Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Diagnóza:

Diagnóza

Eva | 26.03.2018 | dotaz č. 953
Dobry den odpovídám na váš dotaz ano udělalo jse mi během těhotenství tři bulky v podpaží a jeto takové nateklé kdys mám těsné triko nebo síto hmatem zmacknu docela to bolí jinak děkuji za váš dotaz -Oboustrane vrstva fertilní žlázy v pravo s výběžkem do axily. V pravé axile strukturálně nezměněné uzliny do 15mm , bez další patologie.

Bohužel Vám k tomu nejsem schopná více říci, pokud sama neprovedu vyšetření. Nejspíš se jedná o změny, které jsou v těhotenství poměrně běžné, jak jsem psala. ZDuřelá žláza, zvětšený objem mléčné žlázy. Pokud popisuje lékař, že uzliny jsou nezměněné, zřejmě opravdu se nejedná o závažné změny. Nicméně pokud by se nález zhoršoval , doporučuji kontrolu sonografickou. S pozdravem

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Eva | 26.03.2018 | dotaz č. 952
Dobrý den coto znamená děkuji -Oboustrane vrstva fertilní žlázy v pravo s výběžkem do axily. V pravé axile strukturálně nezměněné uzliny do 15mm , bez další patologie. Jsem těhotná udělalo jse mito během těhotenství není to nádor nebo neudělá jse mi s toho prý až odkojim tak to zmizy děkuji

DObrý den, to je popis mléčné žlázy, která se mění v těhotenství. Žláza se zvětší, zduří a mohou být i drobné hmatné uzlíky. Nevím , zda máte nějakou hmatnou bulku či jaký je Váš problém. Nelze pouze takto z popisu se vyjádřit. Tak jak lékařka napsala zprávu, nevyplývá z toho, že byste měla mít nějaký vážnější problém. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Jitka M. | 31.01.2018 | dotaz č. 874
Dobrý den, prosím o radu, je mi 35 let, jsem podruhé těhotná a již potřetí v tomhle těhotenství se potýkám se zánětem prsu (podle všech příznaků). Poprvé ve 25. týdnu tt., bolest v prsu, poté se přidaly bolesti svalů, kloubů, celková malátnost, teplota až 38,5, přeléčeno antibiotiky. Poté tři měsíce klid, opětovné problémy ve 37. tt., již bez antibiotik, teplota jen 37,7; nyní ve 39. tt. cítím opět bolest. Projevy jsou vždy obdobné, bolí vždy jen část prsu, dvakrát od vnější strany směrem k bradavce, nyní od vnitřní strany směrem k bradavce. Problémy vymizí vždy po 3 - 4 dnech. Žádnou bulku nehmatám, bolestivé místo není ani červené, jen mírně zduřelé při pohmatu. Vytéká pouze mlezivo (někdy samovolně, někdy po vytlačení) normální barvy. Ve 37. tt. se lékař v porodnici díval ultrazvukem, nic zvláštního nenašel. Nevím, jak mám dále postupovat. Každý lékař se vždy diví, když přijdu s takovýmto problémem. Termín porodu se rychle blíží a rodit v takovém stavu opravdu nechci. Také bych ráda kojila a nevím, zda to bude možné. Četla jsem, že zánět prsu u nekojících žen není úplně běžný a že se může dokonce jednat i o zánětlivý karcinom prsu? Jinak každoročně chodím na ultrazvuk prsou, byla jsem v červnu a vše bylo v pořádku. Děkuji Vám za Vaše vyjádření.

Dobrý den, je to sice méně obvykle,ale záněty prsu se v těhotenství mohou vyskytovat Je to podmíněno zmnozenim mléčné žlázy v důsledku těhotenství. Bohužel pouze takto z popisu Vám k tomu nelze více říci. Doporučila bych zajít na specializované pracovistě, kde přeci jen mají o něco více zkušeností s ultrazvukem prsní žlázy. Asi nejlépe tam , kam chodíte. Zde se lékařka rozhodne zda je nutné další vyšetření/biopsie/ či nikoli. S pozdravem H. Bitmanova

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Markéta | 23.01.2018 | dotaz č. 862
Dobrý den, včera jsem byla na kontrolním sonu po mamografickém vyšetření. Lékařka mi do zprávy napsala : 4b BIRADS - podezřelý nález, v HZK v axilárním výběžku vpravo je patrný susp.anechogenní okrsek vel. cca 9x20mm. Dále drobná anechogenita cysta v HZK. Jsem objednaná na magnetickou rezonanci a následně na biopsii. Jak velká je možnost, že nález bude maligní? Nyní budu čekat 14 dní na magnetickou rezonanci, pak na biopsii a posléze na výsledek, takže minimálně dva měsíce budu v nejistotě. Moc děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den! Předpokládám, že Vám lékařka vysvětlila, že se jedná o podezření na malignitu. Tomu odpovídá závěr BIRADS 4b . Výsledky biopsie bývají do 14 dnů k dispozici, tak nepředpokládám dvouměsíční čekání na výsledky. Chápu, že v případě takovéhoto podezření je čekání dlouhé a psychicky náročné, a to i to nejkratší čekání. Poku máte kombinaci všech vyšetření, tak se Vám určitě věnují pečlivě a zajistí Vám všechna potřebná vyšetření při diagnostice Vašeho eventuelního onemocnění. Některé kroky nelze úplně zkrátit. Výsledky magnetické rezonance by měly být během krátké doby - pár dnů - a tak to budete určitě všechno vědět dříve než za 2 měsíce. Přeji pevné nervy.. Dr. Alena Bílková S pozdravem

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Flyash | 18.01.2018 | dotaz č. 857
Dobry den, vcera jsem si nahmatala bulku velikosti vlasskeho orechu v pravem prsu. Na dotek me to docela boli a bolest jde az do podpaží. Dnes jsem se objednala do mamologicke poradny. Vezmou me pristi tyden a do te doby se asi zblaznim. Mam 2 male deti, ale uz rok a pul nekojim. Je mozne, ze fibeoadeom muze bolet? Dekuji

DObrý den, bohužel bez dalšího vyšetření nelze říci, o jaký nález se v prsu jedná. Může jít o cystu, která je příčinou bolestivosti, může jít o fibroadenom. Bez ultrazvukového vyšetření nelze udělat diagnostický závěr. Pokud jste objednána na tento týden, určitě nehrozí žádné prodlení. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Pavla | 30.11.2017 | dotaz č. 804
Dobrý den, je mi 43 let, 2děti, obě kojené. jsem o komplikovaném odstranění dělohy a pravého vaječníku. Večer jsem si nahmatala bulku v levém prsu. Dneska gynekologie, mamograf a ultrazvuk. Nález z dneška je oboustranná denzní žláza s benigní kalcifikací vpravo a ložiskovým útvarem vlevo v HZK charakteru zahuštěné cysty vel.39*33 mm.V axilách nezvětšené uzliny. Má MuDr.bude až v pondělí, mohli byste mi prosím laicky vysvětlit, co se děje? Mám velký strach

Dobrý den, podle popisu mamografie se nemusíte ničeho obávat. Jde o nezhoubné změny v prsech. Cysty jsou záležitostí hormonální a mohou se v pruběhu menstuačního cyklu měnit. Kalcifikací se míní shluk vapenatých solích,k teré se ukladají někdy v prsu. Pokud je popsána jako benigní, opět se nemusíte bát . Jde o věci nezhoubné, často se v prsech vyskytující. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence
Diagnóza

Káťa | 26.11.2017 | dotaz č. 801
Dobrý den, dnes když jsem si převlékala tričko tak mě tak trošku zabolelo v levém podpaží. Zkoušela jsem zda-li tam něco nenahmatám. Nahmatala jsem tam menší bouličku a když jsem na ní trochu zatlačila tak to trochu bolelo. Co jsem se tu na těchto stránkách dočetla, tak mám docela strach. Už od malička mám vpáčené bradavky, doktor říkal něco o masírování, ale nikdy jsem to nedělala. Mám mít obavy nebo se zatím jen ještě vyvíjím? Chtěla obrátit na odborníky a něco si zjistit. Předem děkuji.

Dobrý den! Citlivá bulka v podpaží většinou neznamená nic závažného, kdyby se bulka zvětšovala, tak si zajdi za lékařem. Vpáčené bradavky občas ženy mají od té doby, co jim prsa začnou růst. Takový tvar je dán geneticky, není to nemoc. Dost často mají podobný nález i příbuzné ženy. Určitě si s tím nedělej starosti. S vpáčenými bradavkami bývá někdy problém při kojení, to by pak mělo význam se snažit, aby se povytahováním dostaly nad povrch dvorce. Ale zcela jistě si nedělej kvůli tomu obavy o svoje zdraví. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Eva Šindelářová | 23.11.2017 | dotaz č. 798
Dobrý den, byla jsem dnes na utz prsou, jelikož jsem si nahmatala bulku v prsu.A i když dr říkala, že to nic není, tak z toho dobrý pocit nemám, jelikož moje kamarádka nemá dobré zkušenosti s dr u nás. Ohledne stehného problému. Tak vám přepíšu, co mi dr napsala. Byla bych ráda za pořádné vyvětlení. Děkuji Mírně nepravidelná fibroadenomatozní struktura mléčné žlázy, vlevo ve VDK pod hmatnou pohyblivou rezistencí patrný iso/hyperechogenní mírně nehomogenní útvar vel. 21x 6mm - je avaskulární , jeví se benig.vzhledu - v dif. dg. fibrolipom. Útvar odtlačuje okolí, do HKK od něj při bazi shluk duktektasií na ploše 12x 3mm. Vpravo bez průkazných patol. ložiskových změn. V axilách reaktivní uzliny vel do 12mm. závěr: pravděpodobně benigní nález

Dobrý den! Pokud je závěr vyšetření - pravděpodobně benigní, tak má následovat do půl roku kontrolní UZ vyšetření, aby se zjistilo, zda se ložisko nezvětšuje a nemění. Hodnotit jen dle popisu jiného lékaře, tak to není snadné, Ale z toho, co lékařka píše, předpokládám, že se nejedná o nic závažného. Předpokládám, že jste se domluvily na kontrolním vyšetření. A také byste si měla prsa sama vyšetřovat 1 x za měsíc po skončení menstruace. Pořádně vysvětlit Vám svůj nález měla lékařka, která Vás vyšetřovala. Já Vám můžu nabídnou vyšetření na našem pracovišti. Napište, zda máte zájem - Mammacentrum Zelený pruh, zatím Roškotova ulice 2/1717, od nového roku na poliklinice Budějovická - Antala Staška.1670/80. Dejte vědět, zda máte zájem. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Diagnóza

Marta | 06.11.2017 | dotaz č. 773
Dobrý den, je mi 49 let a mám následující problém. Před třemi týdny jsem si nahmatala v levém prsu na vnější straně bulku o velikosti cca 2-2,5 cm v průměru, bulka je zatvrdlá. Navštívila jsem gynekologa, ale jeho reakce byla taková, že přece vím, že mám sklon k tvoření cyst v obou prsou (dle mamografu a ultrazvuku), že to bude zase jenom cysta a ať z toho neblázním. Prs mi neprohmatal ani se nezeptal na velikost bulky. Závěr byl, že přece jdu v lednu 2018 na mamograf (objednána na 16.1.) a jsem sledována nejlepšími odborníky (Masarykův onkologický ústav v Brně). Jinak nic. Od té doby jsem nervózní, na bulku si pořád sahám a cítím bolest v celé levé horní polovině zad až do levého ramene. Nevím, zda je to vyvoláno nervozitou nebo bolestí od páteře (mám s tím problém) nebo to souvisí s existencí bulky. Nechci být zbytečně hysterická, ale postup lékaře mi přišel zvláštní a situace mě nenechává klidnou. Můžete mi, prosím, poradit? Pro úplnost sděluji, že jsem na mamografu byla naposled 5.1.2016 s následujícím výsledkem: „Středně denzní fibroglandulární struktura typu Tabár I. Oboustranně, více vlevo měkká ohraničená ložiska benigního charakteru – dle předchozího UZ cysty. Axilly v normě. Závěr: BI-RADS 2 Na mamografii nacházíme jen benigní změny, žádné známky malignity.“ Dále sděluji, že jsem si v březnu 2017 nahmatala bulku a byla proto odeslána na ultrazvuk – dne 16.3.2017 s nálezem: „Mírně nepravidelná struktura zbytkové fibrosní žlázy s vícečetnými cystami do 2,5 cm (včetně hmatné léze) oboustranně, bez průkazu solidních patologických ložiskových změn. Axilly bez patologického nálezu.“ Děkuji za Váš čas.

DObrý den Marto, z toho co píšete vyplývá, že máte sklin k tvorbě cyst. Nevyplývá z toho zda se jedná o nově vzniklá nález či jste v tom místě již cysty měla. Zřejmě i tato poslední bulka, kterou jste si našla, bude odpovídat další cystě. Nicméně moje rada zní, vyčkat na další menstruaci a pokud se nález nezmění ,tedy bulka nezmizí, objednejte se na specializované pracoviště alespon na ultrazvukové vyšetření prsu jako samoplátce. Na většina pracovištích se cena tohoto vyšetření pohybuje mezi 400-500kč. K tomu nepotřebujete doporučení od gynekologa. Tam Vás lékařka vyšetří a pokud bude nutné další vyšetření, měla by Vás předat do mamologické poradny. Není třeba propadat panice, většina takovýchto nálezů je opravdu bezvýznamných, souvisí nejspíše s hormonálními změnami v důsledku blížícího se přechodu. Je však potřeba vyloučit závěžnější onemocnění. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Diagnóza

Inka | 28.10.2017 | dotaz č. 763
Dobrý den, absolvovala jsem dg. mamografické a následně sonografické vyšetření prsu s níže uvedeným nálezem. zajímá mě Váš názor stran samotného nálezu, zejména, zda nejsem ohrožena maligním zvratem. Odběry na tumorové markery jsou v současné době negativní. Doporučené kontroly po roce na onkologické ambulanci. Nález: Diagnostická mamografie bilat. středně vločnatá žláza vlevo v rozsahu celého ZHK verif. 2013 intralobulárně staionární v uz nelze detekovat bez ložiska maligního vzhledu ,v axilách fys. uzliny - BI-RADS-2. Dg: Mastopatie mammae ložiskem kalcifikací vlevo v celém ZHK, nyní ev. jen rozšíření co do plochy.

Dobrý den, bohužel pokud nemám k dispozici Vaše mamografie , nelze jen takto z popisu říci více než ze zprávy vyplývá . tedy, že jste v současnosti v pořádku , nález se nemění v průběhu let od roku 2013 , kdy jste měla odběr z popisovaného uzlu. Pokud byl prokázán jako benigní /nezhoubný/ není třeba se obávat zvrhnutí. Ohrožena rakovinou prsu je každá žena v malém procentu. spíše promile. Nevím , z jakého důvodu jste byla odeslána na onkologickou ambulanci. Nemáte-li v rodině nikoho s nádorovým onemocněním prsu či gynekologických orgánů není toto riziko vyšší. Proto doporučuji sledovat jako většina žen ve screeningovém programu - tedy jedenkrát za dva roky mamografii a ultrazvuk pouze při obtížích. U žen nad padesát let je ultrazvukové vyšetření jen doplnkovou metodou a provádí se pouze v případě změny na mamografii nebo při hmatné bulce v prsu. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová