Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Blanka | 06.09.2018 | dotaz č. 1132
Dobrý den ,mám nález Materiál č.11332/18,bl I,II .Nádorové bunky invazivního komponentu jsou negativní na epresní HER2 proteinu ,případ hodnotíme jako negativnéí (0) ,dle dpororučení SČP ČLS JEP Záver-Naádorové bunky bez známek zvýšené eprese proteinu HER2(0).Vzorek nesplnuje kriteria Her2 pozitivity a pacientku nelze indikovat k lečbě Herceptinem. Je to pro pacintku lepší nebo horší zpráva .Děkuji za obpověd Stehlíková

Dobrý den, je uváděno, že pro pacietku je lepší, když nádor neexprimuje protein HER2 - což je Váš případ. Ale to samo o sobě nemusí znamenat nic. Záleží na tom, jak je nádor pokročilý a jaké další charakteristiky má. V tuto chvíli to pro vás jen znamená, že nebudete mít k další léčbě i léčbu biologickou.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Ivet | 04.09.2018 | dotaz č. 1131
Dobrý den. Byl mi diagnostikován triple negativní karcinom prsu, dle magnetické rezonance velikost 22x19x20 mm a také další navazující neložiskové sycení duktálního typu do vzdálenosti až 30 mm od nádoru. Pravděpodobný rozsah celkového postižení cca 50x30x25. Bez postižených uzlin a metastáz (vyšetření PET/CT). Jako první mě čeká chemoterapie. Ošetřující lékařka mi nastínila, že bych měla podstoupit nejprve 4 chemoterapie po dvou týdnech a poté 12 chemoterapií po týdnu. Není to velký počet? Potom mě čeká operace.

Přeji krásný den. S ohledem na velikost a typ nádoru to je všeobecně doporučené schéma dávkování předoperační cht., jenom nevím, zda jste nepřeslechla první 4 cykly po 2 týdnech, spíše se dávají po 3 týdnech (ale schémata se mohou samozřejmě pracoviště od pracoviště mírně v některých detailech lišit) a poté 12 x po týdnu.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Ivana | 04.09.2018 | dotaz č. 1128
Prosím o vysvětlení SPRÁVY-FERTILNI SMÍŠENÉ PRSNÍ ŽLÁZY S OKRSKY STROMATU A TUK. ZÁLOŽKOU BAZALNE. KŮŽE A PODKOŽÍ BPN., OBLAST DVORCU A BRADAVEK INTAKTNI

Dobrý den! Normální obraz mléčné žlázy žlázově tukové struktury, bez patologických změn. Bradavky a dvorce beze změny. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Karolina | 30.08.2018 | dotaz č. 1121
Dobry den, jsem sest mesicu po porodu. Kojeni bylo ukonceno velmi brzy. Jiz nekolik mesicu mam hnedy vytok z praveho prsu. Vcera jsem podstoupila mamograf a ultrazvuk. Dle pana doktory pravy prs obsahuje mikrokalcifikace. Ihned mi byla udelana biopsie pod ultrazvukem. Dle slov pana doktora mohu cekat pozitivni vysledek. Znamena to tedy rakovinu? Co znamenaji mikrokalcifikace? A nasledovala by klasicka onkologicka lecba? V tom soku jsem se zapomnela zeptat. Hlavne mam pul rocni miminko a toto me opravdu vydesilo. Moc dekuji

DObrý den, mikrokalcifikace jsou drtky vápníku, který se někdy ukládá v prsu. Většinou neznamenají nic závažného, nicméně asi v 10% mohou předznamenat počínající nádorové bujení. Toto Vám ale může zodpovědět opravdu jen biopsii a pokud nebudete znát výsledek Vašeho vyšeteření, nelze dělat žádné závěry. Věřím, že i u Vás se bude jednat o těch 90% nezhoubných mikrokalcifikací v prsu. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Rekonstrukce prsu

Jana | 29.08.2018 | dotaz č. 1120
Dobrý den pan docente, prosím nabízí se zcela logicky otázka, jaká úskalí má expandér. Jakožto laik, bych se chtěla dobře rozhodnout a navíc bych chtěla radu od zkušeného plastika. Mnohokrát děkuji

Rizko dislokace při a po expanzi. Riziko významné kapsulace z tlaku expandéru. Etapový postup, pokud je správně volený vůči poměrům na hrudníku přinese dostatek tkáně. Vrchol fasciokutánního laloku přeruší většinou jizvu po mastectomii.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Rekonstrukce prsu

Jana | 28.08.2018 | dotaz č. 1119
Dobrý den, jsem po mastektomii prsu 14.2.2017. Byla jsem již na konzultaci, byla mi nabídnuta možnost, implantátem, expandérem nebo vlastním tukem na nejmenovaném pracovišti. Po pročítání odpovědí, jsem dospěla k názoru, že musím zvolit pracoviště blíže ke svému bydlišti. Ještě mám nabídnutou rekonstrukci mammárním implantátem, nebot nemám dostatek tkáně na břiše. Jednalo by se o transposici fasciokutánního laloku a potom rekonstrukce silikonem. Jelikož jsem se chtěla vyhnout řezání a delší narkoze, chtěla jsem se zeptat zda ve FNKV dělají také rekonstrukci permamentním expandérem, (Vyčetla jsem, že ano). Zajímá mě co pro to mohu udělat. Děkuji. zde odkaz, z kterého jsem čerpala https://www.medimplant.cz/rekonstrukce-prsu/

Já jsem spíše zastáncem etapového postupu, který popisujete - transposice fasciokutánního laloku a potom s odstupem času implantát. Jedná se o kratší výkony. Expandér má svoje úskalí.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Diagnóza

Pavla | 28.08.2018 | dotaz č. 1118
Krasny dobry den. Nahmatala jsem si ve spodnim kvadrantuvdvorce primo pod bradavkou, protahly zdurely utvar. Muze se jednat o zdurelou mlecnou zlazu? Nerada bych plasila, jsem temer 2 roky po podstoupene augmentaci. Mam 3 deti pricemz nejmladsi jiz nekojim víc jak 2.5 roku. Predem dekuji za odpoved, krasny zbytek dne. Pavla

Dobrý den! Může to být žláza, cysta, drobné ložisko, nebo někdy je hmatný i povrch implantátu. Objednejte se na ultrazvuk, aby se zjistila příčina pohmatového nálezu. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Rekonstrukce prsu

Stáňa | 23.08.2018 | dotaz č. 1114
Dobrý den, jsem 7 let po záchovné operaci prsu ( kvadrantektomie) a rozhodla jsem se, že bych chtěla podstoupit plastickou operaci. Souhlas a doporučení ošetřující onkoložky mám, jen si prý mám vybrat několik pracovišť ke konzultaci. Mohli byste mi prosím poradit, kam se nejlépe obrátit? A je tento zákrok hrazený zdravotní pojišťovnou i v případě, že bude třeba úprava i zdravého prsu? Děkuji za odpověď

Rekonstrukční zákroky jsou hrazené ZP. Zákrok na zdravém prsu nemusí být předmětem zdravotní indikace. Volba pracoviště záleží na Vás.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Vedlejší účinky
Po léčbě

Nashi | 22.08.2018 | dotaz č. 1113
Dobrý den, po odstranění prsního nádoru jsem začala užívat lék tamoxifen 20mg. Během krátké doby mi začaly návaly, které mě probouzejí ze spaní (musím se projít a "vychladnout"). Návaly jsou již tak silné, že si musím brát do práce náhradní oblečení, během návalu mám tak silné pocení, že mé oblečení je během chvíle mokré. Neděje se to jen přes den, ale také v noci. Chtěla jsem se zeptat jestli existují jiné léky, které návaly nezpůsobují nebo jestli lze léky úplně vysadit. Slyšela jsem, že dle nejnovějších studií není nutné tamoxifen užívat . Děkuji za odpověď Nashi

Dobrý den, neexistuje žádná seriózní studie, která by tvrdila, že hormonální léčbu není nutné užívat! Potíže které vás provázejí jsou bohužel velmi časté a jsou známkou účinnosti hormonální léčby. Pokud jste již po přechodu (menopauze) a měla jste invazivní nádor, zkuste se svým onkologem probrat změnu medikace - a vyzkoušejte některý z inhibitorů aromatázy - váš onkolog vám řekne možnosti. Pokud ne, zkuste alespoň užívat tamoxifen rozděleně ve dvou dávkách - ráno a večer á 1/2 tbl. Dále je možné v lékárně zkusit koupit rostlinné přípravky pro obtíže v menopauze - májí různé a lékárník vám poradí - někdy mohou návaly zmírnit. Některým pacientkám též pomůže užívání antidepresiva venlafaxinu - poraďte se opět se svým onkologem. Úplně vysazení hormonální léčby je až krajním, a nejnevhodnějším řešením. Přeci jen hormonální terapie významně snižuje riziko recidivy onemocnění!

MUDr. Karolína Hovorková


jitka | 21.08.2018 | dotaz č. 1111
dobry den byla jsem před mesicem a 14 dni na ultrazvuku prsou vše v pořadku chci jse zeptat vice kojim s praveho prsa z leveho take ale ne tak častěji v tom pravem prsu semi dělalí takové hrudky jako proudlouhlí utvari jakoby bulky chci jse zeptata jestli toje normalni to prave prso mam i větší než to levé nevim jestli jsi stim mam zase zajit na ultrzvuk nebo toje z mleka mislíte že mi něco špatneho v prsu hrozí kdys kojim ? děkuji za váš dotaz 

Dobry den, v pruběhu kojení je velmi časté, že se v prsech udělají zatvrdliny. Jde o mléko, které se nashromáždí v mlékovodech a na pohmat to můžete cítit jako hrudku. To že je každý prs jinak velký rovněž bývá běžné. Jestliže jste byla na ultrazvukovém vyšetření před 6 týdny, nemyslím že by bylo nutné okamžitě znova choti na vyšetření. Sledujte se a pokud by se některé z těch hrudek zvětšovala na nemizela, teprve pak bych si domluvila kontrolní vyšetření. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová