Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Po léčbě:

Po léčbě

Božena | 18.10.2017 | dotaz č. 728
Dobrý den. Jsem po odstranění prsu a byla mi nasazena hormonoterapie lékem Tamoxifenem.Protože již dlouhodobě trpím na chronické záněty dutin a gynekologické záněty naordinovala jsem si doplněk stravy Imunoglukan s vitamínem C.Je vhodné takové užívání? Za radu mnohokrát děkuji a přeji pěkný den.

Dobrý den, pokud nebude překračovat doporučené dávky, tak tyto doplňky stravy můžete klidně užívat. S pozdravem MUDr.K.Hovorková

MUDr. Karolína Hovorková


Vedlejší účinky
Po léčbě

Marie Škubalová | 13.10.2017 | dotaz č. 727
Dobrý den, mám za sebou St.p. pravostranné mastektomii a revizi pravé axily pro invazivní duktální karcinom, G3/NS8/, pT2 N0 /0/5sn/cMO. Dále šest chemoterapií a užívám arimidex. Od poslední CHT uplynuly dva měsíce a já mám zhoršující se necitlivost na chodidlech, prstech na nohou i rukou. Co s tím? Děkuji za odpověď. Marie Š

Dobrý den, nevím přesně, jakou chemoterapii jste dostávala, ale podle Vašeho popisu se nejspíš jedná o poléčebnou neuropatii (porucha nervových zakončení) . Bylo by dobré aby Vás vyšetřil neurolog , ten podle nálezu doporučí nejvhodnější léčbu. Sama zatím můžete zkusit vitamíny B řady, volně prodejné preparáty na podporu nervových zakončení , také mohou pomoci masáže, sprchování teplou, studenou vodu (perličkové koupele ). S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Věra | 28.09.2017 | dotaz č. 716
Dobrý den, v lednu jsem podstoupila ablaci P prsu, 7. září jsem ukončila chemoterapie. Asi týden je jizva citlivá, v ráně mně píchá, pálí. Je to méně bolestivé v případě, že nenosím podprsenku. Mám se něčeho obávat? Na onko kontrolu jsem objednaná 26. října. Děkuji za odpověď. Věra

Dobrý den, na to bohužel vůbec nemohu odpovědět. nejspíš to nic nemusí být, ale tyto obtíže musíte vždy osobně konzultovat s Vaším ošetřujícím onkologem - tedy pokud máte obtíž, dojděte si k němu co nejdříve na vyšetření.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Alina | 27.09.2017 | dotaz č. 714
Dobrý den, moje diagnóza je tubulární dobře diferencováný karcinom, pT1c, N0, G1, Er 80% a Pr 95%. Léčba ukončena 03/2016. Parciální mastektomie a LAVH + RT + Arimidex. Vzhledem k skolioze páteře a přetížení hrudní páteře mám občas bolesti zad, pletence hrudní končetiny, občas krční páteř. Jednou měsíčně chodím na fyzioterapii a většinou mě tam dají do pořádku. Mám dotaz: 1. Je fyzioterapie a lehká masáž šíje bezpečná (lymfedém)? 2. Jak je bezpečná lymfodrenáž (manuální a přístrojová)? Moje kolegyně chodila na lymfatickou masáž pravidelně a po 12 letech má metastáze v kostech. 3. Kdy mám nárok na přeměření denzity kostí a kdo mi napíše žádanku? Děkuji

Přeji krásný den. 1. Fyzioterapie a lehká masáž je možná a neměla by vás ohrožovat lymfedémem 2. Lymfodrenáže, jak ruční, tak přístrojové jsou bezpečné procedury a mohou se aplikovat buď jednotlivě, nebo i v kombinaci. Pokud měla vaše kolegyně metastázy po 12ti letech, nemělo to nic společného s lymfodrenážemi, bohužel meta by měla i bez nich. 3. Co se týká densitometrie, u našich pacientek už při zavádění terapie inhibitory aromatas děláme vstupní denzitometrické vyšetření a z krve odběry na kostní metabolismus a žádanky si píšeme my (popřípadě může žádat PL, endokrinolog, gynekolog)

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Marcela V. | 25.09.2017 | dotaz č. 709
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila o možnosti, jak získat možnost konzultace – druhý názor u jiného lékaře nebo prosím Vaší radu, jak bych se měla rozhodnout. Základní onemocnění: rakovina prsu-invazivní karcinom prsu NST G3 (hormonální-estrogenový) s mikrometastázou v jedné uzlině a s úseky DCIS G2, léčba 2015-2016: chemoterapie, parciální resekce prsu s exentrací axilly, léčba ozáření lineárním akcelerátorem.). Léčba skončena v lednu 2016. Nyní jsem v následné léčbě – užívám ETRUZIL – inhibitor aromatázy. Při denzitometrickém vyšetření v 07/2016 – mi byla zjištěna osteopenie 10%; v červenci 2017 pokles o dalších 5% (níže úplný popis nálezu z lékařské zprávy) Pan doktor z osteologické ambulance navrhuje nasadit léčbu – Ibandronátem (BF), jelikož byl zjištěn zvýšený kostní metabolismu (velký kostní obrat). Je mi 47 let. V rodině nemáme zlomeniny. Já sama nic zlomeného zatím neměla. Jsem aktivní, mám ráda pohyb, denně nachodím 7-10 kroků, věnuji se rychlochůzi, jízdě na kole, plavání, pravidelně turistika (peší výlety 13-18 km za den)…Bohužel na podzim v roce 2016 mi začaly pohybové problémy – patní ostruha – do ledna 2017 jsem nemohla pořádně chodit a léčila jsem se, a od dubna 2017 se mi pak objevila na stejné noze „bakerova cysta“ , - tyto problémy mě znemožnily věnovat se pohybu pravidelně - denně. V červenci zjištěn prasklý meniskus – a čeká mě operace.Také jsem vitamín D a vápník (Calcichew D3) užívala nepravidelně. Navrhovanou antiresorbční léčbu jsem zatím po dohodě s doktorem odsunula o půl roku, kdy mi pak bude provedeno kontrolní denzitometrické vyšetření a kontrola. Než si nechám nasadit panem doktorem doporučovanou léčbu BF, tak bych ráda zkusila, jestli změnou režimu - úpravami kombinací příjmu pminerálů v jídelníčku a zpravidelněním a případnou změnou pohybu, si nepomůžu sama. Chci totiž vyzkoušet, zda ten pokles kostní hmoty neodvrátím vlastním přístupem. Opravdu se moc bojím toho, co mi za reakce těla a nežádoucí účinky nová léčba BF může dalšího jiného zhoršit (např. prokázané bolesti čelisti, možnost nekrózy, trhání zubů pouze s antibiotiky a na chirurgii?, agresivita k žaludeční sliznici a poškození jícnu, nutná úprava jídelníčků – sliznice střev atd. ). Nechci další „chemii do těla“. A BF chemie – velká – jsou. Stačí mi s jakým chaosem se nyní vyrovnávám díky tomu, že užívám antihormonální léčbu, která mě chrání před návratem rakoviny. Jsem podle mého názoru stále ještě ve stavu, že se po léčbě rakoviny prostě dávám dohromady (lámou se mi zuby, mám vyrážky, špatné nehty...což jsou pro mě signály, že se v těle ještě něco léčí). Cítím, že se potřebuji zeptat i někoho dalšího, jde o moje vlastní ujištění, jakou cestou se dát - Zda jsem odklad zvolila či nezvolila správně a zda je možné, že si sama můžu pomoci. Moc děkuji za Vaší radu, či nasměrování, na koho bych se mohla případně obrátit na možnou konzultaci. Plný popis nálezu – lékařská zpráva: :“ Pacientka s nálezem denzity v pásmu osteopenie s výrazně klesajícím trendem v terenu hormonální terapie (inhibitory aromatazy-ETRUZIL) základního onemocnění“ (výsledky z 07/2017, denzitometrie skeletu: onkologickou diagnosu a věk posuzuju již dle T score. Rozložení denzity v oblasti bederní páteře je nehomogenní. K posouzení vybrány obratle L1-3, kde zjištěna denzita v pásmu osteopenie (0,974 g/cm2, T-score -1,6 a Z-score -1,8). Průměr denzity prox.femuru obou stran je v pásmu normy (0,915 g/cm2, T-score -0,7 a Z-score -0,6), v oblasti krčků je již pásmo osteopenie s průměrným T-score -1,2.. Závěr: nález denzity v pásmu osteopenie. Oproti vyšetření z 7/2016 došlo v oblasti L1-3 bederní páteře ke statisticky významnému poklesu kostní denzity 5,3%, což představuje akcelerovaný meziroční pokles denzity 5,2% v oblasti prox.femurů je pokles také již signifikantní 5,3% odpovídající akcelerovanému meziročnímu poklesu denzity 5,2%.

Dobrý den, bohužel v současné chvíli určitě nezvládnete jen změnou životosprávy zlepšit kostní denzitu na normál. Jednoznačně Vám doporučuji kromě úpravy životosprávy ( jak píšete - dostatek vápníku ve stravě, pohyb) i pravidelné užívání preparátů vápníku a vitamin D a dále hned zahájit i léčbu bisfosfonátem, jak Vám navrhuje osteolog. vedlejších účinků se nebojte, našich 99,9 % pacientek, které tuto léčbu užívají, ani nevědí, že něco berou. Bez "chemie" se prostě teď neobejdete. Ve chvíli, kdy si zlomíte při sportu nohu v krčku, či budete mít kompresivní frakturu obratle, bude již pozdě. Věřte svému lékaři - jistě Vám bude denzitu kontrolovvat a léčbu upraví, pokud dojde ke zlepšení. Hlavně nečtěte všlijaké laické internetové diskuse, bohužel většinou napáchají víc škody než užitku! S pozdravem MUDr.Karolína Hovorková

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Jiřin | 21.09.2017 | dotaz č. 705
Dobrý den, jsem 3 roky po zákroku in situ, daří se mi zatím dobře, beru Tamoxifen. Jsem už podruhé poslána na mamografické vyšetření. Dočetla jsem se že obdržím 3mSv ozáření , to už je 6 za tři roky pokud nepočítám ozařování prsu a další prodělané RT. Lze nahradit mamo jiným vyšetřením bez vedlejších účinků? Může si říct lékaři a za jakých podmínek?

Dobrý den, mamografické vyšetření nelze nahradit jiným vyšetřením. Obzvláště ve Vašem případě, kdy jste mela in situ nález, a ten právě bývá vidět pouze a jen na mamografu. Proto je nutné toto vyšetření pravidelně provádět - zpočátku 1x ročně, později 1x za dva roky. Dávka záření obdržená při tomto vyšetření je naprosto bezpečná a zcela minimální.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Po léčbě

Dagmar | 19.09.2017 | dotaz č. 704
dobrý den, ráda bych se zeptala, podle čeho se určuje, zda pacientka po chemoterapii a radioterapii bude užívat Tamoxifen nebo něco podobného, nebo nemusí brát žádné léky. děkuji

Přeji hezký den. Adjuvantní hormonální terapie je doporučována pacientkám, u nichž měly nádorové buňky positivní hormonální receptory a nejsou jiné kontraindikace.

MUDr. Petra Hrabětová


Rekonstrukce prsu
Po léčbě

Hana | 19.09.2017 | dotaz č. 703
Dobrý den, mám dotaz na užívání wobenzynu, jsem rok v remisi po odstranění prsu a nyní mám v říjnu podstoupit rekonstrukci prsu způsobem . expandér a poté výměna za implantát. Zvažuji užívání tohoto přípravku pro lepší hojení atd., ale při pročítání různých názorů a recenzí pochybuji, jestli to není zbytečné vyhazování peněz, neboť přípravek je dost drahý, a také se musí užívat velké množství tabletek denně, což zase může negativně působit na žaludek. Jaký je Váš názor na tento přípravek? Může být organizmu přínosem nebo je to jen reklamní tah. Nebo raději zkusit homeopatika po operaci? Děkuji. H.V.

Přeji krásný den. Preparát Wobenzym patří nadále mezi potravinové doplňky a není hrazen pojišťovnou. Kde jsme viděli opravdu určité dobré výsledky, bylo v pooperačním hojení. Máte pravdu, že není levný a dopředu nevíte, jak jej budete tolerovat. Nejsem si jista, ale jeden čas se prodávalo i malé balení po asi 40 tbl., právě aby si lidé vyzkoušeli, jak ho vlastně budou tolerovat stran zažívání. Jinak pokud se pro něj rozhodnete, opravdu se bere ve vysokých dávkách (např. 2 x 10 tbl., nebo 3 x 7 tbl.), hlavně nalačno, aby měl efekt. Hodně štěstí k operaci.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Dana | 16.09.2017 | dotaz č. 697
Dobrý den, pro onkologické onemocnění prsu jsem užívala 4 roky tamoxifen, i přes to mám stále vysokou hladinu hormonů /v době operace 48 let jsem niž neměla menstruaci/ před půlrokem došlo k výměně medikace na anastrazol. Přes den nemám kromě ranní zatuhlosti kloubů žádné potíže, ale večer po ulehnutí do lůžka mám docela silné bolesti pravé dolní končetiny- kolena,kyčel,nárt a mám pocit, že snad i svalů. Po tabletě ibalginu bolesti okamžitě odezní. Je to normální? Mám obavy, aby se bolesti nezvyšovaly. Co když ibalgin bude nedostačující ? jaké je vhodné jiné analgetikum, abych nezatěžovala žaludek? Mám žádat o scinti kostí? Mám strach, aby to nebylo něco vážného. Děkuji za odpoved´ Dana

Dobrý den, skeletové bolesti bývají bohužel často průvodním jevem užívání léků ze skupiny inhibitorů aromatáz - tedy i anastrozolu. Vaše obtíže však třeba ani nemusí souviset s léčbou. Pokud máte takto ohraničené obtíže na jednu končetinu, může to být třeba i neurologický problém v oblasti bederní páteře. Určitě Vám doporučuji to primárně probrat s Vaším ošetřujícím onkologem, který posoudí (při znalosti všech vašich nálezů a výsledků vyšetření) nejlépe, jaká může být příčina a doporučí Vám vyšetření .

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

michala01 | 11.09.2017 | dotaz č. 687
Dobrý den, jsem rok po operaci karcinomu prsu lobulárního typu, po ovarektomii a hysterektomii.Nyni beru Tamoxifen. Vzhledem k tomu jsem nyní v klimakteriu a můj gynekolog mi doporučil na zmírnění problémů doplněk stravy FYTOFem, který mimo jiné obsahuje vitamín B6 (1,4 mg v tabletě). Můj praktický lékař onkologickým pacientům přípravky s vitamínem B vyloženě nedoporučuje. Na čí radu mám dát...Děkuji Michala

Dobrý den, vitamíny B řady nejsou pro onkologické pacienty po léčbě problém. Vitamín B6 (pyridoxin) se dokonce doporučuje v některých situacích užívat i během chemoterapie. Obsažené množství nepřevyšuje doporučenou denní dávku, není se čeho obávat. Větší opatrnosti je potřeba jen u vyšších dávek vitamínu B12, ty by měly být podávány jen v indikovaných případech. Obecně platí, že vitamíny B řady v dávkách nepřevyšujících doporučenou denní dávku (DDD) mohou být užívány bez speciálního omezení i pacienty po onkologické léčbě . S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová