Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

mima | 30.09.2019 | dotaz č. 1682
Dobrý den, v lednu 2018 jsem byla na prs šetřící operaci nádoru velikosti 3,5mm, G1, hormonálně závislým. Po operaci jsou podstoupila ozařování v protonovém centru a beru Tamoxifen. Z operační zprávy jsem se dočetla, že jeden z okrajů byl pouze 0,5mm velký. Přijde mi to hodně málo mám se bát ? Děkuji

Dobrý den, okraj 0,5 mm je hodnocen jako negativní. Je to dostatečná vzdálenost.Není tedy důvod k nadměrným obavám. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Ostatní

Monika | 29.09.2019 | dotaz č. 1681
Dobrý den, jsem dva měsíce po operaci karcinomu prsa pME a axily. Momentálně probíhá adjuvantní chemoterapie. Můj největší koníček jsou ruční práce - háčkování a pleteni, ale na onkologii jsem se zapomněla zeptat, jestli v tom není nějaký problém - zatěžování paže ....... . Obtíže žádné nemám. Děkuji vám a přeji hezký den.

Dobrý den, zrovna tyto drobné pohyby rukama - pletení, háčkování - není po operaci prsu úplně ideální - hrozí vyšší risk lymatického otoku paže. Zkoušejte činnost velmi opatřně - pokud by vás začala ruka bolet nebo otékat, je nutné tuto činnost nedělat.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

katka | 23.09.2019 | dotaz č. 1677
Dobry den,mam takovy dotaz ,jsem rok po operaci celeho prsu a mam zasebou i ozarky ,ted uz chodim jen na bezne kontroly a uzivam leky Femara a jednou za mesic chodim na injekce Zoladex at nemam mesicky, muj dotaz zni jestli muzu brat nejake tabletky na snizeni hmotnosti treba Obezin, moc nejak pribiram merim 161 cm a vazim 65 kg. puvodni vaha byla vzdy kolem 58 tak sem stoho cela nestastna a pani doktorka rika ze je to v poradku.......a druhy dotaz zni ....proc musim porad chodit na injekce at nemam mesicky kdyz uz mam vse v poradku a je to rok od lecby...sem myslela ze pak budu mit normalne spatky ten svuj cyklus ale pry uz ne,bud mam jit na odstarneni celeho spodku anebo injekce .tak to radci jendou za mesic injekce. dekuji za odpoved Ratajova

Přeji hezký den. K první otázce - tablety na snížení hmotnosti teoreticky brát můžete, ale je otazné, jestli spíše neupravit stravu a přidat pohyb., než se snažit o další chemický zásah do těla. K druhé otázce vám nejsem schopna odpovědět, protože mám málo informací. Jenom pokud berete Femaru, ta působí pouze u žen po menopauze, jinak nemá účinek (takže opravdu přechod navozený chemicky injekcemi, nebo trvale chirurgickým zákrokem). Blíž se musíte zeptat Vašeho ošetřujícího onkologa.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Tereza | 22.09.2019 | dotaz č. 1675
Dobrý den, jsem po porodu 4 roky. Z levého prsu mám při silnějším stisku vytok žlutočiré barvy, nehmatám žádnou hůlkou. Následně bylo provedeno sono, vše v pořádku. Je třeba provést další vyšetření jako je cytologie či hormonální profil? Děkuji.

Dobrý den, tak jak popisujete sekreci z prsu, jde o hormonální změny. Pokud není výtok samovolný a objeví se pouze při stisku, není potřeba další vyšetření. Navíc i sono vyšetření bylo negativní. Doporučuji samovyšetření a jen jemný pohmat, nikoli velký stisk. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Denisa | 21.09.2019 | dotaz č. 1674
Dobrý den, začátkem srpna jsem podstoupila poslední, šestou chemoterapii kvůli rakovině prsu, trápí mě každodenní stuhlost dolních končetin, bolest svalů, jako bych celou noc cvičila v posilovně, dále pak otoky kotníků až po nárt, jeden den otok zmizí a pak se zase na tři čtyři dny objeví, existuje nějaký babský recept,nebo lék, který by mi pomohl, případně kdy tyto vedlejší účinky zmizí... pohyb mám pravidelný... chůzi, piju dva litry převážně vody nebo magnézii..

Dobrý den, bohužel toto bývá častý vedlejší účinek chemo a někdy se též kombinuje s vedlejšími účinky následné hormonální léčby. Žádné "babské rady" na to nejsou, u většiny pacientů odezní tyto nepříjemnosti do 6 měsíců. Pokud jde o otoky a ztuhlost - doporučuji vám probrat možnou medikaci se svým ošetřujícím onkologem.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Jana | 19.09.2019 | dotaz č. 1672
Dobrý den, léčím se s Karc invazivní NST duktální G2 v horním vnitřním kvadrantu, ER+ PR+ ,Ki67 20%, HER2 neu negativní Ventana 0, T2 N0 M0 .Gen vyšetření na BRCA je negativní. Dosavadní kontrol vyšetření během chemo neukázaly známky rozšíření do podklíčku a axily. Na kontrol mamografu jsem během chemo zatím nebyla. V léčebném plánu je parciální resekce, ozařování a hormon.léčba .Chci se zeptat: Pokud se při hyst.rozboru po operaci přeci jen zjistí poškození uzlin a třeba závažnější rozšíření nádoru, bude asi následovat další operace , tedy odnětí celého prsu? Nebo je možné,že se k tak radikálnímu kroku rozhodne operatér již při prvotním zákroku? Sama jsem dokonce uvažovala o preventivním oboustranném odstranění prsů. Mám prsa hodně velká , nevěřím si v samovyštřování , což se mi vymstilo už u tohoto prvního nádoru.Bojím se regrese nádoru a i když si uvědomuji závažnost oboustr.ablace ,tak jsem si říkala, že to třeba za snížení rizika rozšíření nemoci stojí.Ale oboustranná ablace se asi běžně nedělá,pokud není BRCA positivní a nehradí to asi pojištovna, takže by to bylo finančně hodně náročné,že? Nechci znít jako hysterka,která chce radikálnější než je nutné , ale mám strach a dopředu zvažuji všechny alternativy a chtěla bych poprosit o Váš odborný názor.Děkuji

Přeji hezký den. Pokud Vám opravdu vyšla genetika negativní a máte velká prsa, rozhodně bych se v první fázi přimlouvala za prs záchovný výkon a ne bilat. ablaci. Chirurg při operaci odstraní pouze předem označený nádor a není schopen jednoznačně odlišit ev. drobné šíření do okraje, to až opravdu patolog po speciálním barvení. Takže jestli jste domluveni na prs záchovném výkonu, nepůjdete ze sálu bez prsa. Pokud by následně nastala situace, že nejsou dostatečné okraje, zase záleží na tom, v jakém rozsahu. Někdy stačí u velkých prsů pouze přířez, někdy se opravdu doporučuje ablace. Ale to bych zatím neřešila, až nastane daná situace, ať se zbytečně nenervujete. Držím palce

MUDr. Petra Hrabětová


Ostatní

Lenka | 18.09.2019 | dotaz č. 1671
Dobry den, Jsem po odstraneni nadoru z prsu a take vsech lymfatickych uzlin v prave ruce (6/8)Rez v podpazi se velice dlouho hojil,jeste mesic po operaci vytekala tekutina. Po zaceleni se vytvoril maly vacek nad jizvou a zanet,ktery se vyresil antibiotiky. Po odezneni zanetu se mi vsak ted jizva jakoby propada dovnitr a nad ni je porad jakoby boulicka. Je to pomerne osklive a viditelne. Poradite mi,jak na to? Nejaka cviceni? Nerada bych,aby mi to zustalo....chirurg mi rekl jen “bud se to vstreba nebo se udela maly zakrok”....v pondeli zacinam radio,tak nevim,co ted s tou propadlou jizvou a jestli vubec mohu neco delat. Moc Vam dekuji!!! Lenka

Vzhledem k tomu , že byl z podpaží odebraná tkáň, která tam tedy chybí, je možné že je to vidět přes kůži. To by pak zůstalo. Musel bych to ale vidět. pecha

MUDr. Václav Pecha


Léčba

marcela | 12.09.2019 | dotaz č. 1666
Je mi 68 let,při aktualním screeningu v srpnu nalezena bulka,prosím o vysvětlen a trochu do laické řeči převedení mé dg C 504.. invazivní lobulární karcinom mammy G2 ER 100%.PR 100% MiB1/Ki 67 15%, c-erb B2 1+,angioinvaze D 2-40 neg c.T2 28+10mm N1,B4c navržená terapie,neadjuvantní HT-etruzil,za měsíc nebo dva ablace. exenterace HZK I.sin.označení uhlíkem v případě odmítnutí ablace ev při výrazné regresi při NHT.Proběhla všechna doplnující vyš,CT,scinti, bez nálezu metast.MR prsou 2 ložiska ,větší je u baze.rozsah změn je 55mmx24 mmx18mm,v axile 3 nápadné uzliny se širokou korovou vrstvou.Děkuji za vysvětlení a jaká je naděje?

Přeji hezký den. Abych pravdu řekla, toto není úplně vhodný dotaz na krátkou odpověď v mammol. poradně. Spíše byste si měla opět promluvit s ošetřujícím onkologem, aby Vám lépe vysvětlil všechny termíny. Zhruba se jedná o lokálně pokročilý karcinom, který jeví citlivost na protihormonální terapii, kterou vám nasadili před operací, s cílem zmenšit nádor. Vzhledem k nálezu na magnetické rezonanci bych jistě dala přednost při operaci radikálnímu výkonu v rozsahu ablace.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Kateřina | 11.09.2019 | dotaz č. 1664
Dobrý den, matce na mamografu zjistili bulku a poslali ji na biopsii. Je čeho se bát či prozatím nikoliv? Děkuji. Kh

Dobrý den! Mám příliš málo informací o povaze procesu, abych se mohla blíže vyjádřit. Výsledek biopsie určí jednoznačně, o jaký nález jde a zda je potřeba vaši matku léčit.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Po léčbě

Alča | 08.09.2019 | dotaz č. 1661
Dobrý den. Jsem rok po částečné operaci prsu. Ozařování a léčba Egistrozolem. Myslela jsem, že se léčba ustálí, ale stále jsem velmi unavená, návaly, zvýšené pocení, občas žaludeční potíže, výkyvy nálad a bolesti kloubů. Nyní jdu na kontrolu k onkologovi a nevím, zda mám požádat o jiný hormonální lék. Mám obavy, zda by nepůsobil zase jiné a také nepříjemné potíže (četla jsem, že např. Tamoxifen působí na děložní sliznici a já jsem byla již 2x na operaci kvůli krvácení). Děkuji předem za odpověď

Přeji hezký den. Co výše popisujete, se opravdu může jevit jako vedl. účinky Egistrozolu. Určitě vše řekněte ošetřujícímu onkologovi a můžete se s ním zkusit domluvit na změně terapie. Ale jak sama píšete, nelze dopředu říct, zda bude změna k lepšímu, nebo budou ev. jiné problémy, zkuste a uvidíte, určitě Vám lékař poradí.

MUDr. Petra Hrabětová