Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Léčba

libuše | 26.10.2016 | dotaz č. 72
Dobrý den, byl mi zjištěn invazivni duktální karcinom prsa. Prosím mohu ovlivnit jeho růst změnou stravy? Dietou a podobně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, změnou stravy rozhodně růst nádoru nepotlačíte, doporučuji Vám postupovat podle rad Vašich ošetřujících lékařů. S pozdravem, MUDr.Tereza Kohlová

MUDr. Tereza Kohlová


Prevence

Lucie | 25.10.2016 | dotaz č. 71
Dobrý den, chodím na cvičení metodu elektro svalové stimulace (EMS) - http://ona.idnes.cz/cviceni-s-pomoci-elektricke-stimulace-svalu-ems-ftp-/zdravi.aspx?c=A140126_233733_zdravi_haa. Nemohou impulsy nějak vyvolat tvorbu rakovinotvorných buněk v prsu? Máme rakovinu v rodině a bojím se, abych tímto zpusobem nemoc nevyvolala.

Přeji krásný den, cvičení metodou svalové stimulace by u zdravého člověka neměla zvyšovat riziko vzniku rakoviny prsu. Takže cvičte klidně dál. Ale vzhledem k positivní rodinné anamnese byste měla uvažovat o preventivním sono vyšetření prsu a následně dle věku i pravidelné MG.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

kačka | 24.10.2016 | dotaz č. 70
Dobrý den.jsem cca 3roky po částečné operaci prsu pro karc.in situ.byly mi operovány i uzliny /dle histologie zaslány na rozbor 4 /.Podstoupila jsem léčbu ozařováním. Nedoporučuje se saunování vzhledem k riziku lymfedému.Je to platné i v mém případě? Je možno navštěvovat alespoň infrasaunu kde je mnohem nižší teplota? Saunování mi moc chybí.Děkuji za odpověď.Kutišová

Dobrý den, bohužel ani pobyt v infrasauně Vám nemohu doporučit. Při jakémkoliv prohřívání těla dochází k významnéhu rozproudění krevního a i lymfatického oběhu. Vlivem toho může pak dojít v místě hrudní stěny a paže na operované straně k přetížení a následné blokádě lymfatického systému, což se pak projeví jako lymfatický otok. Ve chvíli, kdy se již jednou lymfedém objeví, je jeho úplné odstranění velmi problematické.

MUDr. Karolína Hovorková


Lymfedém

Hana Vrzalová | 24.10.2016 | dotaz č. 69
Dobrý den, jsem po odstranění prsu a 11 uzlin již 7 měsíců, v srpnu jsem ukončila ozařování, při kterém se mi trochu zhoršil lymfedém na ruce. Minulý týden jsem byla u dr. lymfoložky, která mi doporučila na noc ruku bandážovat, i když již celou dobu nosím denně návlek, také rehabilitaci, celkem 10x cvičení v bazénu a cvičení v tělocvičně.Rehabilitační sestra která mi bandážování ukázala řekla že kdyby mi to dělalo problém tak si mám ruku bandážovat třeba navečer tak na 5 hodin a v noci ji nechat volně. Tak jsem si to tak dělala, ale po 5 aplikaci se mi zvětšil otok pod lopatkou na zádech. Nemůže to být tím že když ruku zabandážuji tak se otok přemístí dozadu? A také se mi poslední dobu zdá že jizva trochu táhne, i když ji denně promazávám. někde jsem četla že to všechno může být způsobeno tím ozařováním, je to možné? A jak dlouho tento stav může trvat, jak dlouho jizva "zraje"? Teď jsem 3 dny vynechala tu bandáž a jen nosím celý den návlek a zdá se mi že ten otok pod lopatkou je menší. Myslíte že mám tedy pokračovat jen v nošení návleku? Je to už 7 měsíců po operaci a ta ruka je dost stresující pro mou psychiku. Můžu očekávat někdy zlepšení, když ruku opravdu šetřím a nenamáhám ji. Děkuji V.H.

Dobrý den, lymfedém je chronický problém. Bude se postupně zlepšovat, ale musíte se připravit na dlouhodobou péči, i když postupem času to budou hlavně domácí a režimová opatření, která byste měla zvládat sama, bez nutnosti intenzivní fyzioterapie. V prvním období po radioterapii se lymfedém spíše nezlepšuje, hojení po ozařování trvá několik měsíců. Je vhodná trvalá rehabilitace - cvičení, včetně cvičení v bazénu, uvolňování jizvy (tzv . měkké techniky), manuální a přístrojové lymfodrenáže, bandáže postižené končetiny. Trvalá bandáž skutečně v některých případech vede k "přesunutí" problému výše - ve Vašem případě z končetiny do lopatkové a axilární oblasti, může být více oteklá stěna hrudní v místě jizvy po ablaci prsu ( příznakem mohou být tahy v jizvě, mohou ale také souviset s pozdními změnami po radioterapii). Sama cítíte, že je Vám lépe bez noční bandáže, doporučuji proto vynechat i nadále a konzultovat s Vaší lymfoložkou. Je vhodné zavést do pravidelných pohybových aktivit plavání (bez bandáže), chůzi s hůlkami ( s bandáží), případně další pohybové aktivity. Naopak není vhodná dlouhá práce na PC, činnosti výrazně namáhající horní končetiny (mytí oken, žehlení, nošení těžkých předmětů apod.). Hodně by mohla pomoci lázeňská léčba, kde bude čas věnovat se fyzioterapii intenzivně. Je možné přechodně přidat léky ovlivňující mikrocirkulaci krve a lymfoy, např. volně prodejný Aescin ( 2-3 týdny 3x2 tob.) nebo požádat lymfoložku o předpis Detralexu. Zlepšování bude pomalé, ale určitě přijde. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Marie | 21.10.2016 | dotaz č. 68
Prosím o názor, jaká je pravděpodobnost, když Vás pošlou po vyšetření na mamografu na punkci prsu a zároveň na sono jater, že nádor bude benigní?

Dobrý den, To se bohužel nedá takto říci. Bez znalosti nálezu na mamografii Vám bohužel nemohu na tuto otázku odpovědět. Punkce prsu může být jen pro naprosto nevýznammnou cystu /kolekci tekutiny. Pokud je nutné prs vyšetřit odebráním vzorku většinou se dnes provádí biopsie nikoli punkce. Nevím, zda tato dvě vyšetření spolu souvisí. Jestli máte bulku v prsu, kterou je potřeba histologicky ověřit , protože je podezření na nádor rakovinového původu a již Vás zároveň posílají na sono jater anebo zda tato vyšetření jsou nezávislá na sobě. Je trochu nestandartní postup, jestliže Vás bez znalosti povahy nálezu v prsu okamžitě posílají na sono jater. Pokud byste chtěla nálezy i postupy konzultovat je možné se objednat na naše pracoviště Centrum pro nemoci prsu. S pozdravem H. Bitmanováo

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Adéla | 20.10.2016 | dotaz č. 67
Dobrý den, je mě 24 let. Už delší dobu mě pobolívá levý prs. Při tvrdším dotyku, nebo ležení briše "ho cítím". Těhotenství mohu 100% vyloučit. Při samo vyšetření prsou se mi to nezná. Všude se píše o bouličce. Mě příjde že v porovnání s prsem druhým jich tam mám minimálně pět. Jaký je postup při mém věku. Popřípadě na jaké vyšetření se mám objednat. Nechci nic nechat náhodě. Děkuji

Dobrý den! Někdy může jedno prsu bolet více nežli druhé. Tato bolestivost bývá způsobena nejčastěji hormonálními změnami a jejich působením na mléčnou žlázu. Bolestivost většinou neznamená nic závažného. Také ji mohou způsobovat změny v oblasti páteře. To co v prsu hmatáte, bude nejspíše žláza. Ve Vašem věku jsou závažná onemocnění prsu velmi vzácná. Ale abyste měla jistotu, že se v prsu neděje nic závažného a Vás poněkud znepokojuje pohmatový nález, tak se objednejte na ultrazvukové vyšetření prsů. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

dr | 19.10.2016 | dotaz č. 66
Dobrý den. Je mi 20 let, před 3 dny jsem si nahmatala bulku v levém prsu vedle bradavky cca 1 cm velkou. Myslela jsem, že to zmizí, ale pořád tam je. Mám ohledně toho něco podnikat? Kam zajít? Stačí k obvodní lékařce? Může to být způsobeno menstruací? Začala mi před 2 dny.

Dobrý den! Pokud si v prsu něco nahmatáte a útvar nemizí, tak si zajděte na ultrazvukové vyšetření, a před tím na pohmatové vyšetření k praktickému lékaři nebo gynekologovi, ti by Vám měli vydat žádanku na vyšeteřní. Ale nemyslím si, že by se jednalo ve Vašem věku o něco závažného. Spíše to bude cysta nebo nezhoubný útvar. Ale pro Váš klid se na ultrazvuk prsu objednejte. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba
Vedlejší účinky

Dáša | 19.10.2016 | dotaz č. 65
dobrý den, v červenci mi byl diagnostikován Tu mammae 1. sin T2N1MO, HV - nízce dif. duktalní karcinom , G3 . lékař mi napsal 4 série chemoterapie - žilně, červené barvy, po čtvrté sérii se mi už velmi těžko napichovaly žíly, takže to zkoušeli 6 x. pro navýšení bílých krvinek dostávám Zarzio. Nyní mám snížené i červené krvinky. Začaly mě bolet celé paže, slzí oči a píchá v levém boku. Lékař mi napsal další, pátou sérii chemoterapie. Chtěla bych se zeptat, jestli by nebylo možné tu pátou sérii odložit, než se tělo dá trochu do pořádku, popřípadě vynechat. Po chemoterapii by měla proběhnout operace. Také bych se chtěla zeptat, jestli je nějaký přípravek na podporu imunity a něco na zpomalení růstu rakovinových buněk. Na internetu je spousta informací, které se často neshodují. Moc děkuju za odpověď.

Dobrý den, ve Vašem případě je určitě předoperační chemoterapie správná volba. Obvykle se dávají 4 cykly AC(nebo EC) - to jsou ty červené, pak se mění složení ( taxany) a měly by proběhnout další 4 cykly po 3 týdnech, případně mohou být podávány 1x týdně, to je potom 12 dávek ( délka stejná jako 4 cykly po 3 týdnech). Pokud máte velké problémy se žilami, dá se řešit zavedením portu - je zaveden do podklíčkové oblasti a žíly na pažích si potom odpočinou. Pokud máte problémy s krvinkami již po prvních 4 cyklech, je vhodné podávat růstové faktory i preventivně ( to už dostáváte), lékař bude asi uvažovat o týdenním podání taxanů, které krvinky méně ohrožuje ( ale určitě je pak potřebný port kvůli žilám). Odložení chemoterapie je možné o cca týden, jinak už potom klesá účinnost. Podpůrně můžete vitamíny( B komplex Forte, Cvitamin 500-1000 mg/den, ev. multivitamíny), můžete užívat i volně dostupné prostředky na podporu imunity, nedoporučuji ale kombinoavat různé preparáty. Na internetu je k podpůrné léčbě řada informací, ale jsou většinou reklamního charakteru, věrohodnost nelze potvrdit. Intenzivnější podpora imunity je lepší až po skončení chemoterapie, která sama o sobě zásadně zpomaluje a zastavuje růst nádorových buněk, ale dočasně také ovlivňuje buňky zdravé. V případě, že byste další chemoterapie nadále snášela velmi šaptně, je jistě možné ukončit tuto léčbu léčbu dříve a přistoupit k operaci. Musíte konzultovat se svým ošetřujícím onkologem. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Vlaďka | 18.10.2016 | dotaz č. 64
Dobrý den, moje maminka se léčí s karcinomem prsu (levé prso) je po chirurgickém odstranění nádoru a nyní prochází chemoterapií (celkem6), dále by měla podstoupit ozařování a biologickou léčbu. Dočetla jsem se o možnosti protonové léčby a jejich výhodách oproti ozařování. Chtěla jsem se tedy zeptat, zda je podle vás vhodná u tohoto onemocnění a jaké s tím jsou zkušenosti?

Dobrý den, fotonová a protonová léčba jsou při svém působení v cílové nádorové tkáni stejně účinné. Na pracovištích v ČR se standardně ( stejně jako všude ve světě) ozařuje fotony. Léčba na našich pracovištích je na vysoké úrovni. Protonová radioterapie nemá pro pacientky s karcinomem prsu žádný přínos, bohužel reklama je velmi zavádějící. S pozdravem, Dr.Tereza Kohlová

MUDr. Tereza Kohlová


Prevence

Charllota | 13.10.2016 | dotaz č. 62
Dobrý den, maminka ( 71) chodí na pravidelné mamografické vyšetření a mezitím na sono vyšetření ( samoplátce) na doporučení paní doktorky z důvodu vyššího věku . poslední sono bylo 11/2015 ( vše v pořádku )a nyní jí čeká mamografické vyšetření maminky přece jen ve vyšším věku se velmi bojí dalšího mamografu i přes to že vyšetření prsou paní doktorkou ( červen) bylo v pořádku . Můžete mi prosím říci jestli je velká pravděpodobnost že vše bude v pořádku.Ráda bych jí trochu uklidnila . Děkuji Charllota

Dobrý den, neznám nálezy Vaší maminky a důvod proč ji posílají v mezidobí na sonografické vyšetření. Každá žena po 45. roce by měla 1x za dva roky podstoupit preventivní mamografické vyšetření. Pokud je na mamografii vše v pořádku , není nutné další doplnující vyšetření. Jestliže má maminka letos na podzim termín na preventivní mamografii, určitě by na vyšetření měla jít. Proto se tato vyšetření provádějí, abychom mohli ženám jednoznačně říci, zda jsou v pořádku anebo se v prsu od minulého vyšetření něco změnilo, co vyžaduje další vyšetření. Není nutné se obávat více než jiná žena. Je to běžná prevence. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová