Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Rekonstrukce prsu

Eva | 07.02.2017 | dotaz č. 315
Dobrý den,ráda bych se zeptala kde nejlépe mám podstoupit oboustrannou rekonstrukci prsou?Byla mi doporučena plastika v Motole,ale ta má v tuto chvíli nedostatek lékařů a tak neobjednávají........nebo se raději obrátit na soukromé kliniky,ale nevím,zda-li mají smlouvy s VZP,nějak se mi to nedaří najít.....Děkuji pokud možno za více informací.

Co se pražských pracovišť týče je možné se obrátit na: Klinika plastické chirurgie FNKV Klinika plastické chirurgie Nemocnice Na Bulovce

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Diagnóza

sedmikraska3 | 05.02.2017 | dotaz č. 312
Dobrý den, maminka byla na kont.vyšetření vzhledem k BI-RADS3 při min. vyš.Involuční typ prsů,patol. ložiskové změny neprokázány.Vpravo centrálně a v HZQ jsou lobul. MK, i vlevo centrálně až v HZQ lobul. MK ve větším počtu-při srovnání s min. vyš. obraz stac bez zřetelnější progrese.Obě axily bez patol. LU Tabár II, BI-RADS.Lékařka si vyžádala starší MMG dokumentaci, dle nálezu event. konzul. s jinou lékařkou ohledně dalšího postupu.Do 14 dnů se měla ozvat s výsledkem.Lékařka se zvala ještě ten den, že je vše v pořádku a za 2 roky, nejlépe ale za rok, se má objednat na kontrolu. Je to běžný postup? Neměla by matka navštívit ještě jiného odborníka?

Dobrý den! Já myslím, že podle toho, co píšete, byl postup lékařky správný a Vaše maminka je v pořádku. Buďte v klidu. Tabárova klasifikace II svědčí o tom, že prs je velmi dobře pro mamografické hodnocení přehledný a nic nám v tomto terénu neunikne. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Rekonstrukce prsu
Po léčbě

Hana | 04.02.2017 | dotaz č. 310
Dobrý den, již několikrát jsem se na Vás obrátila s dotazem a musím říct že jsem spokojená s touto poradnou, pročítám si i ostatní dotazy a již několikrát jsem se dozvěděla něco co mě taky zajímá. Je to velkým přínosem pro nás onkologické pacienty, děkuji. A nyní mám nový dotaz. Jsem rok po chemoterapii, operaci s odstraněním prsu a uzlin a v srpnu jsem ukončila léčbu po 25 ozařování. Takže jsem v tzv.remisi. Je proto normální, že po půlroce ještě při chůzi do schodů nebo když popoběhnu na tramvaj, že se ještě zadýchávám?Měla jsem zato, že už bych měla mít organismus v normě a srovnanou imunitu. Jak se vůbec pozná že je imunita v pořádku? Při krevních testech bylo vše v pořádku. A další dotaz prosím směřuje k rekonstrukci prsu. Byla jsem na konzultaci ohledně rekonstrukce prsu a šlo by to provést. Měla jsem naplánovanou dobu letos na podzim, jsou to dva zákroky, při jednom se vloží expandér a při druhém se pak expandér vyjme, vloží implantát a současně se upraví druhé prso. Jsem na 99procent rozhodnutá že to podstoupím, ale to 1 procento mi nedá spát, jestli to není další velká zátěž pro organismus, tělo po prodělané léčbě. Jsou to dvě operace s narkózou a v mém věku mám obavy o úbytek mozkových buněk po narkózách. Co myslíte, je to moc velký další zásah do těla a mám do toho jít kvůli mému pocitu a psychice, jelikož se neztotožňuji s epitézou. Děkuji Vám moc za Váš názor, třeba můj dotaz pomůže i jiné ženě s tímto problémem.V.H.

Dobrý den, pokud jste v remisi, Vaše imunita je jistě naprosto vpořádku. Musíte si uvědomit, že jste teprve pět měsíců po ukončení velice náročné léčby, a tělu někdy trvá třeba i rok a více, než se dostane do původní kondice. Záleží také na tom, jak jste aktivní a jakou dodržujete životosprávu. Jinak rekonstrukční výkon jistě můžete podstoupit, ale doporučuji zvážit za jak dlouho. My onkologové doporučujeme provedení rekonstrukce nejdříve za rok po ukončení terapie - pokud je pacientka v kompletní remisi! Tento výkon je pro pacientku velice zatěžující - dlouhotrvající operace - minimálně 2x, někdy i 3 zákroky - a jedná se o velkou zátěž pro imunitní systém. Tak doporučuji na ní nespěchat. A jistě se poraďte s Vaším onkologem - ten nejlépe zná Váš aktuální zdravotní stav.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Jana | 02.02.2017 | dotaz č. 309
Dobrý den, jaký je Váš názor na Power Plate? Jsem 3.rok v remisi po karcinomu prsu. Děkuji za odpověď

Dobrý den, přístroj Power Plate používá při cvičení vibrace, takže v některých případech může zhoršit nebo vyvolat lymfedém končetiny , stěny hrudní na operované straně. Pokud nejste zvyklá cvičit, je třeba jakoukoliv zátěž navyšovat postupně a pozorovat , jak končetina a operovaná oblast reaguje. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Ostatní

Lenka | 30.01.2017 | dotaz č. 304
Dobrý den. Chtěla bych Vám předem poděkovat za vaši ochotu pomáhat lidem i tímto způsobem. Je to obrovská pomoc i když se to na první pohled nemusí tak jevit. Já se Vás chci zeptat na pooperační stav odstranění rakovinového nádoru z krčních uzlin a jazyka. Můj přítel v pátek prodělal operaci a nyní je velmi smutný z toho,že necítí pravou polovinu obličeje a to od ucha k bradě. Tedy špatně mluví a ucho vnímá jako kus cizího předmětu. Lze nějakým způsobem citlivost navrátit pomocí nějakých cvičení a pod. ? Děkuji za odpověď

Dobrý den, Po každé operaci je běžným jevem porucha kožní citlivosti v postižené oblasti. Podle a rozsahu operace, následné léčby a individuální vnímavosti se situace upravuje. To už ale musíte konzultovat s ošetřujcími specialisty, Váš dotaz je mimo oblast naší poradny. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Hega | 27.01.2017 | dotaz č. 303
Dobrý den, 5/16 jsem po ablaci prsu,následovaly 4 cykly chemoterpie , poté nasazen Anaprex 1 mg .Je možné zjistit jeho účinek? Mám strach,že se dobře nevstřebává. 20 let se léčím pro autoimunitní selhání štítné žlázy a nikdy jsem neměla problémy se substituční léčbou. 1/16 kontrola na endokrinologii v pořádku,1/17 dopadla špatně.Lékařka se ptala,zda vůbec beru léky.Mám pořád menší problémy se zažíváním . Děkuji za odpověď

Dobrý den, i přes Vaše lehké zažívací obtíže se Anaprex jistě vstřebává, to nemusíte mít obavu. Vaše obtíže se štítnou žlázou jsou nejspíše dané možnou celkovou dysbalancí metabolismu následkem onkologické léčby. U většiny lidí jse zcela běžné, že endokrinolog nastavuje užívanou dávku substituce dle aktuálních nálezů - jednou dávku zvýší, jindy sníží - proto chodíte pravidelně na kontroly. V každém případě by měl vědět, že jste prodělala onkologickou léčbu pro ca prsu.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Alina | 27.01.2017 | dotaz č. 302
Dobrý den, v 11/2015 jsem byla na parciální mastektomii. Závěr: pT1c (16 mm),pNO (2SN-) MKNO - 8211/31, ER 80%, PR 95% Ki67 10% p53 10% Her 0. Mitotická aktivita nepřesahuje 7 mitóz na 10 zorných polí. Bez lymfangioinvaze. 12/2015 chirurgická kastrace. RT byla 32x a skončila jsem ji 03/2016. Nastoupila jsem do práce a v 06/2016 jsem byla v lázních, které mi velmi pomohly. V 08/2016 jsem byla na kontrolním mamografu - OK. Užívám Arimidex. Až na ztuhlost a mírné bolesti kloubů + občasné návaly je mi dobře. Onkolog mi řekl, že nádor byl příznivý, něco jsem si o něm přečetla. Máte prosím zkušenosti s tímto typem nádoru? Je u něj opravdu nízká recidiva a jak je to s metastázemi? Před týdnem jsem byla u praktické lékařky a mám hraniční cholesterol a zvýšenou hladinu kyseliny močové (350). Můžu to mít po Arimidexu? Děkuji

Přeji krásný den, váš onkolog má pravdu, jednalo se o stadium I.A s čistými uzlinami a nízkou mitotickou aktivitou, takže vyléčení je pravděpodobné. Jinak po Arimidexu opravdu může být vyšší hladina cholesterolu, u kyseliny močové je pravděpodobnost menší.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Janule | 27.01.2017 | dotaz č. 301
Mám 7 měsíců po operaci prsu...odoperovali mi nádor...vzali 2 uzliny...jedna z nich zmetastazovana...srpen a září jsem jezdila na ozařování. Jinak mám hormonální léčbu...1x měsíčně Zoladex...tamoxifen a jednou za půl roku Zometu (na kosti). Že mě sem tam bolí prso...sem tam mě tam pichne nebo rypne. Teď už poslední 3 dny mě to prso velmi bolí...u jizvy jsem si nahmatala shluk čehosi... Podotýkám že už mě nic nebolelo... Ultrazvuk a mamograf mám naplánovaný na březen. A taky mě hodně bolí rameno a podpaží....na operovane straně. Co s tím?

Dobrý den, bolesti prsu po operaci a ozařování jsou běžné. Nález na prsu pohmatově i pocitově se v průběhu času mění . Pozdní změny po opařování se začnou projevovat 3-6 měsíců po ukončení radioterapie - prs může tuhnout, více bolet, může se zvýraznit zatuhnutí kolem jizvy, může bolet i podpažní oblast, zhoršit se hybnost končetiny. Pokud je pohmatová změna výraznější, je dobré udělat sonografickou kontrolu dříve, aby bylo jasné, že se jedná pouze o poléčebné změny a pak je možné zahájit fyzioterapii (cvičení, masáže jizev, lymofdrenáže apod.) S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Monika | 27.01.2017 | dotaz č. 300
Dobrý den,závěr mé zprávy potřebuji prosím dovysvětlit,co znamenají ta čísla popř.extrakapsulární šíření v uzlině? Prognoza vzhlede k zasažení uzlin?Věk 41,25.10.2016 provedena parciální mastektomie +sentinel.uz a 14.11.2016 disekce axily. Rtg plic ,UZ břicha a scintigrafie kostí normální nález. Tímto dnem4 chemo. za sebou. histologie:B-7648 invazivní duktální karcinom grade I-II.8500/3,8500/2,ER 70%,PR 60%,KI 67 15%,stř.mitotická aktivita,p53 60%,HER 2/neu FNHK2+,ISH Nádor splnuje současně platná kriteria HER2-POZITIVITY Ložisko 21 mm,resekční okraje10mm,G2invaz.dukt.ca s in situkomponentou,ER 60-70%,PR 80%,KI67 20%,p 53 70%,odebrány 4 sent.uz. z toho ve 3 pozit.nález a v jedné i extrakapsulární šíření, v disekci axily 3/LU/1+ Indikace adjuv.chemo AC/T,BT Herceptin po dobu 1 roku,adjuv.RT aHT Moc děkuji Monika

Dobrý den, pokud nebyly zjištěny vzdálené metastázy, tak máte stále šanci na plné vyléčení, pokud absolvujete tuto plánovanou léčbu. Samozřejmě prognosa je vždy o něco horší, když jsou zasažené lymfatické uzliny v podpaží - je to známka toho, že nádor má tendenci se někam dál z prsu šířit. Proto budete mít systémovou chemoterapii a biologickou léčbu , a následně i hormonální léčbu. Všechny tyto modality slouží k takovému "dočištění" celého těla od případných nádorových buněk, které se již někam dále mohly dostat do těla. Termín "šíření přes pouzdro" znamená, že nádor prorůstá stěnou uzliny ven do okolí. V tuto chvíli to pro Vás neznamená nic nového či horšího.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Ostatní

JP | 25.01.2017 | dotaz č. 299
Dobrý den, minulý týden jsem na základě výsledků biopsie podstoupila exstirpaci benigní léze levého prsu, dle UZ největší rozměr 18mm. Závěr z biopsie: Fibroepitelový tumor mammy, který v tomto odběru splňuje krteria pro diagnozu benigního phyllodes tumoru. vzhledem k ložiskově zastižené vyšší proliferační aktivitě ve stromatu doporučujeme klinicky zvážit kompletní exstirpaci léze aby mohl být proveden její extenzivnější sampling. (Imuohistochemicky: i67 nerovnoměrně vyjádřená proliferační aktivita místy až 10%. CK5 v proliferující výstelce pozitivní, ER s mozaikovitou pozitivitou. DOTAZ: všude čtu že ben. phyllodes tumor se odebírá s 1cm okrajem zdravé tkáně, kvůli riziku rekurence. Pan doktor mi dnes na kontrole řekl, že žádný okraj nebral, jde prý o benigní lézi, byla dobře opouzdřená. To přece ale nevylučuje phyllodes tumor. Je takový postup v pořádku? Výsledky extenzivnějšího samplingu ještě nemám. děkuji JP

Dobrý den, benigní phyllodes tumor je nezhoubný nádor, který nemá tendence rozšiřovat se do organismu, ale může se znovu objevovat v prsu. Dostatečným řešením je chirurgické odstranění do zdravé tkáně, tj. většinou stačí vyjmutí ložiska s viditelným "pouzdrem". Mikroskopický okraj 1 cm je teoretický požadavek, chirurg nevidí očima to, co mikroskop. Je ale potřebné, aby i patolog jednoznačně popsal negativní okraj. V zaslaném popisu tento údaj chybí, proto nerozumím požadavku odstranění celého útvaru. V případě, že patolog popisuje struktury phyllodes tumoru v chirurgickém okraji, je rozšíření resekce vhodné - jako prevence recidivy tumoru na stejném místě i k upřesnění chování tumoru. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová