde prokázány metastázy. Jako následná pooper. léčba Vám byla doporučena radioterapie a hormonální léčba. Ev. též doporučeno vyšetření Oncotype k posouzení benefitu případné chemoterapie - což jste odmítla. V tuto chvíli bychom i my Vám navrhovali tento postup: - pokračovat v zahájené hormon.léčbě Zoladex + inhibitor aromatázy, a provedení radioterapie - z toho co jste uvedla v dotazu posuzuji že se jedná o onemocnění s nízkým či středním rizikem návratu - proto bychom neviděli kastraci jako nutnou, obzvláště, pokud byste v budoucnu plánovala ještě otěhotnět. Ale nevím, zda Vám nebyla navržena ještě z jiných důvodů - gynekologických či ev. genetických. To zde neuvádíte. Pokud byste plánovala ještě těhotenství, pak bychom v hormonální terapii pokračovali alespoň 2 roky, a poté ji zcela ukončili - a po návratu menstr.cyklu byste pak mohla zkusit otěhotnět. Pokud byste graviditu neplánovala, pak bychom pokračovali v hormon.terapii alespoň 5 let, a poté ji též ukončili. Uvedené obtíže, které máte v souvislosti s novou medikací jsou jistě počátkem medikamentosně navozeného "přechodu". Většinou se postupně zmírní, tělo si do jisté míry zvykne. Jinak s velmi dobrým efektem používame antidepresivum venlafaxin, které dokáže tyto příznaky velmi zmírnit. Váš onkolog Vám ho může napsat. Operací vaječníků riziko recidivy neeliminujete, jen zmenšíte( úplně stejně jako nyní podávanou medikací - efekt i vedlejší účinky jsou též prakticky shodné - budte je mít i po kastraci). A po kastraci byste stejně musela užívat ty tabletky, které berete. Během hormonální léčby můžete užívat všechny běžné léky, tedy i ibalgin. Pokud by přeci jen byla provedena kastrace, tak by měla být jistě provedena laparoskopicky ( není-li kontraindikace) ne RT, a její riziko je malé. Určitě naději na uzdravení máte velkou, onemocnění nebylo rozšířené nikam jinam do těla, ani do spádových mízních uzlin, to je vždycky prognosticky příznivá varianta! Pokud byste cokoliv chtěla ještě zkonzultovat telefonem, zavolejte přímo na bezplatnou Avon linku proti rakovině prsu, vždy ve středu od 16 do 19h slouží na lince lékař - onkolog. S pozdravem

MUDr. Karolína Hovorková


Prevence
Diagnóza

Eva | 07.01.2017 | dotaz č. 260
Dobrý den, už nevím kam se obrátit a tak jsem se rozhodla využít vaši poradnu. V roce 2011 jsem na jaře vysadila antikoncepci a zhruba v srpnu jsem si nahmatala v levem prsu bulku. Byla jsem tak vyplašená, že k lékaři jsem šla až po Novém roce. Následovala biopsie a operace s tím, že o nic vážného nešlo, že mám fibrozní tkáň. Pan doktor řekl, že se mu to nepodařilo odoperovat celé a že budu chodit na kontroly. Od té doby tedy chodím na sono. Letos na jaře jsem byla na mamografu, kde zjistili v pravém prsu clustrik mikrokalcifikací benigního vzhledu na ploše 2x2mm bez jednoznačných patol.ložisek. Za 6 měsícu jsem šla znovu na kontrolu na mamograf a žádná změna, takže jdu zase za rok. Proč vlastně píšu je to, že se domnívám, že všechny tyto změny jsou nějakým způsobem vázané na hormony. Uz zhruba rok mám nesnesitelné bolesti prsou tak 14 dní před menstruací. Nemohu vykonávat běžné práce a v noci se nevyspím. Mohutně mi začaly padat vlasy. Byla jsem na gynekologii s dotazem zda by bylo možné udělat krevní test na hormony. Lékařka me odmítla s tím, že prsa ji před menses bolí také a když nechci brát antikoncepci tak je to zbytečné. No kdybych věděla, že je pro mě antikoncepce vhodná a že může zabránit aby se mi v prsech dělali nějaké další věci....je to velmi stresující. Jsem z toho zoufalá a trochu si připadám jako prasátko na pořážku, které čeká na to až se na mamografu objeví něco závažného. Děti nemám a ani neplánuji. Proto vás prosím o radu jak bych měla postupovat. Moc vám děkuji.

Dobrý den, podle popisu Vašich nálezů se v prsech nejedná o závažné nebo podezřelé změny. Po první operaci fibroadenomu v roce 2011 se již nic neobjevilo, není důvod k častým kontrolám. Ložisko mikrokalcifikací také zůstává stejné, nemá podezřelé znaky. Je vhodné ještě zkontrolovat za rok, jak je naplánováno. Pokud se nebude měnit, je možné sledovat s delším odstupem. Pravidelný screening u nerizikových pacientek začíná až ve 45 letech, do té doby je vhodné vyšetření při obtížích nebo v případě zvýšeného rizika. Z mammologického pohledu Vaše nálezy nevyžadují speciální přístup, jedině kdybyste měla nějakou rodinnou zátěž, mohlo by to situaci měnit. Druhým problémem je bolestivost prsů, může být hormonálního původu. Vyšetření hladin hormonů ale nepomůže objasnit jejich vliv na mléčnou žlázu. Může ukázat např. předčasný pokles hormonálních hladin. Hormonální antikoncepce normalizuje cyklus, zajistí stabilní hladiny hormonů, ale nechrání mléčnou žlázu a obvykle ani nesníží bolestivost prsů. Můžete zkusit např. tříměsíční kúru vitamínem E ( 1. měsíc 400 mg/den, 2.měsíc 200 mg/den, 3. měsíc 100 mg/den, potom pauza). Někdy mohou mít bolesti prsů neurologický původ - přetížení krční a hrudní páteře, může pomoci cvičení, případně může být vhodné rehabilitační či neurologkcé vyšetření. Není tedy důvod k velkým obavám. Minimální nález v prsu či bolestivost vázaná na menstruační cyklus rozhodně neznamenají, že se něco objeví, není důvod "čekat na závažný nález". S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Rekonstrukce prsu

Marta | 04.01.2017 | dotaz č. 246
Dobrý den, mám dotaz ohledně možnosti rekonstrukce prsu po ablaci. Je mi 38 let. S invazivním duktálním karcinomem prsu se léčím od konce srpna 2016, mám za sebou operaci sentinelových uzlin, naštěstí nález negativní, dále již mám za sebou tři měsíce chemoterapie doxorubicin, cyklofosfamid, nyní jsem vstoupila do další fáze, paclitaxel weekly, mám za sebou první dávku, čekají mě další 3 měsíce. Na genetice mi byla zjištěna mutace BRCA 1. Mám pozitivní HER2 receptory, negativní estrogen. rcp a progesteronové na 60%. Nyní za týden budu začínat biologickou léčbu. Ale již k dotazu - vzhledem k pozitivní genetice mě čeká oboustranná operace prsou, předpokládám, že ablace... provádí se tato operace v jedné fázi? a jak je to s následnou rekonstrukční operací? Někde jsem četla, že rekonstrukce může proběhnout hned při ablaci, což mi přijde jako hloupost... jak dlouho po ablaci lze udělat rekonstrukci? Jsem poměrně dost aktivní, mladá, mám 3 malé děti... nerada bych chodila s epitézami moc dlouho ... děkuji moc za odpověď

Vzhledem k BRCA pozitivitě bude vhodné v budoucnu podstoupit preventivní mastectomii s nejspíše následnou rekonstrukcí - co se týče zdravého prsu. Jestli správně chápu na straně karcinomu prsu byl proveden částečný výkon. Je otázka, jaký postup navrhne onkolog. Problematika je ve Všem případě poměrně složitá a lze ji probrat podrobně při osobní konzultaci.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Po léčbě

denisa | 02.01.2017 | dotaz č. 184
dobry den, jsem rok po lecbe karcinomu prsu, nyni mi lekarka volala ze mam mirne zvysene markery,a mam jit na kontrolni pet ct,mam strach poradite mi

Dobrý den, určitě na vyšetření jděte! Lehké zvýšení markerů ještě nemusí vůbec nic znamenat, ale kdyby se opravdu něco dělo, určitě je nejlepší podchytit případný problém hned v začátku. Jedině tak je možné jej případně radikálně a uspokojivně vyřešit!

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Markéta | 01.01.2017 | dotaz č. 182
Dobrý den a přání pevného zdraví do nového roku všem lékařům on-line poradny! Mám dnes trochu obecnější dotaz, který souvisí s bilancováním celého uplynulého roku a hledáním příčiny vzniku mého karcinomu prsu. V rodině se karcinom prsu dosud nevyskytl. V minulém roce jsem po letech začala pravidelně 2x týdně cvičit, vyhýbala jsem se sladkému a tučnému jídlu (nemám žádnou extra nadváhu, jen jsem s blížící se padesátkou chtěla žít zdravěji), absolvovala jsem neinvazivní kosmetické zákroky, na obličeji (laser, exilis), nekouřila jsem nikdy a alkohol téměř nepiji. "Odměnou" mi po půl roce bylo -5 kg z váhy - a bohužel rakovinné bujení. Nyní jsem po ablaci prsu a excizi všech uzlin v podpaží, naštěstí bez metastáz ve skeletu či břiše. Užívám Tamoxifen. Další kontroly a léčba je v procesu. Ráda bych znala Váš názor - může mít laserové (a jemu podobná radio- přístrojová) ošetření kůže z estetických důvodů vliv na vznik této nemoci? Stejně tak jsem zatím nenašla jednoznačnou odpověd` na problematiku koupelí a masáží (nejen lymfatických) celého těla - jsou při této diagnoze možné nebo ne? Chápu, že jde v kontextu závažnosti onemocnění o podružnou věc, přesto mě zajímá, zda se člověk má raději vzdát i těchto nepatrných požitků? Pochopila jsem, že užívání potravinových doplňků odborná lékařská obec spíš nedoporučuje - jak je to s Betaglukanem? Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobrý den, i Vám přeji do dalšího roku zdraví a pokojné dny. K Vašim dotazům: ....1/Ke kosmetickým zákrokům - není prokázáno, že by kosmetické laserové či jiné zákroky zvyšovaly riziko vzniku karcinomu prsu.... 2/ K masážím apod. - tady je situace složitější. Při aktivním onemocnění a bezprostředně po operaci, ozařování nejsou vhodné žádné procedury. Po zhojení mohou lymfodrenáže pomoci s celkovou cirkulací lymfy, zmenšují lymfatický otok stěny hrudní i přilehlé končetiny a je možné je provádět. Stejně je vhodné provádět tzv. měkké (myofasciální) techniky k uvolnění jizvy(zlepšení hybnosti dýchacích svalů a ramene). Ostatní masáže je potřebné pečlivě zvažovat především kvůli riziku zhoršení nebo vzniku lymfedému. Ze stejného důvodu (lymfedém) nejsou vhodné horké koupele, sauna, pára. Koupele běžné teploty (perličkové, uhličité , bylinné aj.) možné jsou. Obecně i po odstranění prsu a lymfatických uzlin je dobré udržovat pravidelnou fyzickou aktivitu, ať už jako prevenci lymfedému, osteoporózy, kardiovaskulárních chorob, tak jako celkové udržování fyzické kondice..... 3/ K potravinovým doplňkům - efekt potravinových doplňků je těžko prokazatelný. Navíc jejich výroba nepodléhá stejným pravidlům jako léčivé přípravky a obsah účinných látek může hodně kolísat. Svým pacientům nedoporučuji kombinovat více různých doplňků najednou a neužívat je bez přerušení. U betaglukanů je popsaný dobrý imunomodulační (upravující imunitu) účinek, jeho užívání lze doporučit. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová