Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Markéta | 23.11.2016 | dotaz č. 115
Dobrý den, jsem měsíc po ablaci prsu a excizi všech uzlin - pouze v jediné uzlině nález 7mm velký, sono hrudníku bez nálezu. Dnes mi byla zahájena hormonální léčba. Zatím nejsou výsledky genetických testů - dosun ani nebyly schváleny (požádáno OZP teprve před týdnem). Po jak dlouhé době se pozná, zda je hormonální léčba účinná? Jde mi o to - pokud nebude schválen gen test a tudíž ani proveden - jaká by byla ev prodleva s chem léčbou, pokud by se ukázalo, že je chem léčba nutná?

Podle popisu nejspíše nečekáte na klasické genetické testy, ale na výsledek OncotypuDX, který u středně rizikových nádorů pomáhá určit, zda budete mít z chemoterapie profit nebo ne. Tyto výsledky jsou ale během tří týdnů hotové, takže pokud vyjdou s doporučením podat chemoterapii, hormon. léčba se přeruší a zase naváže až po chemoterapii. Účinnost ať hormon. terapie nebo chemoterapie, která se podává po operaci se zhodnotit nedá, protože není ničím jednoznačně měřitelná. Vlastní nádor je odstraněn, takže tato terapie je pouze preventivní a výsledky nejsou měřitelné. Adjuvantní chemoterapie je podávána na základě mnohaletých a mnohočetných studií, které podle různých rizikových faktorů zlepšují vyléčení.

MUDr. Petra Hrabětová


Prevence
Po léčbě

Diana | 23.11.2016 | dotaz č. 114
Dobrý den, v 11/2015 jsem byla operována ( radikální operační výkon ) pro karcinom prsu - triple negativní MIB 75%, HER2 neu neg, poté 6 cyklů chemoterapie, od té doby žádné léky. Nyní mi onkolog řekl, abych podstoupila preventivně totální hysterektomii, je mi 52 let. Chci se proto zeptat, jaký máte názor, jestli to je opravdu nutné. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, podle Vámi popsaného onkologického nálezu nevidím indikaci k odstranění dělohy. Ale nevím, zda Vašeho onkologa k doporučení nevedly nějaké jiné důvody? ( Gynekologický nález, genetická zátěž - v tom případě by ale vždy bylo vhodné provedení kompletní operace - tedy odstranění dělohy i vaječníků!).

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Zlatka | 23.11.2016 | dotaz č. 113
Dobry den, Vcera mi vytekl z praveho prsu tmavy vytok. Uvedomila jsem si, ze uz pre cca 2tydnama jsem mela krvave skvrnky na tricku. Prosim o vysvetleni o co muze jit. Dekuji

DObrý den, bohužel pouze takto z popisu nelze udělat diagnozu. Každý takovýto příznak krvavé sekrece je varovný a měl by se dálo vyšetřit. Doporučuji tedy v nejbližších dnech objednat se do specializované mamologické poradny. Pokud nemáte v místě bydliště nabízím poradnu na našem pracovišti Centra pro nemoci prsu. S pozdravem H: Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Jana | 22.11.2016 | dotaz č. 112
Dobrý den, v roce 2013 mi byl diagnostikován karcinom prsu triple negativní T1N1MO. Absolvovala jsem 16 chemoterapií, záchovnou operaci prsu a odstranění všech uzlin a poté brachyoterapii a ozařování. Byl mi udělán i genetický test a nebyla nalezena žádná jednoznačně patogenní varianta v genech BRCA1 a BRCA2. V současné době v remisi, ale v poslední dva týdny mě bolí dolní končetiny a jsou méně citlivé.Obávám se ,že by to mohly být metaztáze. Jaká je u tohoto typu rakoviny pravděpodobnost návratu onemocnění. Je mi 50 let. Moc děkuji za odpověd

Dobrý den, riziko vzniku metastáz při diagnóze agresivního karcinomu prsu je nejvyšší v prvním roce po léčbě. Pravděpodobnost návratu choroby později klesá, ale trvá celoživotně. Vaše potíže nemusí být projevem metastáz, vyžadují však odborné vyšetření. Obtíže mohou být např. projevem neuropatie při degenerativních změnách páteře nebo po chemoterapii. Doporučuji obrátit se co nejdříve na neurologii . S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza
Léčba

Aja | 22.11.2016 | dotaz č. 111
Dobrý den, před 3 týdny mně byl diagnostikován z biopsie invazivní duktální karcinom v prsu, grade 2. Veškeré výsledky biopsie byly rovnou zaslány chirurgovi. Zažádala jsem o výsledky v mamocentru, kde mi byla biopsie dělána, abych je měla k dispozici, ale odmítli mě, že je již poslali ošetřujícímu lékaři-chirurgovi. Udivilo mne i to, že mamocentrum mně nedoporučilo žádného onkologa, se kterým bych mohla situaci zkonzultovat a poslalo mne rovnou za chirurgem. Jsem ze samotné diagnozy dost psychicky rozhozená a nechápu ani tento postup. Navíc již mám termín operace, avšak chirurg mě neposlal na žádné doplňkové vyšetření (CT, MRI atd...) a doporučuje ablaci prsu. Ráda bych se s někým poradila, nejlépe onkologem, u kterého bych po celou dobu byla a aby věděl vše o mé léčbě již od začátku. Jsem z takového postupu dost rozčarovaná a ráda bych věděla, zda mám právo na celkové výsledky z biopsie a u koho je mám požadovat, zda od chirurga či mamocentra a zda byste mi mohli poradit jak postupovat dále. Mockrát děkuji.

Dobrý den, pokud je diagnostikován invazivní karcinom, je nutné provést RTG plic,UZ břicha,Scintigrafie skeletu( vyšetření kostí). Tato vyšetření většinou objednává onkolog. Vámi uváděné MR vyšetření se provádí u tzv.lobulárního typu karcinomu prsu. Jednotlivé postupy se mohou lišit pracoviště od pracoviště. Záleží na zvyklosti daného pracoviště. Vy máte nárok na výsledky, na výběr pracoviště, kde se chcete léčit. Neuvádíte město,kde biopsie proběhla,ale doporučuji Vám znovu požádat o výsledky a vysvětlení postupu. Jsempřesvědčená,že se jedná o nedorozumění. S pozdravem,Tereza Kohlová

MUDr. Tereza Kohlová


Vedlejší účinky
Po léčbě

Karla | 19.11.2016 | dotaz č. 109
Dobrý den, mám téměř rok po operaci nádoru 1,5 cm, prošla jsem ozařováním, půl roku užívám Arimidex, kontrolní prohlídky jsou vpořádku. Co se však velmi zhoršuje jsou nežádoucí účinky (pravděpodobně Arimidexu). Návaly a pocení ještě zvládám, ale obrovské a stupňující se bolesti a ztuhlost všech kloubů mne velmi trápí, dále únava, slabost, syndrom karpálního tunelu, ostruha patní a v poslední době neustávající plačtivá nálada. Ano, měla bych to říci svému onkologovi a v tom je problém Nemám stálého lékaře. V nemocnici se stále střídají, odcházejí apod. V současnosti se nemám odvahu ani objednat, nevím ke komu. Prosím o radu, zda mám léčbu řešit a nebo chtít změnit přípravek. Děkuji

Dobrý den, bohužel nežádoucí účinky se u těchto léků vyskytují poměrně často. Vždy je potřeba nahlásit to ošetřujícímu onkologovi a požádat jej o změnu preparátu. Možnosti úpravy medikace jsou. I přesto se však někdy stane, že pacientka netoleruje žádný z preparátů hormonální léčby, a je nutno léčbu úplně vysadit. - ale je to velmi vzácně. Změnou medikace by se mohly Vaše obtíže alespoiň zmírnit ( nejspíše kloubní obtíže). Pokud s Vámi onkologové odmítají toto probrat, pak být Vámi , zkusím přejít do péče jiného onkologického pracoviště poblíž Vašeho bydliště. Můžete klidně i zavolat na bezplatnou Avon linku 800 180 880, kde Vám terapuetky poradí, kam se třeba je možné obrátit.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

ramada | 18.11.2016 | dotaz č. 108
Dobrý den, absolvovala jsem chemo, poté v lednu t.r. operace. Jsem v remisi a můj problém je nyní psychika. Téměř rok po léčbě a nedaří se mi se s tím srovnat. Měla jsem tripple negativní nádor, nemám již žádnou další léčbu. Vím, že mám být v klidu, ale vše mě stresuje, do toho i přechod, návaly .... Potřebovala bych se dostat do pohody, poradíte mi nějaké přípravky, které bych mohla užívat. Psychicky mě to dost válcuje, pořád to mám v hlavě. Nevím jestli antidepresiva jsou vhodná, spíš bych něco přírodního. Piju čajíky, ale moc se nedaří. Chodím již do práce, na procházky, snažím se na to nemyslet. Možná jsou to jen projevy přechodu (51let). Myslím, že nějaké těžké deprese nemám, jsem jen přehnaně nervozní a nemůžu ty zážitky dostat z hlavy.

Vím, že jste prošla náročným obdobím léčby, již uplynul rok a tak teď máte vy a vaše okolí pocit, že by měl váš život pokračovat jako před touto nemocí. Ale ne vždy tomu tak je a paradoxně až nyní se začnou projevovat různé psychické obtíže, velmi často takové, jaké popisujete. Obávám se, že to "nějaké přípravky" nespraví. Buď si o tomto stavu promluvte se svým onkologem (s našimi pacientkami vedeme opakované debaty), pokud to z různých příčin úplně nejde, je velmi vhodné obrátit se na psychologa, který zkusí v rozhovorech jako nezávislá osoba dohledat příčinu psychických obtíží (obyčejně se jedná o součet různých faktorů) a někdy si stačí jenom o tom s někým popovídat a vyjádřit nahlas svoje obavy. Pokud by ani to nepomohlo, dočasně mohou pomoci i lehká antidepresiva. Je mi líto, ale nějakou "zaručenou" medicínu vám na těchto řádkách neposkytnu, problém bývá obyčejně složitější a nevyřeší se několika řádky.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Lenka | 18.11.2016 | dotaz č. 107
Dobrý den, jsem po operaci prsu a zajímala by mě prognóza a následná léčba.Také mně znepokojuje minimální resekční okraj, neměla bych trvat na reoperaci ? Histologie: invazivní karcinom NST G1, s DCIS G1-2,VNPI: 2+1+2+1=6,minimální resekční okraj od invazivního karcinomu dorzální 0,2mm, od DCIS dorzální 4mm a ventrální 2mm. ER 90%,PR 100%,HER 2 negativní 1+, AR 100%,proliferace nízká Ki67 18%. SNB levé axily negativní 0/2. KLASIFIKACE: topografie ( ICD-O-3), C509 (vlevo), morfologie (ICD-O-3),8500/31,dg: C509,pTNM(7),pT1b (6,0mm) NO (i-)(sn) ( sn uzliny poz/vyš) 0/2 (pN) L0 V0 topografie (ICD-O-3): C509 (vlevo), morfologie (ICD-O-3), 8500/22,dg: D059,pTNM (7) pTis, L0V0

Dobrý den, tento typ nádoru patří k málo agresivním typům s dobrou odpovědí na hormonální léčbu. Prognóza je při stadiu pT1bpN0M0, G1 velmi dobrá. Resekční okraj je sice těsný, ale dostatečný, reoperace není nutná. Při resekci se odstraňuje žláza v celé tloušťce v místě tumoru, na spodině (dorsálně) až k prsnímu svalu - není tedy jak reoperovat. Navíc tumor může vzniknout kdekoliv ve žláze a jestliže je v okraji žlázy, těsně pod kůží nebo u svalu, není možné dosáhnout většího okraje. Pooperační zajištění radioterapií prsu a hormonální léčbou po dobu 5 let je dostatečnou léčbou. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Jitka | 16.11.2016 | dotaz č. 104
Dobrý den, zjistili mi rakovinu prsu a jsem objednána na operaci. Při předoperačním vyšetření mi zjistili i osteoporozu. Může se jednat o metastaze v kostech? Děkuji za odpověď JV

Dobrý den, osteoporóza nejsou metastázy v kostech. Jedná se o úbytek kostní hmoty. Podle rozsahu se určuje léčba: dietní režim, vitamín D, kalcium , případně další preparáty. Jistě Vám vše vysvětlí Váš onkolog. Tereza Kohlová

MUDr. Tereza Kohlová


Diagnóza
Léčba

Lenka | 16.11.2016 | dotaz č. 103
dobrý den, byl mi sdělen následující výsledek biopsie léze v HZK levého prsu: invazivní karcinom NST G3, ER neg., PR 1%, Ki-67 40%, HER 2/neu 2+, FISH negativní. Bylo mi sděleno, že budu muset podstoupit chemoterapii. Můžete mi, prosím, sdělit , jak vážná je diagnóza ? Děkuji Lenka

Je mi líto, ale pouze z biopsie se absolutně nedá říci, jak vážná je diagnosa. Sice se jedná o rychle rostoucí nádor, který nereaguje na hormonální či biologickou léčbu Herceptinem, ale naopak vůči chemoterapii bývá velmi citlivý s dobrou odpovědí. Navíc dalšími rozhodujícími faktory k vyjádření se ohledně závažnosti diagnosy je velikost vlastního nádoru, stav uzlin, nález na ostatních orgánech (jako jsou plíce, játra, kosti). Takže toto musíte zkonzultovat se svým ošetřujícím onkologem.

MUDr. Petra Hrabětová