Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Po léčbě:

Po léčbě

Nikoleta | 22.09.2016 | dotaz č. 34
Dobrý den. Jsem po komplexní ukoncene léčbě karcinomu prsu (ER90%, PR90%, HER2 negativní.Momentalne beru Tamoxifen a pravidelne chodim na Zoladex.Chtela jsem se zeptat, zda-li muzu brát vitaminove tablety na přírodní bázi GS Merilin Harmony.Dekuji

Dobrý den, tyto tablety můžete bez obav užívat. S pozdravem MUDr.K.Hovorková

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Po léčbě

Michaela | 17.09.2016 | dotaz č. 29
Dobrý den, jsem po operaci rakoviny prsu , nyní podstupuji radioterapii (ozařování) a užívám Arimidex. Ráda bych věděla, co ještě dalšího můžu dělat já sama pro to, aby se mi rakovina nevrátila. Mám teď především na mysli úpravu jídelníčku : pročetla jsem leccos, ale doporučení se dost rozcházejí. Někde radí omezit sacharidy, jinde vzdát se masa ( to už nejím asi dvacet let) , anebo úplně vyloučit mléko a mléčné produkty. Jaký je váš názor ? A ještě jeden dotaz : mám nárok na lázně ? A které doporučujete ? Děkuji

Co se týká úpravy jídelníčku, nejsme zastánci žádných radikálních směrů (jako vyloučení mléčných výrobků, jinde masa, jinde cukru, apod.). To byste ve finále mohla jíst pouze hlávkový salát :-) . Nejlepší je držet se všeobecně doporučovaného stylu stravování - dostatek zeleniny a ovoce, maso spíše bílé, ale ani občasná konsumace červeného masa není na škodu, celozrnné potraviny. Zvláštní kapitolu tvoří právě ty mléčné potraviny. Vzhledem k tomu, že berete Arimidex, jsou pro vás obzvláště důležité, protože jedním z vedlejších účinků inhibitorů aromatas obecně je sklon k odvápňování kostry. Takže naopak vápník a vitamin D dle hladin a výsledků densitometrie dodáváme. A co se týká lázní, do roka od ukončení onkologické terapie (nezapočítává se do ní hormon. terapie, ale buď operace bez další cht. a RT, nebo jako u vás ukončení radioterapie) máte nárok na komplexní lázeňský pobyt hrazený pojišťovnami. Jezdí se na 3 týdny a můžete si vybrat - Františkovy lázně, Mariánské lázně, Karlovy Vary, Karlova Studánka v Jeseníkách a Luhačovice.

MUDr. Petra Hrabětová


Vedlejší účinky
Po léčbě

Marca | 03.09.2016 | dotaz č. 17
Dobrý den , jsem cca 3 roky po léčbě rakoviny prsu/operace záchovná,chemo,ozařování/ a mám dotaz jestli můžu používat neurostimulátor Tempo,jedná se o elektroléčbu, trpím po léčbě neuropatií. Děkuji Marca

Dobrý den, neurostimulátor lze používat na dolní končetiny. Pro horní končetiny bych nedoporučovala, především kvůli riziku vzniku lymfedému. Neuropatii byste měla řešit s neurologem. Kromě léků může nabídnout různé fyzioterapeutické metody, případně lázeňskou léčbu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Lymfedém
Po léčbě

Agla | 28.08.2016 | dotaz č. 16
Dobrý den, před 7 měsíci jsem prodělala oboustrannou mastektomii, druhé prso bylo odstraněno preventivně. Odstraněna byla 1 sentinelni uzlina. Má léčba spočívá jen v hormonální terapii. Nedavno jsem si všimla, nad oper. řezem směrem do podpažíní jamky zbytněni ,jakoby převis . Na druhe straně je to také ale ne tak velké. Chtěla bych se zeptat zda se může jednat o otok v důsledku odstranění sentinel. uzliny. Myslela jsem,že k tomu dochází jen v případě odstranění dalších uzlin. Děkuji Brachtelová

Dobrý den, po odstranění sentinelové uzliny je velmi malá pravděpodobnost vzniku lymfedému, ale přesto se někdy objeví. I mastectomie samotná představuje rizikový faktor pro vznik otoku v oblasti stěny hrudní. Podle Vašeho popisu se může jednat o lymfatický otok nebo pouze o větší převis kůže, např v důsledku hojení jizvy. Měla byste kontaktovat svého onkologa a případně chirurga. Asi bude vhodné předepsat procedury v uvolnění jizvy a lymfatických cest ( měkké techniky, lymfomasáže). Obvykle se podobné problémy dají fyzioterapií a cvičením velmi dobře zlepšit, ale vyžaduje to delší čas. S pozdravem,

MUDr. Renata Koževnikovová


Po léčbě

Lenka | 25.08.2016 | dotaz č. 14
Dobrý den, jsem 12 let po komplexní léčbě (ablace, uzliny, chemo, radio, hormono) a zajímalo by mne, zda nemůže používání epilačního strojku nebo krému nepříznivě působit v podpaždí, kde mám vyndané uzliny. Děkuji.

Dobrý den, z používání epilačního strojku nemusíte mít strach, stejně jako z užívání antiperspirantu. S pozdravem MUDr.K.Hovorková

MUDr. Karolína Hovorková


« začátek1314151617(stránek: 17)