Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Amálie | 19.03.2020 | dotaz č. 1904
Dobrý den kojim již dva roky, z levého prsa nekojim jen s pravého , s toho levého nekojiciho prsa jsem začla odstrikavat a šlo mi s toho mléko a z jedné dírky jakoby krev ale růžová i na hnedla , na sonu jsem byla v prosinci vše v pořádku prosím co byto mohlo být? Už to mám 4 den ale teče to jen kdys odstrikavam prosím o vaší odpověď děkuji

Dobrý den, neuvádíte zda teče samovolně, aniž byste si prs mačkala. Pokud ano doporučuji znova kontaktovat pracoviště, na kterém jste byla vyšetřená a zopakovat ultrazvukové vyšetření

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Surikata | 18.03.2020 | dotaz č. 1903
Dobry den, jsem 6.rok po operaci prsu, uzlina byla negativni,takze nasledovalo jen ozarovani. V soucasne době mam pouze hormonalni léčba Tamoxifen. Trpivam na zaněty nosohltanu, loni 2×,ATB zabrali az 3. Jak moc se mam bát nákazy koronaviru, vím, že o něm není moc informaci,ale nakolik je organismus oslabeny prodelanou nemoci? Na jiné nemoci se neléčím. Mám přemýšlet o nějaké karanteně, třeba neschopence?

Dobrý den, pokud jste již 6 let po léčbě, pak je pro vás riziko komplikací při nákaze stejné, jako pro zdravé lidi ve vaší věkové skupině. Jistě vám doporučuji dodržovat všechna opatření - časté mytí rukou, nošení roušky a co nejméně se stýkat s dalšími lidmi.

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

Ešubil | 11.03.2020 | dotaz č. 1895
K dotazu 1893: Paní doktorko, děkuji za velmi rychlou odpověď a chci Vám i Vašim kolegům poděkovat za to, že se nám, ženám, tak trpělivě věnujete. Rakovina prsu je pro každou ženu obrovský šok a nejhorším na tom jsou strach a obavy z neznámého. Proto je pro nás velmi důležité, že se můžeme zeptat na to, co nás trápí, co jsme se třeba zapomněly nebo obávaly zeptat svého lékaře, že můžeme požádat o další názor na problém. Vám všem velký dík.

Děkuji za všechny lékaře i nelékaře v Mamma Helpu za Vaši příznivou reakci, i pro nás je zpětná vazba velmi důležitá. Držím moc palce do další terapie a hezký (i když trošku koronarový) víkend :-)

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu
Po léčbě

eM. | 10.03.2020 | dotaz č. 1894
Dobry den, v 2/2019 mi byla diagnostikovana rakovina prsu - viceloziskovy nalez/ 3 nadory _ 2 typy (metaplasticky a nador bohaty na lipidy). Pri vsi smule a prvotnim soku mi bylo sdeleno stadium 1A. Jaka je prognóza u techto typu nadoru a v tomto stadiu? Myslim tim navrat nemoci.... a jeste dotaz k rekonstrukci prsu. Operace (ablace) prsu byla provedena v 3/19, konec lecby je naplanovan na 6/20. Citim se (a i behem lecby) dobre, odpocivam, dopravam si dostatek spanku, zlehka sportuji... A posledni dotaz - chtela bych (preventivne) odstranit i prs druhy ale moje onkolozka to nedoporucuje, naproti tomu muj prsni chirurg mel názor opacny...jsem trochu bezradna. Chci riziko navratu nemoci minimalizovat... genetika vysla v poradku. Lecba: operace/ablace prsu brezen 2019, pote 4 chemo (po 3 tydnech), 12 biologicka lecba (infuze po tydnu), 14 biologicka lecba ( injekce po 3 tydnech). Predem dekuji za zaslanou odpoved a preji krasny den :-) eM.

Dobrý den, po dokončené léčbě je v prvním stádiu onemocnění prognóza velmi dobrá, u většiny pacientek nedojde k návratu choroby. Stran rekonstrukce je určitě možné provést druhostrannou ablaci profylaktickou . Bylo by to ale spíše z psychologických důvodů, není tam ( naštěstí) důvod medicínský. Až si začnete domlouvat rekonstrukci, domluvte se s plastickým chirurgem na patřičném postupu, jak zajistit přes pojišťovnu. Postup se může na různých pracovištích mírně lišit.

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Ešubil | 10.03.2020 | dotaz č. 1893
Dobrý den, jsem po ablaci prsu v 6/2017, diagnóza: Tu mammae 1. dx. - st. p. CCB: IDC NST grade 1, sus. LVI, ER 85%, PR 80%, Her2 1+, Ki67 < 5%. st. p. mastektomii a EA, def. histologie: 2 ložiska: 12x8x8 mm a 6x5x5 mm, v okolí ložiska DCIS. TNM: cT1c (m) cN0 cM0, pT1c (m) pN0 (+0/7 LN) Mx G1 RO. Nasazen Letmylan na 5 let. Jiná léčba nebyla. V 11/2019 jsem byla na LAVH+AE bilat pro hyperplazii endometria, zde onkologicky bpn. Nyní, po téměř 3 letech užívání Letmylanu, mě začala bolet bederní páteř, výsledek denzitometrie: JnN Dexa: L kyčel -2,0 SD osteopenie, Lp -3,3 SD - osteoporosa. Onkolog navrhuje ukončit hormonální léčbu v 7/2020. Prosím o váš názor, ráda bych léčbu ukončila, ale na druhou stranu se obávám recidivy. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Vzhledem k tomu, že se jednalo o stadium I.A a jste po třech letech hormon. terapie (pokud není možné změnit léky na Tamoxifen - asi máte nebo jste měla nějaké choroby, které podání Tamoxifenu vyloučilo), nebála bych se hormon. th. letmylanem ukončit, navíc při bolestivých projevech osteoporozy v bederní oblasti. Určitě se ale objednejte do osteologické poradny, aby se začala osteoporóza adekvátně léčit.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Ludmila | 05.03.2020 | dotaz č. 1887
Dobrý den, v listopadu 2017 jsem byla na operaci levého prsu. Operace proběhla dobře. V únoru 2018 jsem měla 30 ozářek. občas mě prso dost bolelo, ale vždy to bylo jen chvilkové. Nyní mám už 3 týdny bolesti, poslední týden mě bolí už celé prso. dokonce ani léky na bolesti nezabírají. Nevím jestli mám volat lékaři a nebo jetli to patří k léčbě po ozářkách. Děkuji za odpovědˇ. S pozdravem Buldová

Dobrý den, Může se jednat jen o vystupňované pozdní změny po ozáření - např.lymfedém. Doporučuji častou návštěvu lékaře, kontrolní vyšetření a domluvu o dalším postupu. V případě poradiačních změn mohou pomoci lymfomasáže. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

R. | 03.03.2020 | dotaz č. 1885
Dobrý den, čeká mě levostranná ablace. Výsledky genetiky budu znát jen dva dny před operací. Přemýšlím tedy nad oběma možnostmi. Pokud genetika vyjde negativně, z jakých důvodů je možné provést ablaci i zdravého prsu? Existují rizika či trvalé vedlejší účinky? Z jakých důvodů se provádí pouze jednostranná ablace, pokud původní diagnóza je nehmatný nádor, kdy se po částečné operaci ukáže, že se jedná o multifokální karcinom, který má 4 ložiska, které na mamografu nebyly vidět. Odstranění zdravého prsu možná sníží můj strach z dalšího vývoje, ale není to příliš razantní zásah? Stadium: pT1c (4 ložiska 15mm+8mm+6mm +4mm) pN0(0/3sn) M0, ER70-100%, PR 60-100%, Mib1/KI 67 10- 20%, c-erbB2 1-2+, Zoladex, Tamoxifen. okraje: NST i DCIS zasahuje do ventrálního okraje. Pokud jsem vše dobře pochopila, po ablaci už nebude třeba původně navrhovaná radioterapie. Je možné, že histologie této operace ukáže opět něco nového a navrhovaná následná léčba bude obsahovat ozáření nebo chemoterapii? Je ablace levého prsu + hormonální léčba dostačující? Děkuji za Vaši odpověď.

Přeji hezký den. Odstranění druhého zdravého prsu i s negativní genetikou je možné, ale ne všechna pracoviště jsou k tomuto zákroku přístupná. Jinak pokud by se ukázalo, že po ablaci se jedná o nález dalších ložisek, ev. i větších, nebo bude opět některé dosahovat do pektorálního okraje, ev. radioterapie se nedá vyloučit. Jinak z dosavadní histologie po první operaci se jedná o st. I.A, takže hormon. terapie by mohla být dostačující.

MUDr. Petra Hrabětová


Vedlejší účinky
Po léčbě

M. | 02.03.2020 | dotaz č. 1883
Dobrý den, jsem téměř rok po léčbě karcinomu prsu ( operace, chemoterapie a ozařování). Nyní již rok beru Tamoxifen. Cítím se poměrně dobře, jen mám neustálé návaly po 1,5-2 hodinách. Přes den se tento stav dá zvládnout, ale v noci mne tyto návaly budí. Takže jsem již rok jsem nespala v kuse déle než 2 hodiny. Tím pádem jsem poměrně unavená. Vyzkoušela jsem celou řadu přírodních doplňku a čajů, ale stav je stále stejný. Můžete mi , prosím, poradit co s tím? Děkuji

Dobrý den, můžete zkusit užívat Tamoxifen 2 x 10 mg ( tj. 2 x denně 1/2 tbl.), další možností je předpis Cavintonu, který návaly příznivě ovlivňuje ( může předepsat onkolog či gynekolog). Lze vyzkoušet i malé dávky některých moderních antidepresiv, které jako vedlejší účinek snižují četnost návalů. Pokud nic nepomůže a návaly neustoupí, doporučuji konzultovat další postup s onkologem. Někdy pomůže změna preparátu, někdy je možné léčbu ukončit dříve než je plánováno. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

M. | 28.02.2020 | dotaz č. 1881
Dobrý den, právě jsem absolvovala kompletní onkolog.léčbu - neoadj.chemo, operace, radioterapie, nyní užívám Tamoxifen. Po ukončení ozařování mi byl pouze sdělen termín první kontroly na onkologii - 6 týdnů po ozařování. Je takový časový odstup obvyklý? A jakým způsobem kontroly po ukončení léčby probíhají? Bere se pouze krev na onkomarkery, dělá se ultrazvuk prsu, nebo i mamogram, rentgeny plic, břicha a podobně?Můžete mi prosím poradit, jaká je běžně praxe kontrol po ukončení léčby? Při ukončení ozař.jsem dostala pouze termín kontroly,ale žádné detailnější informace jak to bude probíhat a na co se připravit. Děkuji

Dobrý den, termín za 6 týdnů je zcela obvyklý. Je to dáno tím, že ještě 4-6 týdnů po posledním ozáření dobíhá jeho efekt. Při kontrole vám pak váš ošetřující onkolog stanoví, jaká další vyšetření jsou třeba. Je to individuální u každého pacienta. Nejspíš vám v první řadě indikuje odběr krve.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Dita Nováková | 27.02.2020 | dotaz č. 1880
Dobrý den! Doplněk k dotazu 1833---Děkuji mnohokrát paní doktorce Koževníkové za vysvětlení a uklidnění. Ještě jednou zopakuji .Carcinoma mammae 1.dx.,pT1c(m)pN0(0+1sn)M0 V 9/15ablace mamae 1.dx. Histol. v pravém prsu vícečetná ložiska ILC G2 + LCIS, v 1 ložisku tubulární karcinom G1, největší ložisko 15mm,LVI neg.,1sn negat. , ILC.ER 90%,PR 5% MIB asi 10%HER2+, FISH neg.Tubulární karcinom: ER 100%,PR30%,MIB do 5% HER neg. Tamoxifen 20mg..adjuvantně od 10/15 do 5.2.20. Změna hom.léčby na Letrozol 1-0-0. Mezitím další UZ hrudní stěny vpravo+axily -vpravo na hrudní stěně mediokraniálně v místě nového pohmatu hypoechogenní formace 17x9mm,v pravé axille nehomogenní formace charakteru nejsp.inf.uzliny.17x13mm,vlevo prs a axila bpn.Histologie: rec.stř.dif.ILC bez angiovaze.ER 95%,PR 60%KI 15-18% HER2 neu Ventana2+, FISH neg. A ještě znovu UZ V místě pohmatu vlevo mediokraniálně ložisko recidivy 16x8x17mm,prorůstá relat.hluboko do sval.vrstvy,v jizvě laterálně v podkoží další susp.ložisko 9x3mm,těsně pod kůží V bázi pravé axily nejspíš další ložisko,20 mm event.uzlina s prorůstáním přes pouzdro. Mám strach.Neboť má p.doktorka měla být dočasně nepřítomna ,poslala mne vyslechnout Seminář.A že prý mám brát prášky(TROZEL) a hlídat SONO. Jsem ráda.snad se ten nádor práškama rozpustí..? nevím. Jaké mám vyhlídky.? Jestli axily odstraňovat? toho se bojím, Děkuji za odpověď

Dobrý den, jak jsem psala posledně, u tohoto typu nádoruu má jednoznačně první místo hormonální léčba. Při prokázané první recidivě by mohla být doplněna ještě o speciální biologickou léčbu tzv. CDK 4/6 inhibitorem. Společně mívají ještě lepší efekt. Je však nutno žádat v příslušném Komplexním onkologickém centru. Nevím jestli správně rozumím pojem "vyslechnout seminář" - myslíte tím tým specialistů, kteří Vám sdělí společný závěr? Předpokládám, že takový tým by zařazení výše jmenované biologické léčby doporučil. Odstranění ložisek podle popisu není vhodné, není jisté, že by se podařilo odoperovat radikálně celé. Doporučuji tedy pokračovat v užívání Trozelu jako základní léčby a konzultovat příslušnou onkologii stran léčby CDK 4/6 inhibitorem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová