Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

Monika | 05.09.2016 | dotaz č. 20
Dobrý den ,jsem po operaci prsu nyní v červenci s dg,ca mammae l.dx.HZQpT2 NO(0+/1sn)MO G2 HR+HER-cS0 .První histologie byla středně diferencovaný dukt.carcinom in situ,ER 90% PrR80%.Následovala kvadrantektomie s pozitivním okrajem ,proto ještě reoperace s histologiíG2 tubulární invazivní ca s výraznou komponentou G2 DCIS,okraj horní pozitivní,angioinvaze ne,v okolí FCM,M8500/32.Po reexcizi čisté.IHC ER50%,PrR 60%cerB21+,Ki67 25%.Chtěla jsem se zeptat,Tamoxifen užívám už od zjištění dg.tak dva měsíce,mám naplánováno ozařování na říjen .Můj gynekolog chce ještě adnexektomii protože nádor reaguje dobře na hormonální léčbu a vaječníky produkují ještě pořád hodně hormonů,FSH5.2,Estradiol 2979.Jeden onkolog tvrdí že je potřeba vzít i dělohu a druhý že je to zbytečné,protože ve výhledu prognozy není rozdíl jestli budu mít vaječníky nebo ne.Nechci podstupovat zbytečnou operaci,ale také nechci zvyšovat riziko možné rakoviny vaječníků,nebo aby mi tamoxifen nezabíral jen z poloviny.Děkuji za odpověd.

Dobrý den, myslím si, že naplánovaný postup - tedy radioterapie a hormonální terapie tamoxifenem - je naprosto v pořádku. Vzhledem k tomu, že ze zaslaného dotazu nevyplývají u Vás vysoce rizikové faktory , není dnes potřeba provádět radikální gynekologickou operaci. Ta se dnes provádí již jen u zanedbatelného procenta pacientek s vysokým rizikem návratu choroby ( a to Vy nejste). Z účinnosti léčby tamoxifenem nemusíte mít strach - účinek nezávisí nijak na tom, jestli jste po gynekol.operaci, či ne. Je však vždy nutné nahlásit svému gynekologovi, že tamoxifen užíváte, aby si Vás zval na pravidelné častější kontroly s vaginálním ultrazvukem - tamoxifen někdy může způsobovat nárůst sliznice dělohy, a pak je třeba jej vyměnit za jiný preparát či vysadit. Jinak pokud by někdy byla diskuse o gynekologické operaci u Vás ( z jakéhokoliv důvodu) , pak VŽDY je pro Vás vhodnější provést kompletní výkon - tedy odstranění dělohy i vyječníků!

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Dostálová | 03.09.2016 | dotaz č. 18
Dobrý den,mohli byste mi doporučit nějaký doplněk stravy,při léčbě chemoterapií?Mamince byla bohužel už podruhé diagnostikována rakovina prsu a vzhledem k tomu,že během první léčby v sobě skoro nic neudržela a hrozně zhubla,rádi bychom tomu tentokrát alespoň trochu předešli....ještě bych chtěla poprosit o radu,čím nejlépe mazat pokožku při ozařování??? A poslední věc,bude po ozařování ještě vůbec smět na sluníčko,které tolik miluje??Slyšela a četla jsem už mnoho názorů...Děkuji moc předem za odpověď

Dobrý den, k Vaší prvé otázce ohledně doplňků stravy: klinický onkolog může při probíhjící onkologické léčbě, která vede k nadměrnému úbytku váhy na 4 týdny předepsat tzv.sipping ( Nutridrinky), po této době je nutné kontaktovat nutričního specialistu. Toho kontaktuje ošetřující lékař. Úbytku váhy žádné běžně dostupné lékárenské "doplňky" nepomohou. Během ozařování dochází k různým stupňům poškození kůže, které je ale vratné. Postupně po skončení ozáření ustupuje. Na našem pracovišti doporučujeme preventivně PO ozáření ( nikdy ne PŘED) hydratovat pokožku neparfémovanými krémy ( např. Dexeryl, modrá Indulona, Biodera Atoderm). Při vzniku reakce ( tzv.postradiační dermatitidy) je nutné určit, jakého stupně je a podle toho určit péči. Vaše maminka bude mít každý týden kontrol radiačním onkologem a ten určí, co j v danou chvíli dle aktuální reakce vhodné. Na sluníčko samozřejmě může. Pouze přímo neslunit ozářené místo, např. prs. na místo ozáření v dalších letech používat co nejvyšší SPF faktor. S pozdravem, Dr.Kohlová T.

MUDr. Tereza Kohlová


Diagnóza
Léčba

Jana | 15.08.2016 | dotaz č. 10
Dobrý den, po provedení CCB z pravého prsu mi byl diagnostikován phylodes tu - benigní 15x10 mm. Následně mi bylo doporučeno odstranění ložiska pomocí vakuové biopsie UVAB nebo chirurgická exstirpace ložiska. Rozhodla jsem se pro chirurgické odstranění, termín 30.8.2016. Ložisko jsem si nahmatala letos v červnu při samovyšetření prsu, které mne bolí již rok. Loni, když bolest začala být výrazná, jsem byla na ultrazvukovém vyšetření právě z důvodu bolesti prsu - bez nálezu. Nyní je ložisko v rozhr. VřHQ pravého prsu a téměř permanentní bolest spíše vnějšíHQ a podpaží. Jaká by mohla být spojitost a jak by se případně dalo zjistit, co bolest způsobuje? Na ultrazvuku nic vidět nebylo. Bylo mi řečeno, že to může být od páteře...Mám čekat, zda bolest sama přejde po odstranění ložiska nebo zažádat o další vyšetření (příp. jaké)? Velice Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Jana Bejdlová

Dobrý den Jano, rozhodla jste se správně. Fyloidní tumor je nezhoubná varianta ložiska v prsu. Nicméně se doporučuji odstranit kompletně se širším lemem, nebot při nedostatečném odstranění je možnost recidivy, která však muže být již zhoubná. Bolestivost by s tím ovšem neměla souviset. Bolest prsů většinou mívá původ v hormonálních změnách/ nevím kolik je Vám let/ ta většinou sama ustoupí nebo může být podmíněna bolestmi svalověkosterního původu/ zablokovaná žebra, mezižeberní svalová bolest/. V tom případě doporučuji navštěvu rehabilitačního lékaře či neurologa. S pozdravem Halka Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Jiřina | 07.08.2016 | dotaz č. 8
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat ohledně moji maminky.. Je jí 70let je a ma rakovinu prsu.. Velikost nadoru (grande3) měla 45x26 bez axilarni lymfadenopatie. Už má za sebou 16chemo a teď má jít na operaci 18.8. Ale nikdo už ji mimo zkoušek z krve neudělal žádnou jinou kontrolu.. Od začátku si to uznačili uhlikama.. Celou dobu mamce pan doktor říkal jak vše je dobré, a že to půjde jen vyčistit bez řezání celého prsu atd..a na konci chemo ji rovnou v poradně řekli že prso celé musí pryč bez jakohokoliv jiného vyšetření. Chtěla bych jen vědět jestli je to obvyklý přístup.. Nebo se vždy ještě před operací dělá vyšetření jako mamograf..nebo rentgen nebo magnetická rezonance... Jestli na tom máme trvat. Máme problém, že maminka už má svůj věk a já jsem jediná dcera, která žije mimo českou republiku, takže je mi složité přiletět jen abych se šla za ní zeptat doktorum..tak jestli by jste nám mohli poradit co dělat. (Maminku léčí v liberecké nemocnici.)

Dobrý den, předoperační chemoterapie je obvyklým postupem při léčbě větších karcinomů prsu, což je případ Vaší maminky. Po dokončení chemoterapie je podle typu nádoru a odopvědi na léčbu možné provést záchovný výkon nebo odstranit celý prs. K posouzení rozsahu operačního výkonu je nutné provést kontrolní vyšetření prsu, obvykle se provádí už v průběhu chemoterapie a určitě po jejím dokončení. Pokud je provedené značení uhlíkem, bylo od začátku pomýšleno na záchovnou variantu. Bez kontrolního vyšetření prsu nelze zodpovědně rozhodnout, jaký výkon je lepší a zda je vůbec záchovná operace možná. Proto nedokážu posoudit, proč u Vaší maminky došlo ke změně přístupu . Určitě doporučuji kontrolní vyšetření provést a pak probrat s chirurgem a onkologem způsob a rozsah operace. Někdy je u starších žen upřednostňováno odstranění prsu kvůli možnosti vynechání ozařování, ale vzhledem k velikosti nádoru na začátku léčby by u Vaší maminky mělo ozáření proběhnout v každém případě. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Ivana | 31.07.2016 | dotaz č. 3
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léčbu karcinomu prsu. Kdy se indikuje cytostatická léčba a kdy biologická? Dochází při biologické léčbě také k vypadávání vlasů? Je vhodné při onkologicé léčbě vzýšený příjem vitamínových preperátů?

Dobrý den, indikace léčby záleží na rozsahu nádoru ( velikost ložiska, postižení uzlin) a na histologické stavbě ( histologický typ, růstová aktivita, hormonální receptory apod.), také na celkovém zdravotním stavu a souběžných chorobách. Biologická léčba se indikuje pouze v případě vysoké pozitivity HER2 receptoru v nádoru. Bývá téměř vždy podávána v kombinaci s chemoterapií, pouze v udržovací fázi pak samostatně. Po samotné biologické léčbě vlasy nepadají. Vitamínové preparáty mohou být vhodné, ale doporučuji probrat s ošetřujícím onkologem. Může to být rozdílné v různé fázi léčby, také záleží jaké "vitamíny" máte na mysli. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Milada | 29.07.2016 | dotaz č. 1
Může se někdy stát, že lymfatické cesty, jimiž se budou šířít nádorové buňky z prsu do axily, nebudou procházet sentinelovou uzlinou? A jelikož mm nedůvěru k výsledku zbarvení sentinel. uzliny, požádám o mrevizi celé axily bez vyšetření sentinel. uzliny - bude mi v dnešní době vyhověno ( když se bude jednat o nádor velikosti 12 mm) ?

Dobrý den, dovolím si shrnout odpověď do dvou bodů: 1. Ano, může se stát, že nádorové buňky nebudou zachyceny v sentinelové uzlině a budou v jiné uzlině axilly. Ale je to velmi vzácná situace. 2. Použití barvení sentinelové uzliny je dnes naprosto standardní metoda na celém světě. I když víme, že bude rozsah operace v axille větší, stejně si značíme sentinelovou uzlinu. Je to důležité i pro rozhodnutí o dalším léčebném postupu po operaci. O tom jestli Vám bude "vyhověno" musí rozhodnout na příslušném pracovišti, kde budete operována. Jistě lze domluvit konzultaci s operatérem před výkonem a Vaše přání s ním probrat. Mějte však na paměti, že čím větší zásah do lymfatického sytému axilly je, tím je vyšší riziko vzniku komplikací - lymfedém paže, fibroza, poruchy čití . U nádoru velikosti 12mm, bez podezření na zasažení uzlin v podpaží, nevidím jako vhodný postup provedení exenterace celé axilly. Navíc vždy se sentinelovou uzlinou je odstraněna i nejbližší tuková tkáň, ve které se většinou nachází ještě několik "nesentinelových" uzlin.

MUDr. Karolína Hovorková


« začátek3435363738(stránek: 38)