Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy:

Lymfedém

Lucie | 16.08.2016 | dotaz č. 13
Dobrý den,má kamarádka(51 let) je po ablaci prsu s odstraněním axilárních uzlin.Ruka začíná otékat.Za jak dlouho po operaci může podstoupit Lymfodrenáž.Děkuji Lucie

Dobrý den. O tom, zda a za jak dlouho může Vaše kamarádka podstoupit lymfodrenáž, musí rozhodnout vždy její ošetřující lékař na základě znalostí celkového nálezu u paní, podstoupené terapie a další plánované terapie. Takže je nutné se poradit s ošetřujícím onkologem. Pokud jí otéká nyní ruka, v tuto chvíli mohu jistě doporučit pečlivé fyzické šetření končetiny - nenosit těžké věci, omezit psaní na PC, vaření, uklízení atd.. Vhodné jsou některé cviky a automasáž - tu by paní měli ukázat RHB sestřičky před propuštěním po operaci z nemocnice. Pokud onkolog lymfodrenáž schválí, vždy je vhodná kombinace manuální i přístrojové lymfodrenáže!

MUDr. Karolína Hovorková


Lymfedém

Lucie | 16.08.2016 | dotaz č. 12
Dobrý denm,má kamarádka( 51 let) je po ablaci prsu s odstraněním axilárních uzlin.Ruka začíná otékat.Může již po vyndání stehů podstoupit lymfodrenáž?Pokud ano jakou?Manuální nebo přístrojovou.Děkuji za brzkou odpověď.Lucie K.

Dobrý den. O tom, zda může Vaše kamarádka podstoupit lymfodrenáž, musí rozhodnout vždy její ošetřující lékař na základě znalostí celkového nálezu u paní, podstoupené terapie a další plánované terapie. Takže je nutné se poradit s ošetřujícím onkologem. Pokud jí otéká nyní ruka, v tuto chvíli mohu jistě doporučit pečlivé fyzické šetření končetiny - nenosit těžké věci, omezit psaní na PC, vaření, uklízení atd.. Vhodné jsou některé cviky a automasáž - tu by paní měli ukázat RHB sestřičky před propuštěním po operaci z nemocnice. Pokud onkolog lymfodrenáž schválí, vždy je vhodná kombinace manuální i přístrojové lymfodrenáže!

MUDr. Karolína Hovorková


Prevence
Diagnóza

Jarka | 16.08.2016 | dotaz č. 11
Dobry den, je mi 36 let. Asi tak tyden me ppbolivaji prsa, hlavne leve. Dokonce se mi zvetsili. Ale bulku jsem si nenasla. Ma babicka mela rakovinu prsu. Proto se bojim. Ale bojim se jit i k lekari. Dekuji za radu.

Přeji krásný den, v tomto případě (pokud se nejedná o hormonální změny - například bolestivost a napětí před menses) vám asi nezbývá nic jiného než překonat strach a k lékaři zajít. Již vzhledem k tomu, že v rodině se problém karcinomu prsu objevil. Můžete kontaktovat svého gynekologa, ev. praktického lékaře nebo se objednat do mammologické poradny, kde vás vyšetří, ev. objednají na ultrazvuk.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza
Léčba

Jana | 15.08.2016 | dotaz č. 10
Dobrý den, po provedení CCB z pravého prsu mi byl diagnostikován phylodes tu - benigní 15x10 mm. Následně mi bylo doporučeno odstranění ložiska pomocí vakuové biopsie UVAB nebo chirurgická exstirpace ložiska. Rozhodla jsem se pro chirurgické odstranění, termín 30.8.2016. Ložisko jsem si nahmatala letos v červnu při samovyšetření prsu, které mne bolí již rok. Loni, když bolest začala být výrazná, jsem byla na ultrazvukovém vyšetření právě z důvodu bolesti prsu - bez nálezu. Nyní je ložisko v rozhr. VřHQ pravého prsu a téměř permanentní bolest spíše vnějšíHQ a podpaží. Jaká by mohla být spojitost a jak by se případně dalo zjistit, co bolest způsobuje? Na ultrazvuku nic vidět nebylo. Bylo mi řečeno, že to může být od páteře...Mám čekat, zda bolest sama přejde po odstranění ložiska nebo zažádat o další vyšetření (příp. jaké)? Velice Vám děkuji za odpověď. S pozdravem Jana Bejdlová

Dobrý den Jano, rozhodla jste se správně. Fyloidní tumor je nezhoubná varianta ložiska v prsu. Nicméně se doporučuji odstranit kompletně se širším lemem, nebot při nedostatečném odstranění je možnost recidivy, která však muže být již zhoubná. Bolestivost by s tím ovšem neměla souviset. Bolest prsů většinou mívá původ v hormonálních změnách/ nevím kolik je Vám let/ ta většinou sama ustoupí nebo může být podmíněna bolestmi svalověkosterního původu/ zablokovaná žebra, mezižeberní svalová bolest/. V tom případě doporučuji navštěvu rehabilitačního lékaře či neurologa. S pozdravem Halka Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Léčba

Jiřina | 07.08.2016 | dotaz č. 8
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat ohledně moji maminky.. Je jí 70let je a ma rakovinu prsu.. Velikost nadoru (grande3) měla 45x26 bez axilarni lymfadenopatie. Už má za sebou 16chemo a teď má jít na operaci 18.8. Ale nikdo už ji mimo zkoušek z krve neudělal žádnou jinou kontrolu.. Od začátku si to uznačili uhlikama.. Celou dobu mamce pan doktor říkal jak vše je dobré, a že to půjde jen vyčistit bez řezání celého prsu atd..a na konci chemo ji rovnou v poradně řekli že prso celé musí pryč bez jakohokoliv jiného vyšetření. Chtěla bych jen vědět jestli je to obvyklý přístup.. Nebo se vždy ještě před operací dělá vyšetření jako mamograf..nebo rentgen nebo magnetická rezonance... Jestli na tom máme trvat. Máme problém, že maminka už má svůj věk a já jsem jediná dcera, která žije mimo českou republiku, takže je mi složité přiletět jen abych se šla za ní zeptat doktorum..tak jestli by jste nám mohli poradit co dělat. (Maminku léčí v liberecké nemocnici.)

Dobrý den, předoperační chemoterapie je obvyklým postupem při léčbě větších karcinomů prsu, což je případ Vaší maminky. Po dokončení chemoterapie je podle typu nádoru a odopvědi na léčbu možné provést záchovný výkon nebo odstranit celý prs. K posouzení rozsahu operačního výkonu je nutné provést kontrolní vyšetření prsu, obvykle se provádí už v průběhu chemoterapie a určitě po jejím dokončení. Pokud je provedené značení uhlíkem, bylo od začátku pomýšleno na záchovnou variantu. Bez kontrolního vyšetření prsu nelze zodpovědně rozhodnout, jaký výkon je lepší a zda je vůbec záchovná operace možná. Proto nedokážu posoudit, proč u Vaší maminky došlo ke změně přístupu . Určitě doporučuji kontrolní vyšetření provést a pak probrat s chirurgem a onkologem způsob a rozsah operace. Někdy je u starších žen upřednostňováno odstranění prsu kvůli možnosti vynechání ozařování, ale vzhledem k velikosti nádoru na začátku léčby by u Vaší maminky mělo ozáření proběhnout v každém případě. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Prevence
Rekonstrukce prsu

Petra | 05.08.2016 | dotaz č. 7
Dobrý den.Před 5 lety mi byla diagnostikována rakovina prsu.Zhoubný nádor s 90% aktivitou.Prošla jsem léčbou Chemoterapie ,ozařování.Před rokem a půl jsme z gynekologického hlediska nechali udělat genetické testy.Nález zněl BRCA1 do věku 70 let prsa 84% vaječníky 63%.Po diskuzích a debatách s lékaři jsme se rozhodli o odstranění vaječníků a i obou prsů.Chtěla jsem se zeptat jestli mi měli odebrat i bradyvky.Byla jsem totiž na kontrole v Mamocentru kam pravidelně chodím na kontroly a paní doktorka mi řekla že by se mělo odstranit všechno ,na sonu je totiž pod bradavkou mléčná žláza,což si myslím je stále rizikový faktor.Když jsem byla na kontrole na plastické chirurgii kam docházím,tak mi bylo řečeno že oni to tam takhle dělají,že nevidí důvod proč by to měli odebírat,ale jestli chci mít 100%jistotu tak že to není problém. Tak jsem se chtěla jen zeptat zdali je to tak vpořádku nebo si to raději mám nechat odstranit. Děkuji za odpověď Petra F.

Dobrý den! Odpovídám na Váš dotaz se zpožděním z důvodu dovolené. V případě rakoviny prsu a pozitivitě genové mutace BRCA 1 je vhodné kompletní odstranění prsů a to včetně bradavek. Ani tak nejde o samotné bradavky, ale pod nimi je přítomna mléčná žláza a ta riziko vzniku rakoviny psu zvyšuje. Takže pokud žena podstupuje tuto operaci z důvodu vysokého rizika vzniku rakoviny prsu, aby se pravděpodobnost vzniku této choroby maximálně snížila, tak by měla být mléčná žláza odstraněna kompletně, to znamená i s bradavkami, kde té žlázy bývá docela dost. Není to pro ženu jednoduché rozhodnutí, a pokud nastane, tak je zbytečné riziko takto zvyšovat a část žlázy tam ponechat. Přeji Vám, ať Vám operace dobře dopadne a ať jste v pořádku. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Rekonstrukce prsu

HRUŠKOVÁ ROMANA | 01.08.2016 | dotaz č. 6
Dobrý den. Můj dotaz se týká rekonstrukce. Před osmi lety jsem měla operaci levého prsu, při níž mi byla odebrána část tkáně z levého dolního kvadrantu. Asi tak do pěti let byl rozdíl mezi zdravým a postiženým prsem celkem prijatelný. Nyní však nastala situace se kterou si nevím rady. Buď zdravý prs nabírá na oběmu, nebo ten postižený ubývá.... rozdíl je dosti viditelný pouhým okem a mám pocit, že se bude stupňovat. Je mi 56 let a snad bych podstoupila i rekonstrukci s tím , že se mi zmenší ten zdravý prs. Prosím, hradí toto pojišťovna ? Pokud ne, jaké je finanční rozpětí při takovém zákroku ? Moc děkuji za odpověď. Hrušková Romana, členka Mammahelpu, Zlín.

Vážená paní Hrušková, podle toho co popisujete bude asi nejlepším řešením korigovat zdravý prs. Výkon je svým charakterem operací ze zdravotní indikace a nehradíte jej. Optimální je samozřejmě osobní konzultace s vyšetřením. Vzhledem ke vzdálenosti do Prahy můžete samozřejmě navštívit některé bližší pracoviště plastické chirurgie. doc. A. Nejedlý

doc. MUDr. Aleš Nejedlý


Prevence
Diagnóza

JanaHK | 31.07.2016 | dotaz č. 5
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda se dá nádorové onemocnění zjistit z krve dříve než se objeví nález na mamografu. Pokud ne, tak proč? Děkuji za odpověď, Jana Smetanová

Dobrý den! Z krevních testů se stanovují hodnoty markrů nádorových onemocnění. Bohužel výsledky nejsou jednoznačné. Zvýšené hodnot těchto markrů v případě rakoviny prsu nejsou úplně specifické. U ženy může být nádor z mamografu prokázán, ale markry mohou být na normálních hodnotách. A někdy jsou markry zvýšené, a nádor se neprokáže, protože žádný není v prsu přítomen. U některých případů výše markrů stav rakoviny prsu kopíruje, ale není tomu tak vždy. V některých ojedinělých případech rakoviny prsu by mohly markry stoupat, aniž by byl nádor na mamografu patrný, ale právě pro nepřesnost těchto testů se toto jako prevence nepoužívá. Takže hodnoty markrů pro rakovinu prsu nelze použít jako screeningovou metodu. Tou zůstává mamografické vyšetření. MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Léčba

Ivana | 31.07.2016 | dotaz č. 3
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na léčbu karcinomu prsu. Kdy se indikuje cytostatická léčba a kdy biologická? Dochází při biologické léčbě také k vypadávání vlasů? Je vhodné při onkologicé léčbě vzýšený příjem vitamínových preperátů?

Dobrý den, indikace léčby záleží na rozsahu nádoru ( velikost ložiska, postižení uzlin) a na histologické stavbě ( histologický typ, růstová aktivita, hormonální receptory apod.), také na celkovém zdravotním stavu a souběžných chorobách. Biologická léčba se indikuje pouze v případě vysoké pozitivity HER2 receptoru v nádoru. Bývá téměř vždy podávána v kombinaci s chemoterapií, pouze v udržovací fázi pak samostatně. Po samotné biologické léčbě vlasy nepadají. Vitamínové preparáty mohou být vhodné, ale doporučuji probrat s ošetřujícím onkologem. Může to být rozdílné v různé fázi léčby, také záleží jaké "vitamíny" máte na mysli. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Genetika

Stan. | 29.07.2016 | dotaz č. 2
Dobrý den. Je nutné ke genetickému vyšetření doporučení odborného lékaře? Děkuji.

Doporučení jak praktika, nebo odborného lékaře je vhodné, protože s ním můžete probrat důvody, v některých případech vám již tento lékař může poradit, zda je to skutečně nutné navštívit genetika. Doporučení však není striktně nutné.

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.