Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Mavi | 09.05.2020 | dotaz č. 1980
Dobrý den. Chtěla bych se Vás zeptat, jaká bude následná léčba dle vašeho posudku. Jsem po mastektomii 1 sin. Popř. jaká je prognóza u těchto diagnóz. Děkuji C504, DCIS G2-3 ER a PR 0 Ki 67 30% c-erb-2 0 pT1b pN0 M0 gen.ATM1, BRC, BRC2, CDH1, CHEK2, NBN, PALB2, PEN, STK 11, TP53

Přeji hezký den. Podle tohoto popisu si nejsem úplně jista. Možná zváží chemoterapii, ale jinak určitě bez radioterapie a hormon. terapie. Prognoza při takto malém nádoru bez uzlinového postižení dobrá

MUDr. Petra Hrabětová


Lymfedém
Po léčbě

Liana Jíchová | 08.05.2020 | dotaz č. 1977
Dobrý den, pane doktore, paní doktorko, dovolte mi, prosím, obrátit se na Vám s dotazem a případnou radou. Před šesti lety jsem podstoupila operaci prsu. Přišla jsem o prso a následovalo šest cyklů chemoterapie, bez ozařování. Nyní užívám hormonální léčbu . Velmi jsem zesílila, ale jsem vděčná za přežití. Mám další zdravotní potíže, lupénka, astma, hypertenzi a artritidu. Nyní se mi objevil lymfatický problém s otoky na nohách. Absolvovala jsem vyšetření a byly mi doporučené lymfodrenáže. Paní doktorka z kliniky, kde se lymfodrenáže provádějí mne seznámila s postupem, ale také s riziky lymfodrenáží vzhledem k onkologické diagnóze. Vyžaduje souhlas onkologa. Na onkologickou kontrolu jdu až za měsíc. Velmi mne zajímá Váš názor a Vaše rada. Přiznám se, že po vysvětlení rizika lymfodrenáží mám obavu. Rozproudění lymfy a možné probuzení skrytých nádorových buněk mě téměř děsí. Budu Vám vděčná za každý názor, případnou radu, zda lymfodrenáže podstoupit, či raději ne, ale v takovém případě, jaké jsou jiné možnosti léčby lymfatických otoků? Velmi Vám děkuji a srdečně Vás zdravím. Liana Jíchová.

Dobrý den, pokud je Vaše onkologická choroba v dlouhodobé remisi, nejsou lymfodrenáže problém. V případě lymfatického otoku horní končetiny se používají i u onkologických pacientek po léčbě. Nelze je provádět v případě aktivní choroby, kdy "rozhýbání" lymfatické tekutiny může vést v rychlejšímu rozsevu nemoci. Odborná lékařka jen potřebuje mít potvrzení, že jste v pořádku . Myslím, že i Váš onkolog lymfodrenáže bez problémů doporučí. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Hanule | 07.05.2020 | dotaz č. 1976
Doplnění včerejšího dotazu: Několik bouliček se mi udělalo i ve druhém prsu. Mám je dneska opravdu hodně "nalitá". Tak snad jsem se vyděsila zbytečně... Cca od doby, kdy nepoužívám klobouček, piju čaj pro podporu tvorby mléka. Příjemný den.

Zdravím, tak ať prospívá miminko, i Vy. Alena bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Hanule | 06.05.2020 | dotaz č. 1975
Vážená paní doktorko, mám tříměsíční miminko, které kojím. Je mi 35 let. Přestože určitě chceme další miminko, prozatím beru HA Azalie, kterou jsem brala cca 5 let před otěhotněním. Před pár dny jsem si v levém dvorci nahmatala malinkou bulku. Podle mě se její velikost mění v průběhu dne, nejspíš s kojením. Dnes mně v tom samém prsu jednou píchlo, hned po kojení. Poslední dobou mi i docela dost bolí během kojení na tomto prsu bradavka. Ještě před otěhotněním mi gynekoložka řekla, že mám hodně vazivová (pokud si to pamatuji dobře) prsa. Asi dva dny po porodu jsem měla prsa strašně nalitá a neskutečně bolestivá. Dokonce tak, že jsem musela spolknout Paralen (běžně léky nechci brát) a malé museli dát v porodnici jednou příkrm. Ještě jsem zapomněla zmínit, že kvůli vpáčeným bradavkám jsem kojila do minulého týdne s kloboučkem. Teď už mám bradavky "vytažené", takže klobouček nepoužívám. Myslíte, že mají moje problémy něco společného s mléčnou žlázou? Předem děkuji za odpověď a přeji krásné jaro.

Dobrý den! Já myslím, že vše souvisí s tvorbou mléka v mléčné žláze, jak ta měnlivá bulka, tak bolestivost prsů. Bradavka byla dříve chráněná pod kloboučkem, když miminko pilo, teď z ní přímo pije, takže je více namáhaná a může to bolet. Zkraťte kojení na nezbytně nutnou dobu, pokud dítě saje dost mléka, když už jen prs "žužlá", tak raději skončete, ať není bradavka zbytečně namáhaná. Bradavku si natírejte mezi jednotlivým kojením nějakou hojivou mastičkou - infadolan, panthenol...., pak před kojením zase pečlivě omyjte. Určitě buďte v klidu, je to normální průběh. s pozdravem Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Markéta | 03.05.2020 | dotaz č. 1974
Dobrý den, je mi 23, mám velká povislá prsa (jsem obézní). Od krku nahoře prs - spíše ze strany u podpaží - když po nich jezdím rukou, cítím malé, asi jako čočka, nepravidelné hrbolky. Cítím to tam i před i po periodě, v průběhu méně. Může to být vážné? Děkuji

DObrý den, nejspíše to jsou jen struktury měkkých tkání a pokud máte nějaké kilo nadváhy pak to nejspíše budou tukové bulky. Doporučuji zatím sledovat., v případě ,že by se "uzlíky" zvětšovaly navštivte svého praktického lékaře poradit se. Je možné pak doplnit ultrazvukové vyšetření této oblasti. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Kytička | 03.05.2020 | dotaz č. 1973
Dobrý den, Jsem po úplném odstraněni prsu a jedné uzliny. Diagnoza stanovena 9/17, operace1/18. Mám ukončenou léčbu 4/18 po chemo, neužívám žadné léky, následné kontroly po půl roce krev a jednou za rok ( krev, RTG plic, sono břicha, mamo) poslední 9/19. Nyní až za rok 9/20 a pouze mamo. Ve zprávě ale napsal kontrola 6/20, ale pozval mne až na 9/20. Nechápu... Na dotaz proč to tak napsal, odpověděl, že je to tak v pořádku. Je kontrola jednou za rok, ani ne po dvou letech od léčby dostačující? Určuje kontroly onkolog individuálně nebo jsou stanoveny všeobecně..a jaké Děkuji

Dobrý den, neznám přesně typ a rozsah Vašeho nádoru, takže mohu odpovědět jen velmi obecně. Kontroly jsou stanoveny na základě rozsahu choroby, rizikových faktorů a proběhlé léčby. Dle České onkologické společnost je v poléčebném sledování doporučeno vyšetření prsů mammografem (ev. dalšími metodami ) 1 x ročně v prvních 10 letech, klinické vyšetření v prvních 5 letech po 4-6 měsících, další vyšetřovací metody nejsou pravidlem. Podle těchto doporučení byste klinickou kontrolu měla mít ještě po 6 měsících. Pouze u málo rizikových nádorů v nejnižším stádiu je možné po vzájemné dohodě s ošetřujícím onkologem přejít dříve do ročního intervalu sledování. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Luna | 02.05.2020 | dotaz č. 1972
Dobrý den, na základě biopsie levého prsu s výsledkem inv. NST G3, ER 8%, PR 80%, MIB 90%, HER2 neu negat, score 0. TNM: T1c N0 Mx - navržen léčebný plán v pořadí: chemoterapie, operace, ozařování, hormonální léčba. Všude čtu, že se v léčbě začíná operací, následuje chemoterapie, potom ozařování a další léčba. Je předřazení chemoterapie standardní a výhodnější v mém případě? Ještě jsem se chtěla zeptat na prognózu onemocnění. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Ve vašem případě (s ohledem na rychlost růstu nádoru - G3 a Ki67 90%) bychom také nejdříve navrhovali předop. chemoterapii, teprve poté operaci. Navíc s ohledem na věk 45 let je ještě otázkou zvážit doplnění genetiky a podle výsledku domluvit i rozsah operace. Jinak vzhledem k tomu, že nádor není velký a vypadá to, že nejsou postižené uzliny, prognóza by měla být dobrá (samozřejmě záleží i na dalších vyšetřeních, jako jsou RTG plic, sono jater, vyšetření kostí).

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Ivka | 01.05.2020 | dotaz č. 1970
Dobry den, 1.4 2020 som bola operovana pre ca mammae. Zaver: QE(HLQ) +SNB pravej axily, histologicky: invazivny ca nespecifickeho typu G1, Ki 67 menej ako 5%, priemer do 15 mm, ER 91-100% PR 1-5%, HER2 negat. resekcne linie negat. najtesnejsia smer posterior 3 mm, bez LVI... 2 LU bez MTS. V liecbe Tamoxifen, indikovana k postop RAT. Od 21.4 cize 3 t. po operacii som zacala uzivat Tamoxifen, s ozarovanim som zacala 28.4. Je tento postup spravny? Uzivat sucasne Tamoxifen a chodit na RAT? Mam naordinovane 20x RAT 50GY a potom este boost na lôzko 3x3 Gy ... Aj davka ziarenia sa mi zda dost vysoka, vzhladom na stadium a G1. Za objasnenie vopred dakujem.

Dobrý den, Postup léčby je správný a zcela standardní. Dávka ozařování je stanovena tak, aby byl maximální efekt a je v zásadě stejná pro všechny typy karcinomu prsu. V případě agresivnějších nálezů se přidává na systémová léčbě ( např. chemoterapie). Užívání tamoxifenu společně s radioterapií je obvyklé. Některé starší práce si uvádějí snížení citlivosti na radioterapii, podle novějších výzkumů to není jednoznačné. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Andrea | 01.05.2020 | dotaz č. 1969
Dobrý den, jen bych ráda upřesnila diagnozu z předchozího dotazu. Závěr histologie po operaci je Invazivní duktální karcinom grade 2 s četnými strukturami high grade duktálního karcinomu in situ. Carcinoma mammae 1. dx pT1c plus pTis pN0 M0,G2, stadium IB KI6710%, ER70%, PR0% Her 2 neu 0-negat Chtěla bych poprosit o názor na PR 0%(který je dle onkologa nepříznivý) a dále z nálezu histologie - patrná karcinomová lymfangiopatie, co tyto jevy v nálezu znamenají pro léčbu a její úspěšnost, metastáze, recidivu atd....Děkuji mockrát předem.

Dobrý den, po přečtení doplňujícího mailu bych opravdu volila radioterapii a tamoxifen. Riziko metastazování není velké, uzliny byly čisté, nádor nemá agresivní tendenci.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Andrea | 01.05.2020 | dotaz č. 1968
Dobrý den, prosím o rady v léčbě a výsledku histologie. v březnu jsem podstoupila operaci mastectomia partialis DCIS s přechodem do inv. duktálního ca, čeká mě ozařování a začala jsem brát tamoxifen, který mi předepsal můj ambulantní onkolog. Onkoložka mammárního týmu z nemocnice ale navrhovala jinou léčbu - odstranění vaječníků a užívání jiné hormonální léčby - zřejmě Inhibitorů aromatázy. Pro doplnění -mám 2 děti, další neplánuji, stále pravidelnou menstruaci, žádné známky přechodu. Z rozdílnosti navrhované léčby jsme zmatená. Z výsledků histologie nádoru je též "patrná karcinomová lymfangiopatie" a ER 0%. pochopila jsem, že jde o nepříznivé faktory, prosím o vysvětlení, případná rizika, jelikož názory onkologů se též liší. Ještě mám dotaz, zda je v mém případě potřebná scintigrafie. Děkuji moc za odpovědi na mé dotazy.

Dobrý den, na základě informací o typu nádoru a jeho povaze bych v tuto chvíli považovala za naprosto dostačující léčbu, která vám byla zahájena. Tedy radioterapii a hormonální terapii tamoxifen na 5 let. Nemám ale info o velikosti nádoru a stavu lymfatických uzlin, které mohou rozhodnutí o léčbě též ovlivnit.

MUDr. Karolína Hovorková