Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

lyskzu | 08.04.2019 | dotaz č. 1492
Dobrý den, v listopadu ,mi byl diagnostikován invazivní duktální karcinom (2,2 x 1,9cm). Triple negativní. Ki 67 60%, G3. V prosinci jsem podstoupila mastectomii. Zde 2 další ložiska - apokrinní metaplazie a granulom. 2 Uzliny negativní. Ovšem na scintigrafii nejasná ložiska v obličejovém skeletu. Ze závěru zprávy ze scintigrafie: "Vícečetná ložiska vysoké osteoblastické aktivity v obličejovém skeletu, kalvě, spodině lebeční a krční páteři různé etiologie (stp extrakce zubů, degenerativní změny páteře). U ložisek vlevo frontálně, v klivu, ve stěně pravé orbity a v C1 mohou být metastázemi." Nyní jsem po 4 sériích chemo doxorubicin/cyklofosfamid, a nyní zahajuji 12x weekly paklitaxel. Chci se zeptat, jak se dá poznat, zda se jedná o metastáze a pokud nejde o metastázy, jaká je šance na úplné uzdravení. Děkuji.

Dobrý den, pokud je na scinitgrafii podezření na metastázy, obvykle se ověřuje jinou metodou - např. rtg nebo CT. Zvlášť vhodné je to při postižení v oblasti páteře. Takto zůstává nález nejistý . V případě průkazu metastáz by se jednalo o chronickou chorobu, která by vyžadovala dlouhodobou , de facto trvalou léčbu. V případě, že budou metastázy vyloučeny, je šance na úplné vyléčení velká. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Libuše | 06.04.2019 | dotaz č. 1491
Dobrý večer paní doktorko. Na podzim roku 2016 mi byl zjištěn invazivní duktální karcinom prsu, Dali mi bylo mi odstraněno 21 uzlin ve třech byla zjištěna rakovina,následovalo 13 chemoterapii,33 ozařování, to skončilo v červenci 2017. Od té doby jsem brala Egistrozol, ale nedělalo mi to dobře a tak mi byl lék změněn na Arimidex. po určité době jsem si na něj zvykla, ale spravila jsem se asi o 8 kg. Bohužel mi teď začala bolet a silně páteř, nohy a chodidla. I svalovina okolo kosti. Bolí mě to tak, že nemůžu delší dobu stát ani chodit. natékají mi i nohy. Prosím, Poraďte mi jak zlepšit můj stav. Děkuji.

Dobrý den, nabírání na váze i bolesti kloubů mohou souviset s hormonální léčbou, navíc bolesti kloubů zvyšuje nadváha. Je vhodné zkusit snížit váhu, můžete brát podpůrné prostředky na klouby. Vhodné je i ortopedické , případně neurologické vyšetření. S ošetřujícím onkologem zkuste domluvit změnu hormonoterapie. Oba preparáty, které jmenujete, mají stejnou účinnou látku - í anastrozol. Při výměně za stejně účinný letrozol u části žen dojede je zmírnění vedlejších účinků, včetně kloubních. Pokud nemáte kontraindikace, může být zvažována i změna na tamoxifen. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Hana | 04.04.2019 | dotaz č. 1488
Vážená paní doktorko, Vážený pane doktore, dovolte mi se na Vás obrátit s prosbou o radu. Jedná se o zdravotní onkologický problém, se kterým se v současné chvíli léčím na Slovensku. Je mi 63 let. Zde je krátký souhrn z poslední lékařské zprávy: „Diagnóza: C50.9 Krátka epikríza: dg. ca mammae 1. sin od roku 1989, opak. recidívy, limit. výkon r. 1989, QE+EA 1.sin r.1994, CHT, Tamoxifen, EA r.2006, r.2007 RAT + Arimidex, r.2013 lumpektómia pre recidívu IDC, Anastrozol, r.2017 exstirp.mts LU infraklav.1.sin., prít IDC ER+PR negat HER negat – vyšetrenie indikované ako stagingové, PET/CT v 02/18 negat“. Naposledy jsem byla operovaná v roce 2017. Z lékařské správy: „Vykonaná exstirpácia patol. LAP v oblasti subklavie vľavo. Hist: mts Ca prsníka, triple negat.“ „Histologický nález: Recidivujúci invazívny duktálny karcinóm Steroidné receptory: ER nízka frekvencia pozitivity (takmer negatívne) PR nízka frekvencia pozitivity c-erbB2 membránová pozitivita + E-CAD silná membránová pozitivita Bc12 negatívne P53 negatívne Ki67 vysoká frekvencia pozitivity HER2-neu: 1+ (negatívny stav)“ Po výkonu operace mi byla onkologem doporučena chemoterapie, kterou jsem odmítla vzhledem k dřívější zkušenosti, psychickým a fyzickým problémům, kterými jsem si prošla. Nakonec jsme se s onkologem, i vzhledem na celkový dobrý zdravotní stav, dohodli pouze na sledování bez jakékoliv léčby a medikace. Vyšetření PET/CT 02/18 negat. Od sprná/září 2018 se začali objevovat problémy s levou rukou – funkční deficit - stupňující se ztráta citu, hybnosti, silné bolesti zejména v noci, otok. Onkologem jsem byla odeslána na MR páteře, se závěrem: „Deformačno – degeneratívne diskovertebrálne zmeny C chrbtice s maximom v rozsahu C5-C7, s blokovým postavením stavcov C5 až C7. Útlak durálneho vaku a sekundárne zúženie spinálneho kanála v segmentech C5 až C7 podmienené spondylodiskogénnymi zmenami (šírka spinálneho kanála 10 mm v sagitálnej rovine). Výrazná obojstranná foraminostenóza C5 až C7 s útlakom miechových koreňov. Cervikálne miecha bez kompresie, bez myelopatie. Mierne zúženie neuroforamenov C3-4 a C4-5 při deformačních změnách skeletu.“ Na základě výše uvedeného jsem byla odeslána na neurologii. Zde nasazená medikace – analgetika. Doporučena návštěva fyzioterapeuta – absolvovala jsem několik cvičení se zaměřením na krční páteř – ambulantní péče + cvičení doma, prav. kontroly. Vzhledem k zhoršujícímu se stavu jsem byla odeslána 02/2019 z neurologie zpět na onkologii – realizované PET/CT vyšetření 1.3.2019. „Technika: PET/CT vyšetrenie trupu 60 min. po podaní 381 MBq 18FDG, s low-dose atenuačným CT, od bázy lebky po ingviny, s i.v. KL. Popis: Hrudník: Supra a pravá infraklavikula, axily, mediastinum, pľ. hily bez patol. LAP. Pleura bez infiltrácií, bez fluidotoraxu. V pľ. parenchýme v S6 1.sin je stac. drobný nodulus do 5mm, postRAT zmeny vľavo, inak bez nových ložiskových a infiltrat. hypermatabol zmien. Viacpočetné hypermetabolické infiltráty sú infraklavikulárne vľavo v priebehu m. pectoralis major et minor, SUVmax 4,02. PostOP zmeny ľavého prsníka a axily 1.sin, bez jednoznačných hypermetabolických infiltrátov. „ Ostatní – krk, břicho, pánev, skelet – bez nálezu. Výsledky krevních testů a markerů jsou v pořádku. Onkolog mi doporučuje kombinovanou hormonální a biologickou léčbu. Bližší specifikaci neznám. Byla jsem odeslána i na chirurgii se žádostí o posouzení chirurgické intervence se závěrem: „Vzhľadom na klinický nález a nález PET CT indikovaná CHT. Chirurgický výkon po CHT vzhľadom na t,č. lok. Pokročilý TU bez možnosti kompletního odstránenia s možným zhoršením hybnosti LHK a poškodením neuro-cievneho zvazku.“ Pan doktor na chirurgii, který mě již v minulosti operoval, mi blíže popsal můj stav. Nový nález se prý nachází v oblasti, kterou mi již operoval v roce 2017. V této oblasti prý není možné odstranit všechny uzliny a vzhledem k tomu, že jsem odmítla CHT došlo k recidivě s vícečetnými infiltráty. Nový nález se nachází v blízkosti a zasahuje do neuro-cévního svazku a s největší pravděpodobností je zde vytvářen právě tlak na neuro svazek s následkem funkčního deficitu levé ruky. Doporučeno CHT vzhledem na předešlou histologii extirpovaného nálezu z této oblasti. V současné chvíli jsem opět odeslána k onkologovi kvůli rozhodnutí o následné léčbě. Zde se právě dostávám k mému dotazu. Jako laik zde vidím rozpor mezi indikací léčby chirurga a onkologa a jsem trochu nejistá. Vzhledem k histologii předchozího extirpovaného nálezu si nejsem jista, zda je biologická léčba v kombinaci s hormonální tou správnou vzhledem na HER2 negat? Existuje vůbec možnost biologické léčby karcinomu prsu u HER2 negat pacientů, případně o jakou léčbu a s jakou úspěšností se jedná? Dnes celou situaci hodnotím jinak a pravděpodobně byla chyba nepodstoupit v roce 2017 po operaci chemoterapii - dnes bych se tomu již nebránila. Je CHT v mém případě lepší volbou? Případně jakou jinou léčbu lze indikovat? Vzhledem k tomu, že jsem v minulosti podstoupila ozáření v oblasti levého prsa – podpaží a také krku a byla zde vyčerpána maximální dávka, tak si nejsem jista, zda by bylo nově infiltrovanou oblast možné ozářit, třeba za použití přístroje Cyberknife? Mnohokrát děkuji za případnou radu a pomoc. S pozdravem Hana

Dobrý den, bohužel váš velůice obsáhlý dotaz přesahuje možnosti mailové poradny. Takovouto složitou problematiku je vždy lépe konzultovat osobně s veškerými dostupnými nálezy na jiném specializovaném pracovišti. Na zhodnocení možností léčby potřebuje konzultující lékař vidět přesné výsledky a zápisy z vyšetření. Z dostupného, vámi uvedeného, vyplývá(ale právě nemusím mít k dispozici všechny informace), že nádor je hormonálně negativní - tedy není indikována hormonální léčba. V tomto případě je možná jedině chemoterapie, a nebo případně chemoterapie s biologickou léčbou. U HER2 negativních je používán bevacizumab(Avastin) v kombinaci s paklitaxelem. Pokud se týká ozíření, další již není možné pro riziko fatálního poškození re-radiované oblasti, a to ani Caberknifem. Doporučuji vám, pokud máte pochyby o vhodnosti postupu, se objednat s vešekrou dokumentací k osobní konzultaci na jiném onkologickém pracovišti.

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

DK | 03.04.2019 | dotaz č. 1487
Dobrý den, manželce (36) byl zjištěn karcinom prsu, zřejmě v II. stádiu, bez metastáz do těla. Podstupuje chemoterapii, bude následovat odoperování prsu. Mám dotaz co se týče životosprávy. Manželka docela hodně pila alkohol, já mám ale podezření, že by to mohlo stav zhoršit. Snažím se jí pití vymluvit, ale zdá se mi, že neúspěšně. Chtěl bych tedy požádat o odbornou radu: jak je to s pitím alkoholu po (resp. při právě probíhající) rakovině prsu? Možná se totiž pletu já a určité množství alkoholu není ani v tomto stavu na závadu. Předem díky za odpověd. DK

Dobrý den, během léčby karcinomu prsu není absolutní kontraindikace pití alkoholu. Ale pokud se pacienti ptají, vždy jim doporučíme pouze velmi umírněnou konzumaci. Například malé pivo s jídlem, či sklenku vína. Lze to brát spíše jen jako prostředek k povzbuzení chuti k jídlu při léčbě. Takže 1 pivo či 2-3 dcl vína - pokud na ně má pacient chuť - nejsou na zvávadu.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Ostatní

Zdenka SRPOVÁ | 03.04.2019 | dotaz č. 1486
Dobrý den,chodím na chemoterapii a jsem v PN.Vycházky mám pouze odpoledne.Může mi můj onkolog napsat vycházky neomezené.Chtěla bych třeba na celý víkend jet na chalupu,nebo se někam podívat na déle,ale takto nemám šanci.Nevím jak bude pokračovat léčba,a nebo jak dlouho tu ještě budu.Děkuji za odpovědˇ.Srpová

Dobrý den, během léčby Vám lékař může požádat o tzv. vycházky s volitelnou dobou, nicméně tyto vycházky neumožňují dlouhodobý odjezd mimo nahlášenou adresu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Olga | 28.03.2019 | dotaz č. 1481
Dobrý den, od srpna 2018 se léčím s ca prsu, invazivní duktalni, potvrzena mutace BRCA1. Nejdřív jsem měla chemo, operaci - bilat.mastektomie se založením expandérů. Teď asi 5 týdnů beru Tamoxifen (ER 50%), objevilo se svědění zevního genitálu. Jde to nějak zmírnit krémy, gely? Zkouším Clotrimazol ale zatím nic moc efekt. Po 2.operaci - výměně expandérů za implantáty mě ještě čeká ozařování. Má záření nějaký vliv na implantát? Za jak dlouho po operaci se může radioterapie začít? Bylo mi doporučeno odstranění vaječníků, je i pak nutné brát Tamoxifen? Děkuji Olga (37 let)

Přeji hezký den. Co se týká podávání Tamoxifenu, může způsobovat vag. obtíže, které popisujete, ale je vhodné zajít za gynekologem a poradit se, dříve než by se TMX vysazoval. Výměna za jiné léky se sice udělat může (tzv. inhibitory aromatas), ale to musí být dotyčná po přechodu. Takže buď se podávají současně se Zoladexem, nebo při vaší genetické predispozici je stejně nabíledni odstranění vaječníků. Jinak RT implantáty nijak neovlivní, ale za jak dlouho po operaci se může zahájit radioterapie, to je podle hojení a plastického chirurga. Jenom víceméně platí, že RT by měla být zahájená do cca 6 měsíců od první operace (tj. od odstranění nádoru), jinak poté již nemá takový efekt.

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu

Iveta | 27.03.2019 | dotaz č. 1480
Dobrý den, jsem po chemoterapii a čeká mě operace prsu - kůži šetřící mastektomie pro mikrokalcifikace. Pravděpodobně bez ozařování. Zajímalo by mě, jaké možnosti rekonstrukce a korekce obou prsů poté mám. Chtěla bych v budoucnu postižený prs vyplnit silikonovým implantátem a ze zdravého prsu odstranit prsní žlázu a také vložit implantát, aby byla zachováno symetrie. Nevím ale, zda plastický chirurg takový zákrok provádí. Je možné, že po kůži šetřící mastektomii nemusí být po delší době kůže v dobré kondici a je potřeba ji zredukovat nebo dokonce odstranit? Děkuji.

Odpovědi na Vaše otázky jsou spíše záležitostí konzultace. Alespoň to hlavní. Jaký způsob rekonstrukce prsu záleží na poměrech na hrudníku a na břiše. Co se týče preventivní operace na druhé straně - záleží na onkologovi, jestli považuje stav žlázy za natolik rizikový, aby musela být provedena preventivní mastectomie. Všechny popsané výkony jsou doménou oboru plastické a rekonstrukční chirurgie.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

Jitka | 27.03.2019 | dotaz č. 1479
Dobrý den, Po operaci prsu jsem obdržela tento závěr: V resekátu z dolního zevního kvadrantu pravého prsu zastižen dobře diferencovaný invazivní karcinom NST (synonymum invazivní duktální karcinom) velikosti 9x8x7mm a lobulární karcinom in situ, který se šíří i v epitelu duktů. Nádorová angiopatie ani perineurální šíření nebyly zastiženy. Invazivní karcinom nedosahuje k resekčním okrajům. Dodatečně resekované stěny kavity jsou kromě resekátu od čísla 12 bez nádorových struktur. V resekátu od čísla 12 jsou vícečetné úseky lobulárního karcinomu in situ, jeho minimální vzdálenost od vnějšího resekčního okraje 6mm, struktury invazivního karcinomu v přířezech nebyly zastiženy. Sentinelová LU z pravé axily bez metastázy. Prosím o objasnění mé situace, jaká bude asi léčba? Bude nutná chemoterapie?? Děkuji a zdravím, Jitka Kybalová

Dobrý den, operací byl odstraněn celý nádor , tj. invazivní i neinvazivní složka, uzlina je negativní. Chirurgicky tedy není potřeba další zákrok. Následně bude určitě indikováno ozařování prsu. Vzhledem k velikosti invazivního nádoru je pravděpodobné , že chemoterapie nebude potřebná, ale definitivně lze rozhodnout jenom se znalostí bližší typizace nádoru (ER, PR, KI67, HER2neu, grade). Stejně tak hladiny hormonálních receptorů určují , zda bude potřebná tabletová hormonální léčba. Jistě vše proberete se svým ošetřujícím onkologem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Denisa | 26.03.2019 | dotaz č. 1476
Dobrý den, onemocněla jsem rakovinou prsu,10.4. nastupuji léčbu chemoterapií, zajímá mě jestli existují bylinky na podporu krvetvorby a kostní dřeně a jestli je mohu při léčbě užívat Děkuji za odpověď

Dobrý den, všechny podpůrné léky které budete případně potřebovatvám napíše váš ošetřující onkolog. Velmi vám nedoporučuji užívat žádné bylinky či doplňky stravy - mohou negativně ovlivnit účinnost chemoterapie!!!

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Andrea | 25.03.2019 | dotaz č. 1473
Dobry den chci se zeptat, od zacatku prosince me zacalo pobolivat prave prso, resp. Kdyz se divam zhora tak pohmatem ta mlecna zlaza co vede k bradavce.Bolest byla vetsi od ovulace do zacatku menses.pak chvili ne ale byla tam.Provazelo to takove jakoby pichnuti spendlikem, reakce na kychnuti, teplo, leknuti.Zadny otok, vytok, zarudnuti ci bulka nepozorovana.Moje gynekolozka rika ze to je od krcni patere, ze s ni mam neco delat ale nikde na ultrazvuku ci mamografu jsem nebyla, ani me neposlalatak nevim co ted jestli nejak cvicit krcni pater nebo si zajit na vysetreni...jsem ze Vsetina.moc dekuji za odpoved Fialova

Dobrý den! To co popisujete je cyklická mastodynie - přeloženo do češtiny - bolestivost prsů cca 14 dnů před menstruací podmíněná hormonálními změnami v ženském těle, samo to přesně uvádíte - od ovulace po menstruaci, se zbytkovou bolestí i po menstruaci . Podíl na bolesti mohou mít i i změna krční a hrudní páteře. Nejde o nic závažného, a to ani v jednom z případů. Pokud si nic nehmatáte (bulku) , tak je to v pořádku. Na cyklické bolesti někdy napomáhají kapky Mastodynon nebo olej z pupalky dvouleté - ve formě tobolek. Obojí se dá koupit v lékárně a může to tyto nepříjemné bolesti zmírnit. A cvičení na posílení svalů zad by Vám také mohlo pomoci. Od 40 let lze absolvovat mamografii jedenkrát za 2 roky, nebo alespoň ultrazvukové vyšetření z důvodu prevence. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.