Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Léčba:

Léčba

jafoji | 12.03.2017 | dotaz č. 374
Dobrý den, jsem 4 měsíce po ablaci obou prsů a stále se mi pod prsem kde byl nádor tvoří tekutina , kterou mi na chirurgii jednou za 14 dní někdy i za delší dobu vytahují. Mám za sebou 4 chemoterapie vždy po třech týdnech a první z 12 týdenní série aplikované po týdnu. Jedná se u mne o recidivu rakoviny po 12 letech. Před 12 lety mi byl odebrán jenom nádor a prso zachováno. Nyní jsem si na vlastní žádost nechala vzít preventivně i prso druhé, které bylo histologicky negativní. Negativní byly i uzliny. Můj dotaz k Vám spočívá v tom, jak dlouho se může ta tekutina pod jizvou držet a zda je to normální stav. Bojím se také , že neustálými punkcemi do prsa kde byl nádor nebude léčba tak účinná. Histologie: ložisko 15mm,okraje negativní, invazivní karcinom, G3. Vlevo uzliny negativní, ER 0, Pgr 0, Ki-67 60%, HER2 negativní, Prs vpravo negativní. Za Vaši odpověď moc děkuji. jafoji

|Dobrý den, tvorba tekutiny po operaci ( odstranění prsu) je relativně častou komplikací, zvlášť v případě, že je operován v minulosti ozářený prs. Tekutina se někdy tvoří dlouhodobě, i několik týdnů ( až měsíců), obvykle se interval punkcí postupně prodlužuje. Jen ve výjimečných případech je nutná reoperace . Punkce nijak neovlivňují účinnost onkologické léčby . S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Jana | 27.02.2017 | dotaz č. 353
Dobrý den, je mi 39 let, jsem po záchovné operaci prsu, kdy mi byl před 3 měsíci vyjmut karcinom. Jsem trombofylik, FV Leiden Heterozygot. Kromě dalších léků (Alozex a Zoladex) jsem po dobu třech měsíců každý den aplikovala Fraxiparine 0,4 ml. Po aplikaci se mi objevilo v místě vpichu červené svědivé zarudnutí (objevil se červený "koláč"), ne po každé. Ze dne na den jsem na základě doporučení paní doktorky z hematologie přešla na Clexane 4000 anti-Xa (0,4 ml). Po první aplikaci, která proběhnula dnes došlo v místě vpichu ke štípavé reakci, která trvala asi 5 minut. Prosím Vás o radu zda je běžné takto přecházet ze dne na den na jinou injekci; zda mi to nemůže nějak uškodit; zda štípavá reakce mohla být například díky nesprávné aplikaci nebo zda je to způsobeno něčím jiným; zda se u mě teď může objevit například nějaký vedlejší účinek. Injekce by měly být použity po dobu ozařování - 30 dávek a zbývají mi poslední dvě ozáření. Clexane mám do konce března. Předpokládám, že se samovolně nemůžu vrátit zpět k Fraxiparinu, když jsem dnes začala používat Clexane. Velmi Vám předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, změna antikoagulačního preparátu se při reakcích provádí jednorázově, tj. ze dne na den. Pokud ani nový preparát nevyhovuje, musíte konzultovat svého hematologa . Pokud právě končíte radioterapii, může rozhodnout o úplném ukončení podávání preventivní dávky antikoagulancií. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba
Vedlejší účinky

Marie Havlinová | 26.02.2017 | dotaz č. 350
Dobrý den jsem Havlinová Marie 13.6.1954. Kouty 112,29001 Poděbrady, .Mám slinivku pozitivní a trochu játra.21.2.2017. jsem dostala první dávku chemoterapie drastické,infuze byly tři a při té třetí mi bylo špatně.Dál jsem dostala do ledvinky ještě další dávku,která mi dokapávala do čtvrtka. Po té třetí infuzi mi bylo špatně,ležela jsem na interně do středy,kdy mě propustili se slovy nejde ta dávka zmírnit?Doma mi bylo dál zle ve čtvrtek mi odpojili a začalo vše na novo.Bolení bříška,průjem co jsem snědla šlo ven.Snad mi nevadí pít vodu nebo čaj,jinak nemůžu jíst.Nevím jak dál?Poradte.

Dobrý den, Takhle na dálku Vám opravdu nemohu poradit, navíc jsme poradna pro pacienty s nádory prsu. Ale určitě musíte Vaše obtíže probrat s Vaším ošetřujícím onkologem. Jistě půjde upravit léčbu tak, abyste jí snášela lépe. Dle mého by šlo zmírnit dávky chemoterapie a také upravit léky proti nevolnosti a na zažívací obtíže. Musíte vše podrobně říct ošetřujícímu lékaři před další chemo - a nenechat se odbýt!

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Mirka Dufková | 24.02.2017 | dotaz č. 346
Dobrý den. Mám diagnostikovaný dukt. invaz. kardinom lev. prsu, loni v listopadu. S postižením uzlin dle PET/MR cT4cN3M1 (lentikul. meta submamární rýhy, bez další vzdálené diseminace), G2, Nottingham klas. 7, ER a PR negat., Mib 60% Her2 neu neg. Mohu se prosím zeptat, jaké jsou vyhlídky. Po 6 chemo mi čeká operace, do teď jsem o metastáze nevěděla. Jak moc je to, prosím zlé. Mám půlroční miminko. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nádor popsaného typu patří k těm agresivnějším, ale hodně záleží na jeho odpovědi na předoperační chemoterapii - čím je odpověď větší, tím je celková prognóza lepší. Z Vašeho popisu není úplně jasný rozsah nádoru v prsu a uzlinách ( TNM popis bez upřesnění není v této situaci dostatečné) , ani odpověď na léčbu hodnocená klinicky nebo zobazovacími metodami. Důležitý bude také operační nález ...Nelze se tedy blíže vyjádřit,

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza
Léčba

Evina | 23.02.2017 | dotaz č. 344
Dobrý den, v půlce října jsem ukončila léčbu karcinomu prsu..... chemoterapii, ablaci prsu a ozařování. Při operaci mě bylo odebrání 14 uzlin. Tento týden mi při kontrolním ultrazvuku našli podezřelým uzlinu a byla mi provedena biopsie. Pokud bude nález pozitivní, jaká léčba mě čeká? Jsem objednaná na začátek dubna na operaci štítné žlázy. Děkuji za a odpověď

Dobrý den, na tuto otázku Vám bohužel nemohu odpovědět. Může Vás totiž čekat jakákoliv léčba - chemo, operace či hormonální léčba - bude záležet na tom, co se v uzlině najde. Jedině mohu vyloučit radioterapii - předpokádám, že jste byla ozářená i na uzliny, a proto již ozáření nelze provádět podruhé.

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba
Po léčbě

dagmar | 20.02.2017 | dotaz č. 341
Dobrý den, od srpna 2016 jsem chodila na chemoterapii 5x růžová, v prosinci jsem podstoupila záchovnou operaci prsa a všech podpažních uzlin, nyní chodím na radioterapii 32x. yslíte si, že budu podstupovat další chemoterapii, nebo je ještě jiná možnost léčby. nevím, zda bych chemoterapii psychycky znovu zvládla. stačí mi, když se o ní někdo baví a je mi dost špatně. Ještě bych se chtěla zeptat, co všechno můžu nyní dělat. Chodím na běžky, lyžuju, chodím na turistiku a provádím domácí práce. Po skončení ozařování bych ráda chodila plavat. Moc děkuju za odpověď

Dobrý den, vzhledem k tomu, že nyní podstupujete radioterapi, nepředpokládám, že by Vám v tuto chvíli ještě plánovali další chemoterapii. Většinou se nejdříve podá chemo a až poté radioterapie. Ale neznám žádné Vaše nálezy, takže na to se jistě přímo zeptejte vašeho ošetřujícího onkologa. Jinak můžete dělat veškeré běžné činnosti, které zvládnete. Jen doporučuji poslouchat vlastní tělo, a když Vám bude "hlásit" že je unavené, vyhovtu mu. S plaváním po RT nespěchejte, nutno vyčkat, až bude kůže zcela zklidněná a bez reakce na radio. S pozdravem

MUDr. Karolína Hovorková


Léčba

Karla | 20.02.2017 | dotaz č. 340
Dobry den, jsem onkoligicka pacientka moje diagnoza je ca mammae 1x v HKK,cT2NOMO,st.IIA,stp.CCB 6/216,his. invazivni dukatni ca,G3,ER 15-20%,PR negat,Ki67:90%,cerb2:2+,HER2,Ventana:1+,FISH HER2 pozit.Chtela bych se zeptat na prognozu vyleceni.Jsem po 8 chemoterapiich kdy doslo k uplnemu vymizeni nadoru,mam za sebou zachovnou operaci prsu nyni zacinam s 33 ozarkami a tomu probiha biologicka lecba herceptinem co tri tydny a jeste pribyla lecba hormonalni Tamoxifen 1-0-0.Tusim,ze nador je agresivni jen nevim jak moc.Muj druhy dotaz je jestli k tomu vsemu co mam mohu brat doplnek stravy Sea Cucumber firma Swanson abych nenarusila probihajici lecbu.Je mi 52 let.Dekuji za Vasi odpoved

Přeji krásný den. Obávám se, že prognosu vyléčení vám neřekne žádný z lékařů. Máte pravdu v tom, že Váš nádor patří k rizikovějším, proto také dostáváte veškerou možnou terapii, na kterou je nádor citlivý (cht., RT, HT, biologická terapie). Positivním se jeví čisté uzliny po operaci. Přes veškerou léčbu, kterou absolvujete, se ale samožřejmě riziko návratu choroby úplně vyloučit nedá, proto budete také pečlivě sledována. Otázku braní doplňku stravy Sea Cucumber budete muset probrat se svým onkologem, protože tento preparát neznáme a tím, že se jedná o potravinový doplňěk, nejsou nikde uvedena ani fakta ohledně možných interakcích s vašimi léky.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Lena | 19.02.2017 | dotaz č. 336
Dobry den, je mi 31 let a jsem maminkou dvou malych deti. Koncem zari jsem si pri kojeni nahmatala bulku asi 10mm velkou, nasledna kontrola v Mammacentru diagnostikovala cystu. V polovine ledna jsem zasla na kontrolu, kde me objednali na biopsii a koncem ledna mi byl diagnostikovan invazivni duktalni karcinom 13x10mm (tu velikost potvrdil ultrazvuk i PETct, ale mamograf vidi nador 18x10), triple negativni, basil-like s proliferaci 90%. PETct krome primarniho nadoru vidi chabou akumulaci v jedne z uzlin u postizeneho prsa, toho casu nespec.nalez. Mamarni komise navrhla prvni prszachovnou operaci, ja jsem se rozhodla pro mastekromii s ponechanim kuze. V den operace (16.2) jsem byla pro horecku propustena do domaci pece s tim, ze mam zavolat, az se uzdravim. Diky sve nemoci jsem se na socialnich siti seznamila se spoustou mladych zen majici stejny nebo minimalne velmi podobny nador, vetsina z nich je, nebo byla lecena prvni chemoterapii, jelikoz tento typ nadoru je velmi agresivni a mohl by se sirit dal, anihz by si to zobrazovaci metody mohly vsimnout. Prosim, muzete mi poskytnout druhy nazor? Potrebuji svoleni nekoho, kdo ma velke zkusenosti s lecbou mladych pacientek a predpokladam, ze v Olomouci zas takove zkusenosti nemaji. Budu rada za jakoukoliv informaci. S pozdravem a pranim krasneho dne. L.

Přeji krásný den, v tuto chvíli jsou teoreticky možné dvě cesty zahájení léčby. Pokud by se jednalo o velikost nádoru T1c (13mm) N0, tak by se dalo začít operací s tím, že následné chemoterapii se při takto agresivním nádoru nevyhnete. Druhá možnost při nejasné uzlině v axile je opravdu chemoterapii předřadit před operaci (tzv. neoadj. cht.), tím se začne terapie ihned i s ohledem nejen na nádor v prsu a uzlinu, ale na ev. cirkulující nádorové buňky, které by mohly existovat a zatím ještě nejsou vidět na zobrazovacích metodách. Současně by se získal čas do operaci a nechali bychom provést vzhledem k věku a typu nádoru genetiku a tím měli potom jasněji ohledně rozsahu operace. Pokud je nádor triple negativní, určitě se doplňovalo vyšetření FISH, které u menšího množství pacientek ještě může být positivní a tudíž vhodný na biologickou léčbu Herceptinem.

MUDr. Petra Hrabětová


Léčba

Inka | 16.02.2017 | dotaz č. 329
Dobrý den, jsem po záchovné operaci karcinomu prsu s výbornou prognozou, mám nasazenou hormonální léčbu a v nejbližší době mě čeká radioterapie, slyšela jsem však, že ozařování může způsobit návrat rakoviny v mnohem agresivnější formě, myslíte si, že je to možné a nebo je to naopak? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den. Při technikách a typech ozařování, které se používají v dnešní době, jsou druhotné nádory způsobené ozařováním sice možnou, ale velmi vzácnou komplikací. Většinou se objeví po dlouhé době (roky) a jsou jiného charakteru než původní nádor prsu, nikoli však mnohem agresivnější. Naopak, pokud po záchovné operaci prsu ozařování neproběhne, je významně vyšší riziko, že se původní nádor v prsu objeví znovu. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Léčba

Karla | 12.02.2017 | dotaz č. 324
Dobry den chtela bych se zeptat jaka je sance na vyleceni rakoviny prsu mam typ pry hure lecitelny HER2 jsem po 8 cyklech chemoterapii nyni po operaci zapocate biologicke lecbe,cekam na ozarovani a nyni budu brat jeste tamoxifen ebewe.Dalsi muj dotaz je na doplnek stravy na ktery prikladam odkaz,konzultovala jsem se svou osetrujici lekarkou ale chtela bych vyjadreni dalsiho odbornika nerada bych narusila lecbu ktera probiha a vim,ze nektere doplnky v prubehu lecby nejsou doporucovany.http://www.swanson.cz/sea-cucumber-100-kapsli-500mg.Dekuji za odpoved

Dobrý den, vzhledem k tomu, že neznám rozsah Vašeho nálezu, nemohu se blíže vyjádřit k prognóze. HER 2 pozitivní nádory patří k agresivnějším typům, ale léčba Herceptinem jejich prognózu významně zlepšuje a pokud nejsou nikde metastázy, je šance na úplné vyléčení velká. Stran doplňků stravy z mořské okurky je těžko říct. Pokud inhibuje tyrosinkinázový receptor, může dokonce nevhodně interagovat s Herceptinem. Spíše bych doporučila v době této léčby nebrat, přesto, že se jedná o potravinový doplněk s neznámým ( resp. nepodléhajícím kontrole) množstvím účinné látky. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová