Odborná lékařská on-line poradna

Na Vaše osobní dotazy, týkající se prevence, onemocnění a léčení nádorových onemocnění prsu, Vám odpoví naši přední odborníci v oboru. Svůj dotaz můžete položit i anonymně pod přezdívkou. Vzhledem k posouzení diagnózy je nutné uvést Váš věk. Odpověď na dotaz Vám přijde e-mailem a pokud budete chtít pomoci i jiným v podobné situaci, můžete souhlasit s uveřejněním Vašeho dotazu a odpovědi na webu.


Všechny položky označené hvězdičkou * jsou povinné a je nutné je vyplnit.

Kategorie dotazů:

DiagnózaGenetikaLéčbaLymfedémOstatníPo léčběPrevenceRekonstrukce prsuVedlejší účinky
všechny kategorie


Lékaři, kteří odpovídají na vaše dotazy:

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.

mamodiagnostika a prevence

MUDr. Halka Bitmanová

mamodiagnostika a prevence

doc. MUDr. Lenka Foretová, Ph.D.

genetika

MUDr. Karolína Hovorková

klinická onkologie

MUDr. Petra Hrabětová

klinická onkologie

MUDr. Renata Koževnikovová

klinická onkologie, lymfologie, paliativní medicína

doc. MUDr. Aleš Nejedlý

plastická chirurgie

MUDr. Václav Pecha

onkologická chirurgie

Vaše dotazy - Prevence:

Prevence

JR | 06.02.2018 | dotaz č. 881
Dobrý den,včera jsem byla na echokardiografu a lékař,který mne vyšetřoval, byl velmi hrubý, již samotné vyšetření bylo bolestivé.Celý levý prs a okolí mám zhmožděné,velmi to bolí, mám modřinky, a uvnitř cítím horkost(pálení).Chtěla jsem požádat o radu v mammacentru kam docházím již mnoho let kvůli změnám v tomto prsu,ale sestra mne odmítla spojit s některou z lékařek,a doporučila mi koupit si prášek na bolest a přiložit led,že prý jsem asi přecitlivělá.Můžete mi prosím poradit co s tím?

Dobrý den! Pokud máte zhmožděné prso, dostavte se do mamologické poradny nebo na chirurgii v místě Vašeho bydliště, kde by Vás vyšetřili a eventuálně ošetřili. S pozdravem Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Prevence

Gabina | 05.02.2018 | dotaz č. 879
Dobry den, Chtela bych se zeptat,v 2017 moje mamka prodelala duktal.karcinom diferenc... Mam jit na mamo,budu platit celou castku,pokud mame v rodine onemocneni?dekuji.

Dobrý den, na mamografii i tak běžte vzhledem k tomu, že je Vám 40 let. To se doporučuje vstupní mamografie bez ohledu na to, zda je v rodině rakovina prsu či nikoli. Některé pojistovny hradí mamografii již od 40.roku věku. Po provedeném vyšetření, kdy zároven vyplnujete dotazník , ve kterém se uvádí i eventuální výskyt nádorových onemocnění v rodině, Vám lékař pracoviště dle mamografického obrazu a rizikovosti navrhne další schema sledování. S pozdravem H Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence

Lucie | 02.02.2018 | dotaz č. 878
Dobrý den, chtěla bych se zeptat,jestli mám nárok na bezplatné preventivní kontroly prsou (SONO), když se mamka léčí s rakovinou prsu? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den! Preventivní sonografické vyšetření prsou se provádí u žen ve vysokém riziku pravděpodobnosti vzniku rakoviny prsu, kdy je riziko pro sledovanou ženu vyšší nežli 20 %. Tuto hodnotu Vám vypočítají v genetickém pracovišti podle počtu a věku Vašich příbuzných, kteří rakovinou prsu nebo vaječníku onemocněli. V případě vysokého rizika máte nárok být sledovaná v mamologické poradně a vyšetření potřebná pro pravidelná vyšetření Vám uhradí zdravotní pojišťovna. Pokud je riziko nižší nežli 20 %, je to na Vaši úhradu. Takže se domluvte klidně přes onkologa Vaší maminky, kam by bylo možné se obrátit na genetické pracoviště - ve Vašem případě pro výpočet genetického rizika. Jinak seznam genetických pracovišť najdete na stránkách mamografického screeningu www.mamo.cz. S pozdravem Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Prevence

Kamila | 28.01.2018 | dotaz č. 870
Dobrý večer ...je to pár týdnů co mě na mém pravém prsu zaujal tvar. Je to nepatrná změna v dolní části prsu. Není uz tak zaoblene jako to levé. Zítra jdu k lékaři. Zvětšené uzliny v podpaží nemám. Je to dva roky kdy jsem byla také na ultrazvuku v mamografickem centru. Byla nalezena jen cysta . Co vše může způsobit změnu tvaru prsu?

Těch příčin je celá řada. Pokud už jste měla někdy cysty, tak by to mohl být i tento případ. Někdy jde jen o asymetrii, která u párových orgánů může nastat - tvarová i velikostní asymetrie. Dále se tam může vyskytovat ložisko jiného původu než cysta. A o povaze eventuálního ložiska nám bližší informaci podá ultrazvuk. Ale pod ke to podmíněné ložiskovou změnou, neznamená to nutně, že se jedná oú tvar závažného původu. Pokud tam máte jen tvarové nápadnější vyklenutí a nehmatáte tam útvar, tak předpokládám, že se nejedná o nic závažného. Určitě je správný Váš přístup, že jdete na vyšetření a nenecháte to být. Přeji Vám, ať jste v pořádku. S pozdravem Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Prevence

Jana Koláříková | 15.01.2018 | dotaz č. 848
Dobrý den Ráda bych se vás zeptala Jestli jde poznat bulka v prsu, ze snímku, z rtg plic Děkuji za odpověď Přeji hezký a sluníčkem prozářený den Jana K.

Dobrý den! Na snímku plic se zobrazují stíny prsů, někdy je vidět bradavky jako kulovité stínky v dolních úsecích plic. Někdy se promítají do plic kovové svorky v prsech po operacích nebo sloučeniny vápníku, ale jen objemné kalcifikace, které nejsou závažným nálezem v prsech. Ložiska v prsech v převážně ve 99,5 % případů nejsou na klasickém rentgenu plic vidět. Pouze objemná ložiska, která jsou hmatná, by mohla vytvářet neurčitý stín na snímku plic. Takže odpověď - běžná bulka v prsu na rtg snímku plic není vidět. S pozdravem MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Prevence

Kamila | 10.01.2018 | dotaz č. 845
Dobrý den, zajímal by mne odborný názor na následující tvrzení : Pití i malých dávek alkoholu u žen zvyšuje riziko rakoviny prsu v případě, že ženy mají nedostatek kyseliny listové. Pokud mají v krvi normální hladinu kyseliny listové, neliší se riziko tohoto onemocnění od žen abstinentek. Jaká je normální hladina kyseliny listové ? Chronické užívání i malých dávek alkoholu vede ke zvýšenému výskytu zhoubného onemocnění trávicího traktu, dýchací soustavy a močového ústrojí (ledviny, moč. měchýř). Pivo prokazatelně zvyšuje riziko rakoviny především tlustého střeva a z tlustého střeva nejvíc konečníku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Váš dotaz prosím směřujte nejlépe do výživové poradny, lékař z naší poradny dotaz vrátil s tímto doporučením. Děkuji za pochpení. administrátor

Ing. Iva Uhrová, administrace


Prevence
Ostatní

Waynová | 05.12.2017 | dotaz č. 808
Dobrý den, omlouvám se, že ještě otravuji a děkuji za minulou odpověď , ale ještě by mě zajímalo, jestli jednotlivé situace jsou škodlivé, tak jak jsem na několika doktorských webech četla. Jak jsem již psala, jde třeba o věci jako několikaměsíční starosti o budoucnost svého dítěte, se kterým přirozeně prožíváte jeho věci jako by vám šlo o život, třeba i častější partnerské hádky, menší domácí dusno či napětí, menší tlak v práci či škole, občasné finanční potíže nebo občasná naštvanost či nešťastnost. Doktoři také občas říkají, že před diagnózou rakoviny pacienti často měli nějaký stres, ale většinou zmiňují těžký nebo dlouhotrvající chronický stres, ale je to pravda? Hlavní otázka je. Vím, že každý má hranice jinde, ale co je vlastně těžký stres, co je vlastně dlouhotrvající chronický stres, Jaké situace a po jakou dobu to vše vyvolávají a je možné, aby stres nějak negativně ovlivňoval imunitu či orgány, když nejsou patrné snad ani prvotní příznaky jako nespavost či bolesti hlavy, to se skoro nikde nepíše, jak to tedy je? Vím, že je to v podstatě jiný obor, ale na druhou stranu psychika či stres hrají roli ve většině oborů. Odpověď by mě velice potěšila. Děkuji.

Dobrý den,¨ ano ,jak jsem psala, dlouhodobý stres ,jako například nevyléčitelná nemoc dítěte, či strach o rodinu za války / viz Jugoslávie / mohou zapříčinit selhání imunitního systému a mohou a klinickou manifestaci závažného onemocnění. Neexistují práce , jak dlouhou dobu musí být člověk stresu vystaven, zřejmě to individuální. Tak jak píšete, každý má hranice jinde. A též ne u každého i dlouhodobý veliký stres vyvolá nemoc. Nicméně se to netýká pouze nádorového bujení, ale též jiných chorob např. kardiovaskulárních. S pozdravem H.Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence
Ostatní

Waynová | 03.12.2017 | dotaz č. 807
Dobrý den, mám dotaz ohledně stresu a rakoviny prsu i obecně. Dle velké metaanalýzy shrnující spoustu studií stres nevyvolává žádný druh rakoviny, dokonce není mezinárodně uznáván ani jako rizikový faktor, ale může prý zrychlit již existující nádor. V Česku se ovšem stresem neskutečně straší a podle všech může stres za všechno. Mluví se o chronickém stresu a oslabení imunity. Ke snížení imunity chronickým stresem snad dochází až po velmi dlouhé době anebo po silně stresující situaci a ne po pár dnech či týdnech stresování, nebo pár měsících občasného stresu. Přeci několikaměsíční starosti o budoucnost svého dítěte, se kterým přirozeně prožíváte jeho věci jako by vám šlo o život, třeba i častější partnerské hádky, menší domácí dusno, menší tlak v práci či škole nebo občasná nešťastnost či naštvanost, nemůže s naším tělem udělat nic zásadního, natož rakovinu. Jaký je váš názor a jaký stres a v jakých situacích je podle vás špatný.

Dobrý den, otázka stresu a jeho vlivu na nemoci obecně je předmětem spousty studií a výzkumu. Přímý vliv nebyl prokázán. Nicméně je pravda, že se sledoval vyrazně vyšší výskyt rakoviny prsu u žen v době války v bývalé Jugoslávii a po jejím skončení . Tedy jedná se opravdu o stres přesahující běžnou míru stresu, kterou prožíváme v běžném životě. Krátkodobý stres nebo naštvání určitě nezvyší riziko rakovoin obecně. S pozdravem H. Bitmanová

MUDr. Halka Bitmanová


Prevence
Diagnóza

Káťa | 26.11.2017 | dotaz č. 801
Dobrý den, dnes když jsem si převlékala tričko tak mě tak trošku zabolelo v levém podpaží. Zkoušela jsem zda-li tam něco nenahmatám. Nahmatala jsem tam menší bouličku a když jsem na ní trochu zatlačila tak to trochu bolelo. Co jsem se tu na těchto stránkách dočetla, tak mám docela strach. Už od malička mám vpáčené bradavky, doktor říkal něco o masírování, ale nikdy jsem to nedělala. Mám mít obavy nebo se zatím jen ještě vyvíjím? Chtěla obrátit na odborníky a něco si zjistit. Předem děkuji.

Dobrý den! Citlivá bulka v podpaží většinou neznamená nic závažného, kdyby se bulka zvětšovala, tak si zajdi za lékařem. Vpáčené bradavky občas ženy mají od té doby, co jim prsa začnou růst. Takový tvar je dán geneticky, není to nemoc. Dost často mají podobný nález i příbuzné ženy. Určitě si s tím nedělej starosti. S vpáčenými bradavkami bývá někdy problém při kojení, to by pak mělo význam se snažit, aby se povytahováním dostaly nad povrch dvorce. Ale zcela jistě si nedělej kvůli tomu obavy o svoje zdraví. MUDr. Alena Bílková

MUDr. Alena Bílková, Ph.D.


Prevence
Léčba

Lada | 24.11.2017 | dotaz č. 800
Dobrý den,již asi 9 let trpím záněty v prsu.Je tam cysta,která se čas od času plní hnisem a nástup je vždy dost agresivní-léčba je vyčištění,výplachy , ATB.Opakuje se to v různě dlouhých intervalech,nyní to mám již po třetí během měsíce a půl.Cysta je v centrálním místě-pod bradavkou,tak mi nedoporučují jí odstranit.Během těchto devíti let se mi také objevilo několik fybroadenomů-jeden byl již odstraněn.Nyní se můj lékař rozhodl,poslat mě na konzultaci na infekční odd.Zajímal by mě váš názor,zda není možná ještě nějaká léčba.Přestože není toto onemocnění snad životu nebezpečné, tak je dost vyčerpávající.Děkuji za odpověd.

Dobrý den, bohužel opakující se záněty v prsu se mohou vyskytovat a pokud problém nemizí po ATB léčbě a opakuje se, pak většinou nezbývá než chirurgicky vyřešit a provést revizi oblasti za bradavkou s odstranění zánětlivého fokusu / ložiska/ v prsu. Rozhodně se ale nejedná o nic závažného a nezvyšuje se rizikov vzniku rakoviny prsu. Nicméně opravdu to může někdy být velmi zdlouhavé konzervativní léčení a stejně nemuís být zcela úspěšné a pak opravdu nic jiného než chirurgický zákrok situaci nevyřeší. Fibroadenomy se nemusí odstranovat, pokud byly ověřeny biopsií / odběrem vzorku tkáně/ a prokázáno, že se opravdu jedná o nezhoubný uzel tzv. fibroadenom.

MUDr. Halka Bitmanová