Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Diagnóza:

Prevence
Diagnóza

Jitka M. | 27.10.2017 | dotaz č. 762
Dobrý den, jsem podruhé těhotná, nyní ve 25. týdnu. Začalo mě bolet pravé prso, nejprve na vnější straně, poté se bolest rozšířila až k bradavce. Bulku nenahmatám, spíš takové uzlíky, ale skoro od vnější strany prsu až k bradavce se táhne takový zduřelý, zatvrdlý pruh, hmatatelný zejména vleže, místo je velmi bolestivé nejen na dotek. Je možné, že by to byla mléčná žláza? Již nějakou dobu mi z prsou vytéká mlezivo, z toho "bolavého" více. Na UZ prsou jsem byla v červnu a vše bylo v pořádku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den! V těhotenství dochází k výrazným změnám ženského těla a změny prsů spadají do těchto zejména hormonálních změn. Prsy se zvětšují, protože se v nich zvětšuje mléčná žláza, jako příprava na kojení. Jste již v druhé polovině gravidity, a tak se tyto změny stávají ještě výraznější. Bolestivostí se netrapte, pokud si nehmatáte bulku a v červnu bylo při vyšetření vše v pořádku, tak jde opravdu jen o změny v rámci těhotenství - změny mléčné žlázy, do toho spadá i výtok mleziva, který popisujete. Bolestivost je někdy spojena se změnami zánětlivými, ale to je kůže zarudlá, místo zánětu horké a může se objevit i horečka. Ale to dle popisu není Váš případ, tak buďte v klidu, neboť bolest, tak jak ji u Vás popisujete, nepředstavuje nic závažného. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

muff | 25.10.2017 | dotaz č. 761
Dobry den, jiz asi 7 let jsem sledovana pro fibroadenomy v prsu. V pravem mam aktualne 4, v levem jeden. Pred tremi lety jsem byla se dvema na operaci kvuli velikosti a bolestivosti. Nyni jsem ve 30.tydnu tehotenstvi a prave prso se mi nelibi. Horni cast nad bradavkou a vedle vpravo mi prijde jakoby zdurela, hrbolata, mam tam ale znova dve bulky, a je to i operovane misto. Pomerne hodne to svedi. Ale ted mi to projde zvlastni. Vim ze i v tehotenstvi mohou svedit prsa, ale opravdu mi to tam ted prijde nejake velke. Take uz asi mesic mi vyteka z prsu mlezivo, ale vetsinou jen z leveho. Z toho praveho malokdy. Mam take v tom miste mirnou zmenu barvy kuze- chtela jsem prilozit foto ale nelze.Chtela jsem se zeptat, jestli v tehotenstvi treba se fibroadenomy maji tendenci zvetsovat, nebo to muze byt nejaka zdurela zkaza, uzliny nebo neco podobneho? Budu to resit i za tyden na gynde ale jsem z toho nervozni. Dekuji predem za vas cas

DObrý den, malé množství mleziva je v tomto stadiu těhotenství normální. I ostatní projevy, které popisujete mohou být spojené s těhotenstvím. Fibroadenomy mohou v těhotenství růst díky hormonálním změnám, které provázejí těhotenství. Pokud máte sklon k tvorbě těchto nezhoubných uzlů, je poměrně pravděpodobné, že se vytvořil nový nebo zvětšil již existující. I přesto bych doporučila navštívit specialializované pracoviště, kde Vás vyšetří odborník a nejspíše Vás odešle na ultrazvukové vyšetření. To můžete podstoupit i v těhotenství a je to nejrychlejší metoda jak vyloučit závažnější změn v prsu. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Zdeňka Trostová | 19.10.2017 | dotaz č. 731
Dobrý den, prosila bych o radu. Je mi 52 roků, menstruaci už nemám, ale poslední dobou mám citlivé hlavně pravé prso a to tak, že prsní bradavka je zduřená a stačí chladněji, nebo špatný dotek prádla a je to bolestivé a bradavka je růžová a vystouplá. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tak jak Vaěe problémy , jedná se nejspíše o tzv.postmenopauzální hormonální změny, které mohou přetrvávat určtiou dobu po ukončení menstruace a nástupu menopauzy. Nějakou dobu, byt již nemenustruujete se ještě tvoří malé množství hormonů /nezminujete se, zda užíváte nějakou homronální léčbu/. Pokud by problém přetrvávál několik následných měsíců, objednejte se na specializované pracoviště mamologické. Tam Vás klinicky vyšetří a eventuální doporučí další. Přepodkládám, že mamografii máte provedenou a s normálním výsledkem.

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Magdaléna | 29.09.2017 | dotaz č. 717
Dobrý večer, už nějaký čas jsem si všimla, že mám levou bradavku vpáčenou a kolem ní se mi kůže stáhne. Párkrát jsem objevila i bílý sekret, ale není to pořád. Ráda bych se zeptala, jestli je toto normální. Jinak žádnou bouličku jsem si nenašla. Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, jak to popisujete, vpáčená bradavka může signalizovat problém. Nicméně nemusí jít o nic závažného. Doporučuji dojít si na specializované pracoviště poradit se s lékařem. Ideálně tam, kde je lékař specializující se na problematiku onemocnění prsu. Prohlédne Vás a pokud bude potřebovat, doporučí další postup a vyšetření. Ve Vašem případě je vhodné ultrazvukové vyšetření. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence
Diagnóza

Kateřina | 28.09.2017 | dotaz č. 715
Dobrý den.Je mi 49 let.Menstruaci mám zatím pravidelnou.Trápí mě že nyní asi 15 dní před menstruací mě na dotyk začalo píchat v pravém prsu.V klidu a pohybu nic necítím jen na dotyk pod bradavkou resp. na dvorci dole mě při dotyku píchne.Takové jako citlivé místo.Pouze v pravém prsu.S nástupem menstruace bolest ustoupila,ale nyní,15 den cyklu,kdy jsem měla i ovulační potíže se bolest opět objevila.Souvisí to nějak s věkem a blížící se menopauzou?Samovyšetření obou prsů je v pořádku,každoroční mamografie(poslední před 10 měs.)vždy v pořádku.

Dobrý den! Tyto cyklické , často jednostranné bolesti bez pohmatového nálezu, se ve většině případů objevují od poloviny cyklu, tedy od období ovulace do menstruace, s jejímž nástupem odeznívají tak, jak to sama popisujete. Jsou ovlivněny hormonálními změnami během menstruačního cyklu, a neznamenají nic závažného. Častější bývají v období hormonální nerovnováhy, což může být v období před menopauzou. Určitě se neznepokojujte. Na screeningovou mamografii předpokládám, že chodíte pravidelně. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Pavlína | 27.09.2017 | dotaz č. 713
Dobrý den, v prsu mám tři bulky (hypoechogenní útvary - největší 15mm), tmavě hnědý výtok z bradavky a při samovyšetření spatřuji vtažení kůže v místě největší bulky. Čekám na výsledky biopsie. Omlouvám se, že obtěžuji, ale mám velké obavy. Je možné, že výsledky budou negativní?

DObrý večer, bohužel Vám bez bližších informací nemohu dát dostatečnou odpověd. K tomu,abych se vyjádřila, jaké jsou možnosti, bych potřebovala vidět mamografické vyšetření, též výsledky ultrazvukové vyšetření a stejně bez výsledků biopsie nelze jasně říci o jaký nález se jedná. Ujištuji Vás, že postup jaký u Vás zvolili lékaři na pracovišti , je ten jediný správný, i když chápu, že doba čekání na výsledky se zdá nekonečná. Věřím, že lékařka ,která Vás vyšetřovala, vám alespon orientačně řekla nějakou informaci k Vašemu nálezu. Držím palce at vše dobře dopadne. H Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Pavlína | 26.09.2017 | dotaz č. 711
Dobrý den, před více jak 2 měsíci jsem si nahmatala bulku, ihned jsem šla k doktoru do mamacentra na Bulovce, ten mi řekl že on tam nic nehmatá a nechla mě dva měsíce čekat na sono i když jsem to urgovala nic nepomohlo. Následně v obou prsou na sonu objevili kromě několika cyst i několik "neidentifikovatelných objektů" Poslali mě proto na magnetickou rezonanci s tím, že pan spící doktor pronesl že aspoň uvidíme zda je to zhoubné či nikoli. Na magnetické rezonanci jsem byla ve čtvrtek 21.9 s tím, že mi tam rovnou potvrdili, že pan doktor má snímky ihned k dipozici. Ještě dnes mi pan doktor tvrdil že snímky vůbec nemá. Rozhodně nechci čekat v takové situaci, až se pan doktor rozhodne se vůbec na snímky podívat, urguji ho každý den a každý den mi lže, že tam žádné snímky ještě nevidí (i přesto, že z MGI říkají že je tam má 100%, že spíš nemá sepsanou zprávu, na kterou má prý 5 dní) Myslím, že už po těch dvou měsících je dost pozdě a ještě takto dál zanedbává péči. Prosím jaká je možnost přejít v takové situaci urgentně k jinému doktoru (a koho byste mi prosím mohli doporučit?), aby se situace začala skutečně řešit? Ani nevím zda lze věřit, že je tento doktor za těchto okolností schopen udělat zprávu řádně a pečlivě...

Dobrý den! Předpokládám, že na ultrazvukové vyšetření Vás odeslal lékař z mamologické poradny na Bulovce. Na základě výsledku z ultrazvuku mamodiagnostik, který Vám dělal UZ vyšetřen prsů, doporučil magnetickou rezonanci a lékař z poradny Vám dal žádanku na vyšetření magnetickou rezonancí. Z Vašeho dotazu mi nevyplývá, s jakým lékařem komunikujete - z poradny? z mamodiagnostiky - rentgenu? Pokud to je tak, jak předpokládám, tak vyšetření na magnetické rezonanci popisují lékaři z rentgenu, který je součásti i mamografického pracoviště. Lékař, který Vám napsal žádanky na obě vyšetření ( UZ a MR), je nehodnotí a čeká na výsledky, které popisuje jiný lékař z rentgenového pracoviště, jehož je mamografiea mag.rezonance součástí. Předpokládám, že výsledky již po 5 dnech máte k dispozici. A samozřejmě je možné změnit lékaře, v Praze je na výběr více pracovišť - akreditovaných screeningových mamografických center. Pokud nechcete změnit lékaře z mamologické poradny - pak i tato možnost je. Ale pokud je Vašem případě podezření na závažný nález v prsu, tak jednoznačně patologické změny potvrdí až bioptické vyšetření, mag. rezonance může zhodnotit závažnost onemocnění podle různých kritérií, ale jednoznačný výsledek je z biopsie. Chápu, že se obáváte výsledku, ale popisy MR nemusí být k dispozici ihned, a hodnotit podle rychlosti popisu vyšetření ( které je někdy třeba konzultovat) to, zda lékař pracuje řádně a pečlivě, asi není úplně vhodné. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Prevence
Diagnóza

Petra | 26.09.2017 | dotaz č. 710
Dobrý den, jsem asi měsíc těhotná a začaly se mi hodně zvětšovat prsa. Včera jsem si nahmatala v podpaží bolestivé jakoby zduřelé místo a u bradavky ostrou malinkou bulku. K mojí gynekoložce jdu na první prohlídku až v pondělí, tak nevím, zda se mám rovnou objednat na vyšetření ultrazvukem k vám, anebo počkat až na konzultaci s ní. Možná jsou takové příznaky normální, nechci zbytečně plašit. Děkuji mnohorkát za odpověď.

Dobrý den,¨ v těhotenství se samozřejmě s prsy dějí různé věci. Nicméně doporučuji zajít na gynekologii, zde se zmínit o problémech . Určitě Vás pošle Váš gynokolog na ultrazvukové vyšetření. Stejně je potřeba na toto vyšetření donést doporučení od gynekologa, jinak byste si musela ultrazvuk uhradit sama. Objednat se samozřejmě můžete předem na přístí týden. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence
Diagnóza

Jana Maršíková | 25.09.2017 | dotaz č. 708
Dobrý den, mám v prsu malou pohyblivou bulku (5*5mm). Před menstruací bolí, jinak ne. Jsem narozená 26. 1. 1981. Mám to nějak řešit? Děkuji za odpověď. S pozdravem Jana Maršíková

Dobrý den! Pohyblivá bulka neznamená závažný nález, a cyklická bolest v souvislosti s menstruačním cyklem také není nic závažného. Může to být drobné ložisko či cysta, nebo jen okrsek žlázy - což jsou všechno jen nezávažné změny . Pokud se nezvětšuje nezvětšuje, tak se nic neděje. Určitě buďte v klidu. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Lucie | 26.08.2017 | dotaz č. 663
Dobrý den. V říjnu 2014 mi na preventivním mamografu byl nalezen útvar 6x5 mm, dle histologie benigní (adenosa). Na UZ v 02/2015, 09/2015 a 03/2016 a na mamografu v 10/2016 byl nález stacionární. Doporučen mamograf za 2 roky, s možností UZ po roce. Minulý týden jsem tedy byla na UZ. Původní nález beze změn, ale objevil se další útvar 3x4 mm. Popis: dvě laločnatá drobnocystická ložiska sin. Axily s ojedinělými LU, nezvětšeny, ben.vzhledu. Byla jsem v ultrazvukové ambulanci, paní doktorka mi neřekla, co dál. Se zprávou jdu ke své gynekoložce. Chtěla bych se zeptat na váš názor na výsledek a doporučení, co dál. Stačí mamograf dle plánu v 10/2018? Mám obavy, že budu muset chodit stále na časté kontroly a tolik záření mi naopak může uškodit. Každá kontrola je pro mne velmi stresující. Těchto útvarů je možné se zbavit pouze operativně? Proč se tvoří? Je mi 51 let, cyklus mám pravidelný, jiné obtíže nejsou, hormonální antikoncepci jsem nikdy nebrala. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, omlouvám se za opožděnou odpověd, ale nebyla jsem na internetu. Tak jak popistujete nález v prsou, jde nejspíše o nezhoubném změny - cysty. TO jsou dutiny vyplněné tekutinou a nemají potenciál se zvrhnout. Tudíž není nutné se jich obávat. Jedná se velmi často o změny v důsledku hormonální nerovnováhy, vyskytující se během života , zejména v době blížící se menopauzy a postupně s věkem mizí. Dají se odsát tenkou jehlou pod ultrazvukovou navigací. Operačně se dnes tato věc neřeší nebot se velmi často objev další. Z hlediska sledovaáí není nutné cysty pravidelně kontrolovat. Pouze v případě, že byste našla nový hmatný útvar , či pokud se cysta výrazně zvětší, doporučuje se kontrolní ultrazvukové vyšetření. Jinak ve Vašem věku postačí kontrola preventivní mamografická 1x za dva roky. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová