Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Katerina | 28.04.2017 | dotaz č. 446
Prosim chci se zeptat mam obcas pichani v prsu je to velmi neprijemne. Mam se bat? Mam tam i hmatne boule nevim zda jde jen o zlazy ale jsem uz objednana na sono. Ale chtela bych jen znat vas nazor na foto dekuji moc ale nevim jak poslat foto?

DObrý den, bolestivost je poměrně častým jevem u mladých žen jako jste Vy. Souvisí to s hormonálním změnami , někdy i v závislosti na užívání antikoncepce. Většina mladých žen má prs bohatý na mléčnou žlázu, což se projevuje zhrubělým pohmatem ,jak líčíte "boule". Většinou se tento obraz mění právě v závislosti na mestruačním cyklu. Není to nijak nebezpečné. Nicméně pokud si nejste jistá samovyšetřením, je dobré navštívit odbornoumamologickou poradnu,kde Vás odborník vyšetří a doporučí další opatření. / může doporučit např. ultrazvukové vyšetření. Zkuste vyzkoušet lék MASTODYNON kapky. Přeposlané foto z UZ vyšetření bohužel nemá žádnou velkou diagnostickou výtěžnost. Lékařka ,která Vám vyšetření provede určitě vše vysvětlí. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

dagmar | 27.04.2017 | dotaz č. 443
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na lázně po operaci prsu s diagnózou sin T2N1MO HV - nízce dif. duktalní karcinom, G3. Od srpna jsem měla chemoterapii 5x, v prosinci operaci a leden únor ozařování. Pokud bych nárok měla, kdy můžu o ně požádat. Děkuju.

Přeji krásný den. Na lázně samozřejmě nárok máte, v prvním roce po terapii se jedná o komplexní (tzv. křížkové) lázně. Ty musí být vybrány do 1 roku od ukončení (intenzivní) léčby, u vás to je ode dne ukončení ozařování, jinak nárok propadá a potom byste mohla zažádat o příspěvkové. Takže záleží jenom na vás, můžete žádat již nyní. Zprávu k lázním Vám vypíše ošetřující onkolog, vy tuto zprávu předáte praktickému lékaři a on vyplní určité formuláře a potom už jde požadavek na pojišťovny.

MUDr. Petra Hrabětová


Prevence

Lucie | 25.04.2017 | dotaz č. 442
Dobrý den. Za jakou dobu může nádor prsu metastázovat např. do kostí? Pokud chodím na pravidelné prohlídky, může se rakovina takto rozvinout za dobu mezi dvěma vyšetřeními? Myslím tím dvouleté období. Děkuji.

Dobrý den, nevím, zda otázka je míněna ve smyslu sledování po již diagnostikovaném a zaléčném nádoru prsu nebo myslíte , zda je možné,aby mezi dvěma preventivními vyšetřeními se nádor rozšířil do kostí. V podstatě je velmi nepravděpodobné, aby se nádor rozšířil do těla, aniž by žena nevěděla, že má bulku v prsu. Tudíž v případě prevence jedenkrát za dva roky je velmi nepradvěpodobné , aby se nádor diagnostikoval ve stadiu již s metastazami do vzdálených orgánů . Vesměs se jedná o nálezy menší, tedy s velmi malou pravděpodobníst metastaz v této fázi. PRoto se doporučuje pravidelná preventivní mamografie, která je schopná odhalit nádory do jednoho centrimetru , tudíž ve stadiu, kdy ještě nebývají metastazy. Nicméně v medicině neexistuje 100% jistota, takže zcela vyloučit zo nelze. S pozdravem H.Bitmanová Halka

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence

Mery | 25.04.2017 | dotaz č. 441
Dobrý den, jsem přesně 6 měsíců po mamografu s negativním výsledkem, je mi 51 let. Týden mám bolesti v pravém prsu zevně, žádný útvar nehmatám. Problém se objevil současně se špiněním mimo cyklus, které ale po 2 dnech ustalo, nicméně bolest prsu zůstává, i když se zmírňuje. Mám nehormonální tělísko, hormony jsem nikdy nebrala, menstruace je vcelku pravidelná. Žádné změny na prsu nepozoruji. Mám to nějak řešit?

Dobrý den! Občasná bolestivost prsu, a ve vašem případě v případě hormonální nerovnováhy ( Vámi uváděné špinění pro to svědčí) bez pohmatového nálezu v prsu není závažný stav. Bolestivost po určité době ustane. Bolestivost je podmíněná hormonálními změnami, které ovlivňují mléčnou žlázu. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

bozena zilkova | 25.04.2017 | dotaz č. 440
Dobrý den,můj dotaz se týká prognozy mého onemocnění.V roce 2012 jsem byla operována pro Tu levého prsu v rozhraní ZKK postmenop. s nálezem C504 dg 1/2012 ST.p.parc.ME a disekci axily -hist.invaz.dukt ca G III,poz kran okraj,doresekát neg.kaud res.okraj 0,5mm,ER100%,pGR 10%,KI67-13%,HER 2 Z META neg.axil uzlina 5/4+,největší meta 19mm,bez invaze kapsulou,M 8500/33 pT2 /34mm pN2a 5/4+/,LO,VO MO st.poadjuv CHT4x AC a 12 taxol wekly do 29,9.2012 st.po adjuv.RT na oblast levého prsu,uzlin axil a nadklíčku do 5.12.2012.Docházím na pravidelné kontroly /mamograf,UZ,scinigrafii,zatím vše bez známek relapsu/jen mám po CHT neuropatii nohou,bolí mě klouby a na krev.obrazu stále zvýšené leukocyty,dle mojí onkoložky leukocytóza nejasné etilogie.beru již 5 let Arimidex a při poslední kontrole mám ve zprávě napsáno,že zvažuje prodl.adjuvanci TX po IA vzhledem k původní N2.Prosím Vás o vysvětlení co to pro mě bude znemenat v další době,nebo jestli mám mít obavy že se mě může zase Tu objevit.DĚKUJI Vám za sebe i za všechny odpovědi,které nám nemocným posíláte.

Dobrý den, prodloužená adjuvance znaméná, že byste měla hormonální léčbu užívat 10 let celkově. Je to úplně standardní doporučený postup. Týká se to všech pacientek se středním a vyšším rizikem návratu choroby. U Vás se jednalo o nádor rizikovější - vzhledem k šíření do lymfatických uzlin (5/4+). Proto Váš onkolog doporučuje tento postup. Bohužel u žádné pacientky s nádorovým onemocněním prsu nemůžeme vyloučit návrat nemoci, a proto je důležité dodržet doporučenou léčbu ,docházet na pravidelné kontroly a též dodržovat rozumnou životosprávu. S přáním zdraví! MUDr.Hovorková

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Vedlejší účinky

Uhorka | 25.04.2017 | dotaz č. 439
Dobrý den,mám dotaz zda jde něcim např.stravou ovlivnit výsledky krve mezi chemoterapii.Moje sestra 52let je po operaci zhoubného nádoru prsu,prs jí byl odstraněn,má za sebou 4 velké dávky chemoterapie,které snášela dobře,ale nyní po první dávce menší chemoterapie (musí absolvovat 4mensi dávky a potom ještě ozarovani z důvodu slabého srdíčka)se cítí slabá,bolí ji i kosti v těle,hlava,nemůže spát a dnes ji potvrdili,že krev je špatná.Dekuji za odpověď.

Dobrý den, chemoterapie běžně snižuje počty krvinek v těle. Je vhodné doplňovat vitamín B v potravinách , případně tabletách ( např. B-komplex Forte 1 tbl. denně). Kdyby byl pokles krvinek příliš velký, onkolog sestře předepíše speciální léky. Pokud má sestra větší celkové potíže, je také potřebné kontaktovat ošetřujícího onkologa - zná všechny nálezy, typ chemoterapie i aktuální výsledky a podle toho může upravit celkový postup. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Prevence
Diagnóza

Monika | 24.04.2017 | dotaz č. 438
Dobry den, Bola som na preventivnom mamografickom vysetreni a tam mi zistili leziu vo velkosti 6x5 mm. Odporucili mi biopsiu, ktoru mi vykonali 12.4.2017 a pri tom mi do prsnika dali klip. Dnes som volala za vysledky z histologie a boli negativne. Napriek tomu mi chcu robit operaciu. Je to nutne? A vobec preco mi tam dali ten klip, ked sa este nevedelo, ci je to pozitivne? Prosim poradte mi , ci mam ist na tu operaciu, alebo je lepsie nechat si ten klip v tele. Dakujem za odpoved. S pozdravom a uctou Monika

Dobrý večer, bohužel znalosti celého výsledku biopsie Vám nemohu říci, proč Vám na pracovišti doporučili operační výkon. Pokud tedy máte možnost pošlete naskenovaný výsledek histologického vyšetření. Trochu mně připadá zvláštní, že Vám toto vše nevysvětlili nebot na screeningových centrech je to běžná věc. Klip se do prsu zavádí právě z důvodu následného chirurgického výkonu, aby operatér vůbec v prsu drobnou lézi našel. Ke klipu se před výkonem ještě zavádí vodič, podlé kterého se pak chirurg řídí. Klip není nijak nebezpečný, v prsu nevadí. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Nikola K. | 21.04.2017 | dotaz č. 437
Dobrý den, maminka prodělala rakovinu prsu léčenou operací a následným ozařováním. Nyní jednáme o lázních. Máte prosím doporučení, které lázně jsou ideální volbou? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tento dotaz Vám mohu odpovědět jako terapeutka v Mamma HELPu. Po onkolog. léčbě CA prsu jsou nejvhodnější Františkovy nebo Mariánské lázně, kam jezdí ženy s touto diagnózou. Záleží na mamince, co preferuje, zda klidnější prostředí s krásným parkem (Frant. L.) nebo též krásné lázně, ale více městského ruchu (Mar. L.). Něko byl i v Luhačovicích, ale zaléží na pojišťovně, zda má tady smlouvu. Ve všech těchto lázních je zajištěna komplexní péče po onkolog. léčbě. S pozdravem

Ing. Iva Uhrová, administrace


Léčba

S.MAT | 21.04.2017 | dotaz č. 436
Dobrý den, mám dotaz ohledně mojí maminky, v listopadu jí bude 75 let, byla dosud zdravá, velmi vitální a aktivní dáma. Letos, na konci ledna byl mamince diagnostikován nádor v prsu, který si našla sama i když chodí na pravidelné prohlídky na mamologii. Následovala první operace 10.2.2017 kdy byl vyoperován nádor a 3 spádové uzliny. V jedné SU zjištěny metastáze, proto 27.2.2017 druhá operace zbylých uzlin na pravé ruce. Pooperační léčba probíhala v pohodě, žádné obtíže nebyly. V půlce března na onkologii v Pardubicích stanovila MUDr. Kolářová mamince léčbu, 4-6 chemoterapií a pak bude následovat ozařování a hormonální léčba. 31.3.2017 maminka podstoupila první dávku chemo, snášela ji dobře, nebylo na ni vidět téměř nic, kromě padání vlásků, které přišlo po 14-16 dnech. Včera, tj.20.4. měla jít na druhou dávku chemo, ale kvůli špatným krvinkám maminku nevzali a má přijít za týden, opět na krev, pokud bude v pořádku, dostane další dávku chemo. Můj dotaz se týká podpůrných prostředků, které maminka užívá na posílení imunity: jde o B17 Apricarc, dále 100% šťávu z aloe a také 100 % šťávu z červené řepy. Pro zmírnění obtíží po chemo nám bylo doporučeno hemeopatikum Nux Vomica. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda tyto prostředky nemají vliv na tvorbu krvinek a nemohou jí nějak ublížit v tomhle případě? Může je užívat i nadále, i když má špatný krevní obraz? Děkuji předem za odpověď a přeji pěkný den, Maturová Šárka, Pardubice

Přeji krásný den, tyto podpůrné prostředky může maminka určitě užívat, na tvorbu krvinek nemají vliv. Pokud je pokles v bílé krevní řadě (leukocyty), občas také doporučujeme přidat Pyridoxin 2-3 x 1 tbl. (což je vit. B6). Jinak jak jste v úvodu psala, že i přes pravidelné mammografy byl zachycen karcinom prsu, screening (prevence) v tomto případě není o tom, že nádor nebude (není to léčba), ale o tom, že se zachytí i při nehmatném nálezu včas. Pokud by maminka přišla, až by si něco vyhmatala, mohlo by se poté jednat už o mnohem pokročilejší nádor. Přeji vám i mamince hodně štěstí

MUDr. Petra Hrabětová


Prevence

JITKA | 18.04.2017 | dotaz č. 435
dobry den je mi 50.let, podstoupila jsem vymenu implantatu pred 4.lety, jelikoz po posledni mamografii mi napuchly a stvrdly prsa, chtela bych se zeptat, jestli by stacil jen ultrazvuk, pro preventivni kontrolu............

Dobrý večer, bohužel ultrazvukové vyšetření nelze považovat za prevenci a jako takové se u žen nad 40 let preventivně nedoporučuje. Současné moderní přístroje jsou velmi šetrné,mají program na snímkování prsů s implantáty, tudíž nehrozí porušení samotného implantátu. Doporučuji se tedy objednat na mamografii na skríningové pracoviště,kde jsou laborantky zkušené a vyšetření provádí šetrně. S pozdravem H Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová