Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Diagnóza:

Diagnóza

dd | 06.08.2019 | dotaz č. 1621
Dobrý den dne 15.4. jsem byla na biopsii. Byl mi zjíštěn fibroadenom o velikosti 2-3 cm hmatné v HQQ s hyperemii na periferii A-C proužky mléčné žlázy s fibrozním stromatem a intraduktální hyperplazii. Chtěla bych se zeptat jestli je možné že mě to pravé prso pořád bolí na kontrolu jdu 25.9. Mažu si to ibalginem. Děkuji.

Dobrý den! Bolestivost prsu může být po provedené biopsii tak 3 týdny, bolestivost je u Vás je podmíněna nejspíše citlivostí žlázy. Kontrola 25.9.2019 stačí. Pokud byste měla prso zarudlé, tak vyhledejte lékaře, ale pokud jen bolí, tak nejde o nic závažného. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Jitka | 31.07.2019 | dotaz č. 1619
Přeji pěkný den a prosím jednak o převedení lékařčiny závěrečné zprávy do " kuchyňské češtiny", jednak o názor na budoucí vývoj. Za obé předem děkuji. Závěr: Mutace BRCA2 ca mammae I dx. c T3N1M0 v laktaci – histol. invazivní NST s in situ komponentou, G3 Er 75%, Pr 15%, Ki 67 30%, cerb 2 1+ st. p. NACT- 4x AC + 12x paclitaxel weekly 27. 3. 2019 s ef PR st. p. bilat. ME (vpravo terapeutická, vlevo profylaktická) + TAD + založení tkáňových expandérů bilat. s histol. nálezem: Extenzivní DCIS (částečná nádorová regrese po neoadjuvantní terapii), TRG 3 dle Chevaliera. Resekční linie negativní (min. 4,5 mm ventrokraniálně). SNB negativní, 7 LU s ITC (0/9). Levá mamma: Fokálně fibrocystické změny, bez neoplazie. Topografie (ICD-O-3): C509 (vpravo), morfologie (ICD-O-3): 8500/29, dg.D059, pTNM(8): ypTis N0(i+)(sn) (sn uzliny (poz/vyš): 0/9 (pN), R0 Od 6/2019 zahájeno podávání exemestanu + LHRH kastrace.

Dobrý den , lékařský závěr obsahuje informace o nádoru a proběhlé léčbě , navíc informaci o tom, že jste nosičkou mutace BRCA 2. Nádor vnikl v době kojení, v době diagnózy měl víc než 5 cm a byly pozitivní podpažní uzliny. Hormonální receptory byly částečně pozitivní, růstová aktivita střední. Byla jste léčena předoperační chemoterapií se zmenšením nádoru, poté jste podstoupila operaci oboustrannou ( kvůli mutaci BRCA 2 vlevo preventivně), vpravo byly odstraněny i axilární uzliny. V jedné době byly založeny expandéry - tj. ppíprava na rekonstrukci. Histologicky byly nalezeny již jen buňky in situ karcinomu = dobrá odpověď, 9 odstraněných uzlin bylo bez nádoru. Levý prs byl bez nádoru. V další léčbě pokračujete hormontoerapií. Předpokládám , že kvůli BRCA mutaci je plánován i radikální gynekologický výkon ke snížení rizika vzniku karcinomu vaječníků. Hormonoterapie bude pokračovat dlouhodobě ( obvykle 5-10 let) Vzhledem k dobré odpovědi na předoperační chemoterapii patříte do skupiny s příznivou prognózou. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Jana | 28.07.2019 | dotaz č. 1615
Dobrý den, prosím o radu. Již 16 let jezdím na kontroly s prsem. V levém prsu nahoře,mám bulku. Naposledy jsem byla na mamografii 22.5.2019. Vše bylo v pořádku.Dnes ráno jsem.si vedle prsa našla boláky, zřejmě štípnutí, nejdříve jsem se lekla pásový opar, ale neboli to, jen svědí. A čistě náhodou kousek od toho je ta má bulka a přišla jsem na to, že je zvětšená víc než byla. Prosím, je možné, když jsem byla v květnu na vyšetření, že mám zhoubný nádor? Jsem zkroucená a nevím co.Je mi 46 let.Děkuji za odpověď.S pozdravem.J.Kadičová

DObrý den, v prvé řadě mám dotaz zda, jste se o bulce v prsu zmínila při poslední mammografii a pokud ano, zda Vás dál vyšetřovali / např. sonografické vyšetření/. Pokud ne, v každém případě bych došla na gynekologii a poprosila Vašeho gynekologa, aby Vás prohlédl a poté poslal na sonografické vyšetření. Nebo je možné zavolat přímo na pracoviště kam chodíte na mamografii , vysvětlit Vaše obtíže a obavy. Určitě Vám řeknou jak postupovat. Může jít o zvětšenou lymfatickou uzlinu jako reakci na poštípání, ale samozřejmě nelze vyloučit jednoznačně závažnější změny Žádná zobrazovací metoda, a to ani mamografie ani sonografie není 100% a je potřeba někdy metody kombinovat , aby bylo možné vyloučit nádorové onemocnění. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Mona | 18.07.2019 | dotaz č. 1610
Dobrý den, prosím o vysvětlení výsledků imunohistochemické mi vyšetření - d2-40 prokazuje známky nádorové lymfangiopatie, e-cadherin a androgenní receptory jsou pozitivní, vyšetření p63 a myozinu verifikovalo chybění myoepitelialni vrstvy v invazivních strukturách a p63 se fokálně přibarvuje v jádrech nádorových buněk. Mám invazivní duktalni karcinom s in sítu duktalni komponentou. Estrog. 90%, provést. 100%, mib1 - 15%, membránová exprese 1+. Děkuji.

Přeji hezký den. Pro vás je nejpodstatnější závěr, že se jedná o invaz. dukt. karcinom s výraznou citlivostí na ženské hormony (ER 100%, PR 80%), aktivita růstu je spíše nízká - mib1 15%, není citlivost na biol. terapii. D2-40 jak píší prokazuje známky nádorové lymfangiopathie. Toto jsou důležitá fakta, která budou zohledňována při návrhu strategie další terapie. K tomu samozřejmě patří velikost nádoru, stav uzlin, apod. Takže detailněji jistě s vaším ošetřujícím onkologem.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Sabina | 01.07.2019 | dotaz č. 1586
Dobrý den, za jak dlouho se mohou vytvořit metastázy do plic a do skeletu? Mohu mít meta už teď? Mám nádor T1 invazivní duktalni karcinom s in sito komponenty. Byl mi diagnostikován minulý týden. Děkuji za odpověď.

Přeji hezký den. Na tento dotaz se nedá jednoduše odpovědět. Píšete, že biopsii máte od minulého týdne, velikost T1, ale chybí tam plno dalších informací. Určitě jste již mluvila nebo budete mluvit s onkologem, který musí provést vstupní celkové vyšetření právě k zjištění, jestli se jedná jenom o nádor v prsu, nebo mezitím nedošlo k metastazování. Blíže Vám opravdu nyní nejsem schopna odpovědět.

MUDr. Petra Hrabětová


Diagnóza

Petra | 30.06.2019 | dotaz č. 1584
Dobrý den, kdyz mám histologicky patrnou lymfangiopatii v části vzorků, ale uzliny dle mamma a ultrazvuku nemám, znamená to špatnou prognózu? Mám duktalni invazivní karcinom s in sito komponenty. Velikost T1, grading 2, poziční na ER 90%, progesteron 100% . Děkuji za odpoved

Dobrý den, i když je dle histologického popisu patrná lymfangioinvaze, uzliny ještě nemusí být postižené. Tato informace znamená trochu vyšší agresi nádoru, ale nemusí zhoršovat prognózu. Důležitý je operační nález, teprve potom se dá přesněji hovořit o prognóze - ale při velikosti T1 a vysoce pozitivních horm. receptorech je spíše dobrá. V rozhodnutí o dalším postupu bude důležitý také výsledek genetického vyšetření. S pozdravem

MUDr. Renata Koževnikovová


Diagnóza

Ema | 25.06.2019 | dotaz č. 1577
Dobrý den, jsem sledovaná v mamologické poradně kvůli prodělané ADH před 5 lety. Nyní jsem těhotná, na poslední UTZ kontrole prsou před měsícem bylo vše v pořádku, to jsem byla ve 13. týdnu těhotenství, nyní jsem v 17. týdnu a před týdnem jsem si nahmatala v pravém i levém podpaží na stejném místě malou bulku o velikosti hrášku. V prsou nehmatám nic nového. Na další kontrolu do mamologické poradny jsem objednaná za 2 měsíce. Stačí to nebo se mám objednat dříve a nechat si ty bulky zkontrolovat? Říkala jsem si, že to třeba souvisí s těhotenstvím a růstem mléčné žlázy. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den! Pokud jste byla před měsícem na ultrazvuku, který byl v pořádku a teď si hmatáte v obou podpažích stejné útvary, a jsou-li pohyblivé, tak buďte určitě v klidu. Stačí kontrola za 2 měsíce. Předpokládám, stejně jako Vy, že jde o pohmat v rámci hormonálních změn v těhotenství. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Káča | 31.05.2019 | dotaz č. 1567
Dobrý den, již cca dva roky bolest v levém prsu... bolest vystřeluje k levému podpaží, a na pohmat bolest prsu v okolí a pod dvorcem. Žádnou bulku jsem nenahmatala.Vpáčenou bradavku na tomto prsu mám již od dospívání (pravý prs OK). Září 2016 pravidelné vyšetření - mammograf: Tabár/BIRARDS-Tabár IV/negativní =1, bez pathol.ložisek,Bez pathol.kalcifikaci.Přední axily bez pathol. LU. MG screening v běžném intervalu,při potížích kontrola ihned. V květnu 2018 jsem si u gynekologa stěžovala na bolest prsu, poslal mne "Jen" na sonografické vyšetření (na mammograf prý ještě nelze-až po dvou letech) Výsledek: Sono prsů a axil bilat: Převaha tukové redukce žlázy se zbytkovou zlázou v HZK, menší izoechogenní FA vlevo při dvorci bez cévy,velikost 10x5mm, bez infiltrace i v blízkosti dvorce. V pravo bez ložisek, v axilách benigní LU. Mám strach ze zánětlivé formy rakoviny prsu, která prý jde těžko zjistit. Má smysl žádat na vlastní náklady vyšetření na mammografu? S gynekologem jsme domluveni na září 2019. Ze strany matky máme této nemoci (rakoviny) až až... Je mi 54 let, v 43 po IM, mám 2 roky Mirenu, (již 3.) Včerejší vyšetření na gynekologii - rychle rostoucí myom v děloze, do loňska cca 5mm, letos, po roce 3,5 cm. Doporučena Hysterektomie. Trochu zmatek v hlavě... Děkuji za odpověď..

Dobrý den, bolest v prsu a směrem do podpaží je velmi častým problémem. Bývá spojena s přechodem, kdy prsa bolí v důsledku hormonálních změn.. Bolest do podpaží může být podmíněna též svalovou soustavou. Nemyslím, že je nutné toho času doplnovat mamografické vyšetření. Pokud jste si nenahmatala žádnou novou bulku, je sonografie dostačující. Vyloučí zánětlivé změny, cystu. Fibroadenom / FA/ je nezhoubný uzel mléčné žlázy. Zánětlivý karcinom je vzácné onemocnění projevující se velkými bolestmi na minimální dotek, otokem prsu a jeho výrazným zarudnutím. Navíc na mamografii tento typ rakoviny nemá žádný velký obraz, může se tam skrýt. Doporučuji tedy určitě mamografii v řádném dvouletém intervalu. Co se týká gynekologických problémů, určitě bych dala na rady Vašeho gynekologa. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Jitka | 26.05.2019 | dotaz č. 1558
Dobry den pani doktorko, pred 2roky jsem byla poprve na mamografu a sono prsu.Vysledkem byla vpravo DZK cysta 14x8mm. Nyni jsem objednana na kontrolu po dvou letech. Ale nasla jsem si vpravo DZK tvrdsi, pohyblivou,hladkou kulatou bulku. Je mozne,ze by se cysta takto zmenila? Muze mit cysta i tvrdsi konzistenci? Mam panicky strach,ze se jedna o zhoubny utvar. Jiz 12 let beru depo proveru. V rodine karcinom nikdy nebyl diagnostikovam. Moc Vam dekuji za odpoved.

Dobrý den! Cysty se v průběhu doby mohou měnit, mohou se zmenšovat až úplně vymizet, nebo naopak zvětšovat. Pohmat cysty může být někdy dosti tuhý, ale pokud se pohybuje, tak to je většinou známka nezávažného nálezu. Nejspíše to bude cysta, která se mohla zvětšit - usuzuji z Vašeho popisu ložiska a vývoji ve srovnání s minulým popisem MG a UZ. Zbytečně se nenervujte dopředu, to ničemu nepomůže. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Miska | 30.04.2019 | dotaz č. 1525
PS: Pani doktorka dúfam , že už posledná otázka odo mňa. Čítala som tu vo Vašich dotazoch, že ste písali, že keď má lekár čo i len malé podozrenie či ide skutočne o fibroadenóm pri malých útvaroch alebo pri útvaroch, ktoré majú okolo 2 cm tak sa robí biopsia. Mne fibroadenómy len sledujú už cca 15 rokov každý rok , nikdy mi nenaznačili, že by mohlo ísť o niečo iné ani, alebo že treba robiť biopsiu. Majú myslím niečo pod 2 cm. Myslíte, že môžem byť kľudná? Ďakujem ešte raz a ospravedňujem sa za toľko otázok, psychika robí veľa keď sa človek vystraší. Ďakujem

Dobrý den! Pokud máte v prsech benigní ložiska a jsou tam 15 let, nemění se, tak buďte určíte klidná. Na kontroly chodíte ke zjištění případných nových změn, starší neměnné benigní nálezy není třeba cíleně kontrolovat. Ne všechna ložiska benigního charakteru je třeba bioptovat. Máme k tomu určité indikace, kdy se rozhodneme pro provedení biopsie. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.