Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

Martina | 11.10.2016 | dotaz č. 61
Dobrý den, prodělala jsem dvanáct chemoterapii v jejich průběhu se mi zvětšil žlučník.Od poslední chemoterapie je to pět týdnů, po jak dlouhé době od léčby byste doporučili žlučník odstranit? Děkuji Martina

Dobrý den, po předoperačních chemoterapiích při Ca prsu jsou dámy obyčejně únosné operace po 3-4 týdnech, takže pokud vás žlučník zlobí a jste již 5 týdnů po poslední chemoterapiii, odběry jako krevní obraz a srážlivost máte v normě, není důvod proč operaci odkládat.

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu
Po léčbě

Hana | 08.10.2016 | dotaz č. 59
Dobrý den, ještě jsem se zapomněla zeptat, jestli k těmto zákrokům není na závadu, že na pravé straně kde mi brali uzliny mám lymfedém. Děkuji za odpověď. H.V.

Platí minulá odpověď.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Rekonstrukce prsu
Po léčbě

Hana | 08.10.2016 | dotaz č. 58
Dobrý den, je mi 65 let a v srpnu jsem ukončila léčbu karcinomu prsu. V březnu po skončení chemo byla operace a byl mi odstraněn pravý prs a celkem 11 uzlin. Z levého prsu mi byl vyjmut implantát, takže můj prs je jen vytahaná kůže. Používám epitézu na pravé straně a na levé korekční epitézu. V srpnu jsem skončila 25 ozářek, takže jsem "vyléčená". Ještě užívám hormonální léčbu Alozexem, protože Tamoxifen mi dělal problémy. Můj dotaz směřuje k rekonstrukci prsu, protože se nemůžu psychicky srovnat s mými prsy a epitézami. Myslíte, že by bylo možné zachovalý prs zrekonstruovat - zmenšit - a vložit třeba nový implantát a po delší době, tak za 1,5 roku od ukončení léčby tu pravou stranu řešit expandérem a posléze také implantátem? A hradí pojišťovna oba zákroky nebo jen u toho pravého prsu který byl odstraněn? A dělá se to zároveň nebo bych si měla napřed nechat zrekonstruovat tu letou zdravou stranu? Děkuji moc za Váš názor. H.V.

Vážená paní Hano, Vaše problematika je poměrně složitá a za nejlepší považuji osobní konzultaci. Důležitý je názor onkologa na možnou rekonstrukční léčbu. Můžete za mnou přijít na konzultaci některý pátek mezi 9-11 hod.

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Prevence
Diagnóza

Lencica | 08.10.2016 | dotaz č. 57
Dobry den. Jiz 3 mesice kojim druhe dite. Udelala se mi nyni v podpazi, primo v dolicku, cca 2 cm velka bulka. Je bolestiva. Je mi 28let. Mam dojem ze to s kojenim souvisi. Na jake vysetreni mam jit? Dekuji

Dobrý den! Nejspíše se jedná o přídatnou žlázu, která bývá někdy v podpaží uložená a dochází v ní také k tvorbě mléka, ale to bych si myslela, že se Vám vytvoří ihned se začátkem kojení. Další možností je, že bulka odpovídá lymfatické uzlině. Doporučovala bych Vám ultrazvukové vyšetření prsů a podpaží. Ale myslím, že se nemusíte znepokojovat. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Prevence
Diagnóza

Jana M. | 05.10.2016 | dotaz č. 55
Dobrý den, mám již čtyřletou dceru, kterou jsem kojila jen šest týdnů, protože se mi v prsou vytvářely tvrdé bolavé uzlíky a z prsu šlo kojit pouze po jejich důkladném nahřívání ve sprše a rozmasírování. Přesto i po čtyrěch letech mám stále laktaci, nebo bílý mléčný výtok, ale pouze z jednoho prsu. Nejvíce je to před menstruací, kdy bývá prs i bolestivý a někdy musím z něj trochu odstříknout, achych bolesti ulevila. Před poslední menstruací, se mi v prsu opět vytvořil velmi bolestivý uzlík jako po porodu, prs byl teplý a v bolestivém místě zarudlý. Po rozmasírování a odstříkání bolest polevila a zarudnutí zmizelo. Byla jsem již s tímto problémem několikrát za svým gynekologem, který mi změřil hladinu prolaktivu (vždy v normě) a poslal mě na sono, která bylo v pořádku. Poslal mě vždy domů s tím, že nemám prs dráždit a mačkat. Chtěla jsem se zeptat, zda je skutečně stálá laktace nebo výtok jen z jdenoho prsu normální, nebo zda mám ještě podstoupit nějaké vyšetření. Děkuji Jana M.

Dobrý den, tento problém je nutné opravdu řešit s Vaším gynekologem - zdá se mi že provedl správně příslušná vyšetření. Pokud máte nadále obavy, zkustě vyhledat specializovanou mamární (mamologickou) poradnu. Výtok z prsu může být dán hromonálními změnami v průběhu menstruačního cyklu, ale i jinými důvody.

MUDr. Karolína Hovorková


Vedlejší účinky
Po léčbě

Eva z Kadaně | 05.10.2016 | dotaz č. 54
Dobrý den, před třemi lety mi byl diagnostikován nádor v prsu. Po jeho odstranění a 36ti cyklech radioterapie jsem přešla na hormonální léčbu (užívám ARIMIDEX). Cítím se dobře, veškerá kontrolní vyšetření jsou negativní. V poslední době mám však velké problémy se zanícenými koutky u úst - už jsem vyzkoušela (na doporučení různých lékáren) snad veškeré volně prodejné masti a jiné prostředky, ovšem bez valného výsledku. Dokonce jsem do tohoto problému zapojila i svého zubního lékaře, který ovšem vyloučil jakoukoliv souvislost se stavem mého chrupu. Všichni zúčastnění mi doporučují užívání vitamínů řady B, s čímž ovšem nesouhlasí moje onkoložka (doporučila mi pouze vitamín B6). V souvislosti s tím jsem se chtěla zeptat, zda existuje prokázaný vliv některých vitamínů třídy B na růst rakovinného nádoru resp. který z těchto vitamínů by mi mohl pomoci s uvedeným problémem, aniž bych ohrozila své zdraví. Děkuji.

Dobrý den, ve skupině vitaminu B je pro onkologické pacienty rizikové pouze podávání vysokých dávek vitamínu B12, který má prokazatelně prorůstový vliv. Vyšší dávky jsou nevhodné pro pacienty s aktivní onkologickou ( a to zejména hematoonkologickou ) chorobou. Na druhé straně je to vitamín = nezbytná složka výživy a běžné dávky potřebuje každý člověk, tedy i onkologický pacient v léčbě. Pokud jste 3 roky po nemoci, bez průkazu recidivy, není problém, abyste užívala všechny B vitamíny v běžných dávkách. Např B2-riboflavin má výrazně příznivý efekt na praskající koutky , lze určitě užívat i vyšší dávku nebo kombinovat s přípravkem B komplex ( který navíc ani neobsahuje vitamín B12). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Monika | 03.10.2016 | dotaz č. 53
Dobrý den, mamince 66 let biopsií diagnostikovali infiltrující, stř.dif. duktální ca. bez invaze do lymfatik, nádor je 11 mm x 5 mm velký. Lékař jí nabídl buď částečné odebrání s ozářkami a nebo úplné odebrání bez ozářek. Má primární trombocytozu, se kterou se léčí v ÚHKT Praha. Maminka má nyní dilema, samozřejmě by chtěla variantu č.1 prs zachovat, nicméně následné ozářky asi nebudou vhodné vzhledem k trombocytóze ? Co poradíte ?

Dobrý den, u Vaší maminky bych klidně doporučila pouze částečnou operaci prsu - tedy variantu č.1. Trombocytoza není kontraindikací k radioterapii. Nutno jí brát v úvahu pouze eventuelně při výběru hormonoterapie - nenasazovat tamoxifen. Pokud je Vaše maminka v dobré fyzické kondici - tedy soběstačná, chodící, pak zvládne dobře i docházení na radioterapii ( Nutno počítat, že počet návštěv je cca 30 - každý všední den po dobu cca 6 týdnů).

MUDr. Karolína Hovorková


Diagnóza

MARCI | 03.10.2016 | dotaz č. 52
Dobrý den. Včera jsem objevila světle hnedý výtok z prsu patrný stiskem bradavky. Ráno byla kapička zase světle hnědá. Zašla jsem ke své ginekoložce, ale už se se mi nepodařilo vyronit. Prs boli ale pravdepodobně pro to, že jsem ho tiskla. Po vyšetření pohmatem prý pani doktorka neshledala nic zvláštního. Prs je měkký a bradavka v pořádku. Jsem objednaná na ultrazvuk, ale až za 3 týdny. Zdá se mi to dlouho. Chci se zeptat, jaká může být příčina a zda se pravda, že to může být vlivem blížící se menstruace ( za 10dní) tak jak tvrdí má ginekoložka.

Dobrý večer, změny,které popisujete, tedy sekrece z bradavky nahnědlé tekutiny bývají opravdu zapříčiněny hormonálními změnami během menstruačního cyklu. Pokud není sekrece samovolná a červené barvy , neznamená to nic zřejmě závažného. Vyšetření do jednoho měsíce postačí. Nicméně jelikož je Vám 40 let doporučovala bych již i první mamografické vyšetření. Některé změny , zejména v souvislosti s výtokem z prsu, nemusí být při ultrazvukovém vyšetření zachycené. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba
Rekonstrukce prsu

PKEJ | 03.10.2016 | dotaz č. 51
Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor a popř. rady. Jsem po oboustranné masektomii (operace červenec 2016 - nález v levém prsu a nositelka BRCA genu), nyní jsem v průběhu chemoterapií a ještě mi zbývají 2, kdy bych měla končit 8.11.2016. Následně se uvažuje od ozařování a na to se zde chci zeptat. Jsem dívka 28let a ráda bych prsa jednou měla zpět, můj strach, ale je z ozařování jakožto komplikace k možnosti rekonstrukce prsou. Protože vím, že ozařování kůži může narušit a klesá její kvalita. Daná rekonstrukce by měla s největší pravděpodobností probíhat za pomocí expandérů a mám strach, aby to nebyl jednou problém. Tak jaký je Váš názor na tuto tématiku a kdy je asi nejlepší období pro možnost rekonstrukce po ukončení léčby. Děkuji a odpověď a přeji Vám příjemný den. PKEJ

Dobrý den, z Vašeho dotazu není zřejmé,o jaké stádium onemocnění se jednalo ( podle toho se určuje rozsah ozařování). Radioterapie je velmi podstatná součást komplexní léčby karcinomu prsu, má zabránit návratu nemoci. Na prvém místě je teď Vaše vyléčení. V tzv.ozářeném terénu doporučujeme co nejdelší odstup od radioterapie,aby byl kosmetický efekt co nejhezčí. Některá pracoviště plastické chirurgie doporučují až dva roky. V ČR jsou pracoviště vybevena nejmodernějšími ozařovači, nemusíte mít obavy. S pozdravem,Tereza Kohlová

MUDr. Tereza Kohlová


Léčba

Štopina | 02.10.2016 | dotaz č. 49
dobrý den, neteř ( 41 let) je po parciální resekci pravého prsu + sn LU - diagnóza : C502 invazní duktální karcinom HVK dx. grade 3(Nottingam sk. 8) Histologie: 1/punkce pr. prsu: infiltrace dukt. invazním ca G3, Nott 8, lymfangioinv. nepřítomna, nekroza nepřítomna ER 100%, PR 10%, MIB 1 do 100%. E - cadherin +, amplifikace genu HER 2/neu neprokázána. Nyní má 5 chemoti AC . Měla by pak následovat radioterapie. Současně se léčí na ulcerozní kolitidu a roztroušenou sklerozu - na obě nemoci užívá léky. Je v tomto případě nutná i operace gynekologická- odstranění dělohy? A jaká je prognóza dalšího života? Nebyla by pro ní lepší následná protonová léčba z důvodu jejích dalších dvou zmíněných diagnóz. ?

Dobrý den, pokusím se odpovědět Vám na obě části dotazu, i když nemám o nálezu Vaší neteře veškeré detailní informace: 1. pooperační léčbě je vedena zcela správně - klasický postup je 6 cyklů chemoterapie, následně zahájení hormon.terapie a ozařování prsu. O tom jaký typ hormonální terapie ( jestli formou tabletek + injekcí, či jen tabelek ) musí rozhodnout ošetřující onkolog. Jinak dnes se již standardně odstranění dělohy+vaječníků neprovádí ( pouze ve výjimečných a přesně specifikovaných případech) 2. Protonová léčba u nádorů prsu obecně NENÍ indikovaná - nepřináší pro pacientku žádný benefit - úplně stejně kvalitně jsou dnes schopni provést radioterapii na jakémkoliv pracovišti vybaveném lineárním urychlovačem ( což jsou dnes již prakticky všechna). Reklama Protonového centra je klamavá, lživá a vzbuzuje v lidech neopodstatněné obavy.

MUDr. Karolína Hovorková