Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Po léčbě:

Po léčbě

Libuše | 06.05.2019 | dotaz č. 1531
Dobrý den, jsem téměř dva roky po ablaci prsu pro karcinom, beru letrosol na pět let, jiná léčba nebyla. Před půl rokem jsem podstoupila hysterektomii pro hyperplazii endometria s preventivní oboustrannou adnexektomií. V poslední době jsem začala mít problémy s vaginální suchostí, vím, že tabletová hormonální substituční léčba je kontraindikována, fytoestrogeny jsou neúčinné. Chtěla bych poprosit o radu, co bych mohla bezpečně používat pro zlepšení stavu. Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Přeji hezký den. Bohužel máte pravdu v tom, že tabletová ani jiná forma hormon. terapie není ve vašem případě indikována, když jste prodělala hormon. dependentní nádor. Na suchost vag. sliznice můžete zkusit v první řadě lok. preparáty s obsahem kyseliny hyaluronové (masti, čípky) - s názvy vám poradí v lékárně. Pokud jsou někdy problémy se suchostí tak závažné, že dochází ke krvácení a bolestivým ragádám (i bez styku), tak výjimečně povolujeme aplikovat Ovestin, ale ne nepřetržitě, ale pouze občas a např. pouze po dobu 1-2 měsíců, než proběhne aspoň malá regenerace. Ten ale samozřejmě předepisuje gynekolog.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Olga | 06.05.2019 | dotaz č. 1530
Dobrý den jsem deset měsíců po léčbě karcinomu prsu končila jsem ozařováním vše je v poradku ale dnes v noci jsem měla docela velké bolesti v prsu takové pichani je pravda ze jsem ležela na boku na straně léčebného prsa muže to být tím ze jsem se prelezela poslední kontrolu jsem měla před 14 dny a dobre nechci zbytečně volat svému doktorovi dekuj Olga

Dobrý den, nejspíše se nejedná o nic vážného, když poslední kontrola byla před 14 dny. Vyčkejte několik dnů. Snažte se neležet celou noc na operované straně teprve kdyby se potíže trvaly déle nebo se opakovaly, je vhodné konzultovat ošetřujícího lékaře. Změny po ozařování se obvykle projevují ještě řadu měsíců a postupně odezní. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Lenka | 23.04.2019 | dotaz č. 1511
Dobrý večer, po jaké době po chemoterapii si mohu nechat udělat permanentní make up obočí? Kosmetička uvádí ,že za půl roku po ukončení CHT, ale já bych jej potřebovala teď. Za půl roku už snad bude dorostlé mé vlastní. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, na to vám musí odpovědět váš onkolog - musíte být v pořádku a mít také dobré krevní testy. Pak časové omezení není. Ale opravdu toto domluvte s vaším ošetř.lékařem.

MUDr. Karolína Hovorková


Po léčbě

Lenka | 22.04.2019 | dotaz č. 1508
Dobrý den, po chemoterapii mi vypadaly (mimo vlasů - ty už krásně rostou) i řasy a obočí. jak můžu podpořit jejich růst a za jak dlouho narostou. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Růst řas a obočí po cht. je individuální. Může to být až v měsících. Ale určitě si neuškodíte, když do stravy zařadíte selen a zinek jako stopové prvky (jsou volně prodejné v lékárně), které podporují růst vlasů a nehtů.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Libuše | 06.04.2019 | dotaz č. 1491
Dobrý večer paní doktorko. Na podzim roku 2016 mi byl zjištěn invazivní duktální karcinom prsu, Dali mi bylo mi odstraněno 21 uzlin ve třech byla zjištěna rakovina,následovalo 13 chemoterapii,33 ozařování, to skončilo v červenci 2017. Od té doby jsem brala Egistrozol, ale nedělalo mi to dobře a tak mi byl lék změněn na Arimidex. po určité době jsem si na něj zvykla, ale spravila jsem se asi o 8 kg. Bohužel mi teď začala bolet a silně páteř, nohy a chodidla. I svalovina okolo kosti. Bolí mě to tak, že nemůžu delší dobu stát ani chodit. natékají mi i nohy. Prosím, Poraďte mi jak zlepšit můj stav. Děkuji.

Dobrý den, nabírání na váze i bolesti kloubů mohou souviset s hormonální léčbou, navíc bolesti kloubů zvyšuje nadváha. Je vhodné zkusit snížit váhu, můžete brát podpůrné prostředky na klouby. Vhodné je i ortopedické , případně neurologické vyšetření. S ošetřujícím onkologem zkuste domluvit změnu hormonoterapie. Oba preparáty, které jmenujete, mají stejnou účinnou látku - í anastrozol. Při výměně za stejně účinný letrozol u části žen dojede je zmírnění vedlejších účinků, včetně kloubních. Pokud nemáte kontraindikace, může být zvažována i změna na tamoxifen. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

P. D. | 18.03.2019 | dotaz č. 1464
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně rakoviny prsu (u manželky v pouhých 30 letech, BRCA negativní, 100% hormonální) a alkoholu. Manželce jej stále zakazuji (žijeme poměrně pestrým společenským životem a ráda si dá v průměru cca 1-2 skleničky vína denně), ta ale argumentuje, že podle její onkoložky alkohol pít může (a to i při současném užívání Tamoxifenu - v příbalovém letáku jsem opravdu žádnou zmínku o jakékoliv interakci s alkoholem, snížení účinku, nebo zákazu jeho užívání nenašel). Nedalo mi to a zapátral jsem na internetu, a skutečně všechny poslední velké studie (mnoho tisíc po mnoho let sledovaných pacientek - odkazy přikládám níže) dokazují, že na riziko recidivy či úmrtí vlivem rakoviny prsu nemá alkohol žádný vliv (často tato rizika paradoxně naopak snižuje) - jediný negativní vliv byl zaznamenán na zvýšené riziko vzniku rakoviny prsu u žen po menopauze. Jaký je prosím Váš názor? Předem moc děkuji za odpověď. PD Odkazy na studie: http://cebp.aacrjournals.org/content/22/1/32 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6015986/ https://www.oncologynurseadvisor.com/home/hot-topics/cancer-survivorship-news/drinking-alcohol-after-diagnosis-does-not-affect-breast-cancer/?check=true https://www.fredhutch.org/en/news/center-news/2016/06/new-study-on-alcohol-use-after-breast-cancer.html

Přeji hezký den. Na našem pracovišti také striktně nezakazujeme příležitostné požití alkoholu. Samozřejmě je něco jiného v době léčby jako je chemoterapie, kde jsou játra zatěžována více, ale pokud má vaše paní nyní hormon. terapii Tamoxifen, z naší strany není námitek. A studie jste si již dohledat sám.

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Zdenka | 14.03.2019 | dotaz č. 1460
Dobrý den.Jsem po částečné operaci prsu/srpen 2017/,následná chemoterapie a ozařování./dokončeno duben 2018/Od doby operace jsem byla pouze 1x na mamografu a sonu a každé čtvrtletí na odběrech krve.Po konzultaci s kamarádkami se stejným problémem jsem zjistila,že je lékař posílá v rámci prevence na sono břicha,rentgen plic a kostí..A to v rámci pětiletého cyklu sledovanosti.Nechci nic ponechat náhodě,,ale zajímalo by mne,zda je toto v kompetenci lékaře či kliniky a jak případně tyto preventivní prohlídky mohu absolvovat.Kde získat doporučení.Děkuji.

Přeji krásný den. Co se týká rozsahu a četnosti následných kontrol a vyšetření je v kompetenci té které onkologie. Také se nedá srovnávat i na první pohled stejná diagnosa Ca prsu. Sice cht. ev. stejné, ale primární rozsah postižení a druh nádoru mohou být odlišné a i podle toho jsou doporučená další vyšetření. Jinak obecně celosvětově je ústup od každoročních celkových přešetření jako je RTG plic, UZ břicha + scinti skeletu. Spíše se ponechávají v případě vzestupu markerů nebo klinických obtíží. zeptejte se svého onkologa

MUDr. Petra Hrabětová


Po léčbě

Rozita | 10.03.2019 | dotaz č. 1457
Dobrý den, v 11/2016 jsem podstoupila operaci - ca prsu, od ledna 2017 4 chemoterapie a následně 32 cyklů ozařování, které skončilo 7.6.2017. Před začátkem ozařování jsem začala užívat tamoxifen, který snáším dobře, výjimečně mám návaly. Můj problém je, že přibírám na váze cca 6 kg. Bojím se toho, že budu užívat tamoxifen ještě 3 roky a váha bude dále stoupat. Jinak chodím pravidelně na kontroly na onkologii a gynekologii a vše je v pořádku. Chci se zeptat, zda bych mohla držet dietu, např. keto dietu. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, při užívání antoestrogenní léčby je nabírání snazší - ale vždy záleží na příjmu a výdeji energie. I při užívání tamoxifenu se dá zhubnout. Doporučuji racionální redukční dietu a zvýšení pohybové aktivity ( např. chůze s hůlkami apod.) Je to pro Vás jistě vhodnější než ketodiety, jejichž efekt je obvykle přechodný. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Jana | 05.03.2019 | dotaz č. 1450
Dobrý den, 14.11.2018 mi byla provedena ablace levého prsu. Závěr: Ablace levého prsu :v prvním nádorovém ložisku z DVQ invazivní duktální karcinom G2, s sklerotickým stromatem, s invazí do tukového vaziva, bez pozorované lymfangioinvaze, vzdálen 5 mm od spodiny. V druhém nádorovém ložisku z HVQ invazivní duktální karcinom G2 , s sklerotickým stromatem, s invazí do tukového vaziva, bez pozorované lymfangioinvaze, nedosahující okraje vzorku. Ve zbytku prsu velmi ojedinělé fibrocystické změny, bradavka nenápadná. 5 sentinelových lymfatických uzlin z levé axily zpracovaných dle protokoklu bez neoplastických změn. pT 1 b pN0 (sn)(5/0) L0 Mám hormonální léčbu, užívám Letrozol jednou denně. Chtěla bych se zeptat, zda bych měla nárok na lázně, popř do jaké doby o ně zažádat. Ev. nárok na částečný invalidní důchod. Bývám dosti unavená. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ve Vašem případě máte nárok na lázně do 1 roku od operace - tj. musíte je vyčerpat do 14.11.19. Zprávu s doporučením lázní píše onkolog, vlastní poukaz na lázně obvykle praktický lékař. Invalidní důchod je žádán , pokud trvá pracovní neschopnost rok a déle. Pokud nejste na dlouhodobé pracovní neschopnosti, případně nemáte jiné zdravotní potíže, není moc pravděpodobné, že Vám bude důchod přiznán. Vlastní onkologická choroba - karcinom prsu nízkého stadia není diagnózou, která je sama o sobě důvodem přiznání inv. důchodu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

katerina | 28.02.2019 | dotaz č. 1441
dobry den,prodelala sem rakovinu prsa a loni v cervnu jsem sla na operaci celeho prsa pryc a po te nastoupila na ozarky ktere sem mela do zari 2018 ted dochazim na pravidelne kontroly ketre jsou v poradku jizva se hoji,zadne problemy nemam tak sem se chtela zeptat jestli je v hodne jet letos k mori,jetsli to neni jetse kratka doba po operaci to je rok po operaci,a pokud bych jela tak slana voda a jizva asi by to nebylo moc dobre? dekuji za odpoved.

Přeji krásný den. Rok po operaci a RT už jet můžete. Ale samozřejmě je vhodnější nebýt celý den na slunci, spíše pod slunečníkem. A co se týká slané vody na jizvu, nemusíte se ničeho bát.

MUDr. Petra Hrabětová