Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Po léčbě

Atsalv | 09.01.2020 | dotaz č. 1799
Dobrý den, v srpnu 2019 jsem prodělala kůži šetřící mastektomii pr.prsu. Nález: triple negativní karcinom, G3, T2N0M0, léčba: neoadjuvatní chemoterapie 4 AC, poté 6x paclitaxel weekly a poté operace. Tím byla u mě léčba ukončena. V prosinci 2019 jsem byla v lázních. Teď řeším, zda nastoupit do práce, protože mě dost bolí chodidla, pata, kotníky, achilovka a někdy i lýtka u obou nohou. A mám pocit těžkých nohou. Jsem více unavená, než před nemocí a velmi spavá. V noci spím dobře, a to i 10 hodin a i přesto přes den usínám. Nemoc jsem zvládala psychicky obstojně, ale teď častěji propukám v pláč a jsem citlivější. A dalším mým velikým problémem je paměť. Nepamatuji si, co jsem kdy řekla, co jsem dělala a často se mi stává, že nemohu najít slovo pro pojmenování něčeho a místo toho ve větě použiji slovo zcela jiné, nesouvisející s tím, o čem mluvím. Prosím o radu, jak tyto problémy řešit a jestli je dobré nastoupit do zaměstnání. Mám obavy z toho, že budu v práci unavená a že to nezvládnu. Děkuji předem za odpověď.

Přeji hezký den. Pokud máte dojem, že nezvládnete nastoupit do práce na plný úvazek, můžete zvážit několik variant. Být v pracovní neschopnosti povolený rok a potom si můžete 2 x po 3 měsících zažádat o prodloužení pracovní neschopnosti. Pokud byste ale měla dojem, že ani po dalším půl roce nejste schopna do práce nastoupit (ev. pouze na zkrácený úvazek), můžete zažádat o invalidní důchod, ale ten není automaticky nárokovatelný na tuto diagnozu a musíte podstoupit přešetření u komise a oni určí stupeň postižení a váš celkový stav. Zkuste probrat s vaším ošetřujícím onkologem, který je plně seznámen s vaší situací

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Petra | 07.01.2020 | dotaz č. 1797
Dobrý večer, v roce 2011 byla zahájena léčba rakoviny prsu , diagnóza : Ca mammae 1. sin. /3 lož/ 2x HVK + 1 lož. retromammil. klasifikace cTlc c N1/susp.LU v axile vel. 18 mm/ MO. Chemoterapie, operace, ozařování, bioléčba Herceptin, Letos bych měla ukončit léčbu Tamoxifenem, bez recidivy. Mám stále lehký otok nad levým loktem beze změn, jen zřídka např. po větší námaze cítím lehké zvětšení - pnutí. Chtěla bych se vrátit k saunování, které jsem provozovala před nemocí a chci se zeptat, zda mi klasická sauna nemůže ublížit. Děkuji za Váš názor.

Dobrý den, saunování může negativně ovlivnit otok končetiny, zvlášť pokud Vám bylo odstraněno více uzlin nebo cleý prs ( není ve Vašem dotazu uvedeno). Doporučuji vyzkoušet velmi opatrně, nejprve jen nižší teploty ( tzv. biosauna kolem 60 st. apod.) a podle reakce otoku přidávat. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Štěpánka | 07.01.2020 | dotaz č. 1796
Dobrý den, prosím o informaci, jaká je obyklá návaznost léčby. Jsem po ablaci L prsu. Měsíc po operaci jsem měla první ze 6ti chemoterapií, ta poslední byla 6. listopadu. Pak mě můj onkolog předal do péče radioterapie v okr. nemocnici s tím, že u nich budu absolvovat 25 ozařování. Nyní je již leden a pořád na mě s ozařováním nepřišla řada, prý toho mají hodně... Je mi z toho až zle. Je nebezpečí prodlení? KV kraj.

Dobrý den, dle celosvětového konsenzu by měla radioterapie začít za 3-6 měsíců nejpozději po poslední léčbě (tedy chemo). Nevím zda užíváte nyní hormonální léčbu (tabletky) . Pokud ano, tak už vůbec žádné riziko z prodlení nehrozí. Takže jste termínově naprosto v pohodě.

MUDr. Karolína Hovorková


Rekonstrukce prsu
Ostatní

Milena | 07.01.2020 | dotaz č. 1795
Dobrý den, mám za sebou preventivní oboustrannou mastektomii s okamžitou náhradou implantáty pod sval (23.9.2019) z důvodu prokázané genetické zátěže.Před operací jsem byla na vyšetření na mammologii a magnetické rezonanci(duben 2019) a teď dva měsíce po operaci znovu na magnetické rezonanci(prosinec2019). Koncem prosince jsme byla na kontrole na onkologii,kde jsem vyfasovala opět hromadu žádanek na různá každoroční vyšetření a mimo jiné zase po půl roce na mammograf +ultrazvuk.Jsem doposud zdravá,jen zatížená těmi geny.Může se po této operaci dělat mammograf? Ze zkušenosti vím, že před operací bylo toto vyšetření dost nepříjemné a nedokáži si představit jak to bude probíhat teď po operaci, když jsou na zmáčknutí prsa ještě dost citlivá. Že by praskl implantát z toho zas tak strach nemám, ale co udělá okolní tkáň kolem implantátu-nemůže dojí k jejímu odpojení, nebo přetočení implantátu?

Co se implantátu a mamografie týče, doporučuji pacientkám resp onkologovi ve zprávě, pokud možno volit sonografické vyšetření nebo MRI. Samozřejmě, pokud mammografické vyšetření indikuje onkolog a považuje toto vyšetření za důvodné není možno mu bránit.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Léčba

Ivana | 06.01.2020 | dotaz č. 1794
Dobrý den, dává se u hormonálně závislých nádorů vždy hormonální léčba? Vím, že chemoterapie není nutná u každého případu, ale jak je to s hormonální léčbou nevím. Děkuji

Pokud se jedná o hormon. dependentní nádory a není nějaká kontraindikace jejich podání jsou jako systémová terapie doporučovány vždy. Ale je to samozřejmě individuální s přihlédnutím k rizikovosti vlastního nádoru a přídatným chorobám.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Jitka | 05.01.2020 | dotaz č. 1793
Dobrý den, navazuji na svůj dotaz č.1737 ze dne 11.11.19. Na kontrole dne 12.12.19 bylo konstatováno zlepšení pneumonie. Závěr: Pneumonie vpravo, v.s. v terénu postradiačních změn - tč. výrazná regrese na skiagramu, st.p. Doxyhexal, Klacid, Ciplox. Doporučení : dále Erdomed 300mg, Broncho-vaxom 7mg, objednáno CT hrudníku na 10/03/20. Kontrola se spirometrií 13.01.20. Za týden mám jít tedy na kontrolu. Problém je, že od vánoc zase ležím, mám divné bolesti v hrudníku, anebo na hrudníku. Nevím co to je, ale spíš se zhoršují. na ozařované straně. Snažím se trochu "jógově prodýchávat", ale moc to nejde. Co by to mohlo být za bolesti? Co mě to bolí? Je to plíce, pohrudnice anebo nějaké svaly či nervy u žeber? Bolest se stěhuje zepředu dozadu. Nyní mě bolí "žebra" pod prsem i ve výši prsu od boku na záda. Na každé kontrole jsem se ptala, co to bolí, ale odpověď jsem nedostala. Co to může být? Co mám dělat? Mám strach, že nebudu moci ani pracovat, bolest mi znemožňuje i běžné činnosti. Jsem takto nemocná už tři měsíce. Už mě i znepokojuje, že mě na každé kontrole znovu "ozáří" rentgenem a bojím se tam jít, protože mi léčba moc nepomáhá. Děkuji a zdravím, Jitka

Dobrý den, pokud máte bolesti hrudníku, které navíc omezují dýchání, měla byste se urgentně domluvit s ošetřujícím pneumologem. Při zohršení potíží může udělat kontrolní rtg, dřívější CT a pod. Každopádně by Vás měl vidět, po mailu nelze odhadovat, co potíže způsobuje.. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Danica | 05.01.2020 | dotaz č. 1792
Dobrý den. Lecim se 2 měsíce s nadorem v prsu biologickou+hormonalni léčbou. Dočetla jsem se o tom, že příčinou civiliz.nemocí je mj i vysoka hladina homocysteinu v krvi. Tato se dá snížit správným dávkování vitamínů s kup. B. Věnoval se tomu MuDr.Erben. Jaký je na toto Váš názor? A je na závadu či přínos jíst vít.B při mojí léčbě? Příp.jinych vitamínů? Děkuji.

Dobrý den, to co propagoval pan Erben je naprostý nesmysl, nikdy nebylo nic takového vědecky podloženo. Ba právě naopak. Příjem vysokého množství vitamínů ze skupiny B může působit pro-růstově, tedy podporovat buněčné dělení a růst nádoru!!! To se týká především vysokých dávek vitaminu B12. Není třeba užívat jakékoliv vitaminy, pokud vám to přímo nedoporučí váš ošetřující onkolog. Doporučuji vám raději zdravou životosprávu s dostatečným příjmem vitamínů ve stravě.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Anna Spitzarová/ Aninka | 04.01.2020 | dotaz č. 1791
Vážení, j koncem července 2019 jsem podstoupila operaci pro ILC, při níž mně byl odstraněn kvadrant levého prsu a 21 axil. uzlin. Dvě z nich v nejnižší etáži byly postiženy metastázami, z nichž jedna navíc měla penetraci vazivového pouzdra. Hormonální receptory nádorových buněk byly jak pro estrogen tak pro progesteron 100%. Užívám proto od operace Tamoxyfen ebewe, 20mg denně. Další léčba spočívala v ozařování nejprve levého prsu a lymfatických uzlin všech čtyř etáží (50Gy) a v cíleném ozařování lůžka nádoru (16 Gy). Zajímalo by mě, zda po skončení této aktivní léčby (operace + radioterapie) se nějak ověřuje její účinnost, pokud ano, jakým vyšetřením nebo prostředky a také v jaké lhůtě. Děkuji Vám za odpověď. Anna Spitzarová

Přeji hezký den. každé pracoviště může mít trošku jiný harmonogram následného sledování pacientek po terapii. Jistě Vás bude čekat kontrolní mammograf + ultrazvuk. Podle závažnosti nádoru (stadia) se opakuje v určitých intervalech RTG S+P, UZ břicha, Scinti skeletu (ale to pouze u nejrizikovějších), u málo rizikových nádorů se tato vyšetření pravidelně po léčbě nedělají. Některá pracoviště ještě dělají pravidelné kontrolní odběry krve včetně markerů.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Martina | 30.12.2019 | dotaz č. 1788
Dobrý den, absolvují paliativní chemoterapii pro generelizaci karcinomu prsu. Jedná se o paclitaxel weekly. Krevní obraz mám v pořádku. Chtěla bych se zeptat,, je možné při této léčbě absolvovat permanentní makeup? Děkuji

Dobrý den, to bych Vám nedoporučovala, přeci jen je to miniinvazivní zákrok a viděla jsem po jeho absolvování i u zdravých osob výrazné reaktivní snížení imunity ( např.herpes infekci)

MUDr. Karolína Hovorková


Ostatní

Soňa | 27.12.2019 | dotaz č. 1786
Dobrý den,prosím o radu. Užívám lék Anastrozol Mylan kvůli rakovině prsu(již podruhé).V loňském roce mi byla diagnostikována lymfatická leukemie,prozatím stadium 0.A pravě na tu krev jsem objevila vit.JamiesonB6 B12 a kyselina listová. Nevím,jestli je vit.B pro mě bezpečný,protože sice podporuje tvorbu červených krvinek,ale také podporuje růst buněk.A také jestli jde kominovat s Anastrozolem? Předem moc děkuji za odpověď a přeji hezký den:-)

Dobrý den, kombinace anastrozolu s vitamíny není problém. Stran užití této vitamínové kombinace při současné leukémii byste se měla poradit se svým hematologem. Pokud je mi známo, preventivní užívání vit. B12 se v této situaci obvykle nedoporučuje.

MUDr. Renata Koževnikovová