Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Po léčbě:

Po léčbě

Hana | 31.08.2017 | dotaz č. 667
Dobrý den, jsem po léčbě karcinomu prsu, odstranění prsu a uzlin a teď jsem rok v remisi. Chtěla jsem se zeptat, jestli bych mohla absolvovat botox do čela a okolo očí. Vím že je to jed, tak si nejsem jistá jestli by mi to nemohlo uškodit vpravit do těla tento přípravek. Děkuji za odpověď. Hana

Přeji krásný den, této procedury se bát vzhledem k svému prodělanému onkolog. onemocnění nemusíte.

MUDr. Petra Hrabětová


Vedlejší účinky
Po léčbě

Dana | 16.07.2017 | dotaz č. 621
Dobrý den, jsem 3 roky po operaci, chemoterapiji, ozařování a beru Tamoxifen. Asi měsíc se mi hodně točí hlava a někdy bývá nevolno. Zajímá mě váš názor na to, zda je dobré to vydržet a nadále lék brát, nebo se snažit o změnu léku? Jsem bezradná, lék mi je doporučován jako potřebný. Děkuji, Dana Jahodová

Dobrý den, pokud se obtíže objevily až po 3 letech užíván tamoxifenu, bylo by dobré domluvit si celkové vyšetření. Potíže mohou mít jinou příčinu např. se zvýšený krevní tlak. Jestliže se nenajde příčina obtíží, doporučuji domluvit se s ošetřujícím onkologem na dalším postupu. Podle závažnosti choroby je možné lék změnit nebo úplně vysadit. Obvyklá doporučovaná doba užívání je 5 let, v některých případech až 10 let ( podle původního rozsahu onemocnění ). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Vedlejší účinky
Po léčbě

D | 15.07.2017 | dotaz č. 620
Dobrý den, jsem 2 roky po chemoterapii a ablaci. Letos v zimě jsem začala mít problémy s imunitou. Měla jsem nejdřív 6 týdnů virózy. Na jaře jsem začala mít problémy s pohlavními infekcemi, kvasinkami a mikózami. Nikdy před tím jsem tyto problémy neměla. Skoro po každém milování dostanu infekci. Dá se s tím něco dělat, abychom se mohli opět s manželem milovat a abych při tom neonemocněla? Gynekolog mi vždy dá jen mast a řekne že 14 dní se nesmíme milovat. Pak máme jeden pohlavní styk nebo dva a zase 14 dní léčba. Podle gynekologa se jedná o následek chemoterapie. Zkoušeli jsme i používat kondom, ale to nepomáhá. Manžel také zkoušel tu mast, ale to také nepomáhá. Navíc on žádné infekce nemá. Další problém je ten, že jsem při chemoterapii přestala mít menstruaci. Asi rok po chemoterapii jsem dostala několikrát menstruaci, pak půl roku nic, a teď jsem ji zase dvakrát dostala. Chtěli bychom se ještě pokusit o dítě, protože nemáme děti a velmi bychom si přáli dítě. Proto jsou ty infekce pro nás další komplikace.

Dobrý den, podle toho co píšete by bylo vhodné provést celkové imunologické vyšetření a podrobné gynekologické vyšetření. Nevím, jakou léčbu jste prodělala, ale obvykle se obtíže projevují bezprostředně po chemoterapii a postupně se zlepšují. Pokud se problémy objevily s dvouletým intervalem, není souvislost s prodělanou léčbou jednoznačná. Pro Váš problém ale není podstatné, zda souvisí s prodělanou léčbou, je potřebné abyste se s gynekologem domluvila na dovyšetření a postupu, který povede ke zlepšení stavu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Dáša | 13.07.2017 | dotaz č. 618
Dobrý den, jsem čerstvě po léčbě karcinomu prsu lobulárního typu, SR 100% (od 6/2017 v remisi) a po hysterektomii a ovarektomii. Užívám Tamoxifen. Vím, že nemohu mít hormonální substituční terapii ke zmírnění případných klimakterických potíží, domnívala jsem se ale, že syntetické hormony mohu nahradit fytoestrogeny. Na krabičce s čajem z červeného jetele jsem se ale dočetla, že by ho neměly ženy po rakovině prsu užívat. Je tomu tak? Za váš názor předem děkuji.

Dobrý den, fytoestrogeny jsou látky podobné estrogenům, které na tkáň mléčné žlázy působí omezeně., nicméně je tento efekt nejistý . V příbalovém letáku je uvedená kontraindikace, ale po přechodnou dobu je možné tyto preparáty užívat. Obvykle doporučujeme 3-4 měsíce a poté 1-2 měs. pauza. Vy jste na začátku léčby, je pravděpodobné, že klimakterické obtíže do několika měsíců vymizí a další kúru již nebudete potřebovat. V případě přetrvávání obtíží se potom poraďte se svým onkologem. Máme k dispozici další zůsoby pomocné léčby, která může pomoci při dlouhodobých klimakterických projevech.

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Jitka | 23.06.2017 | dotaz č. 586
Dobrý den, u mojí kolegyně (63) byly po 12 letech zjištěny rozsáhlé metastázy v kostech a měkkých tkáních. Jsem z toho špatná, protože mi velmi pomohla když jsem před 1,5 rokem onemocněla karcinomem prsu i já. Dočetla jsem se, že metastáze u rakoviny prsu se nakonec rozvinou u 70% případů. 1. Je to pravda? 2. Můj nález byl tzv. příznivý a tak chodím jako moje kolegyně jen 1x ročně na mamograf (žádná další vyšetření). Jaká mohu podstupovat vyšetření, abych se o případných metastázách dozvěděla včas?

Dobrý den, informace, že se metastázy objeví u 70% pacientek s dg. karcinomu prsu je mylná. Může platit jen pro určitou rizikovou skupinu s pokročilým, velmi agresivním tumorem. Naopak u žen, kde byl nádor zachycen v nejnižších stádiích je dlouhodobé přežití bez nemoci kolem 90%. Bohužel neexistuje žádné vyšetření, které by jednoznačně odhalilo vznikající metastázy v úplném začátku. Naopak intenzivní "preventivní" vyšetřování znamená zvýšenou radiační zátěž a opakovaně bylo prokázáno, že nevede k záchytu časné recidivy. Základem sledování je tedy roční vyšetření prsů. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Zuzana | 17.06.2017 | dotaz č. 580
Dobrý den, jsem 3 roky po operaci prsu. Prošla jsem chemo a ozařování. Beru Tamoxifen. Jezdím na kontroly, absolvuji vyšetření, která dopadnou dobře. problém je, že mám trvalou elevaci CEA (od 23 do téměř 36). Začínám být trochu hypochonder. Je možné být v pořádku a mít takovou krev? Děkuji, Zuzana

Dobrý den, onkomarker CEA není úplně specifický. Je to látka, která je ve vyšší míře tvořena i u jiných než nádorových onemocnění - například u chronických jaterních chorob, nebo u kuřáků. V každém případě by v takové situaci měl Váš onkolog provést restaging - UZ břicha, RTG plic a scinti skeletu ev. a doplnit vyšetření případně ještě o gastro a kolonoskopii. Pokud bude vše opravdu vpořádku, a zvýšená hodnota bude zůstávat cca stejná, pak to lze připsat na vrub fyziologické odchylky.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Alina | 03.06.2017 | dotaz č. 562
Mohou se objevit metastáze v kostech 10 let po ukončení léčby karcinomu prsu?

Dobrý den, bohužel mohou, i po takové době.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Hana Kuhnelová | 02.06.2017 | dotaz č. 560
Dobrý den, jsem deset let po nádoru prsu a chtěla bych si dát udělat scintigrafii skeletu celotělového na ambulantním pracovišti nukleární medicíny, již jsem na tom byla před deseti lety. Co pro to mám udělat a mám na to ještě nárok? Děkuji

Přeji krásný den. Vaše přání byste měla prodiskutovat s ošetřujícím onkologem, který potom vypíše žádanku. Nárok na to jistě máte, ale je otázka, proč po 10ti letech. Zda k tomu máte nějaký konkrétní důvod. Pokud byl nádor nerizikový, jste bez obtíží a markery jsou v normě, je vyšetření zbytečné a navíc se zátěží pro organismus. Takže určitě prodiskutovat s Vaším lékařem

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

ludmila | 25.05.2017 | dotaz č. 553
DOBRY DEN,CHTELA JSEM SE ZEPTAT JESTLI MUZU DO TERMALU VELKY MEDER.MAM PO MASTEKTOMII OBOU PRSOU S REKONSTRUKCI,PRAVE PREVENTIVNE,NASLEDNE CHEMOTERAPIE DO 13.6.217,PO TRECH TYDNECH HERCEPTIN DO STECHNA.17.7.2017 budou EXPANDERY VYMENENY ZA INPLANTATY,NASLEDOVAT BUDE OZAROVANI.POBYT JSEM DOSTALA JAKO DAREK A TERMIN JE PRED OPERACI IMPLANTATU 1.7-8.7.2017.dekuji Bognerova

Dobrý den, v tuto chvíli - kdy ještě běží léčba, a také Vám plánují další operace - Vám rozhodně pobyt v termálních lázních nedoporučuji! Koupele by Vám mohly způspbit velmi nemilé komplikace a způsobit nutnost odkladu léčby. Navíc pro Vás pobyt v termálních lázních - ve vodě, která je velmi teplá, nebude vhodný ani po léčbě, protože u Vás vždy bude hrozit riziko vzniku lymfedému ( sloní ruka, otok hrudní stěny...).

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Po léčbě

Jitka Schejbalová | 20.05.2017 | dotaz č. 547
Dobrý den, v 50 letech jsem onemocněla karcinomem prsu, pT1N0M0, byla provedena ablace celého prsu. Měla jsem 4 dávky chemoterapie, 5 let užívala Arimidex. Jednalo se o carcinom in situ, místy s invazivní složkou. Dle histologie: hormonálně parciálně dependentní nádor, s nefunkčním estrogenním receptorovým systémem, vyšší proliferační aktivitou, bez exprese p53, se silnou expresí HER-2/neu. Prosím o sdělení o jak nebezpečný nádor se jednalo, jak velká je pravděpodobnost recidivy, případně metastáz. Děkuji Vám za odpověď. Jitka

Dobrý den, nemám podrobné info o typu Vašeho nádoru, ale z toho co píšete, a také z toho, že jste již 13 let po léčbě, vyplývá, že pravděpodobnost návratu onemocnění je velmi malá. S pozdravem

MUDr. Karolína Hovorková