Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Po léčbě

Anna | 27.04.2018 | dotaz č. 986
Dobrý den, potřebovala bych poradit jestli mohou navštívit svá vnoučata když mají spálu, mám strach abych se nenakazila. V roce 2016 jsem byla operována (invazní karcinom NST prsu následně axily metastáza karcinomu lymfatických uzlin) dále léčba pokračovala ozařováním v roce 2017. Děkuji Vám za radu.

Přeji krásný den. S ohledem na to, že nyní nepodstupujete chemoterapii, tak klidně vnoučata navštívit můžete.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Evička | 26.04.2018 | dotaz č. 984
Dobrý den byla jsem před třemi lety na operaci fibroadem tet jsem si tam zas něco nahmatala byla jsem na sonu a do správy mi napsali : STP.extirpaci benigní léze v pravo v HZK ,jizva klidná bez ložisek v axile benigní LU avs, přídatná žláza fertilni žláza bilat .bez ložisek,akcence duktu retromammilarne.coto prosím znamená můžete mito prosím visvetlit děkuji

Dobrý den, Lékařka která Vás vyšetřovala, popsala obraz Vaší mléčné žlázy. Zmínila ,že jste po operaci pro nezhoubny nález. V podpaží mate normální zdravé lymfatické uzliny. Mlekovody jsou lehce rozšířené. To ale není nic nenormalniho. V místě ,kde jste si zřejmě hmatala nejasný okrsek, seVám vytvořil kousek mléčné žlázy. Důležité je, že z popisu plyne, že jste v pořádku. S pozdravem H. Bitmanova

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Pavla | 25.04.2018 | dotaz č. 983
Dobrý den, maminka si v 75 letech nahmatala bulku v podpaží. Z uzliny odebrán vzorek s výsledkem, že jde o metastázu, pravděpodobně adenokarcinom. Prošla si vyšetřením CT, rentgenem kostí, mamografickým vyšetřením, vše bez nálezu nádoru. Doporučeno opětovné mamografické vyšetření. Mám dotaz, zda je možné, aby byl primární nádor v prsu tak malý, že ho nenajde ani mamograf a přesto již způsobil metastázu s vysokým rizikem? Děkuji

Dobrý den! Ano, je to možné, ale on ten nádor může být i někde jinde -proto byla maminka kompletně vyšetřená. Bohužel se tyto případy vzácně stávají, když primární ložisko je tak malé, že není vidět na mamografu, nebo jinde při CT vyšetření, nebo vymizí, ale metastáza v uzlině zůstane. Tak to zvládněte, psychicky je to vždy náročné. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Anonym1 | 20.04.2018 | dotaz č. 979
Hezký den, byla jsem na sono prsou, našla jsem si malickou bulku, doktorka mě poslala domu, ze mám přijít za tři měsíce na kontrolu, do zprávy napsala ze ma benigni charakter, chci poradit, jsem nervózní .. myslíte ze mi někdo řekne na 100% co to je ? Jiný doktor? Jiné vyšetření? Doktorka mi nedokázala říct, ze prý až za 3 měsíce, já ale asi takhle nevydrzim sedět.

Dobrý večer, bohužel Vám nemohu v tomto případě jednoznačně odpovědět. Nemám zprávu od lékařky, rovněž obrázek z vyšetření by hodně napověděl. Pokud lékařka napsala, že má nález benigní charakter, tak by si měla být jistá, že nejde o nic vážnějšího. Mohu Váš nicméně uklidnit, že ve Vašem věku se nádorové onemocnění prsů objevuje raritně. Pokud byste měla pocit, že si nejste jistá výsledkem vyšetření, je možné se objednat na jiné specializované mamologické pracoviště na sono vyšetření, který si ale budete muset sama uhradit. Nabízím vyšetření v Thomayerově nemocnici, každé úterý. Stačí napsat, kdy byste dorazila. U nás stojí sonoprsů 500kč. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

ludmila | 20.04.2018 | dotaz č. 978
DOBRY DEN,JSEM 10MES.PO CHEMOTERAPII,6.MES.PO OZAROVANI,3MES.PO BIOLOGICKE LECBE RAKOVINY PRSU,NADALE UZIVAM TAMOXIFEN PO,KTEREM PRIBIRAM NA VAZE,CHCI SE ZEPTAT JESTLI MUZU UZIVAT VYROBKY NATUR HOUSE.JE MI 48LET.JSEM PO MASTEKTOMII.DEKUJI BOGNEROVA

Přeji krásný den. Vzhledem k tomu, že (alespoň jak popisují) jsou tyto přípravky výtažky z bylin, ovoce a zeleniny, neměl by být problém. Hodně štěstí

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Jana | 17.04.2018 | dotaz č. 973
Dobrý den. Dnes jsem byla na biopsii prsu. Výsledky budou za 14 dnů ale mám dotaz. Do zprávy napsali adenom. I adenom může být zhoubný? Říkali i že je ohraničený. Děkuji za odpověď.

DObrý den, adenom je nezhoubný nádor prsu. Takže pokud to takto napsali, pěvně věřím, že se to potvrdí i histologicky. Držím palce. H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Bartosz | 12.04.2018 | dotaz č. 970
Dobry den, I am looking for any information concerning breast cancer therapy with use of Ibrance (palbociclib) medication. I would like to know whether therapy with use of this medicine is partially, fully or not t all refunded from state insurance. On ministry web page I found only information about avarage prize of this drug in pharmacy shop. Hledám jakékoli informace týkající se léčby rakoviny prsu s použitím přípravku Ibrance (palbociclib). Chtěl bych vědět, zda je léčba užíváním tohoto léčivého přípravku částečně, zcela nebo zcela ne vrácena ze státního pojištění. Na ministerstvu jsem našel pouze informace o ceně této drogy v lékárnách.

Dobrý den, lék Ibrance je v CR hrazen na zvláštní žádost. Je možné použít pro pacientky s metastatickým, hormonálně pozitivním karcinomem prsu v kombinaci s lékem letrozol či faslodex. Léčba musí probíhat v Komplexním onkologickém centru. S pozdravem. The Ibrance medication is covered by insuarance company just with special application . Indicated in metastatic setting for combination with letrozol or fulvestrant (Faslodex). Treatment have to be performed in KOC ( Complex oncological centre - http://www.onconet.cz/ ). Best regards

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Dana | 09.04.2018 | dotaz č. 969
Dobrý den , Jsem po ablaci prsu pro DCIS. V imunohistochemii prokázána pozitivita estrogenových a progesteronových receptorů. Byla mi předepsána léčba Tamoxifenem, jehož popisované vedlejší účinky ve mě vyvolávají značné obavy. Sentinelové uzliny, které byly odebrány při ablaci, byly všechny negativní. Chci se zeptat, jaké další možnosti léčby se nabízejí, je-li nezbytně nutná následující léčba a o kolik se zvyšuje riziko recidivy onemocnění druhého prsu bez léčby. Zároveň mě zajímá, je-li možno předejít recidivě odstraněním prsní žlázy druhého prsu. V rodině doposud žádné onemocnění tohoto typu ani jiného nádoru nebylo. Doposud jsem byla zcela zdráva, neužívala jsem žádné léky ani jakoukoli hormonální terapii. Netrpím nadváhou (164 cm, 52 kg). A rovněž mě zajímá, existuje-li nějaká alternativní léčba. Děkuji Dana

Dobrý den. Žádná jiná léčba ve vašem případě neexistuje, a už vůbec ne alternativní. z Tamoxifenu nemějte strach, v příbalovém letáku každého léku jsou vypsané hrůzu nahánějící vedlejší účinky - výrobce se takto kryje před případnými žalobami. Bez užívání tamoxifenu je riziko návratu onemocnění vyšší až o 40% ( dle některých zdrojů.). Preventivní odtsaranění druhého prsu se v těchto případech neprování, nicméně pokud byste na něm trvala, je možné provést.

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

Jana | 07.04.2018 | dotaz č. 968
Dobrý večer. Byla jsem na ultrazvuku prsou a zistili mi v ZDK hypoechogenita 6 mm krát 7 mm. Můžete vysvětlit? Děkuji.

Dobrý den! Podle popisu se jedná o drobné ložisko v dolním zevním kvadrantu , stranu nepíšete. Pokud Vás na nic dalšího neobjednávají, tak jde asi o benigní nezhoubné ložisko. Více z Vašeho přepisu nemohu vydedukovat S pozdraevm MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Rekonstrukce prsu

Hana | 06.04.2018 | dotaz č. 967
Dobrý den, jsem po rekonstrukci prsu již dva měsíce. Mám vložený implantát jen pod kůži, protože jsem tam neměla žádný sval. Prvních šest týdnů po operaci bylo vše v pořádku, hojila jsem se dobře, ale pak mi prso zarudlo, kůže je po celém povrchu červená v celé velikosti jak je implantát. Horečku nemám, nebolí to ale už dvakrát se mi v jizvě udělala malá dírka kterou vytekla kapka žluté tekutiny, dávala jsem na to mast Betadine a za pár dní se dírka zatáhla. Teď jsou to skoro tři týdny co trvá tento stav. Byla jsem i přeléčena ATB a stav je stejný. Je možné že až po 6 týdnech po operaci se tělo brání tomuto implantátu a nepřijímá ho? Už se rozhoduji že si implantát nechám vyjmout a zůstanu zase jako dřív bez prsu. Můj plastik se s tímto ještě nesetkal, říká že zkusíme vydržet jestli se to neumoudří. Moje psychika mi říká že ho mám vyjmout a nečekat až se to zhorší víc a něco horšího se tam nepoděje. Co myslíte, poraďte jak postupovat, každá rada je pro mě dobrá.

Podle mého názoru byste se měla řídit radou a pokyny Vašeho operatéra, který zná Vaší problematiku nejlépe. Odstranit implantát lze vždy.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý