Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Diagnóza

Iva | 07.01.2019 | dotaz č. 1325
Dobrý den, chtěla bych poprosit o vysvětlení výsledků biopsie.Invazivni duktální G1,Ki 10%, Estr 75%,Prog 15%,Her/2-neu 1+, v obou axilach LU fyziologickeho vzhledu. Věk 40 let. Prosím o prognózu. Ultratvuky v normě, ostatní vyšetření zatím neabsolvovany. Na páteři degenerativni změny,chodím na rehabilitaci. Děkuji.M.

Nikde nepíšete jak je nádor veliký, takže vám nemohu odpovědět jaký bude postup léčby. JInak se jedná o zhoubný nádor prsu. Je třeba doplnit vyšetření UZ a MMG a stagingová vyšetření. Na jejich základě bude mamárním týmem v místě vašeho bydliště stanoven postup léčby.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Alena | 06.01.2019 | dotaz č. 1322
Dobrý den. V říjnu minulého roku jsem podstoupila z důvodu CA levého prsu operaci . Byl odstraněn nádor a prs zachován. Nasazen egistrozol a nyní jsem dokončila 17 ozářek prsu. I po dokončení ozářek se stále cítím dost unavená. Prosím Vás o sdělení, zda je to normální a jak dlouho se podává hormonální terapie. Děkuji předem za odpověď

Přeji krásný den. Únava po tak náročné léčbě je normální, navíc jste jí absolvovala v podzimním a zimním období, kde se mnoho lidí cítí více unaveno, aniž by měli nějakou onkologickou terapii. Tento stav může trvat ještě pár týdnů. Nikam nespěchejte, dopřejte tělu čas. Jinak podávání hormonální terapie záleží na stavu uzlin při operaci. Pokud byly uzliny "čisté" (bez nálezu nádorových buněk, tak se léčba podává 5 let, pokud byly uzliny positivní, tak 10 let.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Daniela | 05.01.2019 | dotaz č. 1321
Dobrý den,mám dotaz.V únoru mi byl odoperován nádor z levého prsu a odebrána uzlina v podpaždí-výsledky uzliny naštěstí negativní.Poté následovalo 30radioterapií,injekce Zoladex a Tamoxifen.V listopadu odebrána děloha,vaječníky a vejcovody.V prosinci mě začalo hrozně svědit tělo bez vyrážky.Byla jsem u obvodního lékaře a ten mi dal injekci a léky Dithiaden a řekl že to můžu mít z vánočního stromku.Stromek už přes týden nemáme a svědění stále trvá pravidelně tak každý druhý den.Je to k zbláznění.Nic jsem nezměnila-kosmetiku,prací prášek,aviváž.Nevíte čím by to mohlo být?Nemůžou to být vedlejší účinky Tamoxifenu?Moc děkuji za odpověď Daniela

Dobrý den, tak to vám neporadím, příčinou může být opravdu cokoliv. Můžete případně vyzkoušet - vysaďte na týden tamoxifen, pokud svědění ustane, mohlo by to být lékem. V případě že svědění bude pokračovat, je třeba se poradit co dál s praktikem. Ten by vás poslal na příslušná odborná vyšetření

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Alens | 04.01.2019 | dotaz č. 1319
Dobrý den potřebuji poradit už druhý měsíc mám otok nad levém prsu a na pohmat ten otok je cítit kolikrat mám takovou bolest a tlak v tom levém prsu jako by se my nalévalo ☹☹ a kolikrát my ta bolest jde i do zad, u doktora jsem byla a stále odjíždím na kontroli do nemocnice k doktorovi ultrazvuk prsa už my dělali před vánoci a prý byl ultrazvuk v pořádku a od té doby my doktor píše samé prášky antibiotika a ted my ve středu 2.1 napsal doktor dalsi lek ňáke prasky ktery se rozpustí ve vode a musim to vypít a také my poradil mazat ten otok mastičkou ibalgin na otoky a klouby ale vubec my to nepomáhá pořád mě to bolí ☹☹ krev a další vyšetření my doktor nedělal!! Takže už fakt nevím co mám dělat a na jaké vyšetření mám právo?? Děkuji za odpověď

Dobrý den, tak jak píšete, je postup správný. Jiné vyšetření prsu než ultrazvuk u Vás nemá význam. Pokud však potíže neustupují ani po ATB léčbě, nesjpíše se nejedná o zánět. Problémy mohou též způsobeny hormonální nerovnováhou. Nezminujete se, zda jaký máte menstruační cyklus, zda užíváte antikoncepci nebo zda jste nezměnila antikoncepci. Rovněž je potřeby vyloučit těhotenství. Též část obtíží může být podmíněná problémy od zad - zablokovaná záda či žebra. Doporučuji ještě fyzioterapii. Bohužel bez znalosti dalších klinických informací Vám nemohu více říci. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Po léčbě

Nikola | 04.01.2019 | dotaz č. 1318
Dobrý večer, jsem necelý rok po léčbě TNBC, nador měl 3cm, T2N0M0, G3 Ki 75%. Měla jsem 4+12 chemo. Poté operace, odebrány dvě sentinelove uzliny, obě negativni. Prso nahrazeno vlastní tkáni. Pooperační histologie dopadla kompletní regresi. Ozařování vzhledem k výsledkům neproběhlo. Mám strach z metastazi, je pravda, ze u tohoto typu nadoru je vysoká pravděpodobnost?? Jinak genetiku jsem měla negativni. Onemocněla jsem v 36 letech. Moc dekuji za odpověď.

Dobrý den, je pravda, že TNBC patří k vysoce rizikovým nádorům- tj nádorům se zvýšenou pravděpodobností návratu choroby ( lokální recidivy či vzdálených metastáz). Z tohoto důvodu je používána agresivní léčba, která má recidivě maximálně zamezit. U řady pacientek tak nikdy , přes zmíněné vysoké riziko, nedojde k recidivě onemocnění. Dá se říct, že s každým měsícem, rokem, kdy jste v pořádku, stoupá pravděpodobnost, že k návratu choroby nedojde. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Agáta | 03.01.2019 | dotaz č. 1315
Dobrý den, nález invazivní duktalni multicentrický karcinom, mám za sebou chemoterapii,pravostrannou ablaci + odstranění uzlin v srpnu(ve 2 z 8 mikrometastaze, ER90%, PR45%) ozařování listopad. Od září dostávám injekce Zoladexu + prášky Aromasin (Exemestan). Kromě návalů, na které už jsem si zvykla, mě trápí bolest kloubů, svalů, celková rozlámanost a nadměrná únava. Podle denzitometrie mám už úbytek kostní hmoty, dostávám preventivně vápník a vigantol. Co byste mi doporučili na zmírnění příznaků? Můžou se a má smysl brát nějaké fytoestrogeny? Nějaké další typy na podporu fungování organismu? Je lepší sportovat nebo být v klidu? Například novoroční 8km výlet mě úplně odrovnal :-). A pak jeden konkrétní dotaz - můžu na běžky, zvládne to ruka s operovanými a ozařovanými uzlinami? Zatím jsem bez lymfedému a ráda bych, aby to tak zůstalo :-). Předem velmi děkuji za odpověď, a přeji úspěšný rok, jste skvělí v tom, co pro nás pacientky děláte.

Přeji krásný den. Bohužel vedlejší nežádoucí účinky po málem roční terapii (operace, cht., RT, HT) nezmizí mávnutím kouzelného proutku. Rekonvalescence u některých pacientek může trvat rok až dva. Ve vašem případě po komplexní léčbě bych doporučovala lázně, které tuto fázi umí uspíšit. Jinak samozřejmě bolesti svalů a kloubů mohou být jednak ještě jako dopad cht., ale také je může způsobovat Aromasin. V tom případě se zkuste domluvit s ošetřujícím onkologem, zda nezkusit změnu za jiný inhibitor aromatáz (anastrozol, nebo letrozol), který třeba budete lépe tolerovat. Jinak pohyb je samozřejmě výborný, ale návrat k vaším běžným aktivitám je vhodný postupně. Navíc může zlepšit i zmiňované návaly. Na ty můžete zkusit šalvěj, s fytoestrogeny bych byla opatrná. Běžky úplně nevylučujeme, navíc pohyb např. s trekovými holemi se doporučuje, jenom začněte opravdu polehounku, dejte si v klidu 2 kilometry a uvidíte, co na to do druhého dne bude říkat ruka. Pokud v pořádku, postupně si můžete km přidávat. Pokud bude pobolívat, apod., tak větší pauza. Tímto stylem se můžete postupně vracet ke všem aktivitám. Hlavně poslouchat tělo.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Pet | 02.01.2019 | dotaz č. 1311
Dobrý den, mamina (ročník 1952) prodělala cca po 7 letech ataku ca prsu. Tentokrát došlo k levostranné mastektomii a následné chemoterapii a biologické léčbě. Bohužel v průběhu biologické léčby došlo k akutního kardiálnímu selhání (obostranný fluidothorax, dušnost, atd.), proto byla tato léčba předčasně ukončena. V současné době se mamina cítí mnohem lépe a to jak po stránce fyzické, tak i psychické (konečně došlo ke zhojení rány po cca 8 měsících, která se hojila per secundam - infekce stafylokokem a má konečně vlasy ). Při poslední kontrole onkolog doporučil podstoupit lázeňskou léčbu. Ráda bych se zeptala, jak v tomto případě postupovat a jaké lázně jsou zaměřené na léčbu ca prsu. Zda má možnost volby lázní (samozřejmě, které má nasmlouvané VZP) nebo praktický lékař napíše poukaz bez možnosti volby. Mamina je pojištěnce VZP. Děkuji moc za odpověď. S pozdravem Petra K.

Lázeňská léčba mamince jistě prospěje. Pokud je mi známo, tak VZP má nasmlouvané Marianské a Františkovy lázně, Karlovy Vary, Karlovu Studánku a další. Jaké všechny můžete zjistit přímo dotazem na VZP - indikace lázeňská je v tomto případě I/1. Případně lze se domluvit s praktikem - který navrhuje 2 lázeňská zařízení přímo na návrhu k lázním.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Monaliza | 01.01.2019 | dotaz č. 1309
Dobrý den moje mamka ma 65 aje po prvnim chemo už tri tydny a boli ji bricho a hlava ikdyz si veme tabletky na nevolnost nevite coma jíst nebo co stim? Ještě dostala 4 injekce na krvinky může to být stoho?

Přeji hezký den. Tyto akutní a hlavně aktuální obtíže doprovázející současnou probíhající léčbu musíte řešit s ošetřujícím onkologem. Takže co nejdříve volat nebo si domluvit kontrolu. Ten podle typu cht., léků (které byly podávány jako prevence nevolnosti, dalších maminčiných nemocí, apod.) Vám nejlépe poradí. Bohužel toto opravdu není dotaz pro mammologickou poradnu, ale aktuální řešení s oš. onkologem.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Jarka | 31.12.2018 | dotaz č. 1307
Dobrý den, prosím o informaci - od 6/2017 užívám Etruzil a teď Trozel, 2,5 mg , 1- denně. Mezitím jsem podstoupila oboustrannou ablaci s odnětím uzlin a ozářky . Kontrola 9/18 byla v pořádku. Užívám denně Euthyrox 100, /po op. štítné žlázy 2001/, Vasocardin SR 100 ráno , citalec10, a Trozel 1xdenně.Na noc Agen 10. Prosím o informaci, zda je vhodné všechny léky užívat ráno . Jde mi o účinnost Trozelu. V letáku není tato inf.- nebo jsem ji přehlédla a paní dr. jsem se nezeptala. Děkuji za odpověď a přeji krásný rok 2019????

Dobrý den, můžete léky užívat klidně všechny ráno. Účinná látka letrozol ( obsažená v lécích Etruzil či Trozel) nemá žádné interakce s vašimi ostatními léky.

MUDr. Karolína Hovorková


Vedlejší účinky

MARTINA | 30.12.2018 | dotaz č. 1306
DOBRÝ DEN V ROCE 2015 JSEM PODSTOUPILA ONKO. OPERACI A NÁSLEDNĚ OZAŘOVÁNÍ. TENTÝŽ ROK MI ODEBRALI VEJCOVOD, VAJEČNÍKY A DĚLOHU. MEDIKACE TAMOXIFERN, PO 2 LETECH ZMĚNA LÉKU NA ALOZEX, STÁLE TY STEJNÉ POTÍŽE JAK PŘED 3 LÉTY -- POCENÍ - DEPRESE OBČASNÉ . OTÁZKA JE NUTNÉ BRÁT STÁLE HORMONY KDYŽ NEMÁM ŽÁDNÉ ZLEPŠENÍ.

Přeji krásný den. Doporučená hormon. terapie je důležitá jako prevence druhostranného postižení prsu a metastazování. Pokud máte nadále výrazné vedl. nežádoucí účinky, musíte se domluvit s ošetřujícím onkologem, který podle rizikovosti primárního nádoru může buď léky ještě vyměnit za jiné, nebo ev. po 4 letech braní (pokud by byl nádor opravdu velmi malý nerizikový, apod.) léčbu ukončit). Ale jedná se o individuální přístup.

MUDr. Petra Hrabětová